facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Δέσμευση Στουρνάρα: "Όχι άλλα μέτρα το 2013" - Μείωση 7% στη φορολογία επιχειρήσεων

Δεσμεύτηκε δημόσια ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα κατά τη διάρκεια του 2013, μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του MEGA.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν η Ελλάδα προχωρήσει ακομα καλύτερα σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος, τότε δεν αποκλείεται ένα μέρος από τα επώδυνα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή να μην εφαρμοστούν.

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις φόρων, αλλά τόνισε πως για τις επιχειρήσεις θα υπάρξει μειωμένο φορολογικό βάρος κατά 7% σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα, αλλά έκανε και γνωστή την πρόθεση του υπουργείου για φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων από ένα εισόδημα και κάτω.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη χώρα είναι η δραχμική αβεβαιότητα, κάτι που θα κοπάσει με την απόφαση του Eurogroup και έτσι όπως σημείωσε θα έρθουν επενδύσεις, αλλά και θα επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Σχετικά με την πρόταση για κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ESM ή του EFSF, ο έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτό δεν ανταποκρίνονται θετικά οι ξένες χώρες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα μέσα στο 2013 να υπάρξει μία θετική εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφορικά με την επαναγορά χρέους και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να αφορά υποχρεωτικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικά αρνητικός. Δήλωσε πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα, αλλά μπορούν να πράξουν σύμφωνα με το δικό τους συμφέρον, σημειώνοντας παράλληλα πως τα ταμεία δεν προκαλούν ελάφρυνση δημόσιου χρέους ""διότι είναι σαν να βγάζεις λεφτά από την μια τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη τσέπη του Δημοσίου".

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευση Στουρνάρα: "Όχι άλλα μέτρα το 2013" - Μείωση 7% στη φορολογία επιχειρήσεων"

Στα 14 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας

Στο ιλιγγιώδες μέγεθος των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ φθάνει το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι πολίτες, λόγω της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης και της γραφειοκρατίας, όπως τονίστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, με τίτλο «Κράτος και Διαφθορά-Θεσμοί: Από την πτώση στην ανόρθωση».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος υπέδειξε με στοιχεία ότι για την άσχημη εικόνα του κράτους ευθύνονται η πολυνομία και η πολιτική αυθαιρεσία, όχι η εύκολη στοχοποίηση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, από το 1975 και μέσα σε 30 χρόνια, όπως ανέφερε, έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, ενώ παράλληλα έχουν εκδοθεί 17.5000 ρυθμίσεις, 20.580 Προεδρικά Διατάγματα και 111.905 Υπουργικές Αποφάσεις.

Μάλιστα, τόνισε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια με τις εγκυκλίους που έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι γίνεται κατάχρηση και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη -ουσιαστικά- ακόμη και σήμερα 78 υπουργείων (όσοι είναι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης) που τυπικώς έχουν ενωθεί σε 15 υπουργεία και το διορισμό πάνω από 1.200 υπουργικών συμβούλων, για να αισθάνονται «μια ασφάλεια» οι υπουργοί, όπως σημείωσε, για να ολοκληρώσει δηλώνοντας απαισιόδοξος για την αποτελεσματική και διάφανη λειτουργία του κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, στη σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση των δομών και των υπηρεσιών του κράτους που αλληλοκαλύπτονται και δημιουργούν οικονομικό βάρος και γραφειοκρατία στους πολίτες, καθώς και το σχέδιο για την ψηφιακή υπογραφή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 14 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας"

Βουλγαρία: «Πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα»

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ ότι, «σε τυχόν περίπτωση πτώχευσης και εγκατάλειψης της Ευρωζώνης εκ μέρους της Ελλάδας, η Βουλγαρία θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες», κυριαρχούν στα σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου.

Όπως προειδοποίησε ο κ. Μλαντένοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Νόβα Τελεβίζιγια, «η επίδραση στη Βουλγαρία θα είναι τόσο δραστική που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξελίξεις του 1996 (όταν σημειώθηκε η χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βουλγαρία την τελευταία εικοσαετία, με μαζική πτώχευση τραπεζών, υπερπληθωρισμό, που ΄εξαφάνισε΄ τις αποταμιεύσεις των πολιτών κ.λπ.)- και μάλιστα πολλαπλασιασμένη επί εκατό».

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Βουλγαρίας Εμίλ Χάρσεφ (πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας) εξέφρασε σήμερα ανησυχία, ότι «μόνο τα δέκα από τα 44 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δόση θα εισρεύσουν τελικά στην πραγματική οικονομία ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ΄κατευθυνθούν΄ στην αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών που σήκωσαν το κύριο βάρος του προηγούμενου ΄κουρέματος΄ του χρέους αλλά και, γενικότερα, για εξυπηρέτηση του χρέους στους ξένους πιστωτές».

Ο κ. Χάρσεφ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «εύκολος και γρήγορος δρόμος για διέξοδο από την κρίση δεν υπάρχει για μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως δείχνει, εξάλλου, η εμπειρία και της ίδιας της Βουλγαρίας που χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλές θυσίες για να ξεπεράσει τα δικά της οικονομικά προβλήματα με περικοπές των δημοσίων εξόδων, ύφεση και σφίξιμο των ζωναριών του κόσμου».

Οι αποφάσεις για την Ελλλάδα κυριαρχούν, χθες και σήμερα, στην ειδησεογραφία των βουλγαρικών ΜΜΕ. «Έκοψαν άλλα 40 δισ. από το χρέος της Ελλάδας» και «Οι γείτονες θα πάρουν και τη σωτήρια δόση των 44 δισ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας» είναι οι τίτλοι των σχετικών δημοσιευμάτων της εφημερίδας "Σταντάρτ". «Ύστερα από δραματικό παζάρι έσωσαν την Ελλάδα από την πτώχευση» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ της «Μόνιτορ» για τις εξελίξεις.

«Το βήμα- κλειδί, χάρη στο οποίο η Αθήνα θα λάβει την καινούργια δόση, είναι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους της χώρας. Οι δραστικές περικοπές δημιουργούν μαζική δυσφορία στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δείχνει αποφασισμένη να τις υλοποιήσει ως το τέλος επειδή γνωρίζει, ότι σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, η χώρα θα χρεοκοπήσει» σχολιάζει η εφημερίδα. «Όλα θα πάνε καλά, διαβεβαιώνει ο Αντώνης Σαμαράς» είναι ο τίτλος της «Πρέσα», που μαζί με πολλά άλλα βουλγαρικά ΜΜΕ, ενημερώνει για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι όλοι οι Έλληνες έδωσαν ενωμένοι τη μάχη για την απόφαση αυτή και πως για την Ελλάδα ξημερώνει νέα μέρα.

«ΕΕ και ΔΝΤ συνεννοήθηκαν για την Ελλάδα» και «Στοιχείο- κλειδί της συμφωνίας είναι η μείωση των επιτοκίων για το νότιο γείτονά μας» γράφει η «Ντούμα», «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ παρέγραψαν 40 δισ. χρέους της Ελλάδας» και «Η χώρα θα πάρει και 43,7 δις για σταθεροποίηση των τραπεζών και του προϋπολογισμού» σημειώνει η «Καπιτάλ Daily». «Το χρέος της Ελλάδας θα ΄λιώσει΄ κατά 40 δισ. ευρώ ως το 2020» και «Οι πιστωτές συμφώνησαν νέα μέτρα για τη διάσωση της χώρας από την πτώχευση» τονίζει η «Σεγκά».
Το στίγμα των σχολίων δίνουν η συγκρατημένη αισιοδοξία και η ικανοποίηση για την «υπόσχεση για καλύτερο μέλλον των Ελλήνων και του συνόλου της ευρωζώνης» του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αλλά και η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα ξαναμπήκε στην πορεία της διατήρησης του ελεγχόμενου όγκου του χρέους.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: «Πολύ σημαντικό για εμάς να σωθεί η Ελλάδα»"

Πόσα παίρνει ο νερουλάς της Βουλής;

