facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup

Νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρός του, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μεταξύ άλλων είπε ότι αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες των ελλήνων πολιτών, αλλά δεν έδωσε στίγμα για οριστικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα, ανανεώνοντας το "ραντεβού" για τις 20 Νοεμβρίου, σε νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup ελπίζει ότι με την ευκαιρία της νέας συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, χρήματα που Αθήνα αναμένει από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τα τελευταία εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Η επόμενη σύσκεψη του Eurogroup θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου, ενώ στο μεταξύ θα εξεταστεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με ορίζοντα δεκαετίας.

Σημαντική η πρόοδος που σημείωσε το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, καθώς και ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να ολοκληρώσουμε την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έως τις 20 Νοεμβρίου», ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί πάλι μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup"

Μόνιμος Χορηγός της οικογένειας Μηλιώνη το κράτος

"Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο έδινε το υπουργείο Εξωτερικών στις εταιρείες της μητέρας του «mr Hellas Power», η οποία είχε αναλάβει μονοπωλιακό ρόλο στις μετακινήσεις και στη μεταφορά οικοσκευής χιλιάδων υπαλλήλων
Τη δική του... συνδρομή στην ευζωία του προφυλακισμένου για το σκάνδαλο της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη είχε προσφέρει το ελληνικό κράτος, τροφοδοτώντας με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο τις οικογενειακές επιχειρήσεις TELETRANS και Smart Destinations που για χρόνια είχαν αναλάβει μονοπωλιακό ρόλο στην ανάθεση της μεταφοράς οικοσκευής και μετακίνησης χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου από και προς το εξωτερικό.
Η εταιρεία TELETRANS, η οποία ιδρύθηκε το 1979 από τη μητέρα του Β. Μηλιώνη, Γλυκερία (Ρία) Στεργιοπούλου, σταδιακά εξελίχτηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών στην Ελλάδα, και σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά η εμπλοκή της εταιρείας στις μεταφορές οικοσκευής των υπαλλήλων του Δημοσίου που μετακινούνται από και προς το εξωτερικό.
Την μεγάλη ώθηση την έλαβε η εταιρεία την περίοδο 1990-1993, επί της διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη όταν μπήκε δυναμικά στον προσοδοφόρο και όχι πάντοτε «καθαρό» χώρο της μεταφοράς οικοσκευής υπαλλήλων του Δημοσίου.
Μεσοτοιχία με το ΥΠΕΞ  τα γραφεία της εταιρείας για να γίνονται πιο εύκολα οι δουλειές
Μεσοτοιχία με το ΥΠΕΞ τα γραφεία της εταιρείας για να γίνονται πιο εύκολα οι δουλειές
Τα ποσά που έχει μέχρι σήμερα εισπράξει η εταιρεία δεν μπορούν να προσδιορισθούν, αλλά η δεσπόζουσα θέση που έχει αποκτήσει με κάθε μέσο την τελευταία εικοσαετία στη χρυσοφόρο αυτή συναλλαγή με το Δημόσιο οδήγησαν στη διόγκωσή της. Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε ότι ακόμη και την περίοδο της κρίσης από το φθινόπωρο του 2011 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, που εγκρίνονται και οι δαπάνες για τις μεταφορές οικοσκευής, έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσεις που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ...
Η TELETRANS όμως δεν έβαλε πόδι μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο φαίνεται ότι διατήρησε προνομιακές σχέσεις μέχρι και τώρα, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την κρατική μηχανή και σε κάθε υπηρεσία που διατηρούσε υπαλλήλους στο εξωτερικό.
Μόνιμος Χορηγός της οικογένειας Μηλιώνη το κράτος
Μεγάλος πελάτης των εταιρειών συμφερόντων της Ρίας Στεργιοπούλου και Υιού αναδείχθηκε και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών διέθεταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ΄ έτος για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού.
Οταν οι δουλειές με τη μεταφορά οικοσκευής είχαν ανοίξει για τα καλά, η οικογένεια στράφηκε και στις μετακινήσεις προσωπικού. Και φυσικά δεν υπήρχε καλύτερο πεδίο δραστηριοποίησης από το υπουργείο Εξωτερικών.
Μόνιμος Χορηγός της οικογένειας Μηλιώνη το κράτος
