facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Έρευνα για τις τιμές των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα

Το 2012, σε συνέχεια του 2011, αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ελληνική οικονομία.
Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος τής διαμεσολάβησης ακινήτων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα τής εταιρείας Re/Max Ελλάς.

Παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά, ήταν η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται άμεσα τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, επίσης, και ο φόβος πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) και των επικείμενων συνεπειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τού δικτύου τής Re/Max, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011, ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 9%.

Στην Αττική, οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στη Θεσσαλονίκη, η πτώση στα παλαιά ήταν 13%, ενώ στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.

Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών, τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο, οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά τής κάθε περιοχής, τη ζήτηση, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.

Η πορεία τής κτηματαγοράς για το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες του 2013, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετικής ψυχολογίας που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες εκείνες που θεωρητικά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να «ξεπαγώσουν» την έκδοση των στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, ο ενδεχόμενος εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών με τάση προς τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Το 2012 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, σε παλαιές κατοικίες/διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα / αγροτεμάχια.

Παρακάτω ακολουθεί σύνοψη των αποτελεσμάτων τής έρευνας.

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας

• Το 2012 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 78% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια και τα επαγγελματικά περιορίστηκαν στο 11% το καθένα.

•Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (81%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 17% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά, ενώ το ποσοστό των οικοπέδων / αγροτεμαχίων μόλις 2%.

•Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (92%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 8% ήταν επαγγελματικά ακίνητα.

•Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (19%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 73%.

•Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος, αφού πανελλαδικά -και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών- προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 85%. Σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 20 ετών.

•Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 31% , ενώ στη Θεσσαλονίκη το 58% αντίστοιχα.

•Στις αγορές της περιφέρειας το ποσοστό των συνολικών αγοραπωλησιών που αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών, κυμάνθηκε στο 21%.

•Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών, 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110 τμ.). Το ενδιαφέρον εστιάστηκε εξίσου (21%) στις κατηγορίες 1-50τμ, 51-70τμ και 71-90τμ.

•Στην Αττική, το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τμ) έφθασε το 66%, στη Θεσσαλονίκη το 64% τού συνόλου και 87% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news