facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Βολουδάκης: Ο πολίτης δεν θα υποχρεούται να έχει ταυτότητα με ηλεκτρονικό κύκλωμα

Νέα δεδομένα για την «κάρτα του πολίτη» σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγιορείτικου βήματος» μετά τη δήλωση του υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μ. Βολουδάκη.

«Το γεγονός ότι η δημόσια διοίκηση επιδιώκει να παρέχει το μέγιστο δυνατό αριθμό υπηρεσιών της ψηφιακά, δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να έχει ένα δελτίο ταυτότητος το οποίο θα φέρει ηλεκτρονικό κύκλωμα.»

Αυτό ξεκαθάρισε σύμφωνα με πληροφορίες του «Αγιορείτικου βήματος» ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, την εισήγησή του σχετικά με την πρόταση του «Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά». Με αυτή τη δήλωση ο υφυπουργός θέλησε να καθησυχάσει όσους αντιδρούν με αφορμή την «Κάρτα του Πολίτη».

Ο κ. Βολουδάκης επισήμανε μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη πρόταση Κανονισμού είναι μια πρόταση που σκοπό έχει κυρίως να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων διοικήσεων των Κρατών – Μελών, και να διασφαλίσει το απαραίτητο επίπεδο εμπιστοσύνης και διαλειτουργικότητας που προϋποθέτουν οι συναλλαγές αυτές.

Την ίδια στιγμή έδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των πολιτών για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, ανησυχίες για τη σφαίρα της ιδιωτικής τους ζωής, ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας, είτε από πλευράς του ίδιου του κράτους και των λειτουργών του, είτε από τρίτους οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο θα αποκτήσουν παράνομα πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσουν κατά τρόπο που θα παραβιάζει την ελεύθερη βούληση του πολίτη.

«Θέλω από το βήμα αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς στοχεύουμε σε μια αποτελεσματική ψηφιακή δημόσια διοίκηση που θα σέβεται απόλυτα και τα προσωπικά δεδομένα, και τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και την ελεύθερη βούλησή τους.» τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε «Μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την εμπειρία των άλλων χωρών, να μάθουμε από τα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουμε, να ακολουθήσουμε αυτό που πραγματικά είναι οι βέλτιστες σήμερα διεθνείς πρακτικές, που καταφέρνουν να συνδυάσουν το στόχο της αποτελεσματικότητας του κράτους με το σεβασμό που μια δημοκρατική πολιτεία οφείλει να δείχνει στο πρόσωπο του πολίτη.»

Ξεκαθάρισε πως το γεγονός ότι επιδιώκεται να παρέχει η δημόσια διοίκηση το μέγιστο δυνατό αριθμό υπηρεσιών της ψηφιακά, δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να έχει ένα δελτίο ταυτότητος το οποίο θα φέρει ηλεκτρονικό κύκλωμα, το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος ο πολίτης δε θα μπορεί να ελέγξει.

Το ενδεχόμενο κατάχρησης των δεδομένων που υπάρχουν σε τέτοια κυκλώματα, σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, είναι αυτό που οδήγησε χώρες πολύ προηγμένες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως π.χ. η Αυστρία, να διαχωρίσουν απολύτως το δελτίο ταυτότητος από την υποδομή που χρειάζεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση.

agioritikovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Βολουδάκης: Ο πολίτης δεν θα υποχρεούται να έχει ταυτότητα με ηλεκτρονικό κύκλωμα "

Ψάχνει 350 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας ο ΟΑΕΔ

Στο «κόκκινο» είναι ο ΟΑΕΔ, που πρέπει να βρει 350 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά επιδόματα (π.χ. ανεργίας) και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρει 350 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά επιδόματα ανεργίας και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο οφείλεται στην καθυστέρηση του ΙΚΑ να καταβάλει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΙΚΑ έχει καταβάλει στον Οργανισμό 50 εκατομμύρια (αντί για 100 εκατομμύρια) τον Οκτώβριο, ενώ δεν έχει δώσει χρήματα για τον Νοέμβριο. Συνολικά το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας υπολογίζεται πως χρωστά στον ΟΑΕΔ 8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τις οφειλές που υπάρχουν προς Εργατική Εστία και Κατοικία).

Το εργόσημο

Στο μεταξύ, τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης -που θα καλύψουν περίπου 60.000 άτομα- και η επέκταση του εργόσημου βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να υλοποιηθεί πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 45.000 νέων. Το πρόγραμμα αφορά 20.000 αποφοίτους λυκείου και 25.000 πτυχιούχους πανεπιστημίου. Η επιδότηση θα είναι 400 ευρώ τον μήνα (460 ευρώ τον μήνα για τους πτυχιούχους) και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 5 μήνες.

Παράλληλα θα τρέξει πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Περίπου 7.000 άτομα θα πάρουν επιδότηση 10.000 ευρώ για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Ειδικές δράσεις θα τρέξουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. στον τουρισμό) αλλά και στον αγροτικό τομέα. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις κατάρτισης και προγράμματα μαθητείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόνισε πως είναι ανάγκη όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα να καλύπτονται και ασφαλιστικά (τώρα καλύπτονται για Υγεία, αλλά όχι για σύνταξη).

Παράλληλα ζήτησε να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις «παλαιών» εργαζομένων. Για το εργόσημο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για επέκτασή του σε διάφορους κλάδους (π.χ. εστίαση). Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε πως «δεν αποδεχόμαστε να επεκταθεί το εργόσημο σε μηνιαία βάση και ευρύτερα σε επιχειρήσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο φερετζές που θα κρύβεται η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία».

Οσον αφορά τις δράσεις των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (οι οποίοι έχουν καταργηθεί), όλες οι παροχές (π.χ. επιδόματα, κοινωνικός τουρισμός) θα δίνονται με «επιταγές» κοινωνικής πολιτικής (κατά τα πρότυπα των vou-cher).

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψάχνει 350 εκατ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας ο ΟΑΕΔ "

"Πόρτα" έριξαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση!

Πρώτη "πόρτα" για τις επαναγορές των ομολόγων στον Γ.Στουρνάρα από τις τράπεζες, που φυσικά απλά ξεκίνησαν μια διαπραγμάτευση που στο τέλος μπορεί να αποκομίσουν τα διπλά, μέσω ανταλλαγμάτων, Την επίσημη ανακοίνωση της δημοσίας προσφοράς για την επαναγορά του χρέους την προσεχή Δευτέρα αναμένουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες εμφανίζονται επιφυλακτικές για την αποτελεσματικότητα της όλης διαδικασίας.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) που ολοκληρώθηκε στις 7 το απόγευμα οι τραπεζίτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους επί της εμπλοκής τους στην διαδικασία επιχειρηματολογώντας ότι οι τράπεζες θα χάσουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη εάν προσφέρουν τα ομολόγα που κατέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα κατέχουν συνολικά ομολόγα ονομαστικής αξίας 17 δισ. ευρώ τα οποία έχουν τοποθετημένα και στα αμοιβαία κεφάλαια τους. Όπως τόνισαν, εάν πωλήσουν τα συγκεκριμένα ομολόγα στις τρέχουσες τιμές (4,7 δισ. ευρώ) θα κερδίσουν 500 εκατ. ευρώ βάσει της τρέχουσας λογιστικής αξίας και θα χάσουν 4 δισ .ευρώ από μελλοντικούς τόκους.

Οι τραπεζίτες τόνισαν πως δεν έχουν την κατοχύρωση να αποφασίσουν για την πώληση των ομολόγων και έθεσαν ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης και ευθυνών έναντι των μετόχων. Παρουσίασαν δε εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους αναγκών και τη μείωση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε νόμο που θα προβλέπει ότι η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα ληφθεί μόνο από τα διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και όχι από τις Γενικές Συνελεύσεις και παράλληλα θα προστατεύει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τυχόν ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος μάλλον θα ήταν αντισυνταγματικός και θα αντέβαινε στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστάτρια των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » " "Πόρτα" έριξαν οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση! "

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταγραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ

Ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, η διαδικασία της καταγραφής των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα πρέπει να καταγραφούν στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης και σύμφωνα με τη Διοίκηση του Οργανισμού, σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιανουάριο 2013.

Για την καταγραφή απαιτείται η φυσική παρουσία των συνταξιούχων, ενώ, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΓΑ, δεν θα δοθεί παράταση λόγω δεσμευτικών ημερομηνιών τεχνικής ολοκλήρωσης της καταγραφής.

Διαβάστε Περισσότερα » " Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταγραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ "

Το ΙΚΑ ζήτα πίσω συντάξεις λόγω πλασματικών χρόνων

Την ανάκληση συντάξεων που έχουν εκδοθεί με συνυπολογισμό πλασματικών χρόνων που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αναγνώρισης που προβλέπει ο νόμος, ζητά από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, με έγγραφό της, η γενική διευθύντρια Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος, Χαρίκλεια Γοντικάκη.

