facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

EUROGROUP:«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης από Eurogroup

Η Ευρωζώνη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποφάσισε θετικά για την εκταμίευση της δόσης -συνολικά 49 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο- της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με βασικό στόχο να περιοριστεί το χρέος της χώρας στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ, το 2020.
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά τη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 49,1 δισ. ευρώ ευρώ από τώρα μέχρι τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα (την ερχόμενη εβδομάδα) και τα υπόλοιπα το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σε ο,τι αφορά τα 34,3 δισ. ευρώ, 7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2013 όταν και θα εκταμιευθεί και το υπόλοιπο της δόσης των 49,1 δισεκατομμυρίων.

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν εξήραν τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η απόφαση του Εurogroup θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνικής οικονομίας, την υποχώρηση της αβεβαιότητας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Στουρνάρας: «Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα»

«Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, ενώ κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ‘πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε’.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, με τα 49,1 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Eurogroup παρενέβη -μέσω τηλεδιάσκεψης- η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:

«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε Περισσότερα » "EUROGROUP:«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης από Eurogroup"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news