facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Φόρος εισοδήματος: Από το απόγευμα της Δευτέρας η ενημέρωση

Aπό το απόγευμα Δευτέρας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών και να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν το Φόρο Εισδήματος, βάσει της απόφασης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις.

Τη δήλωση έκανε στον ΣΚΑΙ, ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων κ.Χάρης Θεοχάρης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όσοι δεν έχουν κωδικό θα μπορούν με το ΑΦΜ τους να βλέπουν το ύψος των δόσεων.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Φόρος εισοδήματος: Από το απόγευμα της Δευτέρας η ενημέρωση "

FRONTEX: Η Τουρκία στέλνει οργανωμένα λαθρομετανάστες στην Ελλάδα»

Το οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, η οποία προωθεί μαζικά λαθρομετανάστες προς την Ε.Ε. μέσω Ελλάδας, καταγγέλλει έκθεση-κόλαφος για την Άγκυρα της FRONTEX, του κοινοτικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη των εξωτερικών της Κοινότητας.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία διευκολύνει τους λαθρομετανάστες, ενώ αναμένεται να σκληρύνει την κοινοτική στάση έναντι της τουρκικής κυβέρνησης.

H Tουρκία έχει καταστεί το κέντρο διακίνησης λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως εκείνες της Συμφωνίας του Σένγκεν, αναφέρει η έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πόλο έλξης των λαθρομεταναστών και το 2013, οπότε και εκτιμάται ότι ο αριθμός των συλληφθέντων θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, δηλαδή μεταξύ 40.000 και 57.000.

Η έκθεση της FRONTEX θεωρεί υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση την Τουρκία, η οποία προσφέρει βίζα εισόδου σε υποψήφιους λαθρομετανάστες, κυρίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη με πτήσεις τσάρτερ σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Όπως είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, οι λαθρομετανάστες που έχουν προορισμό την Ευρώπη δεν διασχίζουν πλέον τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική, αλλά έρχονται μέσω Τουρκίας, όπου στη συνέχεια εισέρχονται στην Ελλάδα και από εκεί στη Γαλλία και σε άλλες χώρες του Σένγκεν.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Τουρκία ακολουθεί αυτή την τακτική θέλοντας να εκβιάσει την Ε.Ε. και να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους της που θέλουν να ταξιδέψουν προς τα κράτη-μέλη. Για τον ίδιο λόγο αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.
Ωστόσο, αρκετές χώρες της Ε.Ε. και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, η Αυστρία και η Κύπρος αρνούνται να υποκύψουν στον τουρκικό εκβιασμό, ενώ στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η συμπεριφορά αυτή της Άγκυρας θα έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία.

Η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκάλεσε και τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία θα επιτρέπει πλέον στις 24 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Σένγκεν (ελεύθερη κυκλοφορία στα εσωτερικά σύνορα) να επαναφέρουν τους ελέγχους όταν κρίνουν ότι απειλούνται με μαζική είσοδο λαθρομεταναστών από άλλο κράτος -μέλος.

Η απόφαση λήφθηκε παρακάμπτοντας την άρνηση της Κομισιόν, η οποία είχε υποβάλει πρόταση στους «27» με την οποία επέτρεπε μεν την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων, αλλά μόνο μετά από σχετική προηγούμενη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Το κείμενο που εγκρίθηκε αναφέρει ότι όταν ένα κράτος-μέλος κρίνει ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. δεν είναι αποτελεσματική, τότε μπορεί να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα δικά του σύνορα για όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Συμφωνίας του Σένγκεν και για διάστημα έξι μηνών, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου για άλλους έξι μήνες.

Η χώρα που θα επαναφέρει τους ελέγχους θα πρέπει να αιτιολογήσει την ενέργειά της αυτή στους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, αυτό θα γίνεται πλέον εκ των υστέρων, δηλαδή δεν θα απαιτείται προηγουμένως η έγκριση σχετικού αιτήματος από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισχύων μέχρι τώρα κώδικας της Συμφωνίας Σένγκεν επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μόνον εφόσον διαπιστωθεί «σοβαρή απειλή της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας». Δεν υπήρχε δηλαδή μέχρι τώρα καμία δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων με επίκληση κινδύνου εισόδου λαθρομεταναστών.

Ελεύθερος Τύπος
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, μίλησε για την έκθεση της FRONTEX σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση επέρριπτε ευθύνες στην Αγκυρα για το γεγονός ότι διευκολύνει την είσοδο λαθρομεταναστών στην κοινοτική επικράτεια, επισημαίνοντας πως η γειτονική χώρα έχει καταστεί το κέντρο διακίνησης λαθρομεταναστών προς τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως σε εκείνες της Συμφωνίας του Σένγκεν.

«Η Έκθεση επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα, που εμείς τουλάχιστον ως Ν.Δ. δεν έχουμε κουραστεί να καταγγέλλουμε εδώ και πολλά χρόνια: ότι δηλαδή η Τουρκία λειτουργεί – με επιλογή των κυβερνήσεών της – ως διεθνές κέντρο συγκέντρωσης και διακίνησης λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες προς την Ε.Ε., με πύλη εισόδου τα ελληνοτουρκικά σύνορα», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Είναι δυνατόν να ανέχεται η Ε.Ε. μια τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία πλήττει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη στις περισσότερες Ευρωπαϊκές κοινωνίες και συνιστά Εθνική απειλή για χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα;», διερωτήθηκε.

Κάλεσε τέλος το Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει «άμεσα και σε όλη του την έκταση το συγκεκριμένο πολύ μεγάλο πρόβλημα», που όπως είπε, «ορισμένοι σε κάποια γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεναν να αγνοούν».

polispress
Διαβάστε Περισσότερα » " FRONTEX: Η Τουρκία στέλνει οργανωμένα λαθρομετανάστες στην Ελλάδα» "

O Αντ. Σαμαράς και ο αδελφός του απειλούν με μηνύσεις "Το Χωνί"

Ο Πιο Στενός Συνεργάτης του Πρωθυπουργού, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (που προεδρεύει ο αδερφός του πρωθυπουργού) και το Κολλέγιο Αθηνών (που επίσης προεδρεύει ο αδερφός του πρωθυπουργού) απειλούν την εφημερίδα "Το Χωνί "με μηνύσεις Αυτό υποστηρίζει η ίδια η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, η οποία αναφέρει πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος τους προσέβαλε και τους απείλησε με μηνύσεις γιατί δεν δημοσίευσε μια επιστολή του Ινστιτούτου που δεν υπήρχε!

"Κυριακή πρωί, 5 Αυγούστου. Χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο Πιο Στενός Συνεργάτης του Πρωθυπουργού (ΠΣΣΠ, για συντομία). Ωρύεται και, μεταξύ άλλων, μας ρωτά αν… γνωρίζουμε τι είναι το κόκκινο σκαθάρι!

Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Μας συνέβη την περασμένη Κυριακή. Όταν σηκώσαμε το τηλέφωνο, δεν περιμέναμε ότι ο Πιο Στενός Συνεργάτης θα ήταν και χαρούμενος, αφού είχε διαβάσει το πρωτοσέλιδο Στο ΧΩΝΙ της ίδιας μέρας και τις νέες μας αποκαλύψεις σχετικά με τον πρωθυπουργικό αδελφό, Αλέξανδρο Σαμαρά", αναφέρει η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο και συνεχίζει:"Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να μας κατσαδιάσει («δεν έχεις ιδέα», «δεν ξέρεις τι σου γίνεται» και άλλα τέτοια όμορφα) επειδή αγνοούσαμε την κορυφαία συνεισφορά του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) -όπου προεδρεύει ο πρωθυπουργικός αδελφός- στον τόπο, μέσω της σωτηρίας του φοινικόδασους της Δαδιάς, από το… κόκκινο σκαθάρι!

Αλλά δεν μας κατσάδιασε μόνο γι’ αυτό. Το πιο βασικό επιχείρημα του Πιο Στενού Συνεργάτη ήταν ότι αρνηθήκαμε να δημοσιεύσουμε την επιστολή με την οποία το Ινστιτούτο απαντούσε στα προηγούμενα δημοσιεύματά μας. Μικρή Λεπτομέρεια: Τέτοια επιστολή δεν υπήρχε! Και ο Πιο Στενός Συνεργάτης, που είχε τη φαεινή ιδέα του κυριακάτικου τηλεφωνήματος για να μας καταλογίσει τα μύρια όσα, το αγνοούσε!".

"Μας τηλεφώνησε, εν εξάλλω, για να μας προσβάλει και να μας απειλήσει με μηνύσεις γιατί δεν δημοσιεύσαμε μια επιστολή που δεν υπήρχε! Και δεν το ήξερε καν. Και από αυτούς τους ανθρώπους περιμένουμε (καλά, όχι εμείς, αλλά λέμε τώρα…) να σώσουν την ΕλλάδαΟταν συνειδητοποίησαν την γκάφα τους, έβαλαν το ΜΦΙ να μας στείλει και επιστολή. Οντως, λάβαμε την επιστολή την περασμένη Τετάρτη. Τέσσερις ολόκληρες μέρες ΜΕΤΑ το οργισμένο τηλεφώνημα του Πιο Στενού Συνεργάτη. Και, ασφαλώς, τώρα που ΥΠΑΡΧΕΙ τη δημοσιεύουμε, κύριε Συνεργάτη", προσθέτει και τονίζει πως "Κι όλη την ώρα που συνέβαιναν αυτά τα απίστευτα, από το βάθος της γραμμής ακούγονταν μουρμουρητά. Οσο περνούσαν τα λεπτά και άναβε η κουβέντα, το πράγμα έγινε ξεκάθαρο: Ο Πιο Στενός Συνεργάτης είχε υποβολέα! Δεν ξέρω αν ήταν ο προϊστάμενός του ή ο αδελφός του ή κάποιο στέλεχος του Ινστιτούτου, ένα είναι σίγουρο: ο κύριος Συνεργάτης δεν ήταν μόνος!".

"Ο αδελφός του Αντώνη δεν είναι μόνο πρόεδρος του Μπενάκειου και του Κολλεγίου. Είναι και πρόεδρος του αρχιτεκτονικού γραφείου ACS. Και διευθύνων σύμβουλος. Και αρχιτέκτονας. Και σχεδιαστής. Και αστικός ντιζάινερ", σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρει πως στο πλαίσιο της έρευνάς τους, γνώρισαν -αρχικά- τον αδελφό του πρωθυπουργού Αντωνη Σαμαρά, με την ιδιότητά του ως αμισθί προέδρου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ).

