facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΟΤΕ: Ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα - Νέα εθελουσία 1.600-1.700 ατόμων

Ανεβάζει τους τόνους προς πάσα κατεύθυνση ο ΟΤΕ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ, να επιτίθεται κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς και κατά των εναλλακτικών παρόχων, σε σημερινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του.

Παράλληλα, ο κ. Τσαμάζα έδωσε στους εκπροσώπους του Τύπου στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία, τις προοπτικές και το μέλλον του ΟΤΕ, μέσα στο δυσμενές οικονομικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί, προαναγγέλοντας νέο κύμα εθελούσιων αποχωρήσεων 1.600-1.700 εργαζομένων από τον οργανισμό.

VDSL
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, Στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο ΟΤΕ καθώς και οι εναλλακτικοί την παροχή υπηρεσιών υπερταχύτατου internet μέχρι και 50 Mbps σε περίπτωση που δεν υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις από την ρυθμιστική αρχή
Όπως επεσήμανε, ο ΟΤΕ επένδυσε πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές του VDSL οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες για περίπου δύο χρόνια εξαιτίας της πολιτικής της Ρυθμιστικής Αρχής, Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΤΤ κ. Λ. Κανέλλου ο οποίος όπως είπε «κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι έχει ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση για νέες επενδύσεις στο υπερταχυτατο internet τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΟΤΕ θα «τιμωρηθεί» αν συνεχίσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτό καθώς θα πρέπει να αυξήσει τις τιμές λιανικής μια και αυτό προβλέπει το μοντέλο που έχει υιοθετήσει ο ΟΤΕ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες VDSL, χωρίς να έχουν κάνει επενδύσεις, ενώ τα περιθώρια κέρδους τους πλησιάζουν το 100% ανάμεσα στη χονδρική και τη λιανική.

Αναχρηματοδότηση δανείων
Με την πώληση του Hellas Sat αλλά και της θυγατρικής του στη Βουλγαρία Globul μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013 θα επιχειρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ να ελαχιστοποιήσει τυχόν προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανειακών του υποχρεώσεων.

Για την πώληση έχει ήδη προσληφθεί ως σύμβουλος η τράπεζα Citigroup (Βρετανίας)

Ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια κατά 1,4 δις ευρώ, ενώ μέχρι το 2013 θα πρέπει να εξυπηρετηθούν δάνεια ύψους 2,2 δις ευρώ ( 900 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και 1,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013).

Εργασιακά
Περίπου 100 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει στον ΟΤΕ το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορά στην αποχώρηση 1.600 -1.700 υπαλλήλων, οι οποίοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την τριετία 2013- 2015.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 400 ατόμων σε εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως στις νέες τεχνολογίες.

Cosmote
Εντυπωσιακή χαρακτήρισε την πορεία της Cosmote, ο κ. Τσαμαζ ο οποίος και εδώ δε διάστασε να κατηγορήσει τόσο τους ανταγωνιστές όσο και τη Ρυθμιστική Αρχή ότι επιχειρούν με διάφορες προφάσεις να την «πετάξουν» από την λιανική αγορά ζητώντας τη ρύθμισή της για την αγορά της καρτοκινητής.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα - Νέα εθελουσία 1.600-1.700 ατόμων"

Κομισιόν: Ασυμβίβαστες με την νομοθεσία της ΕΕ οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, κας Συλβάνας Ράπτη, η Κομισιον παραδέχεται πως οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά στην Ελλάδα - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών - περιγράφουν "οριακές καταστάσεις" και είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ!

Η Κομισιόν υπογραμίζει πως "ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ". Και συνεχίζει πως ακόμη και αν η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση, πάντως δεν θα πρέπει "να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ."

Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδων Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισημαίνει πως ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστων για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).

Η Κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από την συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωσης των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις 5. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οχτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα)."
Ακολουθούν τα κείμενα της απάντησης της Κομισιόν και η ερώτηση της κας Ράπτη:

Απάντηση του κ. Ρεν εξ ονόματος της Κομισιόν (P-007872/2012)
"1. Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου και φυσικά δεν θα υποστήριζε κανένα κράτος μέλος στη θέσπιση νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ. Ωστόσο, η νομοθεσία ορισμένων κρατών μελών θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να υπονομεύει τις συνθήκες εργασίας και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.

