facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν διώχνετε την Σκοπούλη κ. Κουβέλη;

Πώς είναι δυνατόν να παραμένει η υφυπουργός υγείας στη θέση της μετά την αποκάλυψη ότι ο σύζυγός, της ελάμβανε επιχορηγήσεις από την Roche, την οποία η Σκοπούλη προωθούσε ως ανάδοχο των αντιδραστηρίων για τον ιό του δυτικού Νείλου;

Απορίες και ερωτήματα δημιουργεί η παραμονή της Φωτεινής Σκοπούλη στη θέση της υφυπουργού Υγείας, τόσο καιρό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα αντιδραστήρια του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η εμμονή της κ. Σκοπούλη για αγορά των αντιδραστηρίων από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche, εταιρεία με την οποία έχει συνδεθεί το όνομα του συζύγου της, Χαράλαμπου Μουτσόπουλου, είναι -στο μυαλό του μέσου Έλληνα πολίτη- υπεραρκετή για την αποπομπή της από τη θέση αυτή.

Συγκεκριμένα, η προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ υφυπουργός Υγείας προωθούσε την ανάθεση της προμήθειας αντιδραστηριών (τεστ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Roche, ενώ υπήρχε δωρεά αντιδραστηρίων από την ανταγωνιστική εταιρεία. Όπως αποκάλυψε, πριν από περίπου δύο μήνες, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ο σύζυγος της κυρίας Σκοπούλη, καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Χ. Μουτσόπουλος -κατά σύμπτωση...- επιχορηγείται στην έρευνά του από τη Roche.

Ειδικά τις ημέρες αυτές, που η κυβέρνηση δρομολογεί τα σκληρότερα μέτρα στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας, τα οποία θα πλήξουν εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους, η παραμονή της υφυπουργού που βαρύνεται από μια τόσο σοβαρή καταγγελία συνιστά πρωτοφανή πρόκληση.

Τι την κρατάτε στη θέση αυτή κ. Κουβέλη;

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί δεν διώχνετε την Σκοπούλη κ. Κουβέλη;"

Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα αντιγριπικά που αποσύρθηκαν στην Ιταλία

Κανένα από τα αντιγριπικά εμβόλια Agrippal, Fluad, και Influpozzi, της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει... ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, στον οποίο απευθύνθηκε η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, μετά την απαγόρευση πώλησης και χρήσης τους στην Ιταλία.

Το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε αυτήν την απόφαση, όταν η ιταλική φαρμακευτική υπηρεσία έκρινε ότι χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές των συγκεκριμένων εμβολίων, καθώς υπήρξαν ενδείξεις για παρενέργειες.

express

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα αντιγριπικά που αποσύρθηκαν στην Ιταλία"

Έκτακτο Eurogroup αποκλειστικά για την Ελλάδα την Τετάρτη...!!!

Η προοπτική διενέργειας ενός έκτακτου Eurogroup την Τετάρτη, αυστηρά επικεντρωμένου στο ελληνικό ζήτημα, είναι η πλέον πιθανή σύμφωνα με το σχεδιασμό των ευρωπαίων θεσμικών παραγόντων,

αφού η εξέλιξη των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών δεν έχει επιτρέψει την οριστικοποίηση της έκθεσης της τρόικας, αλλά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας επί του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η αναβολή του Euro Working Group το οποίο είχε προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο Παρασκευή, με το σκεπτικό ότι είναι σκόπιμο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος χρόνος στην τρόικα, ώστε να συμπληρωθεί η έκθεσή της.

O επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου δεν απέκρυψε τα όσα διαμείβονται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ωε εκ τούτων, ο κ. Τσακλόγλου ζήτησε μικρή παράταση της διαβούλευσης, επιστρέφοντας κατόπιν στην Ελλάδα με σκοπό να επανέλθει στις εργασίες του Euro Working Group την προσεχή Δευτέρα.

Τα τεχνικά κλιμάκια του Euro Working Group επρόκειτο να διαπραγματευθούν αφενός την έκθεση της τρόικας αφετέρου το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα έως το 2016, σε περίπτωση χρονικής επέκτασης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να καλυφθει.

Βάσει της ενημέρωσης που υπήρξε από την πλευρά των δανειστών, το πρόγραμμα είναι οριστικό σε επίπεδο 95%, αφού απομένουν κάποιες τελευταίες, αν και απ' ό,τι φαίνεται όχι αμελητέες, «πινελιές». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, το «πρόβλημα» εντοπίζεται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και όχι ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση όπου και φέρεται να υπάρχει συμφωνία.

Συν τοις άλλοις, για διαβούλευση ήταν προγραμματισμένο να τεθούν και τα ζητήματα της τόνωσης της εποπτείας της διαδικασίας υλοποίησης του Μνημονίου, όπως και των αλλαγών στο πλαίσιο ανα-οριοθέτησης του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος προς αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο Eurogroup αποκλειστικά για την Ελλάδα την Τετάρτη...!!!"

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τα ακριβή στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ζήτησε και έλαβε ο ΙΣΑ μετά από σειρά αιτήσεων του. Πλην όμως ουδέποτε έλαβε γνώση των εισηγήσεων και του περιεχομένου των αποφάσεων του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ με βάση τις οποίες έγινε τροποποίηση του αρχικού προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία που ετέθησαν υπ΄ όψιν του ΙΣΑ προκύπτει ότι ειδικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπήρξε σημαντική μείωση της τάξεως των 20 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις για το 2011 του Ο.Π.Α.Δ. με 1.200.000 ασφαλισμένους ήταν 240.000.000 ευρώ, ενώ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με 10.000.000 σχεδόν ασφαλισμένους η συνολική δαπάνη για το 2012 πρόκειται να διαμορφωθεί κάτω από τα 300.000.000 ευρώ.

Έτσι, καλούνται οι ιατροί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ, εν αγνοία τους τροποποιείται ο προϋπολογισμός κατά τρόπο ώστε να μπορεί βάσιμα να πιθανολογηθεί ότι δεν θα μπορέσουν να αμειφθούν για τις παρασχεθείσες, σύμφωνα με τη σύμβασή τους, υπηρεσίες.

Είναι όμως κρίσιμο για μας, για την προάσπιση των συμφερόντων των ιατρών μελών μας, του κύρους του τίτλου του ιατρού, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας, να γνωρίζουμε : (1.)Πότε και σε ποια σημεία ακριβώς τροποποιήθηκε ο προϋπολογισμός και (2.)Μετά από εισήγηση/ ή/και απόφαση ποιού οργάνου.

Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ, μετά από απόφαση του ΔΣ του, προσφεύγει στον Εισαγγελέα για να χυθεί άπλετο φώς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ"

Σταθερός ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του Προγράμματος

Σταθερός παραμένει ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του Προγράμματος και αναβαθμίζεται το ΣΕΠΕ. Δεν θα δημιουργηθούν ειδικές οικονομικές ζώνες, δεσμεύτηκε ο Ιω. Βρούτσης.
Ο κατώτατος μισθός που διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του Προγράμματος παρά τα όσα περιγράφει το Μνημόνιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εργασιακά, και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο κ. Βρούτσης «έκλεισε» το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες. Με βρίσκει αντίθετο κάτι τέτοιο και προσωπικά ως προς την πολιτική μου πρόταση».

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι αμέσως μετά τα μέτρα, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα αναβαθμίζεται ο ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) η σημασία και η αποτελεσματικότητά του και θα θωρακίζει νομικά τους επιθεωρητές που εργάζονται εκεί.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως εισάγεται ο μηχανισμός που θέτει ένα δίχτυ προστασίας ως κατώτατος μισθός για όλους και από κει και πέρα θα μπορούν να χτίσουν με συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερα, πάνω από αυτό το μισθό, οι κοινωνικοί εταίροι. «Είμαστε σ' ένα μεταβατικό στάδιο και απαιτείται η ωριμότητα για την οποία έχω εμπιστοσύνη και θα βρούμε τον βηματισμό μας», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «την ωριμότητα αυτή την είδαμε στην πράξη όταν υπογράφηκαν οι μεγάλες κλαδικές συμβάσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμπόρων και των εργαζόμενων στα ιδιωτικά νοσοκομεία πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό».

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πίστη του πως από το 2013, έτος κατά το οποίο τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε μια προσέγγιση δημοσιονομικού πλεονάσματος σε πρωτογενές επίπεδο 1% που βάζει την Οικονομία σε άλλη τροχιά θα επέλθει η προσδοκώμενη ανάπτυξη που θα αναχαιτίσει την ανεργία.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθερός ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του Προγράμματος"

Απόκαλυψη ΣΟΚ της Ζωή Κωνσταντοπούλου -Ο ΓΑΠ με τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια, συνάντησε Ελβετό τραπεζίτη!