"Ξέρετε, για την υπόθεση της επιχορήγησης των 12,1 εκατ. ευρω για να χτίσουν κτίρια, που την κυνηγούσαν από το 2007 και την πήραν -με εκτός ημερησίας διάταξης (επείγουσα) διαδικασία- 22 (εικοσιδύο) μέρες μετά την ορκωμοσία του αδελφού Αντώνη στην πρωθυπουργία της χώρας. Μετά, τον γνωρίσαμε και ως πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών, εις βάρος του οποίου υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για “μαύρη εργασία", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως μετά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δέχτηκε επιστολή και από το Κολλέγιο Αθηνών.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » " O Αντ. Σαμαράς και ο αδελφός του απειλούν με μηνύσεις "Το Χωνί" "

"Σενάριο" δήθεν επεισοδίου στο Αιγαίο, διαψεύδει το ΛΣ

Ανακοίνωση για “δήθεν επεισόδιο” που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα εξέδωσε το ΛΣ. Σύμφωνα με το “σενάριο”, ουκρανικό πλοίο που προσάραξε στα Πρασονήσια εξέπεμψε sos αλλά όλο το ελληνικό σύστημα διάσωσης -σύμφωνα με τον σεναριογράφο- “κοιμόταν” κι έτσι επωφελήθηκαν οι Τούρκοι.
Πως έχει η ιστορία σύμφωνα με το ΛΣ:

“Πρώτες πρωινές ώρες της 11/08/2012, η Λιμενική Αρχή Χίου ενημερώθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους που κινείτο επί της οριογραμμής νοτιοανατολικά των Οινουσσών.
Άμεσα απέπλευσε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. προς την ανωτέρω περιοχή όπου στις 02.35 εντόπισε το εν λόγω σκάφος νοτιοανατολικά της βραχονησίδας «ΠΡΑΣΟΝΗΣΙΑ», εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για τουρκική ακταιωρό.
Συγκεκριμένα η ανωτέρω ακταιωρός είχε προσεγγίσει το Θ/Γ «SELENA» σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε προσαράξει στα «ΠΡΑΣΟΝΗΣΙΑ» και ο Κυβερνήτης του οποίου μη γνωρίζοντας ότι βρίσκεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως ισχυρίστηκε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με φίλο του στην Τουρκία, όπου του ανέφερε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Προφανώς ο φίλος του ως αποδέκτης της τηλεφωνικής κλήσης κινητοποίησε την Τουρκική Ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία εκπομπή κινδύνου από το εν λόγω σκάφος στις προβλεπόμενες συχνότητες.
Στο Θ/Γ σκάφος, που είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Μπόντρουμ, επέβαιναν πέντε (05) αλλοδαποί (υπήκοοι Ουκρανίας) εκ των οποίων οι τρεις (03) επιβιβάστηκανμε βοηθητικό σκάφος (tender) στη τουρκική ακταιωρό και η οποία τη στιγμή που έφθασε το πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ στη περιοχή απομακρυνόταν με κατεύθυνση την περιοχή του Τσεσμέ.
Εν συνεχεία το πλωτό περιπολικό Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε όλες τις διαδικασίες έρευνας – διάσωσης που προβλέπονται ενώ παράλληλα στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν επιπλέον πλωτά περιπολικά Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. από όμορες Λιμενικές Αρχές καθώς και το Ρ/Κ «ΜΙΧΑΛΗΣ» Ν.Χ. 259 με υλικά και μέσα απορρύπανσης με τη βοήθεια του οποίου αποκολλήθηκε το Θ/Γ σκάφος «SELENA». Οι διαδικασίες έρευνας – διάσωσης ολοκληρώθηκαν από τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές, με τη ρυμούλκηση του ανωτέρω Θ/Γ σε τοπικό νεωλκείο στην περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΟΛΟΣ» όπου και κατέπλευσε ασφαλώς στις 12.45. Κατά τη διαδικασία αποκόλλησης του σκάφους δεν παρατηρήθηκε ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος”.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις,το ΄χε πει και ο Ο.Έκο ,αλλά αυτός δεν είναι λόγος να φτιάχνουν κάποιοι σενάρια που εξευτελίζουν τη χώρα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » " "Σενάριο" δήθεν επεισοδίου στο Αιγαίο, διαψεύδει το ΛΣ "

Τον έπιασαν, τον άφησαν και το… έριξε στις διαρρήξεις!

Μόλις μια ημέρα πριν είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για βανδαλισμούς σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Όμως, ο 29χρονος δράστης επέστρεψε στα δικαστήρια με χειροπέδες, αυτή τη φορά για απόπειρα διάρρηξης!

Ο νεαρός Έλληνας έγινε αντιληπτός από περιπολία της Ασφαλείας Βόλου τη στιγμή που βρισκόταν μέσα σε ένα πρακτορείο ΠΡΟ.ΠΟ. ιδιοκτησίας ενός 46χρονου και προσπαθούσε να ανοίξει την ταμειακή μηχανή, αφού προηγουμένως είχε παραβιάσει την κεντρική είσοδο. Έτσι, συνελήφθη για απόπειρα κλοπής και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

Εκεί τον αναγνώρισαν άνδρες του τμήματος που τον είχαν τσακώσει το προηγούμενο βράδυ, όταν έκαναν περιπολία και τον βρήκαν να χαράζει με ένα κλειδί την εξωτερική πλευρά τριών αυτοκινήτων που ανήκουν σε έναν 38χρονο, έναν 36χρονο και έναν 39χρονο. Μάλιστα, στην κατοχή του είχε βρεθεί ένας μεταλλικός κρίκος με δέκα κλειδιά. Τώρα, ερευνάται αν είχε διαπράξει και άλλες διαρρήξεις στην πόλη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τον έπιασαν, τον άφησαν και το… έριξε στις διαρρήξεις! "

Η τρόικα πιέζει για επαναφορά του φόρου για ιδιοκατοίκηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του φόρου ιδιοκατοίκησης ζητεί η τρόικα, που θεωρεί ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν φόρο την ώρα που η... κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου δεν επιβάλλεται φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο» που πληρώνει κάποιος για την ιδιοκατοίκηση. Ουσιαστικά, αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι να μετασχηματιστεί το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττει η ΔΕΗ, σε έναν μόνιμο φόρο κατοχής, ο οποίος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης.

Η εισήγηση για το φόρο ιδιοκατοίκησης έρχεται από τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητούν ουσιαστικά την επαναφορά του φόρου ιδιοκατοίκησης που καταργήθηκε το 1999. Μέχρι τότε ο φόρος επιβάρυνε τους φορολογούμενους με ακίνητα επιφάνειας πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα. Η εφορία προσδιόριζε ένα τεκμαρτό εισόδημα με βάση τα εξής:

Πολλαπλασιαζόταν η τιμή ζώνης της περιοχής, το εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων με έναν συντελεστή παλαιότητας. Το ποσό που προέκυπτε θεωρείτο τεκμαρτό εισόδημα και φορολογούνταν με συντελεστή 3,5%. Και ο φόρος ιδιοκατοίκησης, που ομοιάζει πολύ με τα σημερινά τεκμήρια, επιβαλλόταν ανεξάρτητα από το εάν ο ιδιοκτήτης είχε πραγματικά το εισόδημα αυτό.

Από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί εάν ο φόρος αυτός θα επιστρέψει και με ποια μορφή θα επιβληθεί.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ από την πλευρά τους ζητούν να καταργηθούν ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πιέζουν συγκεκριμένα για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής στα αγροτεμάχια και την κατάργηση του «προνομίου» που έχουν οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν τις δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για να μειώνουν κατά 10% το φόρο εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του αντιπροτείνει ένα σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στην αγορά ακινήτων. Το σχέδιο προβλέπει μείωση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις, κατάργηση μεγάλου αριθμού φόρων και τελών που επιβάλλονται σήμερα στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας και την καθιέρωση δύο ενιαίων φόρων.

Ειδικότερα προτείνει επιβολή ενιαίου φόρου στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας με την κατάργηση:

 Του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και επιβαρύνει τις κατοικίες και τα κτίσματα που έχουν εμπορική χρήση και υπολογίζεται με συντελεστή κλιμακούμενο από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την ισχύουσα τιμή ζώνης.

 Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται κάθε χρόνο με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 2% επί της φορολογητέας (αντικειμενικής) αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από την αξία αυτή ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ που είναι το ατομικό αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στον ενιαίο φόρο θα ενταχθούν και οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι, που σήμερα απαλλάσσονται από το ΦΑΠ. Δηλαδή θα επιβληθεί φόρος και σ' αυτά τα ακίνητα.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να “πείσουν” την τρόικα για την ανάγκη μείωσης των συντελεστών φορολογίας που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Η μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον περιορισμό ή ακόμη και στην εξουδετέρωση των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

express
Διαβάστε Περισσότερα » " Η τρόικα πιέζει για επαναφορά του φόρου για ιδιοκατοίκηση "

Ενοχα μυστικά και σκοτεινές διαδρομές για CDS και... PSI

Θέμα χρόνου είναι να χυθεί άπλετο φως στα ένοχα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις σκοτεινές διαδρομές που ακολούθησαν όσοι διαχειρίστηκαν την τύχη των ελληνικών ομολόγων πριν και μετά τη διαδικασία του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και είχε ως τραγική συνέπεια την κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δώσει στη δημοσιότητα όλα τα επίμαχα έγγραφα που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει ζητήσει (και δεν έχει εξυπηρετηθεί) από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τότε η οικονομική εισαγγελία που διερευνά και την υπόθεση των ασφάλιστρων κινδύνου (των CDS), ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τον ρόλο που διαδραμάτισαν από θέσεις ευθύνης οι πρωταγωνιστές που έστειλαν την Ελλάδα στην προκρούστεια κλίνη.

Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες που μπορεί να συνδέσουν το ζήτημα των ασφάλιστρων κινδύνου με τη διαδικασία του PSI στα ελληνικά ομόλογα, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι με τους χειρισμούς τους ενθάρρυναν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της «τραπεζικής διεθνούς» σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων.

«Δεν παρεμβαίνω στο έργο της Δικαιοσύνης» λέει ο ίδιος, ωστόσο προσθέτει: «Εύχομαι τα στοιχεία για τα ομόλογα να είναι χρήσιμα στη διεκπεραίωση του δύσκολου και κρίσιμου έργου του κ. εισαγγελέα. Και είναι αυτονόητο ότι εφόσον και όταν μου δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα τα θέσω αμέσως στη διάθεσή του για να τα αξιοποιήσει κατά την κρίση του».

