facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Προτάσεις-βόμβα από την Τρόικα για τα ακίνητα - Τι προβλέπεται

Ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος στη φορολόγηση των ακινήτων ζητάει η Τρόικα η οποία προτρέπει να καταργηθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Οι απόψεις της Τρόικα διατυπώθηκαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθείται για τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν νέο σύστημα φορολόγησης με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής που θα αποτυπώνει τις πραγματικές τιμές κτιρίων και οικοπέδων.

«Στρεβλή μέθοδος οι αντικειμενικές αξίες»

Το επιχείρημα της Τρόικα είναι πως πρόκειται για μια στρεβή μέθοδο αυτή των αντικειμενικών αξιών η οποία δεν αποδίδει στην πραγματικότητα τις τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει φοροδιαφυγή και αφετέρου να προκαλείται φούσκα στις αξίες τους.

Το δεύτερο θέμα που άνοιξε η Τρόικα αφορά τους πλειστηριασμούς. Ως γνωστόν η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε νέα ετήσια παράταση στην απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων και της πρώτης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2013 οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιοκτητών τους, οι οποίοι τις απέκτησαν με δάνειο και δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν.

Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Εθνος αναφέρει ότι η Τρόικα ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξουν οι πλειστηρισμοί και να αρθεί η απαγόρευσή τους. Το σκεπτικό της Τρόικα είναι ότι αυτό θα επιτρέψει την επιπλέον συμπίεση των τιμών των ακινήτων.

Θετική η Τρόικα για τις ρυθμίσεις δανείων

Θετική γνώμη φαίνεται ότι διατυπώνει η Τρόικα στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών αν και παραπέμπει για τις τελικές ρυθμίσεις στη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την πλευρά του το υπουργείο αναφέρει ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των τραπεζών για τις ρυθμίσεις των δανείων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στόχο εντός των προσεωχών 15 ημερών να έχει ολοκληρωθεί το θέμα και να ξεκινήσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το προβλέπει το σχέδιο νόμου

Το σχέδιο προβλέπει τη διευκόλυνση μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ αλλά και ανέργους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή πολύτεκνους. Το εισόδημά τους θα πρέπει να έχει μειωθεί 35% από το 2010, ενώ η ρύθμιση αφορά τα ενυπόθεκα δάνεια.

Για τις κατηγορίες αυτές θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%.

Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος. Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική.

Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

«Οχι» της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και το υπουργείο Ανάπτυξης απέρριψε την πρόταση της Τρόικας, θυμίζοντας την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της απαγόρευσης για το 2013.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news