facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ένταση στο Αιγαίο: Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ την Τουρκία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε μια σημαντικότατη καταγγελία σε βάρος της Τουρκίας, ενημερώνοντας τον ΟΗΕ ότι η γείτων χώρα έχει παραχωρήσει παράνομα άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ και λίγες εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία των δύο πρωθυπουργών η ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με εντολή του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατατέθηκε χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news