facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Διώκεται για κακούργημα ο Αιτωλοακαρνάνας αρχηγός της Πυροσβεστικής;

Μείζον ηθικό θέμα το οποίο προκαλεί αναταράξεις -εντός και εκτός- του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει από τις πρόσφατες τοποθετήσεις στην ηγεσία της Π.Υ.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η απομάκρυνση του αρχηγού του Σώματος, κ. Παναγιώτη Μπονάτσου, ο οποίος αποστρατεύθηκε.

«Πηγές» από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στον τέως -πλέον- αρχηγό χρεώνονται κυρίως υπηρεσιακά «λάθη» και «παραλείψεις» κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία υπήρξε η τρίτη πιο καταστροφική από το 2000, καθώς μετατράπηκαν σε παρανάλωμα του πυρός περισσότερα από 550.000 στρέμματα πρασίνου.

Στη θέση του κ. Μπονάτσου τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, κ. Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία χαρακτηρίζουν από «ατυχή» έως και «σκανδαλώδη» την τοποθέτηση του κ. Γεωργακόπουλου ως επικεφαλής του Σώματος, από τη στιγμή που ο νυν αρχηγός όχι μόνο έχει ανοικτές «παρτίδες» με την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά κατηγορείται για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δίωξη αφορά στην άμεση συνέργεια σε απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου (κακούργημα) και εντάσσεται στο πρώτο μεγάλο «κύμα» διώξεων που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το αποκαλούμενο πρώτο σκάνδαλο των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, το οποίο φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ έχει ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, o οποίος αναμένεται -το προσεχές διάστημα- να καλέσει τους συνολικά 29 κατηγορουμένους σε απολογία.

Όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών, κυρίας Πόπης Παπανδρέου, ο κ. Γεωργακόπουλος μαζί με ακόμη οκτώ συναδέλφους του, τρία στελέχη εταιρειών καθώς και έναν πρώην υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου, εμπλέκεται στο σκέλος που αφορά στην τεχνική υποστήριξη των πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, που -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις!

Προαγωγές αντί για διαθεσιμότητα

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής καταγγέλλουν στη zougla.gr ότι, αντί να ληφθεί υπ' όψιν η συγκεκριμένη «δικαστική περιπέτεια» του νυν αρχηγού (ο οποίος βέβαια έχει το τεκμήριο της αθωότητας) αλλά και να ισχύσουν οι διατάξεις του νόμου 343/69, οι οποίες προβλέπουν ότι τίθενται αυτομάτως σε διαθεσιμότητα οι αξιωματικοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής όταν διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, το ΚΥΣΕΑ «επιβράβευσε» τον κ. Γεωργακόπουλο τοποθετώντας τον επικεφαλής της πολύπαθης υπηρεσίας.

Όπως εξηγούν, η νομοθεσία -η οποία αγνοήθηκε- είναι σαφής, καθώς, από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε αξιωματικός τίθεται σε διαθεσιμότητα, τότε δεν μπορεί να κριθεί.

«Πρόκειται για απίστευτη τοποθέτηση, η οποία οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες του κ

. Γεωργακόπουλου, ο οποίος μακάρι να αποδειχθεί ότι είναι αθώος, αλλά με τη μεταχείριση την οποία έχουν οι υψηλόβαθμοι κατηγορούμενοι. Δεν μπορεί να διέλαθε την προσοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα του κ. Δένδια το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα. Δεν έχουν δικαίωμα να πουν ότι ''δεν γνωρίζαμε''» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν: «Ο κ. Γεωργακόπουλος μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος Αρχηγός στην ιστορία του Σώματος. Αυτό δεν έχει να κάνει, όμως, με την παρούσα υπόθεση. Δεν μπορούν οι χαμηλόβαθμοι να διώκονται και αυτεπάγγελτα να τίθενται σε διαθεσιμότητα για ψύλλου… πήδημα και τα στελέχη να παραμένουν στο απυρόβλητο. Πέραν όλων των άλλων, κάποιοι εμφανίζονται να γράφουν τις εισαγγελικές ενέργειες και δη τις διώξεις στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».

Επαναλαμβανόμενη ιστορία

Η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr είχε και κατά το παρελθόν αναδείξει τις μεθόδους που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά στην καταστρατήγηση των νόμων αλλά και την κατάλυση της όποιας ηθικής έννοιας σχετικά με την ανέλιξη στελεχών, τα οποία, αν και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, εμπλέκονται και διώκονται για υποθέσεις ζημίας του ίδιου του Δημοσίου.

