facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ανακεφαλαιοποίηση δε θα φέρει περισσότερα δάνεια

Κλειστές θα παραμείνουν οι κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες

«Μην περιμένετε περισσότερα δάνεια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ξεκαθαρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με το αίτημα που διατυπώνεται από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος να δοθούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα 2/3 του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προτάσεις για οριοθέτηση συγκεκριμένων ποσών ή ποσοστών κεφαλαίων, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, και την τελική διοχέτευσή τους προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη δέσμευση των 2/3 του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, αναδεικνύουν μεν το μέγεθος των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, αλλά δεν συνάδουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στο ποσό της ανακεφαλαιόποιησης, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει: «Το ελάχιστο ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, δεν είναι μια τυχαία επιλογή της εθνικής εποπτικής αρχής ή της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ύψος των κεφαλαίων προκύπτει από το κοινό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα επίπεδα κεφαλαίων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώτερη συνδρομή του στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία. Χαμηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας θέτουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών και μάλιστα εκείνων που επιλέγουν ή υποχρεώνονται να τις διατηρήσουν στις ελληνικές τράπεζες».

Στο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι «η επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν βρίσκεται σε δυσαρμονία, αλλά τουναντίον αποτελεί προϋπόθεση για την απώτερη ικανοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα η χρήση της υφιστάμενης τραπεζικής υποδομής θα διασφαλίσει και την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών, με προοπτική περαιτέρω αύξησης των προσελκυόμενων καταθέσεων, αλλά και την ορθολογική κατανομή της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας».

Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακεφαλαιοποίηση δε θα φέρει περισσότερα δάνεια"

Η ΓΓ Καταναλωτή "πατάει φρένο" στην υδρογονοκίνηση

Τα εν λόγω συστήματα «υδρογονοκίνησης» δεν εμπίπτουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή διεθνή κανονισμό...

H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά οι καταναλωτές να μην προβαίνουν στην τοποθέτηση συσκευών «υδρογονοκίνησης» σε οχήματα.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε η διάθεση στην ελληνική αγορά συσκευών ή και συστημάτων «υδρογονοκίνησης» για εγκατάσταση σε οχήματα (κιτ υδρογονοκίνησης, συσκευές υδρογόνου, συσκευές ηλεκτρόλυσης κ.λ.π.), τα οποία προωθούνται ως εναλλακτικές λύσεις για εξοικονόμηση καυσίμων.

Μάλιστα κάποια από τα εν λόγω προϊόντα προωθούνται μεταξύ άλλων με τον ισχυρισμό: «Νερό για καύσιμο. Κάντε το αυτοκίνητό σας υβριδικό με χαμηλό κόστος».

Συχνά μάλιστα οι υπεύθυνοι διάθεσης αυτών των προϊόντων επικαλούνται μελέτες εργαστήριων και εγκρίσεις ΚΤΕΟ.

Από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προέκυψε ότι σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στις Η.Π.Α, για ανάλογα προϊόντα, η αρμόδια αρχή για την προστασία των καταναλωτών αποφάνθηκε ότι προωθούνται με ψευδείς «επιστημονικοφανείς» εξηγήσεις και έχει καταγγείλει στο αρμόδιο Δικαστήριο την εν λόγω πρακτική ως αθέμιτη και παραπλανητική.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με γνώμονα την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική έρευνα σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Τεχνολογίας Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του υπουργείου Ανάπτυξης γνωστοποίησε ήδη ότι τα εν λόγω συστήματα «υδρογονοκίνησης» δεν εμπίπτουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή διεθνή κανονισμό (της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη) και δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την έγκρισή τους. Η τοποθέτησή τους σε οχήματα δεν επιτρέπεται, δεν περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες μετατροπές/διασκευές και κατά συνέπεια δεν γίνεται αποδεκτή από τα ΚΤΕΟ.

Επιπλέον ζητήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και έχουν ήδη παραληφθεί, οι σχετικοί τεχνικοί φάκελοι από τις εταιρείες που τα διακινούν στην ελληνική αγορά.

Από τη μέχρι τώρα εξέταση τους δεν προκύπτει επαρκής τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους για εξοικονόμηση καυσίμων και για μετατροπή των αυτοκινήτων σε υβριδικά με χαμηλό κόστος. Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.

Με βάση όλα τα ανωτέρω η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καλεί τους καταναλωτές να μη προβαίνουν στην αγορά των εν λόγω προϊόντων.

epikaira

Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΓΓ Καταναλωτή "πατάει φρένο" στην υδρογονοκίνηση"

Εκανε «κλικ» στις όμορφες του προαστιακού και μπήκε φυλακή!

Ο ιδιότυπος... θαυμασμός του για το ωραίο φύλο τον οδήγησε στα κρατητήρια. Ο λόγος για έναν νεαρό, ο οποίος είχε ένα παράξενο «χόμπι», καθώς φωτογράφιζε αιθέριες υπάρξεις με το κινητό του κάνοντας βόλτες στον προαστιακό!

Το περιστατικό αποκαλύφθηκε όταν ο άντρας συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας. Οταν οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο κινητό του αλλά και στον οικιακό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, βρήκαν μια τεράστια συλλογή από χιλιάδες φωτογραφίες ανυποψίαστων γυναικών, οι οποίες μετακινούνταν με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Η αρχή του τέλους για το ιδιότυπο «χόμπι» του νεαρού ήρθε όταν μια γυναίκα, η οποία διαμένει στην Παιανία και κινείται καθημερινά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, διαπίστωσε ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση έβλεπε τον δράστη να κάθεται σε θέση του βαγονιού ακούγοντας με τα ακουστικά του κινητού του μουσική. Μάλιστα ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν στην ίδια θέση -πάντα με τα ακουστικά στα αφτιά και το κινητό στο χέρι- και το μεσημέρι που επέστρεφε στο σπίτι από την εργασία της.

Το γεγονός αυτό της έκανε μεγάλη εντύπωση και άρχισε να παρατηρεί πιο προσεκτικά τον άντρα με τα ακουστικά. Τελικά διαπίστωσε πως με αριστοτεχνικό τρόπο φωτογράφιζε με το κινητό του τόσο την ίδια όσο κι άλλες επιβάτισσες του βαγονιού, οι οποίες βέβαια πληρούσαν τους... όρους που ο ίδιος απαιτούσε: να είναι εντυπωσιακής ομορφιάς.

Αμέσως η γυναίκα κατήγγειλε το περιστατικό στην Ασφάλεια του τοπικού τμήματος, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να οργανώσουν την επιχείρηση σύλληψης του άντρα. Αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στον ίδιο συρμό με τη γυναίκα που έκανε την καταγγελία και αντίκρισαν ιδίοις όμμασι τον άντρα με τα ακουστικά στα αφτιά. Οταν πια διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί πως ο κατηγορούμενος πράγματι τραβούσε φωτογραφίες με το τελευταίας τεχνολογίας κινητό του, επενέβησαν και τον συνέλαβαν. Στη συσκευή του βρήκαν αποθηκευμένες εκατοντάδες φωτογραφίες γυναικών, τραβηγμένες όλες στα βαγόνια του προαστιακού.

Το υλικό της περίεργης συλλογής ωστόσο δεν ήταν το μόνο. Επειτα από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του νεαρού βρέθηκαν στον υπολογιστή του μερικές χιλιάδες φωτογραφίες γυναικών, που τις είχε τραβήξει ο ίδιος στα βαγόνια του προαστιακού. Βέβαια καμιά από τις φωτογραφίες δεν ήταν άσεμνη, ενώ διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον δεν... εστίαζε στα απόκρυφα σημεία των ανυποψίαστων, όμορφων γυναικών

espressonews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκανε «κλικ» στις όμορφες του προαστιακού και μπήκε φυλακή!"