Νέα τροπή λαμβάνει η πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μετά την αποκάλυψη από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι τον Ιανουάριο του 2011 -και ενώ είχε φτάσει στη χώρα μας το CD με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC- ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκαν μυστικά στην Ελβετία με τον επικεφαλής της τράπεζας αυτής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της Real επισήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου που παραδέχθηκε κατά τη χθεσινή του κατάθεση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τη συνάντηση αρνήθηκε στη συνέχεια να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνηση τόσο για το αντικείμενο της συνάντησης όσο και για τα οποία αποτελέσματα παρήχθησαν από αυτή. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι από τότε σταμάτησε κάθε ενέργεια γύρω από τα ονόματα της λίστας. Επιπλέον, με βάση αυτή την παραδοχή, η κυρία Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κατάθεση αιτήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή ώστε να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός. Νωρίτερα πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες τεσσάρων προσώπων σε σχέση με το χειρισμό της λίστα Λαγκάρντ.

Κατονόμασε δε τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς και τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη. Έκανε λόγο για εξωθεσμική και παραθεσμική χρήση της λίστας, για παράβαση καθήκοντος καθώς και για ιδιωτική χρήση δημοσίου εγγράφου. Τέλος, η κύρια Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει την προσπάθεια που έγινε πέρυσι από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να αντικαταστήσει τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ούτε τις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα στο έργο τους.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόκαλυψη ΣΟΚ της Ζωή Κωνσταντοπούλου -Ο ΓΑΠ με τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια, συνάντησε Ελβετό τραπεζίτη!"

Αναβρασμός για τις αποκρατικοποιήσεις - Βουλευτές απειλούν με καταψήφιση

Παρά τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αφορμή αποτελεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς κ.α.

Στο ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 10 βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν την ρύθμιση, καθώς ζητούν πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να υπάρχει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης της ρύθμισης από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία η οποία όμως και πάλι δεν ικανοποιεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν εξασφαλίζει ότι η γνώμη που θα εκφράσει η Βουλή για κάθε αποκρατικοποίηση θα είναι δεσμευτική.

"Εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή", λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, από το ΠΑΣΟΚ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, και αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλύψει αυτό που ζητάμε από την πρώτη μέρα".
Ωστόσο, οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν δεν καλύπτονται από όσα είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως τεταμένο εντός του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην ομιλία του ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ και τις κρίσεις των υπαλλήλων στις εφορίες.
Την ρύθμιση που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις εξάλλου έχει ήδη δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει και η Δημοκρατική Αριστερά, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν η ρύθμιση θα περάσει τελικά την Τρίτη, όταν δηλαδή έχει προγραμματιστεί η ονομαστική ψηφοφορία.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβρασμός για τις αποκρατικοποιήσεις - Βουλευτές απειλούν με καταψήφιση"

Απαγορεύονται εφεξης, οι επισχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ

Τέλος από δω και στο εξής οι επισχέσεις εργασίας στους γιατρούς που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ. Αυτό γνωμοδότησε ομόφωνα το Δ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδότηση την οποία έκανε αποδεκτή χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπ.αριθμ.276/10 γνωμοδότηση για τις έννομες συνέπειες της επίσχεσης εργασίας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ορίζεται ότι οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

Παράλληλα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας «δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας», καθώς και ότι ο χρόνος αυτός δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.

«Με την απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΥΚΑ, ενώ για το θέμα ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύονται εφεξης, οι επισχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ"

Δε δέχονται πολιτικούς "επίσημους" στην παρέλαση

Διαμαρτυρία ετοιμάζουν οι Πολίτες κατά του Χρέους μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης - Μόνο την παρουσία θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και ανέργων αποδέχονται.

Δεν αποδέχονται η παρέλαση να γίνει ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, οι Πολίτες κατά του Χρέους, εξηγώντας ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν ακόμη και την παρέλαση για να νομιμοποιήσουν τα επερχόμενα μέτρα.

Όπως αποφάσισαν, χθες σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησαν, οι Πολίτες κατά του Χρέους, μετά το πέρας της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης θα διαδηλώσουν ειρηνικά με πανό, κατά των μέτρων και της εξαθλίωσης, στην οποία έχουν καταδικαστεί οι Έλληνες.

Όσο για την εξέδρα των επισήμων αποφάσισαν ότι δε θα δεχτούν να παρακολουθήσουν από εκεί την παρέλαση εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και άνεργοι.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Δε δέχονται πολιτικούς "επίσημους" στην παρέλαση"

ΟΤΕ: Νέα πρωτοβουλία «η επιχείρησή σου.gr»

Με μια νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία «η επιχείρησή σου.gr» ο ΟΤΕ δίνει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προωθήσουν την επιχείρησή τους στο Internet, εύκολα, γρήγορα και εντελώς δωρεάν για έναν ολόκληρο χρόνο.

Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο site, το www.yourbusiness.gr και μέσω ενός απλού και εύχρηστου εργαλείου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει το site ή το ηλεκτρονικό κατάστημα της επιχείρησής του, επιλέγοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση (url/domain) που επιθυμεί. Το site ή το ηλεκτρονικό κατάστημα φιλοξενείται δωρεάν για ένα χρόνο στις ασφαλείς υποδομές του ΟΤΕ, ενώ ο ίδιος αναλαμβάνει τη διαχείριση και την ανανέωση των πληροφοριών με τη συχνότητα που επιθυμεί.

Video μαθήματα κατευθύνουν τον χρήστη καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας δημιουργίας ή ανανέωσης του site. Επίσης περιλαμβάνονται και επιπλέον δυνατότητες, όπως:

Η ενημέρωση για την πορεία του site μέσω στατιστικών στοιχείων,η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών μέσω email ή SMS,η χρήση social media καθώς και ο σχεδιασμός αφισών και επαγγελματικών καρτών.Ταυτόχρονα παρέχονται online βοήθεια, αλλά και τηλεφωνική υποστήριξη για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μέσω του 13818.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η ανάπτυξη και οι ανάγκες της σύγχρονης επιχείρησης αποτελούν για τον ΟΤΕ βασικά σημεία αναφοράς, στο πλαίσιο της δέσμευσης «Μαζί, είμαστε ένα», σε μια νέα εποχή της σχέσης μας με τον πελάτη», σημειώνει ο Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Marketing Εταιρικών & Επιχειρησιακών Πελατών Σταθερής & Κινητής Τηλεφωνίας Ομίλου ΟΤΕ.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΤΕ: Νέα πρωτοβουλία «η επιχείρησή σου.gr»"

FΤ: «Ζητούν από την Ελλάδα να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες»

Ξένους εμπειρογνώμονες στην ελληνική δημόσια διοίκηση θέλει το Βερολίνο, για την είσπραξη των φόρων και τη διαφθορά, λέει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν στην Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σήμερα.

Όπως σημειώνεται σε αυτό, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντίγραφο του σχεδίου (σ.σ.: για τη συμφωνία όσον αφορά το νέο πρόγραμμα) είναι σε γνώση της εφημερίδας και ότι αυτό προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι μία σκληρή αλλά ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για τα μέτρα αυτά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 δισ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ. Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των Financial Times σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ. «Η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση απαιτεί την αναθεώρηση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χρονική επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρεται στο 40σέλιδο σχέδιο του μνημονίου. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν έχουν, ωστόσο, συμπληρωθεί στο προσχέδιο.

Με ένα ξεχωριστό σχέδιο μνημονίου περιορίζονται περισσότερο από το μισό οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπονταν έσοδα 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2015. Με το νέο πρόγραμμα, η εκτίμηση αυτή περιορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται πρόβλεψη για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος. Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα. «Το όλο θέμα της χρηματοδότησης μόλις ξεκίνησε», είπε. Αν και οι αξιωματούχοι έχουν εξετάσει ένα σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές και ακύρωσής τους, πολλοί πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα κάνει μόνο μία «κοιλιά» στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντίθετα, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης της Ελλάδας ως τον τρόπο για την εξεύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου», η οποία θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων (σ.σ.: πρωτογενών) του ελληνικού προϋπολογισμού σε ένα «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτά τα μέτρα φαίνονται στο Βερολίνο ως απαραίτητα όχι μόνο για να καθησυχασθεί το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που θα ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, άλλοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι θεωρούν πως η πρόταση έχει πολιτικά κίνητρα. «Όλα αυτά αφορούν την πολιτική», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχουν καλοί οικονομικοί λόγοι για αυτό. Όλα αυτά τα χρειάζεται (το Βερολίνο) πολιτικά».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "FΤ: «Ζητούν από την Ελλάδα να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες»"

«Δε συζητείται άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»

Δεν συζητείται άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Έως το τέλος του έτους θα υπάρξει μια συνολική ρύθμιση με επανακαθορισμό των δόσεων ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες ανακοίνωσε, μιλώντας στον Αθήνα 984.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Δε συζητείται άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»"

Η ιστορία της σημαίας και οι ήρωες του ‘40

Με την ευκαιρία της Εθνικής μας Επετείου και επειδή πλέον δεν ακούγονται και δεν γράφονται πολλά για τα εθνικά μας σύμβολα, τους πατριωτικούς αγώνες και τους ήρωες του γένους μας, θέλουμε να γράψουμε ένα κείμενο αφιερωμένο στο εθνικό μας σύμβολο ως αντίδωρο μνήμης για όσους έπεσαν μ’ αυτό το σύμβολο στα πεδία των μαχών για να μπορούμε εμείς σήμερα να βιώνουμε το πιο πολύτιμο αγαθό των λαών που είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γράψουμε λίγες σκέψεις για ενημέρωση και προβληματισμό.

