facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Δημόσια Διοίκηση; Yποθέσεις διαφθοράς στο συρτάρι

Εντύπωση αρχίζει και προκαλεί η επιμονή της Κυβέρνησης να καταργήσει τα Περιφερειακά Γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο των περικοπών που προωθούνται στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται η δραστική μείωση των δομών των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων και τη μείωση του προσωπικού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπεται η κατάργηση Περιφερειακών Γραφείων, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Σερρών (με περιοχή ευθύνης την Αν. Μακεδονία - Θράκη), που έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας αφού στεγάζεται δωρεάν από το Δήμο Σερρών. Το ρεπορτάζ του XanthiPress.gr εντόπισε ότι και στις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις που στεγάζουν Γραφεία του ΣΕΕΔΔ, έχουν αναζητηθεί και βρίσκονται δημόσια κτίρια που μπορούν να στεγάσουν δωρεάν τα Γραφεία, ώστε το σύνολο των περιφερειακών δομών να μην κοστίζει καθόλου στο κράτος. Κι όμως επιμένουν να τα κλείσουν! Ορφανές θα μείνουν οι υποθέσεις της επαρχίας. Χωρίς έλεγχο στο μέλλον;

Η επιμονή αυτή δημιουργεί όμως αρκετά ερωτηματικά: Το προσωπικό που υπηρετεί στις περιφερειακές δομές θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει στην Κεντρική Υπηρεσία της Αθήνας ή να επανέλθει στις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχεται.

Όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη συζήτηση είναι που θα καταλήξουν οι χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις που χειρίζονται οι Επιθεωρητές σε κάθε περιοχή, αφού θεωρείται σχεδόν απίθανο να δεχτεί κάποιος να μετακινηθεί στην Αθήνα και να συνεχίσει να παρακολουθεί τις ανοιχτές υποθέσεις που απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς.

Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι ακόμη και το προσωπικό στην Αθήνα, σύμφωνα το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στον Τύπο, μειώνεται, είναι προφανές ότι οι υποθέσεις θα καταλήξουν στο αρχείο ή θα οδηγηθούν, πρακτικά, σε τέλμα.

Ακόμη χειρότερη αναμένεται η κατάσταση στο μέλλον αφού οι υποθέσεις από την Περιφέρεια θα είναι αδύνατο να διερευνηθούν από μια Κεντρική Υπηρεσία. Όμως σε μια εποχή αμφισβήτησης που το κράτος καταρρέει και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς έχει κλονιστεί επικίνδυνα, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεκινά τη μεταρρύθμιση, πλήττοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης, διαταράσσοντας αισθητά τη λειτουργία ενός Σώματος, που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και έχει ελέγξει αποτελεσματικά τη δημόσια διοίκηση, μέχρι σήμερα!

ΤΟ 50% των ελέγχων γίνονται στην Επαρχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΕΔ, το 50,47 % του ελεγκτικού έργου υλοποιήθηκε στα Περιφερειακά Γραφεία του Σώματος (!), άρα η κατάργησή τους θα διαταράξει δραματικά το έργο του σώματος γενικότερα.

Μια έρευνα για την περίπτωση των Σερρών αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία, πέρα από το γεγονός ότι θα απομονωθεί η Επαρχία από την ελεγκτική δραστηριότητα. Το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων (με δεδομένο ότι υλοποιούν το ήμισυ του ελεγκτικού έργου) είναι εντυπωσιακά μικρότερα από αυτό της Κεντρικής διοίκησης, μια τέτοια αποδόμηση έρχεται σε αντίθεση με τα μνημόνια που επιδιώκουν την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, όπως την επαγγέλλονται οι πολιτικές δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι δημοσιονομικά, επιχειρησιακά αλλά και τεχνοκρατικά, είναι εφικτό αλλά και πρέπον να παραμείνουν ανοιχτά τα Περιφερειακά Γραφεία, του μοναδικού οργάνου εσωτερικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης που λειτουργεί στη χώρα και που αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως θεσμός που καταπολεμά τη διαφθορά. Εκτός αν αυτό δεν είναι επίτευγμα αλλά ενόχληση για τους πολιτικούς.

Τι κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Το Σώμα (ΣΕΕΔΔ) στοχεύει στη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζοντας φαινόμενα διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας και χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών. Η δράση του περιλαμβάνει επιθεωρήσεις, ελέγχους – έρευνες, προκαταρκτικές εξετάσεις, προανακρίσεις, συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού και πειθαρχικές διώξεις, ακόμη και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων από φορείς που ελέγχονται.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, επιχειρήσεις των ΟΤΑ και κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news