Στα 650€ το τέλος επιτηδεύματος - Ανώτατος συντελεστής φορολόγησης 40%

Τις «τελικές» προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το φορολογικό θέτουν επί τάπητος ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, θα μειώσει την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Τέλος, ευνοούνται, μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας, οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ενώ αυξάνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα:

-Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή.

-Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.

-Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω, ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, ενώ 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

-Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια (με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%).

-Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).

Φορολογούμενοι με παιδιά.

Α) Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό [450 επί 3 παιδιά] και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών [40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο] αντί των 1.584 σήμερα [528 ανά παιδί]).

Γ) Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο, από 30 ευρώ σήμερα.

Αγρότες: Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!, που συνιστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά, που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 32,8% από το 40% σήμερα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 650€ το τέλος επιτηδεύματος - Ανώτατος συντελεστής φορολόγησης 40%"

Διαψεύδει το υπ. Οικονομικών τη φορολόγηση σε μηδενικά εισοδήματα

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή φόρου σε μηδενικά εισοδήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του.

Από την οδό Νίκης διαψεύδεται κάθε δημοσίευμα που αναφέρει ότι θα επιβαρυνθούν με φορολογία και εκείνοι που δεν έχουν εισοδήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι επιβαρύνονται με φορολογία και εκείνοι που δεν έχουν εισοδήματα, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Αυτό άλλωστε, θα είναι προφανές στο Νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και θα υποβάλει η Κυβέρνηση».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το υπ. Οικονομικών τη φορολόγηση σε μηδενικά εισοδήματα"

"Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους"

Η πλειονότητα των σχολίων στο γερμανόφωνο Τύπο στρέφεται γύρω από την πρόσληψη της διαφθοράς στην Ελλάδα ενώ ξεχωρίζει ένα άρθρο για τους Έλληνες πλοιοκτήτες που δεν πληρώνουν φόρους. «Ο κλεμμένος θησαυρός» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει στον υπότιτλο: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους, αλλά η κυβέρνηση δεν αντιδρά. Ένας γερμανός Πράσινος και άλλοι πολιτικοί θέλουν τώρα να αλλάξουν αυτή την κατάσταση».

Το άρθρο ξεκινάει αναφέροντας πως το κυνήγι του θησαυρού έχει παράδοση στους Έλληνες θαλασσοπόρους. Αναφέρει το μύθο του Ιάσωνα και των Αργοναυτών, οι οποίοι αναζητούσαν το χρυσόμαλλο δέρας.

«Οι απόγονοι των Αργοναυτών ελέγχουν σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, παντρεύονται χήρες προέδρων ή κάνουν πρωτοσέλιδα όταν χαριεντίζονται με την Πάρις Χίλτον. Στην πατρίδα τους όμως δεν πληρώνουν φόρους. Αυτό τους το εγγυάται το άρθρο 107 του ελληνικού Συντάγματος».

Το άρθρο αναφέρει ότι από τα 3.760 πλοία που βρίσκονται στην κατοχή Ελλήνων πλοιοκτητών μόνο 862 νηολογούνται με ελληνική σημαία, για φορολογικούς λόγους, και εξηγεί γιατί η ναυτιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία:

«Σήμερα η ναυτιλία είναι από τους μόνους τομείς στους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή. Μαζί με τον τουρισμό είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα. Μέχρι και 200.000 άνθρωποι απασχολούνται σε αυτό τον τομέα. Και η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι περίπου το 5%. Εάν οι πλοιοκτήτες εγκαταλείψουν την Ελλάδα, απειλούνται 60.000 θέσεις εργασίας».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε χρήματα που είναι στην Ελβετία και ο πράσινος πολιτικός Γκέρχαρντ Σικ δηλώνει πως από τη φορολόγησή τους θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 9 δις ευρώ και καταλήγει πως οι Έλληνες ολιγάρχες δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα στο διεφθαρμένο κράτος τους.

Υπάρχουν μόνο μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει υποσχεθεί να δώσει 100 εκατ. σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Και πάλι περί διαφθοράς….

Η Berliner Zeitung σχολιάζοντας τη θλιβερή θέση της Ελλάδας στην κλίμακα κατάταξης για την πρόσληψη της διαφθοράς γράφει:

«Δεν πρέπει να εξωραΐζει κανείς τα αποτελέσματα όταν προσπαθεί να τα εξηγήσει. Όμως ένα μέρος της εξήγησης είναι ότι οι Έλληνες στρέφουν στο μεταξύ περισσότερο το βλέμμα τους στο θέμα. Τα ΜΜΕ αναφέρονται συχνότερα, οι επενδυτές συμπεριφέρονται πιο συνειδητά. Ο νομοθέτης και οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν πλέον σκληρότερα το φαινόμενο: όλα αυτά αποτυπώνονται στην κλίμακα για την πρόσληψη της διαφθοράς. Το γεγονός αυτό όμως δεν θα πρέπει να βάλει φρένο σε περαιτέρω προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η Neue Presse σημειώνει: «Είναι εύκολο να πετροβολούμε την Ακρόπολη. Αλλά και εμείς δεν είμαστε καλύτεροι. Ακόμα, επιτρέπεται οι γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό να λαδώνουν για να παίρνουν παραγγελίες. Κάτι που απαγορεύεται στο εσωτερικό. Στη γερμανική βουλή έχει παγώσει το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας των ΗΕ κατά της διαφθοράς. Έτσι είναι όμως όταν βλέπει κανείς τα πράγματα μέσα από μια γυάλα».

Τέλος, η Pforzheimer Zeitung γράφει: «Το αποτέλεσμα για το προβληματικό παιδί νούμερο ένα στην Ευρώπη, σχετικά με τη διαφθορά, είναι πικρό. Η Ελλάδα έπεσε δεκατέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Οι αριθμοί είναι σαφείς. Επικρατούν συνθήκες όπως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμα και η πάμφτωχη Σουαζιλάνδη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » ""Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους""

Υδρογονάνθρακες: “δεν σχολιάζει” την Deutsche Bank το ΥΠΕΚΑ – “Καμπανάκι” του ΕΛΛΙΝΥ

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ερωτηθείς για έκθεση της Deutsche Bank που είδε το φως της δημοσιότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνεται, παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει, τις εκτιμήσεις ξένων Τραπεζών, ή διεθνών Οίκων, αναφορικά με την ύπαρξη και τα πιθανά αποθέματα Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και τους όρους διεξαγωγής των γεωφυσικών ερευνών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου που επιβαίνουν στο Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της PGS, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 30% του συνολικού έργου της γεωφυσικής διασκόπησης, το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα.»

Κριτική από το ΕΛΛΙΝΥ

Σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο, το Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι ξένες επιχειρήσεις έχουν κάνει στο παρελθόν σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, χωρίς τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά στο ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα ο ΕΛΛΙΝΥ άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στη διαδικασία που έχει επιλεγεί για την έρευνα και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συντομευθεί κατά 2-3 χρόνια, καθώς αυτή τη στιγμή και με την τρέχουσα διαδικασία η παραγωγή ίσως ξεκινήσει σε 8-9 χρόνια.

Επίσης, ο ΕΛΛΙΝΥ σημείωσε ότι οι έρευνες της νορβηγική PGS διεξάγονται κυρίως στην περιοχή του βορειανατολικού Ιονίου, ενώ στο νότιο Ιόνιο και τον κόλπο της Κυπαρισσίας, ουσιαστικά δε θα γίνουν καθόλου έρευνες.

