facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κεδίκογλου: "Ναι ζητήσαμε φρεγάτες και αεροπλάνα από τη Γαλλία"

Ελληνική πρόταση - και όχι γαλλική - είναι τα περί ενοικίασης από την Γαλλία 2 φρεγατών και 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Το αποκάλυψε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σε διάφορους ραδιοσταθμούς, επιχειρώντας να ανατρέψει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι τώρα - και όχι αβάσιμα.
Να ολόκληρος ένας από τους διαλόγους που είχε στο πλαίσιο συνεντεύξεων του ο κ Κεδίκογλου:

ΜΑΝΕΣΗΣ ( Αλφα ) : Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την πληροφορία περί ενοικίασης φρεγατών; Να υπενθυμίσουμε στους ακροατές ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα το ότι έρχεται να πουλήσει οπλικά συστήματα ο κ. Ολάντ, το διέψευσε και εδώ να διευκρινίσουμε ακριβώς, τί γίνεται με τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη;

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: <<Εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης. Η πρότασή μας αυτή συζητείται και το επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να φροντίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά>>.

ΜΑΝΕΣΗΣ: Συνδυάζεται και με τη διερεύνηση κοιτασμάτων η ενοικίαση;
Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: <<Όχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο>>.

Να θυμίσουμε ότι σε τούτη την φάση το θέμα της παραχώρησης φρεγατών FREEM και των αεροσκαφών με ενοίκιο είχε αναδείξει πριν 2-3 ημέρες η γαλλική εφημερίδα Figaro . Η εφημερίδα όμως άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για γαλλική πρόταση:
“Η Γαλλία επιθυμεί να παράσχει «τεχνογνωσία» και «τεχνογνωσία» προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας, που βασίζεται σε ένα “δανεισμό” δύο φρεγατών”, έγραφε - μάλιστα η εφημερίδα συνέδεε άμεσα το τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Ελλάδα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Και την επομένη ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωνε ότι δεν ήρθε για να μας πουλήσει όπλα, η Le Figaro ,επέμενε ότι “η Ελλάδα θα νοικιάσει δύο φρεγάτες από τη Γαλλία για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού με την προσδοκία μιας “επανεκκίνησης” των στρατιωτικών προμηθειών,από τη Γαλλία, σύμφωνα με όσα είπε στη εφημερίδα γαλλική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της επίσκεψης Γάλλου Προέδρου François Hollande στην Αθήνα.

Η «επί της αρχής» συμφωνία θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στο τέλος Φεβρουαρίου-στην Αθήνα, του Γάλλου υπουργού Άμυνας Jean-Yves Le Drian, είπε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονταν επίσης από την Le Figaro, η Γαλλία θα νοικιάσει και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τις φρεγάτες Fremm, διαρκούν εδώ και χρόνια - μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι εμπόδιο για την ολοκλήρωση τους είναι οι γερμανικές αντιρρήσεις.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι πριν πολύ καιρό στον ηλεκτρονικό τύπο είχαν καταγραφεί ως γαλλικές προτάσεις σενάρια περί παραχώρησης στην Ελλάδα από την Γαλλία αριθμού φρεγατών FRΕΕΜ δωρεάν, και η πληρωμή τους να γίνει πολλά χρόνια αργότερα αν η Αθήνα κατέληγε ότι τις θέλει, αλλιώς να τις επιστρέψει...

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news