facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Φορολογικό "παραθυράκι" για δικαιολόγηση εμβασμάτων

Ένα "παράθυρο" υπάρχει στη φορολογική νομοθεσία που αποτελεί κρυφό άσο στο μανίκι πολλών φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό. Είναι οι καταθέσεις που είχαν την Πρωτοχρονιά του 2000. Όποιο ποσό και αν είχαν τότε στην κατοχή τους σε τραπεζικό λογαριασμό, αυτό είναι πλέον πεντακάθαρο καθώς η εφορία δεν έχει το δικαίωμα να τους ρωτήσει που το βρήκαν.

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία το δικαίωμα του δημοσίου να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο σταματά έως και το 2000. Όλες οι προηγούμενες χρήσεις έχουν πλέον παραγραφεί και οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να διεξάγουν σχετικό φορολογικό έλεγχο. Αυτό με τη σειρά του δίνει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων σε πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα που πραγματοποίησαν την τριετία 2009-2011.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν για τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων, το ποσό που είχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την 31η Δεκεμβρίου του 1999 χωρίς να έχει κανείς το δικαίωμα να τους ρωτήσει για την προέλευση του ποσού. Η μόνη προϋπόθεση είναι να προσκομίσει ο φορολογούμενος στην εφορία μια βεβαίωση από την τράπεζα στην οποία τηρούνταν ο σχετικός λογαριασμός από την οποία να προκύπτει το ποσό.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος καλείται να δικαιολογήσει έμβασμα ύψους 500.000 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 1999 διέθετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των 200.000 ευρώ (περίπου 68 εκατ. δραχμές) τότε θα πρέπει να ασχοληθεί με τη δικαιολόγηση των υπόλοιπων 300.000 ευρώ. Εκτός από τις καταθέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν για τη δικαιολόγηση των εμβασμάτων, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις αφού πρώτα αφαιρεθούν οι πραγματικές και οι τεκμαρτές δαπάνες
- δωρεές χρηματικών ποσών
- τόκοι από καταθέσεις, ομόλογα κ.ά
- μερίσματα μετοχών
- υπεραξίες μετοχές
- έσοδα από πώληση μετοχών, ακινήτων και ομολόγων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σε αυτήν τη περίπτωση να δικαιολογήσει και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει 24.700 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους φορολογούμενους με τα οποία τους καλεί να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που μετέφεραν εκτός συνόρων. Η προθεσμία για τη δικαιολόγηση εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

forologikanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news