Παράλληλα με την ανάκληση, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί και οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα αυτασφάλισης έως τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που είχαν αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους ασφάλισης πριν από το 2010, με βάση ειδικές νομικές ρυθμίσεις και αναγνώρισαν επιπλέον χρόνους με τις διατάξεις του νόμου 3996/2011, «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», με αποτέλεσμα να υπερβούν το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται, επαναπατρισθένες Έλληνες υπήκοοι και ομογενείς, οι τεχνικοί σεναριογράφοι και σκηνοθέτες για αποδεδειγμένη υπηρεσία για την οποία δεν είχαν καταβληθεί εισφορές, οι εργαζόμενοι στην τέως Ε.Α.Σ.

μέχρι την επαναπρόσληψή τους από τον Ο.Α.Σ.Α., και απολυμένοι από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς κατά τη χρονική περίοδο 01.01.1990 έως 31.10.1993, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις. Ακόμη, εκτοπισθέντες ή φυλακισθέντες κατά το χρονικό διάστημα από 21/04/1967 έως 24/07/1974, απολυμένοι της Πειραϊκής Πατραϊκής (ν. 2458/1997), εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας (ν. 3717/2008) και απολυμένοι από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ν. 2335/1995).

Επίσης, μπορούσε να αναγνωρισθεί ο χρόνος της εφεδρικής υπηρεσίας των μισθωτών, κατά τον οποίον καταβάλλονταν το εφεδρικό επίδομα από τον Ειδικό Λογαριασμό Στρατευομένων Μισθωτών του Ο.Α.Ε.Δ. και ο χρόνος συμπληρωματικών παροχών λόγω μητρότητας, κατά τον οποίο καταβαλλόταν το σχετικό επίδομα μητρότητας από τον Ο.Α.Ε.Δ., με σχετική σφραγίδα του Ο.Α.Ε.Δ. επί των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του ΙΚΑ, οι περιπτώσεις αυτές, όπου εντοπισθούν, αφορούν πολύ μικρό αριθμό ασφαλισμένων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το ΙΚΑ ζήτα πίσω συντάξεις λόγω πλασματικών χρόνων "

Η συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης ( ΒΙΝΤΕΟ )...!!!

Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση της σκανδαλώδους ένταξης της χώρας στο μνημόνιο με τις υπογραφές Σαμαρά, Βενιζέλου, Παπανδρέου, Κουβέλη... Αν και οι Σαμαράς και Παπανδρέου έλαμψαν δια της απουσίας τους!

Με 167 «όχι» και «119» ναι καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση και το μνημόνιο. Υπέρ της πρότασης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. «Όχι» ….«βροντοφώναξαν» οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και πήραν στις «πλάτες» τους ολόκληρη την ευθύνη για την συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου που γνώρισε η χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με μία αποκάλυψη «βόμβα», αφήνοντας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη. Ο κ. Καμμένος ακούμπησε στην έδρα της βουλής έναν ευμεγέθη φάκελο και κοιτώντας τον κ. Σταμάτη τον κάλεσε να του πει, εάν τον αναγνωρίζει…. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του …θύμισε πως πρόκειται για την έρευνα που του είχε ζητήσει να κάνει για τα CDS και την IJ Partners… και «αναρωτήθηκε» ο κ. Καμμένος, γιατί αφού διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την σχέση ολόκληρης της οικογένειας Παπανδρέου με την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας, γιατί τώρα τους καλύπτουν;

Κάποια στιγμή μάλιστα, που αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποβρυχίων ο κ. Καμμένος έφτασε και στον κ. Βενιζέλο, δέχτηκε διακοπή στον λόγο του από τον γγ της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ.Κεφαλογιάννη και ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του απάντησε ότι κατανοεί, γιατί υπερασπίζεται τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού επί δύο έτη κρατούσε στο σπίτι του την λίστα Λαγκάρντ που είχε την μίση οικογένεια του κ. Κεφαλογιάννη μέσα…
Ο υπουργός κ. Δημήτρης Σταμάτης θέλησε να απαντήσει στον Πάνο Καμμένο για τις καταγγελίες του και αφού τον ειρωνεύτηκε του απάντησε, το ……απίστευτο …..επιχείρημα, ότι ούτε εκείνος καταλάβαινε ούτε κανείς άλλος θα καταλάβαινε το περιεχόμενο του φακέλου.

Και όμως! Καταλάβαιναν φαίνεται όλοι αυτοί που τόσο καιρό δεν άφησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς να κάνουν την δουλειά τους, κατάλαβαν οι οικονομικοί εισαγγελείς που την μελέτησαν και ιδού και η ευκαιρία να καταλάβει και το υπόλοιπο κοινοβούλιο, αλλά και ο ελληνικό λαός τι «παιχνίδι» έχει παιχτεί στην πλάτη του και να προχωρούσε το αίτημα για την εξεταστική επιτροπή, κάτι το οποίο απάντησε στον κ. Σταμάτη και ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όμως για άλλη μία φορά, απλά άλλη μία υπόσχεση του πρωθυπουργού εξατμίζεται και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να συνεχίσει ατάραχος τα ταξίδια του ανα την υφήλιο στην ....υγειά μας, αφού άλλωστε ...εμείς κερνάμε!

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε με απλά λόγια την περιγραφή του σκανδάλου από τον Πανό Καμμένο...

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Η συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης ( ΒΙΝΤΕΟ )...!!! "

Επιστολή-καταπέλτης από την Ηθοποιό Γωγώ Ατζολετάκη προς τον πρωθυπουργό

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Παρακολούθησα τις θριαμβολογίες σας για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, που αφορούν στην επιτυχή έκβαση της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την χειμαζόμενη χώρα μας.

Και άκουσα δια των πρωθυπουργικών χειλέων σας, πως πλέον αρχίζει μια «καινούργια μέρα» για την Ελλάδα, πως πλέον η πατρίδα μας θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης!

Ασφαλώς πολλοί σας πίστεψαν, επειδή ήθελαν να σας πιστέψουν. Και άλλοι χειροκρότησαν, επειδή αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά τους. Όμως ο πολύς, ο μεγάλος σε όγκο ΛΑΟΣ, αυτός ο λαός τον οποίον εκπροσωπείτε, αναρωτιέται:

Για ποιά ανάπτυξη μιλάτε; Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι το καράβι βυθίζεται ; Τα αμπάρια έχουν πάρει πολύ νερό και ήδη -εκεί στα βάθη- πνίγονται πολλοί, αβοήθητοι… κι άλλοι πηδούν αλλόφρονες από τη γέφυρα σε απονενοημένα διαβήματα διαφυγής.

Χαμογελάτε και επαίρεστε για τη σωτηρία της χώρας. Ποιας χώρας, αλήθεια;… Φοβάμαι πως έχετε μπερδέψει τις χώρες, ίσως αγωνίζεστε να σώσετε μιαν άλλη χώρα, ή ίσως ζείτε σ” άλλη χώρα

. Εμείς- ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ, ο μεγάλος σε όγκο ΛΑΟΣ- μιλάμε για την ΕΛΛΑΔΑ. Την πατρίδα μας ! Κι αυτή η χώρα βρίσκεται στην πυρά. Την καίτε κομμάτι-κομμάτι και ούτε την καμένη σάρκα της αντιλαμβάνονται τα ευγενή ρουθούνια σας, ούτε η αιθάλη φαίνεται να ερεθίζει τους ταλαιπωρημένους οφθαλμούς σας Ίσως ακούτε για τον λαό, που υποφέρει. Για την ένδεια. Για τα συσσίτια. Για τα χιλιάδες σπιτικά που διαβιούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα… Πληροφορίες – έτσι κύριε Σαμαρά ; Νούμερα ! Αριθμοί ! Στατιστικές… Όμως δεν είμαστε αριθμοί, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας. Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Με συγκεκριμένες ανάγκες.

