facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τελεσίγραφο για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Διορία 100 ημερών έδωσε χθες το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.


Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα πρέπει ως τα τέλη της άνοιξης να παρουσιάσει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα επέρχεται συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά στη φορολογική διοίκηση, αλλά και στη φορολογική πολιτική.

Οι βασικές αλλαγές θα αφορούν στην απλοποίηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στην φορολογία ακινήτων και στην καθολική χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για τις συναλλαγές με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

Το Eurogroup εμφανίσθηκε πρόθυμο να παράσχει στον τομέα της φορολογικής διοίκησης πολυεπίπεδη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα με προγράμματα κατάρτισης και οργανωτικές αλλαγές σε βασικά πεδία.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται ξένοι ειδικοί που θα επικουρήσουν την κυβέρνηση σε τομείς όπως η είσπραξη του ΦΠΑ, η είσπραξη οφειλών, ο έλεγχος των εύπορων φυσικών προσώπων και των μεγάλων φορολογούμενων, οι ενδοομιλικές συναλλαγές, κ.α..

Αν και στους τομείς αυτούς η Ελλάδα έλαβε πρωτοβουλίες την τελευταία τριετία αυτές δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί σε αποτελέσματα από πλευράς βελτίωσης του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης των φόρων. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η τεχνική βοήθεια οποία παράλληλα θα προσδώσει στη φορολογική διοίκηση και μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συντάξουν νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τον οποίο θα απλοποιούνται οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και θα συγκεντρώνονται σε ένα κείμενο όλες οι διάσπαρτες διατάξεις.

Με τις προωθούμενες αλλαγές θα κωδικοποιηθούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες και θα προσδιορίζεται επακριβώς το πότε και το πως θα υποβάλλονται οι δηλώσεις (εισόδημα, Φ.Π.Α., ακίνητα).

Τέλος, με τις προωθούμενες αλλαγές θα καταστεί πιο αυστηρό το νέο ποινολόγιο της Εφορίας το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι ποινές για εγκλήματα μεγάλης φοροδιαφυγής θα έχουν μη ανασταλτικό χαρακτήρα.
fpress

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news