Στο ερώτημα εάν υπήρξαν σκόπιμες καθυστερήσεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, που μπορεί να ενθάρρυναν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας με όχημα τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Παυλόπουλος είναι εξόχως αποκαλυπτικός.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της Ν.Δ., όλοι οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές -και όχι μόνο- εντός και εκτός Ελλάδας έλεγαν ότι επειδή μετά την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο η αναδιάρθρωση του χρέους μας ήταν αναπόφευκτη, έπρεπε να δρομολογηθεί αμέσως, ώστε και το «κούρεμα» των ομολόγων να γίνει στα χέρια εκείνων που τα κατείχαν σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Αυτό άλλωστε -τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται σήμερα ο κ. Π. Ρουμελιώτης- διαμήνυσε στον πρώην πρωθυπουργό και ο πάλαι ποτέ «ισχυρός άνδρας» του ΔΝΤ Στρος Καν. Ομως έγινε το αντίθετο. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, φυσικά σε συνεργασία με την τρόικα, «εξόρκιζαν» αρχικά επιμόνως την αναδιάρθρωση ως καταστροφή. Για να τη συναποφασίσουν στο τέλος του 2011! Στο μεταξύ, και ω του θαύματος, οι αλλοδαπές τράπεζες που κατείχαν το 2010 ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είχαν όλο τον χρόνο και την άνεση να τα «φορτώσουν» σ’ άλλους, ιδίως δε στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία. Τα οποία μάλιστα απέκτησαν τα ομόλογα αυτά χωρίς δική τους απόφαση, αφού τούτο έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρωτοβουλία η οποία κατηύθυνε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ομόλογα και όχι σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία τελικώς δεν «κουρεύτηκαν»! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της BIS -της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών- με τον τρόπο αυτό οι αλλοδαπές τράπεζες -ιδίως γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές- «φόρτωσαν» και στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία ομόλογα αξίας 120 δισ. ευρώ! Τα οποία, φυσικά, μέσω του PSI «κουρεύτηκαν» όταν είχαν πια περιέλθει στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο ερώτημα ποια μπορεί να είναι η κρισιμότητα των «προστατευμένων» έως σήμερα εγγράφων, ο κ. Παυλόπουλος εξηγεί: «Αν από τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιωθούν όσα ανέλυσα απαντώντας στο πρώτο ερώτημά σας, δηλαδή ότι με ευθύνη και της τρόικας η καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους επέτρεψε σε αλλοδαπές τράπεζες να μετακυλίσουν μεγάλο μέρος του βάρους από το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, τότε η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών μπορούν πλέον, στο πλαίσιο της υπό την ευρεία του όρου έννοια αναδιαπραγμάτευσης, ν’ απαιτήσουν από την τρόικα και τούτο: Οπως δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών -και ορθώς, γιατί χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση αυτή το τραπεζικό μας σύστημα θα κατέρρεε με ευθύνη και της τρόικας- έτσι πρέπει να δεχθεί μια μορφή «ανακεφαλαιοποίησης» και των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Δηλαδή δραστική αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν με το να επωμισθούν το βάρος του «κουρέματος» των ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών μπορούν να επικαλεσθούν επιπροσθέτως, έναντι της τρόικας, τις βασικές αρχές του κοινωνικού κράτους και της κοινοτικής αλληλεγγύης, οι οποίες αποτελούν πραγματικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με απλές λέξεις πρέπει να τονιστεί προς την τρόικα ότι όπως -ορθώς- στηρίχθηκε το τραπεζικό μας σύστημα έτσι πρέπει να στηριχθεί και το κοινωνικό κράτος».

dimokratianews
Διαβάστε Περισσότερα » " Ενοχα μυστικά και σκοτεινές διαδρομές για CDS και... PSI "

Μίχαελ Φουξ: προειδοποιεί για γερμανικό «βέτο» στην οικονομική βοήθεια της Ελλάδας

«Η Γερμανία έχει φθάσει στα όριά της» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Μίχαελ Φουξ, προειδοποίησε πως η Γερμανία θα ασκήσει το "βέτο" της σε μια νέα ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, αν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν προχωρήσουν αρκετά γρήγορα, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

Αν η Γερμανία πεισθεί πως η Ελλάδα "δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας του βέτο" είπε ο Φουξ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών συντηρητικών (CDU- και το βαυαρικό παρακλάδι του, CSU), στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Γερμανία "έχει φθάσει στα όριά της" πρόσθεσε. Και συνέχισε: "ακόμα κι αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο (στο θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων), αυτό δεν αρκεί για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αποδεχθεί".

Η Γερμανία, πρώτη οικονομία στην Ευρώπη και εκείνη που εισφέρει τα περισσότερα στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, περιμένει όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της, στα μέσα Σεπτεμβρίου, την έκθεση των ειδικών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Η έκθεση αυτή θα καθορίσει το κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, του δανείου που προβλέπεται στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου βοήθειας, μέσα σε δύο χρόνια, που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Μίχαελ Φουξ: προειδοποιεί για γερμανικό «βέτο» στην οικονομική βοήθεια της Ελλάδας "

Αχαΐα: Με διακοπή ρεύματος σε αντλιοστάσια απειλεί η ΔΕΗ περιοχές

Σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια δήμων της Δυτικής Ελλάδας προσανατολίζεται να προχωρήσει η ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε... στο patrastimes.gr ο περιφερειακός Διευθυντής της επιχείρησης Σπ. Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε πως από τις 20 Αυγούστου η ΔΕΗ – εάν οι δήμοι προς τους οποίος έχουν σταλεί κατ’ επανάληψη ειδοποιητήρια για εξόφληση λογαριασμών για κατανάλωση ρεύματος σε αντλιοστάσια δεν πληρωσούν- δεν έχει άλλη λύση από την διακοπή.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως μέσα στην καρδιά σχεδόν του καλοκαιριού υπάρχει κίνδυνος ολόκληρες περιοχές να μείνουν χωρίς νερό.

Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά στο Δήμο της Πάτρας.

Δεν υπάρχει θέμα να μείνει η Πάτρα χωρίς Δημοτικό Φωτισμό

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισαν στελέχη και συνδικαλιστές της ΔΕΗ από την Περιφερειακή Διέυθυνση Δυτικής Ελλάδος, μιλώντας στο patratimes.gr, τα όσα κυκλοφορούν για κίνδυνο να μείνει η πόλη στο σκοτάδι καθώς υπάρχει κίνδυνος διακοπής παροχής ρεύματος σε κοινόχρηστους χώρους και δρόμους.

Σε δηλώσεις του στο patrastimes.gr ο περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ Σπ. Μυλωνάς επεσήμανε πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει και δεν πηγάζει ούτε από την πολιτική της ΔΕΗ αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ούτε λόγω πιθανής αδυναμίας του Δήμου για την εξόφληση του Δημοτικού Φωτισμού καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως μέσα από την διαδικασία εκκαθάρισης κατά την είσπραξη των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του στο Patrastimes.gr o εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΗ Θ. Κανελλόπουλος ο οποίος επεσήμανε πως η είσπραξη των χρημάτων για τον Δημοτικό φωτισμό, τόσο στην Πάτρα όσο και στις υπόλοιπους Δήμους γίνεται αυτομάτως μέσα από την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ από τους συνδρομητές της οι οποίοι πληρώνουν ταυτόχρονα και δημοτικά τέλη.

Η ΔΕΗ πριν αποδώσει στο Δήμο τα Δημοτικά τέλη που έχει εισπράξει για λογαριασμό του Δήμου – τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος - κατακρατεί το ποσό που αναλογεί για την εξόφληση του δημοτικού Φωτισμού.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Αχαΐα: Με διακοπή ρεύματος σε αντλιοστάσια απειλεί η ΔΕΗ περιοχές "

Ράχες: "Η υπομονή μας εξαντλήθηκε..."

"Δεν θα γίνουμε ψυχοπαθείς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι...", λένε οι κάτοικοι, αφού η εγκληματικότητα είναι εκτός ορίων και η αστυνομία είναι ανύπαρκτη - Συγκεντρώνουν υπογραφές για πολιτοφυλακή - Τι είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι στις Ράχες της Ανατολικής Φθιώτιδας, ντόπιοι και παραθεριστές, για να "φωνάξουν" ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι πρέπει επιτέλους να παρθούν αποφάσεις και δραστικά μέτρα.

"Δεν θα γίνουμε ψυχοπαθείς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατέψουμε το ΑΣΥΛΟ της οικογενείας μας, το οποίο είναι ΙΕΡΟ... Καλούμε όλους, ντόπιους και ξένους, να συμβάλλουν στη προσπάθεια αυτή. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε..."

Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν υπογραφές για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πάντα μέσα στα νόμιμα πλαίσια, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που έκαναν λόγο για βραδινές περιπολίες, με ομάδες πολιτοφυλακής.

Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε και ο Δήμαρχος Στυλίδας, ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες ότι ο Δήμος δεν μπορεί να έχει δημοτική αστυνομία, λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων, ενώ τόνισε ότι η αστυνομία κάνει ότι μπορεί αλλά δεν επαρκεί, αφού υπάρχει μόνο ΕΝΑΣ αστυνομικός τη νύχτα για όλη την Ανατολική Φθιώτιδα. Ο Απόστολος Γκλέτσος ζήτησε από τους κατοίκους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » " Ράχες: "Η υπομονή μας εξαντλήθηκε..." "

Πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος

Ποσό 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του προ κρίσεως δημοσίου χρέους της χώρας, υπολογίζει το Κέντρο Σοσιαλιστικών Μελετών ότι στοίχισε στα ασφαλιστικά ταμεία η επί μία 20ετία είσπραξη συντάξεων από 16.000 δήθεν «ψευδοαιωνόβιους» που είχαν πεθάνει αλλά τις συντάξεις τους παρανόμως εισέπρατταν προφανώς κάποιοι συγγενείς τους, όπως γράφαμε την περασμένη Κυριακή. Αυτή η εκτίμηση που προέκυψε από έρευνα της εφημερίδας του Κέντρου Σοσιαλιστικών Μελετών (ΚΣΜ) έχει και συνέχεια η οποία βασίστηκε σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία 200.000 ψευδοσυνταξιούχοι (δηλαδή, μη δικαιούμενοι σύνταξης) επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία με 750-850 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και ο ερευνητής του ΚΣΜ αναλύει:
«Αν συνυπολογισθεί ότι, όπως επίσημα ανακοινώθηκε κατά την απογραφή των δικαιούχων επιδομάτων του υπουργείου, δεν εμφανίστηκαν - για ευνόητους λόγους - 36.294 ψευδοδικαιούχοι και ότι μετά την αποκάλυψη της απάτης τους επρόκειτο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο είχε αποενοχοποιήσει ο περιρρέων λαϊκισμός στη συνείδηση της κοινωνίας την εξαπάτηση του Δημοσίου.

Οσο για τις οικονομικές επιπτώσεις της, αν αυτές περιοριστούν στους 200.000 ψευδοσυνταξιούχους της πρόσφατης αποκάλυψης και σε μια μέση ετήσια επιβάρυνση 800 εκατ. ευρώ, αυτή σε ένα εύλογο βάθος χρόνου 20ετίας κόστισε πάνω-κάτω (0,8Χ20=) 16 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6,12% του προ κρίσεως συνολικού χρέους (261,4 δισ. ευρώ), χωρίς να συνυπολογιστούν οι τόκοι που αναλογούν σ' αυτή τη «λαϊκή» κραιπάλη!

