facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ανθρωποι του Θεού με πισίνες, επαύλεις και λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ

Η εκκλησία κλυδωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες από φήμες αλλά και αποκαλύψεις για τα υπέρογκα ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμούς ιεραρχών οι οποίοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ.

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα την περίπτωση του Μητροπολίτη Νικαίας, ο οποίος ελέγχεται με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για να διαπιστωθεί εαν ευσταθούν οι καταγγελίες που τον φέρουν να είναι υπεύθυνος για ατασθαλίες στα οικονομικά της Μητρόπολης του.

Μέχρι πρόσφατα τα οικονομικά των Μητροπόλεων και των επικεφαλής τους ήταν άβατο αλλά αυτό φαίνεται να αλλάζει.

Αυτό βεβαια δεν αφορά όλες τις Μητροπόλεις γιατί στην εποχή μας η γενίκευση είναι το πιο εύκολο πράγμα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του έγγραφα για το Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (Γεράσιμο Βρυώνη) και ήδη ελέγχεται αφού είναι στην λίστα των εκατομμυριούχων ιεραρχών.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι ελεγκτές εξετάζουν αν ο Μητροπολιτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν και με ποιόν τρόπο ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος αλλά και αν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης.

Υπάρχουν καταγγελίες για καταθέσεις του Μητροπολίτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

Θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμα και προσώπων του στενού του συγγενικού περιβάλλοντος. Η οικογένεια φέρεται να έχει τουλάχιστον 8 ακινητα και μενει να διαπιστωθεί εαν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών ο ίδιος ο Μητροπολίτης φέρεται να κατέχει:
- ένα ακίνητο στην λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά
- τρία ακίνητα στην ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή
- ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά

Ο Μητροπολίτης έχει ως κύρια κατοικία ένα ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη στην Πειραϊκή με θέα στο πέλαγος.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να έχει:

- έπαυλη με πισίνα στην θέση Τζότζικας στην Γραβιά Φωκίδας
- έπαυλη στην Άνοιξη Αττικής
- πολλά ακριβά αυτοκίνητα

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ.

Ο ανηψιός του Μητροπολίτη και γιος του αρχιλογιστή, ο Αλέξης, φέρεται να έχει:

- δυο επαύλεις στον Διόνυσο

Όπως έχει καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ ο ανηψιός είναι ο ελεγκτής των βιβλίων στους 40 ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κερατσίνι και Πέραμα).
Από εκεί κατακρατεί γύρω στις 4.000 ευρώ το μήνα χωρις αποδείξεις για έξοδα ελέγχων!

Το πιο εντυπωσιακό είναι επίσης ότι εκτός από τους δυο αυτούς συγγενείς του, στην Μητρόπολη έχουν προσληφθεί και άλλοι τρεις - και οι 5 μέσω ΑΣΕΠ - και κάποιοι σχολιάζοντά το μιλούν για θαύμα!

Στην Μητρόπολη εκτος από τον αρχιλογιστή και τον αρχιελεγκτή έχουν προσληφθεί: η ανηψιά του ως γραμματέας της Μητρόπολης, η άλλη ανηψιά του στο γραφείο Πρόνοιας της Μητρόπολης και άλλος ένας ανηψιός του ως οδηγός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθρωποι του Θεού με πισίνες, επαύλεις και λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ"

Σάλος από τις καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου

-Εντονες αντιδράσεις από την οικογένεια Παπανδρέου
- Ερευνες για τη μεγάλη κατάθεση των 550 εκατ. δολαρίων
- Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής»

Εμπλέκουν και τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ! Δύο καταθέσεις-«φωτιά», οι οποίες δόθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς κκ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη στο πλαίσιο της δικογραφίας για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στη Βουλή, εμπλέκουν την κυρία Παπανδρέου ως μεγαλοκαταθέτη της λίστας, και μάλιστα την αναφέρουν ως τη δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατ. δολαρίων. Πάντως στη λίστα Λαγκάρντ ως δικαιούχος της συγκεκριμένης κατάθεσης εμφανίζεται η ιδιωτική υπάλληλος κυρία Μαρία Παντελή.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Βήματος», ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Στέλιος Στασινόπουλος και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης κ. Ευάγγελος Καραμάνος στις καταθέσεις τους ενώπιον των εισαγγελέων ορκίζονται ότι σε σύσκεψη των πέντε διευθυντών του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις δύο καταθέσεις, ο διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νικόλαος Λέκκας στη σύσκεψη που έγινε στις 2 Οκτωβρίου ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Λέκκας καταθέτοντας στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς δεν αναφέρεται καν στο περιστατικό. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι στην υπηρεσία δεν έφθασε ποτέ με αριθμό πρωτοκόλλου ολόκληρη η λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με έγκυρες εισαγγελικές πηγές πάντως, η υπόθεση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μη σημαντική, αφού δύο μεγαλοστελέχη του ΣΔΟΕ καταθέτουν τη συγκεκριμένη πληροφορία και επομένως εμμέσως πλην σαφώς την εκτιμούν ως σοβαρή...

Διαχειριστές
Οι δύο καταθέτουν πως όταν ακούστηκε η εξωπραγματική αυτή πληροφορία ήταν παρόντες όλοι οι διευθυντές του ΣΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ι. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ερευνά την ουσία της υπόθεσης με εντολή του εισαγγελέα κ. Πεπόνη. Εκείνος ερευνά αν τα ονόματα που του έχουν δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς έχουν φορολογηθεί, αν κρύβουν πίσω άλλα πρόσωπα - ακόμη και πολιτικών - και προωθεί το αντίστοιχο υλικό και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι άγνωστο πάντως επί του παρόντος αν αναζητήθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα και αν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της. Το σίγουρο είναι ότι η γυναίκα αυτή είναι ιδιωτική υπάλληλος και δούλευε σε γραφείο γνωστού επιχειρηματία, του κ. Σάμπι Μιονί.

Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά είναι εγκατεστημένος από το 2006 στο Τελ Αβίβ και εμφανίζεται ως διαχειριστής τεράστιων κεφαλαίων. Με δηλώσεις του στο περιοδικό «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη, που αποκάλυψε τη λίστα, έχει παραδεχθεί ότι η Μαρία Παντελή ήταν διαχειρίστρια κεφαλαίων του. Συγχρόνως ως διαχειριστής κεφαλαίων του - σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιχειρηματία - εμφανίζεται και άλλος «επώνυμος» της λίστας, ο κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος είναι δικηγόρος και σήμερα σύμβουλος του κ. Αντ Σαμαρά. Σύμφωνα με τον κ. Μιονί τα κεφάλαια που διαχειριζόταν είναι απολύτως νόμιμα.

Οπως προκύπτει από την κατάθεση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, το όνομα της γυναίκας υπήρχε στην αρχική λίστα με τα 10 ονόματα τα οποία παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Καπελέρη. Ηταν γραμμένα σε υπολογιστή και δεν δόθηκαν με επίσημο διαβιβαστικό. Το ποσό των 550 εκατ. ευρώ άλλωστε ήταν το μεγαλύτερο ποσό κατάθεσης (το ένα τρίτο όλων) στον συγκεκριμένο κατάλογο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταθέσει ότι ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να κάνει έλεγχο, αλλά εκείνος επιμένει ότι του ζητήθηκε απλώς το φορολογικό προφίλ των μεγαλύτερων καταθετών.

Δόθηκε εντολή;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση Καραμάνου εκτός από την είδηση-«βόμβα», η οποία βεβαίως θα ελεγχθεί σύντομα με την κλήση της κυρίας Παντελή που έχει καταθέσει το μυθικό ποσό των 550 εκατ. δολαρίων, αναφέρεται ότι δεν του δόθηκε ποτέ εντολή να πραγματοποιήσει έλεγχο των συγκεκριμένων ονομάτων, παρ' ότι εκείνος ήταν ο αρμόδιος. Στο μεταξύ ερωτήματα γεννώνται και για την κατάθεση Στασινόπουλου. Βουλευτές που είδαν τις καταθέσεις αναρωτιούνται γιατί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύσκεψης και όσα ακούστηκαν εκεί δεν τα κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου είχε κληθεί. Η συγκεκριμένη δικογραφία, παρ' ότι εστάλη από την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, δεν είχε φθάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ως το απόγευμα της Παρασκευής.

Αλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με κατάθεσή του ασκεί κριτική για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η τότε ηγεσία του υπουργείου (Γ. Παπακωνσταντίνου). Το πρόσωπο, το οποίο έχει δώσει μακροσκελέστατη κατάθεση επί ώρες στον κ. Πεπόνη, επιμένει ότι είχε αρμοδιότητα για τον έλεγχο των καταθέσεων του εξωτερικού αλλά στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ δεν του επιδείχθηκε ποτέ κανένα όνομα από τα περίπου 2.050 που περιέχονται σε αυτή για να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος.

Τόσο οι δικαστές πάντως όσο και οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες της Βουλής βρίσκονται σε αναμονή και της λίστας που ξαναστέλνουν οι Γάλλοι στις ελληνικές Αρχές ύστερα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Η σύγκριση της πρωτότυπης λίστας με αυτήν που έχει φθάσει στους εισαγγελείς και στην ελληνική Βουλή θα είναι ασφαλώς σημαντική για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Οι δηλώσεις της Μαργαρίτας και του Γ. Παπανδρέου και η απάντηση του «Βήματος»

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Βήματος» για την εμπλοκή από τον ΣΔΟΕ, της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, έδωσαν στη δημοσιότητα η κυρία Παπανδρέου και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Η δήλωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου:

«Oι υπεύθυνοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι, όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. 'Ανανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν.

Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου.

Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία.

Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο ».

Η δήλωση του κ. Γ. Παπανδρέου:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009. Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους «άκουσαν», όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα.

Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται ».

Η απάντηση του «Βήματος της Κυριακής»

Στις δηλώσεις της κυρία Μαργαρίτας Παπανδρέου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου το Βήμα της Κυριακής απαντά:

«Σε λάθος αποδέκτες απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου οι οποίοι επιτίθενται και μάλιστα με σκαιό τρόπο, στο "Βήμα της Κυριακής".

"Το Βήμα της Κυριακής" δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να δημοσιεύσει όσα περιλαμβάνονται στη σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ δικογραφία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Επομένως στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση και πήραν τις ένορκες καταθέσεις των ανωτάτων δημοσίων λειτουργών, πρέπει να απευθυνθούν ο κύριος και η κυρία Παπανδρέου. Εκτός και εάν νομίζουν ότι οι εφημερίδες πρέπει να κυκλοφορούν αυτολογοκρινόμενες».

Η απάντηση του Πρώτου Θέματος

Απάντηση στις δηλώσεις της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπανδρέου εξέδωσε και το Πρώτο Θέμα που είναι η παρακάτω:

«Λυπούμαστε που ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ξέχασε τόσο γρήγορα τον πολιτικό πολιτισμό που διεκήρυττε και αντί για επιχειρήματα απαντά με ύβρεις και συκοφαντίες.

Καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα, την αμηχανία και την αγωνία τους, αλλά καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στη δικαιοσύνη και όχι σε μας.

Το ΘΕΜΑ δημοσίευσε τις πληροφορίες για το τι περιλαμβάνεται στο φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή -αφού προηγουμένως διασταύρωσε πλήρως τις σχετικές πληροφορίες- χωρίς να τοποθετηθεί στο αν η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου έχει πράγματι ή όχι λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα με 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής.

Τέλος επαναλαμβάνουμε την ερώτηση για την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη απαντήσει: Είχε ενημερωθεί απ’ τον κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ; Γνώριζε το περιεχόμενό της; Συμφωνεί με τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Θα απαντήσει επιτέλους δημοσίως επί του θέματος ή προτιμά να γίνει κάποιο... δημοψήφισμα για τον ρόλο του στην όλη υπόθεση; Συμφωνεί ή όχι ο κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει να γίνει εξεταστική για το πώς «εξαφανίστηκε» επί πρωθυπουργίας του η λίστα Λαγκάρντ »;

Τι σχολιάζουν κύκλοι του ΠαΣοΚ
Κύκλοι του ΠαΣοΚ με σημερινή τους τοποθέτηση ζητούν την άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Το Βήμα της Κυριακής" και "Πρώτο Θέμα" και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων. Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος από τις καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου"

Στροφή Τσίπρα για το ευρώ και το Μνημόνιο

-Ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα το ενιαίο κόμμα
-Εγκατέλειψε τις απόψεις για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου
-«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση» δηλώνει
-Υπερψηφίστηκε η Διακήρυξη του κόμματος

Κατά την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι πραγματοποιεί
στροφή προς τον ρεαλισμό και εγκαταλείπει κάποιες από τις αρχικές απόψεις του όπως η
μονομερής καταγγελία του Μνημονίου.

Στόχος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνησιμότητά του κόμματός του ενώ το εγχείρημα θα κριθεί από τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό από το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης κ.α.).

Η στροφή ξεκίνησε
Ηδη ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με ευρωπαίους πρεσβευτές στην Αθήνα την
προηγούμενη Τρίτη φάνηκε να εγκαταλείπει και επισήμως τη λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου λέγοντας ότι θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναδιαπραγμάτευση και συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Την πρόθεσή του να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα με πειστικό πρόγραμμα ο Αλέξης
Τσίπρας διατύπωσε και κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δραγασάκη όπου δήλωσε ότι οι κοινωνικές συμμαχίες στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν ως άθροισμα επί μέρους αιτημάτων

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στροφή Τσίπρα για το ευρώ και το Μνημόνιο"

Σ. Μιωνής: Ουδεμία σχέση η Μαργ. Παπανδρέου με τον λογαριασμό

«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ»

Με επιστολή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου ή άλλο μέλος της οικογένειας Παπανδρέου έχει την οποιαδήποτε σχέση με το λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων που εμφανίζεται στη «λίστα Λαγκάρντ». Οσον αφορά αυτόν καθ' αυτόν τον λογαριασμό, ο κ. Μιωνής αναφέρει ότι δικαιούχος του δεν είναι ούτε ο ίδιος ούτε κάποια υπαλληλός του, αλλά ότι πρόκειται για Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επενδύσεων, δικαιούχοι του οποίου είναι οι μεριδιούχοι του.

Ειδικότερα, ο κ. Μιωνής αναφέρει:

«Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, σχετικά με τον δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομμυρίων Δολαρίων της λίστας Lagarde, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε, άμεση η έμμεση, σχέση με το λογαριασμό των 550 εκ Δολαρίων ή με εμένα, η Κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενείας Παπανδρέου.

2. Ο δικαιούχος του λογαριασμού ήταν Αμοιβαίο Κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές του εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία τα χρήματα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα Θεματοφύλακα, δηλαδή στην HSBC στη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός που τεκμηριώνεται και από το ενημερωτικό δελτίο του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Κανένα φυσικό πρόσωπο, ούτε η Μαρία Παντελή, ούτε εγώ δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες του λογαριασμού. Ο δικαιούχος των 550 εκ. Δολαρίων είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και οι μεριδιούχοι του. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανακρίβειας, η εμφάνισή μου ως δικαιούχου των 550 εκατομμυρίων είναι ανάλογη του ισχυρισμού ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας είναι και δικαιούχος των καταθέσεων της τράπεζας.

3. Ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του εν λόγω Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέχρι το Ιούνιο του 2009 και η Μαρία Παντελή υπάλληλος της εταιρείας. Η εταιρεία διαχείρισης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου ανήκε από το Φεβρουάριο του 2006 στην εισηγμένη στην Ελβετία τράπεζα EFG International.

Αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ ζητά το ΠΑΣΟΚ, με σχόλια κύκλων του, με αφορμή τη διαρροή στον Τύπο πληροφοριών γύρω από την υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ», στις οποίες γίνεται αναφορά στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η διαρροή θέτει τεράστιο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών, ενώ κατηγορείται το ΣΔΟΕ ότι «αντί να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί κέντρο ανεύθυνων συκοφαντιών», σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

«Τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων "Το Βήμα της Κυριακής" και "Πρώτο Θέμα" και καταρχάς αυτή καθεαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε- θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας», αναφέρεται στο σχόλιο των κύκλων του ΠΑΣΟΚ.

«Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων.Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει», καταλήγει το σχόλιο.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Μιωνής: Ουδεμία σχέση η Μαργ. Παπανδρέου με τον λογαριασμό"

Οριστική λύση νομιμοποίησης αυθαιρέτων προωθεί το ΥΠΕΚΑ

Τη δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης της πλειονότητας των αυθαιρέτων της χώρας άλλα και την ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης ως άυλου τίτλου, απεγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες «μπλοκαρισμένους» για δεκαετίες ιδιοκτήτες, δημιουργεί η «τράπεζα γης» που σχεδιάζει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα αναζωογονήσουν την οικοδομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και για την αξιοποίηση δημόσιας γης, αλλάζοντας ριζικά το πολεοδομικό μοντέλο που ισχύει στην Ελλάδα.

Με απλά λόγια, με την τράπεζα γης, μεταξύ άλλων, θα μπορεί κάποιος που διαθέτει ένα οικόπεδο να πουλάει το δικαίωμα να χτίσει στη Τράπεζα Γης, η οποία με τη σειρά της θα το πουλάει σε όσους χρειάζονται επιπλέον συντελεστή. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χτίσει 4 ορόφους, ενώ θα μπορούσε να χτίσει 5, μπορεί να πουλήσει το δικαίωμα του επιπλέον ορόφου και κάποιος άλλος που έχει χτίσει αυθαίρετα να αγοράσει αυτό το δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξασφαλίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ενώ ανοίγει και μια αγορά που θα έχει οφέλη για τους πολίτες άλλα κυρίως για το Δημόσιο. Με την «Τράπεζα Γης», θεσμό που υφίσταται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ε.Ε.:

-Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους, αγοράζοντας από την Τράπεζα Γης το δικαίωμα για τα τετραγωνικά που έχουν χτίσει.

-Τίθεται τέλος στη διαδικασία παραγωγής κτιρίων που ίσχυε ως τώρα, καταργώντας στην ουσία την αντιπαροχή και εισάγει νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων στον χώρο της κτηματαγοράς. Δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις στην κτηματαγορά μέσω της απόσυρσης κτιρίων και της συνένωσης οικοπέδων και των μπόνους σε ύψος και συντελεστές που δίνει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Το εργαλείο αυτό μπορεί να λειτουργήσει κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως έγινε και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με απλά λόγια, θα μπορούν σε μια περιοχή, όπως τα Πατήσια, να γίνουν συνενώσεις οικοπέδων, να γκρεμιστούν τα παλιά κτίρια και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων να κατασκευαστούν νέα κτίρια με πρόβλεψη για εκτεταμένους ελεύθερους και πράσινους χώρους.

-Διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, και η σύνδεση με επιχειρησιακά και επενδυτικά προγράμματα μεικτής οικονομίας. Θα μπορεί το κράτος να εντάξει όλη την αδόμητη ή μη δημόσια γη και να ανταλλάζει τις εκτάσεις αυτές με άλλες για την κατασκευή έργων υποδομής, σχολείων, κοινόχρηστων χώρων, πάρκων κ.λπ., αποφεύγοντας έτσι το κόστος των απαλλοτριώσεων, αφού θα πληρώνει ουσιαστικά με τον άυλο τίτλο του συντελεστή δόμησης.

