facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Προβλέψεις για πολλές ημέρες καύσωνα και τροπικές νύχτες στην Ελλάδα

Μέσα στον 21ο αιώνα θα πενταπλασιαστούν οι μέρες καύσωνα, τα δάση θα αντιμετωπίζουν απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον ημέρες σε σχέση με σήμερα και οι τροπικές νύχτες θα είναι όλο και πιο συχνές.

Αυτό είναι τμήμα μόνο των δυσοίωνων προβλέψεων, που προέκυψαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMRUN, το οποίο ολοκληρώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζονται στο Οικοσκόπιο, τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογής του WWF Ελλάς για το περιβάλλον στον ελλαδικό χώρο, όπου παρουσιάζονται χάρτες, που προσομοιώνουν ποιες αλλαγές αναμένονται να συμβούν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μέσα από ενδεικτικούς χάρτες και σχεδιαγράμματα, ο χρήστης του Οικοσκοπίου μπορεί να διαπιστώσει πώς θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι, που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές.

O δασολόγος Πάνος Κορδοπάτης, συνεργάτης στο τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Υποστήριξης του WWF Ελλάς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι θερμές ημέρες, δηλαδή εκείνες με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, θα αυξηθούν κατά 50% την περίοδο 2021-2050 και θα διπλασιαστούν (100% αύξηση) μεταξύ 2071-2100.

Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου 1961-1990 στην Ελλάδα προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημέρες) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημέρες) την περίοδο 2071-2100. Οι τροπικές νύχτες, όταν δηλαδή η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, την περίοδο 2021-2050 θα φτάσουν τις 70 τον χρόνο και μεταξύ 2071 με 2100 τις 102, όταν τώρα παρατηρούνται 45 τροπικές νύχτες κατά μέσο όρο στην Ελλάδα.

«Με το Οικοσκόπιο μπορεί κανείς να εστιάσει και σε μεμονωμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στα νησιά του Αιγαίου, όπου τώρα οι τροπικές νύχτες φθάνουν τις 96 τον χρόνο, το 2021-2050 θα αυξηθούν στις 128 και το 2017-2100 στις 161» εξηγεί ο κ. Κορδοπάτης.

Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη. Γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Κορδοπάτης, παρατηρείται μια μεγαλύτερη επιβάρυνση όσο κινούμαστε νοτιοανατολικά. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

«Χρειάζεται αλλαγή της πολιτικής και στρατηγικής για να αντιμετωπίσει η πολιτεία την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των δασών και των υδάτινων πόρων είναι απαραίτητες για να ανακόψουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δασοκομικές πρακτικές, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και του γενετικού αποθέματος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα δάση. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει καταρτίσει ακόμα καν δασικούς χάρτες, δεν έχει δασολόγιο, για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να προστατεύσουμε τα δάση» επισημαίνει ο δασολόγος του WWF.

Επιβαρυντικός παράγοντας παραμένει το πώς είναι οργανωμένες οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τις μεταφορές, τις βιομηχανίες. Στη βόρεια Μεσόγειο παρατηρούνται κατά κόρον αλλαγές χρήσεων γης, κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων και υπερεκμετάλλευση των πόρων, και έτσι δημιουργείται ένα «εμπρηστικό μείγμα» για τις αντοχές προσαρμογής των οικοσυστημάτων, έναντι του οποίου όλες οι μεσογειακές χώρες οφείλουν να αμυνθούν με τις κατάλληλες πολιτικές, υπογραμμίζει ο κ. Κορδοπάτης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " Προβλέψεις για πολλές ημέρες καύσωνα και τροπικές νύχτες στην Ελλάδα "

Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ: Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ εξέτασε όλες τις πλευρές της ένταξης των εργαζόμενων στους ΗΣΑΠ στο Ενιαίο Μισθολόγιο, που θα οδηγήσει... σε κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα την δραματική μείωση των ήδη πετσοκομμένων αποδοχών μας αλλά και την κατάργηση κατοχυρωμένων επί δεκαετίες εργασιακών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η κατάργηση της Συλλογικής μας Σύμβασης, η οποία βρίσκεται σε ισχύ έως τον Απρίλιο του 2013, είναι όχι μόνο πράξη αντίθετη με τις διατάξεις του Συντάγματος αλλά καταστρατηγεί και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας , που έχει κυρώσει η χώρα μας.