Πρόσφατα, στην περιοχή που μένω, δημιουργήσαμε μια ομάδα δράσης για βοήθεια σε άπορες οικογένειες και ιδρύματα. Κάνουμε κάτι πολύ απλό : Παραλαμβάνουμε από μερικούς φούρνους ψωμί και αρτοσκευάσματα που δεν διατέθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, και τα προωθούμε σε ανθρώπους που δυσκολεύονται ακόμα και για το ψωμί, καθώς και σε ιδρύματα που παρέχουν συσσίτια σε δυσπραγούντες και άστεγους. Κάθε βράδυ γίνεται η ίδια διαδικασία. Η ομάδα μου -και εγώ προσωπικά- εργαζόμαστε μέχρι αργά τη νύχτα, ώσπου να γίνει ο διαχωρισμός των προϊόντων και η παράδοση σ” αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για μια φρατζόλα ψωμί… Και ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, με τι αγωνία περιμένουν τη σακκουλίτσα τους ; Άνθρωποι νοικοκυραίοι μέχρι χθες, γυναίκες με άνεργους άντρες που μεγαλώνουν παιδιά με 300 και 400 ευρώ, παππούδες που φυλάνε το κουλούρι ή το κέικ για να το δώσουν την άλλη μέρα στο εγγόνι κολατσιό για το σχολείο… Τους ξέρετε αυτούς τους ανθρώπους, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας ; Ζουν εδώ, είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ! Τους έχετε συναντήσει ποτέ ; Και το σπουδαιότερο : Αν τους συναντήσετε, ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ;… Γιατί εγώ τους κοιτώ κατάματα κάθε βράδυ, κύριε Σαμαρά. Και βλέπω στο βλέμμα τους να λαμπυρίζει η χαρά για μια φρατζόλα και ένα σταφιδόψωμο.

Μπορείτε να φανταστείτε, κύριε Πρωθυπουργέ, τη ζωή σας αν ξυπνήσετε αύριο το πρωί και δεν έχετε ηλεκτρικό για να φτιάξετε τον καφέ σας – και δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κανέναν, γιατί θα σας έχουν κόψει το τηλέφωνο – και δεν έχετε πετρέλαιο για να ζεσταθείτε – και τα παιδιά σας πηγαίνουν στο σχολείο με ξεσκισμένη τσάντα, με τρύπια παπούτσια και άδειο στομάχι… και πρέπει να περιμένετε στη στάση μέσ” στ” αγιάζι τρία τέταρτα για να έρθει το λεωφορείο, γιατί τα δρομολόγια έχουν μειωθεί… και να πέφτετε στο κρεβάτι νηστικός, γιατί το τελευταίο ξεροκόμματο το δώσατε στα παιδιά σας… Φανταστείτε μια μέρα τη ζωή σας έτσι ! Φοβάμαι πως όσο ευφάνταστος (!) κι αν είστε, δεν θα τα καταφέρετε

. Όμως – ξέρετε- αυτή είναι η καθημερινότητα πάρα πολλών Ελλήνων. Ελλήνων που ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ μέχρι τώρα εσείς και οι όμοιοί σας ΣΩΣΑΤΕ !!!

Κι αυτοί οι ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε εδώ, και βολοδέρνουμε μέσ΄ στην απελπισία, γιατί δεν έχουμε άλλη πατρίδα. Ακόμα και οι Μικρασιάτες, μετά την Καταστροφή, είχανε μια πατρίδα να πάνε. Εμείς εγκλωβιστήκαμε. Πού να αναζητήσουμε πατρίδα ; Πού βρίσκεται η πατρίδα μας ;…

Χαρείτε όσο θέλετε, που μας σώσατε. Χαρείτε πάνω στ΄ αποκαϊδια του λαού. Μπορεί να βαυκαλίζεστε ότι σώσατε τη χώρα, όμως ο λαός έχει καταποντιστεί. Και ξέρετε κάτι, κύριε Πρωθυπουργέ; Μια χώρα είναι ΧΩΡΑ με το λαό της. Χωρίς το λαό της είναι απλώς μια γεωγραφική έκταση. Δεν σας το διδάξανε αυτό εκεί στα επιφανή πανεπιστήμια που σπουδάσατε ;… Αν σώσατε κάτι, αν «θεωρείτε» ότι σώσατε κάτι, σώσατε μια γεωγραφική έκταση. Ας μη μιλάμε όμως για την ΕΛΛΑΔΑ….

Μετά τιμής

Γωγώ Ατζολετάκη

Ηθοποιός- Συγγραφέας

pallinipress

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστολή-καταπέλτης από την Ηθοποιό Γωγώ Ατζολετάκη προς τον πρωθυπουργό "

Μετατίθεται η διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Λύση στο θέμα του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων παιδιών θα αναζητήσει σε νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας, εξέλιξη που μεταθέτει -μάλλον για την επόμενη εβδομάδα- τη διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο in.gr πως η διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μάλλον θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα καθώς θα πρέπει να ρυθμισθούν κάποιες τελικές λεπτομέρειες από τη Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας.

Οι κ.κ. Α.Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά θα συναντηθούν αύριο, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη προκειμένου να εξετάσουν το τι θα γίνει με το ειδικό αφορολόγητο για τα προστατευόμενα τέκνα.

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει την κατάργηση του αφορολογήτου και συγκεκριμένα δέχεται εισηγήσεις για να αυξηθούν τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και τοποθετείται χρονικά στην τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετατίθεται η διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο "

Ληξιπρόθεσμα: Εξαγωγείς, εφάπαξ συνταξιούχων και φαρμακοποιοί θα πληρωθούν πρώτοι

Στην δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και την αναλυτική λίστα των χρεών αυτών κατά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Πρώτοι θα πληρωθούν όταν εκταμιευθεί η δόση, οι εξαγωγείς, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φαρμακοποιοί.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται σε 9,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 738 εκατ. είναι επιστροφές ΦΠΑ και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τα εφάπαξ ποσά των δημοσίων υπαλλήλων.

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με βάση το σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, η εξόφληση των υποχρεώσεων θα γίνει σταδιακά, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.

Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Μόλις αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το Δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια».

Διαβεβαίωσε ότι με τη χορήγηση της δόσης του Δεκεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " Ληξιπρόθεσμα: Εξαγωγείς, εφάπαξ συνταξιούχων και φαρμακοποιοί θα πληρωθούν πρώτοι "

Ποιοι και πόσοι φεύγουν από ΤΑ ΝΕΑ - «Εθελουσία» χωρίς κίνητρα σε όλο το Συγκρότημα Λαμπράκη

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη Μιχαλακοπούλου. Μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο στον ΔΟΛ άσχημα μαντάτα προκαλούν νέα αναστάτωση στους εργαζόμενους του Συγκροτήματος Μια πρώτη γεύση πήραν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ από την ενημέρωση που τους έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο διευθυντής σχετικά με την εθελουσία.

Ο Χρήστος Μεμής μάζεψε τους εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε ότι «παροπλίζονται» και φεύγουν 15 με 20 άτομα που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και τους οποίους η επιχείρηση θα αποζημιώσει πλήρως και βάσει των μισθών που είχαν πριν από τις περικοπές. Και αυτό θα είναι το μοναδικό κίνητρο!..

Αν δεν δεχτούν την «εθελουσία» αποπομπή τους, είπε ο Μεμής, τότε το πιθανότερο είναι πως θα..

απομακρυνθούν με τις νέες ρυθμίσεις από το νέο έτος, με αποζημιώσεις μειωμένες μέχρι και 50% σε σχέση με αυτές που προτείνονται τώρα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ επίσης είπε ότι αν δεν ευοδωθεί η εθελουσία – πράγμα που απεύχεται- τότε θα ληφθούν κι άλλα μέτρα όπως περαιτέρω μειώσεις μισθών, περικοπές «λοιπών πηγών» κ.α.

«Εθελουσία» έξοδος θα εφαρμοστεί και στο ΒΗΜΑ καθώς και στα άλλα Μέσα του ΔΟΛ κι όχι μόνο στους δημοσιογράφους.

Οι εργαζόμενοι στη Μιχαλακοπούλου το βλέπουν το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει Υ.Γ Κάποιοι έχουν ήδη κληθεί στο γραφείο της διεύθυνσης του 4ου ορόφου της Μιχαλακοπούλου και τους έχει ανακοινωθεί ότι η «εθελουσία» τους αφορά άμεσα. Ανάμεσά τους και παλαίμαχος πολιτικός συντάκτης που πολλοί τον θεωρούν πλέον «πολυτέλεια» για ΤΑ ΝΕΑ.

zoornalistas

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιοι και πόσοι φεύγουν από ΤΑ ΝΕΑ - «Εθελουσία» χωρίς κίνητρα σε όλο το Συγκρότημα Λαμπράκη "

Εμπλοκή επιχειρηματία στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Ξεχωριστή ανάκριση για ένα έμβασμα ύψους 1,470 εκατ. ευρώ που «φεύγει» από εταιρία μεγάλου επιχειρηματία και καταλήγει σε εταιρία του προφυλακισμένου για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, θα διενεργήσει η δικαιοσύνη.

Και αυτό γιατί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των εξοπλιστικών, αφού εντοπίστηκε το έμβασμα του 1,470 εκατ. ευρώ οι ανακριτικές αρχές ζήτησαν το διαχωρισμό της δικογραφίας, προκειμένου να διενεργηθεί ξεχωριστή ανάκριση για αυτό το σκέλος της υπόθεσης.