Η εταιρεία Smart Destination είχε ως νόμιμους εκπροσώπους την κ. Γ. Στεργιοπούλου και τον (υιό της) Βασίλη Μηλιώνη. Και δεν υπήρχε καταλληλότερος χώρος για να λειτουργήσει παρά δίπλα στην «πηγή» του χρήματος, το υπουργείο Εξωτερικών. Η εταιρεία διατηρεί γραφεία ακριβώς στο διπλανό κτίριο του ΥΠΕΞ στη Ζαλοκώστα 5...
Πληρωμές έως σήμερα
Ετρεχαν τα συμβόλαια και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου
Η εταιρεία του κ. Μηλιώνη και της μητέρας του είχε αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και κυρίως τις προσβάσεις για να είναι διασφαλισμένη η παρουσία της σε όλους τους φορείς του Δημοσίου που οι υπάλληλοί τους μετακινούνται στο εξωτερικό. Ετσι ακόμη και το 2011 και ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τη Hellas Power η εταιρεία «Ελληνική Διαμεταφορικη Teletrans AE» συνέχιζε να περιλαμβάνεται στις εγκεκριμένες (οκτώ) εταιρείες για τη μεταφορά οικοσκευής υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ενώ συνεχίστηκε η κατακραυγή φαίνεται ότι υπήρξε ευαισθητοποίηση των αρμόδιων παραγόντων και έτσι στο νέο Μητρώο Μεταφορικών Εταιρειών του 2012 ξαφνικά αφαιρέθηκε η επίμαχη εταιρεία...
Ομως, ακόμη και μέχρι πριν από λίγες ημέρες εγκρίνονταν αποφάσεις για την εξόφληση υπηρεσιών που είχε αναλάβει η εταιρεία.
Τα...προνόμια
Με βάση έναν αριθμό παραστατικών που έχουν ήδη δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι εταιρείες συμφερόντων Μηλιώνη έχουν αποσπάσει μια σειρά «συμβολαίων» με το Δημόσιο που είναι εξοργιστικά επωφελείς για την ιδία. Δειγματοληπτικά αναφέρουμε την απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δώσει στην TELETRANS, έναντι των 24.598,67 ευρώ, το έργο της μεταφοράς «των ερωτηματολογίων της Γενικής Απογραφής Οικοδομών-Κτιρίων» προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Ή την άλλη απόφαση (12 /4/2011) με την οποία η Teletrans αναλάμβανε τη συσκευασία αποσυσκευασία, μεταφορά και εκτελωνισμό διπλωματικών φακέλων από και προς το Ελ. Βενιζέλος έναντι του ποσού των 24,600 ευρώ.
«Εμειναν στο ράφι»
Καταγγελίες διπλωματών για διασπάθιση
Η ασυνήθιστη προτίμηση που επιδείχθηκε από σειρά κρατικών υπηρεσιών προς την εταιρεία TELETRANS είχε καταγγελθεί αρκετούς μήνες πριν προκύψει το σκάνδαλο με την ενασχόληση του Β. Μηλιώνη με την Ενέργεια. Ο νυν πρέσβης της χώρας μας στην Ταϊλάνδη, Ν. Βαμβουνάκης, είχε καταγγείλει επώνυμα και εγγράφως συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος με επιστολή του στον γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Ζέπο από τη συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία. Μια καταγγελία η οποία έμεινε στο «ράφι».
Ο πρέσβης είχε καταγγείλει ότι πρακτικά παραβιάζεται ο ανταγωνισμός, καθώς η πλειονότητα των υπαλλήλων μετακινείται επί δεκαετίες με «μία και μόνη μεταφορική εταιρεία». Η αναφορά του επίσης αποκάλυπτε ότι ήταν ελλιπείς οι καταστάσεις που υποβάλλονταν στο ΥΠΕΞ καθώς οι εταιρείες χρέωναν τις αρμόδιες υπηρεσίες με τον μέγιστο όγκο οικοσκευής που δικαιούνταν ο κάθε υπάλληλος, είτε σε άλλες περιπτώσεις χρέωναν πλασματικά κυβικά της μεταφερόμενης οικοσκευής.
Ο κ. Βαμβουνάκης όμως είχε καταγγείλει και κάτι ακόμη. Οτι η εταιρεία Teletrans είχε τόσο ισχυρές προσβάσεις στο ΥΠΕΞ ώστε είχε επιτύχει να αναλαμβάνει μεταφορές οικοσκευής όχι μόνο από ή προς την Ελλαδα αλλά και μεταξύ τρίτων χώρων. Χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το τι ποσά εισέπραττε η συγκεκριμένη εταιρεία για μεταφορές οικοσκευής π.χ. μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, τις οποίες ανέθετε σε τρίτες ξένες εταιρείες. (Το Δημόσιο χρεωνόταν και την «προμήθεια» της συγκεκριμένης εταιρείας.) Αυτό που επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν από κοντά το σύστημα «οικοσκευής» είναι ότι οι εταιρείες συνήθως ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμες τόσο με εκείνους που υπέγραφαν τις απευθείας αναθέσεις όσο και με εκείνους που δήλωναν ψευδώς τον όγκο της οικοσκευής τους...
ethnos


Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνιμος Χορηγός της οικογένειας Μηλιώνη το κράτος"

Τα νέα τεκμήρια για σπίτια και ΙΧ

Δραστικές μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες και Ι.Χ. προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αιτία η διαπίστωση ότι χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα πιάνονταν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και καλούνταν να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους μόνο και μόνο επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο. 