Όταν λέμε σημαία, εννοούμε κατ’ αρχήν τεμάχιο υφάσματος το οποίο φέρει το έμβλημα ενός έθνους. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιήθηκαν τα εμβλήματα αντί σημαιών, κυρίως θρησκευτικά ή στοιχείων της φύσης και ζώων. Είναι γνωστό ότι η σημαία της αρχαίας Αθήνας έφερε την γλαύκα (κουκουβάγια) προς τιμήν της αγαπημένης τους θεάς Αθηνάς, της Σπάρτης τους Διόσκουρους, των Ασσυρίων έναν ανθρωπόμορφο αετό, των Περσών έναν αετό ή έναν αλέκτορα (κόκορα).[1]

Γνωρίζουμε επίσης από την Παλαιά Διαθήκη[2] ότι οι Ιουδαίοι έφεραν μαζί τους την Κιβωτό της Διαθήκης ως σύμβολο θρησκευτικό και εθνικό.

Για πρώτη φορά η σημαία με την σημερινή της μορφή (ως ύφασμα) ως σύμβολο εθνικό αλλά και ως σήμα έναρξης της μάχης χρησιμοποιείται από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος αναρτά σημαία με χρώμα πορφυρό η οποία τοποθετείται πάνω στην ιστορική σάρισα και δίνει το έναυσμα της μάχης ή τη λήξη της.

Ο κυριότερος σταθμός της δημιουργίας της σημαίας ως λάβαρο και εθνικό σύμβολο είναι η σημαία του Μεγάλου Κωνσταντίνου με την επιγραφή «εν τούτω νίκα», η οποία απεικόνιζε σταυρό με το ΧΡ (τα αρχικά του Χριστού) και από τότε έως και σήμερα ο σταυρός αποτελεί το κύριο στοιχείο που υπάρχει στην ελληνική σημαία και δεν βγήκε ποτέ απ’ αυτήν.[3]

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως ο Πελοποννήσιος Κροκόδειλος Κλαδάς υψώνει το 1464 στην Μάνη πορφυρή σημαία με τον δικέφαλο αετό εις ανάμνησιν της παλαιάς αυτοκρατορίας. Είναι το σύμβολο που έκλεψε η Αλβανία και το τοποθέτησε στη σημαία της.

Επίσης, πολλοί κληρικοί στην Επανάσταση είναι επικεφαλής των εξεγέρσεων και χρησιμοποιούν ως σημαίες τα λάβαρα των εκκλησιών με παραστάσεις του Χριστού και των Αγίων. Από τα λάβαρα των εκκλησιών οι οπλαρχηγοί, όπως οι Μαυρομιχαλαίοι, ο καπετάν Τζιουβάρας και ο καπετάν Ζαχαριάς, παίρνουν τα πρόσωπα των αγίων και τα αρχικά του Χριστού και της Παναγίας και φτιάχνουν σημαίες με δύο ή τρία χρώματα όπου πάντα το βασικό χρώμα είναι το λευκό.[4]

Ο Ρήγας Φερραίος σχεδιάζει τρίχρωμη σημαία που επάνω έχει τρεις σταυρούς και το ρόπαλο του μυθικού Ηρακλή. Τον Οκτώβριο του 1820 ο Μάρκος Μπότσαρης ύψωσε στους βράχους του Σουλίου ολόλευκη σημαία με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και το σταυρό πλαισιωμένο με δάφνη και τις λέξεις γύρω γύρω ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΘΡΗΣΚΕΙΑ- ΠΑΤΡΙΣ.

Το Φεβρουάριο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Ρουμανίας υψώνει τρίχρωμη λευκή, κόκκινη και μαύρη η οποία φέρει επάνω τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και στην άλλη πλευρά τον φοίνικα με τις λέξεις «εκ της κόνεώς μου αναγεννώμαι».

Ξεχωριστή θέση στα χρόνια της Επαναστάσεως έχει το γνωστό λάβαρο της Επαναστάσεως που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε στη Σμύρνη στα τέλη 16ου αιώνα και δωρήθηκε στη Μονή από ηγεμόνα της Μολδαβίας το 1735 και φέρει επάνω ως παράσταση την Κοίμηση της Θεοτόκου.[5]

Για πρώτη φορά η σημαία μας με την σημερινή της μορφή, δηλαδή λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, καθιερώθηκε στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, τον Ιανουάριο του 1822. Η Β΄ και η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος και στην Τροιζήνα αντίστοιχα καθορίζουν δύο σημαίες, ξηράς και θάλασσας. Από τότε μέχρι και το 1974 η ελληνική σημαία γνωρίζει διάφορες παραλλαγές για λίγο χρονικό διάστημα, όπως π.χ. ο Καποδίστριας τοποθετεί τον φοίνικα στο μέσο του σταυρού· ο Όθωνας τοποθετεί βασιλικό θυρεό και τις 9 λωρίδες που έχει η σημαία μας· ο Γεώργιος ο Α΄ τοποθετεί το στέμμα. Ο Γεώργιος ο Α΄ και ο Γεώργιος ο Β΄ θεσπίζουν σημαίες των όπλων του στρατού και τοποθετούν επάνω τους προστάτες Αγίους. Στη συνέχεια αρκετά διατάγματα και νόμοι από το Φεβρουάριο του 1930 μέχρι και τον τελευταίο νόμο 851/1978, η σημαία καθορίζεται και σταθεροποιείται στη μορφή που έχει σήμερα.[6]

Στις πρώτες σημαίες της πατρίδος μας δέσποζαν τρία χρώματα, με κυριότερα το λευκό, το μαύρο και το κόκκινο. Οι συμβολισμοί που δόθηκαν από τους ίδιους τους αγωνιστές είναι ξεκάθαροι. Ο Ρήγας Φερραίος εξήγησε πρώτος πως το λευκό συμβολίζει την ελευθερία, κόκκινο το αίμα και το μαύρο τον θάνατο. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξηγεί πως το κόκκινο σημαίνει την αυτοκρατορική πορφύρα του ελληνικού έθνους και το αυτεξούσιο του ελληνικού λαού, το λευκό σημαίνει την αθωότητα της δίκαιας αφορμής κατά της τυρρανίας και το μαύρο σημαίνει τον θάνατο υπέρ πατρίδας και ελευθερίας.[7]

Τελικά όμως επικράτησε το λευκό και το γαλάζιο με δύο εκδοχές για τον συμβολισμό τους. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το λευκό συμβολίζει τα χιονισμένα βουνά (ηπειρωτική Ελλάδα) και τα αφρισμένα κύματα (νησιωτική Ελλάδα), ενώ το γαλάζιο συμβολίζει το ελληνικό ουρανό και την θάλασσα. Με την δεύτερη εκδοχή το λευκό συμβολίζει την ελληνική φουστανέλα των αγωνιστών της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ το γαλάζιο την βράκα των νησιωτών αγωνιστών.[8] Σήμερα η ελληνική Σημαία έχει πέντε λωρίδες μπλε και τέσσερις λευκές, και στην κορυφή έχει το σταυρό. Οι μπλε αντιστοιχούν με τις συλλαβές Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α, και οι λευκές με τις συλλαβές Η-ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ . Ο σταυρός συμβολίζει το «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αλλά κυρίως τον συμβολισμό που δίνει στο σύμβολο του σταυρού η ορθόδοξη θεολογία πως είναι το σύμβολο με το οποίο κερδίσαμε την ελευθερία και την σωτηρία μας. Η ερμηνεία αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά στηρίζεται στα λόγια του μεγάλου αγωνιστή Θ. Κολοκοτρώνη που είπε: «Μια φορά βαπτίστηκα με το λάδι για να ελευθερωθώ από τις αμαρτίες μου και μια φορά θέλω να βαπτιστώ με αίμα για να ελευθερώσω την πατρίδα μου».[9]

Η επίσημη κρατική Σημαία έχει γύρω γύρω κρόσσια, που συμβολίζουν τις ψυχές των πεσόντων υπέρ της πατρίδος. Αυτούς τους πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε και φέτος με λειτουργίες, δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, με παρελάσεις, τις οποίες η πολιτεία καθορίζει αλλά στις οποίες δυστυχώς εμείς, οι απόγονοι αυτών των αγωνιστών, δεν μετέχουμε. Η βαριά ιστορία της Πατρίδος μας και των προγόνων μας γονάτισε εμάς τους νεοέλληνες και δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε. Δυστυχώς το μόνο σύμβολο για εμάς είναι το ευρώ και το δολάριο, έστω αν αυτό μας οδήγησε στην έλλειψή του.

Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε, ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε τις μεγάλες ηρωικές μορφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως:

1. Ο Κώστας Κουκίδης που στις 27 Απριλίου του 1941 ήταν φρουρός-εύζωνας στην Ακρόπολη και όταν οι ναζιστές Γερμανοί τον διέταξαν να κατεβάσει την ελληνική σημαία για να ανεβάσουν τον αγκυλωτό σταυρό, αυτός τυλίχθηκε με την ελληνική σημαία και έπεσε από τον «ιερό» βράχο επειδή δεν άντεξε την ταπείνωση του εθνικού του συμβόλου και της Πατρίδος του.[10]

2. Τα δυο ηρωικά ελληνόπουλα Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, οι οποίοι κατέβασαν την ναζιστική σημαία στις 31 Μαΐου του 1941 και ανέβασαν την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.[11]

3. Ο ξεχασμένος, από τους ιστορικούς, Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, που αυτοκτόνησε στις 18 Απριλίου 1941, για να μην υπογράψει αυτός το πρωτόκολλο παράδοσης της Ελλάδος στους Γερμανούς.

4. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος Φιλιππίδης που είχε ξεσηκώσει τον ελληνικό λαό τον Οκτώβριο του 1940 καλώντας τον να προτιμήσει το θάνατο από τη σκλαβιά, και το 1941 καλώντας τον σε πόλεμο υπέρ βωμών και εστιών. Ο μακαριστός Χρύσανθος αρνήθηκε να παραστεί στην παράδοση της Αθήνας στους κατακτητές λέγοντας ότι: «Καθήκον του Αρχιεπισκόπου είναι η απελευθέρωση της πόλης και όχι η παράδοσή της». Μετά από λίγες ημέρες, αρνήθηκε να ορκίσει και την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου, λέγοντας στον Γερμανό Φρούραρχο φον Στούμε ότι: «Δουλειά μου είναι να ορκίζω κυβερνήσεις που εκλέγει ο λαός και όχι ο κατακτητής».

Τα παραδείγματα αυτά οι Έλληνες αν και τα γνωρίζουμε, πλέον ούτε μας ενδιαφέρουν, ούτε έχουμε διάθεση να τα μιμηθούμε, επειδή απέχουμε από τους ήρωες προγόνους μας. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως αυτή του νεαρού Έλληνα-Κυπρίου Σολωμού Σολωμού που στις 22 Αυγούστου του 1996 προσπάθησε να κατεβάσει την εχθρική σημαία που προκλητικά υψώνεται σε κυπριακά εδάφη, γιατί απλά δεν άντεχε να την βλέπει να κυματίζει μέσα στην πατρίδα του. Αντιθέτως εμείς προετοιμαζόμαστε αυτές τις μέρες να κάνουμε πορείες, να διακόπτουμε παρελάσεις, να θεωρούμε τις μέρες αυτές ως ημέρες αργίας και να μην πλημμυρίζουν με κόσμο οι ναοί για την δοξολογία, τα ηρώα για την κατάθεση στεφάνων και η κεντρική λεωφόρος για την παρέλαση, αλλά να γεμίζουν με κόσμο οι καφετέριες και οι ταβέρνες. Και κάτι πολύ χειρότερο: Εάν δεν μπορούμε να τιμήσουμε την σημαία με τον τρόπο που ζούμε και αν δεν μπορούμε να έχουμε ως πρότυπα τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για τη σημαία και την Πατρίδα και τα εθνικά δίκαια, τουλάχιστον να μην ανεχόμαστε να την καίνε έξω από οποιοδήποτε Πολυτεχνείο και από οποιαδήποτε πρεσβεία. Κι αν δεν μπορούμε να νιώσουμε ρίγος συγκινήσεως από τον κυματισμό της, τουλάχιστον ας την τοποθετήσουμε, έστω τυπικά, στα μπαλκόνια των σπιτιών μας. Η Πατρίδα από μας δεν ζητά τίποτα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τα λόγια του πολύπαθου στρατηγού μας Μακρυγιάννη: «Για την πατρίδα μου έκανα ότι μπορούσα. Είχα δυο ποδάρια τσακίστηκε το έναν, είχα δυο χέρια, έχω έναν· την κοιλιά μου τρύπια, το κεφάλι με δυο τρύπες, Το λοιπόν αν θέλωμεν το λίγον να γένη μεγάλον, πρέπει να λατρεύωμεν Θεόν, να αγαπάμε Πατρίδα· να ‘χωμεν αρετή, τα παιδιά μας να τα μαθαίνωμεν γράμματα κι ηθική. Αυτό μου κόβει το κεφάλι μου και το λέω».[12]



✥ Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής

Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
imalex
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ιστορία της σημαίας και οι ήρωες του ‘40"

New York Times: Στην Ελλάδα εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις!

Στην τραγική θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, αναφέρονται οι New York Times, με αφορμή την ιστορία μιας 58χρονης καρκινοπαθούς. «Εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις» δηλώνει στην εφημερίδα ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία» κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα αγνοεί όσους διαγνωστούν με καρκίνο, εάν δεν έχουν ασφάλιση».

«Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ογκολογικής μονάδας στην Ελλάδα, ο δρ. Κώστας Συρίγος νόμιζε ότι τα είχε δει όλα και τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την Έλενα, μία άνεργη γυναίκα, η οποία έναν χρόνο πριν τον επισκεφθεί είχε διαγνωστεί καρκίνο στο στήθος» γράφουν στην εισαγωγή του άρθρου οι New York Times.

Όταν επισκέφθηκε τον κ. Συρίγο, ο όγκος είχε πλέον το μέγεθος πορτοκαλιού, είχε σκίσει το δέρμα της και είχε δημιουργήσει μία πληγή που η γυναίκα την κάλυπτε με χαρτοπετσέτες. «Όταν την είδαμε μείναμε άφωνοι. Όλοι έκλαιγαν. Αυτές οι καταστάσεις περιγράφονται στα ιατρικά βιβλία, αλλά ποτέ δεν τις αντιμετώπιζες γιατί, μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σε αυτή τη χώρα μπορούσε να λάβει βοήθεια» δηλώνει ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας: «Αυτή την εποχή στην Ελλάδα, εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις. Τείνουμε να γίνουμε σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εάν χάσεις τη δουλειά σου και δεν έχεις ασφάλιση, τότε δεν έχεις καμία κάλυψη».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι με τις επικείμενες περικοπές στο χώρο της υγείας, που προβλέπονται στο νέο πακέτο μέτρων, η κατάσταση θα χειροτερέψει. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι καρκινοπαθείς, λόγω των πολυδάπανων θεραπειών. Όταν κάποιος ανασφάλιστος διαγνωστεί με καρκίνο, «το σύστημα απλώς τον αγνοεί» λέει ο κ.Συρίγος, προσθέτοντας: «(Οι καρκινοπαθείς) δεν μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες, επεμβάσεις, ούτε καν στην πιο απλή φαρμακευτική αγωγή».

Ο κ. Συρίγος είναι ένας από τους εθελοντές ιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει να προσφέρει περίθαλψη σε ασθενείς άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους και λειτουργεί χάρη στην εθελοντική εργασία των γιατρών και μέσω των δωρεών ιατροφαρμακευτικού υλικού.

«Είμαστε ένα δίκτυο 'Ρομπέν των Δασών'» λέει ο ιδρυτής του Ιατρείου, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου: «Η πρωτοβουλία αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Λόγω της κρίσης, κάποια στιγμή οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσφέρουν».

Χάρη στη λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, η Έλενα υποβλήθηκε στην απαραίτητη θεραπεία. Η μαρτυρία της στους New York Times συγκλονίζει:

Πριν από αρκετό καιρό αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της για να φροντίσει τους γονείς της, που έπασχαν από καρκίνο, και μία άρρωστη θεία της. Όταν πέθαναν, η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα κι έτσι ήταν αδύνατον να βρει και πάλι δουλειά.

Όπως λέει, όταν έμαθε ότι είχε τον ίδιο τύπο καρκίνο με εκείνον που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της, πανικοβλήθηκε. Της είπαν ότι η θεραπεία κόστιζε πάνω από 30.000 ευρώ, όμως χρήματα δεν υπήρχαν... Προσπάθησε να πουλήσει ένα οικόπεδο που της ανήκε, αλλά λόγω κρίσης κανείς δεν αγόραζε...

Ο όγκος μεγάλωνε και δεν μπορούσε να υποβληθεί σε θεραπεία. Τελικά, πριν μερικούς μήνες ζήτησε βοήθεια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. «Δεν θα έκανα τίποτα εάν δεν υπήρχε αυτό. Στην Ελλάδα πλέον πρέπει να υπογράψεις συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσεις βαριά...» δηλώνει.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: Στην Ελλάδα εάν είσαι άνεργος, πεθαίνεις!"

Διακίνηση κρατικού χρήματος σε ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων του Ινστιτούτου Καραμανλής;

Χαζεύοντας στην αρχική σελίδα του Newsit.gr του Νίκου Ευαγγελάτου, έπεσα πάνω σε ένα διαφημιστικό banner του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Καραμανλή, κάτι που μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη.

Κάνοντας κλίκ στο συγκεκριμένο banner ...oδηγήθηκα στο παρακάτω site, το οποίο φαίνεται να έχει στηθεί προσωρινά, μονάχα για να καλύψει τις φετινές αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου και φέρει τον τίτλο "Παρατηρητήριο Αμερικανικών Εκλογών 2012". Στη δεξιά στήλη του θνησιγενούς site, διαφημίζεται ο ΟΠΑΠ!