2. Το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων[1] ορίζει γενικές αρχές σχετικά με τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας. Το άρθρο αυτό στηρίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ[2] μέσω της οδηγίας 2003/88/ΕΚ[3], η οποία προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και ορίζει ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης και μέγιστα όρια χρόνου εργασίας. Η οδηγία προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης έντεκα διαδοχικών ωρών ανά εικοσιτετράωρο και ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδο αδιάλειπτης ανάπαυσης τουλάχιστον 24 ωρών[4]. Συνεπώς, είναι πιθανό, όπως προβλέπεται από την οδηγία, ο εργαζόμενος να αναπαύεται το λιγότερο έντεκα ώρες ημερησίως ή να εργάζεται έξι συναπτές ημέρες. Ωστόσο, αυτές είναι οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζονται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. Για την ακρίβεια, το άρθρο 6 προβλέπει επίσης ότι ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής εργασίας) εκτός από περιορισμένες παρεκκλίσεις που δεν είναι συναφείς εν προκειμένω. Η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε 78, που είναι ασυμβίβαστο με το άρθρο 6.

3. Η Επιτροπή δημοσίευσε το 2010 μία περιεκτική ανασκόπηση ερευνών για την υγεία και την ασφάλεια στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, τα ευρήματα της οποίας εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους κανόνες της οδηγίας[5]."

Ερώτηση της κας Ράπτη προς την Κομισιόν
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο μηνιαίο Δελτίο της του Αυγούστου, διαπιστώνει την υψηλή ανεργία που καταγράφεται, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 και η οποία αναμένει πως θα αυξηθεί περαιτέρω ως το τέλος του χρόνου, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων προσαρμογής στις χώρες που βρίσκονται υπό οικονομική βοήθεια. Η ΕΚΤ θεωρεί πως για την αύξηση της απασχόλησης στις χώρες αυτές πρέπει να γίνουν και άλλες εκτεταμένες αλλαγές στον τομέα της εργασίας, δίνοντας έμφαση στη χαλάρωση της νομοθεσίας της προστασίας των εργαζομένων.

Η Τρόικα (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στα τελευταία μέτρα τα οποία φαίνεται να εισηγείται στην Ελλάδα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, προτείνει την αύξηση της εργασίας σε έξι ημέρες την εβδομάδα με ημερήσια περίοδο ανάπαυσης (που δεν διευκρινίζεται αν είναι συνεχής) έντεκα ωρών. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία προσπάθεια αναθεώρησης της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στην ΕΕ, που ορίζει σε σαράντα-οχτώ ώρες τη μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, είχε αποτύχει, με μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, λόγω ακριβώς της προσπάθειας θέσπισης εβδομαδιαίων ωρών εργασίας αντίστοιχων με τις προτάσεις που εισηγείται τώρα η Τρόικα για την Ελλάδα.
Η ΣΛΕΕ στα αρ. 151, 152 και 153, επικαλούμενη Χάρτες Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Εργαζομένων, θέτει ως στόχους της ΕΕ τη βελτίωση της διαβίωσης, της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Α) Συμμερίζεται πράγματι τις προτάσεις που γίνονται στην Ελλάδα για χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας;

Β) Πως νομίζει πως οι προτάσεις αυτές συμβιβάζονται με το κοινοτικό κεκτημένο και τις επιταγές των Συνθηκών της ΕΕ και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

Γ) Έχει διεξάγει επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν πως ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας που εισηγείται δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;"

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ασυμβίβαστες με την νομοθεσία της ΕΕ οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά"

Τριήμερη απεργία των γιατρών από τη Δευτέρα

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και το ΕΚΑΒ, από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη.

Τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σε σημερινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αποφάσισε τριήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, αναφέροντας ότι, «όταν σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις, διαλύεται ο ασφαλιστικός μας φορέας και η άσκηση του επαγγέλματός μας γίνεται προβληματική έως αδύνατη, η τριήμερη κινητοποίηση είναι η ελάχιστη αντίδραση του κλάδου μας σε συμπόρευση με όλους τους πολίτες της χώρας, που θα βγουν στους δρόμους και τις πλατείες διαμαρτυρόμενοι».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί επίσης σε «μπλοκάρισμα των ταμείων και δωρεάν εξέταση όλων των προσερχόμενων στα Νοσοκομεία μια ημέρα κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη».

Στην 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή στα Νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία των χρημάτων που χάθηκαν με το «κούρεμα», να μην γίνει καμιά μείωση στους μισθούς και πληρωμή των δεδουλευμένων, να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τέλος «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία-πρόνοια-φάρμακο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τριήμερη απεργία των γιατρών από τη Δευτέρα"

Η μεγάλη απάτη: Ακόμα και τα μικρά παιδιά θα πληρώσουν 5.000 ευρώ στους τραπεζίτες!