Παράλληλα, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η απόσταση των σεισμικών γραμμών που θα «τραβηχτούν» είναι πολύ μεγάλη της τάξης των 40 χιλιομέτρων.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ προειδοποίησε για ανάγκη λήψης μέτρων στο Κατάκολο, όπου υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου που εκτιμάται στα 3-4 εκατ

. βαρέλια λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδρόθειου, το οποίο είναι, όπως είπε, θανατηφόρο σε συγκεντρώσεις άνω των 230 ppm ενώ στην περιοχή έχουν μετρηθεί 100.000 ppm.

Τέλος, το ΕΛΛΙΝΥ, το οποίο κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων οι οποίες περιλαμβάνουν:

*Δημιουργία task force για τους υδρογονάνθρακες όσο καθυστερεί η ΕΔΕΥ

*Συνεργασία με στρατηγικό σύμβουλο που θα έχει όχι μόνο τεχνικές αλλά και πολιτικές – διαπραγματευτικές δυνατότητες

*Επεξεργασία και αξιολόγηση παλιών στοιχείων

*Ανακήρυξη ΑΟΖ

*Θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας περιβάλλοντος

*Διαπραγματεύσεις και αυστηρή παρακολούθηση των εταιρειών που θα εμπλακούν.

econews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υδρογονάνθρακες: “δεν σχολιάζει” την Deutsche Bank το ΥΠΕΚΑ – “Καμπανάκι” του ΕΛΛΙΝΥ"

ΑΔΕΔΥ: Απολύσεις και διάλυση δημοσίων υπηρεσιών με συνοπτικές διαδικασίες

Συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της ενάντια στη διαθεσιμότητα προαναγγέλλει η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι... «με μία αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η τρικομματική Κυβέρνηση του Μνημονίου και ο συνταγματολόγος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν την "πόρτα της εξόδου" σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους».

Όπως αναφέρει, η συγκυβέρνηση, «απόλυτα υποταγμένη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, έχει θέσει σε προτεραιότητα και εμμένει στην εφαρμογή της ανάλγητης πολιτικής των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και κατ' επέκταση τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Απολύσεις και διάλυση δημοσίων υπηρεσιών με συνοπτικές διαδικασίες"

Ο Ντράγκι δεν αποκλείει νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Δεν απέκλεισε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της τράπεζας.

Ερωτηθείς αν τα κράτη ζητούν πολλά από τους ιδιώτες επενδυτές δεδομένου ότι οι ιδιώτες είναι αυτοί που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ο Κεντρικός Τραπεζίτης απάντησε ότι «η εντύπωση μου είναι ότι ζητάμε πολλά από το δημόσιο τομέα».

Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεσοπρόθεσμη δέσμευση των κυβερνήσεων να δοθούν περισσότερα χρήματα στη χώρα «αν η Ελλάδα έχει πρωτογενή πλεονάσματα».

Σχετικά με το πώς πηγαίνει το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, απάντησε ότι είναι «νωρίς ακόμα για να πούμε πώς πάει».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ντράγκι δεν αποκλείει νέα βοήθεια στην Ελλάδα"

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη

Σε βαθιά ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ. Το τρίτο τρίμηνο του 2012, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας έφτασε στο 7,2%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, από 6,3% το δεύτερο τρίμηνο και 6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Στην ευρωζώνη η ύφεση έφτασε στο 0,6% και στην ΕΕ στο 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 0,5% και στην ΕΕ 0,3%.
Επιπλέον, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ (σ.σ. δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).

Μετά την Ελλάδα (7,2%) τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ κατέγραψε η Πορτογαλία (3,4%), η Σλοβενία (2,9%), η Ιταλία (2,4%), η Κύπρος (2,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (1,6%), η Τσεχία (1,5%), η Ολλανδία (1,4%) και η Φινλανδία (1,1%).

Παράλληλα, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Λετονία (5,3%), στην Εσθονία (3,4%), στη Λιθουανία (3,3%), στη Σλοβακία (2,5%) και στην Πολωνία (1,9%).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 0,7% (-1,8% το δεύτερο τρίμηνο 2012) και στην ΕΕ κατά 0,6% (-1,7% το δεύτερο τρίμηνο 2012).

Εξάλλου, η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,1%.

Στην Ευρωζώνη η ύφεση έφτασε στο 0,6% και στην ΕΕ στο 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην Ευρωζώνη ήταν 0,5% και στην ΕΕ 0,3%.

Επιπλέον, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ (σ.σ. δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).

Μετά την Ελλάδα (7,2%) τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ κατέγραψε η Πορτογαλία (3,4%), η Σλοβενία (2,9%), η Ιταλία (2,4%), η Κύπρος (2,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (1,6%), η Τσεχία (1,5%), η Ολλανδία (1,4%) και η Φινλανδία (1,1%).

Παράλληλα, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Λετονία (5,3%), στην Εσθονία (3,4%), στη Λιθουανία (3,3%), στη Σλοβακία (2,5%) και στην Πολωνία (1,9%).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 0,7% (-1,8% το δεύτερο τρίμηνο 2012) και στην ΕΕ κατά 0,6% (-1,7% το δεύτερο τρίμηνο 2012).

Εξάλλου, η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,1%.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη"

"Δεν συμφωνούμε με την επαναγορά χρέους - Θα κάνουν το ίδιο κι άλλοι" - Και τώρα, τι;

Αμφιβολίες για την… χρησιμότητα του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ναρκοθετώντας έτσι την διαδικασία, αφού είναι το πλέον αρμόδιο για να μιλήσει για επαναγορά: Είναι το θεσμικό όργανο των παγκόσμιων θεσμικών επενδυτών.

Αν πουν αυτοί "όχι", τότε ποιοι θα πούν "ναι" και θα πάνε να "σπάσουν" τα ομόλογά τους; Πέρα από τους πειρατές της δευτερογενούς που είναι άγνωστο πόσα ομόλογα κατέχουν.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι στην ανακοίνωση-βόμβα τίθεται ζήτημα συνολικά του ευρωπαϊκού χρέους με το ΔΝΤ να διερωτάται κατά πόσον ειναι φερέγγυα η ευρωζώνη, αφού υπάρχει κίνδυνος και άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους να ζητήσουν την διαγραφή του!

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο, που πρέπει να σημειωθεί πως την περασμένη Άνοιξη ήταν αυτό που οργάνωσε και ουσιαστικά υλοποίησε την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το PSI+, αναφέρει πως«το νέο σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να ελαφρύνει την Ελλάδα από το άμεσο πρόβλημά της, την έλλειψη ρευστότητας και είχε δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο».

Παράλληλα το IIF προειδοποιεί πως "Το νέο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων εγείρει νέους φόβους στις αγορές, αναφορικά με την εξασφάλιση - ή μη εξασφάλιση - του ευρωπαϊκού χρέους. Με το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αυξάνει ο κίνδυνος να ζητήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ανάλογη μεταχείριση του χρέους τους".

Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Ο IIF στέκεται αυτή την φορά απέναντι από την Ελλάδα στο θέμα του έμμεσου "κουρέματος" με την επαναγορά ύψους 40 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι τα μέλη του δεν θα λάβουν μέρος στην διαδικασία.