Αν προστεθούν σε βάθος 20ετίας το κόστος των ψευδοσυνταξιούχων, το κόστος των ψευδοεπιδοματούχων, το κόστος της σπατάλης στο σύστημα περίθαλψης (από την οποία εξοικονομείται πλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως), το κόστος διατήρησης στη ζωή ως δημόσιας επιχείρησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις διάφορες οβιδιακές μεταμορφώσεις της, οι "αποζημιώσεις" που μοιράζονταν αφειδώς, ως μη όφειλε, σε αγρότες που εκβίαζαν κλείνοντας εθνικές οδούς ή κατεβαίνοντας με τρακτέρ σε πόλεις (μόνο το 2009 ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ) κτλ., καθώς και οι τόκοι που τους αναλογούν, θα ήταν μάλλον μετριοπαθής ένας υπολογισμός που θα τους καταλόγιζε το 25%, ίσως και παραπάνω, του χρέους.

Αν συνυπολογισθεί και το ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένα 35%-40% οφείλεται σε κατάπτωση εγγυητικών του Δημοσίου υπέρ διαφόρων ΔΕΚΟ, για να συντηρούν οι τελευταίες υπεράριθμο και καλά αμειβόμενο προσωπικό και να ασκούν λαϊκίστικη πολιτική χαμηλών χρεώσεων, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το ότι χωρίς αυτό το "λαϊκό πανηγύρι" το χρέος της Ελλάδας θα κυμαινόταν, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, σε επίπεδα άκρως ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας».

Εγώ, απαιτητικότερος από τον ερευνητή του ΚΣΜ, διερωτώμαι: Πέρα από αυτούς τους χιλιάδες απατεώνες συμπολίτες μας, πόσοι τυχόν κομματάρχες συνέπραξαν στη συγκάλυψη της απάτης, πόσοι συνδικαλιστές, πόσοι γιατροί που εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις «περί αρίστης υγείας» των νεκρών, τυφλών, αναπήρων κτλ. και πόσοι υπάλληλοι του ΙΚΑ (όπως π.χ. οι αποκαλυφθέντες στο υποκατάστημα Καλλιθέας); Και το κυριότερο: Γιατί τα Ταμεία ή το Δημόσιο περιορίζονται στη διακοπή των πρόωρων συντάξεων (αν όντως διακόπηκαν όλες) και δεν ζητούν επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, αναδρομικά και εντόκως, όπως προβλέπει ο νόμος; Και γιατί δεν ανακοινώνονται τα ονόματά τους για παραδειγματισμό και κυρίως για αποτροπή απομιμήσεως και από άλλους, αναξιοπαθούντες ή μη;

Αλλά, θα πρέπει να προσθέσω, και πόσοι δημοσιογράφοι και πόσα ΜΜΕ με τον γνωστό λαϊκισμό τους, τη μόνιμη συνηγορία τους υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και των πανίσχυρων συντεχνιών δεν δείχνουν επιείκεια και συμπάθεια, για να μην πω ότι δικαιολογούν αυτές τις μικροαπάτες, που όμως το αθροιζόμενο κόστος τους ανέρχεται σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι συνυπεύθυνοι πολιτικοί μας τις κάλυπταν με ανέμελο δανεισμό και απαλλαγή των ενόχων από τα άνομα εισοδήματά τους;

Μαρίνος Γιάννης
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος "

Το Ισραήλ βάζει ΣΤΟΠ στη λαθρομετανάστευση...με κάθε τρόπο!!!

Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Uzi Landau...
"Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι ένα “κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα, αλλά ένα στρατηγικό πρόβλημα” καθώς σχετίζεται με την ασφάλεια του κράτους.."

Το Ισραήλ πέρασε έναν νέο μεγάλο αντι-μεταναστευτικό νόμο. Οι παράνομοι αλλοδαποί θα φυλακίζονται έως τρία έτη. Εκείνοι που βοηθούν τους παράνομους μετανάστες ή τους παρέχουν στέγη μπορεί να φυλακιστούν για έως και 15 χρόνια. Οι μετανάστες εργάζονται στο Ισραήλ θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές ακόμα και για μικρής σημασίας εγκλήματα, όπως το να κλέψουν ένα ποδήλατο ή να γράψουν γκράφιτι.

Στον απόηχο της δημόσιας αντιπαράθεσης σχετικά με την εισροή Αφρικανών μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στο Ισραήλ μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο, ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, δίνει στις ισραηλινές αρχές την εξουσία να κρατούν τους παράνομους μετανάστες μέχρι και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο ενδέχεται να οδηγηθούν στην φυλακή, χωρίς δίκη ή απέλαση, αν συλληφθούν να διαμένουν στο Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όποιος βοηθά τους μετανάστες ή τους παρέχει στέγη αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης από πέντε έως και 15 έτη.

Ο νόμος τροποποίησε τον Νόμο Πρόληψης της Παράνομης Εισόδου (Prevention of Infiltration Law) του 1954, που είχε ψηφιστεί για να εμποδιστεί η είσοδος των Παλαιστινίων στο πλαίσιο της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος έχει επεκταθεί για να αντιμετωπιστούν οι μετανάστες ή οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται Ισραήλ, χωρίς να συνιστούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι μετανάστες που ήδη εργάζονται στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να φυλακιστούν για την πιο μικρή παράβαση, όπως το να ζωγραφίσουν γκράφιτι ή να κλέψουν ένα ποδήλατο -παραβάσεις για τις οποίες δεν θα είχαν τεθεί υπό κράτηση πριν.

«Για το σκοπό αυτό, έχουν μετατραπεί αρκετές πτέρυγες στο στρατόπεδο κράτησης Saharonim, και θα προετοιμαστούν ανάλογα με τις ανάγκες», αναφέρει μία δήλωση.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv δημοσίευσε συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών Eli Yishai, στην οποία ανέφερε ότι «οι περισσότεροι μουσουλμάνοι που φθάνουν εδώ ούτε καν πιστεύουν ότι η χώρα αυτή ανήκει σε μας, στους λευκούς». (“Muslims that arrive here do not even believe that this country belongs to us, to the white man”).

Ο Eli Yishai ανακοίνωσε πως «οι πρώτοι που πρόκειται να απελαθούν είναι 1.500 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, που έφυγαν από την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εκεί» ακολουθώντας πιστά τον κανόνα πως κάθε νεοϊδρυθείσα Αφρικανική «δημοκρατία», είτε λόγω αποχωρήσεως των λευκών αποίκων είτε λόγω αποδομήσεως παλαιών προϋπαρχόντων «κρατών», μαστίζεται από εμφύλιες συρράξεις, λιμούς και καταστροφές καθώς οι νέγροι είναι ανίκανοι να συντηρήσουν έναν κρατικό οργανισμό δυτικού τύπου και επανέρχονται φυσικώς αλλά βιαίως η αντιζηλία και οι έριδες μεταξύ των φυλών.

«Το επόμενο βήμα θα είναι η απομάκρυνση των εισβολέων από την Ερυθραία και το Σουδάν, που αριθμούν περίπου 50.000». Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχτηκε πως η απέλαση των λαθροεισβολέων είναι νομικά αμφισβητήσιμη, χωρίς φυσικά να την καταδικάζει - καθώς αντιλαμβάνεται πως οι νόμοι δημιουργούνται και ερμηνεύονται βάσει των οραμάτων και των αναγκών των εθνών και ιδιαίτερα σε περιόδους εξαιρετικών απειλών, όπως η απειλή εθνοφυλετικού αφανισμού που το Ισραήλ, σε απόλυτο αντίθεση με τα Λευκά έθνη, λαμβάνει πολύ σοβαρά, είναι η ανάγκη εθνικής αυτοάμυνας που καθοδηγεί τις αποφάσεις του κράτους και όχι απηρχαιωμένοι νόμοι και πολιτικά ορθή ψευδοηθική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Eli Yishai σχολίασε τα πρόσφατα σχόλια που έγιναν από το Αστυνομικό Επίτροπο Yohanan Danino και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας YitzhakAharonovitch σχετικά με την ανάγκη παροχής θέσεων εργασίας στους μετανάστες. “Εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει αν τους δώσουμε θέσεις εργασίας είναι λάθος. Έχουν ριζώσει εδώ. (Δίνοντάς τους θέσεις εργασίας) θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει,” είπε ο πρόεδρος του κόμματος Shas.

Εντός του Ισραηλινού κοινοβουλίου (της Κνεσσέτ) υπάρχει σχετική ομοφωνία ως προς το σχέδιο απελάσεως, βασιζόμενη στο γεγονός πως περίπου το 52% των 7.8 εκ. κατοίκων του Ισραήλ συμφωνεί στο ότι η παρουσία των λαθρομεταναστών αποτελεί απειλή για την χώρα που μαστίζεται από οικονομική και κυρίως δημογραφική κρίση.

Τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει χώρα στο Ισραήλ αρκετές διαδηλώσεις κατά της λαθρομεταναστεύσεως, με τελευταία αυτήν στο Τελ-Αβίβ, όπου ακούστηκαν από τους διαδηλωτές συνθήματα όπως «κάψτε τους…( τους λαθρομετανάστες)» και «δηλητηριάστε το φαγητό τους»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται πως οι Αφρικανοί λαθρομετανάστες που έχουν εισβάλει στην χώρα θεωρούνται από πολλούς Ισραηλινούς πολίτες ως υπονομευτές της τάξεως και της ασφάλειας και, κυρίως, ως απειλή για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Εβραϊκού κράτους. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως η νομοθεσία θα εφαρμοσθεί αυστηρά με σκοπό την πάταξη των φαινομένων ενοικιάσεως καταλυμάτων σε παρανόμους Αφρικανούς, οι δε Ισραηλινές αρχές είναι πρόθυμες να χορηγήσουν το ποσό των 1.000 € σε όσους Αφρικανούς αποχωρήσουν εθελοντικά - οι δε υπόλοιποι, σύμφωνα πάντα με τις αρχές, θα απελαθούν διά της βίας.

”Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο πολύ σοβαρό και απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την ταυτότητά μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι “το πρόβλημα αυτό άρχισε πριν από περίπου επτά χρόνια.”
Μιλώντας κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ammunition Hill (Λόφο Πυρομαχικών) προς τιμήν της Ημέρας της Ιερουσαλήμ, ο Netayahu είπε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να περιοριστεί η ροή των παράνομων μεταναστών και να «ξεκινήσει η μετακίνηση» άλλων από το Ισραήλ.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 άτομα που έχουν διεισδύσει λαθραία στο Ισραήλ, αλλά αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε (την διείσδυση στο Ισραήλ), ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει εύκολα στα 600.000,” είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του.
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η «πλημμύρα» των παράνομων Αφρικανών μεταναστών μέσω των αιγυπτιακών συνόρων αποτελεί απειλή για την “ταυτότητα της χώρας ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος. Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι να στήσουμε ένα φυσικό εμπόδιο (φράχτη στα σύνορα), το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο”.
Όπως επίσης το ότι άφησε ασχολίαστη την δήλωση Νετανιάχου που έδωσε εντολή άμεσης εκτέλεσης ανθρώπων που θα επιχειρούν να παραβιάζουν τα σύνορα της χώρας χωρίς να υπακούουν στις εντολές των εκεί συνοριοφυλάκων.