Τα ισχύοντα τεκμήρια κρίθηκαν ιδιαίτερα αυστηρά για τα χαμηλά εισοδήματα. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από το 2011 στη φοροαπόχη των τεκμηρίων πιάστηκαν 1.304.819 φορολογούμενοι. 

Από αυτούς όμως οι 378.000 ήταν μισθωτοί, οι οποίοι είχαν δηλώσει μέσο εισόδημα 7.570 ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα ανέβαινε στα 10.500 και μετά έτρεχαν στην εφορία για διευκρινίσεις καθώς τα τεκμήρια είναι... μαχητά. 

Το 2012, μετά την κατακόρυφη νέα αύξηση των τεκμηρίων, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο για τους μικρούς. Έτσι, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταρτίσει πρόταση αλλαγών, η οποία οδηγεί σε δραστικές μειώσεις την τεκμαρτή δαπάνη για σπίτια και αυτοκίνητα. Εντός των ημερών αναμένεται να πάρει το τελικό πράσινο φως ώστε να περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. 

Αντίθετα, δεν αλλάζουν τα τεκμήρια για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη και αεροσκάφη, περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή, που πιστοποιούν πολυτελή διαβίωση.


Η αρχή των αλλαγών γίνεται από τη βάση υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων με την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης η οποία σήμερα είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για το ζευγάρι. Τα ποσά αυτά χαμηλώνουν στα 2.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 3.000 ευρώ για το ζευγάρι. 

Σημαντικές μειώσεις έως και 37% προβλέπονται για κάθε ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία, σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ειδικότερα, προβλέπεται τεκμαρτή δαπάνη: 

· 25 ευρώ (από 40) ανά τετραγωνικό μέτρο για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων 
· 45 ευρώ (από 65) για τα επόμενα 40 τετραγωνικά 
· 80 ευρώ (από 110) για τα επόμενα 80 τετραγωνικά 
· 160 ευρώ (από 200) για τα επόμενα 100 τετραγωνικά 
· 350 ευρώ (από 400) για πάνω από 300 τετραγωνικά 

Για τους βοηθητικούς χώρους, το τεκμήριο υπολογίζεται με 25 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 30), ενώ οι προσαυξήσεις ανάλογα με τις τιμές ζώνης μειώνονται στο 30% (από 40%) για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 2.800 έως 4.999 ευρώ και κατά 60% (από 70%) για αντικειμενικές αξίες πάνω από 5.000 ευρώ. 

Όλα τα παραπάνω ποσά θα προσαυξάνονται για μονοκατοικίες κατά 10%. 

Στα αυτοκίνητα, τα νέα προτεινόμενα τεκμήρια είναι μειωμένα έως και 44%. Δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά τις αντικειμενικές δαπάνες που αφορούν ιδιωτικά σχολεία, βοηθητικό προσωπικό, ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα σκάφη και πισίνες.


Τα τεκμήρια για κατοικίες
Τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ
Τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ
Τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ
2011
Πρόταση 2012
2011
Πρόταση 2012
2011
Πρόταση 2012
Τα πρώτα 80 τ.μ.
40
25
56
32,5
68
40
Από 81 έως 120 τ.μ.
65
45
91
58,5
110,5
72
Από 121 έως 200
110
80
154
104
187
128
Από 201 έως 300
200
160
280
208
340
256
Πάνω από 300
400
350
560
455
680
560
Βοηθητικοί χώροι
40
25
56
32,5
68
40
Ποσά σε ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται για μονοκατοικίες κατά 10%, σύμφωνα με το προτεινόμενο σενάριο, έναντι προσαύξησης 20% που ισχύει σήμερα.



