facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων


Με το διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) ολοκληρώθηκε σήμερα, η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ. Μέσα σε έξι μήνες δρομολογήθηκε η επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε για σχεδόν 20 χρόνια.
Η κατασκευή των 4 εργοστασίων που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαλογής στην πηγή, αναμένεται να δώσει λύση σε ορίζοντα 25ετίας σε ένα οξύ πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των έργων, των υποδομών και των θέσεων εργασίας και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη.
Παράλληλα, για πρώτη φορά η διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική θα εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω των αρμοδίων οργάνων της στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής με πρόσφατη επιστολή της εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και ζητά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να συμβασιοποιηθούν τα έργα μέσα στο 2013 και να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.
Στο σημερινό διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Φυλής που είναι το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα από τα 4 που δημοπρατήθηκαν, υπέβαλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις:
  1. Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
  2. Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
  3. Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
  4. Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE    
  5. Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
  6. Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  7. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη φάση αυτή κατατίθενται μόνο τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η β’ φάση με τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και, τέλος, η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «Όταν στις 8 Οκτωβρίου 2012 υποβάλαμε το αρχικό αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα καταλήξουμε ποτέ.
Σήμερα, μόλις 4 μήνες μετά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Με ρυθμούς πρωτόγνωρους για διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση των δικαιολογητικών των εταιρειών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Εκεί καλούμε όλους να συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και κριτική στη διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης.
Όσοι θέλουν να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της Αττικής έχουν χρέος να συμμετέχουν. Όσοι δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και επιθυμούν τη συνέχιση της τριτοκοσμικής κατάστασης, μπορούν να συνεχίσουν να εμποδίζουν το διάλογο, να καταθέτουν προσφυγές και να απειλούν. Εδώ κρίνονται οι προθέσεις όλων. Μπορούν να συμμετέχουν, είτε στην επίλυση του προβλήματος, είτε στην παρεμπόδιση της επίλυσης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του.
Για πρώτη φορά τα τεύχη δημοπράτησης θα συνδιαμορφωθούν μέσα από διαδικασία διαλόγου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, με ανοικτές όλες τις τεχνολογίες. Αυτή την πρωτόγνωρη για δημόσιο διαγωνισμό ανοικτή διαδικασία κάποιοι δεν την επιθυμούν.
Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δρομολογούμε με ταχύτητα λύσεις. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι νόμος του κράτους έμενε για 10 χρόνια στο συρτάρι. Τόσα χρόνια που θάβαμε τα σκουπίδια δεν διαμαρτύρονταν κανείς από αυτούς που σήμερα επικαλούνται το περιβάλλον και την προστασία του. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ανέχεται για 30 χρόνια τη χωματερή και να διαμαρτύρεται στην προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίων που θα επεξεργάζονται με σύγχρονο τρόπο τα απορρίμματα και σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία; Ας κοιταχθούμε επιτέλους όλοι στον καθρέφτη.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και να διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά τους εργαζομένους του ΕΔΣΝΑ ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και δεν κινδυνεύει το εργασιακό τους μέλλον».
Τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή)
  • Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 700.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης, καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
  • Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
  • Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
  • Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news