Με λίγα λόγια, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής το οποίο χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ιδρύει ένα site ειδικού σκοπού, ο κρατικά ελεγχόμενος ΟΠΑΠ επιλέγει για ανεξήγητους λόγους να διαφημιστεί σε αυτό και το Ίδρυμα καταλήγει να διαθέτει μέχρι και τους πόρους για να διαφημίσει τη δραστηριότητα του επί πληρωμή σε μεγάλο ειδησεογραφικά portal!

Μπορεί το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής να μας ενημερώσει για το ύψος των διαφημιστικών κονδυλίων που διοχέτευσε στα ΜΜΕ; Μπορεί ο ΟΠΑΠ να μας ενημερώσει για το ακριβές αντίτιμο που πλήρωσε για να διαφημιστεί στο συγκεκριμένο site-φάντασμα;

Περιμένουμε απαντήσεις.

Parapolitiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακίνηση κρατικού χρήματος σε ΜΜΕ μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων του Ινστιτούτου Καραμανλής;"

Απολογούνται 7 υπάλληλοι του ΙΚΑ Ηρακλείου για τις πλαστές συνταγές σε νεκρούς και ζωντανούς

Σε απολογία έχουν κληθεί επτά διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ Ηρακλείου για την υπόθεση των πλαστών συνταγών σκευασμάτων διατροφής σε νεκρούς και ζωντανούς, μετά την ολοκλήρωση της ένορκης διοικητικής εξέτασης της υπηρεσίας.

Οι υπάλληλοι καλούνται να απολογηθούν καθώς ήταν εκείνοι που είχαν την ευθύνη ελέγχου των εν λόγω συνταγών. Η έρευνα της Εισαγγελίας Ηρακλείου βρίσκεται σε πλήρη εξέταση, ενώ στην ίδια υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται γιατροί του ΠΑΓΝΗ αλλά και μια ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», τα στοιχεία αφορούν σε περισσότερες από 500 συνταγογραφήσεις σε 50 ανθρώπους που έχουν πεθάνει αλλά και εκατοντάδες άλλους ασθενείς, με τις συνταγογραφήσεις να συνεχίζονται για μήνες εν αγνοία τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολογούνται 7 υπάλληλοι του ΙΚΑ Ηρακλείου για τις πλαστές συνταγές σε νεκρούς και ζωντανούς"

Αυτό είναι το δόγμα «Νόμος και Τάξη»

Δρακόντειες διατάξεις που προβλέπουν απαγόρευση συμμετοχής στις διαδηλώσεις σε πρόσωπα που θεωρούνται κατά συρροήν ταραξίες μέχρι και πέντε έτη, απαγόρευση κατάληψης του οδοστρώματος από μικρές διαδηλώσεις και περιορισμό τους στο πεζοδρόμιο, ποινικοποίηση της χρήσης για τα μαντίλια, τα κράνη και τις μάσκες που φορούν διαδηλωτές, άμεσες απελάσεις αλλοδαπών σε περίπτωση που έχουν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής τους σε πλημμελήματα κατά τη διάρκεια ποινικής προδικασίας, απαγόρευση εισόδου στη χώρα ξένων που δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και δραστικό περιορισμό των αδειών κρατουμένων από τις φυλακές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα», με το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ήδη αποσταλεί στο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκο, και τροποποιούνται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επέρχονται σαρωτικές αλλαγές:


1. Στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται στο μέλλον οι διαδηλώσεις σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων.

2. Στην ποινική αξιολόγηση της συμπεριφοράς συνδικαλιστών όταν καταλαμβάνουν κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ιδιώνυμο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις βίαιες εισβολές, όπως λ.χ., στο Πεντάγωνο ή στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ.

3. Στο καθεστώς της προσωρινής κράτησης τόσο για ενήλικους όσο και για ανήλικους, καθώς καταργείται η ειδική αιτιολογία που προέβλεπε νόμος του 1994 και δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να στέλνουν στη φυλακή δεκαπεντάχρονους, αν η πράξη για την οποία κατηγορούνται επισείει ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

4. Στο καθεστώς απελάσεων αλλοδαπών είτε μετά από σύλληψη για διακεκριμένα αδικήματα είτε και μετά την έκτιση της ποινής τους σε φυλακές (για ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις).

Για τις διαδηλώσεις

«Οι συναθροίσεις πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μην διαταράσσεται ή να διαταράσσεται στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία. Ειδικότερα, σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συναθροίσεις. Η εκτίμηση του μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του οδοστρώματος ανήκουν στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή», αναφέρει η νέα διάταξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηροποίηση ποινών «για όσους φέρουν όπλα, εκρηκτικές ή εύφλεκτες ύλες, μεταλλικές ή άλλες ράβδους και γενικά αντικείμενα πρόσφορα προς πρόκληση φθορών, καθώς και για όσους μετέχουν σε συναθροίσεις καλύπτοντας ή αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες».

Επιπλέον, σε ότι αφορά στις αντιασφυξιογόνες μάσκες «προτείνεται η απαγόρευση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τις φορούν άτομα που συμμετέχουν σε επεισόδια προκειμένου να μην επηρεάζονται από τη χρήση χημικών μέσων και έτσι αποκτούν τακτικό πλεονέκτημα έναντι της Αστυνομίας». Μόνο άδεια να φορούν θα έχουν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι.

Με τη νέα διάταξη θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μη εξαγοράσιμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, όποιος συλλαμβάνεται σε διαδήλωση και α) φέρει όπλα κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2168/93 όπως πιστόλια κρότου, μηχανισμούς εκτόξευσης αντικειμένων, πυροτεχνήματα, εύφλεκτες ύλες, β) καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του «με κράνη, μάσκες, κουκούλες, μαντίλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες».

Η νέα διάταξη έχει ως εξής: «Ειδικά για άτομα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής δίωξης ως υπαίτιοι πρόκλησης φθορών ή σωματικών βλαβών σε δημόσιες συναθροίσεις, δύναται να επιτραπεί η άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και της φωτογραφίας τους μετά από σχετική διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέως προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίας της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων».

Εκτός αυτών, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι «σε περίπτωση καταδίκης για παραβιάσεις του παρόντος νόμου το δικαστήριο με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορεύει στον υπαίτιο να συμμετέχει για χρονικό διάστημα ενός έτους μέχρι πέντε ετών σε δημόσιες συναθροίσεις που προσδιορίζονται με αποφάσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Το δικαστήριο επιβάλλει προς τούτο για όσο διαρκεί η απαγόρευση την υποχρέωση να εμφανίζεται κατά την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάθροισης στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του και να παραμένει εκεί καθ' όλη τη διάρκειά της».

Ο νέος νόμος εντάσσει όσους δίνουν πληροφορίες για διαδηλωτές-ταραξίες στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων του αντιτρομοκρατικού νόμου 2928/2001 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Σταθόπουλου.

Με το νέο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χαλαρώνουν οι αυστηρές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έδεναν τα χέρια των Αρχών όταν ήθελαν να θέσουν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης υπόπτους ενώ, αντιθέτως, γίνονται αυστηρότατες οι προϋποθέσεις τόσο για την υπό όρους απόλυση όσο και για την παροχή αδειών σε κρατουμένους στις φυλακές.

dete

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το δόγμα «Νόμος και Τάξη»"

Πόσα ξέρει αλήθεια ο Στουρνάρας από πείνα;

Είναι αξιοθρήνητη, όσο και προκλητική η προσπάθεια κάποιων, τεχνοκρατών ας τους πούμε, να κάνουν πολιτική, χωρίς καν να είναι κανονικοί πολιτικοί. Να έχουν δηλαδή δοκιμαστεί στη βάσανο της λαϊκής κρίσης και ψήφου, να έχουν επιλεγεί από τους πολίτες και να πρέπει να δώσουν λόγο σε αυτούς.

Ο Στουρνάρας είναι αυτή την περίοδο η πιο χτυπητή τέτοια περίπτωση. Διορίστηκε σε μία κυβέρνηση να κάνει μία δουλειά, χωρίς να έχει εκλεγεί και χωρίς να έχει δοκιμαστεί ποτέ στα κοινά. Διορισμένος σύμβουλος οικονομικών από τον Γιάννο Παπαντωνίου στην εποχή του Σημίτη, διορισμένος διοικητής τράπεζας, διορισμένος τώρα υπουργός Οικονομικών. Και μάλιστα εξ ανάγκης, αφού η αρχική επιλογή του Σαμαρά και των άλλων αρχηγών ήταν άλλη, όμως λόγοι ανωτέρας βίας και κυρίως η αγάπη, που του είχε η τρόικα από πάντα – γιατί άραγε; - τον επέβαλαν στο τιμόνι της οικονομίας. Αντί να έχει συναίσθηση των συγκεκριμένων ορίων του ρόλου του, προσπαθεί, εκ του ασφαλούς να κάνει πολιτική με τον πιο χυδαίο και κυνικό τρόπο: Απειλώντας, κινδυνολογώντας, προειδοποιώντας ως Κασσάνδρα για τα χειρότερα, που λέει, ότι θα έλθουν εάν δεν τον αφήσουμε να κάνει όπως θέλει ό,τι θέλει!

