facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Υπό εξαφάνιση οι γιατροί ΕΟΠΥΥ στην περιφέρεια

Ολόκληροι νομοί χωρίς ειδικότητες

Σε νησί του Ιονίου, ένας ασφαλισμένος που θέλει να κλείσει ραντεβού σε καρδιολόγο έχει ως βασικές επιλογές είτε να πληρώσει από την τσέπη του σε ιδιώτη γιατρό είτε να ταξιδέψει μακριά από το νησί του. Οπως καταδεικνύει η αναζήτηση στους παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ) από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη Λευκάδα δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος γιατρός, ενώ είναι καταγεγραμμένοι πέντε φυσικοθεραπευτές!

Στη Σάμο είναι καταγεγραμμένος ως συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ μόνον ένας γιατρός. Στην Τρίπολη συμβεβλημένος καρδιολόγος δεν υπάρχει, ενώ σε όλο τον νομό Αρκαδίας είναι καταγεγραμμένος ένας. Στη Λέσβο υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ κυτταρολόγος, αλλά όχι καρδιολόγος ή παιδίατρος.

Ο Οργανισμός δεν έχει σύμβαση με ιδιώτες παιδιάτρους σε 19 νομούς της χώρας και συγκεκριμένα σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ημαθία, Καβάλα, Λασίθι, Λέσβο, Λευκάδα, Ξάνθη, Πέλλα, Πρέβεζα, Ροδόπη, Φλώρινα, Χίο και Σέρρες (όπου υπάρχει σύμβαση με παιδοψυχίατρο αλλά όχι με παιδίατρο). Χωρίς συμβεβλημένο οφθαλμίατρο είναι 27 νομοί της χώρας, ενώ σύμβαση με αλλεργιολόγους έχει ο ΕΟΠΥΥ μόνο σε έξι νομούς.

Η ανορθολογική γεωγραφική κατανομή των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οπου δεν υπάρχουν ειδικοί συμβεβλημένοι γιατροί, οι ασφαλισμένοι είτε θα καταφύγουν στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ) και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου η αναμονή για ραντεβού σε ορισμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους δύο μήνες, είτε θα πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος επίσκεψης σε γιατρό. Από την άλλη, υπάρχουν νομοί όπου ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών είναι ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Με δεδομένο ότι ισχύει το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων τον μήνα για τις οποίες αποζημιώνει κάθε γιατρό ο ΕΟΠΥΥ, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα να έχουν «κλείσει» τα ραντεβού και για τις 200 επισκέψεις, οπότε όλες οι υπόλοιπες γίνονται με χρέωση του ασφαλισμένου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει το πρόβλημα ελλείψεων σε κάποιες ειδικότητες, που θα ληφθεί υπόψη στον επικείμενο επανασχεδιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Ομως προς το παρόν τα χέρια της είναι «δεμένα», αφού όχι μόνο δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις, αλλά πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, να μειωθεί ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ κατά 10%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των γιατρών που «διέθετε» ο ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128, εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150.

Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί με πλαφόν επισκέψεων 200 τον μήνα. Η χαμηλή αμοιβή της κάθε επίσκεψης (10 ευρώ μεικτά και 6,5 ευρώ καθαρά) από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή έχουν αποτέλεσμα πολλοί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να σκέφτονται να διακόψουν τη συνεργασία με τον Οργανισμό.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου αμφισβητεί τα στοιχεία του Οργανισμού, σημειώνοντας στην «Κ» ότι ήδη πολλοί γιατροί έχουν αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως επισημαίνει, «τον Νοέμβριο κατέθεσαν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ μόλις 4.200 από τους 5.500 συμβεβλημένους γιατρούς που έχει ο Οργανισμός. Εχουμε δε καταγγελίες ασφαλισμένων που μας δηλώνουν ότι όταν καλούν γιατρούς που αναφέρονται ως συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για να κλείσουν κάποιο ραντεβού, αυτοί δηλώνουν ότι δεν συνεργάζονται πλέον με τον Οργανισμό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, διαψεύδει τους γιατρούς που κάνουν λόγο για «μεγάλη έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ». Οπως τόνισε στην «Κ», «ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λάβει αιτήσεις από γιατρούς για καταγγελία της σύμβασης, αντίθετα υπάρχουν εκατοντάδες γιατροί που αναμένουν για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ».

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news