Έχει δε αποκαλύψει πολλάκις το… ρεσιτάλ αξιοκρατίας το οποίο υπάρχει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς από την πρώτη ημέρα άσκησης των ποινικών διώξεων είχε επισημάνει ότι δεν είναι δυνατόν ανώτατα στελέχη και αξιωματικοί να διώκονται και να παραμένουν στη θέση τους.

Η τότε αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «πατούσε» στο επιχείρημα ότι, επειδή οι διώξεις στην Πυροσβεστική αφορούσαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη, δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν, αφού έπρεπε να υπάρχει μια συνέχεια στη διοίκηση του Σώματος.

Τα περίεργα, όμως, στην υπόθεση του νυν Αρχηγού αλλά και ορισμένων ακόμη αξιωματικών εκτείνονται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2011, λίγο διάστημα μετά τις αρχικές διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στις έκτακτες και τότε κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της Υπηρεσίας, οι υπόδικοι όχι μόνο προήχθησαν αλλά τοποθετήθηκαν και σε θέσεις-κλειδιά.

Τότε στη θέση του υπαρχηγού είχε τοποθετηθεί ο πρώην γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος ο νυν αρχηγός, Σωτήρης Γεωργακόπουλος, ενώ διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας τοποθετήθηκε ο Κώστας Παπαδογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να «προσπεράσει» 16 αρχιπυράρχους που προπορεύονταν στην επετηρίδα.

Κοινή συνισταμένη των τριών ανώτερων αξιωματικών ήταν το γεγονός ότι ήδη κατηγορούνταν από τις εισαγγελικές Αρχές.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται» σχολιάζουν με νόημα τα ίδια πρόσωπα.

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώκεται για κακούργημα ο Αιτωλοακαρνάνας αρχηγός της Πυροσβεστικής;"

Ελεγκτικό: Επιδοτήσεις κατοικίας σε υπαλλήλους του Δήμου Ξάνθης που είχαν άλλες ιδιοκτησίες!

Ενώ οι Δήμοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς διαθεσιμότητας, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο με εκθέσεις τους δίνουν στοιχεία σοκ για... να καταδείξουν τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης και τη διαφθορά, όπως αναφέρει ο Αθηναϊκός Τύπος.

Στην επίμαχη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα κακής διοίκησης και σπατάλης, αναφέρονται μεταξύ άλλων οι Δήμοι Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Πιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη το πόρισμα καταγράφει περίπτωση κατά την οποία το Ελεγκτικό Συνέδρειο εντόπισε και απέρριψε εντάλματα 23.048 ευρώ για την επιδότηση ανέγερσης κατοικίας σε δύο περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε α) ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας, και β) ότι οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει πριν τον διορισμό των υπαλλήλων!

Επίσης στο ίδιο πόρισμα αναφέρονται οι περιπτώσεις:

1. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης επιστράφηκε ένταλμα πληρωμής 15.666 ευρώ που αφορούσε αποδοχές και έξοδα κίνησης 8 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΠΕΑ) στον Δήμο

. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παράνομες τις μετατάξεις, αφού οι υπάλληλοι δεν παρείχαν τις υπηρεσίες τους στη ΔΕΠΕΑ μέχρι τις 31-12-2005, και παράλληλα όταν ίσχυσε η διαδικασία μεταφοράς προσωπικού στον Δήμο η ΔΕΠΕΑ ήταν υπό εκκαθάριση. Αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στον Δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000 ευρώ.

2. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης επίσης δεν καταβλήθηκε ποσό 6.486 ευρώ σε υπάλληλο για την πρώτη δόση επιδότησης με σκοπό την ανέγερση κατοικίας σε προβληματική περιοχή γιατί από τον έλεγχο προέκυψε ότι η σύζυγος του «δικαιούχου» διέθετε στην ίδια οικοδομή διαμέρισμα 87,49 τ.μ.!

Γενικότερα το πόρισμα αποκαλύπτει παρανομίες σε προσλήψεις, καταβολή αποζημιώσεων προς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά που σπαταλήθηκαν.

xanthipress

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό: Επιδοτήσεις κατοικίας σε υπαλλήλους του Δήμου Ξάνθης που είχαν άλλες ιδιοκτησίες!"

Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ανέργων, προχώρησε η εφορία Σκοπέλου!