-Απεμπλέκονται οι ιδιοκτήτες διατηρητέων οι οποίοι θα μπορούν να πουλήσουν το υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που διαθέτουν. Εξετάζεται να επιβληθεί προϋπόθεση ώστε η πώληση να συνδυάζεται με την υποχρέωση οι ιδιοκτήτες να επενδύσουν στην ανακατασκευή των ακινήτων τους.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστική λύση νομιμοποίησης αυθαιρέτων προωθεί το ΥΠΕΚΑ"

Αποκατάσταση δρομολογίων Προαστιακού με θερμικούς συρμούς

Λόγω εκτεταμένων κλοπών καλωδίων της ηλεκτροκίνησης του προαστιακού σιδηρόδρομου μεταξύ των σταθμών Λιοσίων και Μαγούλας

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε θερμικούς συρμούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες που μετακινούνται με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Αθηνών στο τμήμα της γραμμής μεταξύ των σταθμών Μαγούλας και Λιοσίων, όπου χθες (01/12) σημειώθηκε κλοπή καλωδίων ηλεκτροκίνησης.

Έτσι οι επιβάτες που μετακινούνται από Κιάτο έως Αεροδρόμιο και αντίστροφα, θα μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους με δύο μετεπιβιβάσεις στους σταθμούς Μαγούλα και Λιόσια και την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση, μέχρι να διορθωθεί η βλάβη στο δίκτυο της ηλεκτροκίνησης.

Συνεργεία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητεί την κατανόηση του επιβατικού κοινού και τη συγνώμη της, για την όποια ταλαιπωρία υποστούν σχετικά με συμβάντα τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκατάσταση δρομολογίων Προαστιακού με θερμικούς συρμούς"

Διαψεύδει η κυβέρνηση τις αυξήσεις της ΔΕΗ;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε ένα σχόλιο σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογιών της ΔΕΗ που γεννάει ερωτήματα...

Συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου μετά την ενημέρωσή του από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, δήλωσε "Τα περί αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι καθαρά δημοσιογραφικά σενάρια".

Ωστόσο μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν απίτηση της τρόικας και θα ίσχυαν από το 2013. Επίσης αυτό είναι γνωστό τους τελευταίους μήνες και δεν υπήρχε καμία σχετική διάψευση όσο καιρό αναπαραγόταν. Προφανώς θα δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ύστερα από την αινιγματική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει η κυβέρνηση τις αυξήσεις της ΔΕΗ;"

Έξι μήνες παράταση για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων

Οι συνεχιζόμενες απεργίες των υπαλλήλων στους δήμους και τις περιφέρειες και η αλλαγή του καθεστώτος για τις λεκάνες απορροής των ποταμών οδήγησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος σε τροποποίηση της ΚΥΑ 150559/10-6-2011, στην οποία μεταξύ άλλων θα υπάρξει και εξάμηνη παράταση στην αδειοδότηση των γεωτρήσεων.

Αν και το κείμενο της απόφασης δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, οι πληροφορίες λένε για παράταση μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2013, από τις 17 Δεκεμβρίου 2012 που είναι σήμερα η προθεσμία. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι η τροποποίηση της απόφασης «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» γίνεται «με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από πολλούς δικαιούχους και τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης. Πιο συγκεκριμένα προωθείται παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης με στόχο τη διαμόρφωση και βελτίωση της, στα πλαίσια καταγραφής των υφιστάμενων χρήσεων ύδατος και έκδοση των οριστικών αδειών μετά την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Λεκανών Απορροής Ποταμού.

Για την επίτευξη των ανωτέρω με το καλύτερο δυνατό και πιο ορθολογικό τρόπο, με στόχο πάντα την απλούστευση των διαδικασιών και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κάθε δικαιούχο - χρήστη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων».»

agronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι μήνες παράταση για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων"

Χρέος 9.000.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η εκκλησία για αμαρτίες της ΜΚΟ " Αλληλεγγύη"...!!!

«Βόμβα» στο ταμείο και στη λειτουργία της Εκκλησίας αποτελεί έγγραφο-φωτιά της Εφορίας που εστάλη πριν από λίγες μέρες στην Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου

και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα. Σε αυτό ζητείται η επιστροφή ποσού 9.000.000 ευρώ για παλαιότερο χρέος που αφορά τη λειτουργία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που πλέον έχει καταργηθεί δίνοντας τη θέση της στη ΜΚΟ «Αποστολή». Ωστόσο, το τεράστιο χρέος δεν έχει παραγραφεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον εκκλησιαστικό προϋπολογισμό.

Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, αφού στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι εφόσον κατ’ επανάληψη δεν έχει γίνει καταβολή ή ρύθμιση του χρέους, η αρμόδια ΔΟΥ προχωρά σε κατάσχεση τριών ακινήτων της Εκκλησίας (ένα εξ αυτών πολυώροφο) σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία. Μετά την κατάσχεση η Εφορία θα προχωρήσει στην εκποίησή τους.

Η σαφής αναφορά της δέσμευσης των ακινήτων από τις αρμόδιες Αρχές αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολύ καιρό. Αφέθηκε, λοιπόν, για χρόνια η υπόθεση στην τύχη της, με αποτέλεσμα να βαλτώσει και τώρα να δημιουργεί δραματικά τετελεσμένα. Είναι απορίας άξιον:

1. Γιατί ενώ η «Αλληλεγγύη» διαλύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια δεν ελήφθη μέριμνα όλο αυτό το διάστημα για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν.

2. Γιατί δεν ενημερώθηκε για το άκρως σοβαρό αυτό θέμα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, που συνεδρίασε πριν από δύο μήνες και απασχολήθηκε μόνο με δευτερεύουσας σημασίας υποθέσεις.

3. Γιατί δεν ζητήθηκε «πάγωμα» του χρέους λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για λογαριασμούς που έχουν μπλοκάρει και συνδέονται με την υπόθεση, ενώ ορισμένοι βλέπουν μεγάλες δυσκολίες στη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της «Αποστολής», που θεωρείται η διάδοχη κατάσταση του προηγούμενου σχήματος.

Από την πλευρά της, η ΕΚΥΟ προσπαθεί με νομικές ενέργειες να μπλοκάρει τις κατασχέσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που το ποσό είναι πραγματικά τεράστιο (όλος ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2012 ήταν λίγο πάνω από τα 10.000.000 ευρώ) αναρωτιέται κανείς ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Το αδιέξοδο ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει στην επόμενη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι το βασικότερο έσοδό της μαζί με τις προσφορές των πιστών. Η κατάσχεση και τελικά η απώλεια των τριών ακινήτων θα της στερήσουν ένα μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο και τεράστια έσοδα από τα ενοίκια. Οι ατυχείς επενδύσεις σε μετοχές, τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, τα βάρη του παρελθόντος, οι σπατάλες που δεν περιορίζονται, η αδιαφορία και οι κακοί χειρισμοί έχουν φέρει τα ταμεία της Εκκλησίας σε δεινή κατάσταση και -όπως φαίνεται- την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.

amen

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρέος 9.000.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η εκκλησία για αμαρτίες της ΜΚΟ " Αλληλεγγύη"...!!!"

Αναπόφευκτο εκτιμούν στο ΔΝΤ ότι είναι το «κούρεμα» αν δεν πετύχει η επαναγορά ομολόγων

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς στόχος του Ταμείου και των Ευρωπαίων είναι «να στηρίξουμε την Ελλάδα» και «να την επαναφέρουμε σε αναπτυξιακή τροχιά», τονίζουν πηγές του διεθνούς οργανισμού από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με «Το Βήμα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι και άλλα ενδεχόμενα, όπως το «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, αλλά με το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους (buypack) που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που παραμένει άλυτο και υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνεται.

Το ΔΝΤ, πάντως, που πιέζει για οριστική λύση, δεν ανησυχε,ί καθώς θεωρεί ότι αν η επαναγορά δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα οδηγήσει σε «κούρεμα» των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι, ο επίσημος τομέας όπως αποκαλείται, κάτι που όμως η Γερμανία δεν επιθυμεί να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου του 2013.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του Ταμείου από την Ουάσινγκτον που επικαλείται η εφημερίδα, «αν δεν πετύχει το buypack, θα επεξεργαστούμε κάτι άλλο, ένα άλλο σχέδιο. Ένα "κούρεμα" του επίσημου τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αυτή είναι η θέση όλων των εμπλεκομένων, Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτοί είναι οι κανόνες του Ταμείου. Και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν».

Σόιμπλε: Στο 126,6% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν δύο επιστολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News».

Στη δισέλιδη επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλληνικού χρέους είναι το 126,6% του ΑΕΠ για το 2020, διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ από τον επίσημο στόχο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup γ124%.

Επιπλέον, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι η μείωση κάτω από το 110% του ΑΕΠ, ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται σε άλλο μέγεθος και συγκεκριμένα στο 115%.

Επίσης, δηλώνεται κατηγορηματικά ότι «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», αλλά ότι η παράταση αφορά «τους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεση».