Το "μεγάλο παιχνίδι" των τραπεζιτών και ο τρόπος με τον οποίο όχι μόνο φόρτωσαν στους πολίτες τα χρέη τους, αλλά εξανέμισαν και τα όποια οφέλη από το "κούρεμα" αναδεικνύoνται ανάγλυφα από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Πέρα από το χρέος που πλέον σε σχέσεη με το ΑΕΠ αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και καταδεικνύει το εύρος της αναξιοπιστίας ή ακομα και της απάτης που έχει στηθεί σε βάρος των πολιτών (θα φτάσει το 189,1% το 2013 από 129% το 2009!), ένα κρίσιμο στοιχείο δείχνει ότι όλη η Ελλάδα υποφέρει για να ωφεληθούν μια χούφτα τραπεζίτες και βέβαια οι πολιτικοί που εκτελούν τις εντολές των τραπεζιτών:

Συγκεκριμένα ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του 2012 μειώθηκε κατά 105,97 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) που τόσο ακριβά πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι πολίτες, το 48% αυτού του κέρδους εξανεμίζεται γιατί θα δανειστούμε μέσα στο 2013 για την ανακεφαλαιoποίηση των τραπεζών 48,5 δισ. ευρώ!

Σε ποιον να το πεις και ποιος να σε πιστέψει ότι μια ολόκληρη χώρα εργάζεται για πέντε-δέκα τραπεζίτες! Η οποία ανακεφαλαιοποίηση προήλθε από το "κούρεμα" των ομολόγων. Και είναι οι μοναδικοί στους οποίους επιστρέφονται τα χρήματα αυτά, τα οποία βέβαια, τα δανείζεται το ελληνικό κράτος, δηλάδή οι Έλληνες πολίτες!

Έτσι, κάθε άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα, κάθε παιδί, κάθε μάνα, κάθε πάμφτωχος και άνεργος θα πληρώσει "ζεστά" 5.000 ευρώ από την τσέπη του στους τραπεζίτες! Δεν θα τους τα δανείσει. Θα τους τα χαρίσει! Ο ίδιος θα δανειστεί για να τα πάρουν οι τραπεζίτες ως ενίσχυση και ο ίδιος φυσικά θα τα επιστρέψει στους ξένους δανειστές με περικοπή του μισθού του ή με πρόσθετους φόρους!

Αυτό πόσο δίκαιο και σύννομο μπορεί να είναι; Και φυσικά οι ίδιοι διατηρούν την διοίκηση των τραπεζών τους και θα εξακολουθήσουν την χλιδάτη ζωή τους, στο όνομα της ανάγκης "να κινηθεί η αγορά". Σημειώνεται ότι από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση, έχουν λάβει 200 δισ. ευρώ ενισχύσεις για να "κινηθεί η αγορά"!

Από εκεί και πέρα, όπως προαναφέραμε το ύψος του ελλείμματος λόγω ακριβώς της ανακεφαλαιοποίησης, ζαλίζει: Στο 189,1% του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το δημόσιο χρέος το 2013, από 175,6% του ΑΕΠ το 2012. Σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό το δημόσιο χρέος αναμένεται στα 340 δισ. ευρώ φέτος και στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2013 στα 352,3 δισ. ευρώ.

Με το ΑΕΠ να καθηλώνεται στα 194 δισ. ευρώ φέτος και να υποχωρεί περαιτέρω στα 183 δισ. ευρώ το 2013, το χρέος ως ποσοστό του ΑΠΕ διευρύνεται διαρκώς.

Για το 2012, οι δαπάνες για τόκους εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στο 4,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή το ύψος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου περιορίστηκε στο 39% του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης (έναντι 91% το 2009) και αντικαταστάθηκε με δάνεια που ελήφθησαν από το μηχανισμό στήριξης, τα οποία αποτελούν πλέον το 49% του χρέους Κεντρικής Διοίκησης. Τι σημαίνει αυτό: Ότι πλέον δεν χρωστάμε στο κράτος αλλά σε ξένους αφεντάδες. Ένας καλός λόγος για επανάσταση...

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μεγάλη απάτη: Ακόμα και τα μικρά παιδιά θα πληρώσουν 5.000 ευρώ στους τραπεζίτες!"