Παράλληλα εξετάστηκε σε συνεργασία με το Νομικό του Σύμβουλο της Ένωσης, η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών (Γεν. Λογιστήριο του Κράτους) σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 4093/12 ( Μνημόνιο 3) και διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω εγκύκλιος δεν ερμηνεύει αλλά τροποποιεί το Νόμο και βέβαια εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν εφαρμοστεί η εγκύκλιος οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα θα υποστούν νέες μειώσεις μισθών, σε σχέση με αυτούς του Οκτώβριου 2011, που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 50%.!! Οι μειώσεις αυτές είναι πέραν όσων έχουν υποστεί μέχρι τώρα στη μισθοδοσία τους οι εργαζόμενοι.

Στη ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ) οι μειώσεις έχουν φτάσει ήδη σε σχέση με το 2009 στο 48% .

Γι’ αυτό ομόφωνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις μορφές, ώστε να αποτρέψουμε την ένταξή μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο, που από το Μνημόνιο 3 προβλέπεται να γίνει την 1η Ιανουαρίου 2013 και να αποτρέψουμε τη κατάργηση των Συλλογικών μας Συμβάσεων και των Συλλογικών διαπραγματεύσεων .

Παράλληλα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, όπως πάντα, ενωτικά και να επιδιώξουμε να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλα τα σωματεία στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) και της ΟΣΥ ( ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ).

Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Β. Σταθούσης Τ. Τριανταφύλλου


Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ: Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις "

Θετικός στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές o πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών

Θετικός στο να ανοίξουν πιλοτικά τα καταστήματα έξι Κυριακές το χρόνο και μετά να συζητηθεί εάν μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές... εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος τους εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Παναγιώτης Καρέλλας.

Αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνει την δυνατότητα στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Θα μπορούν να λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα -τα καταστήματα- να παραμένουν κλειστά τις Δευτέρες.

Οι αποφάσεις προκάλεσαν την αντίδραση εμπόρων, βιοτεχνών και εμποροϋπαλλήλων.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » " Θετικός στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές o πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών "

HSBC: Πρόστιμο 1,9 δισ. δολ. για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα, ύψους 1,92 δισ. δολ. καλείται να καταβάλει η HSBC, ύστερα από πολυετή έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Στη σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η HSBC παραδέχεται ότι υπήρξε πρόβλημα στους ελέγχους και ζητά συγνώμη.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λαθών μας στο παρελθόν. Έχουμε πει ότι λυπούμαστε πολύ για αυτά. Η HSBC του σήμερα είναι ριζικά ένας διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που έκανε αυτά τα λάθη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στιούαρτ Γκάλιβερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε τον Ιούλιο πως η χαλαρή εποπτεία από κορυφαία στελέχη της HSBC επέτρεψε σε τρομοκράτες και καρτέλ ναρκωτικών να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής (Ιούλιος 2012) που αφορά την περίοδο 2006-2010, η HSBC συστηματικά διαχειριζόταν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από τουλάχιστον ύποπτες πηγές και η αμερικανική θυγατρική της «προσέφερε μία πύλη εισόδου για τρομοκράτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει το πόρισμα της Γερουσίας.

Ειδικότερα, η θυγατρική της HSBC στο Μεξικό έστειλε 7 δισ. δολάρια σε ομόσταυλή της των ΗΠΑ, κατά τα έτη 2007 και 2008, τα οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εμπόριο ναρκωτικών, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η HSBC ανήγγειλε την αύξηση δαπανών για την καταπολέμηση εισροής εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως και την ανάκληση όλων των μπόνους για ανώτατα στελέχη.

Επιπλέον επικαλείται την πρόσληψη τον περασμένο Ιανουάριο, του νομικού συμβούλου, (πρώην κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ) Στιούαρτ Λέβι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στην πενταετή συμφωνία του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της HSBC αποφασίστηκε μια ανεξάρτητη παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου ως προς τη συμμόρφωση της τράπεζας με το κανονιστικό πλαίσιο.