Το τεκμήριο για τα σπίτια με περιοχές με αντικειμενική
αξία κάτω από 2.800 ευρώ
Αντικειμενική δαπάνη κύριας κατοικίας
σε περιοχή με αντικειμενική αξία έως 2.799 ευρώ
2011
Πρόταση
50 τ.μ.
2.000
1.250
70 τ.μ.
2.800
1.750
100 τ.μ.
4.500
2.900
120 τ.μ.
5.800
3.800
150 τ.μ.
9.100
6.200
200 τ.μ.
14.600
10.200
250 τ.μ.
24.600
18.200
300 τ.μ.
34.600
26.200
350 τ.μ.
54.600
43.700


Τα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα
Κυβισμός
2011
Πρόταση
1.200 κ.εκ.
4.000
2.500
1.400 κ.εκ.
5.200
3.100
1.600 κ.εκ.
6.400
3.700
1.800 κ.εκ.
7.600
4.300
2.000 κ.εκ.
8.800
4.900
2.500 κ.εκ.
13.300
7.400
3.000 κ.εκ.
17.800
9.900
3.500 κ.εκ.
23.800
13.400
4.000 κ.εκ.
29.800
16.900
4.500 κ.εκ.
35.800
20.400
5.000 κ.εκ.
41.800
23.900

Για Ι.Χ. ηλικίας από 5 έως 10 χρόνια προβλέπεται μείωση 30% και για πάνω από 10 χρόνιαμείωση 50%. 

Να σημειωθεί ότι για τα ιδιωτικά σχολεία η δαπάνη προκύπτει με βάση τις αποδείξεις. Για τοβοηθητικό προσωπικό η δαπάνη προκύπτει από το εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.


euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα νέα τεκμήρια για σπίτια και ΙΧ"

Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 32,6 δισ. έως το 2016

Το φως της δημοσιότητας είδε μέρος της έκθεσης της Τρόικα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί... επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016 για την χρηματοδότηση των αναγκών της.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο δημοσιεύει το προσχέδιο της έκθεσης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν κατά την περίοδο 2015-2016.

Συγκεκριμένα, η χώρα θα χρειαστεί την περίοδο 2015-2016 επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2014 απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια 15 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα σημειώνει ότι οι αστοχίες είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης και της καθυστέρησης στις αποκρατικοποιήσεις το 2011-2012.

Τονίζει ακόμα ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα έχει «βελτιωθεί αισθητά», ενώ υποστηρίζει ότι η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα μετριάσει τις επιπτώσεις από τις περικοπές.

dealnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 32,6 δισ. έως το 2016"

«Παγώνει» προσωρινά το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα

Νέο... γιοφύρι της Άρτας το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, το ελεγκτικό συνέδριο δεν εξέδωσε εγκριτική απόφαση για τη συμπληρωματική σύμβαση.

Για την ακρίβεια, δεν εξέδωσε ούτε αρνητική.

Όπως ανέφεραν πήγες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «εκδόθηκε πράξη με πολλαπλό αποτέλεσμα»

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι σε ορισμένα σημεία «το σχέδιο σύμβασης κωλύεται κατά πλειοψηφία, ενώ σε άλλο σημείο δεν κωλύεται η απόφαση, αλλά υπάρχουν στοιχεία απορριπτέα».

Επίσης για ένα τμήμα της απόφασης «απέχει του ελέγχου το Ελεγκτικό Συνέδριο», καθώς δεν κρίνεται αρμόδιο για την εξέτασή του. Το σημαντικότερο και πλέον ουσιαστικό είναι ότι κωλύεται κατά πλειοψηφία η υπογραφή της σύμβασης.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η σύμβαση πρέπει να διορθωθεί και να βελτιωθεί στα σημεία που απορρίφθηκαν.

Το πιθανότερο είναι ο αρμόδιος φορέας να καταθέσει αίτηση ανάκλησης απόφασης εντός 15 ημερών με συνακόλουθη αποστολή ενισχυτικών στοιχείων που θα βελτιώνουν τη σύμβαση στα σημεία όπου κρίθηκε απορριπτέα.

Αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται η καθυστέρηση της παράδοσης του δρόμου για τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Η εναλλακτική εκδοχή είναι πιο χρονοβόρα, αφού θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου η σύμβαση.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνει» προσωρινά το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα"

Βρετανοί στον Σαμαρά: Τα νέα μέτρα αντιβαίνουν τις Συνθήκες της Ε.Ε

Την οργή και τον αποτροπιασμό του για τα νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο γενικός γραμματέας της... Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Βρετανίας (TUC).

