facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Το «σαφάρι» δε σταματά στο Μακεδονία Παλλάς

Η μίσθωση του ξενοδοχείου και τα νέα «χτυπήματα» Σαββίδη σε τουρισμό-real estate

Πρώτα ο ΠΑΟΚ, ύστερα το Μακεδονία Παλλάς. Μετά τι έχει σειρά για τον Ιβάν Σαββίδη; Οι εικασίες πολλές. Πολλοί θεωρούν κάθε του επιχειρηματική κίνηση ως «προθάλαμο» ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου. Για ορισμένους ο ομογενής από την Γεωργία και προσωπικός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας «καλός businessman» που... οσφρύζεται ευκαιρίες και «χτυπά».

Είναι οι ίδιοι που παρατηρούν ότι την προσωπική του περιουσία, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, την δημιούργησε την εποχή της κατάρρευσης του κομμουνισμού και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Τώρα οι ευκαιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης σημαντικών «φιλέτων» της, που αποτελούν δέλεαρ για επενδυτές όπως ο Σαββίδης. Επιχειρηματίας που υπολογίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το επενδυτικό του «σαφάρι». Όταν εξαγόρασε τον ΠΑΟΚ, τη μεγαλύτερη ομάδα της συμπρωτεύουσας, δεν το έπραξε μόνο από αγάπη για τις ρίζες του, όπως είχε δηλώσει. Ήξερε καλά πως η επένδυση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελεί ισχυρό μέσο επιρροής και σε οικονομικο- πολιτικό επίπεδο.

Την περασμένη Δευτέρα στο χαρτοφυλάκιο μιας εκ των εταιριών του, της Black & White πέρασε και το ξενοδοχείο- σύμβολο της συμπρωτεύουσας, το «Μακεδονία Παλλάς», του οποίου την διαχείριση αναλαμβάνει για έναν χρόνο, μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός μακροχρόνιας μίσθωσης- για 30 με 40 χρόνια- από τον ιδιοκτήτη του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ μέσα στο 2013.

Στον διαγωνισμό προσωρινής μίσθωσης η εταιρία του Σαββίδη πλειοδότησε, δίνοντας το υψηλότερο τίμημα (95.000 ευρώ), όταν οι «αντίπαλοί» του, η Aenaos από την Πάρο πρόσφερε 81.000 ευρώ και ο όμιλος Grecotel της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, που είχε την διαχείριση του «Μακεδονία Παλλάς» για 17 χρόνια, έδωσε 51.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους, ο ομογενής επιχειρηματίας θα πρέπει να κρατήσει το 92% του προσωπικού που απασχολείτο μέχρι πρόσφατα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Η «νίκη» του στον διαγωνισμό για την 12μηνη μίσθωση αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική «παρακαταθήκη» για τον Σαββίδη να διεκδικήσει με αξιώσεις και την μακροχρόνια σύμβαση στον δεύτερο διαγωνισμό. Εκεί όπου ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει ισχυροί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, όπως ο όμιλος Λασκαρίδη, ο όμιλος Μήτση, αλλά και ο Τούρκος μεγιστάνας Sudi Ozkan.

Ίσως αν και πάλι βγει... νικητής να είναι εκείνος ο επόμενος «οικοδεσπότης» που θα υποδεχτεί τον καλό του φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν- αν εκείνος επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη- και θα τον φιλοξενήσει στις πολυτελείς σουίτες του ιστορικού ξενοδοχείου, όπου έχει διαμείνει πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και άλλες προσωπικότητες του διεθνούς jet set.

Real estate- τουρισμός

Η συμμετοχή Σαββίδη στον διαγωνισμό του «Μακεδονία Παλλάς» δεν είναι παρά μία μικρή ένδειξη για νέες επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate. Πρόσφατα ο επιχειρηματίας εμφανιζόταν ως αγοραστής μιας τεράστιας έκτασης στην περιοχή Πόρτο Λάφια στην Εύβοια, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε Ρώσους πελάτες, αξιοποιώντας την αυξημένη έλευση των Ρώσων στην Ελλάδα. Κτηματομεσιτικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως έχει κάνει κρούση και σε ιδιοκτήτες άλλων πολυτελών μονάδων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία έχουν μπει πωλητήρια, για να τα εξαγοράσει.