CNN: HSBC pays $1.9 billion to settle US probe

Διαβάστε Περισσότερα » " HSBC: Πρόστιμο 1,9 δισ. δολ. για ξέπλυμα μαύρου χρήματος "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορίνθου – Πατρών έως την Πέμπτη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκινούν στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου από σήμερα μέχρι και... την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί της επόμενης μέρας, λόγω εργασιών συντήρησης.

Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Ειδικότερα:

· την Τετάρτη 12/12 και την Πέμπτη 13/12, μεταξύ των κόμβων Αιγίου (ΧΘ172+450) και Καλαβρύτων (ΧΘ158+940), θα εκτραπεί το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ανωτέρω ρυθμίσεων η αντίθετη κατεύθυνση θα λειτουργεί κανονικά

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορίνθου – Πατρών έως την Πέμπτη "

Στη Βουλή η δικογραφία για τις μπουνιές Κασιδιάρη κατά Κανέλη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία σε βάρος του βουλευτού της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την υπόθεση της χειροδικίας σε βάρος της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Σε βάρος του κ. Κασιδιάρη ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου για τα αδικήματα της απρόκλητης και έμπρακτης εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Κατά του κ. Κασιδιάρη δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου για το νερό που της πέταξε, καθώς η δίωξη μπορεί να ασκηθεί, στην περίπτωση αυτή, μόνο κατόπιν κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς της θιγομένης, κάτι που όμως δεν έγινε.

Στην περίπτωση του κ.Κασιδιάρη ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και καταζητείτο, αλλά μετά την παρέλευση του αυτόφωρου, εμφανίστηκε στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και κατέθεσε μήνυση κατά των κυρίων Κανέλλη και Δούρου για το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Η Βουλή πλέον είναι αρμόδια να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή η δικογραφία για τις μπουνιές Κασιδιάρη κατά Κανέλη "

Γ. Μαυραγάνης: Aρχές του 2013 η συμφωνία με την Ελβετία

Στις αρχές του 2013, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελβετία, για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους, κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τρίτη, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία, δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών. Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη, δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων», ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής.

«Στον σημερινό κόσμο, εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην επίμαχη διάταξη, ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι΄ αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε κατά της συμφωνίας καθαυτής.

«Δεν είναι δυνατό να λέτε, πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν απ' την Ελβετία στην Ελλάδα, δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%!» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ακούω με ειλικρινή χαρά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό!» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

«Οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών», συμπλήρωσε. «Στηρίζουμε τις δύο συμφωνίες, γιατί βοηθούν στη διαδικασία που έχουμε καθορίσει» δήλωσε και ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γ. Μαυραγάνης: Aρχές του 2013 η συμφωνία με την Ελβετία "

Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι γιατροί των Νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε να προχωρήσει σε κλείσιμο των ταμείων των νοσοκομείων τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ενώ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου οι ειδικευόμενοι γιατροί θα απέχουν από το πρωινό ωράριο.

Όπως επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, «τα τελευταία μέτρα που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο - Μνημόνιο 3 είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».  

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί "

Αυστρία: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την «Μακεδονία»

Την πάγια θέση της ότι η διαφορά με την Ελλάδα, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνει σήμερα... η αυστριακή κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ράινχολντ Λοπάτκα, ότι «ωρίμασε ο χρόνος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη "Μακεδονία"».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λοπάτκα σε δηλώσεις του, ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ήδη τέσσερις φορές να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η "Μακεδονία" έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υφυπουργός, προειδοποιώντας ότι με μια παραπέρα καθυστέρηση η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της και οι χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης δεν βλέπουν πλέον αναγκαιότητα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, τονίζει πως δεν επιθυμεί αυτή την αρνητική προοπτική και για τον λόγο αυτόν θα υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των 27 χωρών- μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε σχέση με το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, φέρουν τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβη Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, να επισημαίνει στον μόνιμο Αυστριακό αντιπρόσωπο Βάλτερ Γκράχαμερ- ο οποίος παρουσίασε και υποστήριξε προτεινόμενη από 14 χώρες "συμβιβαστική" λύση- πως η Αυστρία δεν είναι πλέον αυτοκρατορία και άρα δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει απλά την πολιτική της στα Βαλκάνια.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κανείς από τους δύο πρέσβεις δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις προς την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι το επεισόδιο επιβεβαίωσαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο Κύπριος προεδρεύων της συνόδου, φέρεται να διέκοψε αμέσως τη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας, αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελέγκερ, έχει επανειλημμένα τονίσει πως η διαφορά με την Ελλάδα, ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν επιτρέπεται να σταθεί εμπόδιο στην προσέγγιση των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχρόνως εκπροσωπεί την άποψη ότι «οι δύο πλευρές, Ελλάδα και "Μακεδονία", θα πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να βρουν μία αμοιβαία αποδεκτή λύση» επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σημαντικές προόδους στον ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό δρόμο της και κέρδισε, έπειτα από σκληρή δουλειά, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σπίντελέγκερ έχει τονίσει κατά καιρούς, στους ομολόγους του της ΠΓΔΜ, ότι «η Αυστρία είναι και παραμένει ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της "μακεδονικής" κοινοτικής ολοκλήρωσης, η οποία υπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και ως εκ τούτου είναι σαφώς χρήσιμη τόσο για τα Δυτικά Βαλκάνια όσο επίσης για ολόκληρη την ΕΕ και την Αυστρία».