Όπως ενημερωθήκαμε 5 πλειστηριασμούς μέσα στον Δεκέμβριο, και έρχονται δεκάδες άλλες για την Σκόπελο, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών...

Αρκετά κράτησε η τρομοκρατία και ο βασανισμός της καταχρεωμένης λαϊκής οικογένειας από την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

Να σταματήσουν τώρα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις που αφορούν λαϊκές οικογένειες, βιοτέχνες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους λόγω κρίσης και βαριάς φορολογίας και έχουν χρέη στην εφορία και στις τράπεζες.

skopelos-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας ανέργων, προχώρησε η εφορία Σκοπέλου!"

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Express Service κ. Ραπόπουλος για χρέη προς το Δημόσιο!

Συνελήφθη το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της εταιρείας Express Service Γιάννης Ραπτόπουλος για χρέη προς το Δημόσιο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης επικοινώνησαν με τον γνωστό επιχειρηματία και του ζήτησαν να επισκεφθεί το Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να τον ενημερώσουν για μια προσωπική του υπόθεση.

Ετσι, όταν λίγο μετά τις 10 ο Γιάννης Ραπτόπουλος πέρασε το κατώφλι της Αστυνομίας και παρουσιάστηκε, οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων τον ενημέρωσαν ότι συλλαμβάνεται καθώς οφείλει προς το Δημόσιο το ποσό των 7.863.000 ευρώ. Μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι δεν έχει καταβάλει και τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Ο επιχειρηματίας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου εκθέτει τον Παπακωνσταντίνου

Συγκεκριμένα, ενάμιση χρόνο (Μάρτιος 2011) μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τον βίο και την Πολιτεία του ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service και μεγαλύτερου ιδιώτη οφειλέτη στο Δημόσιο Γιάννη Ραπτόπουλου και την παροχή βοήθειας με ευνοϊκή ρύθμιση από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Η σύλληψη αυτή γεννά φυσικά μείζον θέμα και για τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος με την υπογραφή του είχε δώσει συγχωροχάρτι στον αποδεδειγμένα μπαταχτσή προς το Κράτος επιχειρηματία δίδοντας του άρση της δέσμευσης των προσωπικών του τραπεζικών λογαριασμών.

Μια άρση προς τον επιχειρηματία που αν και συλλαμβάνεται σήμερα για χρέη μόλις 8 εκατ. ευρώ, χρωστά πολύ περισσότερα μέσω τριών επιχειρήσεων του που δεν απέδιδαν φόρους αλλά και ΙΚΑ! Κάπως έτσι, ενάμιση χρόνο μετά τις δικές μας αποκαλύψεις και δύο μήνες μετά το άδειασμα του για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου για μια ακόμη φορά εκτίθεται και φυσικά θα πρέπει να μας απαντήσει για τις επιλογές του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο πρόεδρος της Express Service κ. Ραπόπουλος για χρέη προς το Δημόσιο!"

Λουκέτο έβαλαν οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Forthnet

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους, σοβαρό θέμα τίθεται στην εταιρεία FORTHNET.

Xτες ο Όμιλος Forthnet ανακοίνωσε μειώσεις μισθών που θα ξεπεράσουν το 35%.

Η αντίδραση των εργαζόμενων ήταν άμεση. Στο τηλεφωνικό κέντρο που βρίσκεται στον Ταύρο και οι εργαζόμενοι είναι πάνω από 1000 δεν ανέβηκαν για δουλειά.

Μόνον 15 άτομα που προσλήφθηκαν πρόσφατα και δουλεύουν για 300 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι έχουν συνέλευση για να αντιμετωπίσουν το θέμα της εργοδοσίας.

makeleio

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο έβαλαν οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Forthnet"

Εστειλαν μόνο 50 από τα 17.000 email σε καταθέτες του Εξωτερικού

Κυβέρνηση και ελεγκτικοί μηχανισμοί φαίνεται πως προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι δανειστές της χώρες στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν εξηγείται αλλιώς η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στην αποστολή των ειδοποιητηρίων στους 17.000 Έλληνες που διαπιστώθηκε ότι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Ενδεικτικό της απραξίας είναι πως ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης είχε δηλώσει πως θα αρχίσει σε μεγάλους αριθμούς η αποστολή επιστολών στους καταθέτες του εξωτερικού, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε χθες να στείλει μόνο 50 ηλεκτρονικά ραβασάκια. Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή 17.000 ειδοποιητήριων για εξαγωγές κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ στα δύο τελευταία χρόνια. Κάτι που φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως στους 50 πρώτους που έφτασε το ραβασάκι της Εφορία, τους δίνει προθεσμία 20 ημερών από την παραλαβή του ειδοποιητηρίου ώστε να μπορέσουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τις «αδικαιολόγητες» καταθέσεις τους. Παράλληλα θα πρέπει υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστειλαν μόνο 50 από τα 17.000 email σε καταθέτες του Εξωτερικού"

Η Siemens ζήτησε «ρήτρα δραχμής» για έργο στην Ελλάδα!