Προφυλακιστέος ο ένας από τους υπευθύνους των εταιριών Energa και Hellas Power

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο ένας από τους πέντε υπευθύνους των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με τη μη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία ρεύματος στο Δημόσιο.

Με τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού ανακριτή για υποθέσεις διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα ο Χαράλαμπος Σμυρλιάδης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Συγκατηγορούμενοί του σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης είναι οι Αριστείδης και Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης και Στέφανος Σιαφάκας.

Σε βάρος των υπευθύνων των δύο εταιρειών ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με τη μη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία ρεύματος στο Δημόσιο.

Οι κατηγορίες για τους υπευθύνους των δύο εταιρειών αφορούν τη μη καταβολή στις αρμόδιες κρατικές αρχές του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την εξαγωγή των επίμαχων ποσών σε αλλοδαπούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Για το λόγο αυτό, η δίωξη για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα έχει αποδοθεί με το χαρακτηρισμό ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Για την υπόθεση των δύο εταιρειών εκκρεμεί ήδη στην ανάκριση δικογραφία για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου, που αφορά έσοδα που δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο από το τέλος ακινήτων και απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, καθώς επίσης και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η συγκεκριμένη δικογραφία έχει συνολικά 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των Energa και Hellas Power αλλά και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε).

Η κίνηση της Δικαιοσύνης για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης και της έκδοσης ενταλμάτων σχετίζεται με νέα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών για τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και εταιρείες που διατηρούσαν οι εμπλεκόμενοι σε Κύπρο, Ντουμπάι, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία και Σιγκαπούρη

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο ένας από τους υπευθύνους των εταιριών Energa και Hellas Power"

Αθώος ο Βαξεβάνης για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ

Αθώος κρίθηκε από το αυτόφωρο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η κατηγορία σε βάρος του αφορούσε στη δημοσίευση 2.059 ονομάτων καταθετών που φέρονται ότι να αποτελούν τη σύνθεση της περιβόητης λίστας, στο περιοδικό HotDoc το οποίο εκδίδει. Η απόφαση του δικαστηρίου,έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και η ακροαματική διαδικάσια καλύφθηκε δημοσιογραφικά και απο πολλά ΜΜΕ.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρή νομολογία που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε μετά το τέλος της δίκης ο K. Βαξεβάνης και ευχαρίστησε τόσο τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τη συμπαράσταση όσο και πολλούς Έλληνες δημοσιογράφους

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του δημοσιογράφου λέγοντας: « Διαπόμπευσε και διέσυρε υπολήψεις ατόμων, χωρίς να έχει κριθεί η ενοχή τους. Τους παρέδωσε στη χλεύη μίας κοινωνίας που ζητάει αίμα. Ο Βαξεβάνης προσέφερε το αίμα και μετέτρεψε τη χώρα σε Κολοσσαίο. Αρον-άρον σταύρωσον αυτούς. Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός;».

Η μαραθώνια δίκη του δημοσιογράφου στο αυτόφωρο δικαστήριο είχε όμως και πολιτικές διαστάσεις - στον απόηχο μάλιστα της διαβίβασης της δικογραφίας για τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομίας κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.

Στην κατάθεση του ο πρόεδρος της ΔΟΔ χαρακτήρισε αδιανόητο να κάθεται στο εδώλιο ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε τη λίστα, τη στιγμή που ούτε και τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε αυτήν ενοχλήθηκαν. «Αν κάποιος είχε ενοχληθεί θα ήταν εδώ ως μάρτυρας κατηγορίας» είπε ο κ. Μπουμέλα σημειώνοντας είναι καθήκον του δημοσιογράφου να αναζητά την αλήθεια. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο πριν μερικά χρόνια με δικά του έξοδα έδωσε προς δημοσίευση σε δημοσιογράφους στοιχεία που αφορούσαν σε μέλη του.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε πως καθήκον του δημοσιογράφου είναι να υπηρετεί την αλήθεια. «Ο πολιτικός κόσμος και η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να χειροκροτήσουν αυτή την ενέργεια, δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο αν εγώ τηρώ τραπεζικό λογαριασμό», είπε ο κ. Τρίμης και επισήμανε πως το 2005 η ΕΣΗΕΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που απασχολούνταν στο δημόσιο. «Εσείς δεν θα έπρεπε να γνωρίζετε ποιοι δημοσιογράφοι εργάζονται στο δημόσιο» είπε ο κ. Τρίμης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Εισαγγελέας: Τα πρόσωπα αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν διαπομπεύθηκαν;
Δ. Τρίμης: Γιατί έκαναν κανένα έγκλημα; Τι να φοβηθούν αν τα χρήματα τους είναι νόμιμα. Δεν έκανε κανένας αγωγή. Μακάρι να έκανε ο κάθε δημοσιογράφος τη δουλειά του με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε δηλαδή να την κρατήσει για λογαριασμό του τη λίστα, όπως κατηγορείται ότι έκανε ο πολιτικός κόσμος;

