facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Οι... αλάνθαστοι ξανάρχονται με κόκκινες κάρτες

Προσκολλημένη στο δόγμα της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης παρά τις δημόσιες παραδοχές για λανθασμένες επιλογές και αδιέξοδη υφεσιακή συνταγή, η τρόικα καταφθάνει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου με «κόκκινες κάρτες» και τελεσίγραφα για έξοδο 25.000 εργαζομένων από το Δημόσιο, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και δράσεις με αυστηρότερο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή.

Ταυτόχρονα, μέσω προειδοποιητικών e-mails προς την ελληνική κυβέρνηση, οι δανειστές εμφανίζονται άτεγκτοι στις περικοπές μισθολογικών και κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας και αποκλείουν κάθε συζήτηση για αλλαγή του μείγματος της πολιτικής.

Αν και από το πρώτο Μνημόνιο την άνοιξη του 2010 μέχρι σήμερα οι ίδιοι έχουν αναθεωρήσει δεκάδες φορές τις βασικές προβλέψεις για τους πυλώνες του και έχουν διαπιστώσει ότι η ύφεση έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ωστόσο εξακολουθούν να ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση ευλαβική τήρηση της αποτυχημένης, όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα, συνταγής.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο οικονομικό επιτελείο για τις διαθέσεις της τρόικας στην επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος προοιωνίζονται σκληρή και αδιάλλακτη στάση των δανειστών μας απέναντι στις όποιες καθυστερήσεις και ολιγωρίες, χωρίς διάθεση αναγνώρισης τυχόν αντικειμενικών δυσκολιών και προβλημάτων που πηγάζουν από την οικονομική κρίση και στενότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη φορά οι τροϊκανοί έρχονται με ανά χείρας «κόκκινες κάρτες» για τις καταγραφόμενες αποκλίσεις από το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που αφορά τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση και τις παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό για τη σύλληψη μαύρων εισοδημάτων και την υιοθέτηση διαδικασιών-εξπρές και δρακόντειων ποινών για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

1. Το πλέον ακανθώδες και κοινωνικά ευαίσθητο θέμα είναι αυτό της εφεδρείας δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με το Μνημόνιο μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας με το 75% των αποδοχών τους 6.000 εργαζόμενοι και σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους 25.000.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα με e-mail που απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών ζητά ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις.

Ταυτόχρονα αντικρούει ως «μεσοβέζικη λύση» το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για κάλυψη του στόχου για τις αποχωρήσεις κυρίως με συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων, και θεωρεί αναγκαίες τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στη γενική κυβέρνηση.

Οι πιέσεις των δανειστών για να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο έγιναν εμφανείς την προηγούμενη εβδομάδα που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να υπολογιστούν οι εξοικονομήσεις που θα προέλθουν από την απόλυση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου. Για τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου που συνεργάζονται με την τρόικα τα μηνύματα αυτού του περιεχομένου αποτελούν διαδικασίες ρουτίνας.

Οι καθυστερήσεις όμως στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς και η υποχρέωση της χώρας να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλους το 2013 προβληματίζουν την κυβέρνηση και αποτελούν αντικείμενο των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού Α. Μανιτάκη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η μείωση των εσόδων και η απειλή της τρόικας για την επιβολή νέων μέτρων επαναφέρουν επιτακτικά από τους δανειστές το θέμα των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να προετοιμάσει άμεσα το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων το οποίο θα περιλαμβάνει «ονόματα και διευθύνσεις», καθώς πρέπει να περιγράφει τους στόχους των απομακρύνσεων ανά τρίμηνο μετά τον Ιούνιο του 2013.

Κύριες δεξαμενές της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο τομέας της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων (ο οποίος είχε εξαιρεθεί από την εφεδρεία) με το νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων και πανεπιστημίων, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα τεθούν εκτός υπηρεσίας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους μέχρι και 12 μήνες, με την ελπίδα να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να μετακινηθούν.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί υπηρεσία η οποία να μπορεί να τους υποδεχτεί, τότε θα απολυθούν μετά την πάροδο του 12μήνου, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα έπρεπε να έχουν ήδη απολυθεί όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη, αλλά η μη λειτουργία των νέων πειθαρχικών οργάνων έχει τελματώσει τη διαδικασία.

2. Η δεύτερη «κόκκινη κάρτα» από την τρόικα αφορά τις καθυστερήσεις και τις νομικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που αποτελεί μία από τις νευραλγικού χαρακτήρα διαρθρωτικές αλλαγές και βασικό κριτήριο αξιολόγησης.

Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν πλήρη και ακριβή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, δίνοντας βάρος στην εκπλήρωση της δέσμευσης για ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του ομίλου της ΔΕΠΑ, τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, καθώς και την προκήρυξη διαγωνισμών για άλλες δέκα. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις, οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα θα περάσει στα χέρια ξένων τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων και θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα για κάλυψη της τρύπας από άλλες πηγές εσόδων.
Επίσης θα ζητήσουν λεπτομερή ενημέρωση αλλά και εξηγήσεις για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σχετικά με την ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

3. Μεγάλη βαρύτητα θα δώσουν οι δανειστές στους ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς διαπιστώνουν σοβαρές καθυστερήσεις. Ακόμη προεξάρχουσα θέση στην ατζέντα τους έχει και η ουσιαστική και χωρίς όρους απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις και την αδειοδότηση επιχειρήσεων.

ethnos

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news