Είναι η δεύτερη κακή είδηση μετά την υποβάθμιση σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας χθες από την S&P για τρίτη φορά μέσα σε 16 μήνες

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » ""Δεν συμφωνούμε με την επαναγορά χρέους - Θα κάνουν το ίδιο κι άλλοι" - Και τώρα, τι;"

Οι New York Times για τα αΝΟΜΟΙματα Βενιζέλου

Το ότι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια κυβερνά μια πολιτικοοικονομική ελίτ είναι κάτι που το HOT DOC και το www.koutipandoras.gr επισημαίνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας το επιβεβαιώνουν, όπως επίσης και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τελευταίο παράδειγμα οι New York Times, όπου δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για τους Έλληνες επιχειρηματίες με τίτλο «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη». Το δημοσίευμα επικεντρώνεται κυρίως στην περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ που πριν από ένα μήνα αποκάλυψε το ΗΟΤ DOC αλλά και τους νόμους που φτιάχτηκαν από τον Ευαγγελο Βενιζέλο για να βοηθηθεί.

«Σε μια χώρα που έχει ουσιαστικά συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα, και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολίτες για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία η οποία ευνοεί τα καρτέλ, δίχως στοιχεία ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές».

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την πορεία του. Γίνεται εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία, την Proton Bank, καθώς επίσης και στις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει και απόσπασμα συνέντευξης του επιχειρηματία πριν από ένα μήνα, στην οποία χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εξιλαστήριο θύμα.

«Η ερώτησή μου είναι απλή: Γιατί εμένα; Είμαι το εξιλαστήριο θύμα για όλα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω χιλιάδες ονόματα για το ποιοί ευθύνονται για την περιπέτειά μου, δεν είναι όμως του χαρακτήρα μου» δήλωσε στους ΝΥΤ ο Λαυρεντιαδης.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με τους ΝΥΤ ο Λαυρεντιάδης ρωτήθηκε για την σχέση του με τον Βενιζέλο, αντί όμως να απαντήσει είπε: “Ποτέ δεν ζήτησα χάρη”. Στο δημοσίευμα όμως γίνεται αναφορά για την σχέση των δύο ανδρών: «Τον Δεκέμβριο του 2009, τέσσερις μήνες πριν ζητήσει η Ελλάδα οικονομική βοήθεια διάσωσης, ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε ένα μερίδιο στην Proton Bank, η οποία είχε επεκταθεί ταχύτατα μετά την απόκτηση της μικρής τράπεζας Omega το 2005. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Omega περιλαμβάνοντας τον Λαυρεντιάδη, είναι ο πεθερός του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου».

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτεταμένη αναφορά όμως και στο νόμο που πέρασε ο Ευαγγελος Βενιζέλος με άκρα μυστικότητα και επέτρεπε να διαφύγουν τη δίωξη όσοι επιστρέψουν το χρηματικό ποσό για το οποίο κατηγορούνται για υπεξαίρεση. Μεγάλη έκταση δίνεται και στο γεγονός πως ο Βενιζέλος έδωσε έγκριση να δωθούν 130 εκατομμύρια στην Proton ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται μέσα στο άρθρο: «Η δράση εγκρίθηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα αψηφώντας την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Ελλάδα ότι ήταν παράνομη. Ο Βενιζέλος τότε είχε υποστηρίξει: «Ήταν απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της Proton προκειμένου να εξοικονομήσει τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος». Ένα μήνα μετά τη μεταφορά των 130 εκατομμύρια δολάρια, ο κ. Βενιζέλος ήταν συν-συγγραφέας ενός νόμου που χορηγεί αναδρομικά στον υπουργό Οικονομικών πλήρη εξουσία για τη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, ανεξάρτητα από τις συστάσεις των άλλων κρατικών θεσμών» ενώ λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο τονίζεται: «Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο νόμος ήταν απαραίτητος, γιατί «η Ελλάδα δεν είχε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει να χειριστεί δημόσια καταθέσεις σε καταστάσεις κρίσης.» Αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες είπε ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ελλάδα, όπου οι ενέργειες από σημαίνοντα πρόσωπα αργότερα λειανθεί με τη νέα νομοθεσία που καταργεί οποιεσδήποτε ερωτήσεις της παρανομίας».

koutipandoras

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι New York Times για τα αΝΟΜΟΙματα Βενιζέλου"

Νέες διευκολύνσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη διευκόλυνση ιδιοκτητών αυθαιρέτων να ενταχθούν στις σχετικές ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4014/2011, καθώς και στην ενίσχυση της κινητικότητας κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων, προωθεί ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικότερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως τις 31/01/2013.
Προβλέπεται δε, ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και, αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντιστοίχως.

Επιπλέον, κατατίθεται, σήμερα, προς ψήφιση στη Βουλή σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου, ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων να τα εντάξουν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κ.λπ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως: η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ το οποίο κι αυτό με τη σειρά του προσαρμόζεται σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις

Επιπροσθέτως, παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο Ν.3843/2010 έως 31.01.2013.

Το ΥΠΕΚΑ, τέλος, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου, το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες διευκολύνσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων"

Αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας στον Μπερίσα

Οι εξαγγελίες του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα περί νομοσχεδίου που θα αφορά στη αλβανική υπηκοότητα μη κατοίκων της Αλβανίας, θα εξεταστούν «πάρα πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διαμηνύοντας, ταυτόχρονα, στα Τίρανα, ότι η Αθήνα «δεν θα ανεχθεί εθνικιστικές κινήσεις και τάσεις».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα εφαρμοζόταν και ποια είναι η σχέση του και η συμβατότητά του γενικώς με το κοινοτικό πλαίσιο και με τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπερίσα και του Αλβανού προέδρου Νισάνι, περί «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή. Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού».

Ο κ. Δελαβέκουρας, αφού αναγνώρισε ότι «υπήρξε πράγματι η ανασκευή εκ μέρους του πρωθυπουργού, του κυρίου Μπερίσα, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ», τόνισε ότι «Θέλουμε να εργαστούμε, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «από την πλευρά μας, όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας στον Μπερίσα"

Στον αέρα το χαράτσι μέσω ΔΕΗ - Το Δημόσιο προσφεύγει στα δικαστήρια

Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για το τέλος ακινήτων θα καταθέσει το Δημόσιο, παράλληλα με αίτηση αναίρεσης της απόφασης που θα υποβληθεί στον Άρειο Πάγο.

Αυτό αποφασίσθηκε σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και επέβαλε στη ΔΕΗ να σταματήσει την είσπραξη του τέλους.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χρεώνει στους καταναλωτές το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς που εκδίδονται στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από τώρα μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Για το θέμα αυτό αναμένεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ήδη, όπως μετέδωσε χθες το ΑΜΠΕ, η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα υποκαταστήματα ότι μπορούν να δέχονται από τους καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς χωρίς το τέλος ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλές από το τέλος μεταφέρονται στις ΔΟΥ, οι οποίες ενημερώνονται από τη ΔΕΗ για τις δόσεις που εκκρεμούν.

Σε περίπτωση πάντως που το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώσει ότι το τέλος δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, το Δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την είσπραξή του μέσω διαφορετικού μηχανισμού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα το χαράτσι μέσω ΔΕΗ - Το Δημόσιο προσφεύγει στα δικαστήρια"

Ο Βγενόπουλος ζητά από την Λαϊκή να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που τον αφορούν

Ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος καλεί την διοίκηση της Τράπεζας να δώσει άμεσα τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών για τον ίδιο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, αλλά και στη δημοσιότητα.

Επίσης, ζητά από τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεριμνήσουν ώστε το αίτημά του αυτό να γίνει άμεσα αποδεκτό χωρίς προσχηματικές καθυστερήσεις.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει ότι ως προς τα στοιχεία που ζητούνται από την Επιτροπή Θεσμών και τον αφορούν παραιτείται από την προστασία περί προσωπικών δεδομένων.