Τα νέα μέτρα «θα πλήξουν τους ασθενέστερους και θα δυσχεράνουν περαιτέρω την ήδη δραματική κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή. Η επιστολή του Μπρένταν Μπάρμπερ, που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος ελληνικών συνδικάτων, απεστάλη στην Αθήνα ενόψει της πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Αφού συνοψίζει τα μέτρα, ο κ. Μπάρμπερ τονίζει ότι θα επηρεάσουν όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά και όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, «δημιουργώντας έναν αρνητικό ανταγωνισμό προς τα κάτω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Το TUC αντιτίθεται έντονα σε αυτά τα μέτρα«που αντιβαίνουν κατάφωρα τις αρχές των ευρωπαϊκών συνθηκών» υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη επικριθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης «για παραβίαση της Κοινωνικής Χάρτας του 1961 με μια σειρά νομοθετημάτων υπό την απαίτηση της τρόικα»

. Τέλος, ο κ. Μπάρμπερ εκφράζει την αλληλεγγύη των βρετανικών συνδικάτων με τους Έλληνες εργαζόμενους και τον ελληνικό πληθυσμό, οι οποίοι υφίστανται τα «άδικα και αντιπαραγωγικά» μέτρα.

Σχέδιο «Μάρσαλ» προς την Ελλάδα ζητούν οι Γερμανοί συνδικαλιστές

Τα γερμανικά συνδικάτα απαιτούν «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabrücke Zeitung» φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Michael Sommer, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλλαγής πορείας στην ακολουθούμενη πολιτική. «Στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί το κρίσιμο σημείο λόγω του ακραίου πακέτου λιτότητας. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να αντέξει τις αποφάσεις», λέει ο Sommer, ο οποίος, για να βοηθήσει το γερμανικό κοινό να αντιληφθεί την κατάσταση στην Ελλάδα, κάνει και την αντιστοίχηση των ελληνικών μέτρων λιτότητας στα δεδομένα του γερμανικού προϋπολογισμού. Ο ηγέτης του DGB προειδοποίησε επιπλέον, ότι μια τέτοια πορεία οδηγεί υποχρεωτικά σε κοινωνικά ρήγματα, ενόσω στον κόσμο δεν δίνεται καμία προοπτική. Ενόψει των μειούμενων ρυθμών ανάπτυξης στην Γερμανία και της ολοένα και βαθύτερης ύφεσης στην Ευρωζώνη, ο Sommer απαιτεί άμεση παύση της πολιτικής δραστικής εξοικονόμησης και την κατάστρωση ενός σχεδίου Μάρσαλ. Ταυτόχρονα, απέρριψε την άποψη των Γερμανών «σοφών» της οικονομίας που πρεσβεύουν κι άλλη λιτότητα, θεωρώντας την ως εντελώς αποτυχημένη. Η DGB εκπροσωπεί 8 γερμανικές εμπορικές ενώσεις, και περισσότερους από 6 εκατομμύρια εργαζομένους. Ιδρύθηκε το 1949.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανοί στον Σαμαρά: Τα νέα μέτρα αντιβαίνουν τις Συνθήκες της Ε.Ε"

Πανικός στην Βουλή - 45 υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη!

- Αγωνία εκφράζει το Προεδρείο να μην φύγουν ικανοί και έμπειροι υπάλληλοι
- Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους ο Α.Σαμαράς
- Το εφάπαξ τους είναι πάνω από 200.000 ευρώ!


Τα όσα διαδραματίσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μέσα στην Βουλή από τους υπαλλήλους της με την απειλή να τινάξουν στον αέρα την ψηφοφορία για το Μνημόνιο όταν έμαθαν ότι χάνουν τα προνόμιά τους, δεν σταματούν εδώ.

Οι υπάλληλοι με λίγα λεπτά αποχής από την εργασία τους οδήγησαν την κυβέρνηση σε άτακτη φυγή. Η διάταξη "μαζεύτηκε" από τον υπουργό Οικονομικών με την υπόσχεση ότι θα επανέλθει.

Γνωρίζοντας προφανώς ότι ο κ. Στουρνάρας είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του και ακούγοντας και τον πρωθυπουργό να κάνει επίσης αναφορά στους προνομιουχους χθες βράδυ στην Βουλή, κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν είναι ώρα για παιχνίδια.

Ποιός θα σε κατηγορήσει αν πετάξεις το εφάπαξ σου ενω μπορείς να το πάρεις και μάλιστα διπλό;

Έτσι, από ττην περασμένη Τετάρτη που έγιναν τα επεισόδια πολλοί υπάλληλοι της Βουλής άρχισαν να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 45 στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της Βουλής καταθέτουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότηση. Κι αυτό για να προλάβουν να υποβάλλουν και το 2ο αίτημα για συνταξιοδότηση μέσα στο χρονικό περιθώριο 22 ημερών που προβλέπονται.

Όπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, το μέσο εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε τι ισχύει μέχρι σήμερα

Οι υπάλληλοι της Βουλής σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι 1282.