Τελικά αποδεικνύεται πως για το Ισραήλ ο ψευδοανθρωπισμός είναι εξαγώγιμο προϊόν που προορίζεται μόνο για την Δύση.. Έδώ και δεκαετίες οι Ισραηλινοί εφαρμόζουν μεθοδικώς ποικίλα μέσα για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την φυλετική τους ταυτότητα και να εμποδίσουν την διείσδυση άλλων φυλών, καταφεύγοντας ακόμη και στην προληπτική τους εξολόθρευση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Το Ισραήλ βάζει ΣΤΟΠ στη λαθρομετανάστευση...με κάθε τρόπο!!! "

Οι Αυστραλοί φοιτητές ψηφίζουν ελληνική ιστορία

Ρεκόρ φοιτητών επιλέγουν το συγκεκριμένο μάθημα

Το πέμπτο δημοφιλέστερο μάθημα είναι αυτό της ελληνικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης.

Το συγκεκριμένο αυστραλιανό πανεπιστήμιο προσφέρει δωρεάν μαθήματα μέσω του διαδικτύου και ρεκόρ φοιτητών επιλέγουν το μάθημα της ελληνικής ιστορίας.

«Πάνω από 46.000 φοιτητές επέλεξαν να σπουδάσουν την αρχαία ελληνική ιστορία και η ανταπόκρισή τους μας ξάφνιασε» δήλωσε ο επικεφαλής της έδρας Ιστορικών και Ευρωπαϊκών Μελετών καθηγητής Κρίστοφερ Μακί σημειώνοντας ότι ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι Αυστραλοί φοιτητές ψηφίζουν ελληνική ιστορία "

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τον Δεκαπενταύγουστο

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2012, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν ως εξής:

1.Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 22:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

2. Την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

ζ) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών τον Δεκαπενταύγουστο "

Σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο

Σχέδιο «σωτηρίας» του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μπει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για να μην μείνουν χωρίς περίθαλψη 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το σχέδιο διάσωσης έχει ήδη καταρτιστεί με στόχο να μπει πλήρως σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Το μεταρρυθμιστικό πακέτο για το ενιαίο ταμείο προβλέπει:

- Αγορά πακέτων εξετάσεων και επεμβάσεων για τους ασθενείς μετά από διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Απευθείας διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ με φαρμακευτικές εταιρείες για μείωση του κόστους φαρμάκων, ενώ εναλλακτικό σχέδιο είναι η υιοθέτηση τιμών που προκύπτουν από ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς με έκπτωση στα φάρμακα ακόμη και πάνω από 50%.

- Διαγωνισμούς ανά πολυϊατρείο του ΙΚΑ για πακέτα εξετάσεων μέχρι και 2.500 ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του κόστους για περισσότερα τεστ.

- Αξιολόγηση δημοσίων - ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων και κατάταξή τους σε κατηγορίες αναλόγως με τον ιατρικό εξοπλισμό, την ξενοδοχειακή υποδομή και την θεραπευτική απόδοση.

- Αμοιβή ιατρικών πράξεων με βάση την κατηγορία κατάταξης του κέντρου ή του νοσοκομείου.

«Στην Ελλάδα είχαμε ένα ισοπεδωτικό σύστημα αμοιβής, όπου αυτός που παρείχε ποιοτικές υπηρεσίες αποζημιωνόταν το ίδιο με αυτόν που παρείχε λιγότερο ποιοτικές υπηρεσίες. Τώρα σχεδιάζουμε μία σειρά από κριτήρια που ουσιαστικά βαθμολογούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και σύμφωνα με αυτό θα αποζημιώνονται οι προμηθευτές», τόνισε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκος Σουλιώτης. «Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και για τα οικονομικά του οργανισμού, αλλά κυρίως είναι προς όφελος των ασφαλισμένων», πρόσθεσε.

Ο τεράστιος δημόσιος φορέας με τα 9,5 εκατομμύρια μέλη μπορεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές και βελτιωμένα πακέτα περίθαλψης.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, που προκαλούν οι μειωμένες εισφορές, αλλά και η σπατάλη στις δαπάνες.

Ωστόσο, όπως λένε οι ειδικοί, ο αποτελεσματικός έλεγχος της συνταγογράφησης, μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της σπατάλης από 15% έως 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υγείας θα τρέξει ηλεκτρονικό πρόγραμμα ώστε να ελέγχονται σε καθημερινή βάση οι γιατροί και όχι σε κάθε δύο μήνες όπως ισχύει σήμερα. Έτσι θα μπορούν να ελέγχουν πόσες συνταγές γράφουν καθημερινά, με τι φάρμακα και που εκτελείται κάθε συνταγή.

Αν ο γιατρός υπερβαίνει τον μέσο όρο συνταγογράφησης της ειδικότητάς του, τότε θα λαμβάνει άμεσα προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ.

ant1online
Διαβάστε Περισσότερα » " Σχέδιο διάσωσης του ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο "

Γκουρία: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ

Την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών που τη στηρίζουν.

Ο κ.Γκουρία, επίσης, κατέστησε σαφή τη στήριξή του στις αγορές ομολόγων κρατών μελών της ευρωζώνης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα.

"Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ξεκάθαρα πώς η ΕΚΤ μπορεί να εκτονώσει την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, μέσω των αγορών ομολόγων και εγώ υποστηρίζω αυτήν την πολιτική", δήλωσε ο κ.Γκουρία, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Neue Osnabrücker Zeitung".

"Το σήμα προς τις αγορές ήταν ξεκάθαρο: οι κερδοσκόποι θα χάσουν το στοίχημά τους ενάντια στο ευρώ καθώς η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της", πρόσθεσε.

Στις 2 Αυγούστου, η ΕΚΤ κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και συγκεκριμένα την απόφασή της να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους κρατών μελών στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ.Γκουρία πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών τους. "Η στήριξη της ΕΚΤ τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο", σημείωσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Γκουρία: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ "

Φοβούνται καταψήφιση

Αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα θα βρεθεί, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού ημέρα με την ημέρα πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών που διαφωνούν τόσο με τα νέα μέτρα όσο και με την εγκατάλειψη του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση του Mνημονίου.

Το εξπρές ξεπούλημα εν τω μεταξύ πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, αφού οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. δέχονται καθημερινά πλέον τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου προτίμησε να απαντήσει με μία διαγραφή - μήνυμα προκειμένου να προλάβει το κύμα αντιδράσεων το οποίο βλέπει ότι δημιουργείται. Την περασμένη εβδομάδα διέγραψε τον τέως υφυπουργό Εργασίας Νίκο Νικολόπουλο ύστερα από ηλεκτρονικό μήνυμα του τελευταίου με το οποίο χαρακτήριζε την επαναδιαπραγμάτευση «ξεχασμένη ιστορία», ενώ συνεργάτες του Σαμαρά αφήνουν να εννοηθεί ότι τον δρόμο της εξόδου από τη Ν.Δ. θα πάρουν κι άλλοι.

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο αφήνουν να εννοηθεί ότι και ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, διότι πλέον στη Ν.Δ. δεν ισχύει το «ο παλιός είναι αλλιώς», ενώ ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δείξει ότι δεν υποχωρεί μπροστά σε τίποτα.

Ποιοι αντιδρούν

Όσο όμως και εάν εμφανίζεται εύκολη υπόθεση η διαγραφή του Νικολόπουλου, τον οποίο έτσι κι αλλιώς ο Σαμαράς είχε στην μπούκα μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του από το κυβερνητικό αξίωμα που του είχε δώσει, και του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος έχει αυτοπροταθεί για γραμματέας του κόμματος και δεν φαίνεται να υπαναχωρεί με τίποτε, παρά τις έμμεσες υποδείξεις των συνεργατών του πρωθυπουργού, τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι απλά με διάφορα άλλα στελέχη που αντιδρούν, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο Κώστας Γκιουλέκας.

Είτε από πραγματικό ενδιαφέρον είτε επειδή του την είχε φυλαγμένη του πρωθυπουργού διότι δεν τον υπουργοποίησε, ο Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης αφήνοντας αιχμές για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

«Είναι απολύτως αυτονόητο ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει τώρα. Αν ληφθούν και υλοποιηθούν τα μέτρα, τότε η συζήτηση για την επιμήκυνση τι νόημα θα έχει;» είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Η ψήφιση των μέτρων θα έχει μεγάλη δυσκολία».

Τη διαφωνία του με τα μέτρα έδειξε με δηλώσεις του ο Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια και σκληρά μέτρα», ενώ ο Γκιουλέκας δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρξουν και άλλες περικοπές στις συντάξεις».

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τους βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Απόγνωση, απελπισία και καμία προσδοκία είναι το μήνυμα που στέλνουν με κάθε τρόπο οι πολίτες μέσω των βουλευτών στην κυβέρνηση, ενώ πολλά στελέχη της Ν.Δ. εκφράζουν την άποψη ότι τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το φθινόπωρο, καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνία, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να εκραγεί.

Η αβεβαιότητα ξυπνάει μνήμες διαγραφών

Το κλίμα αυτό είναι λίγο - πολύ γνωστό σε όλους, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βιώνουν άπαντες, μέσα κι έξω από το Μαξίμου. Αυτό που δεν είναι γνωστό στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι το κατά πόσον επηρεάζει τους βουλευτές και πώς αυτοί θα αντιδράσουν. Στη Συγγρού είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από 21 βουλευτές, οι οποίοι τελικά διεγράφησαν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς έφτιαξαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Με κανέναν τρόπο λοιπόν δεν θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν μια παρόμοια κατάσταση τη δεδομένη στιγμή. Έτσι άρχισε μια

άτυπη εκστρατεία ενημέρωσης για το πώς ο πρωθυπουργός θα κινηθεί το επόμενο διάστημα έχοντας ως βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του χρέους.

Τουρ τον Οκτώβριο

Με βάση, λοιπόν, το πρόγραμμα που έχει κατά νου ο Σαμαράς το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης θα τεθεί στους Ευρωπαίους το φθινόπωρο, γύρω στον Οκτώβριο. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τα νέα μέτρα και η Βουλή να τα έχει υπερψηφίσει, ενώ στη συνέχεια θα περιμένει την έκθεση της τρόικας όσον αφορά το πώς εφαρμόζονται τα Μνημόνια στην Ελλάδα.

Εάν η έκθεση είναι θετική, τότε τα πράγματα, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι πιο εύκολα, αφού θα μπορεί να ζητήσει την επιμήκυνση του χρέους κατά δύο έτη. Αλλιώς το μέλλον είναι αβέβαιο.

Υπ’ αυτή την έννοια, πάντως, οι διαφωνούντες με το χρονοδιάγραμμα Σαμαρά θα δικαιωθούν, αφού στην περίπτωση αρνητικής έκθεσης από την τρόικα η επαναδιαπραγμάτευση θα πάει περίπατο.

Όπως λένε πάντως οι συνεργάτες του, ο Σαμαράς, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα ξεκινήσει ένα... τουρ αναζήτησης υποστηρικτών στο θέμα της επιμήκυνσης των δανείων.

