facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στο στόχαστρο οι συντάξεις χηρείας και οι διπλοσυνταξιούχοι

Δύο εκκρεμή ζητήματα -η απογραφή 400.000 δικαιούχων συντάξεων χηρείας και η περικοπή 110.000 διπλών συντάξεων που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο- βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των συσκέψεων του υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτικά τα δύο θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι τα εξής:



  • Η ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Τώρα το βάρος πέφτει στην απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι σχετικές προθεσμίες (σήμερα αναμένεται σύσκεψη στο ΙΚΑ).


Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει με έγγραφό του από όλα τα Ταμεία αναλυτικά στοιχεία για το πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η απογραφή. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα χορήγησης συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου.

Σημειώνεται πως ήδη στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία έχει ολοκληρωθεί η απογραφή των συντάξεων γήρατος. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και με βάση τελευταίες πληροφορίες περίπου 15.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ.

Αυτήν τη στιγμή αναζητούνται 11.095 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, 12.792 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και περίπου 15.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Στο «επίκεντρο» των ελέγχων είναι και 560.000 συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών φορέων που δεν έχουν ακόμα δηλώσει ΑΦΚ ή ΑΜΚΑ (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης). Από αυτούς περίπου 120.000 καλύπτονται από το ΙΚΑ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια διασταύρωσης με τη Γενική Γραμματεία των στοιχείων (ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ταλαιπωρία των ασφαλισμένων).



  • Οι περικοπές σε περίπου 110.000 διπλές συντάξεις, που προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους, αλλά τελικά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Η μείωση αναμένεται να γίνει με τη σύνταξη του Απριλίου (που καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου), ενώ αναζητείται φόρμουλα για τα αναδρομικά.


Με βάση τη νομοθεσία θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμοστεί δύο περικοπές στις διπλές συντάξεις: μείωση 3% έως 14% στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ και στη συνέχεια 12% περικοπή στα ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων οι περικοπές αυτές δεν έγιναν ποτέ στους διπλοσυνταξιούχους (σε όσους έπαιρναν μία σύνταξη εφαρμόστηκαν κανονικά).

Τώρα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι εισπράττουν οι συνταξιούχοι και έτσι μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά το μέτρο. Θα επηρεαστούν κυρίως ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) που παίρνουν δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο ή το ΙΚΑ.

ethnos


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news