"Εδώ και 18 περίπου μήνες έχουν καταστρατηγηθεί βάναυσα πολλά από τα δικαιώματα που έχω ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζω να γίνει σεβαστό τουλάχιστον το δικαίωμά μου για δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων που είναι και η μόνη σοβαρή απάντηση στη συκοφαντία και δυσφήμιση που έχω υποστεί", σημειώνει ο κ. Βγενόπουλος.

Η Επιτροπή Θεσμών έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση για το τι αμοιβές ή άλλα ωφελήματα είχε ο κ. Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, πόσες μετοχές αγόρασε και σε ποια αξία, πότε τις πούλησε και σε ποια αξία, κατά πόσο είχε οποιαδήποτε δάνεια από τη Λαϊκή και με ποιο επιτόκιο, αλλά και ποιες επενδύσεις έκανε η Λαϊκή σε ακίνητα ή εξαγορές επιχειρήσεων σε ποιες τιμές και με ποιες αμοιβές τρίτων.

nooz

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Βγενόπουλος ζητά από την Λαϊκή να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που τον αφορούν"

Στοιχεία-φωτιά για πενταπλάσιες τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα!

Στοιχεία που περιλαμβάνουν και αντίγραφα τιμολογίων από τα οποία προκύπτει ότι Ελληνες ασθενείς πληρώνουν φάρμακα σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό, διαβίβασε στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργος Σούρλας.

Μεταξύ άλλων, από τα στοιχεία που διαβίβασε ο κ. Σούρλας στον κ. Φλωρίδη προκύπτουν μεταξύ άλλων ότι:

• Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς αντί 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία στα 1.087 ευρώ.
• Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα αντί 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό στα 1.000 ευρώ.
Ακόμη και σε αυτά που παράγονται η διαφορά είναι πολλαπλάσια:
• Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη αντί 200-250 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο κ. Σούρλας αναφέρει πως «σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή κι εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαφάνεια, η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσουν τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία-φωτιά για πενταπλάσιες τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα!"

Το Ιράκ θελει να μας δώσει 126 εκ.δολάρια,αλλά εμείς ...αδιαφορούμε!

Ερώτηση βόμβα προς τους Υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης,στην οποία υποστηρίζει ότι ,«126 εκ. δολάρια αραχνιάζουν εν μέσω κρίσης στο συρτάρι ενός γραφειοκράτη».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει από τις 11 Οκτωβρίου 2008 υπάρχει συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας Γ.Αλογοσκούφη και του Ιράκ με την οποία θα έπρεπε να καταβληθούν στο ελληνικό δημόσιο 126.185.662 δολάρια! Κι όμως αυτά τα λεφτά ,την ίδια ώρα που έχουν κυριολεκτικά “ξεζουμίσει” μισθωτούς και συνατξιούχους κανείς δεν έχει φροντίσει να έρθουν στη χώρα.!

Που τα χρωστάει το Ιράκ; Μεταξύ άλλων στην πολύπαθη ,παραπαίουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία!

Γιατί δεν παίρνουμε τα χρωστούμενα ,τα οποία το Ιράκ θέλει να μας δώσει;

Γιατί όπως υποστηρίζει ο Μιχελάκης τέσσερα χρόνια τώρα κανείς από τους αρμόδιους δεν έχει φέρει τη συμφωνία στη Βουλή για να κυρωθεί!!!

Απίστευτο,ελληνικό και αληθινό!

Διαβάστε όλη την ερώτηση:

Στις 11 Οκτωβρίου 2008 και στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Δ.Ν.Τ / Π.Τ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας) υπεγράφη στην Ουάσιγκτον από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και του Ιράκ κ.Baker Jabr Al-Zubaidy διμερής συμφωνία διακανονισμού των οφειλών του Ιράκ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ανωτέρω σύμβαση κρίθηκε εύλογα τότε ως ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, γιατί αντίθετα με τις οφειλές του Ιράκ προς άλλα κράτη, οι οποίες διεγράφησαν σε ποσοστό έως και 85%, η οφειλή προς τη χώρα μας διατηρήθηκε στο 100% των απαιτήσεων μας, με τη συμφωνία να καταβληθεί σε 44 δόσεις εντός 21 ετών (2019-2040).
Η ως άνω οφειλή, συνολικού ύψους 126.185.662 δολαρίων ΗΠΑ, προέρχεται από την προμήθεια όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Ιράκ από την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ.).
Όμως η ενεργοποίηση της εν λόγω ιδιαίτερα επωφελούς για τη χώρα μας διμερούς συμφωνίας προϋποθέτει την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, διότι οι αρμόδιοι φορείς δεν την έχουν στείλει στη Βουλή 4 χρόνια μετά την υπογραφή της.
Η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία των αρμόδιων υπηρεσιών στερεί από τη χώρα μας, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αυτή βίωσε μεταπολεμικά, τη δυνατότητα να προβεί στην εκχώρηση της ανωτέρω απαίτησης με σκοπό την πρόωρη εξόφλησή της.
Αυτό έχει ως συνέπεια να επιτείνεται δραματικά η δεινή οικονομική θέση της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ.), που προήλθε το 2004 από τη συγχώνευση της «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» (ΠΥΡ.ΚΑΛ) και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων Α.Ε.» (Ε.Β.Ο.) και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Η Ε.Α.Σ. παρά τις άριστες τεχνολογικές και παραγωγικές της δυνατότητες, την πιστοποίηση του ΝΑΤΟ που διαθέτει και την αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στο χώρο της διεθνούς αμυντικής αγοράς, βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού, αδυνατώντας να συνάψει επωφελείς συμφωνίες παραγγελίας, εξαιτίας της ασφυκτικής ταμειακής της αδυναμίας,
Είναι προφανές ότι η διευθέτηση της προαναφερθείσας οικονομικής εκκρεμότητας θα προσέφερε βαθιά οικονομική ανάσα στην εταιρεία, διασφαλίζοντας τόσο τις θέσεις των εργαζομένων όσο και τα οικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου.
Επειδή η Ε.Α.Σ. αποτελεί μια εταιρεία μείζονος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και η εύρυθμη λειτουργία της συνδέεται άρρηκτα με την εθνική μας ασφάλεια,
Επειδή η απαράδεκτη τακτική κάποιων γραφειοκρατών δημιουργεί εύλογα βάσιμες υπόνοιες ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα σύμβασης ανάλογου περιεχομένου, που αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι,
Επειδή πρόσφατα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας κινδύνευσαν να τιναχτούν στον αέρα ακόμη και για μικρότερα ποσά,
Επειδή την ώρα που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται σε πρωτόγνωρες και αιματηρές οικονομικές θυσίες δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία στην είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Ποια είναι η θέση σας για το φλέγον αυτό ζήτημα ;

Ποιοι ευθύνονται για την ανωτέρω προκλητική καθυστέρηση και κωλυσιεργία ;

Πότε προβλέπεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η επίμαχη διμερής συμφωνία ;

Πόσες και ποιες αντίστοιχες συμφωνίες εκκρεμούν προς κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Ιράκ θελει να μας δώσει 126 εκ.δολάρια,αλλά εμείς ...αδιαφορούμε!"

Δύο Κυριακές θα είναι ανοικτά φέτος στις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα

Στις 16 και 23 Δεκεμβρίου

Δύο Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, προωθείται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εκτός από την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, επειδή υπάρχει ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς σχετικά με τα προβλήματά της, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο Κυριακές θα είναι ανοικτά φέτος στις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα"

Εργαζόμενοι προς Καμίνη: Πλήρωσέ μας, όπως πληρώθηκες κι εσύ

Την άμεση πληρωμή τους ζητούν οι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων απο τον κ. Γιώργο Καμίνη.