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστρία: Να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την «Μακεδονία» "

Aντιπαράθεση των φαρμακοποιών με τον υπουργείο Υγείας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ζητούν οι φαρμακοποιοί για την οριστική επίλυση του προβλήματος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). «Εάν δεν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θόδωρος Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι «το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας»

Tο μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, ενώ οι Φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, με εισηγήσεις των εκπροσώπων τους για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Διαβάστε Περισσότερα » " Aντιπαράθεση των φαρμακοποιών με τον υπουργείο Υγείας "

Παγκόσμια Τράπεζα: Μόνο τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα

Στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα σκοπεύει να περιοριστεί η Παγκόσμια Τράπεζα και να μην προσφέρει χρηματοδότηση, σύμφωνα με... τον πρόεδρό της Τζιμ Γιονγκ Κιμ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα» επειδή «για παράδειγμα, δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για ένα δάνειο από την IBRD», δήλωσε ο κ. Κιμ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD) είναι θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας που δανείζει σε κράτη, κυρίως σε «χώρες μέσου εισοδήματος». Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από τον θεσμό ανάμεσα στις «χώρες με αυξημένο εισόδημα», που πρέπει να χρηματοδοτούν την IBRD και όχι να δανείζονται απ' αυτή.

Εξαίρεση είχε αποτελέσει, πάντως, η Ουγγαρία, άλλη μία «χώρα με αυξημένο εισόδημα», το 2008, όταν είχε λάβει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αρωγής συντονισμένου από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου πως η Ελλάδα ζήτησε την τεχνική βοήθειά της στους τομείς του επιχειρηματικού κλίματος και της ανάκαμψης της ανάπτυξης.

Ο κ. Κιμ ανέφερε σήμερα έναν άλλο τομέα στον οποίο εκτιμά ότι μπορεί να συμβουλεύει την Αθήνα. «Έχουμε πολλή πείρα για να εκτιμήσουμε αν συγκεκριμένες δαπάνες του κοινωνικού τομέα επιτυγχάνουν πράγματι τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε.

«Ελπίζουμε να είμαστε χρήσιμοι κάθε φορά που μπορούμε. Αλλά, για μια ακόμη φορά, είμαστε ένας οργανισμός που εργάζεται κατόπιν αιτήματος. Πρέπει οι άνθρωποι να έρθουν σε μας», κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα » " Παγκόσμια Τράπεζα: Μόνο τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα "

91χρονος σκότωσε την 81χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε στη Βάρκιζα - Τι γράφει το σημείωμα στα παιδιά τους

Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Βάρκιζα ανάμεσα σε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που όπως όλα δείχνουν αποφάσισαν να ειναι μαζί και στο θάνατο.
Ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης νεκρό στο σπίτι τους, στη Βάρκιζα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έχουν γίνει γνωστά, ο 91 ετών σύζυγος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα με το παλιό πιστόλι του την 81 ετών γυναίκα του και μετά έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε.