Πιο συγκεκριμένα τα χρήματα εμβάστηκαν τμηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την εταιρία του επιχειρηματία στην εταιρία του Γιώργου Σαχπατζίδη το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2007.

Ωστόσο, τώρα με την νέα ανάκριση που θα ξεκινήσει, για αυτό το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας, θα ερευνηθεί αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Σαχπατζίδης κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έχει προφυλακιστεί από τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του επίσης προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το έμβασμα του 1.470 εκατ. ευρώ προερχόμενο από την εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία κατατέθηκε στην τράπεζα Biverbanka στην Ιταλία, στην οποία ο Γιώργος Σαχπατζίδης διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό αυτό όμως, σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες της δικαιοσύνης, έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα, που προέρχεται απο μίζες για τα υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά TOR-1. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η εταιρία του επιχειρηματία, είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμπλοκή επιχειρηματία στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου "

Τρομοκράτηση εργαζομένων καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Για απόπειρα τρομοκράτησης του αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τη χρήση «μηχανισμών καταστολής» και την «απειλή παρέμβασης των εισαγγελικών Αρχών», κάνει λόγο η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «ήδη με «άνωθεν εντολές» πραγματοποιήθηκε επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηρακλείου Κρήτης, ενώ πληθαίνουν οι «επισκέψεις» αστυνομικών δυνάμεων σε δήμους ή δημοτικά κτήρια που βρίσκονται υπό κατάληψη». Την ίδια στιγμή, προσθέτει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, «καλούνται από την Αστυνομία Δήμαρχοι στη ΓΑΔΑ προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι Δήμοι τους είναι κλειστοί και ποιοι ευθύνονται».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι «κανένας εκβιασμός δεν τη φοβίζει» και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει καμία διαθεσιμότητα - απόλυση εργαζομένου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου για την αθώωση των δύο δημοτικών υπαλλήλων και του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού για την επίθεση στο γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, η ΠΟΕ - ΟΤΑ κάνει λόγο για σκευωρία και αντεργατική προπαγάνδα της κυβέρνησης που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αλλη μία επιχείρηση τρομοκράτησης σε βάρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς τονίζεται στην ανακοίνωση και διαμηνύεται ότι κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων αυτών, θα πέφτει στο κενό.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 7:00 το βράδυ για την απογευματινή βάρδια. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν μηχανοκίνητες πορείες διαμαρτυρίας σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών.

Νέα στάση εργασίας, από τις 9:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ για τη Δευτέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί έξω από κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρομοκράτηση εργαζομένων καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ "

«Εταιρείες δωροδοκούσαν στην Ελλάδα υπαλλήλους»

Ολιγωρία και αδιαφορία καταλόγισε στην ελληνική Δικαιοσύνη ο Γιώργος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, επειδή επέδειξε καθυστέρηση και αδράνεια σε διερεύνηση υποθέσεων δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων:

«Επιβεβαιώνεται ότι εταιρείες δωροδοκούσαν στην Ελλάδα υπαλλήλους. Μιλάμε για ολιγωρία της Δικαιοσύνης» και πρόσθεσε «υπάρχουν δύο εκθέσεις-κόλαφος για την Ελλάδα με πολύ προσβλητικά στοιχεία. Εντόπισε (ο ΟΟΣΑ) εταιρείες που δωροδοκούν στην Ελλάδα. Πέρασαν δυο χρόνια και δεν έχει κινηθεί διαδικασία. Ο ΟΟΣΑ εκφράζει ανησυχία γιατί στην Ελλάδα υπήρχε αδράνεια για πολλά χρόνια (για υποθέσεις διαφθοράς)».

Ο κος Σούρλας αποκάλυψε ότι «είχε σταλεί στον εισαγγελέα φάκελος για δωροδοκία πολυεθνικών στην Ελλάδα» και τόνισε ότι «προκύπτουν ερωτήματα» ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν (πολιτικά πρόσωπα) αλλά υπάρχουν παράγοντες της Πολιτείας».

Ο Γ.Γ. Διαφάνειας επεσήμανε ότι «διαφθορά και πολιτική βούληση δεν μπορούν να συνυπάρχουν» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν απατεώνες στα κόμματα, που όμως δεν έχουν σχέση με τους ιδεολόγους».

Διαβάστε Περισσότερα » " «Εταιρείες δωροδοκούσαν στην Ελλάδα υπαλλήλους» "

Νέα βόμβα στην Eκθεση Bιωσιμότητας του χρέους – Θα χρειαστούν νέα μέτρα για να φτάσουμε το 124% το 2020

Μόνο τυπική διαδικασία δεν θα είναι η ενεργοποίηση των «εργαλείων« που αποφάσισε το Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Βιωσιμότητας, ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Το κακό είναι ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας, αλλά... πόνημα της Τρόικα, ενισχύοντας τις πληροφορίες περί ασφυκτικών ασφαλιστικών δικλείδων για την εφαρμογή του Προγράμματος. Συν τοις άλλοις, αν και η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι με μέτρα που συμφωνήθηκαν καλύπτεται πλήρως ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 124% το 2020, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφασιστούν και μερικά μέτρα ακόμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία αμέσως μετά τη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup είχε κάνε λόγο για «κενό» 3% του ΑΕΠ.

Στην Έκθεση Βιωσιμότητας υπάρχει το «κενό» του αποτελέσματος της επικείμενης επαναγοράς χρέους, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τη πραγματοποίηση του κεντρικού στόχου της μείωσής του στο 124% το 2020 και στο 110% το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τα 62 δισ. ευρώ νέων ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, υπάρχουν ακόμα 4 δισ. ευρώ παλιών ομολόγων, τα οποία δεν είχαν μπει στο PSI.

Κατά τα άλλα, από τη διατήρηση του stock των εντόκων γραμματίων στα σημερινά επίπεδα, καλύπτονται χρηματοδοτικές ανάγκες 9 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2012- 2014, από την αναβολή της υποχρέωσης σχηματισμού Αποθεματικού στον Προϋπολογισμό θα υπάρξει όφελος 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012- 2014 και 2 δισ. ευρώ για το 2015- 2016, από τη κατάργηση της προμήθειας για εγγυήσεις από τον EFSF άλλα 2,7 δισ ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος του Ευρωσυστήματος (Κεντρικές Τράπεζες) από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

Όσον αφορά στην επιμήκυνση κατά 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αυτό θα ανακουφίσει την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι σε διαφορετική περίπτωση μετά από το 2022 οι υποχρεώσεις εξόφλησης θα ήταν τεράστιες και θα δυσχέραινε τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα βόμβα στην Eκθεση Bιωσιμότητας του χρέους – Θα χρειαστούν νέα μέτρα για να φτάσουμε το 124% το 2020 "

Τα χρέη των Δήμων στη Φόρα...!!!

Σε σχεδόν 1 δισ. (για την ακρίβεια 971 εκατ. ευρώ) ανέρχονταν το περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ σε ιδιώτες, με τη μερίδα του λέοντος (882,6 εκατ.) να ανήκει στους δήμους και τα υπόλοιπα 88,4 εκατ. στις περιφέρειες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλών των δήμων το Σεπτέμβριο 2012, 14 πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ χρωστούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με το Δήμο Φυλής να έχει τα «πρωτεία» και να απέχει... μακράν του δεύτερου και γειτονικού του Δήμου Αχαρνών. Είναι χαρακτηριστικό πως 29 δήμοι δε χρωστούν τίποτε. Από τις περιφέρειες, δύο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές Σεπτεμβρίου 2012 άνω των 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης δεν οφείλει τίποτε. Αναλυτικότερα:

Ποιοι δήμοι χρωστάνε πάνε από 10 εκατ. ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ 52.152.660 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 29.026.396 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 21.894.619
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ 21.467.420 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 19.142.295 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ 15.760.250 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 15.064.300 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 14.289.425 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 12.199.823 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 11.686.263 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 11.640.851 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 11.124.965 ευρώ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 10.842.954
ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ 10.038.939 ευρώ

Δύο περιφέρειες με χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 19.719.125,00 ευρώ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 17.006.074 ευρώ

Είκοσι εννέα δήμοι είναι «ωραίοι» και δεν έχουν... χρέη
Καμία οφειλή προς τρίτους δεν είχαν το Σεπτέμβριο 2012, και ως εκ τούτου είναι «πράσινοι», 29 δήμοι. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμους: Αγαθονησίου, Αγίου Ευστρατίου, Αγράφων, Αλοννήσου, Ανάφης, Αργιθέας, Αστυπάλαιας, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ελαφονήσου, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Κιμώλου, Κυθήρων, Λαγκαδά, Λειψών, Μακρακώμης, Μεγανησίου, Νέας Προποντίδας, Οροπεδίου Λασιθίου, Σαμοθράκης, Σερίφου, Σικίνου, Σπάρτης, Σύμης, Τήλου, Φιλιατών και Φολεγάνδρου.