Ο υπάλληλος της Βουλής, ο νερουλάς που αλλάζει το νερό σε κάθε βουλευτή που παίρνει το λόγο από το Βήμα της Βουλής…
παίρνει τα ίδια λεφτά πλέον με τον… Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Σχεδόν...
3 χιλιάρικα και μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας!!!!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παίρνει σχεδόν 1300 ευρώ λιγότερα από τον παραπάνω κύριο με τα νερά μέσα στη Βουλή! 1600 ευρώ λιγότερα από τον κύριο αυτό παίρνει και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, ενώ ο γιατρός μετά από 10 χρόνια και ο οποίος έχει δαπανήσει άλλα σχεδόν 20 χρόνια για να γίνει γιατρός, παίρνει 1800 ευρώ λιγότερα από τον νερουλά της Βουλής! Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας των Υπουργείων παίρνει 400 ευρώ περισσότερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που σύμφωνα με το Σύνταγμα κανείς δεν μπορεί να παίρνει περισσότερα ούτε καν οι Βουλευτές οι οποίοι παίρνουν τα διπλάσια και αν προσθέσουμε και τα προνόμια των Βουλευτών που ο ΠτΑΠ δεν τα έχει δει ούτε στον ύπνο του, τότε τριπλασιάζονται οι αποδοχές των Βουλευτών οι οποίες θα έπρεπε να είναι τρεις φορές μικρότερες σύμφωνα με το Σύνταγμα εφόσον θα έπρεπε να είναι ισότιμες με αυτές του ΠτΑΠ!!!

Φυσικά θα γίνουν χιλιάδες ομαδικές και μαζικές προσφυγές στο μισθοδικείο και οι δικαστές θα πάρουν και αναδρομικά και εντόκως τους μισθούς τους πίσω και θα διεκδικήσουν και τα προνόμια των Βουλευτών και θα τα κερδίσουν για να μάθουν κάποτε οι κύριοι της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας να σέβονται το Σύνταγμα, όμως θα πρέπει να φτάνουμε στα δικαστήρια για να σέβονται οι κυβερνώντες το Σύνταγμα το οποίο μετέτρεψαν σε κουρέλι και σκουπίδι;

Εάν λοιπόν πραγματικά ενδιαφέρονται οι βουλευτές μας για τη σωτηρία της Πατρίδας, ας κόψουν τους μισθούς τους εδώ και τώρα κατά 70% και στα επίπεδα του Προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς και όλα τα προνόμια τους, για να μη κατατεθούν οι χιλιάδες προσφυγές στο μισθοδικείο και φυσικά τους νερουλάδες της Βουλής να τους πάνε εκεί που πρέπει μισθολογικά. Στα 800 ευρώ και πολλά τους είναι. Δεν μπορεί ο νερουλάς της Βουλής να παίρνει 4 φορές μεγαλύτερο μισθό από τον Ανθυπολοχαγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο Μπαγκλαντές, δεν συνέβησαν ποτέ ούτε καν στην Σοβιετία…

makeleio

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα παίρνει ο νερουλάς της Βουλής;"

Στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία επαγγελματιών - εταιρειών

Σε κοινή θέα θα αναρτώνται όλα τα φορολογικά δεδομένα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Αυτό προβλέπεται σε διάταξη του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που παραδόθηκε πρόσφατα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στη φοροδιαφυγή. Μάλιστα αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και στον υφιστάμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να την εφαρμόσει αλλά και νομικών προβλημάτων που υπήρχαν αναφορικά με το φορολογικό απόρρητο. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι αυτή τη φορά να εφαρμοστεί καθώς και να εκλείψει οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο για τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών από τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα στο τελευταίο άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου ορίζεται ότι ο προϊστάμενος κάθε Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε χρόνο κατάλογο των φορολογούμενων με στοιχεία όπως το όνομα, το καθαρό εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ο φόρος που αναλογεί στο σύνολο του εισοδήματος. Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε «πρόσφορη θέση» στην εφορία και θα είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε. Επίσης, θα τοποθετείται σε πρόσφορη θέση και στο κτίριο του δημαρχείου πόλης στην οποία λειτουργεί εφορία. Μάλιστα, ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να παίρνει έντυπη μορφή και να εκδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών ενώ θα επιτρέπεται και η δημοσίευσή του στα μέσα ενημέρωσης. Ο κατάλογος θα αναρτάται και στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν οι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet.

Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων εισοδημάτων δεν αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους ή ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά μόνο όσους αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, αγροτική και ελευθέριο επάγγελμα) και ειδικότερα:

- Ατομικές επιχειρήσεις
- Αγροτικές επιχειρήσεις
- Ελεύθεροι επαγγελματίες
- Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και διαχειριστές λοιπών εταιρειών
- Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες
- Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, Ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και Ευρωπαϊκές εταιρείες.
- Ανώνυμες εταιρείες
- Συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών
- Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς, και κοινοπραξίες
- Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το εισόδημα από τις παραπάνω πηγές ονομάζεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εισόδημα από πηγές κατηγορίας Βʼ. Στην κατηγορία Αʼ ανήκουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.


capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία επαγγελματιών - εταιρειών"

Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο φορολογικό

Σήμερα Πέμπτη θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα φέρει μεγάλες ανατροπές από τον προσεχή Ιανουάριο για το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κ.λπ.), αποτελεί μια από τις «προαπαιτούμενες δράσεις» για την Ελλάδα και πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ειδικά για την κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται ως εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου, στις κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα και δεδομένης της έλλειψης πόρων για το κράτος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα και στήριξη για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ασχέτως του εάν έχουν ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ειδικά επιδόματα που θα θεσπιστούν σε αντικατάσταση του υπό κατάργηση αφορολογήτου για τα τέκνα, θα μεταφράζεται σε ένα «σημαντικό ποσό» για να καλύψουν τις ανάγκες τους όσοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι της εισοδηματικής κλίμακας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, από το 2013 θα καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά (2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί).

Πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το θέμα. όπως δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι στην θέση του αφορολόγητου που καταργείται θα θεσπιστεί ένα ειδικό επίδομα που θα δίνεται στις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το επίδομα αυτό θα καταβάλλεται με βάση οικονομικά, κοινωνικά και άλλα κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά αντικαθιστώντας την σχετική απώλεια εσόδων από αύξηση της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε και ο επικεφαλής του Σωμάτος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Τσακλόγλου ο οποίος είπε ότι με το νέο σύστημα θα πάψει η ενίσχυση πλούσιων πολύτεκνων και η λιγοστοί πόροι που υπάρχουν πλέον στην οικονομία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα δίνονται με περισσότερο στοχευμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το νέο φορολογικό"

Ματαίωση της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Αλβανία

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μπερίσα, προκάλεσαν την οργή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου. Επρόκειτο να επισκεφθεί την Αλβανία για την επέτειο των 100 ετών από την ανεξαρτησία της

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

"Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα".
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ομιλία του στον Αυλώνα, μίλησε για μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου.

Η δήλωση του Μπερίσα ήταν η εξής:

"Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιον σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή:

Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα.

Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!".

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαίωση της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Αλβανία"

Λουράντος στο iatropedia.gr: “Δεν υποχωρούμε αν δεν λάβουμε δεσμεύσεις”-ΒΙΝΤΕΟ

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε ζωντανή συνέντευξη του, στο iatropedia.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις του κλάδου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει έστω κάποια από τα αιτήματα τους.

Θα συνεχίσουν όπως όλα δείχνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, να πληρώνουν τα φάρμακα τους από την τσέπη τους, καθώς ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος υπογράμμισε μιλώντας ζωντανά στο iatropedia, ότι θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση του κλάδου, να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, εάν το υπουργείο Υγείας, δεν ικανοποιήσει το βασικό τους αίτημα, για κατάργηση των αναδρομικών εκπτώσεων (rebate).

