facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Για κακούργημα ο πρώην δήμαρχος Βόλου Μήτρου και ο τ.Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Π. Μαρκάκης !

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του... Συμβουλίου Εφετών Λάρισας (350/2012) ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου και ο πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου ,αλλά και πρώην Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Παύλος Μαρκάκης, καθώς και τρεις υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ, της ΔΕΜΕΚΑΒ και του Δήμου Βόλου,οι οποίοι κατηγορούνται ότι με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ, της ΔΕΜΕΚΑΒ και του Δήμου Βόλου, η πρώτη ζημιώθηκε με το ποσό των 700.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται στο βούλευμα «...στην πραγματικότητα, η σύναψη της ως άνω, πολλαπλώς άκυρης, προγραμματικής συμβάσεως αποτελούσε μία μεθόδευση του Κ. Μήτρου και του συγκατηγορουμένου του Π. Μαρκάκη για τη διενέργεια δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο Βόλου ιδίως κατά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, με κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών ποσών, κυρίως μεν της ΔΕΥΑΜΒ και δευτερευόντως του Δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα ενόψει του νομοθετικού περιορισμού των προσλήψεων στο Δήμο Βόλου, οι ανωτέρω επιχείρησαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, καταστρατηγώντας το θεσμό της προγραμματικής συμβάσεως, προς ικανοποίηση των προσωπικών τους σκοπιμοτήτων, με τη διασπάθιση σημαντικού μέρους του αποθεματικού της ΔΕΥΑΜΒ που στο τέλος του 2004 ανέρχονταν σε 4.982.841,35 ευρώ.

Ειδικότερα, σημειώνεται στο βούλευμα, κατά τη μεθόδευσή τους, η ΔΕΜΕΚΑΒ, που δεν υπέκειτο σε νομοθετικό περιορισμό ως προς τις προσλήψεις προσωπικού, θα προέβαινε δήθεν στις ως άνω έξι δράσεις αποκατάστασης, επισκευών, και συντήρησης στο Δήμο Βόλου, παρέχοντας το απαιτούμενο εργατοτεχνικό προσωπικό, ενώ οι δύο άλλοι συμβαλλόμενοι φορείς θα κατέβαλλαν στη ΔΕΜΕΚΑΒ, η μεν ΔΕΥΑΜΒ το ποσό των 600.000 ευρώ (που στη συνέχεια με την ως άνω τροποποιητική σύμβαση αυξήθηκε σε 700.000 ευρώ), ο δε Δήμος Βόλου το ποσό των 150.000 ευρώ».

Στη συνέχεια στο σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών σημειώνονται επίσης τα εξής:

«σε σχέση δε με τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπονταν στη σύμβαση ότι οι χρηματοδοτήσεις της προς τη ΔΕΜΕΚΑΒ, θα γίνονταν δήθεν

α) για τη συντήρηση αλσυλλίων και δεντροστοιχιών στο Δήμο Βόλου και

β) για την αποκατάσταση οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και κρασπεδόρειθρων σε σημεία όπου είχε επέμβει η ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο Βόλου, όμως το πρώτο αντικείμενο ήταν της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Βόλου , ο οποίος είχε τη σχετική υποχρέωση, ενώ το δεύτερο αντικείμενο, που ανήκε στις υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΜΒ μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να διεκπεραιωθεί, όπως πράγματι συνέβαινε από τη ΔΕΥΑΜΒ και καμία ανάγκη δεν υπήρχε να ανατεθεί στη ΔΕΜΕΚΑΒ που δεν είχε τη νομική και πραγματική δυνατότητα να το διεκπεραιώσει.

Αυτό που πράγματι συνέβαινε, όπως λέει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είναι ότι τα 60-70 περίπου άτομα, κυρίως ανειδίκευτοι εργάτες, που προσλαμβανόταν από τη ΔΕΜΕΚΑΒ υπό την καθοδήγηση και κατά τις επιλογές του κατηγορούμενου αυτού και του συγκατηγορούμενου του Παύλου Μαρκάκη, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, διατίθεντο σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου (διεύθυνση Πρασίνου, διεύθυνση Καθαριότητας, διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών).

Για την καταβολή της αμοιβής των προσώπων αυτών που ήταν υπεράριθμα, καθόσον οι σχετικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου έπρεπε να παρέχονται από το νομίμως απασχολούμενο προσωπικό του, ο κατηγορούμενος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Παύλο Μαρκάκη, συνέταξαν τα αναλυτικώς προεκτεθέντα έγγραφα (πίνακες, καταστάσεις κ.λ.π.), τα οποία ο Παύλος Μαρκάκης προσκόμισε στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, στην οποία ο Δήμαρχος προήδρευε, προκειμένου η ως άνω επιτροπή να βεβαιώνει ότι δήθεν εκτελέστηκαν τα συγκεκριμένα αναφερόμενα έργα και να εγκρίνει την καταβολή των επιμέρους ποσών.

Επρόκειτο όμως για εντελώς εικονικές καταστάσεις, τόσο ως προς τα έργα που περιγράφονταν σε αυτές όσο και ως προς το φορέα εκτέλεσης, τις οποίες όλα τα μέλη της Επιτροπής, αν και γνώριζαν ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αποδέχονταν και συνυπογράφοντας αυτές ενέκριναν την καταβολή των ως άνω επιμέρους ποσών, που καταβάλλονταν στη ΔΕΜΕΚΑΒ, δευτερευόντως δε σε άδηλες και αδιαφανείς πληρωμές σε διάφορους υπαλλήλους του Δήμου Βόλου, που έγιναν κατά μη σύννομο τρόπο. Εξαιτίας δεν των ως άνω ενεργειών του κατηγορούμενου, υπήρξε ζημιά της ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα μείωση της περιουσίας της κατά το ποσό των 700.000 ευρώ.

Την 12-4 2005 με απόφασή του και με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς την έγκριση του Δ.Σ., ενέκρινε την καταβολή δανείου προς το Διαδημοτικό Σύνδεσμο Κοιμητηρίου Βόλου ύψους 150.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ, για την εξυπηρέτηση αναγκών καταβολής δόσεων δανείου αυτού, δραστηριότητα ξένη προς την επιχείρηση, διακινδυνεύοντας έτσι τη μη επιστροφή και την απώλεια του ποσού αυτού.

Από το ποσό αυτό επιστράφηκαν μόνον 105.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 45.000 ευρώ παρέμεινε ανεξόφλητο με αντίστοιχη ζημιά της περιουσίας της Επιχείρησης».

Για τον πρώην Αντιδήμαρχο Π. Μαρκάκη το βούλευμα εκτός των άλλων σημειώνει ότι «με πρόθεση παρείχε άμεση συνδρομή στον πρώτο κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια και στην εκτέλεση της πράξης της απιστίας που διέπραξε, ζημιώνοντας με γνώση την περιουσία άλλου, της οποίας βάσει του νόμου, είχε την επιμέλεια και τη διαχείριση, η δε περιουσιακή ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, ενόσω ήταν Αντιδήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής της ΔΕΜΕΚΑΒ εν γνώσει του συνέδραμε τον πρώτο κατηγορούμενό στην τέλεση της ως άνω πράξης της απιστίας αυτού σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Ειδικότερα συμμετέχοντας μαζί με τον Κ. Μήτρου στη μεθόδευση της διενέργειας δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων στη ΔΕΜΕΚΑΒ, προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο Βόλου, ιδίως κατά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, με την κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών πόρων, κυρίως της ΔΕΥΑΜΒ, και δευτερευόντως του Δήμου Βόλου».

veteranos


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news