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα θα προχωρήσει όπως όλα δείχνουν με την μοναδική κοινοπραξία της Siemens, αφού στον ΑΔΜΗΕ απέκλεισαν ελληνική εταιρία από τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Γερμανική εταιρία ζήτησε σειρά εγγυήσεων για να διασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματά της, αφού απαίτησαν «ρήτρα δραχμής» και «ρήτρα κορώνας». Εκτός αυτού το τίμημα που ζητούσε η Siemens ήταν 550 εκατ. ευρώ έναντι 400 εκατ. που προέβλεπε η προκήρυξη! Τι παρατηρούμε λοιπόν; Ότι για μια ακόμη φορά , η εν λόγω εταιρία που σημειωτέον παραμένει ατιμώρητη ζητάει να υφαρπάξει τους Έλληνες.

Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και σαφέστατο: Ποιος έδωσε το πράσινο φως στον ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει η κοινοπραξία της Siemens, την ώρα που υπήρχαν καταγγελίες από την πρώτη στιγμή ότι η πρόταση είχε ελλείψεις; Θα απολογηθεί αυτή την φορά κάποιος γι την εν λόγω εξέλιξη που πήρε το πράγμα;

Να σημειωθεί ότι το θέμα προχώρησε λίγες ώρες μετά την έλευση της Μέρκελ στην Αθήνα. Τι εντολές δόθηκαν λοιπόν;

spirospero

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Siemens ζήτησε «ρήτρα δραχμής» για έργο στην Ελλάδα!"

Πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ

Ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως δεν... γνωρίζει πόσα χρήματα έπαιρναν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. «Είδα σε ορισμένες ΔΕΚΟ καλοπληρωμένες, μισθούς των 7, 8, και 9 χιλιάδων ευρώ το μήνα.

Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι μισθοί», υποστήριξε ο κ. Μανιάτης και παραδέχθηκε:

«Εγώ στο Πανεπιστήμιό μου έπαιρνα 1.800-2.000 ευρώ».

«Όταν μειώθηκε για πρώτη φορά ο μισθός κατά 20%, τα «λευκά κολάρα» σε αυτές τις ΔΕΚΟ κατέβασαν τα μολύβια», είπε ο κ. Μανιάτης για να καταλήξει:

«Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Όλοι οι Έλληνες πολίτες είμαστε ίσοι».

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ"

Ένας υπάλληλος για κάθε 9.000 ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ!


Τη δραματική κατάσταση της στελέχωσης του ΕΟΠΥΥ περιέγραψε ο πρόεδρος του οργανισμού, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, επισημαίνοντας ότι κάθε διοικητικός υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει 9.000 ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενημέρωσε ότι βασικό αίτημα της διοίκησης είναι: «τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ να μην δίνουν μόνο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά να δίνουν τον αντίστοιχο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Σε έναν οργανισμό με 12.000 προσωπικό, μόνο οι 1.200 είναι διοικητικοί, με αποτέλεσμα η αναλογία να είναι ένας υπάλληλος για 9.000 ασφαλισμένους».

Μάλιστα, ο προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησε το ΙΚΑ για «λαθροχειρία στις μετατάξεις προσωπικού».

Πέραν αυτών, ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στέγασης, καθώς «σε 1.000 τ.μ. υπάρχουν 300 εργαζόμενοι ατάκτως εριμμένοι. Πρέπει επίσης να ενοποιήσουμε όλες τις περιφερειακές μονάδες σε κοινή στέγη και ιδιόκτητο χώρο».

Τέλος, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του οργανισμού είναι «ο προγραμματισμός και η δρομολόγηση δράσεων, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα τα νέα ταμεία που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας υπάλληλος για κάθε 9.000 ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ!"

Τι λέει η ΙΚΕΑ για τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της και τις μειώσεις μισθών

Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρία Housemarket ΑΕ του ομίλου FOURLIS, που εκπροσωπεί την ΙΚΕΑ, σχετικά με την κινητοποίηση των υπαλλήλων στο κατάστημα του Κηφισού.