Στην κατάθεσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στην διερεύνηση της υπόθεσης της χαμένης λίστας Λαγκαρντ από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου αρχείου. Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος έχει πράξει το καθήκον του με τη δημοσίευση της λίστας. «Αντί όμως ο εισαγγελέας να πει στον κ. Βαξεβάνη έλα εδώ να μου δώσεις τα στοιχεία, είπε συλλάβετέ τον με την εξευτελιστική διαδικασία του αυτοφώρου», είπε η βουλευτής.

Η εξέταση μαρτύρων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της τραγουδίστριας Δήμητρας Γαλάνη.

Νωρίτερα στο δικαστήριο η υπεράσπιση του δημοσιογράφου υπέβαλε ενστάσεις ακυρότητας και αοριστίας του κατηγορητηρίου ενώ ο εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου κ. Χ. Οικονομόπουλος ανέγνωσε δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην λίστα που δημοσιεύθηκε. Ο γνωστός νομικός υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στις αρχές της δημοσιογραφίας. Αντίστοιχη δήλωση, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, έχει κάνει σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα και ο γνωστός εφοπλιστής κ. Αθ. Μαρτίνος που το όνομα του επίσης περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα. Ο εφοπλιστής υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC είναι κατασκευασμένη ενώ επισημαίνει ότι δεν ενοχλείται από την δημοσιοποίηση διότι δεν έχει να κρύψει τίποτε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο Βαξεβάνης για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ"

Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ

Στη Βουλή διαβιβάζουν τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικονομικοί εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μετά την έρευνα που διενήργησαν για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, κάνουν μια λακωνική αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και αποστέλλουν, εκτός από τη δικογραφία, ολόκληρη την επίμαχη λίστα.

Εν τω μεταξύ, τον αναδρομικό έλεγχο των λογαριασμών του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη ζήτησε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Η ύπαρξή τους στη λίστα γνωστοποιήθηκε με επιστολή του κ. Πεπόνη προς την Επιτροπή, στην οποία επισυνάπτονταν στοιχεία λογαριασμού από εκτυπωθέν απόσπασμά της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή ομόφωνα έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλλουν άμεσα επίσημο πόρισμα πραγματοποιώντας τον προβλεπόμενο από το νόμο 4065/2012 αναδρομικό έλεγχο».

Μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος, η Επιτροπή δηλώνει ότι θα το γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους και θα ζητήσει, διευκρινίσεις και εξηγήσεις από αυτούς «εντός προθεσμίας 20 ημερών, όπως ο νόμος ορίζει».

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ"
Κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση δεν αφήνει το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει πως οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας Ελλάδας και τρόικας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις μιλώντας την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στην οποία μετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατέληξε σε τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα και πως οι εκκρεμότητες παραμένουν.

«Τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος όσο και το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν υπό συζήτηση. Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί, όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όταν επέλθει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επιδιώκουν την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ο ίδιος σημείωσε πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Για την επίπτωση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - τρόικας για τα εργασιακά στον κυβερνητικό συνασπισμό είπε πως αυτό αφορά την ίδια την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για την «λίστα Λαγκάρντ» αρνήθηκε να προβεί σε ειδικό σχολιασμό και αρκέσθηκε να δηλώσει πως τα φορολογικά βάρη στη χώρα θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια. Παρέπεμψε δε στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας λέγοντας πως όταν διαδραματίστηκαν τα σχετικά γεγονότα η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήταν στο ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για τους πιθανούς τρόπους μείωσης του δανειακού βάρους της Ελλάδας υποστήριξε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης του χρέους και ότι υπό προϋποθέσεις η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ένας από αυτούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα πρόσθετος χρόνος για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για το Ταμείο προέχει η διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος και η μείωση του χρέους.

in

Διαβάστε Περισσότερα » " "

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για το Ε9

Άνοιξε από την Τετάρτη η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 (ακίνητη περιουσία) από τους φορολογούμενους που έχουν να δηλώσουν αλλαγές στην περιουσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση.

Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη που προβλέπει τους όρους και τις διαδικασίες για την υποβολή της δήλωσης.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ χωρίς την επιβολή προστίμου αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ του αποβιώσαντος.

- Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

- Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

- Σε περίπτωση που ο υπόχρεος χρειαστεί αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προσκομίζει εκτυπωμένη την ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για το Ε9"

Στουρνάρας: «Δεν παρέλαβα, ούτε ενημερώθηκα για τη λίστα Λαγκάρντ»

«Δεν παρέλαβα καμία λίστα όταν ανέλαβα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Κανείς δεν με ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα, ούτε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με το τι γνωρίζει για την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε στην Επιτροπή ότι δεν είχε κανένα έναυσμα νωρίτερα σχετικά με τη λίστα, και για πρώτη φορά έμαθε γι' αυτή περίπου στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος και ερωτήθηκε από τους Financial Times για το θέμα.

Κατόπιν, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ρώτησα το ΣΔΟΕ αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής της λίστας και του απάντησαν αρνητικά. Επίσης, με επιστολή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης και του απάντησε αρνητικά.

«Μέσα Οκτωβρίου, έστειλα επιστολή στον Γάλλο ομόλογο μου ζητώντας του να σταλεί η λίστα Λαγκάρντ. Δεν έχω πάρει ακόμα απάντηση» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας -του οποίου η ακρόαση συνεχίζεται στην Επιτροπή- ανέφερε ότι «ίσως η πιο χρήσιμη λίστα είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό».

«Έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν αυτούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους οι καταθέσεις τους ή να πληρώσουν ή να τα δικαιολογήσουν» τόνισε.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: «Δεν παρέλαβα, ούτε ενημερώθηκα για τη λίστα Λαγκάρντ»"

Η Ελλάδα γλιστρά όλο και βαθύτερα στην οικονομική εξαθλίωση

Για ατελείωτα άσχημα νέα για την Ελλάδα κάνουν λόγο οι γερμανικοί Financial Times τονίζοντας ότι η χώρα συνεχίζει να παράγει περισσότερο χρέος.

Η εφημερίδα αναφέρεται στον προϋπολογισμό και σημειώνει ότι τα άσχημα νέα για την Αθήνα είναι ατελείωτα καθώς η ύφεση, το έλλειμμα και το χρέος θα αυξηθούν την επόμενη χρονιά.

Όπως γράφει η εφημερίδα η Ελλάδα γλιστρά όλο και βαθύτερα στην οικονομική εξαθλίωση καθώς τη νέα χρονιά θα έχει ύφεση 4,5%.

Οι γερμανικοί Financial Times αναφέρονται και στην χθεσινή προειδοποίηση του Β. Σόιμπλε ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση και τα μέτρα, ενώ επισημαίνουν ότι πλέον είναι στα χέρια της Αθήνας η εκταμίευση της επόμενης δόσης και συγκεκριμένα στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα γλιστρά όλο και βαθύτερα στην οικονομική εξαθλίωση"

Δεμένα τα πλοία στις 6 και 7 Νοεμβρίου

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη γενική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εξάλλου, στο ετήσιο προσυνεδριακό Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, τέθηκε το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, υπό το φως των νέων μέτρων, αποφασίστηκε η περιφρούρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην ακτοπλοΐα, ενώ ζητήθηκε η άμεση άρση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, που συνεχίζεται για δύο χρόνια.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ υπερψηφίστηκε ο απολογισμός του έργου της διοίκησης για το 2012.

Ακόμη, επαναβεβαιώθηκε η αταλάντευτη θέση της ΠΝΟ, που είχε διατυπωθεί και πρόσφατα με σχετικό έγγραφό της στα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους υπουργούς, να μην μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ και των εποπτευομένων από το Ταμείο οργανισμών.

Το Γενικό Συμβούλιο προέβη στην εκλογή αντιπροσώπων για το 35ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα γίνει τον Μάρτιο του 2013.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στις 6 και 7 Νοεμβρίου"

Καταγγελία-σοκ για τράπεζα που "άδειασε" τον λογαριασμό ηλικιωμένης

Τράπεζα των Χανίων «άδειασε» αυθαίρετα τον λογαριασμό σύνταξης μιας ηλικιωμένης, επειδή η κόρη της έχει μεν οφειλή στην τράπεζα αλλά έχει κινήσει τις διαδικασίες ρύθμισης σύμφωνα με τον Νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία η ηλικιωμένη δεν έχει την παραμικρή σχέση με την οφειλή της κόρης της.