Ο δήμαρχος τις προηγούμενες ημέρες είχε ισχυριστεί πως αδυνατεί να τους πληρώσει, επειδή συνεχίζουν την κατάληψη στη διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού. Εντούτοις σήμερα οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν πως ο δήμαρχος κατέβαλε τη μισθοδοσία «στους αιρετούς και μάλιστα με «εντέλλεσθε» την Δευτέρα και την Τρίτη 3 & 4 /12». Σε ανακοίνωσή του τον καλούν «να αφήσει τα τερτίπια και τα ανόητα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Οι υπαλληλοι δηλώνουν: «ο ίδιος, οι αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι κ.λ.π. δεν μπορούσαν να αντέξουν δύο μέρες καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους κάτι που θα έδινε και μία επίφαση νομιμότητας στην ενέργεια του Δημάρχου να μην πληρώσει τους εργαζόμενους αλλά η αξιοπρέπεια χρειάζεται και δύναμη και ήθος και συνέπεια».

Επιπλέον προειδοποιούν πως «εάν δεν καταβάλλει τις αποδοχές άμεσα ο Δήμαρχος, αναλαμβάνει πλήρως όλες τις ευθύνες για ο,τιδήποτε γίνει από τούδε και στο εξής».

Συγκεκριμένα διαμηνύουν πως ο δήμος συνολικά θα σταματήσει να λειτουργεί και μάλιστα εν μέσω εορτών Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και θα πρέπει να καταβάλλει ό,τι οφείλει.

Και οι εργαζόμενοι καταλήγουν: «Εάν θέλει να κλείσει το Δήμο ο Δήμαρχος έχει επιλέξει την καλύτερη τακτική. Εάν επιθυμεί να είναι Δήμαρχος Αθηναίων έχει επιλέξει τη χειρότερη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι προς Καμίνη: Πλήρωσέ μας, όπως πληρώθηκες κι εσύ"

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

«Σέβομαι την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί σε καμία περίπτωση δεν παραβίασα τους νόμους, υπηρετώντας με συνέπεια τα καθήκοντά μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι τέλους για να δικαιωθώ».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία οριστικοποιείται η καταδίκη του για τη μείωση προστίμου σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

Ο κ. Ψωμιάδης τονίζει ότι θα μείνει πολιτικά όρθιος. «Έχω πίσω μου νωπό το 52% του λαού της Κεντρικής Μακεδονίας που με στηρίζει. Αυτή η αγάπη του λαού επί 32 χρόνια μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω. Για την Πατρίδα, για την Ορθοδοξία, για τα παιδιά μας, για την ομογένεια, για τη Μακεδονία μας» είπε.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι η διοίκηση θα συνεχίσει το έργο των τελευταίων δέκα χρόνων. «Έχω εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη της παράταξής μας. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για την Κεντρική Μακεδονία» σημειώνει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»"

Περισσότεροι στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ

Ειδική μέριμνα υπέρ των ευπαθών ομάδων, ώστε να έχουν πρόσβαση στο μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ περισσότεροι καταναλωτές, θα παρθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, με αφορμή τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη.

«Θα ληφθεί ειδική μέριμνα και πρόβλεψη για όλες τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες. Τα κριτήρια για το κοινωνικό τιμολόγιο θα αναθεωρηθούν υπέρ των καταναλωτών. Θα το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο για ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργους χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και για άλλες κατηγορίες. Η όποια απόφαση θα ισχύσει από το νέο έτος με κύριο γνώμονα το όφελος των καταναλωτών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνωστάκης χαρακτήρισε θετική την αναθεώρηση των κριτηρίων υπέρ των ευπαθών ομάδων και ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει όλες τις σχετικές διαδικασίες.

«Η ένταξη στο οικονομικό τιμολόγιο υπήρχε και πριν, αλλά δεν απέτρεψαν δυστυχώς τη διακοπή ρεύματος σε 30.000 νοικοκυριά μέσα στο Νοέμβριο. Θα πρέπει να επισπεύσετε όλες τις διαδικασίες, ώστε να είναι στη καθημερινότητα του πολίτη η κοινωνική ευαισθησία. Όμως δεν μπορεί να γίνει άλλοθι και να αφήσουμε στο σκοτάδι κυριολεκτικά χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

«Σε ένα με δύο μήνες, ίσως και μέσα στο Δεκέμβριο, θα υπάρξουν οι αποφάσεις για την διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και θα είναι αυξημένος ο αριθμός που θα το δικαιούνται», ανταπάντησε ο κ. Ασημάκης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αμφισβήτησε ότι έγινε διακοπή ρεύματος σε 30.000 καταναλωτές, λόγω χρεών τους προς τη ΔΕΗ. «Για την τελευταία μάλιστα χρονιά υπάρχει και μονοψήφια μείωση. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σε καταναλωτές στους οποίους κόβουν το ρεύμα, η επανασύνδεση γίνεται άμεσα γιατί οφείλεται σε αμέλεια τους», υποστήριξε ο κ. Ασημάκης. Παράλληλα απέδωσε τον μεγάλο αριθμό στους οποίους εμφανίζεται να έχει κοπεί το ρεύμα, είτε σε καταστήματα που έχουν κλείσει, είτε σε καταναλωτές που έχουν πεθάνει, ή σε εποχικές επιχειρήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ"

Πάνω από 1 εκατομμύριο χωρίς δουλειά! – 26% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

Μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη δουλειά τους αυξήθηκε κατά 38%! 1.295.203 άνθρωποι είναι πια άνεργοι. Το Σεπτέμβριο, η ανεργία στη χώρα μας έφτασε στο 26%!

Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας παραμένουν κυρίως νέοι έως 24 ετών (ποσοστό ανεργίας 56,4%) και γυναίκες (ποσοστό ανεργίας 30,1%). Ενώ, στη δεύτερη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, έχει «σταθεροποιηθεί» η Αττική, στην οποία διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, με ποσοστό 27,6%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 26% τον Σεπτέμβριο φέτος, έναντι 18,9% τον Σεπτέμβριο 2011 και 25,3% τον Αύγουστο 2012.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.295.203 άτομα και αυξήθηκαν κατά 356.495 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι (αύξηση 38%) και κατά 34.670 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2012 (αύξηση 2,8%).

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.695.053 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 325.334 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2011 (μείωση 8,1%) και κατά 21.626 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο εφέτος (μείωση 0,6%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, εκείνοι δηλαδή που δεν εργάζονται ούτε ψάχνουν δουλειά, έφτασε τα 3.373.692 και αυξήθηκε κατά 283 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2011 (μηδενική μεταβολή) και μειώθηκαν κατά 3.119 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2012 (μείωση 0,1%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 30,1% (από 22,3% τον Σεπτέμβριο 2011) και στους άνδρες σε 22,9% (από 16,4%).

Ηλικιακά, στους νέους 15- 24 ετών η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 56,4% (από 47,6% τον Σεπτέμβριο πέρυσι) και ακολουθεί η πλέον παραγωγική ηλικία 25- 34 ετών (34,3% από 25,6%). Ακολουθούν οι ηλικίες, 35- 44 ετών (21,9% από 15,5%), 45- 54 ετών (19,5% από 13,3%), 55- 64 ετών (13,5% από 8,3%) και 65- 74 ετών (6,9% από 3%).