Είχαμε τον Παπαδήμο, επί ημερών του οποίου ισοπεδώθηκαν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, έχουμε τώρα και τον Στουρνάρα. Ο οποίος μας προειδοποίησε, αυτό το «χορτασμένο περιστέρι» της μεταπολίτευσης, όπως θα έλεγαν και κάποιοι εκσυγχρονιστές, παλιοί φίλοι του, ότι «θα πεινάσουμε», εάν δεν πάρουμε τη δόση από την τρόικα.

Πόσα ξέρει αλήθεια ο Στουρνάρας από πείνα; Ένας άνθρωπος, που έχει ζήσει όλη τη ζωή του στα αστικά σαλόνια και πέριξ του Κολωνακίου, θα πρέπει να έχει περίσσιο θράσος να μιλάει για πείνα. Με παχυλούς μισθούς, εγγυημένη καριέρα, καθότι το «αγαπημένο παιδί» των πιο ισχυρών συμφερόντων, υποστηρικτής, πάντα, ιδεών και προτάσεων, που δίνουν με σιγουριά το διαβατήριο για μία πλουσιοπάροχη ζωή, ο Στουρνάρας οφείλει να αντιληφθεί ότι είναι ο τελευταίος, που πρέπει να μιλάει για πείνα και δυστυχία.

Υπήρξαν κι άλλοι πριν απ’ αυτόν, που έπαιξαν το ίδιο παιχνίδι. Οι οποίοι δεν υπάρχουν πια –ας το έχει αυτό υπόψη του. Που μίλησαν για τις «σωτήριες δόσεις» και για «καταστροφή» που έρχεται αν τυχόν λοξοδρομήσουμε από όσα μας λέει η τρόικα. Οι δόσεις ήλθαν λοιπόν, μαζί όμως και η πείνα, η διόγκωση της ανεργίας της ανεργίας, η αύξηση των αυτοκτονιών, η εθνική κατάθλιψη, η απόγνωση. Ας πει κάποιος στον Στουρνάρα ότι χιλιάδες παιδιά πηγαίνουν κάθε πρωί σχολείο πεινασμένα και πως χιλιάδες άνθρωποι – κανονικότατοι έλληνες – ψάχνουν στα σκουπίδια για να διασκεδάσουν την πείνα τους, ή στην καλύτερη περίπτωση καταφεύγουν σε συσσίτια.

Ας μην μιλάει για πείνα λοιπόν. Και να αφήσει τις απειλές. Ας κάνει αυτό που του ανέθεσε –καλώς ή κακώς - ο πρωθυπουργός, χωρίς να καταφεύγει σε προκλήσεις προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Το τελευταίο, που χρειαζόμαστε είναι ένα «ντόπερμαν» να μας γαυγίζει κιόλας, ενώ κόβει μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα κια χωρίς να έχει αποτελέσματα εκεί που οφείλει να έχει πρωτίστως (πάταξη φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση διαφθοράς κλπ). Ουδείς είναι αυτόκλητος σωτήρας και ουδείς δικαιούται να κουνάει το δάκτυλο στον ελληνικό λαό. Ιδίως κάποιος, που δεν έχει λάβει καν την ψήφο του

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα ξέρει αλήθεια ο Στουρνάρας από πείνα;"

Ούτε κλήσεις δεν θα κόβουν οι αστυνομικοί!

Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί στις κινητοποιήσεις τους δεν θα περιοριστούν μόνο σε πορείες ή μή επίδοση δικογράφων κλπ
Στο έκτακτο γενικό συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ έπεσε και η πρόταση για ατονία βεβαίωσης παραβάσεων του ΚΟΚ, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως δεν θα κόβουν κλήσεις.

Ο λόγος προφανής. Απειλούν να μειώσουν τα κρατικά έσοδα ώστε να μην μειωθεί ο δικός τους μισθός με τα νέα μέτρα.

Νέες περικοπές θα μας ακινητοποιήσουν είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος, ήδη μας έχουν εξαθλιώσει.

Τα ... απίστευτα που συμβαίνουν στην ΕΛ.ΑΣ
Εκτός από τα παραπάνω ακούστηκαν και προβλήματα που μόνο ... ανέκδοτο θα μπορούσαν να είναι αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.
Για παράδειγμα στην Ίο όπου το τμήμα έχει όλους και όλους έξι αστυνομικούς ζητήθηκε να γίνει τετραμελής ομάδα ΔΙΑΣ!
Ακόμη χειρότερη είναι η περίπτωση της Σερίφου. Δυο αστυνομικούς είχε το νησί και αυτοί έφυγαν και πήγαν στη φύλαξη βουλευτών.
Πλέον το νησί αστυνομεύεται εξ αποστάσεως, από τα διπλανά νησιά!
Το χειρότερο όλων πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή στα κρατητήρια υπάρχουν 700 άτομα τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί αλλά στις φυλακές.
Μένουν όμως στα κρατητήρια διότι οι φυλακές δεν έχουν χώρο!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε κλήσεις δεν θα κόβουν οι αστυνομικοί!"

ΥΠΟΙΚ: Δεν ανακοινώνονται στοιχεία πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου για τους 32

Στοιχεία ελεγχόμενων από το ΣΔΟΕ πολιτικών προσώπων δεν μπορούν να ανακοινωθούν όσο είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος, επαναλαμβάνει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής όσα στοιχεία τυχόν προκύψουν ως μη σύννομα.

Στο έγγραφο το οποίο κατατέθηκε προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τις έρευνες στο «πόθεν έσχες» 32 πολιτικών προσώπων, αναφέρεται ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το «πόθεν έσχες», οι οποίοι έχουν στόχο στην αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο εξουσίας και όχι μόνο. 

Ειδικά για τους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι «με δεδομένο ότι οι υποθέσεις αυτές είναι σε εκκρεμότητα, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, αφενός δεν μπορούν να ανακοινωθούν τα στοιχεία των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων και αφετέρου δεν μπορεί να γίνει εκ των προτέρων λόγος για παράνομη δραστηριότητα αυτών». 

«Αντίθετα», συμπληρώνει, με την ολοκλήρωση κάθε διενεργούμενου ελέγχου και υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, θα διαβιβάζονται στον Αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προεδρεύει της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 21 του Ν. 3023/2002, με βάση την αρχή της νομιμότητας και κατά τους εν τω νόμω όρους, όσα στοιχεία τυχόν προκύψουν ως μη σύννομα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην εν λόγω Επιτροπή για τις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Δεν ανακοινώνονται στοιχεία πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου για τους 32"

Ποια μέτρα έρχονται στην υγεία το 2013

Ακόμη πιο επώδυνα για την τσέπη των ασφαλισμένων πρόκειται να είναι τα μέτρα που προωθεί η τρόικα για την επόμενη χρονιά στον τομέα της περίθαλψης, όπως περιγράφονται στο κομμάτι του μνημονίου με τίτλο «Modernising the health care system» (εκσυγχρονίζοντας το σύστημα υγείας), με απώτερο στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες της υγείας. Ο περαιτέρω περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και η συρρίκνωση των εξόδων του ΕΣΥ αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την τρόικα, η οποία όπως όλα δείχνουν επιμένει σθεναρά σε επιπλέον περικοπές και το 2013.

Ο περιορισμός των δαπανών για τα φάρμακα θα αποτελέσει «σημείο αιχμής» και τη χρονιά που έρχεται, με την τρόικα να έχει χαράξει ήδη κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται για το 2013, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ. Να σημειωθεί πως το όριο της δαπάνης για το 2012 είναι κανονικά 2,88 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα είναι δύσκολο να τηρηθεί, όπως αποδεικνύουν εξάλλου τα μηνιαία αποτελέσματα για το ύψος της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2012 και θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ έως το 2014. Ο στόχος είναι να φτάσει η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ έως το 2014.

Παρεμβάσεις αναμένονται ακόμη και στην τιμή των φαρμάκων. Πρόθεση της τρόικας είναι να μειωθεί και άλλο ο αριθμός των μη- γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αντίστοιχα πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (over-the-counter). Παράλληλα αναμένεται να μειωθεί η τιμή των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα τους, αλλά και των γενοσήμων τους. Σύμφωνα με τις προθέσεις της τρόικας, μείωση θα υποστεί και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ώστε τελικά αυτό να μην ξεπερνά το 15%.

Αμετακίνητη φαίνεται να παραμένει η τρόικα και σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αντιδρώντας δριμύτατα στην αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος από τους γιατρούς που συνταγογραφούν. Όπως διαμηνύει, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν μόνο με τη διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία για μια δραστική ουσία, αντί για την εμπορική ονομασία του φαρμακευτικού σκευάσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία οι φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να υποκαθιστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα με αυτά της ίδιας δραστικής ουσίας, αλλά με τη χαμηλότερη τιμή.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, η τρόικα δίνει σαφείς κατευθύνσεις για περιορισμό του πακέτου παροχών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού και διαπραγμάτευση με τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας για μείωση των τιμολογίων τους, σε αναλογία όμως με τον αριθμό των ασθενών που δέχονται. Οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπείες υπολογίζονται ότι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 80 εκατ. μέσα στο 2013. Τέλος στο μνημόνιο προβλέπεται να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους και επιπλέον 10% έως το τέλος του 2013.

capital 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια μέτρα έρχονται στην υγεία το 2013 "

Περίπου 100 γύφτοι πέταξαν πέτρες σε περιπολικά!

