facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σε νομισματικό πόλεμο «παραπέμπει» η ανατίμηση του ευρώ

Σε κατάσταση εγρήγορσης βρίσκονται οι αγορές συναλλάγματος προσπαθώντας να αποφανθούν εάν έχει εκδηλωθεί «νομισματικός πόλεμος» με αφετηρία τα τελευταία μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις ιαπωνικές αρχές.

Το θέμα πυροδοτήθηκε εκ νέου από την εκτίναξη του ευρώ έως τα 126,80 γιεν, ενώ σε παράλληλη τροχιά το ενιαίο νόμισμα έχει αναρριχηθεί στο επίπεδο των 1,36 δολαρίων.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη ιστορία των αγορών, «νομισματικός πόλεμος» έχει χαρακτηρισθεί η προσπάθεια των χωρών να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. Το φαινόμενο εμφανίσθηκε για πρώτη φορά το 2010, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας υποστήριξε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE II της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είχε δώσει το έναυσμα για «νομισματικό πόλεμο».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πολλοί οίκοι θεωρούν ότι σήμερα ενδέχεται να υφέρπει ένας ιδιότυπος πόλεμος συναλλαγματικών ισοτιμιών με αφετηρία την Ιαπωνία. Η επιστροφή του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος του Σίνζο 'Αμπε στην κυβέρνηση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου σηματοδότησε αλλαγή των όρων του παιχνιδιού στη νομισματική πολιτική. Με γνώμονα την ενίσχυση των ιαπωνικών εξαγωγών, το Τόκιο επιθυμεί υποτίμηση του γιεν. Μόνο την 1η Ιανουαρίου του 2013 το ευρώ έχει ανατιμηθεί στα 126,09 γιεν κατά 10,22%. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται στα 1,3703 δολάρια κατά 3,65%. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το δολάριο έχει εκτιναχθεί κατά 6,4% στα 92,56 γιεν.

Με δεδομένο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας της Ιαπωνίας, ο ρόλος του γιεν είναι καθοριστικός στην ανάκαμψη. Το υποτιμημένο γιεν αφορά άμεσα τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, την αμερικανική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη οι Γερμανοί εξαγωγείς διαμαρτύρονται για τη νομισματική πολιτική που υιοθετεί η Ιαπωνία, καθώς είναι ήδη εμφανείς οι συνέπειες από την αποδυνάμωση του γιεν. Παράλληλα το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα αντιδράσει η ΕΚΤ χαλαρώνοντας τη νομισματική της πολιτική. Από την πλευρά του το Τόκιο διατείνεται ότι τα ληφθέντα μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, όπως ακριβώς δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο 'Αμπε. Στο πλαίσιο αυτό πολλαπλασιάζονται τα σενάρια αλλαγής του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασαάκι Σιρακάβα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα την Ιαπωνία πηγή ανησυχίας, μετά τις πρόσφατες κινήσεις από την κεντρική τράπεζά της να τυπώσει περισσότερο χρήμα. Σε προβλήματα ιαπωνικής προέλευσης αναφέρθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας. Τις ανησυχίες του πρώτος είχε εκφράσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

express

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news