Στις 24 Αυγούστου θα κάνει την πρώτη του συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ την επομένη αναμένεται να δει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Δύο ημέρες νωρίτερα θα έχει βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα συναντηθεί και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τώρα, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι όλες αυτές οι συναντήσεις δεν «μυρίζουν» ενημέρωση, αλλά... αποφάσεις; Θα σας γελάσουμε - και δεν το θέλουμε

topontiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Φοβούνται καταψήφιση "

Οι τράπεζες "παίζουν" και με τα τρόφιμα

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο δέχονται κριτική για κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι σταματά τέτοιου είδους «επενδύσεις».

Την περασμένη Πέμπτη η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι σταματά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα τρόφιμα.

Με άλλα λόγια, αποσύρει επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μέσω προθεσμιακών συμβολαίων και συγκεκριμένα το επενδυτικό προϊόν με την επωνυμία «ComStage ETF CBCommodity EWIndex TR». Την είδηση ανακοίνωσε η ένωση καταναλωτών Foodwatch στο Βερολίνο.

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο δέχονται έντονη κριτική για τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια με βασικά αγροτικά προϊόντα.

Θεσμικοί επενδυτές, αλλά και μικροεπενδυτές οδηγούν τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα της πείνας σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ακόμα και τον θάνατο.

«Όταν μια τράπεζα δεν είναι σίγουρη για το τι ζημίες προκαλούν οι επενδύσεις της που αφορούν πρώτες ύλες, υπάρχει μόνο ένα υπεύθυνο βήμα: για προληπτικούς λόγους να μην προσφέρουν καν αυτό το προϊόν» δηλώνει ο Τίλο Μπόντε επικεφαλής της Foodwatch. Το παράδειγμα της Commerzbank πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες γερμανικές τράπεζες, υποστηρίζει ο Μπόντε.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πείνα

Δυο γερμανικές τράπεζες, η Dekabank και η Landesbank στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεση τους να αποσυρθούν από προθεσμιακά συμβόλαια που αφορούν αγροτικά προϊόντα.

Την πρόθεση της να εξετάσει την προσφορά της σε αυτό τον τομέα, δήλωσε και η Deutsche Bank. H νέα ηγεσία της τράπεζας προτίθεται να συστήσει μια επιτροπή, η οποία θα αναλύσει τις επιπτώσεις στην αύξηση τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Η Foodwatch με έκθεσή της και ανοιχτή επιστολή στον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Deutsche BankΓιόζεφ Άκερμαν είχε επισημάνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερο αφιέρωμα του περιοδικού Spiegel στη πείνα, οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο δαπανούν το 70% του πενιχρού εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων. Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από πείνα ξεπερνά το δισεκατομμύριο.

nooz
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι τράπεζες "παίζουν" και με τα τρόφιμα "

Το δόγμα Σαμαρά

Ολα τώρα για το ευρώ και τη μεταρρύθμιση - Κλείδωσαν τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ - Κόβεται στο μισό η δεύτερη σύνταξη για 600.000 συνταξιούχους - Στην εφεδρεία 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με 60% του μισθού

Το φως του καλοκαιρινού ήλιου ενοχλεί τον Πρωθυπουργό, ακόμη κι όταν αυτό φιλτράρεται από τις βαριές απορροφητικές ημίλευκες κουρτίνες του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά την περιπέτεια της αποκόλλησης, το μάτι του παραμένει ευαίσθητο και ασυναίσθητα το κλείνει προκειμένου να αποφύγει την ένταση της φωτεινότητας του μεσημεριανού ήλιου. Ωστόσο, δεν παραπονιέται. Αντιθέτως πιστεύει ότι η περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε αμέσως μετά τις εκλογές ενίσχυσε την αυτοπειθαρχία, που έτσι κι αλλιώς τον χαρακτηρίζει. «Κάθε εμπόδιο για καλό» λέει στους συνομιλητές του και εξηγεί ότι η παρακολούθηση του προσωπικού προβλήματος υγείας επέβαλε συστηματικότητα και απόλυτο προγραμματισμό σε όλες τις κυβερνητικές υποθέσεις. Σήμερα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχει περιοχή του κυβερνητικού έργου για την οποία να μην έχει προσωπική αντίληψη και γνώση.Ο κ. Σαμαράς συνομιλεί με όλους τους υπουργούς, παρακολουθεί το έργο τους, διεκδικεί αναφορές προόδου και ικανοποίηση των προθεσμιών που τίθενται, φορές βάζει τις φωνές, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ότι η δουλειά τους παρακολουθείται και πως κάποια στιγμή θα χτυπήσει το τηλέφωνό τους και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν ακριβείς απαντήσεις στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος Σαμαρά αποδίδει, η έννοια της συνέχειας τείνει να εμπεδωθεί και ο ίδιος αισθάνεται ασφαλής ότι τα πράγματα ελέγχονται και οι κρατικές υποθέσεις προωθούνται.
Ο Πρωθυπουργός κατά βάση πιστεύει ότι τώρα μπορούν να γίνουν όσα δεν έγιναν δεκαετίες. Οτι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατεί στο κράτος επιβάλλει και επιτρέπει μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις.

«Τώρα μπορούν να γίνουν όλα και θα γίνουν» λέει με ένταση στους συνομιλητές του και δηλώνει ευθέως πως είναι αποφασισμένος να επιβάλει τη μεταρρύθμιση και να επιτύχει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανασύνταξη της χώρας.

Οσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του αντιλαμβάνονται ότι είναι αποφασισμένος και ότι μέσα του έχει χαράξει ευθεία γραμμή, η οποία συνοψίζεται στην αρχή ενός μικρότερου και αποτελεσματικότερου κράτους, που θα ξοδεύει λιγότερα, αλλά θα λειτουργεί πιο αποδοτικά, για την κοινωνία και την οικονομία, δεν θα εμποδίζει, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους.

Βάσει αυτής της απλής και ευθείας αρχής ο κ. Σαμαράς διευθύνει την κυβέρνηση και τοποθετείται στις συναντήσεις με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ίδιος αποδίδει εξαιρετική σημασία στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, θεωρεί ζηλωτή αυτής της υπόθεσης τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και πιστεύει ότι τώρα μπορούν να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο κράτος. Επίσης εκφράζεται με θέρμη για την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με τους δύο υπουργούς που υπέδειξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, τους κκ. Τσαυτάρη και Λιβεριάτο, οι οποίοι ορίζονται από αντίστοιχες αντιλήψεις ενός λιτού, αλλά καλά οργανωμένου κράτους.

Γενικώς ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις στο εσωτερικό για την εμπέδωση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξασφαλισθεί. Και εκτιμά ότι οι εταίροι του στην κυβέρνηση θα στηρίξουν την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες και τις πολλές αντιξοότητες. Ο ίδιος πάντως έχει χαράξει τη δική του κόκκινη γραμμή, η οποία δεν είναι άλλη από την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την υπερασπίζεται μετά πάθους.

Θεωρεί ότι αυτή είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού και πως το ίδιο ξεκαθάρισε στην πρόσφατη δραματική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου εξαρχής, προτού εκφρασθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις, δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη. Ετσι λοιπόν κινείται, αυτό είναι το βασικό δόγμα που τον ορίζει και γι' αυτό μετέθεσε για αργότερα την επαναδιαπραγμάτευση. Οπως διευκρινίζει με κάθε ευκαιρία, αν προέτασε στην παρούσα φάση την αναδιαπραγμάτευση θα έθετε ακριβώς σε κίνδυνο τη θέση της χώρας, καθώς πολλά θα ήταν τα κοινοβούλια που θα αρνούνταν πρόσθετη υποστήριξη και βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στις ιδιαίτερες συνομιλίες του αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Ολλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας έπεσε εξαιτίας δημοσιονομικών προβλημάτων και οδεύει προς εκλογές τον Σεπτέμβριο. «Το ολλανδικό κοινοβούλιο θα μας γύριζε κατά πάσα βεβαιότητα τη βοήθεια πίσω» λέει χαρακτηριστικά, ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες συμφωνούσαν. Κάτι που βεβαίως δεν ήταν εξασφαλισμένο.

Διευκρινίζει πάντως ότι με τη λήψη των μέτρων και την ενίσχυση της ελληνικής αξιοπιστίας η διαπραγματευτική ισχύς μας θα επαυξηθεί και τότε πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με αξιώσεις. Υπολογίζει ότι μετά το φθινόπωρο θα μπορεί να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις τόσο τη μη κάλυψη του λεγόμενου κυκλικού ελλείμματος, αυτού που παράγεται από τον φαύλο κύκλο των μέτρων και της ύφεσης όσο και την επιμήκυνση του προγράμματος σταθεροποίησης. Επίσης προσβλέπει στην αποδοχή του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και πιστεύει ότι θα πείσει τους εταίρους ότι η μείωση των συντελεστών θα φέρει περισσότερα έσοδα.
Ο κ. Σαμαράς είναι αλήθεια πάντως πως δεν κρύβει τις πολιτικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Γνωρίζει τις πιέσεις που δέχονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλά πιστεύει επίσης ότι οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα σκεφθούν διπλά και τριπλά τη θέση της κυβέρνησης προτού κάνουν οτιδήποτε άλλο.

Αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι η πίεση από την Αριστερά είναι έντονη προς το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όπως γνωρίζει και εκείνος πόσο πιέζεται από τα δεξιά του, όπου έχουν αναπτυχθεί ακραίες λαϊκιστικές δυνάμεις.

Για τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Πάνου Καμμένου δεν λέει πολλά, γιατί θεωρεί ότι σύντομα θα αναδειχθούν εσωτερικά προβλήματα, αλλά και η κενότης των λόγων του νεότευκτου κόμματος. Αντιθέτως ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει την ενόχλησή του από την κινητικότητα της Χρυσής Αυγής και δεν μπορεί να χωνέψει πως οι υμνητές των ναζί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος δράσης στην ελληνική κοινωνία. Θεωρεί επίσης τον ακροδεξιό ακτιβισμό επικίνδυνο και παράνομο. «Πράξεις όπως η εισβολή στο πλοίο που μετέφερε τον Πακιστανό από την Πάρο θα παταχθούν» λέει χαρακτηριστικά και σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να διευκρινίσει ότι «η συντεταγμένη πολιτεία έχει αναλάβει ταυτόχρονα με το πρόβλημα της οικονομίας να αντιμετωπίσει οργανωμένα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης», υπονοώντας ευθέως ότι δεν πρόκειται να το παραδώσει σε ροπαλοφόρους και μαχαιροβγάλτες ανιστόρητους υμνητές του Χίτλερ.

Οπως και να έχει, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να κινείται δυναμικά και οργανωμένα. Ανεξαρτήτως αν πιστεύει κανείς στο δόγμα του, ο ίδιος το υπηρετεί με συνέπεια. Και εκπλήσσει με την απλότητα της δράσης του. Είναι σαν να ξαναφέρνει στην πολιτική απλές παλαιές αρχές, σαν εκείνες που είχε χρησιμοποιήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώτος. Αν θα επιτύχει, είναι ένα άλλο θέμα. Ο καιρός θα δείξει. Ιδωμεν...