Επίσης ο κ. Λουράντος προέβλεψε ότι ο ΕΟΠΥΥ, πιθανότατα τον Μάρτιο θα καταρρεύσει, καθότι θα τελειώσουν τα χρήματα που διαθέτει ο οργανισμός. Τόσο τα ελάχιστα αποθεματικά που διαθέτει όσο και αυτά της δόσης που θα λάβει.

Πάντως ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σήμερα τα απαραίτητα κονδύλια για να αποπληρώσει τους φαρμακοποιούς για τις παλιές οφειλές αλλά δεν τα καταβάλλει επειδή αναμένει τη δόση.

Τέλος ο κ Λουράντος είπε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στον συμψηφισμό των παλαιών οφειλών με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όχι όμως και με τους φαρμακοποιούς γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ



iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουράντος στο iatropedia.gr: “Δεν υποχωρούμε αν δεν λάβουμε δεσμεύσεις”-ΒΙΝΤΕΟ"

ΑΔEΔΥ:Συνέχιση απεργιακών κινητοποιήσεων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου, με μπροστάρη το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανάλγητη και αδιέξοδη πολιτική των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων και κατ' εντολή των επικυρίαρχων δανειστών - τοκογλύφων οδηγεί σε διάλυση, με συνοπτικές διαδικασίες, τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Ήδη, έχουν περιέλθει σε γνώση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 21 διαθεσιμότητες στο ΓΕΣ και 11 στην Αεροπορία.

Οι τελευταίες εξελίξεις, απαιτούν να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη μάχη μαζί με τις Ομοσπονδίες που αντιστέκονται στην ανθρωποφαγική πολιτική των απολύσεων, που αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε στάση εργασίας την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Από το πρωί της ίδιας ημέρας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες θα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν, πληρέστερα, για τα κυβερνητικά σχέδια και να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 12.30 μ.μ. η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και οι Ομοσπονδίες που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσουν κοινό απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, στη στάση εργασίας και το Συλλαλητήριο είναι αποφασιστικός παράγοντας αντίστασης απέναντι στα αντεργατικά, αντιλαϊκά και ανάλγητα μέτρα κυβέρνησης και δανειστών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔEΔΥ:Συνέχιση απεργιακών κινητοποιήσεων"

Στον «αέρα» η συμφωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ...!!!

Νέα αγωνία για την κυβέρνηση και νέος μαραθώνιος για τον υπουργό Οικονομικών: Πρέπει οπωσδήποτε μέχρι τις 7 Δεκέμβρη, δηλαδή σε εννιά ημέρες από σήμερα, να μπορέσει η Ελλάδα να επαναγοράσει ένα μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων για την ουσιαστική μείωση του χρέους κατά 30 δισ. ευρώ.

Υπάρχει συγκεκριμένο «βέτο» της κ. Λαγκάρντ στην προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών: Για να βάλει τα λεφτά που του αναλογούν το ΔΝΤ στη δόση των 31,5 δισ. της 13ης Δεκέμβρη και στις δύο δόσεις των υπολοίπων 12 δισ του 2013, πρέπει η Ελλάδα να «τρέξει» γρήγορα και ουσιαστικά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αν δεν γίνει αυτό μέχρι τις 7 Δεκέμβρη δεν μπορεί να γίνει και η εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου γιατί απλά δεν θα «ανάψει» το πράσινο φως από το ΔΝΤ και δεν θα καταβληθεί από τη πλευρά του το μέρος του δανείου που του αναλογεί.

Για να επαναγοράσει δικά της ομόλογα η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 10,2 δισ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν έχει. Και εκεί αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα.

Σήμερα πρωί – πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας έκανε μία μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του με παράγοντες του Υπουργείου για να αναζητήσουν τα χρήματα αυτά, είτε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (σαν ένα νέο ξεχωριστό δάνειο), είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) τουλάχιστον σε μορφή δικών του ομολόγων που θα δοθούν σε αυτούς που θα πουλήσουν στην Ελλάδα ελληνικά ομόλογα.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν βρεθεί τα 10 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 30 δισ. και έτσι στην ουσία βρίσκεται στον «αέρα» η συμφωνία των Βρυξελλών για το δάνειο των 31,5 δισ. στις 13 Δεκέμβρη.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τα λεφτά θα βρεθούν μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας ώστε οι δημοπρασίες για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων να γίνουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» η συμφωνία για τα 31,5 δισ. ευρώ...!!!"

Δεν τους συνέλαβαν διότι δεν είχαν βενζίνη για τα περιπολικά!

Η Ελλάδα της “επόμενης μέρας” που μπορεί να “γύρισε σελίδα” όπως δήλωσε εχθές ο πρωθυπουργός μας αλλά δεν μπορεί να κινήσει τα περιπολικά της λόγω… έλλειψης βενζίνης. Το αυτοκίνητο του Δασαρχείου Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα… ξέμεινε από βενζίνη οπότε ήταν αδύνατη η μετακίνηση για περιπολία.

Κάτοικοι κατήγγειλαν στο Δασαρχείο ότι στην περιοχή Σκιαδά άγνωστοι προχωρούσαν σε παράνομη υλοτομία. Όταν στη συνέχεια ενημέρωσαν και την αστυνομία, εκεί τους είπαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό αλλά ούτε και βενζίνη για να μετακινηθούν από την Χαλανδρίτσα ή την Πάτρα… μέχρι το χωριό Σκιαδά!

Οπότε οι παράνομοι υλοτόμοι συνέχισαν ανενόχλητοι να κάνουν την δουλειά τους, μέχρι να εμπεδωθεί η “αλλαγή σελίδας” και με κανένα μπιτόνι βενζίνης για τα περιπολικά…

princeoliver

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν τους συνέλαβαν διότι δεν είχαν βενζίνη για τα περιπολικά!"

Ο Σαμαράς γύρισε διαφημιστικό σποτ: «Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει...» [βίντεο]

Υπό την μουσική υπόκρουση του επικού τραγουδιού Search for Freedom, ο Πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα μονόλεπτο βίντεο στο οποίο παρουσιάζει το μήνυμά του προς τους Έλληνες λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με τη συμφωνία για τη σωτηρία της χώρας «H Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές σε δυσκολίες. Κι όμως κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να προχωρήσει» ακούγεται να λέει ο Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει: «Κάθε γενιά έβρισκε τη δύναμη να αφήσει κάτι μεγαλύτερο στην επόμενη. Σήμερα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια τέτοια στιγμή. Που πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Που πρέπει να ξαναμπούμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης, με σταθερότητα, ασφάλεια, με συννενόηση. Διότι τώρα που η Ευρώπη αλλάζει τώρα είναι η στιγμή».

«Η' θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ή θα αφήσουμε την Ιστορία να μας γυρίσει την πλάτη. Εμείς όμως οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.»

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού διανθίζεται από εικόνες εθνικών ελληνικών πολέμων, την υπογραφή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάπειο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τη γέφυρα του Ρίου, το Μουσείο της Ακρόπολης και εικόνες από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ελληνικά τοπία.

Οι εικόνες επικεντρώνονται τέλος στην πεντάμηνη πρωθυπουργική θητεία του Αντώνη Σαμαρά και υπάρχουν πλάνα από την ορκομωσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, και στη συνέχεια τον δείχνουν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και την Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, καθώς και με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Ας σημειωθεί ότι από το διαφημιστικό αυτό σποτ, απουσιάζουν εικόνες των άλλων πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης.

Δείτε το βίντεο «Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει...»:



iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαμαράς γύρισε διαφημιστικό σποτ: «Η Ελλάδα τώρα ξεκινάει...» [βίντεο]"

Αυτά είναι τα 10 μεγάλα deals της κυβέρνησης για το 2013

Δέκα «φιλέτα» του Δημοσίου προωθεί άμεσα για ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση Σαμαρά μέσα στο 2013 προκειμένου να πετύχει τους στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο 3, αλλά και να φέρει ζεστό χρήμα στα ταμεία του για τη χρηματοδότηση του χρέους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι τα χρήματα που θα πάρει από την πώληση των δημόσιων επιχειρήσεων θα κατατίθενται άμεσα στον Δεσμευμένο Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Γι' αυτό το σκοπό, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν πατήσει γκάζι για να προωθηθούν άμεσα δέκα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να σταλεί παράλληλα ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι ιδανική περίπτωση για επενδύσεις.