Δεν απέστειλαν στοιχεία 23 δήμοι
«Άγνωστος Χ» είναι για το υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, όπως και των παρακάτω 23 δήμων που δεν απέστειλαν στοιχεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους Δέλτα, Ερυμάνθου, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ζαχάρως, Θηβαίων, Ιητών, Ικαρίας, Καλαμπάκας, Καρύστου, Κόνιτσας, Κορινθίων, Λευκάδας, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου - Μεσογαίας, Μονεμβασίας, Πολυγύρου, Πύλης, Πύλου - Νέστορος, Σκύδρας, Σοφάδων, Ύδρας, Φαρκαδόνας, Φούρνων - Κορσέων και Χάλκης.
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Παραπάνω από 1 στους 5 δεν έχει Μητρώο Δεσμεύσεων
«Τα ποσά με τα οποία θα επιχορηγηθούν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, θα παρακρατηθούν τμηματικά εντός τριών έως πέντε ετών από τις προβλεπόμενες μελλοντικές μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό», τόνισε ο κ. Σταΐκουρας.
Προσέθεσε, δε, ότι πάνω από ένας στους πέντε ΟΤΑ (ποσοστό 22%) δεν εφαρμόζει μητρώα δεσμεύσεων (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011), που μαζί με την κατάρτιση προϋπολογισμών στους οποίους προβλέπονται υπερεκτιμημένα έσοδα, «αποτελεί γενεσιουργό αιτία δημιουργίας απλήρωτων υποχρεώσεων στους ΟΤΑ».
Να σημειωθεί ότι μιλώντας χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και το Μητρώο Δεσμεύσεων όπου θα καταγράφονται οι ειλημμένες και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους.

Προϋποθέσεις αποπληρωμής
Σε σημερινό έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταϊκούρας τίθεΝται ως προϋποθέσεις χρηματοδότησης από την ειδική πίστωση τα εξής:
Ορισμός Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών
Τήρηση πλήρως λειτουργικού μητρώου - ενημέρωση του e-portal
Παρακολούθηση - σε μηνιαία βάση - της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού
Υστερήσεις στα έσοδα μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στα έξοδα
Η εξόφληση μέρους των υφιστάμενων - κατά την 31.12.2011 - ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από ίδιους πόρους
Δέσμευση για μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων - υπογραφή 12 Μνημονίων Συνεργασίας (Νόμος 4093/2012)
Όπω τονίζεται "η ευθύνη για την τήρηση των προϋποθέσεων ανήκει, πρωταρχικά, στους φορείς που ζητούν χρηματοδότηση", ενώ "το ΓΛΚ θα παρακολουθεί την εκκαθάριση και θα δημοσιεύει μηνιαίες εκθέσεις για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (ειδική πίστωση: ΚΑΕ 23/200/6921)".

Εντός του 2012 η πρώτη εξόφληση
Κατά την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί ένα σημαντικό ποσό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που ανέρχονται σε 9,3 δισ. ευρώ (τα 7 δισ. ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2011, ενώ τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν το 2012), έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011. Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.
Μόλις αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το Δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012, με στόχο η εξόφληση των υποχρεώσεων να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2013.

Αρχές και διαδικασίες αποπληρωμής
Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο του αναπληρωτή υπυοργού Οικονομικών, "η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η σειρά μπορεί να ανατρέπεται όταν:
Προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης.
Αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.
Υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών.
Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους.

Καμία μη νόμιμη δαπάνη δε θα χρηματοδοτείται
Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν - οι φορείς θα γνωστοποιούν στο ΓΛΚ το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να απορροφήσουν εντός μηνός.

Διαδικασίες εκκαθάρισης (1)
Όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές - κατά χρονολογική σειρά.

Διαδικασίες εκκαθάρισης (2)
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε Υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο ΓΛΚ. Η πρόταση θα συνοδεύεται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης έκτακτης χρηματοδότησης κάθε φορέα.
Στην αξιολόγηση των αιτημάτων θα ληφθούν υπόψη:
Η ανταπόκριση των φορέων στις υποχρεώσεις αποστολής στοιχείων.
Η πληρότητα, ακρίβεια και εγκυρότητα των αποστελλόμενων στοιχείων
Η τήρηση λειτουργικού μητρώου δεσμεύσεων.
Tα ευρήματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ.
Η εξέλιξη της πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαδικασίες εκκαθάρισης (3)
Με τη λήψη της πρότασης χρηματοδότησης, το ΓΛΚ:
Θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
Θα γνωστοποιήσει στα Υπουργεία το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης και θα μεταφέρει πιστώσεις στους προϋπολογισμούς τους.
Η αποδέσμευση των πιστώσεων θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα με το βαθμό που οι φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις ότι δεν θα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σε δόσεις, επίσης, μπορεί να καταβάλλεται η χρηματοδότηση ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης που έχει ο φορέας
Με τη λήψη της χρηματοδότησης οι φορείς θα τροποποιήσουν, αν απαιτείται, τους προϋπολογισμούς τους και στη συνέχεια θα εκδώσουν και θα προωθήσουν, κατά προτεραιότητα, για εξόφληση, με ιεραρχικό τρόπο, τις σχετικές εντολές πληρωμής

Διαδικασίες εκκαθάρισης (4)
Τα Υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα, στοιχεία για το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση.

Διαδικασίες εκκαθάρισης (5)
Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό:
Κατάθεση του σχετικού ποσού στη ΔΟΥ ή στην ΤτΕ (αριθμός λογαριασμού IBAN GR9001000230000000000200548).
Τα ποσά αυτά θα εμφανισθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (ΚΑΕ 3245 «Επιστροφές χρηματοδοτήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών»).
Οι Προϊστάμενοι Οικονομικών Υπηρεσιών θα φέρουν προσωπική ευθύνη για την τήρηση της παραπάνω διαδικασίας και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό αυτό.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα χρέη των Δήμων στη Φόρα...!!! "

Στις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας

Στις τράπεζες θα μπορούν να απευθυνθούν οι ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων και μοτοσικλετών προκειμένου να πληρώσουν για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, μάλιστα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έχουν τυπώσει τα ειδοποιητήρια από το διαδίκτυο.

Θα πρέπει απλώς να έχουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ προκειμένου να προμηθευτούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Ωστόσο όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν βρίσκουν στο αρχείο της ΓΓΠΣ τα στοιχεία του οχήματός τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία.

Τα τέλη κυκλοφορίας 2013 υπολογίζονται ως εξής:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ

Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε 240 ευρώ

Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε. 300 ευρώ

Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε. 660 ευρώ

Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε. 880 ευρώ

Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.100 ευρώ

Από 4.001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ

Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) - Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0-100 (γρ./χλμ. ευρώ) -

101-120 (γρ./χλμ.) 0,9 ευρώ

121-140 (γρ./χλμ.) 1,1 ευρώ

141-160 (γρ./χλμ.) 1,7 ευρώ

161-180 (γρ./χλμ.) 2,25 ευρώ

181-200 (γρ./χλμ.) 2,55 ευρώ

201-250 (γρ./χλμ. 2,8 ευρώ

Άνω των 251 (γρ./χλμ.) 3,4 ευρώ

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις τράπεζες για τα τέλη κυκλοφορίας "

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο - 167 «όχι», 119 «ναι»

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε 167 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της πρότασης, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν 119 και 14 ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.

Έτσι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση της δικογραφίας που σταλεί από την Δικαιοσύνη στην Βουλή σχετικά με το Μνημόνιο επί τη βάσει των δηλώσεων του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής είτε προκαταρκτικής.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «στον κατάλληλο χρόνο ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με την ποινικοποίηση πολιτικών συμπεριφορών».

Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση

«Όσοι δεν ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, βρείτε ένα καλό επιχείρημα γιατί το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: με τι ανταλλάγματα κουκουλώνετε αυτά που έγιναν;», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης στην Ολομέλεια του Σώματος εκθέτοντας το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του.

Όπως διευκρίνισε «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία ανεξάρτητα από κόμματα». Και συγκεκριμένα: «Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε αυτή την κατάσταση».