Παρεμβάσεις
Η μάχη για τις μεγάλες επενδύσεις
Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων για δουλειές και θέσεις εργασίας αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση μεγάλων επενδύσεων, την παρακολούθηση των οποίων έχει αναλάβει προσωπικά. Ηδη επιτηρεί και συντονίζει τη μεγάλη επένδυση του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από τη χώρα μας συνδέοντας την Τουρκία με την Αλβανία και την Ιταλία. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την οριστικοποίηση της οποίας ταξίδεψε πρόσφατα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος.
Ακόμη συντονίζει τις ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί μια λιμενική βάση κρουαζιέρας στην Αττική, και συγκεκριμένα στο Φαληρικό Δέλτα, απ' όπου θα εκκινούν τα κρουαζιερόπλοια για τις εκδρομές τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Αν όντως διαμορφωθεί μια τέτοια βάση, η κρουαζιέρα θα εκτοξευθεί και το οικονομικό όφελος για τη χώρα θα πολλαπλασιαστεί. Επιπλέον ο κ.Σαμαράς παρακολουθεί προσωπικά μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κρήτη, όπως και τις δύο μεγάλες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι με τις παρεμβάσεις του θα δημιουργήσει συνθήκες επιτάχυνσης των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, ελληνικών και ξένων, ώστε ταυτόχρονα με την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » " Το δόγμα Σαμαρά "

Deutsche Welle:: Βορράς εναντίον Νότου;

Διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «Βορείων» και «Νοτίων» στην ΕΕ βλέπουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και αναλυτές.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων στις Βρυξέλλες Γκυ Φερχόφσταντ βλέπει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσους θέλουν κοινή ανάληψη χρεών στην ευρωζώνη και σε όσους την απορρίπτουν. Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Ζολτ Ντάρβας από το ινστιτούτο Μπρούγκελ των Βρυξελλών κάνει λόγο για διαχωρισμό βορείων-νοτίων με κριτήριο τον πληθωρισμό.

«Τα χρήματα από τον Βορρά συνέβαλαν στον υψηλό πληθωρισμό στις χώρες του Νότου, για παράδειγμα στην ισπανική φούσκα των ακινήτων. Στο μέλλον αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί, γιατί σήμερα οι χώρες του Νότου δεν είναι ανταγωνιστικές, δηλαδή δεν εξάγουν αρκετά για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο εξωτερικό. Άρα πρέπει στον Βορρά να αυξηθεί ο πληθωρισμός και στον Νότο να πάμε σε χαμηλότερο πληθωρισμό ή ακόμα και σε αποπληθωρισμό» τονίζει ο Βέλγος οικονομολόγος.

Πλασματικός ο διαχωρισμός;

Μία πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση δείχνει πάντως ότι ο αυστηρή διαχωριστική γραμμή πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου είναι πλασματική. Για παράδειγμα η Ιρλανδία λαμβάνει βοήθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, αλλά σε δείκτες αγοραστικής δύναμης εμφανίζεται σε υψηλότερη θέση από τη Γερμανία, που επωμίζεται το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στον μηχανισμό βοήθειας. Η Κύπρος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα αγοραστικής δύναμης με την Ισπανία ή την Ιταλία. Η δε Εσθονία θεωρείται φτωχή χώρα του Βορρά, αλλά δεν έχει σχεδόν καθόλου χρέη και μάλιστα καταγράφει πλεονάσματα. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ δεν συμφωνεί με τον αυστηρό διαχωρισμό Βορρά-Νότου:

«Υπάρχει μία σειρά ετερόκλητων συνασπισμών. Χάνουμε τον χρόνο μας όταν μιλάμε για μέτωπα των Βορείων με τους Νότιους, της Ανατολής με τη Δύση ή των προτεσταντών με τους καθολικούς. Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν σχέση με το θέμα που συζητούμε κάθε φορά, για παράδειγμα αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη, αν θέλουμε την ενιαία αγορά ή όχι, αν θα διατηρήσουμε το triple A ή όχι. Αυτά είναι τα ζητήματα» υποστηρίζει ο Φινλανδός υπουργός εξωτερικών.

Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση

Ο ιστορικός Άλμπρεχτ Ριστλ θεωρεί λανθασμένο το στερεότυπο των Βορείων που ξέρουν να διαχειρίζονται χρήματα καλύτερα από τους Νότιους. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, δηλώνει ο Ριτσλ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», θα δούμε ότι η Γερμανία ήταν «πρωταθλητής χρεών» και μάλιστα τον περασμένο αιώνα, λόγω των παγκοσμίων πολέμων, οδηγήθηκε δύο φορές σε μία χρεοκοπία που δεν έχει προηγούμενο. Η άλλη άποψη θέτει πολιτισμικά ζητήματα και υποστηρίζει ότι οι βόρειες χώρες είχαν ανέκαθεν εμπορική παράδοση και μάλιστα στον μεσαίωνα συμμετείχαν στην εμπορικής ένωση της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ την ίδια εποχή οι χώρες του Νότου παρέμεναν υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Ο πρώην επικεφαλής του συνδέσμου γερμανικών βιομηχανιών Χανς Όλαφ Χένκελ προτείνει έναν νέο διαχωρισμό με την θέσπιση ενός «βορείου ευρώ» για τις χώρες βορείως των Άλπεων και ενός «νοτίου ευρώ» για όλες τις υπόλοιπες.

«Οι οικονομολόγοι, και όχι μόνο, πρέπει να έχουν αντιληφθεί ότι το ευρώ έχει γίνει υπερβολικά αδύναμο για τις χώρες του Βορρά και ταυτόχρονα υπερβολικά ισχυρό για τις χώρες του Νότου. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα εκτός λογικής επιδοτούμενο πρόγραμμα εξαγωγών για τη γερμανική βιομηχανία. Είναι τρέλα να πληρώνουν οι φορολογούμενοι και τα παιδιά τους την προώθηση των εξαγωγών μας με ένα ανίσχυρο ευρώ» υποστηρίζει ο Χανς Όλαφ Χένκελ.

dw
Διαβάστε Περισσότερα » " Deutsche Welle:: Βορράς εναντίον Νότου; "

Συμβόλαιο ειλικρίνειας από την Εφορία

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Οικονομικών για τους οφειλέτες της Εφορίας Οι ποινικές διώξεις και τα διοικητικά πρόστιμα θα παραμερίζονται με την αποδοχή από τον υπόχρεο ενός συμβολαίου ειλικρίνειας. Δελεαστικά ανταλλάγματα θα αποτελέσουν η εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους με γενναία έκπτωση και περισσότερες δόσεις. Ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την κατάσταση του φορολογουμένου

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ποινολόγιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους

Επιχείρηση «ξήλωμα» του ποινολογίου της εφορίας ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, με πυξίδα το νέο δόγμα που προβλέπει αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoρο-ποινές και πρόστιμα, την υπογραφή «συμβολαίου ειλικρίνειας» με την εφορία με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.

Στην αντίπερα όχθη αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ποινολόγιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανατροπές.

- Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά φορολογική παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.

Μεταξύ των περιπτώσεων για κατάργηση των προστίμων είναι η έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων εκ παραδρομής, η μη έκδοση στοιχείου για συναλλαγή όπως τιμολόγιο, απόδειξη παροχής, δελτίο αποστολής κ.ά. όταν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στοιχείο, η διαπίστωση τυπικών παραβάσεων που δεν επηρεάζουν έσοδα και έξοδα.

- Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις και για «ψύλλου πήδημα», ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων - εξόδων.

- Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

Το μέτρο αφορά περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και οι οποίοι θα υποβάλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις αποδεχόμενοι τον πρόσθετο φόρο που πρέπει να καταβάλουν για τα παρελθόντα έτη (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.ά.).

Το σπάσιμο του φόρου σε δόσεις θα είναι ανάλογο του χρόνου γέννησης της υποχρέωσης, το είδος και το ύψος του φόρου, τις οικονομικές αντοχές του φορολογούμενου και το ιστορικό του. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος και ακινήτων που αφορούν το τρέχον έτος, οι δόσεις θα είναι λιγότερες συγκριτικά με χρέη που έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια καταστεί ληξιπρόθεσμα.

- Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».

Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από το συμβόλαιο με την εφορία θα παρέχεται έκπτωση μέχρι και 30%.

- Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο ή εξάμηνο) θα επαναπροσδιορίζεται το καταβαλλόμενο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο, έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιο μήνα τα έσοδα της επιχείρησης είναι μειωμένα, θα μειώνεται αυτόματα και το ποσό της δόσης, ενώ αν τα έσοδα είναι αυξημένα, θα αναπροσαρμόζεται.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος που θα βεβαιώνεται αυτόματα θα κυμαίνεται στο 3%-5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, ανάλογα με την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

- Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό με την εφορία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " Συμβόλαιο ειλικρίνειας από την Εφορία "

Η ΕΚΤ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ!

Δημοπρασία «μαμούθ» 3,1 δισ. την Τρίτη για το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και το οποίο αγοράστηκε από την ΕΚΤ μόνο 2,3 δισ. Ευρώ! Τουτέστιν τοκογλυφικό κέρδος 900 εκ. ευρώ!

Κατάλαβες τώρα Κομανέτση γιατί θα φύγεις νύχτα; Αν προλάβεις δηλαδή, αλλιώς σε βλέπω να φεύγεις με δόσεις!

harryklynn
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΕΚΤ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ! "

Παίρνουν τα όπλα οι κάτοικοι της Πάρου

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι κάτοικοι της Πάρου αφού το νησί βρίσκεται στο έλεος των κακοποιών εδώ και τρία χρόνια.

Η Πάρος που δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αφού στην ουσία βρίσκεται απροστάτευτη απέναντι σε κάθε είδους κακοποιούς που ανενόχλητοι βιάζουν και σκοτώνουν.

"Το ποτήρι ξεχείλισε, λένε οι κάτοικοι του νησιού, και από εδώ και πέρα θα προστατεύσουμε μόνοι μας ,ακόμη και με όπλα , τα παιδιά μας και τις περιουσίες μας" .

Πολλοί είναι αυτοί που τα "βάζουν" με την τοπική αστυνομική δύναμη η οποία όλα αυτά τα χρόνια κοιτούσε σχεδόν απαθής να αυξάνεται η μικρο-εγκληματικότητα ,κάτι που άνοιξε την όρεξη σε κάθε λογής εγκληματία να έρθει στο νησί αφού ήξερε εκ των προτέρων ότι η πιθανότητα να τον πιάσουν ήταν μηδαμινή.

Η άγρια επίθεση επίθεση κατά της 15χρονης ήταν η κορυφή του παγόβουνου καθώς η αδιαφορία και τα απανωτά λάθη της τοπικής αστυνομίας -που απέδωσε το τον βαρύτατο τραυματισμό της μαθήτριας σε ατύχημα -είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμος χρόνος και στοιχεία. Έπρεπε να επέμβει το Ανθρωποκτονιών από την Αθήνα για να επιλυθεί η υπόθεση και να συλληφθεί ο δράστης.

