facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κομπίνες με κουπόνια φαρμάκων στην Αττική

Πλαστές συνταγές, με κλεμμένα βιβλιάρια και κουπόνια από εξαγώγιμα σκευάσματα, διακινούνται σε φαρμακεία της Αττικής. 

Τις τελευταίες μέρες, φαρμακοποιοί έχουν εξαπατηθεί, επιστρέφοντας μετρητά σε 'δικαιούχους' συνταγών - 'μαϊμού'. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, για την οποία έχει ενημερωθεί και ο ΕΟΠΥΥ, το κόλπο στήθηκε ως εξής: 

Άγνωστος επισκέφθηκε μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο 'Αττικόν'. Της είπε ότι είναι ελεγκτής του ΙΚΑ. Της ζήτησε το βιβλιάριο, σημειώνοντας ότι θα το επέστρεφε με το εξιτήριο. Μία από τις επόμενες μέρες, άγνωστος επισκέφθηκε φαρμακείο της περιοχής και ζήτησε να αγοράσει ένα φθηνό σκεύασμα. Εξοικειώθηκε με τον φαρμακοποιό, πιάνοντας κουβέντα. 

Ένα από τα επόμενα απογεύματα, επέστρεψε στο φαρμακείο. Παρουσίασε μία συνταγή με δύο ακριβά σκευάσματα, αξίας 200 ευρώ. 

Είπε στον φαρμακοποιό: 'Είναι η συνταγή για τα φάρμακα της μητέρας μου, που πήρα το πρωί και τα πλήρωσα. Τα έγραψα στο Ταμείο. Δώσε μου όσα χρήματα δικαιούμαι'. Ο φαρμακοποιός έλεγξε τη συνταγή και τα κουπόνια και διαπίστωσε ότι είναι νόμιμα. 

Επέστρεψε, λοιπόν, το ποσό που αναλογούσε στον ασφαλισμένο, δηλαδή την αξία της συνταγής (200 ευρώ) μείον τη συμμετοχή 25% (50 ευρώ). Έδωσε, δηλαδή στον 'ασφαλισμένο' 150 ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, χαμένος είναι ο ΕΟΠΥΥ, καθώς πληρώνει συνταγή για ένα σκεύασμα το οποίο ουδέποτε διατέθηκε στη χώρα μας, αλλά (κατά πάσα πιθανότητα) επανεξήχθη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς το κουπόνι του. 

Μήνυση 
Στο μεταξύ, η γυναίκα στην οποία ανήκει το βιβλιάριο διαπίστωσε ότι της το έκλεψαν και έκανε μήνυση. Η πληροφορία διακινήθηκε στην 'πιάτσα" και φαρμακοποιοί είδαν ότι έχουν στα χέρια τους συνταγές από το κλεμμένο βιβλιάριο. 

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η κομπίνα γίνεται μέρες κατά τις οποίες 'πέφτει' το ηλεκτρονικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό δημιουργεί υποψίες ότι στην υπόθεση εμπλέκονται άνθρωποι, οι οποίοι αφενός διαθέτουν 'στοκ' κουπονιών και αφετέρου γνωρίζουν από μέσα το σύστημα... 

Με πρόσφατο έγγραφό του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας έχει ζητήσει από τις φαρμακαποθήκες που κάνουν επανεξαγωγές φαρμάκων να επιστρέφουν στον ΕΟΦ ακυρωμένα τα κουπόνια, όπως υποχρεούνται από τον νόμο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς έχει αναφερθεί στη Βουλή στο θέμα της απάτης με τα κουπόνια, κάνοντας λόγο για κακουργηματική πράξη. 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά προτείνουν να αντικατασταθούν οι ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των φαρμάκων με γραμμικό κώδικα (bar code), ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες ενέργειες.


euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news