Όπως σημειώνει η εταιρία, οι μειώσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 8,5% και δεν υπερβαίνουν το 11% για κανέναν εργαζόμενο, ενώ όσα στελέχη υπέστησαν μειώσεις -κατά μέσο όρο 13%- τον Φεβρουάριο του 2012 εξαιρούνται από τις νέες διευθετήσεις.

«Απέναντι στη βαθύτερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μεταπολεμικά ο τόπος, οι εταιρίες του ομίλου FOURLIS έδειξαν μέχρι σήμερα μεγάλη ανθεκτικότητα. Όμως, η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας» σημειώνει η εταιρία και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς οι εξελίξεις ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις που μας αφορούν δεν έχουν πια ισχύ. Εμείς επιλέξαμε, σεβόμενοι τους δικούς μας ανθρώπους, να σχεδιάσουμε μια πολιτική αμοιβών κοινή για όλους τους εργαζομένους που μέχρι σήμερα αμείβονταν με κλαδική σύμβαση».

Παράλληλα, η Housemarket ΑΕ αναφέρει πως μερίμνησε ώστε να δοθεί κατώτατος μισθός για νέες προσλήψεις, 30% πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, να μη γίνουν διαφοροποιήσεις στην αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών, να δοθεί στους χαμηλόμισθους για κάθε 5ετία εργασιακής εμπειρίας στην ειδικότητα τους διορθωτική αύξηση 5%, να μην επηρεαστούν όσες και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 2 έτη, να μην μειωθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2012 και να διατηρηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα (επιδόματα μετακίνησης, φαγητού κλπ).

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι λέει η ΙΚΕΑ για τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της και τις μειώσεις μισθών"

Τοξικά προϊόντα σε ενδύματα μεγάλων εταιρειών εντόπισε η Greenpeace

Υποπτες χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές εντοπίσθηκαν σε προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων, ανακοίνωσε η Greenpeace σήμερα στο Παρίσι. Ανάμεσα στις μάρκες που αναφέρθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning.

Η Greenpeace αγόρασε το 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Πρόκειται για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.

«Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)», ανακοίνωσε η Greenpeace. Μερικά ρούχα έφεραν εξάλλου φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων.

Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Οι μάρκες που βρίσκονται υπό κατηγορία «είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας—μόνον η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη,
ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα», υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace.

Το 2011, η Greenpeace είχε δώσει στη δημοσιότητα δύο αναφορές με τίτλο «Dirty Laundry» (Άπλυτα) και «Dirty Laundry 2», που έδειχναν πως οι προμηθευτές των μεγάλων ομίλων υφαντουργίας δηλητηριάζουν το νερό ορισμένων κινεζικών ποταμών
με τα απόβλητά τους, αυτές τις χημικές ουσίες οι οποίες εντοπίζονται επίσης στις ίνες των προϊόντων που πωλούν.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τοξικά προϊόντα σε ενδύματα μεγάλων εταιρειών εντόπισε η Greenpeace "

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αυτό το κοινωνικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!

Τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειές τους με αγανάκτηση και οργή πληροφορήθηκαν μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου την επαίσχυντη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να ανατρέψει σχεδόν καθολικά τις... διατάξεις του μεσοπρόθεσμου για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.

10 μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του ν. 4093/2012, αυτός καταργήθηκε με τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό και κοινωνικά ανάλγητο. Οι διατάξεις που είχαν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο κάλυπταν τουλάχιστον περιορισμένο αριθμό ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

Οι κατέχοντες την πολιτική ευθύνη ΔΕΝ έχουν αντίληψη τι σημαίνει βαριά αναπηρία και χρόνια πάθηση! Οι ρυθμίσεις αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι αναπηροκτόνες!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζοντας το σύνολο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους καλεί τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στήριξαν στη Βουλή τη θέσπιση των νομοθετικών διατάξεων του μεσοπρόθεσμου να πάρουν δημόσια θέση, γιατί αυτή η πράξη τους εκθέτει πολιτικά.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας ΔΕΝ πρόκειται να δεχτεί τη σφαγή των ελάχιστων προστατευτικών παροχών που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα.

Ο μόνος δρόμος για την Κυβέρνηση είναι να πάρει πίσω ΤΩΡΑ τις ρυθμίσεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου πίσω!