Η απίστευτη αυτή καταγγελία που έγινε εγγράφως στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης που την έδωσε στην δημοσιότητα, αναφέρει τα εξής:

"Σας καταγγέλλω ότι, η μητέρα μου διατηρεί ένα αποταμιευτικό λογαριασμό ταμιευτηρίου-σύνταξης στην Τράπεζα: ....... με αριθμό .....................στην οποία συλλέγει ένα ποσό για τις δύσκολες μέρες ,καθότι είναι 73 ετών.

Δεν έχει λογαριασμό οφειλής, στην εν λόγω Τράπεζα (στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό δάνειο, πιστωτική κάρτα κ.λ.π ) όμως, έχει ορίσει συν δικαιούχο του λογαριασμού της, τις δύο κόρες της, μία από τις οποίες είμαι και εγώ η οποία έχω χρέος, αλλά δεν την έχω εγγυήτρια, βρίσκομαι ένα βήμα πριν το Δικαστήριο, ρύθμιση χρέους, (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

Το δικαστήριο, έχει προσδιοριστεί για τις 8-4-2016. και η Τράπεζα έχει κληθεί να συμμετάσχει όπως ο Ν.3869/2010 ορίζει. Η μητέρα μου, δεν έχει δώσει εντολή για καμία παρακράτηση ποσού,, ούτε έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την εν λόγω Τράπεζα, της έγινε αφαίρεση του ποσού των 5.118,52 Ευρώ από τον λογαριασμό που είχε το ποσό των 6.370,52 Ευρώ.

ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

Ζητάω από την Τράπεζα, να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό της μητέρας μου, να τιμωρηθεί η Τράπεζα για την πρακτική της , μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Επιφυλάσσομαι για περαιτέρω νομικές ενέργειες"

Από την πλευρά της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης επικοινώνησε άμεσα, με το αρμόδιο Τμήμα της Τράπεζας, ζητώντας εξηγήσεις, και αιτώντας την επιστροφή των χρημάτων στον λογαριασμό της ηλικιωμένης καταναλώτριας.

Επίσης διαβίβασε την καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ «καλεί την Τράπεζα να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό της γερόντισσας, καθώς η πρακτική αυτή αποτελεί πράξη που διώκεται και τιμωρείται και Ποινικά, από τον Κώδικα του Ποινικού Δικαίου (Υπεξαίρεση)».

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία-σοκ για τράπεζα που "άδειασε" τον λογαριασμό ηλικιωμένης"

Ο Α. Σαμαράς 13ος ισχυρότερος άνθρωπος στην οικονομία

Μετά τον κορυφαίο παγκόσμιο "διανοητή" Γεώργιο Παπανδρέου μας προέκυψε και ο παγκόσμιος "ισχυρός" της οικονομίας Αντώνης Σαμαράς!

Την ετήσια λίστα του με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στην παγκόσμια οικονομία δημοσίευσε το περιοδικό Worth. Σε αυτή βρίσκεται για πρώτη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και μάλιστα αρκετά ψηλά, στη 13η θέση.

Την ετήσια λίστα του με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στην παγκόσμια οικονομία δημοσίευσε το περιοδικό Worth. Σε αυτή βρίσκεται για πρώτη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και μάλιστα αρκετά ψηλά, στη 13η θέση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φιγουράρει πιο ψηλά στη λίστα από προσωπικότητες όπως ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ (Νο19), και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ (Νο20), ενώ πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται ο Τζορτζ Σόρος (Νο82) και ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν (Νο92).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτιο Ντράγκι, και ακολουθούν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ (Νο2), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα (Νο4), η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Νο5) και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ (Νο6).

Συγχαρητήρια για τον πρωθυπουργό και εμεις να θυμίσουμε ότι είναι ο δεύτερος που μπαίνει σε λίστα κορυφαίων παγκοσμίως... Ο πρώτος ήταν όπως όλοι θυμόμαστε ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου (GAP), ο οποιος ως πρωθυπουργός είχε συμπεριληφθεί από το περιοδικό Foreign Policy στη λίστα με τους "100 κορυφαίους διανοητές" για το 2010!

Άρα από τον κορυφαίο διανοητή περάσαμε στον κορυφαίο "ισχυρό" της παγκόσμιας οικονομίας! Μεγαλεία για τη πατρίδα μας..

