facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αλλάζει πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Δε φθάνει που τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή στα φάρμακα, φαίνεται ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να εφαρμόσει και κριτήρια σχετικά με το πόσα θα πληρώνει ο καθένας. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. 
Καιρό τώρα η τρόικα πιέζει να εφαρμοσθούν νέα κριτήρια για την αγορά των φαρμάκων από τους ασθενείς. Φαίνεται όμως ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται πολύ κοντά στο να εφαρμόσει οικονομικά κριτήρια για τη συμμετοχή στα φάρμακα. Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει η συμμετοχή να καθορίζεται από τα εισοδήματα του ασφαλισμένου ενώ στις περιπτώσεις όπου κανείς είναι άνεργος ή αμειβόμενος τα χρήματα που θα πληρώνει θα είναι εξαιρετικά λίγα. 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι είναι κάτι που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει ισότητα στη συμμετοχή με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. 

Ωστόσο στην υλοποίηση της σκέψης αυτής φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα καθώς είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να οργανωθεί μια τέτοια διαφοροποίηση με βάση τα εισοδήματα. Εξάλλου η κυβέρνηση γνωρίζει πως ακόμη και σήμερα σε καιρό κρίσης πολλοί είναι αυτοί που εισπράττουν αλλά δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Γεγονός βέβαια που θα δημιουργούσε μεγαλύτερες ανισότητες στις συμμετοχές των φαρμάκων. Μέχρι στιγμής ουσιαστικός τρόπος ελέγχου δεν έχει εφαρμοσθεί γι αυτό και οι σκέψεις για οικονομικά κριτήρια για τα φάρμακα φαίνεται ότι μετατίθενται για τους επόμενους μήνες. 

Πάντως αυτό που σχεδιάζεται άμεσα είναι ο ΕΟΦ να μετατραπεί σε έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την ευθύνη καθορισμού των τιμών των φαρμάκων ανεξάρτητα από το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει ρύθμιση βάση της οποίας δε θα απαιτείται υπουργική απόφαση για την έκδοση νέου δελτίου τιμών. 

iatropedia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news