facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας για την ΑΟΖ

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Μπορεί λίγες μερες νωρίτερα ο τουρκικός Τύπος, να πανηγύριζε για οπισθοχώρηση της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα λόγω των τουρκικών αντιδράσεων, ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται όχι μόνο να μην κάνει πίσω αλλά και να βρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς σχετικά με το ζήτημα ανακήρυξης της ΑΟΖ, δήλωσε ότι η Ελλάδα κάνει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της οριοθέτησης της. «Σε λιγότερο από 15 μέρες θα επισκεφτώ την Τουρκία σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου. Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα μας με φιλικό τρόπο, καθώς αυτό συμφέρει και την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει. 

«Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές και για την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εάν η Ελλάδα, άρα και η Ευρώπη, αποκτήσει τους δικούς της υδρογονάνθρακες θα απεξαρτηθεί από αστάθμιτους παράγοντες». 
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον του για την κοινή εκμετάλλευση αυτών. «Αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα στην Ελλάδα, θα το κάνει» είπε. «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη να έχει αποθέματα αερίου» είπε. 

Γαλλικό ενδιαφέρον και για τις αποκρατικοποιήσεις 
Την ίδια ώρα ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ γαλλικές επιχειρήσεις προτίθενται να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενέργεια και σιδηροδρόμους.

«Με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της ενέργειας η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. 
Όσον αφορά στους σιδηροδρόμους προωθείται η αποκρατικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO. Το σχέδιο προβλέπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να εκκινήσουν τον Ιούνιο. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η ROSCO, που είναι επιφορτισμένη με τη συντήρηση του τροχαίου υλικού. 
Τέλος, την περασμένη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος ο διαγωνισμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο πώλησης της ΕΥΑΘ αποτελεί ένα είδος πιλότου για την πολύ μεγαλύτερη ΕΥΔΑΠ. 

newspost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news