Το μίνιμουμ πλεόνασμα. σημειώνεται, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014 και τονίζεται ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει απ' όλα αυτά», κάτι που εκτιμάται ότι κλείνει το δρόμο σε ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας τα προσεχή χρόνια.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναπόφευκτο εκτιμούν στο ΔΝΤ ότι είναι το «κούρεμα» αν δεν πετύχει η επαναγορά ομολόγων"

«Εφημερίδες τοίχου» τα εισοδήματα

Στη φόρα τα εισοδήματα - Θα αναρτώνται στους τοίχους των Δημαρχείων και των Δ.Ο.Υ και θα είναι προσβάσιμα στους πάντες

Μικρότερες ποινές αλλά και «διαπόμπευση» φοροφυγάδων προβλέπουν οι αλλαγές που φέρνει στο ποινολόγιο της εφορίας το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πέραν των δραματικών επιβαρύνσεων στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, που πλέον ορίζει κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής πολιτικής, οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της χώρας θα ισχύσουν οπωσδήποτε από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου, μετά τις επουσιώδεις «διορθώσεις» που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και σε συνδυασμό με τις εντολές του ΔΝΤ για εκλογίκευση των προστίμων, σκέφτηκαν να προωθήσουν τη δημοσίευση των εισοδημάτων που δηλώνουν και του φόρου που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων θα αναρτώνται και θα δημοσιεύονται, ώστε να γνωρίζουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι τι φόρους πληρώνουν!

Οι εμπνευστές του μέτρου θεωρούν ότι θα αποθαρρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από το να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα εκτίθενται στα μάτια των πελατών τους, των υπαλλήλων τους, ενώ αποσκοπούν και σε καταγγελίες των πελατών τους εναντίον των επιτηδευματιών για μη έκδοση αποδείξεων και για φορολογικές παραβάσεις.

Στόχος εγκληματιών!

Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο της διαπόμπευσης καθίσταται και επικίνδυνο, δεδομένου ότι κάποιος επαγγελματίας που δηλώνει ένα εισόδημα υψηλό για τα σημερινά δεδομένα π.χ. 100.000 ευρώ και τίθεται σε κοινή θέα, αυτομάτως γίνεται στόχος εγκληματιών, παράμετρος που αγνοούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο φορολογικό νομοσχέδιο ορίζεται ότι ο προϊστάμενος κάθε δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος.

Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στη ΔΟΥ και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Ακόμη, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία (!), ενώ ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να εκτυπώνεται από το υπουργείο Οικονομικών και να δημοσιοποιείται και θα επιτρέπεται η δημοσίευσή του και στα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν τι δήλωσε ο κάθε επαγγελματίας. Διευκρινίζεται πάντως ότι δε θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εισοδημάτων μισθωτών συνταξιούχων, ιδιοκτητών ακινήτων αλλά μόνον όσων αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, αγροτική και ελευθέριο επάγγελμα).

Ειδικότερα, θα αφορά ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και διαχειριστές λοιπών εταιριών, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες και ευρωπαϊκές εταιρίες, ανώνυμες εταιρίες, συνεταιρισμούς και ενώσεις συνεταιρισμών, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θα αφορά δηλαδή όσους έχουν εισοδήματα από Β πηγή, σύμφωνα με τη νέα κωδική ονομασία που προωθεί το νομοσχέδιο καταργώντας τις υφιστάμενες κατηγορίες. Θα υπάρχει μία πηγή εισοδήματος, η «Α», στην οποία θα υπάγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Πιο λάιτ οι ποινές

Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθιερώνει πιο μικρές ποινές για φορολογικές παραβάσεις, με στόχο να εκλογικευτούν τα πρόστιμα και να πληρώνονται καθώς τα σημερινά εξοντωτικά πρόστιμα απλά αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στις περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος ή κεφαλαίου ή το ΦΠΑ κ.ά., θα καλείται από την εφορία του να πληρώσει το φόρο με έναν πολύ χαμηλό τόκο από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε ανάλογα με την παράβαση, μέχρι 40 δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων έως 80%.

Ταυτόχρονα, θα προβλέπονται:

- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.

- Απόρριψη από τους ελεγκτές των βιβλίων μόνο για σοβαρές παραβάσεις, όχι για τυπικές αν και υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις να μην ισχύει η απόρριψη των βιβλίων ούτε και για σοβαρές παραβάσεις, πλην της απώλειας βιβλίων.

- Μείωση 30% από το συνολικό φόρο που καλείται να πληρώσει στην εφορία όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, εφόσον καταβάλει εφάπαξ το ποσό της ποινής.

- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση) με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση, το είδος και το ύψος του τζίρου τους. Από την άλλη πλευρά, με το νέο σύστημα ελέγχων που θα εφαρμοστεί ο φόρος που θα επιβάλλεται θα βεβαιώνεται αυτόματα και θα κυμαίνεται από 3% - 5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

agelioforos

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εφημερίδες τοίχου» τα εισοδήματα"

Ανέλαβε γενικός διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων την ώρα που η οικογένειά του έχει λογιστικό γραφείο

Πολιτικό και ηθικό θέμα ανακύπτει με τον γενικό διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών αφού η οικογένειά του διαθέτει εταιρεία με λογιστικές υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτεται σε κυριακάτικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» και τίτλο «ΤΑΧΕΧPΕRΤS» συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος με ποσοστό 90%, η σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Βαρβάρα Νανοπούλου με 10% και η κόρη Αικατερίνη Νανοπούλου με ποσοστό 10%.

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στον Γέρακα Αττικής ενώ έχει και υποκατάστημα στην Αθήνα και διατηρεί πόρταλ παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες και ιδιώτες. Ο διαχειριστής της εταιρείας Κωνσταντίνος Νανόπουλος εμφανίζεται ενώπιον της ΔΟΥ Παλλήνης και ως φορολογικός εκπρόσωπος δύο ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανέλαβε γενικός διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων την ώρα που η οικογένειά του έχει λογιστικό γραφείο"

Γερμανικό σχέδιο για άλωση της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος την Υγεία!

Οι πραγματικές προθέσεις της Γερμανίας για άλωση του εσωτερικού πλούτου της χώρας, με «πολιορκητικό Κριό» τον τομέα υγείας της χώρας, αποκαλύπτονται πλέον με τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Υγείας Ντάνιελ Μπάρ στην Καθημερινή της Κυριακής.

Καθώς η χώρα μας έχει ζητήσει τεχνογνωσία μέσω της Task Force για την υλοποίηση όλων των δυσμενών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές μας, το έδαφος προλειαίνεται για να είναι έτοιμες οι Γερμανικές πολυεθνικές να εξοστρακίσουν από την εγχώρια αγορά οποιαδήποτε ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε τα κέρδη από οποιαδήποτε δραστηριοποίηση εδώ, να μεταφέρονται στη χώρα τους!

Η εμμονή της τρόικας για τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία είναι μόνο ένα μέρος του Γερμανικού σχεδίου, αφού ο Γερμανός υπουργός αναφέρει πως το μέτρο, όταν εφαρμόστηκε στη χώρα του, αποδέσμευσε πόρους για το σύστημα υγείας. Τα βήματα εμφανίζονται στη συνέντευξη, αφού γίνεται ευθέως λόγος για επενδύσεις νοσοκομειακών ομίλων, εταιριών ιατροφαρμακευτικού υλικού και ασφαλιστικών εταιριών.

Με πρόφαση τη δημοσιονομική προσαρμογή, κεντρικό ζήτημα των δανειστών είναι η διάλυση πλήρως του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για τον αδύναμο πληθυσμό, ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και να υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τώρα, όλα αυτά προβάλλονται ως «είδος πολυτελείας», και προωθείται η κατάργησή τους επειδή η παγκόσμια ύφεση έχει προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις των γερμανικών εταιριών διεθνώς, οπότε η Ελλάδα φαντάζει ως νέο πεδίο, που λόγω της αδυναμίας της μπορεί να κατακτηθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας αναφέρεται αρχικά στη χρήση της δραστικής ουσίας που έφερε μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ενώ στη συνέχεια κάνει λόγο για την ανησυχία των επιχειρήσεων και την πρόθεσή τους να αποσύρρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά, σημειώνοντας πως σε συνενόησή του με τις γερμανικές μητρικές, αυτός ο κίνδυνος άρθηκε, και διασφαλίστηκαν οι προμήθειες προς την Ελλάδα.

Βέβαια, αντίστοιχη διαβεβαίωση δεν έχει δοθεί στις εταιρίες άλλων χωρών, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να σκέφτονται την απόσυρση των πρωτοτύπων προϊόντων τους από τη χώρα. Η διασφάλιση βέβαια αυτή του Γερμανού υπουργού Υγείας δημιουργεί έτσι ένα εξαιρετικά πρόσφορο πεδίο για μεγέθυνση του μεριδίου αγοράς των γερμανικών φαρμακευτικών, ωσάν να έχουν θεραπείες για πάσα νόσο και οι Έλληνες ασθενείς να μπορούν να καλυφθούν μόνο με τα γερμανικά προϊόντα

Το επόμενο βήμα της «γερμανικής τεχνογνωσίας» είναι η οργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δυνατότητα οργάνωσης των Γερμανών. Όμως ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι σε ένα σακί που λέγεται ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που στη Γερμανία υπάρχουν σαφείς ασφαλιστικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες όμως είναι διοικητικές. Γιατί οι Γερμανοί ασθενείς έχουν σαφώς περιορισμένη ιδιωτική συμμετοχή στην περίθαλψή τους, ανεξάρτητα από πού στρέφονται για να δεχθούν την περίθαλψη που τους χρειάζεται (ιδιωτικός, δημόσιος ή φορέας της εκκλησίας).

Σε ότι αφορά τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, ο Γερμανός υπουργός παραδέχεται ότι πρόκειται για εφαρμογή η οποία μπορεί να γίνει μόνο μεσοπρόθεσμα, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ότι με όλα τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί, κλειστά νοσήλια εφαρμόστηκαν στη χώρα μέσα σε λίγους μόλις μήνες, τη στιγμή που άλλες χώρες χρειάστηκαν περίπου μια 10ετία!