Ειδικότερα, το ΤΑΠΙΕΔ θα ξεκινήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ -ήδη οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη- ενώ σειρά θα πάρουν η ΔΕΣΦΑ και τα Κρατικά Λαχεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει η πώληση του 90% των ΕΛΤΑ, και αμέσως μετά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει την πώληση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των Ελληνικών Πετρελαίων, την αποκρατικοποίηση μέρους της ΔΕΗ και φυσικά την παραχώρηση 10 μεγάλων λιμανιών σε ιδιώτες. Ειδικά για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ προβλέπεται παραχώρησή τους ως το 2052 ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια ως το 2042. Παράλληλα θα προωθηθούν προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία όπως η ΕΛΒΟ, η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΔΙΕ.

Ο «μνημονιακός» στόχος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές να αποφέρουν ένα ποσό της τάξης των 2,55 δισ. ευρώ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι το ποσό θα είναι υψηλότερο. Σε κάθε περίπτωση, λένε στο υπουργείο, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση καθώς τυχόν αστοχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα οδηγεί σε μέτρα για μείωση δαπανών. Το Μνημόνιο 3 είναι σαφές σε αυτό το σημείο πως κάθε απόκλιση από το στόχο για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα καλύπτεται με μείωση δαπανών κατά 50% της απόκλισης.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα 10 μεγάλα deals της κυβέρνησης για το 2013"

"Σε λίγο οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους"

Στοιχεία σοκ για την ανεργία, και στην Κρήτη - Πριν τρία χρόνια η ανεργία ήταν στο 4,2% - Σήμερα πάνω από 30.000 άνθρωποι δεν εργάζονται.

Στην άλλοτε κραταιά και ισχυρή οικονομικά Κρήτη, η ανεργία έχει πάρει την ανιούσα και μάλιστα με ρυθμούς φρενήρεις, προκαλώντας ανησυχία σε όσους παρακολουθούν τα στοιχεία και απόγνωση σε όσους βιώνουν την ανεργία μέσα στο σπίτι τους.

"Είναι οδυνηρό και δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι στην Κρήτη που πριν τρία χρόνια είχαμε 4,2% ανεργία, αυτή τη στιγμή οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι 30.000!" - είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι ένα πλασματικό νούμερο, με δεδομένες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. "Με βάση τα δίωρα, τα τετράωρα και την εκ περιτροπής απασχόληση οι άνεργοι υπερβαίνουν τις 35.000 - 40.000" - είπε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ενός διαφορετικού μηνύματος πολιτικής, γιατί αλλιώς "ο ενεργός πληθυσμός θα είναι λιγότερος από το μη ενεργό"!

Όσο για τη "μαύρη εργασία" τη χαρακτήρισε απόροια των τελευταίων σκληρών μέτρων και εκτίμησε ότι υπερβαίνει το 30%, με καταστροφικές συνέπειες στα ασφαλιστικά ταμεία.

"Η κοινωνία πρέπει άμεσα να καταλάβει ότι το μοναδικό μέτρο είναι το μέτρο της αντίστασης για να υπάρξει διαφορετική πολιτική" - είπε ο κ.Βαρδάκης.



cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » ""Σε λίγο οι άνεργοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους""

Προσωρινή λύση για ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Το ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, βρήκε μια προσωρινή λύση, σε συνεργασία με τις εταιρείες που το προμηθεύουν καύσιμα, οι οποίες φαίνεται ότι έδειξαν περισσότερη κατανόηση, αυξάνοντας το πιστωτικό όριο, μετά τις κραυγές αγωνίας των λεωφορειούχων.

H λύση είναι προσωρινή βέβαια, καθώς κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η υπομονή των εταιρειών με ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ, που έχουν να λαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ, από τον μεγαλύτερο μπαταχτσή της υφηλίου, το ελληνικό δημόσιο δηλαδή, που κάποτε πρέπει να πληρώσει τα χρωστούμενα στους ιδιώτες, στους οποίους έχει κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και μήνες.

Στο μέτωπο του Ο.Α.Σ.Θ. :

Δεν θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την 1η Δεκεμβρίου. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά από επαφές που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στεφανίδης εξασφάλισε 2,5 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από την Εθνική Τράπεζα και σήμερα θα πληρώσει στους εργαζόμενους το 15νθημερο που χρωστούσε, ενώ θα διατεθούν χρήματα και για καύσιμα. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Μετά τις 14 Δεκεμβρίου προκύπτει και πάλι πρόβλημα. Ο κ. Στεφανίδης περιμένει θετική απάντηση από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών για να χορηγηθεί στον Οργανισμό η δόση του Οκτωβρίου του 2012, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

taxalia.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή λύση για ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης"

Στο Γραμματικό ο πρώτος διαγωνισμός μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων

Στη δημοσίευση της προκήρυξης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βορειοανατολική Αττική (Γραμματικό) προχώρησε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το αντικείμενο του έργου αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής, στην περιοχή του Γραμματικού με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα γίνει με την διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: 1) Την Α΄ ΦΑΣΗ (προεπιλογή) κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και θα καταθέσουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Θα προεπιλεγούν 6 υποψήφιοι, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υποψηφίων.

2) Την Β΄ ΦΑΣΗ, η οποία διακρίνεται σε δύο επιμέρους στάδια: Διάλογος (Στάδιο Ι) και Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών-Ανάθεση (Στάδιο ΙΙ), σύμφωνα με τα τεύχη Β’ Φάσης. Για τη σύναψη της σύμβασης Σύμπραξης ο ΙΦΣ θα συστήσει Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ).

Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.

H ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε για την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι «Ξεκινάμε μια δύσκολη, απαιτητική και εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Αττική σύγχρονες και αντάξιες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο χρόνος όμως δεν είναι με το μέρος μας. Καλούμαστε να δρομολογήσουμε τις λύσεις σε ορίζοντα 25ετίας σε ένα πρόβλημα, που για 30 χρόνια δεν έλυσε κανείς. Ελπίζουμε το Υπουργείο Ανάπτυξης, με οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα πολύ καλή συνεργασία, να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα έργα να κολλήσουν σε δικαστικές εμπλοκές και διενέξεις».

Προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την Κερατέα

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Αττικής, στην περιοχή της Κερατέας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα γίνει με την διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού. Διευκρινίζεται ότι η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε για την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και το διαγωνισμό περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου - Φάση Α που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27-11-2012.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε την ευέλικτη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που μας δίνει το περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λαυρεωτικής. Στόχος μας είναι να δοθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης και της ποσότητας των προς επεξεργασία απορριμμάτων κατά τρόπο τέτοιο, που δεν θα επηρεάζει τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδιασμού, τη διαγωνιστική διαδικασία και θα βρίσκει σύμφωνη την τοπική αρχή και την τοπική κοινωνία».

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις και για τις υπόλοιπες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

attikipress

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Γραμματικό ο πρώτος διαγωνισμός μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων"

Κώστας Αρβανιτόπουλος: Γάλα και φρούτα στους μαθητές όλων των σχολείων... άμεσα!

Σχέδιο άμεσης σύστασης πενταμελούς ομάδας τεχνικής βοήθειας εμπειρογνωμόνων και ειδικών μελετά το υπουργείο Παιδείας, δεδομένων των αρνητικών συγκυριών, με σκοπό την υποβοήθηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην οικονομική διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο υπουργός Παιδείας προέβη σε αναλυτική παρουσίαση της επικρατούσας κατάστασης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνοντας την άλογη ίδρυση πλήθους αλληλοεπικαλυπτόμενων πανεπιστημίων, τμημάτων και σχολών, με σκοπό την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών και όχι με αντικειμενικά κριτήρια παιδαγωγικού και αναπτυξιακού περιεχομένου.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες σχολών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο Παιδείας στην ανάγκη επίσπευσης των εφαρμογών ώστε το νέο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις την επόμενη χρονιά να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές.

