facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό Αέριο

Γεωπολιτικά παιχνίδια με το Φυσικό ΑέριοΤο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου έχει καθυστερήσει στην έκδοση των τευχών δημοπράτησης για να προχωρήσει η επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ η αλλαγή του όρου που έκανε η διοίκησή του, κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών πέραν των πέντε «μνηστήρων» που προκρίθηκαν, οδηγεί σε καθυστέρηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος και ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ετσι, σύμφωνα με πηγές, μεθαύριο Τρίτη αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ενδεχομένως και τον συναρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου προκειμένου να «τρέξει» τον διαγωνισμό.

Οπως αναφέρουν πηγές, «η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο ως προς την αποστολή ενός ηχηρού μηνύματος προς τους δανειστές για την ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεών μας όσο και ως προς την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία. Συνεπώς, ο διαγωνισμός θα πρέπει να προχωρήσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η διαδικασία, όμως, φαίνεται να κολλά σε διάφορα εμπόδια που ανακύπτουν είτε τεχνηέντως είτε λόγω της γεωπολιτικής σημασίας που έχει η αποκρατικοποίηση του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεύχη δημοπράτησης, αν και έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εντούτοις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και παραδοθεί στους διεκδικητές του ομίλου της ΔΕΠΑ. Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρουν πηγές, από την αλλαγή του όρου σύμφωνα με τον οποίο στον διαγωνισμό μπορούν να μπουν εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη φάση. Αυτές τώρα θα πρέπει να συμμαχήσουν με τις επιχειρήσεις που έχουν περάσει στην τελική φάση.

Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες που δεν είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση να κάνουν κοινοπραξία με κάποιον από τους πέντε μνηστήρες.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι κάποιοι από τους διεκδικητές του ομίλου της ΔΕΠΑ δέχτηκαν με ανακούφιση αυτή την απόφαση και μέσω δημοσιευμάτων γίνονταν γνωστές οι προθέσεις τους να αρχίσουν συζητήσεις. Η σεναριολογία, δε, δίνει και παίρνει, με τους εν λόγω διεκδικητές να φέρονται ότι συζητούν με το Κατάρ και τη Socar από το Αζερμπαϊτζάν (που επίσης έχει περάσει στην τελική φάση θέλοντας τον ΔΕΣΦΑ). Μάλιστα, στο πρόσφατο ταξίδι της ελληνικής αποστολής αναζωπυρώθηκαν και τα σενάρια που δείχνουν το Κατάρ να θέλει να συμμετάσχει στην κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρο του λιμανιού της Καβάλας, όπου έχει δικαιώματα η ΔΕΠΑ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα σενάρια, και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον του Κατάρ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ενα ζήτημα που απασχολεί είναι και τα χρέη στη ΔΕΠΑ σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ανεξάρτητου αποτιμητή της περιουσίας του ομίλου. Οι οφειλές τρίτων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Κάποιες από αυτές πρέπει να θεωρούνται… ξεχασμένες. Συνεπώς, το ποσό αυτό σε συνδυασμό και με την αποτίμηση της ΔΕΠΑ θα πρέπει να αφαιρεθεί. Ετσι είναι πολύ πιθανό να χαμηλώσει κατά πολύ ο πήχης των τελικών προσφορών. Σημειώνεται πως πριν από περίπου δύο χρόνια η αξία του ομίλου υπολογιζόταν σε 2 δισ. ευρώ. Να τονιστεί ότι τα χρέη αυτά προέρχονται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την προμήθειά τους από τη ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο.

Το διεθνές παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η χώρα μας εμφανίζεται να στηρίζει το ένα και μοναδικό project που φαίνεται να περνά από τα εδάφη μας, τον Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Ο αγωγός αυτός έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δυτική Ευρώπη. Η κοινοπραξία του αποτελείται από την ελβετική Axpo (42,5%), τη νορβηγική Statoil (42,5%) και τη γερμανική E.ON Ruhrgas (15%). Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω δικτύου που θα αναπτυχθεί και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία, υποθαλάσσια θα καταλήγει στη Νότια Ιταλία και από εκεί θα ανεβαίνει για την Ελβετία.

Το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ συνδιαχειρίζονται οι BP και η αζερική Socar, η οποία και συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ.

Πριν από 20 μέρες στο Νταβός, σε συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας, τον πρόεδρο της Socar και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Corrado Passera, τον Ελληνα υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και τον Ελβετό υφυπουργό Ενέργειας Walter Steinmann, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των εμπλεκόμενων μερών για την υλοποίηση του TAP. Λίγες μέρες μετά, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του αγωγού επισκέφθηκαν και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εδώ, βέβαια, πρέπει να προστεθεί πως η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ θα επιλέξει τον Ιούνιο για το αέριό της αν θα μεταφερθεί στη Δυτική Ευρώπη μέσω του TAP ή μέσω του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, ο οποίος δεν περνά από την Ελλάδα.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο. Είναι γνωστή η διατύπωση της θέσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί της ανάγκης μη ενίσχυσης του μονοπωλίου της Gazprom στην Ευρώπη. Εδώ, πρέπει να τονιστεί πως ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε να επισκεφθεί και τη Μόσχα. Πηγές ήθελαν να το επιδιώκει μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά το ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα μάλλον είναι στον αέρα.

Οι Ρώσοι στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ συμμετέχουν με την Gazprom και τη Negusneft του ομίλου Sintez. Η πρώτη είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ύψους 900 εκατ. ευρώ, η δεύτερη και για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ 1,8 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιποι διεκδικητές που πέρασαν επίσης στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν δώσει μη δεσμευτικές προσφορές, κατά πολύ χαμηλότερες. Η Gazprom για την ώρα δεν έχει μιλήσει για τα τεκταινόμενα του διαγωνισμού και, όπως ανέφεραν πηγές, παρατηρεί και προτιμά να τηρεί στάση αναμονής.

imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news