Άλλωστε ο όμιλος Σαββίδη δεν «λείπει» από τις τουριστικές επενδύσεις και το real estate, καθώς διαθέτει εταιρία η οποία δραστηριοποιείται σε θεματικά πάρκα, ενώ ετοιμάζει και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ρωσία, το «Bitza Park», όπου θα εγκατασταθούν και Έλληνες retailers.

«Σφήνα» για ΣΕΚΑΠ και ενδιαφέρον για κρατικά φιλέτα

Μέχρι σήμερα ο Ιβάν Σαββίδης έχει εκδηλώσει πολυεπίπεδο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και όπως λένε οι πληροφορίες, άνοιξε τα... χαρτιά του και στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο «μενού» των συζητήσεων ήταν η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΟΣΕ και άλλων «φιλέτων», για τα οποία ο ομογενής επιχειρηματίας έχει επιδείξει ενδιαφέρον- και όπως λένε οι πληροφορίες ενδέχεται να συμμετάσχει στους σχετικούς διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα είτε μαζί με Ρώσους επιχειρηματίες.

«Συνειρμοί» διάφοροι έγιναν μετά την συγκεκριμένη συνάντηση, όταν ο Ιβάν Σαββίδης στο... παρά πέντε έστειλε επιστολή στο ΥΠΟΙΚ και μπήκε «σφήνα» στην διαγωνιστική διαδικασία για την διεκδίκηση της ΣΕΚΑΠ, ζητώντας χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει τον νομικό και οικονομικό έλεγχο της εταιρίας. Το υπουργείο από την άλλη, φέρεται να του έχει ζητήσει και ανέκκλητη προσφορά με εγγυητική επιστολή, για να μην κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Πάντως, οι εξελίξεις παίρνουν νέα τροπή και από εκεί που «φαβορί» για την ΣΕΚΑΠ ήταν η τουρκική Seba μαζί με την ΕΛΓΕΚΑ, πλέον η «μάχη» αναμένεται σκληρή.

ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο... στόχαστρο ξένων μνηστήρων τα ξενοδοχεία

Εκτός από το «Μακεδονία Παλλάς» το οποίο βρήκε μισθωτή, και άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έχουν κρεμάσει πωλητήρια, έχουν μπει στο επιχειρηματικό «στόχαστρο». Ένα από τα πιο πρόσφατα deals είναι εκείνο της πώλησης του Platamon Palace Beach Hotel στην Πιερία στην ρωσική αλυσίδα Cronwell Hotels&Resorts Gallery, η οποία πρόσθεσε το τρίτο ξενοδοχείο επί ελληνικού εδάφους στο χαρτοφυλάκιό της. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Νέα Σκιώνη και στα Ψαχούδια Χαλκιδικής.

Την περίπτωση ενοικίασης ξενοδοχείων στη Ρόδο και στην Κρήτη φαίνεται ότι εξετάζει ο κυπριακών συμφερόντων όμιλος Cyprotels, ενώ ευκαιρίες στην αγορά του τουρισμού και των ξενοδοχείων φέρεται να ψάχνει ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα επίσης και στον διαγωνισμό αξιοποίησης του ακινήτου του ΕΟΤ στο Παλιούρι Χαλκιδικής με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 26 Μαρτίου και το οποίο περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις «Ξενία» και τις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ Παλιουρίου.

Λίγο νωρίτερα (19 Μαρτίου) έχουν κληθεί από την ΕΤΕ οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχείου «Gerakina Beach» στην Χαλκιδική, καθώς δεν υποβλήθηκαν προσφορές παρά το φημολογούμενο ρωσικό ενδιαφέρον. Το ελάχιστο τίμημα που είχε ορίσει η ΕΤΕ ήταν τα 17 εκ. ευρώ.

dealnews.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news