Ως εκ τούτου:

Ως τον Φεβρουάριο θα έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολών.

Περίπου 150 τμήματα ή σχολές αναμένεται είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργηθούν, είτε να μετονομαστούν, τόσο σε κεντρικά ιδρύματα όσο και σε περιφερειακά, όπου αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, στο σύστημα διορισμών και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών, καθώς και στις μετεγγραφές παιδιών από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ή με δύο παιδιά που φοιτούν σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή εστία.

Τέλος, ο Κ.Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι γάλα και φρούτα θα αρχίσουν να διανέμονται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, στους αμέσως επόμενους μήνες.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Αρβανιτόπουλος: Γάλα και φρούτα στους μαθητές όλων των σχολείων... άμεσα!"

Πάτρα: Κατάργησαν την επιτροπή ελέγχου για τους βηματοδότες - Δεν προβλέπεται η σύστασή της από τον ΕΟΠΥΥ

Στον ελεγκτή γιατρό - ασχέτως ειδικότητας- του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα Νοσοκομεία "Αγιος Ανδρέας" και Ρίου για να σφραγίζει και να ελέγχει κάθε τι που αφορά στη νοσηλεία των ασφαλισμένων του Οργανισμού επαφίεται πλέον ο έλεγχος των βηματοδοτών μετά την κατάργηση της επιτροπής που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η απόφαση δημιουργεί ερωτηματικά καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, με αμαρτωλό παρελθόν. Και ποιος δεν θυμάται το σκάνδαλο με τους βηματοδότες στην Πάτρα.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Η τριμελής επιτροπή των καρδιολόγων είχε συσταθεί τον Μάϊου του 2012 από τον διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ Κωνσταντίνο Κυριόπουλο, με στόσο τον έλεγχο των βηματοδοτών που τοποθετούνταν στα νοσοκομεία και καταργήθηκε πρόσφατα, αφού όπως ειπώθηκε από τον Διευθυντή του Νομαρχιακού Τμήματος του ΕΟΠΥΥ Κωνσταντίνο Κυριόπουλο, ο Οργανισμός δεν προβλέπει τη σύσταση επιτροπής

Ωστόσο ο ελεγκτής αυτό που μπορεί να ελέγξει κυρίως είναι τα σχετικά έγγραφα και να δει εάν και σε ποιον ασθενή έχει τοποθετηθεί

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κατάργησαν την επιτροπή ελέγχου για τους βηματοδότες - Δεν προβλέπεται η σύστασή της από τον ΕΟΠΥΥ"

Πρώτη η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την προώθηση μεταρρυθμίσεων

Πρώτη αναδείχτηκε η Ελλάδα μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ότι αφορά τη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και τη προώθηση μεταρρυθμίσεων.Σύμφωνα με την έκθεση «Τhe 2012 Euro Plus Monitor» που εκπόνησαν το Lisbon Council και η Berenberg Bank, η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (8,2 με άριστα το 10 -) και την υψηλότερη θέση μεταξύ 20 εξεταζόμενων χωρών σε ότι αφορά την ταχύτητα προσαρμογής στην οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην έκθεση κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την τριετία 2009-2012.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, παρά την αξιοσημείωτη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ χαμηλά και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζωνης.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη η Ελλάδα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την προώθηση μεταρρυθμίσεων"

Τελεσίγραφο των εργαζομένων στο Τ.Τ. προς το Γ. Στουρνάρα

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να παραμείνει αυτόνομο, υπό Δημόσιο έλεγχο και να συνεχίσει το έργο που επιτελεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, σε μια εποχή που η κοινωνία μας το έχει μεγαλύτερη ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, αναφέρει το πανελλαδικό διοικητικό συμβούλιο εργαζομένων τού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι εργαζόμενοι τού Τ.Τ. αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν το σπάσιμο τού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή Τράπεζα και ζητούν σύντομα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για να του εκθέσουν τις απόψεις τους και να ενημερωθούν για τα σχέδια που υπάρχουν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επιπλέον, ζητούν συνάντηση με τη Διοίκηση τού Τ.Τ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων τού Τ.Τ. ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι την Τετάρτη 28.11.2012, τότε προχωράνε στις εξής κινητοποιήσεις:

- Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία, στις 15:00, και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 28.11.2012.

- Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 29.11.2012 από τις 12:00 και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία. Τα καταστήματα που λειτουργούν και σε απογευματινή βάρδια θα παραμείνουν κλειστά.

- 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 30.11.2012 και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία, στην Αθήνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο των εργαζομένων στο Τ.Τ. προς το Γ. Στουρνάρα"

Μαυραγάνης: Θα εισπράξουμε τα λεφτά που χρωστάει η Hochtief για το αεροδρόμιο

Τη διαβεβαίωση ότι τα λεφτά που χρωστάει η γερμανική εταιρία Hochtief θα εισπραχθούν έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην Βουλή αναφορικά με οφειλή ύψους 150.000.000 ευρώ προς το δημόσιο της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας με την ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη ανέφερε ότι «θα πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα λειτουργεί και ότι το νομικό σύστημα δουλεύει σωστά. Με την εταιρία υπάρχει διαφορά και θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Ο υφυπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ακόμη ότι «η οφειλή ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει σχέση με την είσπραξή ΦΠΑ αλλά με πάγια της εταιρίας την περίοδο που κατασκευαζόταν το αεροδρόμιο. Η εν λόγω υπόθεση κρίνεται στο διαιτητικό δικαστήριο και η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου γίνεται με τον καλύτερο τρόπο».

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαυραγάνης: Θα εισπράξουμε τα λεφτά που χρωστάει η Hochtief για το αεροδρόμιο"

Γερμανοί τώρα και στα νοσοκομεία!

Άρχισαν οι έκτακτοι έλεγχοι και οι επισκέψεις στο ΕΣΥ

Σε εποχή μνημονίου και δανειστών το βλέπουμε και αυτό! Γερμανοί ειδικοί της ομάδας δράσης (Task Force) του Ράιχενμπαχ άρχισαν τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Έντονες αντιδράσεις εργαζομένων

Τι άλλο θα δούμε άραγε στη χώρα των δανείων καθώς πλέον άρχισαν και οι επισκέψεις ελέγχων ξένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η πρώτη κίνηση έγινε με δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον Ευαγγελισμό και το «Αττικόν».

Γερμανοί εμπειρογνώμονες έκαναν την εμφάνισή τους καταρχάς στον Ευαγγελισμό προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά πως λειτουργεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αλλά και να ελέγξουν προμήθειες και οικονομική κατάσταση. Οι πληροφορίες όμως είχαν φθάσει ήδη στα αυτιά των εργαζομένων οι οποίοι μπλόκαραν την επίσκεψη με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο.
Έτσι η διοίκηση συνάντησε τους Γερμανούς εκτός Ευαγγελισμού για να συζητήσουν τα …καθέκαστα.

Νωρίτερα όμως οι ειδικοί του της Τασκ Φορς επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Αττικόν.
Εκεί δεν περιορίσθηκαν σε απλή επίσκεψη αλλά έκαναν και ερωτήσεις σε εργαζόμενους διαφόρων τμημάτων όπως αναφέρουν παραβρισκόμενοι, προκειμένου να μάθουν πόσα ακριβώς υλικά χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις και εξετάσεις.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείο Αττικόν μάλιστα σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «Προκλητική εμφάνιση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Τρόϊκας και επιτετραμμένοι του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας».

Όπως αναφέρουν, επιχείρησαν μάλιστα να κάνουν και σύσκεψη με τη Διοίκηση και με υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου, με παρουσία του Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ στα πλαίσια της «ανταλλαγής εμπειριών» και «προσφοράς τεχνογνωσίας».

