facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Θα αφεθούν ελεύθεροι οι Τσέχοι «κατάσκοποι» της Λήμνου

Δύο Τσέχοι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο, με την κατηγορία της κατασκοπείας θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική κυβέρνηση, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

"Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Νέτσας, για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων" δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίχαλ Σούστερ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός "εκτιμά τις προσπάθειες" που κατέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. "Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία. Η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί" διευκρίνισε.

Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο, καθώς με τις κάμερές τους φέρεται να είχαν τραβήξει βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πακτορείο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νέτσας είχε ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό "να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προσέξουν την υπόθεση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση" που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις για το ίδιο θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το φουτουριστικό παιχνίδι "Arma 3", η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες "προσβάσιμες στο κοινό".

protothema


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news