facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μπάχαλο με το μέτρο «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη» παρά τα πρόστιμα

Σε εφαρμογή τέθηκε από το Σάββατο η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Το πρώτο διήμερο εφαρμογής του μέτρου βρήκε ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων - κυρίως του κλάδου της εστίασης και αναψυχής - απροετοίμαστες καθώς, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένες να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο» (απόδειξη - τιμολόγιο), δεν το είχαν πράξει. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που δήλωναν ότι δεν το γνώριζαν και πως δεν είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους αυτή παρά το γεγονός ότι η αγορανομική διάταξη λέει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σύμφωνα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους - μέλη, ωστόσο διατηρεί τις επιφυλάξεις της ως προς την ορθότητα του μέτρου. Οπως αναφέρει, τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες Αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προτείνει στα μέλη της την παράλληλη χρήση πινακίδας στα ελληνικά και αγγλικά η οποία θα αναγράφει: «Αγαπητέ πελάτη, η έξοδος προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής». Οπως αναφέρει, το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας, σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ, δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτημένη πινακίδα που προβλέπει η νέα αγορανομική διάταξη.

Και ενώ η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγορανομικής διάταξης, αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρηματιών, οι εκπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα γενναίες κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης και τα ποσοστά εκκίνησης θα είναι υψηλότερα του 50%. Στο μεταξύ, μεγάλα και μικρά καταστήματα με τη μορφή δεκαήμερων προσφορών έχουν ήδη ξεκινήσει ελπίζοντας να ρεφάρουν τις απώλειες πωλήσεων που στο διάστημα των γιορτών διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο στο 20%. Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

tanea


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news