Για άλλη μια φορά, τα «σκήπτρα» στις περιφέρειες που μαστίζει η ανεργία διατηρεί η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (28% τον Σεπτέμβριο 2012 από 20,4% τον Σεπτέμβριο 2011) και στη 2η θέση είναι η Αττική (27,6% από 19,2%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (26,3% από 20,5%), η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (26,1% από 19,2%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (24,4% από 17%), το Αιγαίο (22,6% από 14,2%) και η Κρήτη (20% από 17,8%).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1 εκατομμύριο χωρίς δουλειά! – 26% η ανεργία τον Σεπτέμβριο"

Ελεύθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου

Ελεύθερος αφέθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Αντώνης Γλου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη για οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας, που οφείλει στο Δημόσιο συνολικό ποσό ύψους 765.000 ευρώ, παρουσιάστηκε σήμερα στον εισαγγελέα, έκανε διακανονισμό και αφέθηκε ελεύθερος.

Η δημιουργία του ομίλου Glou ξεκίνησε το 1985 όταν η οικογένεια άνοιξε το πρώτο της κατάστημα ένδυσης στον Πειραιά. Γρήγορα οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτάθηκαν και έτσι σήμερα στον όμιλο ανήκουν 42 καταστήματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.


Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας Αντώνης Γλου"

Τροποποίηση των διατάξεων για τους φοροφυγάδες

Ή πληρώνεις ή πας φυλακή. Τροποποίηση των διατάξεων που ισχύουν σήμερα για τους φοροφυγάδες επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Συγκεκριμένα εξετάζεται τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα- η δεύτερη μέσα σε δύο έτη- ώστε να μην υπάρχει ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές για μεγάλους φοροφυγάδες.

Σήμερα η ποινική δίωξη μπορεί να ανασταλεί, εφόσον ασκηθεί προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και μέχρι έκδοσης τελεσίδικης απόφασης ή αν γίνει ρύθμιση της οφειλής και με την προϋπόθεση ότι οι δόσεις εξυπηρετούνται κανονικά. Ο νομοθέτης μέχρι το 2010 επέτρεπε την χορήγηση αναστολής σε όλους τους δράστες που είχαν καταδικαστεί για πρώτη φορά σε ποινές μέχρι 6 μήνες και για δεύτερη φορά κάτω από δύο έτη. Σήμερα ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι οι 6 μήνες γίνονται 1 έτος και τα 2 έτη γίνονται 3 έτη. Εκείνος όμως που αλλάζει είναι η διάρκεια της αναστολής εκτέλεσης της ποινής δεδομένου ότι ήταν 3-5 χρόνια, ενώ με την τελευταία τροποποίηση έχει γίνει 1-3 έτη.

Αναλυτικότερα οι βασικές ποινές για τις φορολογικές παραβάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-Όποιος αποκρύπτει καθαρά εισοδήματα, από οιαδήποτε πηγή, μη υποβάλλοντας ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή αποκρύπτει αυτά, με εικονικές δαπάνες, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια, αν ο φόρος που έχει αποκρύψει υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ και με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, αν ο αναλογών φόρος υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

-Όποιος δεν αποδίδει στο Δημόσιο ΦΠΑ ή άλλους φόρους, τέλη και δικαιώματα, που βάση της νομοθεσίας εισπράττονται από τον υπόχρεο και αποδίδονται στο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 χρόνια, αν το ποσόν που δεν αποδόθηκε, ανέρχεται σε ετήσια βάση, έως τα 3.000 ευρώ, με φυλάκιση από 1 χρόνο έως 5 χρόνια, αν το ποσόν ανέρχεται από 3.000 έως 75.000 ευρώ και με κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια, αν το ποσόν που οφείλεται, υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ.

-Όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για συναλλαγή ανύπαρκτη τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια, αν η συνολική αξία των εικονικών στοιχείων, υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, αν η αξία υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Η έκδοση εικονικών τιμολογίων κλπ, τιμωρείται, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι φοροδιαφυγή, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως 5 χρόνια, ενώ αν η αξία των πλαστών, εικονικών κλπ φορολογικών στοιχείων, υπερβαίνει τα 235.000 ευρώ, επιβάλλεται ως παρεπόμενη ποινή και το κλείσιμο της επιχείρησης.

-Με ποινή φυλάκισης από 4 μήνες έως 5 χρόνια, τιμωρείται επίσης ο υπόχρεος, που δεν εκδίδει τα προβλεπόμενα από τον ΚΒΣ φορολογικά στοιχεία, κατά τη διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών (μη έκδοση απόδειξης κλπ.)

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η ποινική δίωξη δεν αρχίζει πριν από την τελεσίδικη κρίση του διοικητικού δικαστηρίου στην προσφυγή που ασκήθηκε ή σε περίπτωση μη άσκησης προσφυγής πριν από την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής με την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής.

Τέλος, η ποινική δίωξη δεν αρχίζει σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί, αποδεικνύει ότι έχει έναντι του Δημοσίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης απαίτηση βέβαιη και εκκαθαρισμένη, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου του ποσού των φόρων, τελών και εισφορών, για τα οποία επρόκειτο να ασκηθεί η ποινική δίωξη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση των διατάξεων για τους φοροφυγάδες"

Αυθαίρετη και απαράδεκτη η μείωση των τιμών για διαγνωστικές πράξεις εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ

Με την με αριθμ. πρωτ. 49976/5-12-2012 απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε νέα ανώτατη ασφαλιστική τιμή για διαγνωστικές εξετάσεις από τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους παρόχους.

Η οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκές ηθικό και νομικό έρεισμα για τη δραματική μείωση των ιατρικών αμοιβών σε τέτοιο μάλιστα σημεία ώστε τα σύγχρονα εργαστήρια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας τους, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κάτω από συγκεκριμένες κατά τόπο και χρόνο οικονομικές και τεχνικές συνθήκες.

Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επιπλέον αφού είναι αυθαίρετη, εκδόθηκε χωρίς προς τούτο νόμιμη εξουσιοδότηση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και επιπλέον είναι αδύνατη στην υλοποίησή της.

Αποτελεί ακόμη ένα δείγμα προχειρότητας, δυστυχώς, αφού ζητείται η εφαρμογή της χωρίς καν την αναγκαία υποδομή και ειδικότερα χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να έχουν διασφαλίσει τον ορθό υπολογισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής, κατά της οποία ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται να προσφύγει δικαστικώς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυθαίρετη και απαράδεκτη η μείωση των τιμών για διαγνωστικές πράξεις εκ μέρους της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ"

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα φάρμακα! Γιατί θα πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ οι ασθενείς;

Η νέα φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα με στόχο την περικοπή των δαπανών με κάθε τρόπο, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη φαρμακευτική περίθαλψη. Οι ασθενείς αποζημιώνονται με τα λιγότερα και πληρώνουν φυσικά τα περισσότερα από την τσέπη τους, ενώ την ίδια ώρα πολλά γνωστά σκευάσματα λείπουν από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν δοθεί. Τελικά με πόσα θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς;

Μπορεί στην τρόικα να φαινόμαστε πλέον τα καλά …παιδιά καθότι έχουμε περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη, ποιος όμως θα πληρώσει τη διαφορά; Φυσικά οι Έλληνες ασθενείς καθότι πλέον ακόμη και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι ένα κόστος ύψους 500 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί πια στις τσέπες των ασθενών.

Εξάλλου έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι …αλλοπρόσαλλες τιμές που έχουν δοθεί στα φάρμακα χωρίς να τηρηθούν τα κριτήρια των σχετικών νόμων, αλλά και ταυτόχρονα η πολύ χαμηλή τιμή αναφοράς, δηλαδή τιμή αποζημίωσης στους ασθενείς έχουν κάνει την οικονομική διαφορά τεράστια για τους ασφαλισμένους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το νέο δελτίο τιμών αλλάζει για …έκτη φορά μέσα σε περίπου δύο μήνες ενώ ούτε η θετική λίστα φαρμάκων (λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται) τίθεται σε εφαρμογή καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι τιμές των σκευασμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αγοράζοντας ένα φάρμακο πρέπει να πληρώσουν ακόμη και το 50% από την τσέπη τους καθώς η τιμή αναφοράς που έχει ορισθεί είναι η χαμηλότερη.