Και βέβαια, επειδή το ...μπέρδεμα είναι μεγάλο, όσο αντίστοιχα μπερδεμένες και οι δομές της ελληνικής κοινωνίας, ο Γερμανός υπουργός ζητά σαφείς όρους αγοράς, ώστε οι επονομαζόμενες «επενδύσεις» των γερμανικών Ομίλων, να έρθουν, αφού η χώρα θα έχει υποστεί όλα τα προβλήματα, οι πολίτες της θα έχουν εξαθλιωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιδράσουν και τότε θα μπορούν να επενδύσουν οι γερμανικές εταιρίες σε «μακροχρόνιο ορίζοντα», οπότε τότε θα έχουν λόγο και στον Τουρισμό Υγείας, που είναι ο τομέας από τον οποίο εμείς προσβλέπουμε σε κάποια ανάπτυξη!

Όσο για την ανεργία και τη στρατιά ανασφαλίστων που οδηγούνται σε περίθαλψη από φιλανθρωπικές δομές, ο Γερμανός υπουργός αναφέρει πως μόνο με εύρωστη οικονομία μπορείς να έχεις σύστημα υγείας, και πως μόνο με εύρωστη οικονομία και επενδύσεις, μπορείς να έχεις μια αγορά εργασίας που να λειτουργεί σωστά. Σαν να μας λέει δηλαδή, ότι αφού δεν έχετε εύρωστη οικονομία, δεν μπορείτε να ζητάτε υπηρεσίες υγείας, όσο για δουλειά, είναι φυσικό να απασχολείστε με συνθήκες τριτοκοσμικές!

Και για τους γιατρούς μας που μεταναστεύουν μαζικά στη Γερμανία, μόνο τότε παραδέχεται τις ελλείψεις του δικού τους συστήματος υγείας, και προσδοκά όσοι φύγουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα, για να δομήσουν και το δικό μας σύστημα υγείας, που τώρα αφήνουν πίσω τους, μεγαλώνοντας τα κενά...

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό σχέδιο για άλωση της Ελλάδας με αιχμή του δόρατος την Υγεία!"

Το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει 1.747 πρόσωπα για ξαφνικό πλουτισμό

Στον έλεγχο 1.747 ονομάτων για «ξαφνικό πλουτισμό» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα θα δημοσιεύσει η εφημερίδα «6 μέρες» τη Δευτέρα, ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι, δικηγόροι, γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών με τεράστιες περιουσίες.

Μεγάλο μέρος όσων θα ελεγχθούν δραστηριοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα, Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και την Θεσσαλονίκη.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει 1.747 πρόσωπα για ξαφνικό πλουτισμό"

Η ακίνητη περιουσία των Δήμων "σωσίβιο" στα χρέη

Την ακίνητη περιουσία τους "ξεσκονίζει" η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, την ώρα που προβλέπεται έως και αυτόματο "κούρεμα" των κονδυλίων σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί τους είναι ελλειμματικοί.

Μάλιστα, προβλέπεται και η δυνατότητα δραματικών αυξήσεων των δημοτικών τελών, κυρίως του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ένα "χαράτσι" που προφανώς θα έχει πολιτικό κόστος για τους δημάρχους, ενόψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", ο δημοτικός "θησαυρός" υπολογίζεται ότι έχει εμπορική αξία της τάξης των 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 20.000 κτίρια και περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Βέβαια, δεν είναι όλα προς αξιοποίηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, μετά τις συγχωνεύσεις λόγω του Καλλικράτη, πολλά κτίρια έχουν μείνει άδεια και θα μπορούσαν να μπουν στο "καλάθι" της αξιοποίησης.

Από την άλλη, στην περιουσία των δήμων περιλαμβάνονται σχολεία, πνευματικά κέντρα, νεκροταφεία, πάρκα, άλλοι  κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια, εκατοντάδες αγροί και βοσκοτόπια, νησάκια, δασικές εκτάσεις, λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που  μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ακίνητη περιουσία των Δήμων "σωσίβιο" στα χρέη"

Αλλάζει πάλι το φορολογικό - Συντελεστής 45% για εισόδημα άνω των 26.000 ευρώ - Φορο-σοκ για τους γονείς

- Άλλαξαν κλίμακες και συντελεστές

- Έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα

- Εμπλοκή στην κυβέρνηση με το αφορολόγητο των παιδιών

- Πιθανόν να πάει σε 2 κομμάτια στη Βουλή

- Δείτε αναλυτικά την τελική μορφή του φορολογικού


Σε μείζον θέμα φαίνεται πως εξελίσσεται το φορολογικό. Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου κρίνοντας μάλλον πως δεν είναι και τόσο δίκαιη η κατανομή των φορολογικών βαρών προχωράει και πάλι σε νέες αλλαγές της φορολογικής κλίμακας. Την ίδια στιγμή οι τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένουν ειδικά για τις επιβαρύνσεις των φορολογούμενων με παιδιά.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ο Γιάννης Στουρνάρας, που δηλώνει βέβαιος ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, σημειώνει ότι στόχος είναι μια κοινά αποδεκτή λύση και στο πεδίο του φορολογικού. "Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στους κυβερνητικούς εταίρους για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Σε πνεύμα καλής συνεργασίας θα επιδιώξουμε από κοινού να καταλήξουμε σε προτάσεις ρεαλιστικές αλλά και ταυτόχρονα με το λιγότερο κοινωνικό κόστος", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Η τελική μορφή της κλίμακας προβλέπει:

- Για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή φορολόγησης 21%

- Από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή φορολόγησης 26%

- Από από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή φορολόγησης 45%

Η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις - μαμούθ λόγω της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά. Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με 1 παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώκαι με 2 παιδιά 690 ευρώ.

Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με 1 παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό σημείο που διαφωνούν οι κυβερνητικοί εταίροι ενώ εντύπωση προκαλεί πως σε αυτό βρίσκεται απέναντι από το υπ. Οικονομικών και η ΝΔ . Και τα τρία κόμματα ζητάνε είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.

Δείτε το βίντεο



Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται. Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους - πολύτεκνους.

Σημειώνεται ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, με στόχο το νέο σύστημα να μην είναι χειρότερο από το ισχύον για τις πλέον ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών. Στην αναζήτηση των ισοδύναμων έχουν προταθεί η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας καταθέσεων στο 17,5% αντί 15% από 10% σήμερα, η υψηλότερη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση τη κλίμακα, η αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Τέλος. είναι πολύ πιθανόν, το φορολογικό να πάει σε δύο κομματια στη βουλή . Δηλαδή να πάνε οι φορολογικές διατάξεις την επόμενη Δευτέρα, και οι επίμαχες διατάξεις να πάνε για τον Ιανουάριο, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει πάλι το φορολογικό - Συντελεστής 45% για εισόδημα άνω των 26.000 ευρώ - Φορο-σοκ για τους γονείς"

Τρελό "πάρτι" στις πλάτες των Ελλήνων ασθενών!

Αποκλειστικό δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής" φέρνει στο φως της δημοσιότητας το "πάρτι" στον χώρο της υγείας, όπου υπεράριθμοι ασθενείς εμφανίζονται να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, οι διοικήσεις των οποίων αξιώνουν παραπάνω νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ, δίνοντας εξιτήρια και στη συνέχεια κάνοντας πάλι εισαγωγή του ίδιου ασθενούς ξανά και ξανά, για να εισπράξουν διαφορετικά νοσήλια.

Σε κλινική 85 κλινών, κατά την ημέρα του ελέγχου, εντοπίστηκε να νοσηλεύονται 52 ασθενείς ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τα βιβλιάρια ήταν 62, δέκα δηλαδή παραπάνω.

Για τα δύο μάλιστα εξ αυτών, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν αποβιώσει. Για τα υπόλοιπα 8, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο αλλά δεν τους το είχαν επιστρέψει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ασθενούς, με κρίση υπέρτασης, που εμφανιζόταν, στην ίδια κλινική, να παίρνει εξιτήριο από το καρδιολογικό τμήμα στις 31/1/12 και να κάνει πάλι εισαγωγή την 1η Φεβρουαρίου του 2ο12 στο χειρουργικό τμήμα.

Από εκεί πήρε εξιτήριο στις 21/2 για να επανεισαχθεί στο ουρολογικό τμήμα στις 22/2, μία ημέρα δηλαδή μετά. Από εκεί ξαναπήρε εξιτήριο στις 2/3 και εισάγεται εκ νέου στο καρδιολογικό στις 6/3.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη εισαγωγές και εξαγωγές του ίδιου ασθενούς, αλλάζοντας κάθε φορά κωδικό ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) και απαιτώντας φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ τα αντίστοιχα χρήματα για κάθε διαφορετικό ΚΕΝ.

Ακόμη, σε τρεις ψυχιατρικές κλινικές στη Βόρειο Ελλάδα, και μία γνωστή κλινική του Πειραιά, όχι μόνο νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς από τις κλίνες που διαθέτουν, αλλά ορισμένες από τις κλινικές έχουν λιγότερο ή ανορθόδοξα κατανεμημένο προσωπικό ή "ανακυκλώνουν" τον ίδιο ασθενή σε διαφορετικό τμήμα τους.

Τα πορίσματα έχουν ήδη κατατεθεί στον ΕΟΠΥΥ, στις αρμόδιες Περιφέρειες και στην Εισαγγελία, ενώ γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κι άλλων παραβάσεων.

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρελό "πάρτι" στις πλάτες των Ελλήνων ασθενών!"