Οι πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν πως το όπλο ήταν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αστυνομικοί της ασφάλειας ήδη είναι στο σημείο και προσπαθούν να καταλήξουν στα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτήν την πράξη, εστιάζοντας στο ιατρικό ιστορικό και των δύο, καθώς δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να τους οδηγούν σε εγκληματική πράξη.

Ωστόσο, βρέθηκε ένα σημείωμα που πιθανότατα είχε γράψει ο 91χρονος και το οποίο αναφέρεται στα παιδιά τους. Σε αυτό ο ηλκιωμένος γράφει πως "δεν θέλουμε να σας κουράζουμε, να μην γινόμαστε βάρος σε εσάς", ενώ ενημερώνει τα παιδιά του πως όλα τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα είναι τακτοποιημένα.

Αυτό ακριβώς σύμφωνα με την αστυνομία δείχνει πως ο ηλικιωμένος είτε με τη συγκατάθεση της συζύγου του είτε χωρίς σχεδίαζε καιρό αυτή την τραγική εξέλιξη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " 91χρονος σκότωσε την 81χρονη γυναίκα του και αυτοκτόνησε στη Βάρκιζα - Τι γράφει το σημείωμα στα παιδιά τους "

Εκδικάζεται ξανά η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος»

Επανεκδίκαση της υπόθεσης για την αεροπορική τραγωδία της εταιρείας «Ήλιος» στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την... έφεση του γενικού εισαγγελέα, εναντίον της, κατά πλειοψηφία, αθωωτικής απόφασης των στελεχών της αεροπορικής εταιρείας από το Κακουργιοδικείο.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από το δικαστήριο στην πρωτόδικη διαδικασία.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, για πολλαπλή ανθρωποκτονία λόγω αμέλειας καθήκοντος, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, ο εκτελεστικός πρόεδρος Ανδρέας Δράκος, ο διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων Γιώργος Κικκίδης και ο αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάννο Στόιμενοφ, καθώς και η ίδια η εταιρεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας Νικόλας Γιασουμή εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας, το σύστημα συμπίεσης της καμπίνας του μοιραίου αεροσκάφους αφέθηκε -ύστερα από έλεγχο- στη θέση «χειροκίνητο», αντί στη θέση «αυτόματο» και το πλήρωμα του αεροσκάφους παρέλειψε να προβεί σε έλεγχο πριν από την απογείωση.

Η ενέργεια αυτή επέφερε απότομη αποσυμπίεση της καμπίνας, με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες να χάσουν τις αισθήσεις τους -πλην ενός εκτός καθήκοντος αεροσυνοδού, που προσπάθησε απεγνωσμένα να κατευθύνει το αεροσκάφος και να το προσγειώσει, χωρίς όμως να το καταφέρει.

aegeantimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκδικάζεται ξανά η υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της «Ήλιος» "

Διαδικασία πρόσληψης 1.600 ατόμων προχωρά το ΑΣΕΠ

Τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης 1.600 και πλέον ατόμων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στον τομέα του Πολιτισμού ολοκλήρωσε το ΑΣΕΠ.

Τα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους ανέργους ηλικίας έως και 35 χρόνων, ενώ η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει με επτάμηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Η ανεξάρτητη Αρχή, προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής ωφελούμενων στα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης, εκπόνησε τα ακόλουθα υποδείγματα:

1. Οδηγίες για την επιλογή ωφελουμένων μέσω προγραμμάτων ΚΟΧ στον τομέα του Πολιτισμού.

Απευθύνεται στους δικαιούχους φορείς με σκοπό να τους παράσχει τις απαραίτητες οδηγίες για την ορθή και αποτελεσματική διενέργεια της διαδικασίας επιλογής ωφελουμένων.

2. Υπόδειγμα ανακοίνωσης.

Απευθύνεται στους δικαιούχους φορείς και περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την σύνταξη της ανακοίνωσης και την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας.

3. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για απασχόληση με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού.

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής ωφελουμένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον τομέα του Πολιτισμού πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το συγκεκριμένο υπόδειγμα αίτησης.

4. Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης συμμετοχής και υποβολής δικαιολογητικών σε Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού.

Απευθύνεται στους δυνητικά ωφελούμενους (υποψήφιους) με σκοπό να τους καθοδηγήσει στην ορθή συμπλήρωση της αίτησής τους και να τους παράσχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις για απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια και δικαιολογητικά συμμετοχής που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής.