Το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου και σ αυτήν την περίπτωση μπλόκαρε την είσοδο των …υψηλών επισκεπτών στα γραφεία της διοίκησης.
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πάντως πως οι Γερμανοί ελεγκτές αποδοκιμάστηκαν έντονα από υπαλλήλους, γιατρούς αλλά και συνοδούς ασθενών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Να σημειωθεί πως το… στίγμα έδωσε στην επίσκεψη του στη χώρα μας και ο Γερμανός υπουργός Υγείας ο οποίος δήλωσε πως θα συμβάλει στο να περισταλούν περαιτέρω οι δαπάνες στα νοσοκομεία, οι προμήθειες, να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και να περιορισθούν οι όποιες σπατάλες.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί τώρα και στα νοσοκομεία! "

Αστυνομικοί Ξάνθης: "Αντί να αστυνομεύουμε, φυλάμε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής !" (Βίντεο)

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις που κάνει οο Γ.Γ. της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης Α. Γεωργιάδης για τα προβλήματα στελέχωσης βασικών υπηρεσιών αστυνόμευσης και προστασίας του πολίτη εξαιτίας της παρουσίας των κέντρων φύλαξης παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα αναφέρεται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί της Ξάνθης είναι υποχρεωμένοι να φρουρούν τα γραφειά της Χρυσής Αυγής και όχι να αστυνομεύουν την πόλη.

Όπως εκτιμά σε δήλωσή του στο Κανάλι 6, μετά τα γεγονότα στη Σχολή της Κομοτηνής, ήταν φυσικό να εξεγερθούν οι μετανάστες εξαιτίας της απόφασης που παρατείνει το χρόνο κράτησης από τρεις μήνες σε ένα χρόνο. Παράλληλα όμως επισημαίνει και τις αντιφάσεις που προκύπτουν από την κράτησή τους:

«Δεν έχουμε επανδρωμένα περιπολικά αλλά φυλάμε τη Σχολή»

«Οι μετανάστες είναι μέσα σιτίζονται και έχουν θέρμανση και ο αστυνομικός απ΄έξω κόβει ξύλα για να ζεσταθεί από το δάσος, δεν είναι λογικό όλο αυτό ! Αυτή τη στιγμή φυλάνε 30 αστυνομικοί, 500 μετανάστες στην Ξάνθη και σκέφτονται και άλλους. Δεν υπάρχουν ατομα στις υπηρεσίες για να βγουν στο περιπολικο και εμείς φυλάμε τη Σχολή. Ας έρθει ο κύριος ο Δένδιας να απολογηθεί αυτός γιατί αργεί να πάει κάπου το περιπολικό, γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση έξω.»

Είμαστε αρκετά λιγότεροι αστυνομικοί από την απαιτούμενη δύναμη, έπρεπε να έρθουν 50 άτομα από την Κομοτηνή δεν ήρθαν. Στέλνουμε 20 άτομα καθημερινά στην Κομοτηνη για να φυλάξουν την Αστυνομική Σχολή ενώ έρχονται στην Ξάνθη αστυνομικοί από άλλες περιοχές. Κι όταν γίνει εξέγερση στην Ξάνθη, ποιος θα έρθει να φυλάξει τη σχολή;» σημειώνει ο Γ.Γ. της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αξιωματικών Ξάνθης.

«Άκουσον άκουσον, φυλάμε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής !»

«Άκουσον άκουσον, φυλάμε κάθε βράδυ τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ! Ποιος είναι αυτός που κρίνει ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι τόσο σημαντική όσο τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Για μια πόρτα και ένα γραφείο κάθε βράδυ χρειάζονται δύο άτομα της Αστυνομίας όταν δεν έχουμε ένα άτομο για τα περιπολικά; Ο κύριος Δένδιας να βγει από το γραφείο του και να απολογηθεί στον κόσμο της Ξάνθης.» καταλήγει με δηκτικό τρόπο ο Α. Γεωργιάδης που εκτιμά ότι δεν υπάρχει λογική και δεν υπάρχει σχεδιασμός γιατί «κάθονται σε ένα γραφείο και προσπαθούν να εφαρμόσουν πρακτικές άλλων προηγμένων χωρών χωρίς καμία υποδομή και προετοιμασία».



xanthipress

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί Ξάνθης: "Αντί να αστυνομεύουμε, φυλάμε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής !" (Βίντεο)"

Τα 10 σκοτεινά σημεία της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος

Τι παγίδες κρύβουν η επαναγορά, η εκταμίευση της δόσης, η στάση του ΔΝΤ, ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις και ο διαρκής έλεγχος των κλιμακίων της τρόικας

Δέκα γκρίζες ζώνες περιλαμβάνει η συμφωνία των Βρυξελλών για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις αρχής γενομένης από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η βαθιά συνεχής ύφεση και τα αμφιλεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, οι όροι επαναγοράς των ομολόγων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το αβέβαιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ορισμένα μόνο από τα τρωτά σημεία της συμφωνίας που θέτουν εν αμφιβόλω το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι «10» γκρίζες ζώνες εντοπίζονται σε:
1. Χρέος. Αν μπορεί να επιτευχθεί το 124% του ΑΕΠ το 2020 και αν η τάση μείωσης θα δείχνει 110% το 2022, χωρίς την εφαρμογή ενός νέου PSI.
2. Επαναγορά. Βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα κριτήρια συμμετοχής και ποιος θα δώσει τα λεφτά.
3. Ομόλογα. Ο όρος είναι να αγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 35 % της ονομαστικής τους αξίας. Αν οι τιμές υπερβούν το όριο, αυτό, τότε η επαναγορά θα θεωρηθεί αποτυχημένη και απαιτείται νέος γύρος συνομιλιών.
4. Δόση. Η εκταμίευση μόνο της πρώτης δόσης προαπαιτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς σε χρόνο ρεκόρ.
5. ΔΝΤ. Απειλεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς.
6. Πρωτογενή πλεονάσματα. Διατυπώνονται αμφιβολίες, για το αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένο ότι και το 2013 θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ενώ το 2014 θα είναι στάσιμη. Το ΑΕΠ από το 2015 και μετά θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό 4% με 4,5%.
7. Τράπεζες. Οι ανάγκες ανακεφαλοποίησης των τραπεζών θα έπρεπε να καθοριστούν στο τέλος των αποφάσεων του «κουρέματος», τονίζουν διεθνείς αναλυτές, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου.
8. Ιδιωτικοποιήσεις. Η μείωση τους χρέους προαπαιτεί την επίτευξη του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα πρέπει να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,58 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν το 2013. Σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με κεντρικό θέμα τον ΟΠΑΠ (έγκριση για επόμενη φάση των 8 επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον). Επισπεύδονται οι αποφάσεις για Λαχεία, ΔΕΠΑ, και Ελληνικό. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο πλειοδότης για τα Κρατικά Λαχεία, και ποιοι από τους 5 «μνηστήρες» για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ περνούν στην επόμενη φάση.
9. Αγορά. Από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,9 δισ. ευρώ περισσεύουν για να πάνε στους ιδιώτες – προμηθευτές προκειμένου ν’ ανασάνει η αγορά.
10. Διαρκής έλεγχος. Για κάθε επόμενη δόση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να περνάει από τη «μέγγενη» των κλιμακίων της Τρόικας.

Μ. Χριστοδούλου
bankingnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 10 σκοτεινά σημεία της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος"

Morgan Stanley και Deutsche Bank οι σύμβουλοι της Ελλάδας για τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους

Σύμφωνα με το Reuters το ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε την Deutsche Bank και την Morgan Stanley ως συμβούλους για τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους.

Η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και τη Δευτέρα, η διαδικασία θα είναι εθελοντική ενώ η τιμή δεν έχει προσδιοριστεί σύμφωνα πάντα με το Reuters.