Αυτό το κοινωνικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!

attacktv

Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αυτό το κοινωνικό πραξικόπημα δεν θα περάσει!"

ΓΣΕΕ: Το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει «παράνομα μέτρα»

Για "ψευδεπίγραφες εγκυκλίους" και επίσπευση του χρόνου εφαρμογής "παράνομων μέτρων" για τις νέες περικοπές (στις αποδοχές) κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

"Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Εργασίας νομοθετεί εκ νέου μέσω ψευδεπίγραφων εγκυκλίων του, ακόμη πιο δυσμενείς προβλέψεις από αυτές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που εν μια νυκτί ψήφισε στη Βουλή, επισπεύδοντας τους χρόνους εφαρμογής των παράνομων μέτρων για τις νέες περικοπές" αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούν από 12/11/12 να κόψουν αυτόματα το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% του μισθού όσων το λαμβάνουν. Κάτι τέτοιο δεν μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2013 οπότε και λήγει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον μικρότερες απολαβές από τις υπερωρίες καθώς υπάρχουν τροποποιήσεις, αφού ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο ΣΕΠΕ μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ καταργείται η προέγκρισή τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει απώλειες ως 40% στις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες υπερωρίες (κατ΄εξαίρεση) – δηλαδή χωρίς προέγκριση- πληρώνονται σήμερα με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80% ενώ οι νόμιμες- με προέγκριση- με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Αυτό που κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας με τις αλλαγές κατ΄ ουσία μετατρέπει τις κατ΄ εξαίρεση υπερωρίες σε νόμιμες και άρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν κατ΄ εξαίρεση υπερωρίες και θα πληρώνονται με προσαύξηση 40% αντί για 80%.

Ωράρια εργασίας

Καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα.

Η εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί για τους εργαζόμενους στα καταστήματα σε 6ήμερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Με τη διαδικασία αυτή επεκτείνεται ουσιαστικά και στα καταστήματα η δυνατότητα που προβλέπεται για τους λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας να καθορίζουν με ΣΣΕ το σύστημα ημερών εβδομαδιαίας απασχόλησης σε πενθήμερο ή να το διατηρούν εξαήμερο χωρίς να υπερβαίνουν τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στις αποζημιώσεις.

Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες. Το ποσό αποζημίωσης δεν αλλάζει για όσους έχουν ως 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Η αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, οι οποίοι στις 12-11-2012 έχουν συμπληρώσει 17 έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε και αν απολυθούν, δικαιούται, επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς χωρίς ο μισθός αυτός να ξεπερνά τις 2 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου ΕΔΩ

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει «παράνομα μέτρα»"

Θρίλερ στις Βρυξέλλες - Το Eurogroup διεκόπη

Προσωρινά διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, αφού όπως φάνηκε υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη διάρκεια της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, αξιωματούχος δήλωσε πως "υπάρχει μία σημαντική διαφορά για το πόσο καιρό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα", ενώ αναμένεται το Eurogroup να ξεκινήσει, αλλά άγνωστο το πότε ακριβώς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτής της διακοπής της συνεδρίασης αναμένεται να υπάρξουν διμερείς επαφές, προκειμένου να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Για το λόγο αυτό είναι πιθανόν να υπήρξε και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στις Βρυξέλλες - Το Eurogroup διεκόπη"

Κορυδαλλός: Κλειστή η πλ. Ελευθερίας μέχρι το Μάρτιο λόγω έργων του Μετρό

Κλειστή για την κυκλοφορία θα παραμείνει η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, από το Σάββατο 24 Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2013, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, που διεκδίκησε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η δημοτική Αρχή και τα οποία σε συνδυασμό με την κατασκευή του σταθμού, θα βελτιώσουν τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας εκπονήθηκε μελέτη από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία εγκρίθηκε από τα αρμόδια υπουργεία και περιλαμβάνει παρακάμψεις της κυκλοφορίας ΙΧ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έργα.