Τα συγκεκριμένα υποδείγματα καθώς και οι θέσεις εργασίας που θα ανακοινωθούν μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαδικασία πρόσληψης 1.600 ατόμων προχωρά το ΑΣΕΠ "

Τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων

Προσπάθεια να μπει τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών, βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο σχετικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησής τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο νόμος αυτός εκδόθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και μέχρι τώρα έχουν δοθεί δύο παρατάσεις προκειμένου ιδιώτες και δήμοι να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις περιφέρειες. Σε περίπτωση που οι γεωτρήσεις αυτές δεν αδειοδοτηθούν, οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχουν το δικαίωμα σφράγισής τους.

«Σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι να διαπιστώνεται σε κάθε περιοχή το υδάτινο ισοζύγιο, δεδομένου ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για τις ποσότητες των υδάτων που αντλούνται και το βάθος άντλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός ο ακριβής αριθμός των γεωτρήσεων» εξήγησε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα Ορυκτού Πλούτου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ιωάννα Τζάκη, στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή, άλλωστε, την αδειοδότηση δεκαεννέα γεωτρήσεων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Πυλαίας - Χορτιάτη και Δέλτα, ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν πλέον μια βάση δεδομένων για το σύνολο των γεωτρήσεων και θα μπορούν, μάλιστα, να εκπονήσουν διαχειριστικό σχέδιο υδάτων για κάθε περιοχή.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν σήμερα, όπως έγινε γνωστό, σε τρεις από αυτές που βρίσκονται στο Φίλυρο είχαν εντοπιστεί σίδηρος και μαγγάνιο κατά τις μετρήσεις του 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Τζάκη, το πρόβλημα σήμερα έχει εκλείψει και, κατά την γεωλόγο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Μελίνα Νικολαϊδου, το νερό από κάποιες από τις παραπάνω γεωτρήσεις αναμειγνύεται με το νερό που προέρχεται από τα Λαγυνά και τροφοδοτεί το δίκτυο κατά 90%. Έτσι τα τελικά ποσοστά μετάλλων που μετρώνται στο δίκτυο είναι πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, τμήματα σωληνώσεων αμιάντου έχουν εντοπιστεί στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, γεγονός που κατά την κ. Τζάκη δεν προκαλεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η νομοθεσία επιβάλλει την αντικατάσταση σωληνώσεων αμιάντου σε περίπτωση βλάβης, την απομάκρυνσή τους με συγκεκριμένη ειδική διαδικασία και την τοποθέτηση άλλου υλικού.

Στο σημείο αυτό και ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιάννης Ζιώγας διευκρίνισε ότι ο βασικός κίνδυνος για τον αμίαντο προκύπτει από την εισπνοή των σωματιδίων του ενώ ο κίνδυνος παύει να υπάρχει στην περίπτωση των σωληνώσεων από τις οποίες περνά νερό λόγω της ανάμειξής του με τσιμέντο. Ο ίδιος, ωστόσο, ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το πόσιμο νερό του Δρυμού, όπου, όπως τόνισε, οι μετρήσεις είναι οριακές για την περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Μιχάλης Τζώλλας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης απόφασης για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού αν δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μετρήσεις που βεβαιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

athina984

Διαβάστε Περισσότερα » " Τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων "

ΡΑΕ: Έως 48,7% οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ

Μέχρι και 48,7% θα φτάσουν οι αυξήσεις σε ορισμένα οικιακά τιμολόγια, με βάση τις προτάσεις που έκανε η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σταδιακές αυξήσεις για το οικιακό τιμολόγιο που θα κυμαίνονται από 14,5 έως 48,7% προτείνει η ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική αρχή ενέργειας για το 2013. Συνολικά οι αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες τιμολογίων φτάνουν το 24,9%.

Οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα ισχύσουν τμηματικά στις αρχές του χρόνου, κατά 10,8% στις αρχές Μαίου, κατά 6,3% και τέλος στις αρχές Ιουλίου κατά 6,1%. Παράλληλα καταργούνται τα φθηνά τιμολόγια έως 800 κιλοβατώρες.