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Α. Σαμαράς 13ος ισχυρότερος άνθρωπος στην οικονομία"

Κωνσταντοπούλου: Η λίστα Λαγκάρντ ίσως αγοράστηκε, τα απόρρητα κονδύλια αυξήθηκαν 100 εκατ. ευρώ

Ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία άφησε αιχμές για πιθανή αγορά της λίστας Λαγκάρντ αλλά και για τα μυστικά κονδύλια της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές ότι η φερόμενη λίστα Λαγκάρντ, την οποία δημοσιοποίησε ο Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό του Hot Doc, μπορεί να αγοράστηκε καθώς επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ο προϋπολογισμός αυξήθηκε στον κωδικό των απόρρητων εξόδων κατά 100 εκ. ευρώ, τα οποία κανείς, όπως είπε, δεν ξέρει τι έχουν γίνει γιατί ήταν απόρρητα.

Ας σημειωθεί ότι τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν καταθέσει ότι η λίστα Λαγκάρντ αγοράστηκε, αντίθετα υποστήριξαν ότι δόθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας ως «δώρο» στην Ελλάδα προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η οποία κράτησε 1 ώρα και 50 λεπτά. Η δίκη Βαξεβάνη έχει διακοπεί για να δικαστούν τα αυτόφωρα και θα συνεχιστεί.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντοπούλου: Η λίστα Λαγκάρντ ίσως αγοράστηκε, τα απόρρητα κονδύλια αυξήθηκαν 100 εκατ. ευρώ"

Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση των δώρων και την αύξηση των ορίων ηλικίας

Απόφαση «βόμβα», σε ό,τι αφορά τις επικείμενες περικοπές που προβλέπονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, έλαβε τοΕλεγκτικό Συνέδριο, καθώς η Ολομέλειά του απεφάνθη ότι οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με τα συνταξιοδοτικά ζητήματα προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα.


«Μπλόκο» σε μειώσεις, καταργήσεις δώρων και αύξηση ορίων ηλικίας
Ειδικότερα κρίθηκε πως οι νέες μειώσεις στις συντάξεις από 5-15%, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, καθώς και η κατάργηση όλων των εναπομεινάντων επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινό) έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματική πρόνοια. Μάλιστα, όπως παρατηρουσαν και οι ίδιοι οι Σύνεδροι, για πρώτη φορά αξιολογήθηκε σχέδιο νόμου, ως μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Η Ολομέλεια κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Συνέδρου ως προς τις επίμαχες τροπολογίες, αποφάνθηκε πως η πέμπτη διαδοχική παρέμβαση επί των συντάξεων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη προς πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Οι 30 Σύνεδροι γνωμοδότησαν ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων αντίκεινται στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος. Άλλως, προσκρούουν στη συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Τρία ηχηρά «όχι»
Πιο συγκεκριμένα, ομόφωνα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν ότι είναιαντισυνταγματική η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος της θερινής αδείας από το νέο έτος και έπειτα.

Ακόμη, αντισυνταγματική κρίθηκε, με ενισχυμένη πλειοψηφία και η μείωση των συντάξεων, αφού  εντοπίστηκαν προβλήματα αναλογικότητας και υστέρηση κριτηρίων, ενώ η επιβολή των ρυθμίσεων θεωρείται ότι γίνεται με άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.

Αντίστοιχη θέση περί αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι σύμβουλοι και για την αύξηση της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65ό έτος.


Δύο επίμέρους «ναι»
Συνταγματική
 κρίθηκε τέλος, κατά πλειοψηφία, η περικοπή των συντάξεων των άγαμων διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που βάσει του νομοσχεδίου η ανώτατη μηνιαία σύνταξή τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ.

Αντίθετα, ως σύννομες αξιολογήθηκαν από την Ολομέλεια του Ε.Σ. οι ρυθμίσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κρίθηκε ως αντισυνταγματικό προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 31.12.2012 μετά όμως την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της επιπλέον εισφοράς της παραγράφου 14 του άρθρου 2 του Ν. 4002/2011 και των τυχόν μειώσεων που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 1 του Ν. 4024/2011 και του άρθρου 1 του Ν. 4051/2012.

Ακόμη, από 1.1.2013 το όριο συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1.1.2013 και μετά αυξάνεται κατά δύο χρόνια, δηλαδή ανέρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αυξάνεται από 1.1.2013 στο 65ο έτος.

Επιπρόσθετα, από την 1.1.2013 το όριο ηλικίας για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυξάνεται από το 60ό που είναι σήμερα στο 65ό έτος.

Ως προς τους βουλευτές προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η κατάργηση της σύνταξής τους για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού».

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση των δώρων και την αύξηση των ορίων ηλικίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news