Περίπου 100 γύφτοι, έριξαν πέτρες σε περιπολικά και προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να αποσπάσουν από τους αστυνομικούς δύο συλληφθέντες με μικροποσότητες ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης μετά από τη σύλληψη ενός άντρα και μιας γυναίκας, και οι δύο 45 ετών, που κατηγορούνται για εμπορία ναρκωτικών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες που περιείχαν 13,6 γραμμάρια ηρωίνης, δύο συσκευασίες που περιείχαν 77,2 γραμμάρια κάνναβης, το ποσό των 156 ευρώ και 1 κινητό τηλέφωνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Περίπου 100 γύφτοι πέταξαν πέτρες σε περιπολικά!"

«κλείνει» το φορολογικό νομοσχέδιο

Με διαδικασίες-«εξπρές», το οικονομικό επιτελείο «κλείνει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έπειτα από απαίτηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μάλιστα να επισπευστούν οι διαδικασίες σύνταξης του εν λόγω σχεδίου νόμου, με δεδομένο ότι είθισται να κατατίθεται μαζί με το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο, εκτός απροόπτου, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η διακομματική επιτροπή θα «κλείσει» το πακέτο των αλλαγών στα ακίνητα, ενώ αναμένεται να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» και στις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος.

Το νέο φορο-πακέτο, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ είναι δεδομένο ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, όχι μόνο από τις επικείμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και από τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στη φορολογική κλίμακα, με τη θέσπιση νέων συντελεστών και κλιμακίων, καθώς στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων. Ορισμένα μάλιστα από τα φορολογικά μέτρα εξετάζεται να έρθουν και νωρίτερα, δηλαδή να μην ισχύσουν από το 2013, αλλά να τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012, όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Τα 20 μέτρα

Η νέα φορο-καταιγίδα, πάντως, περιλαμβάνει 20 μέτρα-«φωτιά»:

1. Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

2. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, δωρεές, χορηγίες, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διατροφή λόγω διαζυγίου και ασφάλιστρα. Μέχρι και φέτος εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο. Ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, επιβαρύνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

3. Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους επιτηδευματίες και τους αγρότες. Τα καθαρά τους κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ [EUR=X] , με συντελεστή 28%, ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα η φορολογία θα αρχίζει από 6%.

4. Καταργούνται επίσης οι φοροαπαλλαγές για τα κοινωνικά επιδόματα, όπως τα πολυτεκνικά, το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας και το φοιτητικό επίδομα, τα οποία πλέον θα φορολογούνται κανονικά. Θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος:

* Τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

* Η ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα.

* Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται σε χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

* Το επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.

* Το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, που λαμβάνουν οι οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

5. Καταργούνται τα «φορολογικά προνόμια» όσων κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Ειδικότερα θα καταργηθεί:

* Η εφαρμογή βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.

* Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα.

6. Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

7. Αυξάνεται η φορολογία στις αμοιβές των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού από 6% σε 15% και στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων από 3% σε 10%.

8. Στο 28% διαμορφώνεται ο συντελεστής φορολόγησης του συνόλου των κερδών των Α.Ε. και των ΕΠΕ, ενώ καταργείται η φορολόγηση των μερισμάτων, αφού η υποχρέωση των εταίρων θα εξαντλείται στη φορολόγηση του συνόλου των κερδών.

9. Κατάργηση εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

10. Μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 1-1-2013.

11. Μειώνονται οι επιστροφές φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο.

12. Αυξάνεται η φορολογία στα φθηνά τσιγάρα και μειώνεται στα ακριβά.

13. Αυξάνεται από 10% σε15% ο φόρος στους των τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

14. Αυξάνονται τα τέλη για αγωγές και ποινικές δίκες.

15. Επιβάλλεται επιπλέον χρέωση στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ.

16. Μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, αλλά επιβάλλεται ειδικό τέλος στα καταστήματα που έχουν χώρους καπνιζόντων.

17. Επιβάλλεται επιπλέον φορολογία 200 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές για το διάστημα 2013-2016.

18. Καταργούνται 150 ΔΟΥ μέχρι το Μάρτιο του 2013, ώστε να μείνουν μόνο 120.

19. Εως τον Ιουνίου του 2013 δίδεται προθεσμία για την αντικατάσταση του ΚΒΣ από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

20. Προωθούνται αλλαγές για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διορίζεται και μόνιμος γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων.

Η νέα κλίμακα
Οσον αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 4.10.2012), θα περιλαμβάνει λιγότερα κλιμάκια και συντελεστές που θα φθάνουν έως το 35%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που θα δηλώνουν εισοδήματα έως και 26.000 ευρώ και για τους οποίους διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στα τεκμήρια για κατοικίες, Ι.Χ., πισίνες και σκάφη

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη και πλέον το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν εξοχική κατοικία, καθώς και γι αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία.

Η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

για τα 80 πρώτα τ. μ. κύριων χώρων αυτής, με 25 ευρώ το τ.μ.

για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 45 ευρώ το τ.μ.,

για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 80 ευρώ το τ.μ,

για τα 201 έως 300 τ.μ. με 160 ευρώ το τ.μ. και

για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων με 350 ευρώ το τ.μ.

Η αντικειμενική δαπάνη αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης θα ορίζεται ως εξής:

-μέχρι 1.200 κ.ε. σε 2.500 ευρώ από 4.000 ευρώ,

-μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 300 ευρώ (από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα) ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κ.ε.

-μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 500 (από 900 που ισχύει σήμερα) ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε.

-μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε προστίθενται 700 κ.ε. (από 1.200 που ισχύει σήμερα) ανά εκατό 100 κ.ε.

Σημειώνεται ότι τα τεκμήρια μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Σκάφη αναψυχής

Τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου , ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 3.000 (από 4.000 ευρώ).

-Πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.

-Τα ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης άνω των επτά μέτρων τα τεκμήρια παραμένουν ως έχουν.

Στο θέμα αναμένεται να δοθεί οριστική λύση την προσεχή εβδομάδα, ενώ ήδη φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι μειώσεις των αφορολογήτων ορίων για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, η θέσπιση νέας κλίμακας για τις μεταβιβάσεις, αλλά και η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20% («Ν», φ. 23.10.2012.

Διαβάστε Περισσότερα » "«κλείνει» το φορολογικό νομοσχέδιο"

Ελεύθερη η είσοδος την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης

Με αφορμή την εθνική γιορτή της 28 Οκτωβρίου, την Κυριακή ελεύθερη θα είναι η είσοδος για τους επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Το Μουσείο οργανώνει θεματικές παρουσιάσεις στο πλαίσιο της δράσης «Λαμπερές ιστορίες για τη φωτιά», που θα πραγματοποιούνται κάθε μία ώρα, ξεκινώντας από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερη η είσοδος την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης"

Έρχονται τα πρώτα 34 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Μετά την απόφαση για δημιουργία σε ολόκληρη την επικράτεια Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη λειτουργία των πρώτων 34 που θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους με τις εφορίες, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος κατάργησης ΔΟΥ σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα κλείσουν 150 εφορίες, ενώ σε λειτουργία θα παραμείνουν 120. 

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα συσταθούν συνολικά 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Τα νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων θα μπορούν να παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:

- Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.

- Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

- Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..

- Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης με την καταγραφή επί αυτής, αναλυτικά, όλων των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην Δ.Ο.Υ. και χορήγηση των αντιγράφων αυτών έπειτα από την επιστροφή τους από την Δ.Ο.Υ.. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν απαιτείται άμεση καταβολή του αναλογούντος φόρου με την υποβολή (όπως, φ.μ.α.) ή όταν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.

- Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.

- Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.
- Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
- Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
- Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.

- Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.

- Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.

- Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.

- Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

- Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα πρώτα 34 ΚΕΦ μπορούν να δημιουργηθούν στους δήμους:

1.Ναυπακτίας (Αιτωλοακαρνανίας)
2. Ερμιονίδος (Αργολίδας)
3. Μεγαλόπολης (Αρκαδίας)
4. Δυτικής Αχαΐας (Αχαΐας)
5. Κάτω Νευροκοπίου (Δράμας)
6. Σουφλίου (Έβρου)
7. Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας (Εύβοιας)
8. Ανδρίτσαινας - Κρεστένων (Ηλείας)
9. Μινώα-Πεδιάδας (Ηρακλείου)
10. Χερσονήσου (Ηρακλείου)
11. Φιλιατών (Θεσπρωτίας)
12. Κόνιτσας (Ιωαννίνων)
13. Πωγωνίου (Ιωαννίνων)
14. Νέστου (Καβάλας)
15. Μουζακίου (Καρδίτσας)
16. Σοφάδων (Καρδίτσας)
17. Νεστορίου (Καστοριάς)
18. Παιονίας (Κιλκίς)
19. Βοΐου (Κοζάνης)
20. Σικυωνίων (Κορίνθου)
21. Ευρώτα (Λακωνίας)
22. Αγιάς (Λάρισας)
23. Τυρνάβου (Λάρισας)
24. Μεσσήνης (Μεσσηνίας)
25. Ζηρού (Πρέβεζας)
26. Πάργας (Πρέβεζας)
27. Μαρώνειας - Σαπών (Ροδόπης)
28. Βισαλτίας (Σερρών)
29. Νέας Ζίχνης (Σερρών)
30. Καλαμπάκας (Τρικάλων)
31. Δομοκού (Φθιώτιδας)
32. Μακρακώμης (Φθιώτιδας)
33. Αμυνταίου (Φλώρινας)
34. Κισσάμου (Χανίων)

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα πρώτα 34 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων"

Οι δικηγόροι καταδικάζουν τις τροπολογίες για τις αποζημιώσεις από τροχαία

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει τις τροποποιήσεις για τη μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου στις αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τους συλλόγους, οι τροποποιήσεις «όχι μόνο δεν βελτιώνουν την αρχική τροπολογία, αλλά αντίθετα την καθιστούν ακόμη χειρότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους και τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων», και καλεί τους βουλευτές να τις καταψηφίσουν.

Οι τροποποιήσεις αυτές, τονίζει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Γιάννης Αδαμόπουλος, δείχνουν «με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα μόνο προς την πλευρά της διοίκησης του Επικουρικού Κεφαλαίου και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για τα νόμιμα δικαιώματα της πιο ευάλωτης κατηγορίας των συμπολιτών μας που έπεσαν ή θα πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων».

Είναι φανερό πλέον, συνεχίζει ο κ. Αδαμόπουλος, ότι οι επίμαχες τροπολογίες «αποτελούν προάγγελο αντίστοιχων μελλοντικών ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες». Οι τροποποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας, «αποτελούν εμπαιγμό προς την Ελληνική Βουλή και προς την ελληνική κοινωνία».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι δικηγόροι καταδικάζουν τις τροπολογίες για τις αποζημιώσεις από τροχαία"

Βαγόνι τελεφερίκ κινείται με... κοπριά αγελάδων!

Σε μια εποχή που οι πόροι της Γης λιγοστεύουν επικίνδυνα, οι άνθρωποι που εργάζονται στο χειμερινό θέρετρο Κίλινγκτον, στο κεντρικό Βερμόντ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν έξυπνο τρόπο να εξοικονομήσουν ενέργεια και παράλληλα να συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Έπειτα από οκτώ χρόνια ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος με τη χαρακτηριστική ονομασία «Ενέργεια Αγελάδας», δημιούργησαν το πρώτο βαγόνι τελεφερίκ που κινείται με… κοπριά αγελάδων. 

Το βαγόνι φέρει την ονομασία Κ-1 Εξπρές.

Η πρώτη ύλη προέρχεται από 12 φάρμες της περιοχής. 

Συνολικά, πάνω από 10.000 αγελάδες «τροφοδοτούν» το εγχείρημα με 300.000 γαλόνια κοπριάς ημερησίως. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες τους πληρώνονται για να παρέχουν την κοπριά τους στο θέρετρο Κίλινγκτον.
 
Προκειμένου να μετατραπεί σε ενέργεια, η κοπριά τοποθετείται αρχικά σε έναν ειδικό χωνευτή, μαζί με νερό. 

Το μείγμα διατηρείται μέσα στο χωνευτή για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων σε θερμοκρασία 37,7 βαθμών Κελσίου.

Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν δράση τα βακτήρια, τα οποία μετατρέπουν την κοπριά σε βιοκαύσιμο, που περιέχει περίπου 60% μεθάνιο και 40% διοξείδιο του άνθρακα.
 
Ακολούθως, το βιοκαύσιμο διοχετεύεται σε μια τροποποιημένη μηχανή φυσικού αερίου δίνοντας ώθηση σε μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ικανό να μετακινήσει το βαγόνι Κ-1 Εξπρές του τελεφερίκ.
 
Οι σκιέρ που επισκέπτονται το θέρετρο μπορούν να επιβιβαστούν στο βαγόνι Κ-1 Εξπρές προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή Κίλινγκτον, σε ύψος 1.292 μέτρων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαγόνι τελεφερίκ κινείται με... κοπριά αγελάδων!"

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων καπνού

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων καπνού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η γ.γ. Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου , προανήγγειλε τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με νέους κανόνες και προϋποθέσεις αλλά και περιορισμούς στη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε, αύξηση κατά 2 ευρώ στο πακέτο τσιγάρων θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 1.2 δις. ευρώ αλλά και μείωση κατά 192.000 των πρόωρων θανάτων από το κάπνισμα, ενώ 125.000 νέοι δεν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα και 380.000 ενήλικοι θα σταματήσουν να καπνίζουν.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων καπνού"

Ανακαλούνται από την αγορά κουλουράκια με στέβια

Με απόφαση του ΕΦΕΤ ανακαλούνται από την αγορά κουλουράκια με στέβια.

Η ανάκληση του προϊόντος έγινε μετά από καταγγελία ότι περιέχει τη γλυκαντική ύλη γλυκοζίτες στεβιόλης... (Ε960), η χρήση της οποίας δεν επιτρέπεται -βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε.- για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «STEVIA, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με στέβια», σε συσκευασία των 330g, με ημερομηνίες λήξης 19/09/13, 28/09/13, 4/10/13 και 9/10/13.

Από τον ΕΦΕΤ καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλούνται από την αγορά κουλουράκια με στέβια"

Περιορίζονται οι άδειες για τέσσερα τεχνικά επαγγέλματα

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα προεδρικά διατάγματα που ρυθμίζουν την άσκηση των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων του υδραυλικού (ΦΕΚ Α' 197), του τεχνικού καύσης υγρών και αερίων καυσίμων (ΦΕΚ Α' 199), του χειριστή μηχανημάτων έργου (ΦΕΚ Α' 198) και του τεχνικού βιομηχανικών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ Α' 200).

Τα διατάγματα αυτά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, αποτελούν την αφετηρία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων. Για κάθε ρυθμιζόμενο επάγγελμα καθιερώνονται οι προϋποθέσεις άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της κατασκευής, συντήρησης, επισκευής και χειρισμού των εγκαταστάσεων, κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, τα νέα προεδρικά διατάγματα εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων και καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις για τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα ενώ διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες που πράγματι τα διαθέτουν. Για την έκδοση του νέου πλαισίου συνεκτιμήθηκε η παρεχόμενη εκπαίδευση από υφιστάμενες εκπαιδευτικές δομές και επανεξετάστηκε η δυνατότητα πρόσβασης αποφοίτων παλαιοτέρων μέσων τεχνικών σχολών.
Επιπλέον, περιορίζεται ο αριθμός των απαιτούμενων επαγγελματικών αδειών για την άσκηση από 171 σε 42 και οι προϋποθέσεις για την απόκτησή τους διέπεται πλέον ενιαία από ένα μόνο νομοθέτημα για κάθε είδος εγκατάστασης. Παράλληλα, προωθείται η εξάλειψη διοικητικών φραγμών και επιβαρύνσεων, καθιερώνονται απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της καθιέρωσης χρονικών προθεσμιών για την έκδοση των αδειών και της δυνατότητας διενέργειας των εξετάσεων από εγκεκριμένους φορείς. Τέλος, εισάγονται διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες διενέργειας εξετάσεων με την πρόβλεψη συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών στις οικείες Περιφέρειες των ενδιαφερομένων.

Εκτός όμως από όλα αυτά, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα του τελικού παραγόμενου έργου ή υπηρεσίας, στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των χρηστών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι σημαντικότερες καινοτομίες που εισάγονται σε σχέση με το παλαιό θεσμικό πλαίσιο είναι τα δικαιώματα των αποδεκτών των υπηρεσιών και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις που υπέχουν οι επαγγελματίες για την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών, η διαδικασία ελέγχου που υφίστανται και οι κυρώσεις στις οποίες υποβάλλονται, εφόσον παραβαίνουν τις εν λόγω υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, οι αποδέκτες των υπηρεσιών του υδραυλικού, του τεχνικού καύσης υγρών και αερίων καυσίμων κλπ. μετά την παροχή υπηρεσιών θα λαμβάνουν πλέον τυποποιημένη την υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης από τον πάροχο, την οποία συνυπογράφουν, και η οποία συνιστά εγγύηση καλής λειτουργίας συγκεκριμένης διάρκειας είτε πρόκειται για εργασίες συντήρησης/επισκευής υφιστάμενης εγκατάστασης είτε πρόκειται για κατασκευή νέας. Παράλληλα, η τεχνική ποιοτική αναβάθμιση των επαγγελμάτων σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων αδειών κατά 75% θα διευκολύνει την άσκηση της επιχειρηματικότητας.

'Άμεσος στόχος του υπουργείου αποτελεί η έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ηλεκτρολόγου και του ψυκτικού, τις προσεχείς εβδομάδες.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιορίζονται οι άδειες για τέσσερα τεχνικά επαγγέλματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news