Πριν τους μάθουμε για τα καλά, έπαιρναν 16! μισθούς. Αυτό κόπηκε στον προϋπολογισμό του 2011 και γλυτώσαμε σχεδόν 17 εκατομμύρια ευρώ.

Νομίζετε! Οι μισθοί αυτοί λαμβάνονται κανονικά, απλά ονομάζονται "κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου".

Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής. Είναι κάτι σαν υπερωρίες.

Οι υπάλληλοι της Βουλης δικαιούνται διπλό εφάπαξ. Δηλαδή, εαν ένας υπάλληλος έχει υπηρετήσει 30 χρόνια, τότε θα πάρει 60 μισθούς. Πόσο είναι το εξάπαξ; Κατά μέσο όρο γύρω στα 200.000 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει και 2ο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επίσης, παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.

Επίσης:

Εχουν στη διάθεσή τους παιδικό σταθμό και γυμναστήριο αλλά έχουν και το δικαίωμα να ψωνίζουν με έκπτωση από το Πρατήριο των Υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΣΕΠΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Το ταμείο των υπαλλήλων της Βουλής εισπράττει επίσης:

Όλα τα ενοίκια από ό,τι μισθώνεται μέσα στο κτίριο της Βουλής.

- Το κυλικείο της Βουλής

- Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

- Το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ

Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.

Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. Προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στην Βουλή - 45 υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη!"

«Η αμοιβή του κ. Παπανδρέου ήταν 55 χιλιάδες δολάρια»

«Η αμοιβή του κ. Παπανδρέου ήταν 55 χιλιάδες δολάρια plus expenses», αποκαλύπτει ο κ. Τζον Σαλμάς, διοργανωτής της εκδήλωσης στο Τορόντο του Καναδά που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Πέμπτη αλλά τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να επιστρέψει στην Αθήνα για να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα νέα σκληρά μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των ελλειμμάτων.

Με απλά λόγια, ο κ. Σαλμάς επιβεβαιώνει πλήρως όσα αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ, ότι δηλαδή ο κ. Παπανδρέου είχε κλείσει την ομιλία στο Τορόντο έναντι 55.000 δολαρίων «plus expenses», δηλαδή των εξόδων για την μετάβασή του στον Καναδά, τη διαμονή του και την ξενάγησή του σε τουριστικά αξιοθέατα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του protothema.gr με τον κ. Τζον Σαλμά, ο Ελληνοκαναδός και μέλος του συμβουλίου της TMA (Turnaround Management Association) που είχε προσκαλέσει τον κ. Παπανδρέου στο Τορόντο, αποκαλύπτει ότι η αμοιβή που είχε συμφωνηθεί να δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό ήταν 55 χιλιάδες δολάρια «plus expenses».

Ο κ. Σαλμάς μιλάει ξεκάθαρα για την συμφωνία των 55.000 δολαρίων που είχε γίνει με το πρακτορείο «The Harry Walker Agency», το οποίο κλείνει τις ομιλίες του κ. Παπανδρέου σε διεθνή fora έναντι «αυτοκρατορικής» αμοιβής.

«Η αμοιβή για τον κ. Παπανδρέου; 55 χιλιάδες δολάρια εκτός των εξόδων. Η ακύρωση της ομιλίας του μας έχει προκαλέσει και οικονομική ζημιά. Εκτός από το ξενοδοχείο, κάποιοι από τους πολίτες που θα έρχονταν στην εκδήλωση ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους μόλις έμαθαν ότι ο Παπανδρέου δεν θα είναι βασικός ομιλητής μας.

Για να τον φέρουμε εδώ, εκτός από την αμοιβή του, θα έπρεπε λοιπόν να πληρώσουμε τα έξοδα της πτήσης και της διαμονής του, το οποίο ποσό δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα μας πήγαινε επειδή δεν ήρθε ποτέ. Δεν ξέρω, πέντε χιλιάδες, δέκα χιλιάδες, δεκαπέντε χιλιάδες; Δεν είμαι σίγουρος πόσο ακριβώς.

Δεν ήμασταν καν σίγουροι ότι θα γινόταν η εκδήλωση γιατί η ακύρωση έγινε την Πέμπτη (σσ. εννοεί την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου) και μέχρι την Παρασκευή (σσ. στις 2 Νοεμβρίου δηλαδή) έπρεπε να επιβεβαιώσουμε την κράτηση στο ξενοδοχείο αλλά δεν είχαμε βρει αναπληρωματικό ομιλητή μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Εμείς είχαμε 10.000 δολάρια επιπλέον κόστος από το ξενοδοχείο μας επειδή δεν μπορέσαμε τελικά να τους πούμε την Παρασκευή ότι θετικά θα προχωρούσαμε με την ομιλία. Έχουμε επιστρέψει τουλάχιστον άλλες 10.000 δολάρια σε μερικούς που θέλουν τα λεφτά πίσω όταν ακούσανε ότι ομιλητής δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου»,
επισημαίνει ο κ. Σαλμάς στο protothema.gr.

