facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Παπανδρέου: «Πονάω και εγώ με τον πόνο του ελληνικού λαού»

Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη γνωστή δημοσιογράφο, Κριστιάν Αμανπούρ, παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, είπε πως η Ελλάδα δε χρειάζεται άλλη λιτότητα, αλλά έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτηριστικά είπε: «Πονάω και εγώ με τον πόνο του ελληνικού λαού». Ο πρώην πρωθυπουργός, ακόμη, σχολίασε πως η Ελλάδα έκανε το καθήκον της, αλλά η Ευρώπη απέτυχε.

«Η λιτότητα δεν είναι λύση. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, καθώς μόνο αυτές μπορούν να κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

«Πονάω και εγώ με τον πόνο του ελληνικού λαού. Έπρεπε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, γιατί αντιμετωπίζαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, κάτι που φυσικά θέλαμε να αποφύγουμε. Έπρεπε να πάρουμε επώδυνα μέτρα και ο πόνος είναι ακόμα εκεί. Πιστεύω όμως ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Την ίδια ώρα, ωστόσο, περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία από το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει τα ελαττώματά του. Η Ευρωζώνη είναι δομημένη με ευάλωτο τρόπο και αυτό πρέπει να το λάβουμε Υπ’ όψιν μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά δε στη σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στη χώρα μας και ξεκίνησε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «δε μπορούμε να έχουμε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα ήταν πάντα προτεραιότητα όμως η πρώτη προτεραιότητα είναι να δούμε τι υπάρχει πίσω από το πρόβλημα. Γιατί υπάρχει τέτοια ύφεση. Για μένα είναι κυρίως θέμα μεταρρύθμισης. Έπρεπε να μεταρρυθμίσουμε κυβερνητικές δομές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, την έλλειψη διαφάνειας, τη διαφθορά. Αυτό προσπάθησα να κάνω και αυτό μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσε μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία».

«Η λιτότητα δεν είναι λύση. Κάποιο είδος λιτότητας μπορεί να είναι απαραίτητο για να ελέγχουμε τον προϋπολογισμό, αλλά στο τέλος δεν θα είναι αυτή η φόρμα που θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις», σχολίασε.

«Φυσικά χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερη βοήθεια από τις αγορές και σε αυτό το σημείο έχουμε κάνει πολύ λίγα πολύ αργά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, ανάμεσα στις οποίες ο τουρισμός και η ενέργεια.

Αναφορικά δε με τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

«Ενώ παίρνουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, την ίδια ώρα βλέπουμε τεράστια κεφάλαια να διακινούνται μέσω τραπεζών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Σε αυτόν το τομέα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. Η φοροδιαφυγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Είναι λάθος και άδικο να "ελληνοποιούνται" όλα τα προβλήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Εντούτοις σαν Ευρώπη αποτύχαμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των λαών μας. Είμαστε ακόμη διχασμένοι σε πολλά θέματα. Από το θέμα της τραπεζικής Ένωσης μέχρι τους τρόπους αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή ηγεσία ώστε να καταστεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλο τον κόσμο», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός.



Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού εδώ: 

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news