«Η επέκταση του ΜΕΤΡΟ και η κατασκευή σταθμού στην πλατεία Ελευθερίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για τον Κορυδαλλό, έργο που βγάζει από τη συγκοινωνιακή απομόνωση την πόλη. Κατανοούμε ότι οι παρεμβάσεις θα επιφέρουν προσωρινή αναστάτωση στην καθημερινή ζωή για το παραπάνω διάστημα. Είναι όμως αναγκαίες για να προχωρήσει το έργο του Μετρό που θα βελτιώσει τη ζωή όλων μας, θα αναβαθμίσει την εμπορική ζωή και τις ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

nooz

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορυδαλλός: Κλειστή η πλ. Ελευθερίας μέχρι το Μάρτιο λόγω έργων του Μετρό"

Δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμάτων

«Η δημιουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων θα διασφαλίσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης στη δοκιμαζόμενη από υψηλά ποσοστά ανεργίας Αττική», δήλωσε σήμερα... ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, χαιρετίζοντας την απόφαση για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των διεθνών διαγωνισμών κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

Η απόφαση για την έγκριση των τευχών της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την επιλογή των κατάλληλων υποψήφιων επενδυτών για κάθε έργο, ελήφθη χθές από την εκτελεστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του ειδικού διαβαθμιδικού συνδέσμου νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης στη δήλωσή του, «βούληση και μέριμνα της πολιτείας, είναι να διασφαλιστούν το Δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος, να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι, καθώς και να υπάρξει το βέλτιστο οικονομικό αποτέλεσμα για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και τους ίδιους τους πολίτες». Τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

athina984

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμάτων"

Περισσότεροι οι Έλληνες στις ουρές για συσσίτιο

"Μέσα σε δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα, στην πλειονότητά τους, είναι Έλληνες", τόνισε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος Παπαγιάννης, ενώ σημείωσε την ανάγκη "να μείνουμε όλοι ενωμένοι και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο".

Στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής προσφέρονται περί τις 10.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, με τη συνδρομή 4.000 εθελοντών.

Παράλληλα, ξεκίνησε την Τρίτη, από την ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διανεμηθούν σε 835.282 δικαιούχους σε όλη τη χώρα, 10.558 τόνοι τροφίμων και ειδικότερα γραβιέρα (550 τόνοι), φέτα (888 τόνοι), ρύζι (4.605 τόνοι), ζυμαρικά (3.208 τόνοι) και ελαιόλαδο (1.337 τόνοι). Η συνολική αξία των τροφίμων που διανέμονται είναι ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 θα είναι ύψους περίπου 26 εκατ. ευρώ.

"Χαίρομαι που ολοκληρώθηκε με επιτυχία φέτος η διαδικασία και ξεκίνησε η διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους και ευχαριστώ τους κοινωνικούς εταίρους για τη συνεργασία τους, προκειμένου να υλοποιηθεί, αφού αυτοί βρίσκουν τη λίστα των δικαιούχων", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφτηκε κτίριο της Αρχιεπισκοπής στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου παρέχονται συσσίτια σε περισσότερους από 250 ανθρώπους σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Τσαυτάρης, αφού ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, τόνισε ότι όλα τα προϊόντα που διανέμονται είναι ελληνικά και ότι μελετάται μελλοντικά ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων ειδών και με ρουχισμό.

500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα για απόρους το 2013

Για το 2013 το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων σε απόρους θα εφαρμοστεί σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 18 εκατ. άνθρωποι. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην Ελλάδα. Δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες, ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Ως άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά.

Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότεροι οι Έλληνες στις ουρές για συσσίτιο"

Άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε όσους αλλοδαπούς επενδύουν σε ακίνητα

Ειδικές άδειες παραμονής θα χορηγούνται σε αλλοδαπούς που έχουν αγοράσει ή σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα, αξίας άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η άδεια θα είναι πολυετής, σύμφωνα με το capital.gr, αλλά θα αφορά μόνο την παραμονή και όσοι την πάρουν δεν θα έχουν δικαίωμα στην εργασία ούτε θα ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση ιθαγένειας.

Το σκεπτικό είναι πως το ισχύον καθεστώς λειτουργεί ως αντικίνητρο στο real estate λόγω της δυσκολίας που έχουν οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ να ζουν ή να επισκέπτονται τακτικά τα σπίτια που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα.