**

Το σενάριο να προχωρήσουν σε μετακύλιση των ελληνικών τίτλων που κατέχουν εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης - προκειμένου να μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ το ποσό των 7,6 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί να δώσουν επιπλέον στην Αθήνα ως το 2016 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν κατά την προχθεσινή σύνοδο του Eurogroup σε δέσμη μέτρων τα οποία στοχεύσουν στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters, τη διετία 2012-14 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 5,8 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016, σύνολο 7,6 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση ωστόσο που οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεχτούν να αντικαταστήσουν τους ελληνικούς τίτλους που κατέχουν σήμερα με νέους μετά τη λήξη τους, η Ελλάδα θα «απαλλασσόταν» από την απόδοση 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2014 και 1,9 δισ. για το 2015-2016.

Η πρόταση της μετακύλισης των ελληνικών τίτλων δεν είναι ωστόσο οριστική, και η ενότητα η οποία αναφέρεται στη «μετακύλιση των τίτλων ANFA (όρος ο οποίος περιγράφει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών)» έχει μπει σε παρένθεση. Επιπλέον, όπως αναφέρει το έγγραφο, τα αναφερόμενα ποσά είναι μόνο ενδεικτικά και η έγκρισή τους εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Η πρόταση για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, είναι διαφορετική από την επιστροφή των κερδών από τους τίτλους ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, βάσει του προγράμματος SMP, στην Αθήνα.

I-Reporter

Διαβάστε Περισσότερα » "Morgan Stanley και Deutsche Bank οι σύμβουλοι της Ελλάδας για τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους"

«Όχι» των Σκοπιανών στην πρόταση Αβραμόπουλου για Μνημόνιο Συνεννόησης

Τα Σκόπια θεωρούν ότι το Μνημόνιο που προτάθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «αντικατοπτρίζει την άποψη της Ελλάδας», και εμμένουν στην ισχύουσα μεταβατική συμφωνία του 1995, είπε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, Nikola Poposki, σε ερώτηση ελληνίδας ευρωβουλευτού Μ. Κοππά στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αποστείλει τον περασμένο μήνα επιστολή στην ΠΓΔΜ για σύναψη Μνημονίου Κατανόησης που θα περιγράφει τις παραμέτρους της λύσης στο θέμα του ονόματος, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υπό τον κ.Νιμιτς.

Η απάντηση των Σκοπίων, δόθηκε με την επιστολή του σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών Nikola Poposki προς στον έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, ακριβώς ένα μήνα μετά την επιστολή του τελευταίου προς τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Με την επιστολή Poposki οι σκοπιανοί χαιρετίζουν την ελληνική πρόθεση να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών «αποφασιστικά».

Ο Poposki επέμεινε ότι η ελληνική πρόταση περί υπογραφής Μνημονίου κατανοήσεως μεταξύ των δύο χωρών ως βάση επίλυση της διαφοράς στην ονομασία ήρθε ως απάντηση στις πρωτοβουλίες της χώρας του.
Ωστόσο στη συνάντηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, σύμφωνα με την Μ. Κοππά, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ έδειξε με την απάντησή του ότι η πρόταση Αβραμόπουλου για Μνημόνιο Συνεννοήσεως δεν είναι αποδεκτή από τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα η Μ. Κοππά αρχικά ρώτησε τον σκοπιανό ΥΠΕΞ Poposki αν η ΠΓΔΜ αποδέχεται την πρόταση Αβραμόπουλου και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική η ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε τον σκοπιανό αξιωματούχο τους λόγους μιας τέτοιας απόρριψης «που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος που με τη σειρά του θα βοηθούσε και στην επίλυση του ζητήματος με το όνομα».

Ο Poposki απάντησε ότι τα Σκόπια έλαβαν και εξέτασαν με προσοχή το Μνημόνιο το οποίο ωστόσο "αντικατοπτρίζει την άποψη της Ελλάδας". Υπογράμμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, μεταξύ των δύο χωρών, καθορίζει επαρκώς το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πρέπει να τηρούνται.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» των Σκοπιανών στην πρόταση Αβραμόπουλου για Μνημόνιο Συνεννόησης"

FT: Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα

By Robin Wigglesworth, Peter Spiegel και Ralph Atkins

Οι οικονομολόγοι συχνά περιγράφουν τις κρατικές επαναγορές χρέους ως «χαμένη δουλειά»,μια απώλεια χρόνου και χρήματος. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τους ρυθμιστές της ευρωζώνης από το να βάλουν την επαναγορά ομολόγων μέσα στην σύνθεση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Σε ονομαστική αξία, τα θέλγητρα είναι οφθαλμοφανή. Επαναγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, τα οποία κινούνται κάτω από την ονομαστική τους αξία και αποσύροντάς τα, η Αθήνα έχει την δυνατότητα να μειώσει το συνολικό δανειακό της βάρος.

Αν και τα περισσότερα από τα ελληνικά χρεωστούμενα στον ιδιωτικό τομέα εξανεμίστηκαν με την προηγούμενη αναδιοργάνωση του χρέους 200 δισ. ευρώ, περίπου 62 δισ. ευρώ παραμένουν στα χέρια των ελληνικών τραπεζών, λίγων ευρωπαίων επενδυτών και, όλο και περισσότερο, hedge funds που ποντάρουν στην επαναγορά.

Οι αξιωματουχοι ελπίζουν ότι η επαναγορά θα καλύψει κάτι παραπάνω από το μισό από την μείωση του χρέους που προβλέπει η χθεσινή συμφωνία, χαμηλώνοντας το δανειακό βάρος της Ελλάδας από το 144% του ΑΕΠ στο 126,6% το 2020. Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν οι Financial Times, οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι 11 ποσοστιαίες μονάδες από αυτή την μείωση θα προέλθουν από την επαναγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσο χρέος θα καταφέρουν να αποσύρουν με το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 10,2 δισ. ευρώ σε δάνεια που θα δοθούν στην επόμενη δόση των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Κανένας μας δεν γνωρίζει πραγματικά,» σχολίασε ανώτατος διπλωμάτης. «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε.»

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι η τιμή της επαναγοράς των ομολόγων δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τις τιμές στο κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή –δηλαδή περίπου 28 σεντς στο ευρώ κατά μέσο όρο για όλες τις λήξεις, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή Exotix.

Αν και η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων του ιδιωτικού τομέα διολίσθησε έως το χαμηλό των 11,6 σεντς στο ευρώ στα τέλη Μαΐου, η τιμή που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές δεν αφήνει περιθώρια για να δελεαστούν οι ομολογιούχοι. Οι τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία της Ελλάδας πιθανότατα θα εξαναγκαστούν να υπογράψουν την επαναγορά, αλλά τα hedge fundsμάλλον θα αρνηθούν διεκδικώντας καλύτερη συμφωνία.

Πράγματι, η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων, ανήλθε ως πάνω από τα 29 σεντς στο ευρώ,υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει και καλύτερη τιμή.

Ο Hans Humes της Greylock Capital, hedge fund με έδρα στην Νέα Υόρκη, που μετείχε στην συντονιστική επιτροπή των πιστωτών φέτος, υπολογίζει ότι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στα χέρια των hedge funds.

«Πολλοί αγόρασαν φθηνά οπότε θεωρητικά μπορεί να πουλήσουν, αλλά όχι σε τέτοια τιμή,» δήλωσε στους FT. «Θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα 40 σεντς αλλά αν οι Ευρωπαίοι κυνηγήσουν την τιμή προς τα πάνω, θα είναι αυτοκαταστροφικό».

Ορισμένα hedge funds είναι πιθανό να μην συμμετέχουν διεκδικώντας το πλήρες ποσό. Η Elliott Associates, ένα επιθετικό fund που έφτιαξε το όνομά του μηνύοντας κυβερνήσεις, κατέχει ένα κομμάτι αναδομημένου ελληνικού χρέους και «δεν πρόκειται να εξέλθει για καμία τιμή χαμηλότερη του 100%», προβλέπει ένας Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Αν το πρόγραμμα επαναγοράς αποτύχει, θα ρίξει σε ταραχή για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που με τόσο κόπο και καθυστέρηση συμφωνήθηκε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει την επόμενη δόση βοήθειας από μέρους του οργανισμού, αν δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την επαναγορά. Οι σχολιαστές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει απαιτώντας περισσότερη ανακούφιση στο χρέος, αν δεν πετύχει η επαναγορά τους στόχους της.