Κι ενώ ο κ. Παπανδρέου με δήλωσή του υποστήριξε ότι «το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, που αφορά τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, διαπνέεται από αγοραία αντίληψη για την δημοσιογραφία και την αποστολή της. Τα δήθεν στοιχεία τους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το δημοσίευμα βρίθει ασύστολων ψευδών και ανακριβειών. Όπως, το ότι ανακάλυψαν 18 ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου με την μυθική αμοιβή του 1 εκατ. δολαρίων», επιχειρώντας να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στο ΘΕΜΑ με τίτλο: «Ο Γιώργος κερδίζει 1 εκατ. δολάρθα από τη συμφορά μας», οι αναφορές του κ. Σαλμά αποτελούν ράπισμα για τον πρώην πρωθυπουργό και επιβεβαιώνουν πλήρως το ΘΕΜΑ.

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Τζον Σαλμάς, αποκαλύπτει ότι η αμοιβή που είχε συμφωνηθεί να δοθεί στον πρώην πρωθυπουργό ήταν 55 χιλιάδες δολάρια «plus expenses».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η αμοιβή του κ. Παπανδρέου ήταν 55 χιλιάδες δολάρια»"

Δε θα απολυθούν εφοριακοί ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων ή τοποθέτησης σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εργαζόμενων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό διευκρινίζεται από κύκλους του ΥΠΟΙΚ με αφορμή δημοσιεύματα για την απόφαση που αφορά στη μείωση των οργανικών θέσεων στις ΔΟΥ.

Να σημειωθεί ότι με βάση απόφαση του ΥΠΟΙΚ, οι οργανικές θέσεις στις ΔΟΥ, λόγω του προγράμματος συγχωνεύσεων μειώνονται σε 8.717, περίπου 1.100 λιγότερες από τις υφιστάμενες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ίδια την απόφαση, πρόκειται κυρίως για κατάργηση κενών οργανικών θέσεων λόγω των συγχωνεύσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι δε ν έχουν προσμετρηθεί οι οργανικές θέσεις του ΣΔΟΕ και των κτηματικών υπηρεσιών του ΥΟΙΚ.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί σε πολλές ιστοσελίδες ότι μειώνονται οι οργανικές θέσεις των εφοριακών κατά 12% και ως εκ τούτου καθίστανται υπεράριθμοι 1.109 υπάλληλοι οι οποίοι με βάση τις νέες διατάξεις θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θέτουμε υπόψη τα παρακάτω στοιχεία προς αποκατάσταση της πραγματικότητας:

1) Οι οργανικές θέσεις των εφοριακών υπαλλήλων που κατανέμονται στις 114 Δ.Ο.Υ. οι οποίες θα προκύψουν και μετά την ενοποίηση της 14 Ιανουαρίου 2013 ανέρχονται συνολικά σε 8.817, κατανεμημένες σε κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, όπως αναλυτικά ανά Δ.Ο.Υ. και ανά κατηγορία κατανέμονται με βάση την ΑΥΟ Δ6Α 1150547/2012 (ΦΕΚ 2926 τ.Β΄/1-11-2012).

2) Οι οργανικές θέσεις των εφοριακών υπαλλήλων οι οποίες έχουν απομείνει στον εφοριακό κλάδο μετά την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4024/2011 και την κατάργηση όλων των μέχρι τότε κενών οργανικών θέσεων ανέρχονται σε 10.392, που αναλύονται σε ΠΕ: 4.977, ΤΕ: 1.712 και ΔΕ: 3.703.
Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ΚΥΑ Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών 1045388/2012 (ΦΕΚ 809 τΒ΄/19-3-2012).
Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4024/2011,καταργήθηκαν τότε συνολικά 4.274 κενές θέσεις του εφοριακού κλάδου.

3) Το προσωπικό του εφοριακού κλάδου που υπηρετεί σήμερα στις Δ.Ο.Υ., στο ΣΔΟΕ, στην Κ.Υ. του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν οργανικές θέσεις του εφοριακού κλάδου ανέρχεται σε 9.472 υπαλλήλους.

4) Επομένως όχι μόνο δεν περισσεύουν 1.109 υπάλληλοι όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα αλλά αντίθετα υπάρχουν διαπιστωμένα κενά 1.000 περίπου οργανικών θέσεων στον εφοριακό κλάδο.

Ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει κανείς εφοριακός υπάλληλος να τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ θα έπρεπε να ληφθεί εξ αρχής υπόψη η ύπαρξη των οργανικών θέσεων που είναι κατανεμημένες στο ΣΔΟΕ, στην Κ.Υ και σε άλλες υπηρεσίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δε θα απολυθούν εφοριακοί ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ"

Σκέψεις για μπλόκο της λίστας Lagarde από τους Ελβετούς

Ένα έντονο διπλωματικό όσο και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Βέρνη της Ελβετίας με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει εκ νέου από την Γαλλική κυβέρνηση την περίφημη λίστα Lagard με τους 2057 έλληνες καταθέτες.

Με δεδομένο ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής , από τον τότε υπάλληλο της HSBC της Γενεύης Έρβε Φαλτσιανι , η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση την διπλωματική κατάσχεση της από τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί εκ νέου στην Αθήνα.
Έμπειροι νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας και της Βέρνης με τους οποίους συζήτησε το Protothema.gr εξήγησαν ότι " κάτι τέτοιο μπορεί να ζητηθεί καθώς η λίστα πράγματι είναι προϊόν υποκλοπής ενώ και ο άνθρωπος που την υπέκλεψε το 2007 αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης η οποία ζητεί την έκδοση του απο την Ισπανία" .

Τονίζεται ότι ο Φαλτσιανι βρίσκεται απο κράτηση στην Μαδρίτη -συνεληφθη στην Βαρκελώνη τον Ιούλιο- και προς το παρόν θεωρείται απίθανο να παραδοθεί στις ελβετικές αρχές.

Άρα λένε οι ίδιοι κύκλοι " η Ελβετία μπορεί να ζητήσει μέσω διπλωματικής οδού την κατάσχεση της λίστας . Το ερώτημα είναι εάν θα το κάνει και πότε" εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2008 οι Γάλλοι συνέλαβαν τον Φαλτσιανι και εκείνος τους παρέδωσε την λίστα με τα 22.000 ονόματα της τράπεζας HSBC ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος από την πλευρά της Ελβετίας για να τους παραδοθεί η λίστα χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αδύνατον καθώς το Παρίσι διαπίστωσε οτι πάνω απο 5.000 Γάλλοι πολίτες είχαν καταθέσεις ύψους πολλών δις ευρώ που δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές της χώρας. Παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών αλλά τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις για μπλόκο της λίστας Lagarde από τους Ελβετούς"

Αποφασισμένος για κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής

Tην οριστική κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

«Όλοι εκτιμούμε το έργο των υπαλλήλων της Βουλής. Εδώ εκπροσωπούμε όμως την κοινωνία», είπε και συνέχισε: «Ας αναρωτηθούμε, τι μας ζητάνε; Να εξαιρέσουμε κάποιους από τις θυσίες ή να μοιράσουμε τις θυσίες ώστε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να θεμελιώσουμε δικαιώματα όχι σκανδαλώδη προνόμια. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι», είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε ποιοι θεωρούν δίκαιο οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασισμένος για κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής"

Από τ’ αυτί και για... φόρο-έλεγχο Starbucks, Google, Amazon

Σε επιτροπή του κοινοβουλίου θα εξεταστούν στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών, σχετικά με κατηγορίες ότι έχουν καταβάλει πολύ λίγους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών υποθέσεων, κάλεσε τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία, καθώς αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

«Είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία τους είναι δίκαιη»,σημείωσε η Μάργκαρετ Χοτζ μέλος του εργατικού κόμματος στο κοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής PAC.

«Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες ειδικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, για να καταπολεμηθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Στην επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν κληθεί να δώσουν στοιχεία ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, όπως επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK, και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon, σημείωσε εκπρόσωπος της PAC.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία την τελευταία εβδομάδα ανακοίνωσαν σχέδιο που θα προωθήσουν στην ομάδα G-20 ώστε οι μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» στους φόρους και να μην εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια», για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Σχετική έκθεση του Reuters τον περασμένο μήνα ανέφερε, ότι η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Google είχε κέρδη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά ταυτόχρονα είχε φορολογική επιβάρυνση, μόλις 4,2 εκατομμυρίων λιρών το 2011.

Αντίστοιχα η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Starbucks ανακοίνωσε πάντως ότι ακολουθεί τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και ζήτησε να πληρώσει το μερίδιο φόρων που της αναλογεί. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αmazon δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημα να σχολιάσει τις αναφορές, ανέφερε το Reuters.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Από τ’ αυτί και για... φόρο-έλεγχο Starbucks, Google, Amazon"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news