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνουν τον φόρο, μειώνουν τα έσοδα

“Τρύπα” 790 εκατ. ευρώ στα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης

Λίγες είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από Έλληνες πολίτες για το επίδομα θέρμανσης. Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που το έχουν ανάγκη, είναι λίγοι αυτοί που φέτος αγόρασαν πετρέλαιο… Οι χαρτογιακάδες του υπουργείου Οικονομικών έπεσαν στην πιο παλιά παγίδα του βιβλίου, των πρωτοετών φοιτητών οικονομικών επιστημών: Υπάρχει ένα όριο πάνω από το οποίο όσο και να αυξάνει τη φορολογία, όχι μόνο δεν αυξάνεις τα φορολογικά έσοδα αλλά αντιθέτως, τα μειώνεις σημαντικά. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, με τη βαριά φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι «φωστήρες» του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία 2 χρόνια αύξησαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά… 1.477%(!). Η αυξημένη όμως φορολογία σε συνδυασμό με τα μειωμένα εισοδήματα των Ελλήνων, οδήγησαν σε δραματική μείωση της κατανάλωσης κατά 50% έως και 80%, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή του χρόνου που συγκρίνουμε.

Στις περισσότερες πολυκατοικίες της Αθήνας, οι γενικές συνελεύσεις των ενοίκων αποφάσισαν να μην προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Οι οικιακοί καταναλωτές στρέφονται σε άλλες μορφές θέρμανσης (φυσικό αέριο, ηλεκτρικά κλιματιστικά, σόμπες με πέλλετ κλπ.), επειδή η τιμή του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο (από 70-75 λεπτά τον Απρίλιο του 2011, σε 1,40 ή και 1,50 ευρώ σήμερα).

Ούτε όμως οι Κρατικοί Φορείς μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα τιμών. Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο έβαλε «λουκέτο», επειδή δεν μπορεί να συντηρεί θερμαινόμενη πισίνα, ενώ κλείνουν και πολλά σχολεία στη Βόρειο Ελλάδα μόλις ξεμείνουν από πετρέλαιο. Εκτός από τη μεγάλη τρύπα στην αγορά και τις κρύες κατοικίες, υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα, αφού οι «εξυπνάκηδες» του Υπουργείου Οικονομικών είχαν προϋπολογίσει έσοδα μεγαλύτερα των 790 εκατ. ευρώ από τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης.

Στις εισηγήσεις τους οι «καρεκλοκένταυροι της πλατείας Συντάγματος» είχαν προϋπολογίσει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 330 εκατ. το 2012 και κατά επιπλέον 460 εκατ. το 2013. Από τα συνολικά 790 εκατ. ευρώ, το κράτος θα επέστρεφε σαν επίδομα πετρελαίου περίπου 370 εκατ. ευρώ στους πολίτες και στα ταμεία θα έμεναν περίπου 140 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 280 εκατ. ευρώ το 2013, δηλαδή τελικά 420 εκατ. ευρώ. Τώρα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συνειδητοποιήσει πως το κράτος, το 2013, θα χάσει τελικά πολύ περισσότερα έσοδα, όχι μόνον από τον ΕΦΚ αλλά και από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών φέτος. Θα χάσουν επίσης επιπλέον 120 εκατ. ευρώ (-4,4%) λόγω της ύφεσης.

Από την άλλη πλευρά, οι εισηγητές του μέτρου για την κατακόρυφη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης υποστηρίζουν πως οι απώλειες θα μετριαστούν και το μέτρο θα αποδώσει έσοδα που έχανε άλλες χρονιές το κράτος, επειδή με την εξίσωση των τιμών και των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης, εξέλιπε το κίνητρο για λαθρεμπόριο καυσίμων….

attikipress

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνουν τον φόρο, μειώνουν τα έσοδα"

Ορατό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος

Αντιμέτωπες με την κρατικοποίηση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά την υποχρεωτική συμμετοχή τους και στο πρόγραμμα επαναγοράς του... ελληνικού χρέους οκτώ μόλις μήνες μετά το PSI+.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο κρατικοποίησης είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό και στηρίζουν την άποψή τους στους δυσμενείς για τους ιδιώτες επενδυτές όρους επανακεφαλαιοποίησης, στην πίεση που ασκείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και στο διορισμό ξένων επιτρόπων τον προσεχή Ιανουάριο σε όλες τις τράπεζες.

Είναι προφανές, τονίζει στην «Ε» έμπειρος τραπεζίτης, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους σε αυτές τις τιμές απομακρύνει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από τις αγορές και επομένως διακυβεύεται η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.

Το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία μετά την υποχρεωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, καθώς όπως εκτιμάται, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα χάνουν οριστικά την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος των ζημιών τους από την άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας στο μέλλον και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η πορεία της αγοράς καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δείχνει ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο από την ανακοίνωση της επαναγοράς χρέους έως και την Παρασκευή να υποχωρεί κατά 21% περίπου.

Σε αυτό το περιβάλλον οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν θα δείξουν την απαραίτητη προθυμία να αναλάβουν τον κίνδυνο της χώρας και επομένως και των τραπεζών, καθώς κρίνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους δε θα είναι ανάλογη με το ρίσκο που θα αναλάμβαναν.

Αναλγητικά...

Για να μετριαστούν πάντως οι αρνητικές συνέπειες της επαναγοράς εν όψει μάλιστα και της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται θετικός να ικανοποιήσει δύο από τα αιτήματα των τραπεζιτών.

Αρχικά ανταπάντησε στους προβληματισμούς των τραπεζιτών σχετικά με τις προθέσεις τους για συγκλήσεις γενικών συνελεύσεων για τη λήψη έγκρισης της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, προκειμένου να μην τους καταλογίσουν οι μέτοχοί τους «απιστία», με νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Δεύτερο και σημαντικότερο υποσχέθηκε στους τραπεζίτες, αφού πρώτα λάβει την έγκριση από την τρόικα, να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σύμβουλοι

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο θα εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επαναγορά χρέους, στους οποίους θα αναφέρεται και το εύρος τιμής των ομολόγων διαφόρων λήξεων, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κλείσει την επόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστούν και τα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών, που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Το κείμενο του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι οι τιμές για την επαναγορά ομολόγων θα είναι έως την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου γεγονός που συνεπάγεται ότι οι τιμές μπορεί να είναι και αρκετά χαμηλότερες από το 33% που ήταν τη δεδομένη ημέρα. Ήδη οι δύο διεθνείς οίκοι (Morgan Stanley και Deutsche Bank), που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το δύσκολο αυτό έργο της επαναγοράς, καλούνται μέχρι να βγει η ανακοίνωση να έχουν βολιδοσκοπήσει τα hedge funds για τις προθέσεις τους ως προς τη συμμετοχή, αλλά και να εκτιμήσουν το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Τα hedge funds αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με μέσο κόστος κτήσης περίπου τις 17 μονάδες βάσης. Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν αρκετά από τα hedge funds να τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (λίγο πριν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις), με αποτέλεσμα να εγγράφουν σήμερα υπεραξίες οι οποίες φθάνουν και στο 160%. Η επαναγορά χρέους στη μέση τιμή των 28 μονάδων βάσης θα επιτρέψει στα hedge funds την κατοχύρωση αξιόλογων κερδών στην περίπτωση βέβαια που την αποδεχθούν.

express

Διαβάστε Περισσότερα » "Ορατό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος"

Αθωώνουν δημόσιους υπαλλήλους που έχουν καταχραστεί χρήματα

Σοβαρότατη καταγγελία έγινε από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, σύμφωνα με τον οποίο τα πειθαρχικά συμβούλια μοιράζουν αθωωτικές αποφάσεις σε επίορκους υπαλλήλους!

Υπάλληλος του ΟΑΕΔ, που είχε βγάλει μηναίο επίδομα ανεργίας σε όλο της το σόι, τιμωρήθηκε μόνο με 4 μήνες παύσης, όπως και υπάλληλος - «κλέφτης» του υπουργείου Υγείας, που είχε αποσπάσει 51.000 ευρώ!

Ταμίας του δήμου Θεσσαλίας που απέσπασε το ποσό των 93.000 ευρώ απλώς… υποβιβάστηκε, ενώ δημόσιος υπάλληλος με… 169 μέρες άδεια σε ένα χρόνο (!) «τιμωρήθηκε» με 6 μήνες παύση.

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος με τους επίορκους υπάλληλους που την βγάζουν «λάδι» την ώρα που άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς ο κ. Ρακιντζής τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία θα μετέχουν ανώτεροι δικαστικοί, δεν έχουν πάρει ακόμα μπροστά, ενώ τα παλιά, όπου μετέχουν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων τους καλύπτουν.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθωώνουν δημόσιους υπαλλήλους που έχουν καταχραστεί χρήματα"

«Να αποχωρήσει τώρα το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση»

Να ζητήσει «συγγνώμη» από τις κοινωνικές ομάδες πρότεινε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

Να αποχωρήσει τώρα το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, να πει «mea culpa» και να ζητήσει «συγγνώμη» από τις κοινωνικές ομάδες, που πλήρωσαν το κόστος των Μνημονίων, πρότεινε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, κατά την ομιλία του σε σύσκεψη στελεχών, που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

«Όσοι θεοποιούν το πολιτικά εφικτό, καταλήγουν σε φτωχούς διαχειριστές του συστήματος και μόνο. Είμαστε αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελευθερισμού, της υποτέλειας της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, της καταστροφής όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού μας» τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έφτασε στο «έσχατο σημείο εκφυλισμού» από μια «μικρή, ανιστόρητη και γραφειοκρατική κάστα» ηγετικών στελεχών. «Μετατράπηκε σε ένα κόμμα χωρίς στελέχη, χωρίς διαδικασίες και προοπτική, σε ένα κόμμα-χυλό, που υλοποίησε Θατσερικού τύπου πολιτικές» σημείωσε.

Επιτέθηκε εναντίον εκείνων οι οποίοι -όπως είπε- χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη «δημοσκοπική κατάντια» του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη «υποβάλλουν τα σέβη τους στον κ. Σαμαρά, μιλώντας, ωστόσο, για Κεντροαριστερά», και σημείωσε ότι «αυτοί ερωτεύτηκαν την κυβερνητική εξουσία».