Όμως η Πάρος βοά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως σοκάρουν και αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης και προστασίας των κατοίκων και των τουριστών που με τις οικογένειες τους κάνουν διακοπές στο νησί .
Μετά τη στυγερή δολοφονία του ταξιτζή και τη βροχή από σφαίρες που έπεφταν στο κεντρικότερο σημείο της Νάουσας στη Πάρο, περίοικοι τηλεφωνούσαν επί πολλή ώρα στο αστυνομικό τμήμα αλλά δεν απαντούσε κανείς.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό " λένε κάτοικοι του νησιού . Στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα , οι αστυνομικοί του τοπικού αστυνομικού κάνουν το πάν για να 'διώξουν" από πάνω τους τις υποθέσεις ,κλείνοντας της όπως -όπως ακόμη και αν πρόκειται για βιασμούς ή ένοπλες ληστείες .

"Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο" λένε κάτοικοι του νησιού και καλούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λάβει μέτρα για την επαρκή αστυνόμευση του νησιού ,"πριν τριτώσει το κακό".

Διαβάστε Περισσότερα » " Παίρνουν τα όπλα οι κάτοικοι της Πάρου "

Καμπανάκι για την τρύπα στα έσοδα-Έρχεται φοροσαφάρι

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο με αφορμή την υστέρηση ύψους 2,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του 2012. Μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του έτους, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», οι επιτελείς του υπουργείου οικονομίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σχέδιο άμεσης δράσης που θα στοχεύει:

• Στο «κλείσιμο» από τις Εφορίες όλων των υποθέσεων που τους έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ

• Στην επιτάχυνση των περίπου 2,5 χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στην επιτροπή συμβιβασμού και αντιστοιχούν σε ποσό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ

• Στην άμεση επίδοση κατασχετηρίων σε οφειλέτες του δημοσίου

• Σε ελέγχους-εξπρές σε εκδότες και παραλήπτες εικονικών και πλαστών τιμολογίων

Ενδεικτικό είναι ότι σε μία από τις συσκέψεις που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο κτίριο της οδού Νίκης, ο υφυπουργός οικονομικών Χρήστος Μαυραγάνης, τόνιζε με νόημα ότι ακόμη υπάρχει πολύ «λίπος» στη φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να «τρέξουν» όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό το θέμα αποτέλεσε μονοπώλησε τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη δεύτερη έκθεση της Task Force βρίσκονται σε «αναμονή», από 7 έως 12 χρόνια, 165 χιλιάδες υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Καμπανάκι για την τρύπα στα έσοδα-Έρχεται φοροσαφάρι "

Εκτός λειτουργίας 6 από τα 10 χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξυπηρέτηση των Θεσσαλών ασθενών, με αφορμή τις βλάβες των χειρουργικών τραπεζιών, κρούει... ο Χειρουργικός Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα το χειρουργείο του Πανεπιστημιακού θα επιστρέψει στο κανονικό (αυξημένο) πρόγραμμα και υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα «διεκπεραίωσης όλων των χειρουργικών επεμβάσεων».

Τα έξι (!) από τα δέκα χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει σήμερα το ΠΝΛ είναι εκτός λειτουργίας και εφόσον το πρόβλημα διαιωνισθεί τότε οι αναβολές των επεμβάσεων, είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τους ασθενείς με δεδομένο ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν μπορούν να αναβάλλονται επ’ αόριστον.

Αίτημα για αναβάθμιση των χειρουργικών κλινών (μέσω ένταξής του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας) δεν έχει υποβληθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, προφανώς ούτε και στο υπουργείο Υγείας, όταν καθημερινά «φουντώνει» η συζήτηση για ανάπτυξη φαινομένων παραοικονομίας (φακελάκι) και πως το πρόβλημα των βλαβών, αποτελεί επινόηση των γιατρών για ευνόητους λόγους.Η συζήτηση αποκρύπτει τις πραγματικές ευθύνες των διοικούντων, όταν για παράδειγμα μονάδες του ΕΣΥ στη Στερεά Ελλάδα (όπως το ΚΥ Καρύστου, της Κύμης κ.ά.), μονάδες που υπάγονται δηλαδή στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (5η ΥΠΕ) με αντίστοιχες της Θεσσαλίας, έχουν ήδη αποκτήσει νέα χειρουργικά τραπέζια, αφού έγκαιρα υποβλήθηκαν προτάσεις, εγκρίθηκαν τεχνικές προδιαγραφές, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Στ. Ελλάδας, διενεργήθηκε διαγωνισμός, τοποθετήθηκε ο νέος εξοπλισμός και μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η αποπληρωμή τους.

Το παράδειγμα των μονάδων υγείας της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα από τα μοναδικά της χώρας.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός λειτουργίας 6 από τα 10 χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας "

"Έξω ο Άκης με "βραχιολάκι" παρακολούθησης"

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Ελεύθερη Ώρα'' ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος ...
βγαίνει από τον Κορυδαλλό και οι αρχές θα τον παρακολουθούν με ειδικό τσιπάκι σε μορφή βραχιολιού!

"Για τον φόβο των Ιουδαίων και των απειλών για αποκαλύψεις μεγάλων ονομάτων συντονίζουν νόμιμη απόδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου... καθώς υπάρχει τρόμος και φόβος στο περιβάλλον του Σημίτη, απόστρατων στρατηγών, αλλά και νυν κλαρούχων, ακόμη και κάποιων μεγαλοσχημόνων της ΝΔ, που πέρασαν από το αμαρτωλό υπουργείο.".
Διαβάστε Περισσότερα » " "Έξω ο Άκης με "βραχιολάκι" παρακολούθησης" "

Σχέδιο τρόικας για 100.000 σπίτια στο σφυρί

Να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων που ισχύει ώς το τέλος του 2012 ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα δάνεια με χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, οι οποίοι όμως θα πληρώνουν «για μια ζωή»

Εφιάλτη 'δίχως τέλος" για εκατομμύρια νοικοκυριά (και το...άδξο τέλος της συγκυβέρνησης) με τσουνάμι στην κτηματαγορά θα φέρει το σχέδιο της τρόικας - εαν γινει αποδεκτό απο την κυβέρνηση - να αρθεί η απαγόρευση στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για να πέσουν οι τιμές στην κτηματαγορά. Ειδικά για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά της τρόικας ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια(κάτι που ισοδυναμεί με κοινωνική έκρηξη ανυπολόγιστης έντασης - και υπογραμμίζει οτι το σχέδιο της τρόϊκας δεν εχει καμμία σχέση με την ανόρθωση της οικονομίας ή την αποπληρωμή των δανεικών της χώρας). Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαία πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά - και γαια πυρι μειχθήτω.Από την πλευρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρανομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει «για μια ζωή».Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που - αν τελικά συμβεί - σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς. Το σενάριο αυτό είναι εφιαλτικό, όχι μόνο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αν αυτή τη στιγμή βγουν στην αγορά περίπου 100.000 ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί τους ολόκληρη την κτηματαγορά. Και αυτό γιατί η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό είναι πολύ χαμηλότερη ακόμη και από την αντικειμενική αξία ενώ η ούτως ή άλλως χαμηλή ζήτηση δεν επαρκεί για να καλύψει τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που θα διατεθούν. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλέσει ντόμινο στο σύνολο των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες αλλά και στην αξία των διαμερισμάτων που έχουν τα νοικοκυριά.

Κατά συνέπεια, αφού οι τιμές θα προσγειωθούν στα νέα, χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργείται το εξής παράδοξο και εφιαλτικό δεδομένο: από τη μία η αξία της προσημείωσης που έχει γίνει για αγορά ακινήτων με στεγαστικό δάνειο θα είναι υψηλότερη από την πραγματική αξία και, από την άλλη, τα στεγαστικά δάνεια που ήδη έχουν τιτλοποιήσει στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ως εγγύηση ακίνητα με αξία σαφώς μικρότερη από το ύψος της τιτλοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, θα είναι ασύμφορο για τους δανειολήπτες να συνεχίσουν να πληρώνουν το στεγαστικό τους αφού το υπόλοιπο του χρέους τους θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τη συνολική αξία του ακινήτου τους. Η εξέλιξη αυτή, με τη σειρά της, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο νέων επισφαλειών, οι οποίες θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων. Το σενάριο αυτό έχει ήδη γίνει πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες - με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης - αλλά και στην Ισπανία, όπου οδήγησε στο σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων. Οσο για την Ελλάδα, ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2011 η συνολική αξία των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ήταν σχεδόν 12 δισ. ευρώ ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.

Η απάντηση των τραπεζών. Προκειμένου λοιπόν να απαλλαγούν από αυτό το εφιαλτικό ντόμινο επιπτώσεων αλλά και να αποφύγουν την κοινωνική έκρηξη που θα φέρουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί, οι τράπεζες - σε συνεννόηση με την τρόικα - εξετάζουν μια σειρά από σενάρια. Στόχος τους είναι να μειώσουν όσο το δυνατόν τις επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια και παράλληλα να απαλλαγούν από τα χιλιάδες ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, χωρίς όμως να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή μέσα από μαζικές κατασχέσεις αλλά ούτε και να οδηγήσουν στα τάρταρα τις τιμές των σπιτιών.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, υπάρχουν δύο βασικά μοντέλα μετατροπής των δανείων, τα οποία εξασφαλίζουν τις τράπεζες και παράλληλα αποσοβούν το κραχ στην κτηματαγορά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως το ακίνητο περνάει ουσιαστικά στην τράπεζα ενώ ο δανειολήπτης πληρώνει για μια ζωή.

n Το πρώτο βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται αισθητά η δόση του δανείου, φτάνοντας στα επίπεδα του ενοικίου που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως κάποιος για ένα σπίτι αντίστοιχης αξίας. Μάλιστα, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να μειώνουν τη διάρκεια του δανείου ή να το αποπληρώνουν χωρίς ποινή, στην περίπτωση που βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Εναλλακτική λύση είναι τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων, στα οποία οι πελάτες των τραπεζών δεν εξοφλούν το κεφάλαιο, αλλά μόνο τις επιβαρύνσεις από το επιτόκιο, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται. Αντίστοιχα, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να αποπληρώσουν μέρος ή και όλο το κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα του ακινήτου.

n Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο. Οι συμβάσεις ενοικίασης θα είναι πολυετείς, το δε ενοίκιο σημαντικά χαμηλότερο από τη δόση του δανείου, ενδεχομένως δε και από τα ενοίκια που «τρέχουν» στην αγορά σήμερα. Σύμφωνα με μια εκδοχή του σχεδίου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες, αν είναι συνεπείς, θα μπορούν έπειτα από κάποια χρόνια να επαναγοράσουν το ακίνητο σε συμβολική τιμή, όπως γίνεται στις συμβάσεις leasing

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Σχέδιο τρόικας για 100.000 σπίτια στο σφυρί "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news