Παρά τις ελπίδες μείωσης του χρέους που εναπόκεινται στην επαναγορά, η αποτυχία του προγράμματος ίσως είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν σε επαναγορές ομολογων θα ήταν καλύτερα να δοθούν αλλού, δεδομένου ότι το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα έχει χαμηλούς τόκους και κανένα χρεόγραφο δεν λήγει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Προτίμησαν την εύκολη λύση. Ενώ πιο περίπλοκες και πιο αποδοτικές λύσεις, δεν εξετάστηκαν», σχολίασε ο τραπεζίτης. «Είναι χαράμισμα για τα επίσημα κεφάλαια και είναι αναπόφευκτο ότι το ελληνικό πακέτο θα πρέπει να ξανανοίξει.»

ΠΗΓΗ: FT.com
Εuro2day.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "FT: Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα"

Δέσμευση Στουρνάρα: Θα εξαιρέσω τα ΑμεΑ από τις μειώσεις μισθών-συντάξεων

Διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών πως θα εξαιρεθούν από τις διατάξεις του Μνημονίου 3 για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων πήραν οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ.

Άτομα με αναπηρία βγήκαν και σήμερα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις που μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο. Συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και είχαν συνάντηση με τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι υπάρξουν συμπληρώσεις και διορθώσεις στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εντάσσει τα άτομα με αναπηρία στις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όπως είπαν, ο υπουργός τους γνωστοποίησε ότι θα προσπαθήσει να γίνει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να τους εξαιρεί.

Μετά τη συνάντηση, αποχώρησαν από το υπουργείο και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δεύτερα, 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέσμευση Στουρνάρα: Θα εξαιρέσω τα ΑμεΑ από τις μειώσεις μισθών-συντάξεων"

Όλι Ρεν: Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ευρωζώνη

«Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί και οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν, όχι για το καλό των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες αλλά για το καλό του ελληνικού λαού και για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, την ευημερία και να βελτιωθούν τα ποσοστά ανεργίας στην ίδια την Ελλάδα». Αυτά δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επίτροπος Oικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να εξετάσουν μέτρα περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, κάτω από το 110% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στους λόγους που έθεσαν εκτός στόχων το ελληνικό πρόγραμμα, τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο Επίτροπος Ρεν εκτίμησε οτι οφείλεται στην έλλειψη εθνικής ενότητας και δευτερευόντως στις χειρότερες των εκτιμήσεων οικονομικές προοπτικές.

Ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ορόσημο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της.

«Μαζί θα τα καταφέρουμε» καταλήγει στη συνέντευξή του ο κ. Ρεν.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Όλι Ρεν: Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ευρωζώνη"

Τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές ερευνά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε έλεγχο για τις συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές και τα ψυχιατρεία, ανακοίνωσε ότι θα προβεί εντός του 2013 η Επιτροπή για την Πρόληψη των... Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης και Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εντός του επόμενου έτους η Επιτροπή θα επισκεφθεί την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, το Σαν Μαρίνο, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την Ουκρανία, προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους ή βρίσκονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Μέσω της σχετικής ανακοίνωσης καλούνται όσοι βρίσκονται σε φυλακές ή ψυχιατρεία των παραπάνω χωρών, να ενημερώσουν την Επιτροπή, για φαινόμενα κακομεταχείρισης, βασανισμών ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Σημειώνεται ότι τα μέλη των αντιπροσωπειών της CPT έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε φυλακές, φυλακές ανηλίκων, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρικά νοσοκομεία, ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, κλπ.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές ερευνά το Συμβούλιο της Ευρώπης"

Η φυματίωση ξαναγυρνά - Προσοχή στα παιδιά

Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ( ή το 1/3 του πληθυσμού της γης )υπολογίζεται ,ότι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης .Ο ΠΟΥ αναφέρει ,ότι το 2010, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Στην Ελλάδα η επίπτωση της φυματίωσης εμφανίζει πτωτική τάση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Δυτικο-Ευρωπαικές χώρες. Σύμφωνα με το ευρωπαίκό CDC(ECDC) , το 2009 η επίπτωση της φυματίωσης στη Ελλάδα ήταν 5,2/100000 διασπορά της νόσου .Επειδή όμως πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται ή διαφεύγουν πιθανότατα η επίπτωση αυτή να είναι υψηλότερη .Το 2009 για πρώτη φορά η επίπτωση της νόσου στους μετανάστες ήταν μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι περιοχές με υψηλότερη επίπτωση φυματίωσης είναι η περιοχή της Νότιας Σαχάρας ,νοτιοανατολική Ασία, Ινδία και Κίνα .Ενδιάμεση επίπτωση παρατηρείται στην κεντρική και νότια Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.

Από το 1981 λειτουργεί ιατρείο φυματίωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α.Κυριακού» και αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με φυματίωση για την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ο παιδικός πληθυσμός των Αθηνών υπολογίζεται σε 900.000 και αποτελεί το 50% περίπου του Ελληνικού παιδικού πληθυσμού.

Το 2012, τα στελέχη της κλινικής δημοσίευσαν επιδημιολογικά στοιχεία επίπτωσης της νόσου για τα έτη 2000 – 2009 για τη περιοχή των Αθηνών .Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συνοπτικά είναι :
- η φυματίωση στα παιδιά στην περιοχή των Αθηνών παρουσιάζει σταδιακή μείωση
- τα παιδιά των μεταναστών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πνευμονικής και εξωπνευμονικής φυματίωσης
- η συχνότερη μορφή πνευμονικής φυματίωσης είναι αυτή της πυλαίας αδενίτιδας, ενώ από τις εξωπνευμονικές μορφές η τραχηλική λεμφαδενίτιδα
- τα περισσότερα παιδιά με θετικά Mantoux και θετικό ανοσοδιαγνωστικό τέστ πάσχουν από λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση , γεγονός που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση των ασυμπτωματικών παιδιών με δοκιμασία Mantoux
- τα ποσοστά αντοχής στα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα παραμένουν χαμηλά και μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης έχουν περιγραφεί.

Τι ισχύει σήμερα για το εμβόλιο της φυματίωσης BCG
Το μοναδικό εμβόλιο για την πρόληψη της φυματίωσησ σήμερα είναι το BCG .Το εμβόλιο αυτό παρέχει προστασία από σοβαρές μορφές της νόσου, όπως την κεχροειδή φυματίωση ή την μηνιγγίτιδα,αλλά η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της πνευμονικής φυματίωσης του ενήλικα αμφισβητείται. Έτσι λοιπόν το εμβόλιο BCG δεν ανήκει στα εμβόλια ρουτίνας ,αφου δεν ανήκει στα υποχρεωτικά εμβόλια του παιδικού πληθυσμού.

Δεδομένου ότι η επίπτωση της φυματίωσης στον παιδιά της Ελλάδας είναι χαμηλή, θα πρέπει να γίνεται επιλεκτικός εμβολιασμός με BCG κατά την γέννηση των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (αθθίγανοι ,έλληνες μουσουλμανικής καταγωγής ή με καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη ή την πρώην ΕΣΣΔ. Επίσης τα παιδιά μεταναστών και ιδιαίτερα όταν τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν γεννηθεί σε χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση.)Όσα από τα παιδιά αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά την γέννηση , θα πρέπει να εμβολιάζονται μετέπειτα σε οποιαδήποτε ευκαιρία. Ενδείξεις εμβολισμού έχουν επίσης όσα παιδιά έρχονται σε επαφή με ενήλικα πάσχοντα ,που δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και η απομάκρυνση των παιδιών από αυτόν δεν είναι δυνατή π.χ πάσχουσες μητέρες από τα παιδιά τους.

Χρυσάνθη Λαθήρα
Παιδίατρος
lathiraped@gmail.com

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Η φυματίωση ξαναγυρνά - Προσοχή στα παιδιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news