Μίλησε για κάποιους, που, κινούμενοι στα όρια της «πολιτικής σχιζοφρένειας», είναι «γυρολόγοι» των καναλιών και των ΜΜΕ και όσο διατηρούσαν τις υπουργικές θέσεις, όλα πήγαιναν καλά, ενώ τώρα διαγράφουν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ.

Άλλοι, παρατήρησε ο κ. Παναγιωτακόπουλος, «μετεξεταστέοι» στο μάθημα των Μνημονίων συνδέουν την επιτυχία της χώρας με την υπουργοποίησή τους. Άλλοι χαρακτηρίζουν «φούσκα» το ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τα οφέλη, που είχαν οι ίδιοι, και κάποιοι «που το ΠΑΣΟΚ τους πληρώνει πλουσιοπάροχα, αρθρογραφούν υπέρ της αναγκαιότητας άμεσης και γρήγορης κηδείας του» τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση του, η πολιτική και η χώρα το χρειάζονται, επισήμανε και πρόσθεσε πως η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ είναι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, γι αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία θα προσπαθήσει να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Να αποχωρήσει τώρα το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση»"

Πόσα παίρνουν οι Ευρωπαίοι βουλευτές

Όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής τα έβαλε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τους μισθούς των βουλευτών, η όλη συζήτηση μετατράπηκε σε άλλο ένα από τα σόου που μας παρουσίασαν τα μέλη της Βουλής τις τελευταίες ημέρες.

Τελικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στοιχεία όπου έδειχνε ότι παίρνει μηνιαίως 5.400 ευρώ προ φόρων. Πολλά ή λίγα; Σε σύγκριση με το μέσο μισθό του Έλληνα πολίτη, ειδικά υπό τις συνθήκες της παρούσας κρίσης, είναι σίγουρα πολλά.Αλλά αξίζει να δούμε τι παίρνουν οι βουλευτές και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν περάσουμε, όμως, στη σχετική λίστα, αξίζει να μάθουμε το ποσό που κερδίζει ένας Ευρωβουλευτής:
Βασική αμοιβή: 7.957 ευρώ
Επίδομα γενικών εξόδων: 4.299 ευρώ μηνιαίως
Ετήσιο επίδομα για έξοδα μετακίνησης: έως 4.243 ευρώ
Επίδομα παρουσίας για κάθε ημέρα εμφάνισης στις συνεδριάσεις: 304 ευρώ Λοιπά έξοδα ταξιδίων, διαμονής: έως 21.209 ευρώ μηνιαίως
Κοινώς, το εισόδημα ενός Ευρωβουλευτή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400.000 ευρώ το χρόνο!
Όσον αφορά στους βουλευτές, οι πιο... βολεμένοι είναι οι Ιταλοί, οι πιο αδικημένοι οι Ούγγροι, ενώ η αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι βρίσκονται κάπου στη μέση του πίνακα. Οι χειρότερα αμειβόμενοι βουλευτές κράτους της Ευρωζώνης είναι αυτοί της Σλοβακίας.

Αναλυτικά οι μισθοί των βουλευτών ανά χώρα της ΕΕ:

Αυστρία
Βασική Αμοιβή: € 4,080.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών.

Βέλγιο
Βασική Αμοιβή: € 6,369.
Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα δαπανών (περίπου στο 25% της βασικής αμοιβής) - Δεν φορολογείται.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη

Βουλγαρία
Βασική Αμοιβή: € 1,126.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, βοηθοί, επίσημο αυτοκίνητο, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, φύλακες ασφαλείας όταν ζητηθεί, ασφάλεια, δαπάνες ταξιδιών, επίσημη στέγαση.

Γαλλία
Βασική Αμοιβή: € 7,100.
Πρόσθετες Αμοιβές: Αποζημίωση έως € 6.412 ανά μήνα για έξοδα γραφείου και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με το αξίωμα.
Άλλες Παροχές: € 9.138 ανά μήνα για την αποζημίωση μέχρι 5 βοηθών, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, Σύνταξη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Γερμανία
Βασική Αμοιβή: € 7,668.
Πρόσθετες Αμοιβές: Μηνιαίο ποσό ύψους € 3.969 (δεν υπόκειται σε φορολογία) για την κάλυψη δαπανών που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και
της διαμονής τους στο Βερολίνο.
Άλλες Παροχές: Ένα επιπλωμένο γραφείο, εμβαδού 54 τ.μ. περίπου, δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου για μετακινήσεις μέσα στην πόλη του Βερολίνου, δωρεάν χρήση του σιδηροδρόμου μέσα στη Γερμανία (μόνο για υπηρεσιακά ταξίδια), αποζημίωση για το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, όταν πρόκειται για υπηρεσιακά ταξίδια εντός της Γερμανίας, κάλυψη εξόδων για ταξίδια αποστολών της Βουλής και μέτρα ασφαλείας. Η Βουλή, καταβάλλει ως μισθούς, απ' ευθείας στους συνεργάτες των βουλευτών (γραμματείς, επιστημονικούς συνεργάτες κλπ) ποσό έως € 13.660 ανά βουλευτή ανά μήνα (έμμισθος συνεργάτης ενός βουλευτή δε μπορεί να είναι νυν ή πρώην σύζυγός του, ή συγγενής έως και α΄ βαθμού), Σύνταξη.

Δανία
Βασική Αμοιβή: DKK 50.848 (€ 6,717).
Πρόσθετες Αμοιβές: Επιπρόσθετη αμοιβή DKK 4.978 (€ 668) (αφορολόγητο), επίδομα στέγασης DKK 8.543 (€ 1.146) και επίδομα δεύτερης στέγασης DKK 2.441 (€ 328) για όσους έχουν διπλή κατοικία. (τα ποσά σε μηνιαία βάση).
Άλλες Παροχές: Παροχές: γραμματεία, βοηθοί, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, δωρεάν στέγαση για τα 5 Μέλη του Προεδρείου στο Christiansborg, Σύνταξη.

Ελλάδα
Βασική Αμοιβή: € 5,781.
Πρόσθετες Αμοιβές: Επιπλέον αμοιβές για: συμμετοχή σε Επιτροπές, επίδομα οργάνωσης γραφείου (€ 1.170) και οικογενειακό επίδομα.
Άλλες Παροχές: Κάλυψη δαπανών για 3 άτομα προσωπικό γραφείου, αστυνομική προστασία, στέγαση, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, ιατρικές υπηρεσίες, Σύνταξη.

Εσθονία
Βασική Αμοιβή: € 3,356.
Πρόσθετες Αμοιβές: (Ο μισθός των βουλευτών είναι συνδεδεμένος με το "μέσο μισθό" της οικονομίας και είναι τετραπλάσιος αυτού). Επίδομα για έξοδα εκπροσωπήσεως στο 20% της βασικής αμοιβής. Επίδομα στέγασης και διαβίωσης εάν προέρχονται από απομακρυσμένη εκλογική περιφέρεια.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στη Βουλή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών, δωρεάν χρήση δημόσιων μεταφορικών μέσων, Σύνταξη.

Ηνωμένο Βασίλειο
Βασική Αμοιβή: GBP 4.565 (€ 5,478).
Πρόσθετες Αμοιβές: Σε ετήσια βάση £65,738 (1 £ = € 1,20). Οι βουλευτές υπόκεινται στην ίδια φορολογία και στις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές όπως όλοι οι μισθωτοί.
Άλλες Παροχές: Αστυνομική προστασία, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, κάλυψη δαπανών ταξιδιών κλπ., Σύνταξη.

Ιρλανδία
Βασική Αμοιβή: € 7,722.
Άλλες Παροχές: Κινητό Τηλέφωνο: € 41,66 / μήνα, έξοδα ταξιδιών: από € 2.475 έως € 8.782. Καλύπτονται και έξοδα διατήρησης γραφείου καθώς και γενικά έξοδα που μπορούν να ξεπεράσουν και τα € 2.000 ανά μήνα.

Ισπανία
Βασική Αμοιβή: € 2,814.
Πρόσθετες Αμοιβές: (Η αμοιβή καταβάλλεται 14 φορές ανά έτος). Καταβάλλεται € 1.824 ως επίδομα κατοικίας (αφορολόγητο).
Άλλες Παροχές: Κάλυψη κόστους μεταφορών και ταξί, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι γραφείων στο Κοινοβούλιο, κάλυψη τηλεφωνικών δαπανών, κάλυψη κόστους βοηθού και δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.

Ιταλία
Βασική Αμοιβή: € 11,703.
Πρόσθετες Αμοιβές: Από το ποσό της ακαθάριστης αμοιβής αφαιρούνται: κοινωνική ασφάλιση (€ 784,14), υγειονομική περίθαλψη (€ 526.66), συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (€ 1.006,51) και προείσπραξη φόρου εισοδήματος (€ 3.899,75). Επίσης, καταβάλλεται επίδομα διαβίωσης € 4.003 ανά μήνα.
Άλλες Παροχές: Ποσό € 4.190 για την πληρωμή συνεργατών ή άλλων εξόδων, ποσό από € 1.100 έως € 1.300 ανά μήνα για την κάλυψη μεταφορικών αναγκών και ποσό € 258 για τηλεφωνικές δαπάνες, Σύνταξη.

Κύπρος
Βασική Αμοιβή: € 3,585.
Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα παραστάσεως: € 1.984.
Άλλες Παροχές: Επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών: € 713, επίδομα οδοιπορικών: € 480, Σύνταξη.

