facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η άνοδος της ισοτιμίας πλήττει την ανάπτυξη στη Σουηδία

Το γεγονός ότι η Σουηδία απέφυγε τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχοντας ταυτόχρονα μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, έχει τίμημα: την ισχυροποίηση της σουηδικής κορόνας, η οποία πλήττει την οικονομική της ανάπτυξη, λόγω της επιβάρυνσης των εξαγωγών, για τις οποίες είναι απαραίτητες ευνοϊκότερες ισοτιμίες.

Καταγράφεται σταθερά επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της σουηδικής οικονομίας, και φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το αναιμικό 1%, εκτιμά η κεντρική τράπεζα στη Στοκχόλμη.

Ο αναπτυξιακός ρυθμός είχε φθάσει το 2010 στο 6,6%, αλλά με την ισοτιμία της κορόνας έναντι των ξένων νομισμάτων αισθητά χαμηλότερη και άρα ευνοϊκότερη για τις εξαγωγές.

"Τα έτη 2009, 2010 και για ένα μικρό μέρος του 2011 μάς βοήθησε πολύ η εξασθενημένη κορόνα ώστε να έχουμε (καλό) μερίδιο (αγοράς) στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης", επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Σάντε Νταλ της VIDA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κατεργασμένης ξυλείας στη σκανδιναβική χώρα, το 80% της παραγωγής της οποίας καταλήγει στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, και στην Ασία. "Επί του παρόντος, το (εξαγωγικό) σκηνικό έχει αντιστραφεί", υπογράμμισε.

Μεσοσταθμικά από το 2005 έως το 2010 η κορόνα δεν κατήλθε από το επίπεδο ισοτιμίας των 9,2 κορόνων προς 1 ευρώ. Μάλιστα το 2009 διαμορφώθηκε ισοτιμία 9,6 κορόνων ανά ευρώ. Η κατάρρευση της Lehman Brothers, στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2008, είχε μειώσει την ισοτιμία της σουηδικής κορόνας. Τώρα η ισοτιμία διαμορφώνεται περί τις 8,7 κορόνες ανά ευρώ, δηλαδή σε ένα μέσον όρο παραπλήσιο με εκείνο του 2012.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια αύξηση 5% στην ισοτιμία του σουηδικού νομίσματος σημαίνει ότι μειώνεται κατά 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news