facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έτοιμος ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Στην πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση με την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να ξαναπληρώσουν, προχωρεί η κυβέρνηση, τρία σχεδόν χρόνια μετά το νόμο για τους ημιυπαίθριους και ενάμιση χρόνο μετά τον τελευταίο νόμο Παπακωσταντίνου (4014) για τα αυθαίρετα.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η εισπρακτική λογική που δίχως αμφιβολία αποτυπώθηκε στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι νόμοι αλλά και στις δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους που τους συνόδευσαν προκαλώντας δυσλειτουργίες στην αγορά των ακινήτων.

Τις νέες ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υπόσχεση ακόμη και να δώσει οριστικούς τίτλους νομιμότητας, παρουσιάζει αυτή την ώρα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να ενημερωθούν τα κόμματα και να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα νέο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση, με τις εξής βασικές κατευθύνσεις:

-Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο που θα ενσωματώνει τις εγκυκλίους της διοίκησης και θα σέβεται την νομολογία του ΣτΕ

-Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου

-Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

-Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό (π.χ τράπεζα γης)

-Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή απόψεων και προτάσεων, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στην Άνοιξη.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news