Η ΡΑΕ επιφυλάσσεται να εισηγηθεί για το ύψος των αυξήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Εν τω μεταξύ, μετά από επιστολή που έλαβε η ΔΕΗ από τον υπουργό Οικονομικών θα συνεχίσει να εισπράττει στους λογαριασμούς της το ενιαίο τέλος ακινήτων έως τον Μάρτιο του 2013, ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την 30 Ιουνίου του 2013, τα τιμολόγια ηλεκτρικού στη χαμηλή τάση συνεχίζουν να είναι ρυθμιζόμενα, δηλαδή να εγκρίνονται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται πλήρως, ενώ η ΡΑΕ ελέγχει το κατά πόσο τα κοστολογικά στοιχεία που επικαλείται ο παραγωγός ή ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ανταποκρίνονται στα πραγματικά και αν ασκείται κατάχρηση τυχόν δεσπόζουσας θέσης από τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά (ΔΕΗ).

Συγκεκριμένα, η πρόταση των νέων τιμολογίων που υπέβαλε εχθές στη ΡΑΕ η ΔΕΗ, προβλέπει τη σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων της στη χαμηλή τάση (οικιακά, εμπορικά κλπ) σε τρία βήματα: 01.01.2013, 01.05.2013 και 01.07.2013, έτσι ώστε, κατά την επιχείρηση, από την 1η Ιουλίου 2013 τα τιμολόγιά της στη χαμηλή τάση να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναλυτικά την ανακοίνωση της ΡΑΕ

Διαβάστε Περισσότερα » " ΡΑΕ: Έως 48,7% οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ "

Θα πωλούνται γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και στις λαϊκές αγορές

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να σπάσει το "αντιπαραγωγικό καρτέλ" μέσω της επίκαιρης ερώτησης του σήμερα στη Βουλή, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη παραγωγή και την απασχόληση και να στηριχθούν οι παραγωγοί που επιμένουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να παράξουν και να συμβάλλουν στο ΑΕΠ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επιτραπεί η πώληση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από τους παραγωγούς απευθείας στους καταναλωτές, μέσω των λαϊκών αγορών.

O Υπουργός κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον κ. Κεγκέρογλου ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την απευθείας διάθεση των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές αλλά και το πλαίσιο για τις πρότυπες Κυριακάτικες αγορές με τη συμμετοχή μόνο παραγωγών.

Τέλος ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε στον Υπουργό το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων από τρίτες χώρες, με πιο πρόσφατο το περιστατικό με τις παράνομες ποσότητες τομάτας από τα Σκόπια και ενημέρωσε τον Υπουργό ότι έχει ζητήσει από τα τελωνεία όλα τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου, για να του απαντήσει ο Υπουργός ότι ήδη σήμερα 62 στελέχη του Υπουργείου από τα σύνορα της χώρας, μαζί με τους κεντρικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, ασχολήθηκαν με το θέμα, έτσι ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης αγαθών και προϊόντων.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Θα πωλούνται γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και στις λαϊκές αγορές "

Χατζηδάκης:Καμία αύξηση στα εισιτήρια έως τον Οκτώβριο του 2013

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών το Μάρτιο, όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση ούτε τον Οκτώβριο του 2013.
Για τον Οκτώβριο του 2013 μετατίθεται το ενδεχόμενο αύξησης των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση το Μάρτιο, όπως αρχικά προβλεπόταν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην απαιτηθεί αύξηση ούτε τον Οκτώβριο του 2013.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Οκτώβρης του 2012 ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων εισιτηρίων κατά 12% και σημείωσε ότι για τον Νοέμβριο υπολογίζεται ότι υπάρχει αύξηση πωλήσεων κατά 4,7%.

Παρουσίασε επίσης τρία νέα μέτρα που εισάγει το υπουργείο για τη διασφάλιση των αναγκαίων εσόδων αλλά και την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής, τα οποία είναι:

-Ενίσχυση του προσωπικού ελέγχου με αναδιάταξη των οργανογραμμάτων ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ και μετακίνηση εργαζομένων από τα γραφεία σε ελέγχους-πώληση.

-Καταβολή μόνο του 50% της αξίας του προστίμου σε περίπτωση που αυτό πληρώνεται άμεσα ή εντός 10 ημερών.