Τόνισε μάλιστα ότι «η πρόταση αποσκοπεί στην κάθαρση και τη διέξοδο, διότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αποκατασταθεί η ηθική και πολιτική τάξη». Ενώ υπενθύμισε ότι το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα μας οδηγήθηκε στο ασφυκτικό κλοιό του ΔΝΤ είναι παλαιότερη πρόταση και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Δραγασάκης: «Η ''εταιρεία'' θέλει το κουκούλωμα»

Ωστόσο, επιτέθηκε στην τρικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα της οποίας έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διενεργηθεί νωρίς το απόγευμα, λέγοντας ότι «η εταιρεία που έχετε συμπτύξει θέλει να το κουκουλώσει».

«Ούτε εσείς της ΔΗΜΑΡ θα την ψηφίσετε για να μη χαλάσει η εταιρική σχέση;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει restart, για να χρησιμοποιήσω την αργκό του κ. Σαμαρά, χωρίς κάθαρση». «Ποιος θα ζημιωθεί αν γίνει η εξεταστική; Μόνο όσοι έχουν ευθύνη», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ όλων των άλλων, από την έρευνα που θα διενεργήσει μια εξεταστική επιτροπή θα αντληθούν τα «στοιχεία που θα μας χρειαστούν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε».

«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς μια χώρα με οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του εισοδήματος, με μεγάλη εισροή κονδυλίων κατάντησε εδώ που κατάντησε; Πώς από την οικονομική άνοδο οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία; Ποιοι έφταιξαν, ποιοι κέρδισαν;», διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπολογίζονται σε 10.000 οι off-shore μέσω των οποίων διακινούνται 500 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την προσφυγή στο ΔΝΤ είπε: «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Να το ερευνήσουμε. Γιατί οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έλεγαν τον Αύγουστο του 2009 ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια αντοχής στην οικονομική κρίση; Πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν; Υπήρχε επίγνωση της αναθεώρησης των στοιχείων; Ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών παραγόντων της χώρας με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν; Πώς και γιατί και από ποιους αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας;».

Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί έγινε δεκτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το συγκεκριμένο μείγμα και μοντέλο πολιτικής όταν ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να αποδώσει». «Γιατί δεν έγινε αμέσως αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους; Δεν πρέπει να καλέσουμε εδώ στελέχη του ΔΝΤ να μας πουν; Δεν θέλετε να μάθετε ποιοι κερδοσκόπησαν με τα CDS, δηλαδή με τη χρεοκοπία της χώρας. Τι έγινε με το PSI; Ποιος αποφάσισε να καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα σας κυνηγούν αυτά τα ερωτήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' σηκώνει όλο το βάρος»

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας».

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ''εταιρεία'' που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «συρραφή αρκετών απόψεων συνιστωσών, νομικιστών και αντικαπιταλιστών, αλλά είναι απούσες οι συνιστώσες της λογικής και της πολιτικής». Ενώ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Μαριάς τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κουκούλωμα για το πώς οδηγηθήκαμε στο ΔΝΤ». «Η κάθαρση θα έρθει, ψηφίζουμε την πρότασή σας παρότι η δική μας πρόταση είναι πληρέστερη», διευκρίνισε.

Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μ. Αρβανίτης τόνισε ότι «ο λαός έχει την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση.

ΔΗΜΑΡ: «Δεν συμμετέχουμε σε "εταιρεία" που θέλει να μοιράσει λεία»

«Μας εκπλήσσει η επιμονή για αυτή την πρόταση», σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας «ότι υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία που χρήζουν έρευνας αλλά το ερώτημα είναι με ποιους όρους και αρχές θα διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση». Δεν έκρυψε δε την δυσφορία του για τα περί «εταιρείας»: «Μας εξέπληξε ότι συμμετέχουμε σε μια ''εταιρεία'' που έχει ένα αποκλειστικό στόχο: να μοιράσει τη λεία. Είμαστε τα… συνεταιράκια που έχουμε αναλάβει εργολαβικά να καταστρέψουμε τη χώρα. Και αυτά λέγονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup», σημείωσε. Και διερωτήθηκε: «Μπορεί έτσι η Βουλή να δει ψύχραιμα τι έγινε; Είναι τέτοιο το περιεχόμενο της πρότασης;».

«ΝΑΙ» από το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «καμία διαχείριση δεν μπορεί να αποτρέψει την καπιταλιστική κρίση», σημειώνοντας ότι λύση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση του Μνημονίου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν τα εργαλεία διερεύνησης» και ως εκ τούτου «τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι πενιχρά».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνομωσία της σιωπής και της συγκάλυψης»

Κλιμακώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες που η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συνωμοσία της σιωπής και της συγκάλυψης», ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα έκανε λόγο για «γκρίζα απόφαση συμβιβασμού μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ που βρίσκεται στον αέρα και από τον οποίο απουσιάζατε επιδεικτικά». «Σας βγάλανε έξω από το τραπέζι της συζήτησης και ήρθατε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά: «Ανοήτως θριαμβολογείτε διότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ψεύτικη επικοινωνιακή εικόνα. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και δεν έρχεται εδώ να πανηγυρίσει μαζί μας;». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φτιάχνει τεχνητό κλίμα ευφορίας» και ότι «με την στάση της υπονομεύει ακόμα και το συμφέρον το δικό της, αλλά κυρίως το συμφέρον της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει, η διαγραφή του είναι αναπόφευκτη αλλά δίνετε χρόνο στην Μέρκελ, γίνεστε οι τελευταίοι χειροκροτητές της για να μην αποδειχθεί, πριν της γερμανικές εκλογές, ότι απέτυχε το πρόγραμμά της».

Επίθεση κατά ΔΗΜΑΡ

Ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε δριμεία επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την στάση της ως προς την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι είναι ο «τρίτος εταίρος στο κάδρο της συγκάλυψης των σκανδάλων και αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη». Όπως δήλωσε, απαντώντας στους επικριτές του, «θεωρήθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου, ότι είναι εκδικητική και ρεβανσιστική»

. «Δεν είναι ούτε εκδικητική ούτε ρεβανσιστική. Δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά με το παρόν και το μέλλον, το σήμερα και το αύριο γι’ αυτό και την αρνείστε. Διότι πρόκειται για ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι’ αυτό την αρνείστε. Η διακρίβωση των συνθηκών αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το Μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος αλλά πολιτική επιλογή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα ζήτησε από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία «να ξανασκεφτούν την στάση τους».

«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη»

«Ο κόσμος ζητάει αλήθεια και δικαιοσύνη. Δεν θέλετε όμως να προσφέρετε ούτε αλήθεια, ούτε δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η πρόταση του κόμματός του έχει ως στόχο «να αποκαλύψουμε ποιες ήταν οι λαθεμένες επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης στον δοκιμαστικό σωλήνα του σοκ». Ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές των τριών κομμάτων: «Ακόμα και αν καταφέρετε να ακυρώσετε την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταφέρετε να διατηρήσετε την υπόληψή σας, γιατί μπορεί να μην καθίσουν οι υπεύθυνοι στο σκαμνί, αλλά θα καθίσουν στο περιθώριο της Ιστορίας και εσείς αναλαμβάνετε θέση δίπλα τους».

Πυρά Βενιζέλου

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Τσίπρα ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας». Μάλιστα του καταλόγισε ότι με την επιλογή του να «υπονομεύει εξ αρχής την εθνική προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα, «έχει αποθαρρύνει και απειλήσει επενδυτές, έχει ακυρώσει εκ προοιμίου επενδύσεις και σήμερα έρχεται να υπονομεύσει το εγχείρημα της επαναγοράς των ομολόγων για την βιωσιμότητα του χρέους». Και διερωτήθηκε: «Στο όνομα τίνος μίλησε; Ποιούς ενοχλεί η επαναγορά των ομολόγων; Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Henge Funds, τους δίνει επιχειρήματα, τους προτρέπει να μην πουλήσουν σε συμφέρουσα τιμή, εκπροσωπεί τους τραπεζίτες». Είπε μάλιστα ότι «υπάρχει εξ αντικειμένου μια ομερτά γιατί στην προοπτική κάποιοι βλέπουν αυτό που χάσανε: τη δραχμή».

«Έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης»

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης», ενώ αναφερθείς στις αποφάσεις του Eurogroup είπε: «Ευτυχώς για όλους μας η Ιστορία δεν έχει τελειώσει, γράφεται τώρα από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον ώστε να ξαναγίνουμε αυτοδύναμοι, ισότιμοι στην Ευρώπη». Εξέφρασε δε την έκπληξή του για την «θλίψη και τον εκνευρισμό του κ. Τσίπρα για το ότι υπήρξε μια απόφαση που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει την θέση της και να προχωρήσει».

