facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η φοροεπιδρομή σε ακίνητα και εισοδήματα "έσωσε" τον προϋπολογισμό

Στα 15,7 δισ. ευρώ ή 8,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σημειώνεται πως η τελική επίδοση είναι καλύτερη από... τον αρχικό στόχο που αναφερόταν σε έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού 16,3 δισ. ευρώ ή 8,4% του ΑΕΠ το 2012.

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ, από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%. Ωστόσο, κινήθηκε υψηλότερα των προσδοκιών της Κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα που τοποθετούσε το πρωτογενές έλλειμμα 2012 στο 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα οριστικά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 15,6 δισ. ευρώ εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3,46 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 16,3 δισ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4,57 δισ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 12μήνου του προηγούμενου έτους κατά 7,08 και 2,96 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 31,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,9 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 και υστέρηση κατά 0,9% ή 468 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (52,3 δισ. ευρώ) Η υστέρηση αυτή οφείλεται στις μειωμένες εισροές από την Ε.Ε. στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 48,32 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3% ή 619 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για το 2012 (47,70 δισ. ευρώ). Η θετική απόκλιση έναντι του ετήσιου επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 230 εκατ. ευρώ),

β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 107 εκατ. ευρώ),

γ) τους λοιπούς άμεσους φόρους (κατά 207 εκατ. ευρώ ),κυρίως λόγω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

δ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (κατά 55 εκατ. ευρώ),

ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 55 εκατ. ευρώ),

αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 517 εκατ. ευρώ, έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2012 ανήλθαν στα 67,6 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,091 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (68,7 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 356 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (290 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (73 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου). Αντίθετα οι δαπάνες για τόκους, σε καθαρή βάση, ανήλθαν σε 12,22 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11,73 δισ. ευρώ) κατά 488 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επαναγοράς δημοσίου χρέους ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ στις 18-12-2012. Τέλος οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF ανήλθαν σε 541 εκατ. ευρώ , έναντι πρόβλεψης 565 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Δεκέμβριο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9 δισ. ευρώ ή 11,9%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% ή 4,4 δισ. ευρώ που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στις δαπάνες για τόκους κατά 25,2% (ή 4,1 δισ. ευρώ).

Πρέπει να σημειωθεί πως το ΙΚΑ στο 12μηνο ξεπέρασε κατά 8% τις ετήσιες πιστώσεις του, ενώ ο ΕΟΠΠΥ ξεπέρασε την ετήσια επιχορήγηση του κατά 21,4% και τελικά χρηματοδοτήθηκε με 1,02 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 843 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

"Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της. Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο.Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η Ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης.Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη".

attacktv

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news