Το συγκεκριμένο αλαλούμ πάντως δεν έχει περάσει αδιάφορα από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν φροντίσει να ενημερώσουν προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι άλλωστε ένα θέμα που προκαλεί τριβές και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Υγείας αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις προσέγγισης.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα φάρμακα! Γιατί θα πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ οι ασθενείς;"

Πρωτοβουλίες για την κλινική έρευνα φαρμάκων στην Ελλάδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς προανήγγειλε αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο χώρο των κλινικών μελετών.

Ο Σαλμάς ανέφερε στο Clinical Research Conference 2012 ότι σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται καθορισμός ενιαίας αμοιβής των νοσοκομείων για όλα τα ιδρύματα που συμμετέχουν σε ερευνητικές μελέτες, υποχρέωση του νοσοκομείου να απαντά στις αιτήσεις για κλινική έρευνα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις, ενιαίο πρότυπο συμβάσεων, ώστε να μη διαμορφώνονται κατά περίπτωση, διασφάλιση της ποιότητας και της ηθικής των μελετών, και προστασία της υγείας των πολιτών.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών, με διεθνή απήχηση, εκτίμησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κατά την ομιλία του στο συνέδριο, προσθέτοντας ότι ο τομέας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών του οποίου μπορεί να αυξηθεί από τα 80 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως αν αρθούν τα αντικίνητρα, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.

Βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και στην κλινική έρευνα, είναι η επικέντρωση στο στόχο, η μείωση της γραφειοκρατίας και η καθιέρωση ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου, είπε ο κ. Φρουζής.

Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα διαθέτει ό,τι χρειάζεται, από άποψη ακαδημαϊκής κατάρτισης των ερευνητών, εµπειρίας των επιτροπών του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας στην αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των κλινικών µελετών. «Οι παράμετροι αυτοί, διασφαλίζουν άριστο ερευνητικό αποτέλεσμα με μέγιστη προστασία των ασθενών» σημείωσε ο Φρουζής.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας εμφανίζει σημαντική υστέρηση στο θέμα των κλινικών μελετών, ανέφερε ο Δημήτρης Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κάνοντας λόγο για απογοητευτικά στοιχεία.

Η παγκόσμια αγορά των κλινικών μελετών έχει μέγεθος της τάξης των 60 δισ. και στην Ευρώπη σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 20.000 μελέτες. Ωστόσο, στην Ελλάδα είχαμε 300 μελέτες το 2005, 283 μελέτες το 2012 και μόλις 83 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στη χώρα μας μεταξύ 2010-2011, αριθμός σημαντικά υποδεέστερος έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σλοβενία, με επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία με 200 εκατ. ευρώ, η Αυστρία με 433 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση της ερευνητικής και της αναπτυξιακής κουλτούρας, επισήμανε ο κ. Δέμος, δεν έχει μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά συντελεί και στη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοβουλίες για την κλινική έρευνα φαρμάκων στην Ελλάδα"

Ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής

Η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωμα με σχεδιο που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο σχέδιο περιλαμβάνεται μια συνολική δέσμη μέτρων, για το παρόν και το μέλλον, με σκοπό να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη ώστε να διαφυλάξουν τις φορολογικές τους βάσεις και να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται νομίμως.

«Περίπου ένα τρισ. ευρώ χάνεται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σκανδαλώδη απώλεια των τόσο απαραίτητων εσόδων, αλλά και απειλή κατά της φορολογικής δικαιοσύνης»,τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Φορολογία, Α. Σέμετα.

«Μια ισχυρή και συνεκτική θέση της Ε.Ε. κατά των φοροφυγάδων, και εκείνων που τους διευκολύνουν, είναι επομένως ουσιαστικής σημασίας», πρόσθεσε.

Ως άμεσο μέτρο, η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα δύο συστάσεις, προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση για συγκεκριμένα επείγοντα προβλήματα.

Η πρώτη σύσταση αφορά στην ισχυρή στάση της Ε.Ε. έναντι των φορολογικών παραδείσων, η οποία υπερβαίνει τα ισχύοντα διεθνή μέτρα. Με τη χρήση κοινών κριτηρίων, τα κράτη-μέλη καλούνται να προσδιορίσουν τους φορολογικούς «παράδεισους» και να τους θέσουν σε εθνικές μαύρες λίστες. Προβλέπονται επίσης ειδικά μέτρα, σκοπός των οποίων είναι να πεισθούν οι εν λόγω χώρες μη μέλη της ΕΕ να εφαρμόζουν τα ενωσιακά πρότυπα διακυβέρνησης.

Η δεύτερη σύσταση έχει να κάνει με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Προτείνονται τρόποι για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών λεπτομερειών και των «παραθύρων», που ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να βελτιώσουν τις συμβάσεις τους περί διπλής φορολογίας, ώστε να αποφεύγεται η απουσία φορολόγησης. Είναι, επίσης, σκόπιμο να υιοθετήσουν έναν κοινό γενικό κανόνα απαγόρευσης καταχρήσεων, που θα τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τυχόν τεχνάσματα με σκοπό τη φοροδιαφυγή, να αγνοούν τα επίπλαστα στοιχεία και να φορολογούν βάσει της πραγματικής οικονομικής υπόστασης.

Ανάμεσα στα προς λήψη μέτρα συμπεριλαμβάνονται η εκπόνηση κώδικα φορολογουμένων, η καθιέρωση αριθμού φορολογικού μητρώου Ε.Ε., η επανεξέταση των διατάξεων βασικών οδηγιών της Ε.Ε. κατά των καταχρήσεων και η θέσπιση κοινών κατευθυντηρίων γραμμών για τον εντοπισμό των χρηματικών ροών.

Με σκοπό να ακταστεί εφικτή η περεταίρω βελτίωση των εργασιών στην Ε.Ε. σε ο,τι αφορά τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό, τα κράτη-μέλη καλούνται να δώσουν νέα ώθηση στις εργασίες σχετικά με τον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Εάν δεν συμφωνηθούν λύσεις για την άρση συγκεκριμένων αναντιστοιχιών και δεν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, η Επιτροπή, εφόσον απαιτείται, θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την ανάληψη δράσης. Συνιστάται, επίσης, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας, ώστε να συμπεριλάβει ειδικά φορολογικά καθεστώτα για εύπορους ιδιώτες.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρωμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής"

Κρήτη: 38 εκατομμύρια ευρώ πήραν παράνομα χιλιάδες αγρότες!

Τρελή απάτη με τις επιστροφές του ΦΠΑ είχε στηθεί από αγρότες στην Κρήτη. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν τώρα ούτε λίγοι, ούτε πολλοί 6.274 κρητικοί αγρότες.

Προφανώς ζούμε σε μια χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κλέψει το κράτος με όποιον τρόπο επιθυμεί και αυτό γιατί όπως φαίνεται δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή οι κρατικοί λειτουργοί... λειτουργούν με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η δουλειά γινόταν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι αγρότες εισέπραξαν παράνομα με αυτόν τον τρόπο 37,7 εκατομμύρια ευρό παράνομα και τώρα τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψουν. Ήδη οι πρώτες 254 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στην εφορία για τον καταλογισμό των προστίμων.

Οι αγρότες αυτοί εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες για πλαστογραφία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: 38 εκατομμύρια ευρώ πήραν παράνομα χιλιάδες αγρότες!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news