facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εταιρείες-«φαντάσματα» έφερναν κρέας αλόγου και στην Ελλάδα

Και το θρίλερ με τους μοσχαρίσιους κιμάδες της Ευρώπης, οι οποίοι φαίνεται να είναι πλούσιοι σε αλογίσιο κρέας, συνεχίζεται…

Μπορεί ο ΕΦΕΤ, με επίσημες ανακοινώσεις του να καθησύχαζε τους καταναλωτές μιλώντας για προληπτικές ανακλήσεις και ελέγχους, όμως η πραγματικότητα μάλλον διαφορετική είναι.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με αφορμή αναφορά του ΕΦΕΤ που αφήνει υπόνοιες για διακίνηση κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από την οικονομική αστυνομία με την εποπτεία αγορανομικού εισαγγελέα.

Στο πόρισμα του ΕΦΕΤ, στο οποίο «πάτησε» η παρέμβαση της εισαγγελίας, αφήνονται υπόνοιες για εισαγωγή και διακίνηση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα καθώς φέρεται να εντοπίστηκε σε αποθήκη ύποπτη ποσότητα, δείγμα του οποίου εστάλη για έλεγχο στο χημείο του κράτους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες-«φαντάσματα» που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία.

Όσο για το λόγο για τον οποίο αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εφόσον η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, είναι στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά. Οι υποψίες κινήθηκαν όταν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι δύο εταιρείες είχαν ως έδρα, η μία ένα χωράφι και η άλλη μία άσχετη πολυκατοικία.

Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες, όσο και τις χώρες απ΄όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά, ενώ στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει ότι προχωρά άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων.

Η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής έχει ζητήσει από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν αποθηκευμένο κρέας αλόγου και στοιχεία που αφορούν διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων κρέατος αλόγου.

Επίσης, ζητήθηκε η άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας, η δειγματοληψία και η αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA.

Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει ότι το υπουργείο προχωρά στις επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θέσει τέλος σε πρακτικές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news