Όσον αφορά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή είπε: «Ζητάτε εξεταστική επιτροπή επειδή εκτελούμε το νόμο του κράτους που αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία;». Και πρόσθεσε: «Ζητάτε πολιτικές και ποινικές ευθύνες από όλο το πολιτικό φάσμα. Από την πολιτική διαφωνία μετατοπίζεστε στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Όσοι ήσασταν νεότεροι το ’89 αναζητείστε τα στοιχεία για το αδιέξοδο που οδηγήθηκε τότε η Αριστερά πάντα με στόχο το ΠαΣοΚ».

Π. Καμμένος: «Σας θέλουμε στο σκαμνί»

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε απευθυνόμενος στην ΝΔ και το ΠαΣοΚ: «Εμείς δεν σας θέλουμε απλώς στο περιθώριο της Ιστορίας, εδώ διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα, αλλά σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω».

Αλ. Παπαρήγα: «Θα ψηφίσουμε την πρόταση για εξεταστική»

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διότι «υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της εξεταστικής επιτροπής».

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο - 167 «όχι», 119 «ναι» "

Πρωτόπαπας: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά

«Η μέση ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται και από το φορολογικό νομοσχέδιο» είπε στο ΣΚΑΪ Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της γραμματείας παρακολούθησης κυβερνητικού έργου.

Τόνισε ότι αυτό το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας που προωθείται πρέπει να φτιαχτεί από άλλες πηγές και όχι διαλύοντας την μεσαία τάξη. Πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες θα ειπωθεί από το ΠΑΣΟΚ ότι τον τομέα με τις φοροαπαλλαγές των τέκνων δεν τον ψηφίζουμε.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με τη ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορά την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά

skai

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτόπαπας: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά "

Τέλος οι δωρεάν φυσιοθεραπείες από Δευτέρα! Κι άλλο «μπλόκο» στον ΕΟΠΥΥ

Μετά τους φαρμακοποιούς που ανέστειλαν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και οι φυσικοθεραπευτές προχωρούν στην ίδια κίνηση από τη Δευτέρα.

Από τη Δευτέρα λοιπόν 3 Δεκεμβρίου έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που έχουν ανάγκη αποθεραπείας με φυσικοθεραπείες θα πρέπει να τις πληρώνουν από την τσέπη τους. Και αυτό επειδή οι φυσικοθεραπευτές σε όλη τη χώρα αποφάσισαν να αναστείλουν τη σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Θα εκτελούν κανονικά τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων αλλά θα εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών στο όνομα του ασφαλισμένου.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου οφείλονται στο γεγονός ότι είναι απλήρωτοι οι φυσικοθεραπευτές από τον Ιούνιο ενώ τους οφείλονται και χρήματα από τα προηγούμενα δύο έτη.
Μάλιστα τη Δευτέρα οι φυσικοθεραπευτές θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις 10.00 το πρωί.

iatropedia 

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλος οι δωρεάν φυσιοθεραπείες από Δευτέρα! Κι άλλο «μπλόκο» στον ΕΟΠΥΥ "

Επανέρχονται κοινωνικός τουρισμός – επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου

Ο σχεδιασμός λειτουργικών προγραμμάτων που θα αναχαιτίσουν την ανεργία τέθηκε χθες στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Στην «ατζέντα» της συζήτησης, πέρα από την οριστικοποίηση των παραμέτρων των νέων προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, τέθηκαν επί τάπητος μέτρα και πρωτοβουλίες που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και προτάσεις για τη θεσμική οργάνωση μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, για την οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα το Υπουργείο εργασίας θα καταθέσει μέσα στον Δεκέμβριο νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναφέρει την σύσταση ειδικού λογαριασμού στον ΟΑΕΔ στον οποίο θα πηγαίνει η εισφορά 1,3% των εργαζομένων και θα χορηγούνται τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου και επιδότησης επιτοκίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των παροχών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επιθυμεί να δοθούν πάλι οι παροχές αυτές στους δικαιούχους κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να βρει τη λύση. Αυτά που έχουν αποφασιστεί είναι:

- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικειμενοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισμού όλων των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων.

- Η ανάπτυξη του μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Να σημειωθεί ότι για τους άνεργους έχει παγώσει η καταβολή των δόσεων μέχρι 31.12.2012

- Η καταβολή κατά το ερχόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει.

- Η σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού για τα δάνεια που είχαν δρομολογηθεί.

Το πρόγραμμα χορήγησης επιδότησης ενοικίου σε κατηγορίες δικαιούχων του ΟΕΚ αναμένεται να επανέλθει με αυστηρούς εισοδηματικούς όρους. Μάλιστα κυρίως θα απευθύνεται σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, σε δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών, σε δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μέχρι 6.000 ευρώ.

Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

Μία σειρά αλλαγών για να χορήγηση των δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ μελετά το υπουργείο Εργασίας. Οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται με στόχο να «ψαλιδιστούν» τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους δικαιούχους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:

1. Πρώτη φορά μελετάται να θεσπιστεί «κριτήριο φερεγγυότητας» για τους δικαιούχους. Το επιχείρημα είναι ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Οργανισμό για την αγορά κατοικίας δεν επιστρέφουν τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «τρύπα» στα οικονομικά του οργανισμού εργατικής κατοικίας. Για τα δάνεια που θα χορηγούνται με τον νέο κανονισμό, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εξετάζουν οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια (π.χ. ύψος εισοδήματος, λοιπές οφειλές κ.λπ.).

2. Στο στόχαστρο θα μπει και ο άτοκος δανεισμός των τρίτεκνων, καθώς η συγκεκριμένη παροχή κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή. Μέχρι τώρα, οι τρίτεκνοι είχαν δύο επιλογές: να πάρουν άτοκο δάνειο απευθείας από τον Οργανισμό ή να επιδοτηθούν με ποσοστά έως και 100% επί του επιτοκίου για να εκταμιεύσουν δάνειο από εμπορικές τράπεζες.

3. Θα επανεξεταστούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ακόμη και για τα δάνεια που χορηγούνται μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν «παγώσουν» οι δραστηριότητες του ΟΕΚ, οι επιδοτήσεις επί του επιτοκίου κυμαίνονταν από 50% έως και 100%, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορούσε να απολαμβάνει ακόμα και άτοκο δάνειο για όσο χρόνο διαρκούσε η επιδότηση (εννέα χρόνια).

Κοινωνικός τουρισμός

Η απογραφή των δικαιούχων θα γίνεται με κριτήρια εισοδήματος για όλους τα οποία μελετάται να παραμείνουν ως εξής:

α Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000 ευρώ
β Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ
γ Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000 ευρώ
δ Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (όχι πολύτεκνοι) με οικογενειακό εισόδημα 41.000 ευρώ
ε Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ

Δικαιούχοι είναι:

Α) Εργαζόμενοι: που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος . Οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2010.

Οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες (που έχουν στη ζωή ένα γονέα) που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος.

Β) Συνταξιούχοι: Όσοι το τελευταίο πριν τη συνταξιοδότησής τους διάστημα ήταν ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης και κατέβαλαν εισφορές υπέρ ΟΕΕ για τουλάχιστον 1.500 ημέρες εργασίας. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας στον κλάδο ασφάλισης κατά του κινδύνου της ανεργίας σε προηγούμενο της συνταξιοδότησής τους φορέα. Εξαιρούνται όσοι έκαναν αυτασφάλιση προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Γιʼ αυτούς απαιτούνται 4.000 ημέρες εργασίας για κλάδο κατά του κινδύνου της ανεργίας.

Γ) Άτομα με αναπηρία: με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον αυτό προκύπτει από γνωματεύσεις Α/βάθμιων ή Β/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων τους, ανεξαρτήτως ημερών εργασίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2010 και δεν δικαιούνται εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2011. Για τα άτομα με αναπηρία χορηγείται δελτίο κοινωνικού τουρισμού για το συνοδό τους μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τις ανωτέρω γνωματεύσεις.

Τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων δικαιούνται δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από ηλικίας 5 ετών και μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους ή του 24ου εφόσον είναι άνεργα ή του 26ου εφόσον σπουδάζουν σε οποιαδήποτε Δημόσια Σχολή.

real

Διαβάστε Περισσότερα » " Επανέρχονται κοινωνικός τουρισμός – επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου "

Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά ο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους του ανακοίνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 100,3, έξι χρόνια μετά από το προηγούμενο πρόγραμμα που είχε πραγματοποιήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδιοκτησία του σταθμού ανακοίνωσε πως θέτει σε ισχύ το πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να αποχωρήσουν με τη νόμιμη αποζημίωση συν πέντε μισθούς μπόνους -βάσει του μισθού Νοεμβρίου επί των καθαρών αποδοχών όμως.

Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν ως 8 Δεκεμβρίου 2012, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά ο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 "

Πώς φοροαποφεύγουν οι πολυεθνικές

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες πολλών ελληνικών επιχειρήσεων έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν από τις θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων, εξαιτίας του ότι ορισμένες από αυτές αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρους…

«Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας έχει πλήξει, δεν είναι μόνο τα υψηλά επιτόκια που καλούμεθα να πληρώσουμε για τα δάνειά μας, είναι και το γεγονός ότι πολλές ξένες εταιρείες που μας ανταγωνίζονται καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι ξένες εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα, οδηγούν σε αύξηση των εισαγωγών και στο τέλος της ημέρας καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους εισοδήματος. Αν δει κάποιος τα ετήσια αποτελέσματα που δημοσιεύουν, θα διαπιστώσει πως εδώ και πολλά χρόνια καταγράφουν ζημίες, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου έχουν καρπωθεί μεγάλα μερίδια στην εγχώρια αγορά. Εμείς τόσα χρόνια πληρώνουμε φόρους και αυτοί όχι».

Το όλο θέμα, βέβαια, είναι πολύ ευρύτερο από το πλήγμα που δέχονται κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις. Έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της αδυναμίας πολλών ευρωπαϊκών κρατών να συλλέξουν φόρους και να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Σε επίπεδο μάλιστα Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζεται πώς μέσα από μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών θα σταματήσουν ουσιαστικά να μεταφέρονται φορολογικά έσοδα από την Ευρώπη των 27 σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η περίπτωση των Starbucks

Γενικότερα, πολλές πολυεθνικές εταιρείες κατηγορούνται για το «transfer pricing», δηλαδή για τη μεταφορά των κερδών τους ανά χώρα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Με άλλα λόγια, μέσω διαφόρων τεχνικών, οι όμιλοι μεταφέρουν κέρδη από χώρες με υψηλό φορολογικό συντελεστή σε άλλες με πολύ χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση, οι οποίες συχνά ονομάζονται και φορολογικοί παράδεισοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες κατηγορίες, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα σύνθετες και οι ακολουθούμενες διαδικασίες δαιδαλώδεις, με αποτέλεσμα να… χάνεται όποιος προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος.

Αξιοσημείωτο είναι πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters (Οκτώβριος 2012) σχετικά με τη θυγατρική των Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, η θυγατρική της συγκεκριμένης αλυσίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1998 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει φόρο εισοδήματος μόλις 8,6 εκατ. στερλίνες. Κατά την τελευταία τριετία, μάλιστα, η θυγατρική εμφανίζεται ζημιογόνος, παρά το γεγονός ότι σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 1,2 δισ. λιρών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια άλλη γνωστή αλυσίδα, τα McDonald’s, είχε καταβάλει πολλαπλάσιους φόρους πάνω από 80 εκατομμύρια λίρες στο βρετανικό δημόσιο.

Το οξύμωρο, όπως αναφέρει το Reuters, είναι το γεγονός ότι το διάστημα δραστηριοποίησης της Starbucks στο Ηνωμένο Βασίλειο το management της μητρικής εταιρείας δήλωνε πως η δραστηριότητα είναι κερδοφόρος, πως είναι πολύ ικανοποιημένοι με αυτήν και πως είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Δηλαδή, από τη μία πλευρά, η μητρική, της οποίας οι μετοχές τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, «έσταζε μέλι» για την πορεία της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο -δικαιολογώντας έτσι την απόδοση που είχαν οι μέτοχοι από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση- και από την άλλη η θυγατρική του Λονδίνου εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα ή έστω πολύ χαμηλά κέρδη στη βρετανική εφορία…

Η απάντηση της εταιρείας είναι πως εφαρμόζει πιστά τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και πως θέλει να καταβάλει τη δίκαιη φορολογία, όπως αυτή προκύπτει από τη νομοθεσία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, το εισόδημα από το εξωτερικό της αμερικανικής Starbucks επιβαρύνθηκε με μέσο φορολογικό συντελεστή 13%, έναν από τους χαμηλότερους στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών…

Το Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά το εξής: Η Starbucks σχετικά με τη θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαν να προσφέρει δύο καφέδες: Στους επενδυτές πουλάει έναν espresso δυνατό και τονωτικό, ενώ στον Βρετανό έφορο δίνει έναν ελαφρύ γαλλικό καφέ…

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης και διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν πολυεθνικές εταιρείες να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν, μεταφέροντας κέρδη από μια χώρα σε άλλη. Μεταξύ των τρόπων αυτών συγκαταλέγονται:

• Καταβολή υψηλών royalties σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, που όμως δραστηριοποιούνται σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή.

• Αγορά πρώτων υλών έναντι ακριβών τιμών από εμπορικές εταιρείες του ομίλου που έχουν έδρα σε άλλες χώρες.

• Δανεισμός από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, με το σύνολο των χρεωστικών τόκων της δανειζόμενης εταιρείας να εκπίπτει και τη δανείστρια να μη φορολογείται για το σχετικό έσοδο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς φοροαποφεύγουν οι πολυεθνικές "

Νέο "κανόνι" στην αγορά - Η αλυσίδα καταστημάτων Fokas έκανε αίτημα στο πτωχευτικό άρθρο 99

Μετά τα εκκωφαντικά "κανόνια" μεγάλων επιχειρήσεων και τις συλλήψεις πασίγνωστων επιχειρηματιών, έρχεται άλλη μία δυσάρεστη είδηση που αποδεικνεύει πως η οικονομία σε καμία περίπτωση δεν προοδεύει και για την ανάκαμψη απαιτούνται πολλές ακόμα θυσίες και φυσικά χρόνος.

Ο λόγος για την πασίγνωστη αλυσίδα καταστημάτων με ρούχα και υποδύματα "Fokas" , η οποία υπέβαλλε αίτημα να υπαχθεί στο πτωχευτικό άρθρο 99, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες καταστήματα κλείνουν και οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο.

Μετά την είδηση, στα καταστήματα της εταιρείας επικρατεί αναβρασμός, με τους εργαζόμενους να έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο και όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν ξέρουν πότε και εάν θα ξαναπληρωθούν.

Μάλιστα, οι μισοί από τους 40 εργαζομένους στο κατάστημα στην οδό Ερμού έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και όπως αναφέρει η κα Φουντέα, δικηγόρος των εργαζομένων "μερικοί έχουν να πληρωθούν και από τον Ιούλιο του 2012 και πληρώνονται κάποια έναντι. Αυτά τα έναντι είναι 50 και 100 ευρώ ανάλογα με τον εργαζόμενο".

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς η εταιρεία Fokas αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις κύρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των πωλήσεων και του υψηλού δανεισμού.

Mάλιστα, η κα Φουντέα δηλώνει πως η εταιρεία επικαλείται αδυναμία πληρωμής, αλλά αυτό που έχουμε ανακαλύψει εμείς είναι ότι υπάρχουν οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 80 εκατομμυρίων".

Η εταιρεία Φωκάς έχει ιστορία πάνω από 7 δεκαετίες. Ο όμιλος ξεκίνησε το 1936 με πρώτο κατάστημα στη συμβολή της Ερμού και της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το 1974 άνοιξε το δεύτερο πολυκατάστημα στην Τσιμισκή και το 1999 επεκτάθηκε στην Αθήνα με το κατάστημα της Ερμού.

Η επέκταση της εταιρείας συνεχίστηκε την δεκαετία του 2000, με καταστήματα στην Αθήνα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Λάρισα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο "κανόνι" στην αγορά - Η αλυσίδα καταστημάτων Fokas έκανε αίτημα στο πτωχευτικό άρθρο 99 "

Ποινική δίωξη σε βάρος της ΔΕΗ για πυρκαγιά στις Αφίδνες

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, για εμπρησμό από αμέλεια, άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος του προϊσταμένου του τμήματος αποκατάστασης βλαβών της ΔΕΗ, για τη φωτιά στις Αφίδνες τον περασμένο Αύγουστο.

Η φωτιά, όπως καταλήγει στο πόρισμα ο πράγματογνώμονας που είχε ορίσει ο εισαγγελέας, προκλήθηκε από αμέλεια της ΔΕΗ.

Ο πραγματογνώμονας διαπίστωσε πλημμελή άσκηση καθηκόντων της Επιχείρησης, καθώς φέρεται να παρέλειψε να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους καλώδια ,αιτία πρόκλησης βραχυκλωμάτων.

Από τη φωτιά είχαν καεί 4.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Η απόδοση ευθυνών στη ΔΕΗ, με την άσκηση της δίωξης για την υπόθεση, ενδεχομένως επιτρέπει σε πληγέντες κατοίκους Αφιδνών να ζητήσουν αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποινική δίωξη σε βάρος της ΔΕΗ για πυρκαγιά στις Αφίδνες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news