Αντίστοιχη κίνηση κάνει και η Ισπανία η οποία σχεδιάζει να χορηγήσει άδειες παραμονής σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν σπίτια αξίας άνω των 160.000 ευρώ, προσπαθώντας να τονώσει την αγορά κατοικίας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδεια παραμονής στην Ελλάδα σε όσους αλλοδαπούς επενδύουν σε ακίνητα"

Το πραγματικό κόστος της ελληνικής σωτηρίας

"Είναι ακόμα υπό έλεγχο η ελληνική κρίση ή έχει ξεφύγει με απρόβλεπτο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους; Από το καλοκαίρι αφέθηκε να εννοηθεί ότι η κρίση θα μπορούσε να παρασύρει και τη Γερμανία όταν ο οίκος αξιολόγησης Moody's... υποβάθμισε σε αρνητική την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο λόγος είναι προφανής: Η διάσωση του ευρώ γενικά και ειδικότερα της Ελλάδας εξελίσσεται σε μια αυξανόμενη επιβάρυνση για την οικονομία της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρω-διασώστες αναζητούν σήμερα μια λύση για την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, δεδομένου ότι στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δηλαδή πώς το βουνό χρέους της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί σε βάθος χρόνου σε βιώσιμα επίπεδα.

Προηγουμένως, η τρόικα δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των € 44 δισεκατομμυρίων που αναμένονται από το συνολικό ποσό των 130 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Επιπλέον, οι υπουργοί επιδιώκουν να βρουν τρόπο να καλύψουν το κενό των σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων Ευρώ έως το 2014, τα οποία προκύπτουν από την παράταση των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα.

Αυτό μπορεί να προκύψει, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χάρη σε ένα συνδυασμό μέτρων. Όπως σε όλες τις αποφάσεις, τα φορτία γίνονται μεγαλύτερα για τη Γερμανία όσο περισσότερο διαρκεί η διάσωση της Ελλάδας.

Ακριβώς ποιό είναι το πραγματικό κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τη Γερμανίακανείς δεν μπορεί να κάνει μια αξιόπιστη εκτίμηση. Ούτε οι πιθανές συνέπειες για επενδυτές και φορολογούμενους δεν αναφέρονται ονομαστικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλά στοιχεία προέρχονται από διαφορετικές πηγές της αγοράς.

Άλλωστε, επί του παρόντος δεν αναμένονται οι άμεσες επιπτώσεις του σχεδίου διάσωσης. Το όλο θέμα θα κοστίσει ακριβά για το φορολογούμενο μόνο αν οι Έλληνες πτωχεύσουν και δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Σε εκείνη την περίπτωση, οι χώρες που έδωσαν μεγάλα ποσά, όπως η Γερμανία, θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο από όλες τις άλλες. Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κέρδισε μαζί με τα μέτρα στήριξης, ακόμη και χρήματα. Από τα δάνεια του πρώτου πακέτου βοηθείας, στα οποία συμμετέχει η Γερμανία με 15,17 δισεκατομμύρια Ευρώ, πληρώνει η Ελλάδα τόκους. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει πάρει από την Αθήνα 300 εκατομμύρια Ευρώ.

e-go

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πραγματικό κόστος της ελληνικής σωτηρίας"

Ανάστατη η αγορά! Κλείνει 16 υποκαταστήματα η Citibank - Λουκέτο στα Costa Coffee - Απεργία στο IKEA για μειώσεις μισθών!!!

- Κλείνει 16 υποκαταστήματα η Citibank
- Απεργία στο IKEA για μειώσεις μισθών
- Λουκέτο στα Costa Coffee


Αυτό που συνέβη μέσα σε μια ημέρα στην ελληνική αγορά είναι πρωτοφανές.

Η αμερικανική τράπεζα Citibank ανακοίνωσε ότι κλείνει 16 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και μένει μόνο με 20 υποκαταστήματα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη.

Η σουηδική ΙΚΕΑ περνάει δύσκολες ώρες - κυρίως οι εργαζόμενοί της - αφού τους ανακοινώθηκαν μειώσεις μισθών από 11% και για τον λόγο αυτό προχώρησαν σήμερα σε στάση εργασίας στο υποκατάστημα Κηφισσού και αύριο σε 24ωρη απεργία.

Τελος, σαν βόμβα έπεσε αργά το απόγευμα η είδηση ότι η βρετανική αλυσίδα καφέ Costa Coffee ανακοίνωσε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε τελικά κλείνει και τα 10 καταστήματά της στην χώρα μας

Τα τρία αυτά χτυπήματα σημαίνουν απώλειες θέσεων εργασίας (η Citibank προχωρά και σε εθελούσιες) και θεωρούνται μόνο η αρχή στην καταιγίδα λουκέτων που πρόκειται να ακολουθήσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάστατη η αγορά! Κλείνει 16 υποκαταστήματα η Citibank - Λουκέτο στα Costa Coffee - Απεργία στο IKEA για μειώσεις μισθών!!!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news