facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

«Κλειδώνει» στις 50.000 το αφορολόγητο

Στο ύψος των 50.000 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» τελικά το αφορολόγητο όριο, πέραν του οποίου θα επιβάλλεται ο νέος ενιαίος φόρος των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος που καταβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Οι συντελεστές του νέου φόρου, ο οποίος θα επιβληθεί από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτος και θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα είναι, εκτός απροόπτου, το Σεπτέμβριο, θα κυμαίνονται από 0,1% έως και 2%, για ακίνητα όμως υψηλής αντικειμενικής αξίας, ενώ θα υπάρχει κλίμακα με 6 - 8 κλιμάκια.

Τα σενάρια, πάντως, σχετικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων παραμένουν πολλά και ανοικτά, καθώς η διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, και με τη συμμετοχή από τη ΝΔ των κ.κ. Απόστολου Βεζυρόπουλου και Αντώνη Παναγόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρέα Μακρυπίδη και από τη ΔΗΜΑΡ των κ.κ. Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη δεν κατέληξε στο τελικό σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων. Ετσι, οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολόγητου, τους φορολογικούς συντελεστές και τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όπως ο νέος φόρος αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης που μετέχουν στη διακομματική επιτροπή προσανατολίζονται σε χαμηλό αφορολόγητο όριο και υψηλούς συντελεστές. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό πολύ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το σενάριο το αφορολόγητο όριο να ανέλθει στις 100.000 ευρώ, έστω κι αν θεσπιστούν περισσότεροι και υψηλότεροι συντελεστές.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο νέος φόρος που θα επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με βάση συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, στην οποία το πρώτο κλιμάκιο θα αφορά σε φορολογητέα αξία μέχρι 50.000 ευρώ και θα είναι αφορολόγητο, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο για ζευγάρι να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την καθιέρωση ατομικού αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται ότι από το νέο φόρο θα απαλλαγούν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι.

Εξορθολογισμός φορολόγησης
Αλλωστε, όπως υπογραμμίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα». Ανοικτό παραμένει εξάλλου και το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει για τους αγρούς, τα αγροτεμάχια τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων. Από την άλλη πλευρά για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4% χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ οι χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο που εκπονείται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών:
* Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
* Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του Μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας και να υπάρξει εξορθολογισμός της φορολογίας ακινήτων. Υπ' αυτή την έννοια, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως φορολόγηση πρέπει να γίνεται με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή μεταξύ των υπόχρεων. Κατά το ΠΑΣΟΚ ο νέος φόρος πρέπει να:
* Είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά τη φορολογική επιβάρυνση των Φυσικών Προσώπων. Συγκεκριμένα, προτείνει τη θέσπιση ενός αφορολόγητου κατ' άτομο και οι φορολογικοί συντελεστές να αυξάνονται όσο αυξάνεται η φορολογητέα ύλη. Με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχουν στα βάρη περισσότερο οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού.
* Διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου.

«Πράσινο φως»
Για να προχωρήσουν οι ανατροπές στη φορολογία κεφαλαίου θα πρέπει να δοθεί και το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν ήδη στα ακίνητα και τις περαιτέρω επιπτώσεις στην κτηματαγορά.

Επιτροπή για αντικειμενικές τιμές
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με απόφασή του προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής η οποία έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αναπροσαρμογή θα οδηγήσει σε μείωση των σημερινών αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκονται οι εμπορικές τιμές τους, με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να προσαρμοστούν ανάλογα και οι φόροι που καταβάλλονται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε και τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», σχεδιάζεται η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8%-10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Ταυτόχρονα όμως τα στελέχη του υπουργείου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης και να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα έχουν συντάξει πόρισμα, το οποίο προβλέπει τα εξής:
* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
* Μείωση κατά 33% του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι,τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news