facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μέσω ατομικών συμβάσεων αμείβονται 1,2 εκ. εργαζόμενοι

Με ταχύ ρυθμό δρομολογούνται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αφού οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως το τέλος του 2012 βρίσκονται μια ανάσα από τις... 1.000, ενώ περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενοι αμείβονται μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν ξεπερνούν τις 15, με αποτέλεσμα το 70% των απασχολούμενων να αμείβεται με όσα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, με τις μειώσεις μισθών να υπερβαίνουν και το 50%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του 2012, αγγίζοντας τις 970. Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουζής επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων προβλέπουν τη συμπίεση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή τα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών. Αυτή τη στιγμή οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν υπερβαίνουν ούτε τις 15, ενώ λόγω της κατάργησης της επέκτασης της ισχύος του σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι απασχολούμενοι που καλύπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω αυτών δεν υπερβαίνουν τις 300.000!

Η αλήθεια των αριθμών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης το 2012 είναι μειωμένες κατά 17% σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις που έγιναν έως και το Νοέμβριο του 2012 ανέρχονται σε 652.347, εξ αυτών 365.096 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 227.865 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 59.386 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δείχνει ότι στις νέες προσλήψεις οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης υπερτερούν οριακά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το 2011 το 58,92%.

Την ίδια στιγμή, αύξηση που υπερβαίνει το 31% παρουσιάζει ο αριθμός των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε συμβάσεις ευέλικτων μορφών. Συγκεκριμένα, από 58.962 το 2011, έως το Νοέμβριο του 2012 είχαν μετατραπεί 76.818. Από αυτές, 44.888 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση, 19.914 σε εκ περιτροπής απασχόληση με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου και 12.016 με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Σε σχέση με τα στοιχεία του 2011, υπάρχει αύξηση 39% στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερική απασχόληση και 62% στις συμβάσεις με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπάρχει καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και έξαρση της αδήλωτης εργασίας. Έως το Νοέμβριο του 2012 το ΣΕΠΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε 5.137 επιχειρήσεις. Κατά το 2011, οι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν ελέγχους για αδήλωτη εργασία σε 20.246 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 2,5% περίπου των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα, και επιβλήθηκαν πρόστιμα 11,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για να περάσουν έστω και μια φορά οι ελάχιστοι επιθεωρητές εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις απαιτούνται 2,5 χρόνια.

Κινδυνεύει και το «μαξιλάρι» της ΕΓΣΕΕ

Σιγή ιχθύος επικρατεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) όσον αφορά την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση ισχύος της έχει ήδη ξεκινήσει, αφού στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειάς της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθώς ενδεχόμενη συναίνεση για νέα σύμβαση μπορεί να σημάνει το τέλος τους. Οι τελευταίες αλλαγές ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από τις ενώσεις τους, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να καταβάλλουν μικρότερες αμοιβές στο προσωπικό τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές μικρότερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου (προσαύξηση 10%) στην περίπτωση που εργοδότες - επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων.

express

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news