-Καθιέρωση του πολλαπλού εισιτηρίου (σε μία δεσμίδα 11 εισιτηρίων, ο επιβάτης θα πληρώνει για την αξία μόνον των 10).

Οσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα παραδοθεί σε χρήση από το 2014. Όπως εξήγησε το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα διαθέτει «μπάρες» και η φόρτισή του θα γίνεται μέσω ίντερνετ, κινητού ή πιστωτικής.

Για το Μετρό της Αθήνας, ο υπουργός σημείωσε ότι η επέκταση προς Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, προς Ελληνικό τον Ιούλιο και προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο. Στη γραμμή 3 η επέκταση Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα)-Πειραιάς, αναμένεται, όπως ανέφερε, να ολοκληρωθεί το 2017.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ προς Πειραιά, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει το νέο έτος.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι καταβάλλεται «τεράστια προσπάθεια» για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας του αναδόχου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε τέλος και στη δημιουργία νέου Κέντρου Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα, η οποία όπως είπε, θα δοθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών από την έναρξή του.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης:Καμία αύξηση στα εισιτήρια έως τον Οκτώβριο του 2013 "

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Μεταρρύθμισης

Στη Βουλή κατατέθηκε απόψε, έπειτα από μακρά περίοδο διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου για την «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», που αποτελεί τη γνωστή εξαγγελία της κυβέρνησης.

Στόχος του σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι «η οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία δημοσίων οργανισμών που εξυπηρετούν δημόσια αγαθά και παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με όσο το δυνατόν λιγότερο δημοσιονομικό κόστος και μικρότερη επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Επίσης, όσον αφορά τη σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ύστερα από σχετικές συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και στην ουσία «επιχειρείται η συγκρότηση ενός «Κέντρου Διακυβέρνησης».

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Μεταρρύθμισης "

Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις στο 18μηνο

Τέλος στο φαινόμενο των αποφυλακίσεων λόγω συμπλήρωσης 18μήνου για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα επιχειρεί να θέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για τη διπλή δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη και άλλες υποθέσεις που η καθυστέρηση στην ανάκριση και στην εκδίκασή τους οδήγησε εκτός φυλακής κατηγορούμενους, αποτέλεσε την αφορμή για να παρέμβει ο κ. Ρουπακιώτης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προωθεί την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε οι αποφάσεις που αφορούν κακουργηματικές υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, καθώς και κακουργήματα που ενέχουν το στοιχείο της μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας και έχουν συνταράξει την κοινή γνώμη να εκδίδονται πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου των προσωρινά κρατουμένων κατηγορουμένων στις εν λόγω υποθέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης θα καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή τις αναγκαίες δικονομικές ρυθμίσεις, οι οποίες για τις επίμαχες υποθέσεις θα ορίζουν υποχρεωτικά συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης της προδικασίας (κύριας ανάκρισης και της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστικών Συμβουλίων), αλλά και τον υποχρεωτικό και κατ' απόλυτη προτεραιότητα ορισμό δικασίμου.

Με άλλα λόγια, για τις επίμαχες υποθέσεις η ανάκριση θα ολοκληρώνεται εντός το πολύ 6 μηνών, το βούλευμα θα εκδίδεται άμεσα και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται εντός έτους. Για το λόγο αυτό, για την επιτάχυνση στις δυσχερείς υποθέσεις θα ορίζονται δύο ή περισσότεροι ανακριτές και ο ορισμός της δικασίμου από εισαγγελέα θα γίνεται υποχρεωτικά κατ' απόλυτη προτεραιότητα και όχι πάνω από 40 μέρες από την ημέρα που του διαβιβάστηκαν τα έγγραφα.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους εισαγγελείς και δικαστές θα συνιστά για πρώτη φορά ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή τους.

Τέλος, ο κ. Ρουπακιώτης με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας ζητεί να του γνωρίσουν τον αριθμό των βουλευμάτων που εκδόθηκαν στην περιφέρειά τους κατά την τελευταία διετία, περί αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18 μήνες για τους ενήλικες και 6 μήνες για τους ανήλικους), καθώς και πόσο χρόνο κρατήθηκαν σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας οι σχετικές υποθέσεις.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις στο 18μηνο "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news