Λεττονία
Βασική Αμοιβή: LVL 1,416.8 (€ 2,024).
Πρόσθετες Αμοιβές: LVL 1.417 (1 euro = 0,70 LVL). Αμοιβή για συμμετοχή σε επιτροπές (κυμαίνεται από 300 έως 900 LVL, δηλαδή από 430 έως 1280 ευρώ).
Άλλες Παροχές: Αμοιβή για έως 2 βοηθούς δωρεάν αυτοκίνητο, κάλυψη δαπανών γραφείου, κάλυψη τηλεφωνικών και ταχυδρομικών δαπανών, κάλυψη δαπανών ταξιδιών, δωρεάν χρήση ΜΜΜ, κάλυψη άλλων δαπανών (στις παραπάνω δαπάνες υπάρχουν όρια).

Λιθουανία
Βασική Αμοιβή: LTL 7,000.05 (€ 2,029).
Πρόσθετες Αμοιβές: LTL 7.000 (1 € = 3,45 LTL). Υφίστανται και άλλα επιδόματα και βοηθήματα που συνήθως ξεπερνούν τα € 1.200 μηνιαίως.

Λουξεμβούργο
Βασική Αμοιβή: € 6,000.
Πρόσθετες Αμοιβές: Οικογενειακό επίδομα.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία, εξοπλισμός γραφείου, δύο βοηθοί, Σύνταξη

Μάλτα
Βασική Αμοιβή: € 1,594.
Πρόσθετες Αμοιβές: Οι βουλευτές λαμβάνουν και ένα ετήσιο επίδομα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που φθάνει στα € 2.868 ετησίως. Τα ποσά που λαμβάνουν δεν φορολογούνται.

Ολλανδία
Βασική Αμοιβή: € 6,950.
Πρόσθετες Αμοιβές: 8% επί του μισθού για έξοδα παραστάσεως, 13 μισθοί ανά έτος.
Άλλες Παροχές: Γραμματειακή υποστήριξη, χώρος γραφείου, αμοιβή για έναν βοηθό, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών (ένα τμήμα των δαπανών αυτών αφαιρείται από το μισθό - η αφαίρεση δε μπορεί να υπερβεί το 35% του μισθού), Σύνταξη.

Ουγγαρία
Βασική Αμοιβή: Ft 231.900 (€ 850).
Πρόσθετες Αμοιβές: Ο βασικός μισθός είναι Ft 231.900 (περίπου € 850) ανά μήνα από τον Ιανουάριο του 2008. Το επίδομα ανάλογα με την απόσταση από τη Βουδαπέστη μπορεί να είναι από Ft 162.330 έως Ft 371.040 (περίπου € 600 έως € 1.350).Βουλευτές που δεν έχουν κατοικία στη Βουδαπέστη μπορούν να λαμβάνουν Ft 115.950 (περίπου € 420) ανά μήνα για τη στέγαση και μπορεί να πάρει επίδομα βοηθητικού προσωπικού Ft 139.140 (περίπου € 510) το μήνα.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία από το Κοινοβούλιο, επιστημονικός συνεργάτης, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα υπηρεσιακών ταξιδιών, Σύνταξη.

Πολωνία
Βασική Αμοιβή: PLN 10.250 (€ 2,500).
Πρόσθετες Αμοιβές: Δώρο Χριστουγέννων, επίδομα συμμετοχής σε συνεδριάσεις (30% της βασικής αμοιβής).
Άλλες Παροχές: Βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, κλπ., Σύνταξη. Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Πορτογαλία
Βασική Αμοιβή: € 3,708.
Πρόσθετες Αμοιβές: Καταβάλλονται επιδόματα αδείας και Χριστουγέννων. Έξοδα παράστασης: 10% της βασικής αμοιβής ανά μήνα. Επίδομα μετακινήσεων προς και από εκλογική περιφέρεια.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία και βοηθοί στο Κοινοβούλιο, δωρεάν ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες, Σύνταξη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Ρουμανία
Βασική Αμοιβή: RON 4.600 (€ 1,011).
Πρόσθετες Αμοιβές: Επίδομα ενοικίου 550 ευρώ ανά μήνα. Δωρεάν παροχή για μετακίνηση προς το Κοινοβούλιο 9,5 λίτρα diesel ανά εκατό χιλιόμετρα, αποζημίωση για ταξίδια. (Το συνολικό κόστος των διαφόρων πρόσθετων αμοιβών, συχνά φθάνει έως και € 2.500 μηναίως).
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο / Βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια.

Σλοβακία
Βασική Αμοιβή: € 1,961.
Πρόσθετες Αμοιβές: (Οι μισθοί των βουλευτών είναι συνδεδεμένοι με τα αποτελέσματα του Προϋπολογισμού - Ο μισθός του βουλευτή δε μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το τριπλάσιο της μέσης αμοιβής ενός εργαζομένου).
Άλλες Παροχές: Γραμματειακή υποστήριξη στη Βουλή, γραφείο με εξοπλισμό, κόστος αμοιβής ενός επιστημονικού συνεργάτη, Φορολόγηση μόνο της βασικής αμοιβής.

Σουηδία
Βασική Αμοιβή: SEK 54,760 (€ 6,360).
Πρόσθετες Αμοιβές: Τα μέλη της σουηδικής Βουλής έχουν μια βασική αμοιβή των 54.500 SEK (6,360.42 ευρώ) το μήνα. Επίδομα παράστασης περίπου 1200 ευρώ.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία και επιστημονικοί συνεργάτες στο Κοινοβούλιο, στέγαση (σε ιδιόκτητα διαμερίσματα της Βουλής), ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.

Τσεχία
Βασική Αμοιβή: CZK 59,000 (€ 2,360).
Πρόσθετες Αμοιβές: (Βασική αμοιβή: 59.000 CZK - 1 ευρώ = 25 CZK). Η βασική αμοιβή καταβάλλεται 14 φορές το χρόνο. Έξοδα ταξιδιών και παράστασης: έως 2.644 ευρώ (ανάλογα με την απόσταση από την Πράγα).
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο, βοηθοί, φύλακες ασφαλείας σε περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, έξοδα ταξιδιών.

Φινλανδία
Βασική Αμοιβή: € 6,335.
Πρόσθετες Αμοιβές: Η βασική αμοιβή αυξάνεται σε € 6.811 μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας. Έξοδα παραστάσεως από € 990 έως € 1.810 μηνιαίως, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας. Επίδομα αδείας.
Άλλες Παροχές: Γραμματεία στο Κοινοβούλιο, βοηθοί, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δαπάνες ταξιδιών, Σύνταξη.

pro.com

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα παίρνουν οι Ευρωπαίοι βουλευτές"

Εστία διαφθοράς θεωρούν τους δήμους οκτώ στους δέκα Ελληνες

Ως εστία διαφθοράς θεωρούνται από μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σύμφωνα με έρευνα, όπως και ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκόπησης Opinion Poll για λογαριασμό της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης στο διάστημα 26 με 30 Νοεμβρίου σε δείγμα 1011 ατόμων Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους, ενώ επτά στους δέκα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων. Επιπλέον, επτά στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν τον θεσμό του Παρατηρητηρίου και της Εποπτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα ελλείμματα που δημιουργούν οι δήμοι πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 83% εκτιμούν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους και μόλις 7% ότι οι καταγγελίες για διαφθορά στους ΟΤΑ είναι ανυπόστατες. Σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων, ενώ μόλις 15% πιστεύει ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής.

Ποσοστό 71% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αποτελεί θετική και αναγκαία πρωτοβουλία, ενώ 15% συντάσσονται με τη θέση της ΚΕΔΕ, η οποία κάνει λόγο πως η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση στα οικονομικά των δήμων.

Επίσης, 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν, ενώ 36% πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική διοίκηση.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστία διαφθοράς θεωρούν τους δήμους οκτώ στους δέκα Ελληνες"

Δύο σενάρια για το εφάπαξ

Στην καταβολή κάθε μήνα 4.000 εφάπαξ σε δικαιούχους θα προχωρήσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Στόχος είναι μέσα στο 2013 να διατεθούν 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί το βοήθημα συνολικά σε 40.228 άτομα.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του εφάπαξ.

Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 24 μήνες, καθώς καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2010. Στη συνάντηση εξετάστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή του εφάπαξ, ενώ αποφασίστηκε η στελέχωση του Ταμείου με 25 ακόμα υπαλλήλους. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις:

-Να καταβάλλεται όλο το ποσό στους δικαιούχους με σειρά προτεραιότητας (δηλαδή ανάλογα με την ημερομηνία της αίτησης).
-Να καταβάλλεται ένα τμήμα του ποσού, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της απονομής των εφάπαξ», προσθέτοντας πως «πρέπει να καταβάλλουμε σε 40.228 δικαιούχους εφάπαξ 1,1 δισ. ευρώ και αυτό μέχρι το τέλος του 2013». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκκρεμούν 17 αιτήσεις από το 2009, 5.981 αιτήσεις από το 2010 και 20.168 από την περσινή χρονιά. Φέτος έχουν ήδη υποβληθεί 14.063 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως συνολικά θα φτάσουν τις 55.000 με 56.000 οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα για το εφάπαξ. Ωστόσο το Ταμείο είναι σε οικονομικό αδιέξοδο και τα έσοδά του (αν δεν προβλεπόταν η καταβολή του 1,1 δισ. ευρώ) έφταναν μόλις για την έκδοση 8.500 εφάπαξ τον χρόνο. Πάντως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα καταβληθεί μειωμένο κατά 38.13%, μετά τις δύο περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:
-Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με διάταξη που πέρασε πέρυσι έχουν μείωση 15% στο εφάπαξ. Με τον τελευταίο νόμο έρχεται και νέα περικοπή 22.67%.
-Οσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά έχουν μείωση -με τον περσινό νόμο- κατά 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή 22.67%.

Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε 1.600 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που δεν προσήλθαν να δηλώσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του Ταμείου και να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να χορηγηθεί εκ νέου η σύνταξη.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο σενάρια για το εφάπαξ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news