facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Θα προχωρήσει το ΥΠΑΝ με τις Κυριακές στα καταστήματα

Αποφασισμένο να προχωρήσει στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς κύκλοι τής πολιτικής ηγεσίας του σχολίαζαν σήμερα το απόγευμα σε δημοσιογράφους: «Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να λειτουργήσει και τις Κυριακές».

Η θέση τού υπουργείου είναι ότι το μέτρο είναι προαιρετικό και μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «όσοι θέλουν μπορούν να είναι κλειστά το πρωί της Δευτέρας, αντί για την Κυριακή». Επιπλέον, όσες αγορές και όσοι επαγγελματίες, από την πράξη δουν ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία τους μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, σημειώνεται από το υπουργείο και προστίθεται ότι με τη νέα νομοθεσία, απλά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να δουλέψουν περισσότερο, ελεύθερα να το κάνουν.

Το υπουργείο, βασιζόμενο σε μελέτες άλλων χωρών με στοιχεία που αφορούν σε αγορές που μοιάζουν με τη δική μας, εκτιμά ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας θα φέρει μείωση στις τιμές, αύξηση της απασχόλησης και αύξηση του τζίρου τού λιανεμπορίου.
«Αρνητικά αποτελέσματα για το μερίδιο των μικρών καταστημάτων παρουσιάζονται μόνο στις μελέτες που εξετάζεται το σενάριο τής απελευθερώσεως τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων καταστημάτων: περίπτωση που εκφεύγει της κυβερνητικής προτάσεως», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.

Ωστόσο, το υπουργείο με την ανελαστική θέση που τηρεί, οξύνει την αντιπαράθεση με το εμπόριο, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μέρες, αλλά υποστηρίζει σθεναρά τη θέση του, σημειώνοντας ότι «στα προβλήματα δεν απαντάμε με παλιές συνταγές και πολύ περισσότερο, στην ύφεση δεν απαντάμε με κλειστές αγορές».

Στο επιχείρημα ότι θα αλλάξει η καθημερινότητα και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, το υπουργείο απαντά ότι: «Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι και μαγαζιά δουλεύουν και τις Κυριακές. Μίνι μάρκετ, περίπτερα, μαγαζιά της γειτονιάς, ανθοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ποτών και ξηρών καρπών κλπ. Φανταστείτε τις Κυριακές με τα μαγαζιά αυτά κλειστά. Δηλαδή, η ίδια η ζωή έχει δώσει τις απαντήσεις της».

Το υπουργείο, επικαλείται την προηγούμενη απελευθέρωση, που έγινε στη χώρα με τον Ν. 3377/2005 και αφορούσε την επέκταση του ωραρίου μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης Λιανικού Εμπορίου (ΓΔΛΕ) (εξαιρουμένων των καυσίμων-λιπαντικών) τού δωδεκαμήνου που ακολούθησε την απελευθέρωση (Αύγουστος 2005-Αύγουστος 2006) αυξήθηκε κατά 13,45%, ενώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 2004 – Αύγουστος 2005), που -σημειωτέον- ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αυξηθεί κατά 7,22%.
Επίσης, υπενθυμίζει τι συμβαίνει στην Ιταλία, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός τις Κυριακές. Το ίδιο και σε Σουηδία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φιλανδία. Στη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία τα μικρά μαγαζιά λειτουργούν ελεύθερα, με τα μεγαλύτερα των 280 τ.μ. να είναι ανοικτά για έξι συνεχόμενες ώρες. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία ο δήμαρχος αποφασίζει, ενώ στην Ισπανία μπορούν σε όλη την επικράτεια να λειτουργούν 8 Κυριακές το χρόνο. Στην Ολλανδία τα καταστήματα μένουν ανοικτά 12 Κυριακές, στη Δανία 30 Κυριακές, στο Λουξεμβούργο όλες τις Κυριακές μέχρι τις 13:00.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου: «Όταν πριν αρκετά χρόνια αποφασίσθηκε η πεζοδρόμηση της Ερμού και της Βουκουρεστίου, οι επαγγελματίες του χώρου μίλησαν για τον …θάνατο του εμποράκου. Η προηγούμενη απελευθέρωση του ωραρίου τα Σάββατα βρήκε αντίθετη σχεδόν όλη την αγορά. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Ερμού με αυτοκίνητα, όλο και περισσότεροι δήμοι πεζοδρομούν τις εμπορικές τους γειτονιές, ενώ κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το Σάββατο το απόγευμα τα μαγαζιά να είναι κλειστά. Ο φόβος απέναντι στο καινούργιο ποτέ δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Το προαιρετικό άνοιγμα της αγοράς και τις Κυριακές, θα προσαρμόσει την αγορά στις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή».

Με έμφαση υποστηρίζει ότι «δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς των εργαζομένων και τα ωράρια τους. Μία ενδεχόμενη αύξηση του τζίρου και του ωραρίου των καταστημάτων θα δημιουργήσει ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση της απασχόλησης».

Τέλος, αναφέρεται από κύκλους τού υπουργείου ότι με την υιοθέτηση του νέου πλαισίου θα ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων και ότι οι μικρές επιχειρήσεις, αντίθετα από ότι πιστεύει ο κόσμος, θα δουλέψουν μία μέρα την εβδομάδα χωρίς τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων και των Mall, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ
Στο μεταξύ, πέρα από την άρνηση στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, η ΕΣΕΕ στο cd που έδωσε στον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, με τις προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, ζητάει αναστολή του θεσμικού πλαισίου της διενέργειας διαρκών προσφορών και σημειώνει την ανάγκη περιορισμού και σαφούς ορισμού των περιόδων εκπτώσεων και προσφορών. Μάλιστα, προτείνει θεσμοθέτηση δύο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο τού Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία αυτοτελών Stock-Outlet καταστημάτων, η Συνομοσπονδία αξιώνει να προσδιορισθεί νομοθετικά το αντικείμενο δραστηριότητας και οι όροι και προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των εν λόγω καταστημάτων, στα, δε, προϊόντα να αναγράφεται μία μόνο τιμή και να σημαίνονται ανάλογα (stock, ελαττωματικό, προϊόν ειδικής παραγωγής) με τον αντίστοιχο για κάθε κατηγορία συγκεκριμένο προσδιορισμό που θα επισημαίνεται στην ετικέτα. Πάγια θέση του ελληνικού εμπορίου είναι, επίσης, να απαγορεύεται κάθε υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα, εκτός της πώλησης προϊόντων γης και θάλασσας στις λαϊκές αγορές μόνο από παραγωγούς και της πώλησης παραδοσιακών και μόνο προϊόντων (κουλούρια, ξηροί καρποί, κάστανα, αραβόσιτο, φυσικά άνθη), από όσους διαθέτουν τη σχετική άδεια. Παράλληλα, ζητεί την ενεργοποίηση και εφαρμογή της δράσης «Δημιουργία ανοικτών εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων», όπως και τη ρύθμιση του ωραρίου των τουριστικών και εποχικών αγορών, ενώ, τέλος, θεωρεί απαραίτητο το λιανεμπόριο να ενταχθεί στα ΠΕΠ.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news