facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Αυτό είναι το πρόσωπο του ανθρωπόμορφου κτήνους της Πάρου!

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει το πρόσωπο του Πακιστανού κτήνους που χτύπησε αλύπητα την άτυχη 15χρονη κοπέλα στην Πάρο.

Αργά η γρήγορα το πρόσωπο του θα αποκαλυπτόταν και τώρα θα δούμε για ποιό λόγο προσπαθούσαν τόσο πολύ να τον προστατέψουν.

Εδώ και μερικές ώρες, ο Πακιστανός βρίσκεται στη Σύρο όπου θα μεταχθεί στην Εισαγγελία της Συρου. Αμέσως μετά, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο "δράκος" της Πάρου πόζαρε στον τόπο του εγκλήματος!

Λίγες μέρες πριν επιτεθεί με πρωτοφανή αγριότητα στην 15χρονη Μυρτώ, ο 21χρονος Πακιστανός πόζαρε στην παραλία της Χρυσής Ακτής και ανέβαζε τις φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook Tην ώρα που η άτυχη 15χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική του Αττικού νοσοκομείο, η εφημερίδα "το Εθνος της Κυριακής" αποκαλύπτει μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύει τις φωτογραφιες του φερόμενου ως δράστη, αυτές τραβήχτηκαν στο σημείο που λίγο αργότερα ο 21χρονος Πακιστανός θα κακοποιούσε βάναυσα την άτυχη μικρή φωτό από την εφημέριδα "Το Έθνος της Κυριακής"


Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτό είναι το πρόσωπο του ανθρωπόμορφου κτήνους της Πάρου! "

Η Ελληνική Γλώσσα είναι η Αρχαιότερη στον Κόσμο!

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες).Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της...πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς).Η Ελληνική και η Κινέζικη… είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Tο πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Ελληνική γλώσσα ήταν η μεταρρύθμιση του 1976 με την κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών και η δια νόμου καθιέρωση της Δημοτικής και του μονοτονικού, που σήμερα κατάντησε ατονικό.

Έτερο μεγάλο πλήγμα είναι ότι η …οικογένεια, ο δάσκαλος και ο ιερέας αντικαταστάθηκαν από την τηλεόραση, που ασκεί ολέθρια επίδραση όχι μόνο στην γλώσσα, αλλά και στον χαρακτήρα και στο ήθος. (Αντώνης Κουνάδης, ακαδημαϊκός)Το CNN σε συνεργασία με την εταιρεία υπολογιστών apple ετοίμασαν ένα εύκολο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών προς τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ότι η ελληνική εντείνει το ορθολογικό πνεύμα, ξύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και προτρέπει τους πολίτες προς την δημιουργικότητα.

Μετρώντας τις διαφορετικές λέξεις που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι όλες έχουν από αρκετές χιλιάδες, άρα είναι αδύνατο να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσες και οι λέξεις μιας γλώσσας, γιατί κανένας δε θα θυμόταν τόσα πολλά σύμβολα.

Το ίδιο ισχύει και με τις διαφορετικές συλλαβές των λέξεων (π.χ. τις: α, αβ, βα, βρα, βε, ου. ) που έχει η κάθε γλώσσα.

Μετρώντας επίσης τους διαφορετικούς φθόγγους των λέξεων (τους: α, β, γ.) που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι αυτοί είναι σχετικά λίγοι, είναι μόλις 20, δηλαδή οι εξής: α, ε, ο, ου, ι, κ, γ, χ, τ, δ, θ, π, β, φ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ , όμως, αν καταγράφουμε τις λέξεις μόνο ως έχουν φθογγικά, δε διακρίνονται οι ομόηχες, π.χ.: «τίχι» = τείχη, τοίχοι, τύχη, τύχει, «καλί» = καλοί & καλή & καλεί.

Επομένως, δεν είναι δυνατό να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσοι και οι διαφορετικοί φθόγγοι των λέξεων.

Προ αυτού του προβλήματος οι άνθρωποι κατάφυγαν σε διάφορα τεχνάσματα, για να επιτύχουν την καταγραφή του προφορικού λόγου, κυριότερα των οποίων είναι το αιγυπτιακό και το ελληνικό.

Το τέχνασμα που επινόησαν οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να καταφέρουν να καταγράφουν φωνητικά τις λέξεις, ήταν η χρησιμοποίηση από τη μια τόσων γραμμάτων όσοι και οι φθόγγοι των λέξεων, φωνηέντων και συμφώνων, δηλαδή των γραμμάτων: Α(α), Β(β), Γ(γ). και από την άλλη κάποιων ομόφωνων γραμμάτων, δηλαδή των: Ω(ο) & Ο(ο), Η(η) & Υ(υ) & Ι(ι) με τα οποία, βάσει κανόνων, αφενός υποδείχνεται η ετυμολογία (= το μέρος λόγου ή ο τύπος κ.τ.λ.), άρα το ακριβές νόημα των λέξεων και αφετέρου διακρίνονται οι ομόηχες λέξεις, πρβ π.χ.: τύχη & τείχη & τύχει & τοίχοι, λίπη & λείπει & λύπη.

Παράβαλε π.χ. ότι στην ελληνική γραφή έχει κανονιστεί να γράφουμε το τελευταίο φωνήεν των ρημάτων με τα γράμματα – ω, ει και των πτωτικών με τα – ο,ι,η, ώστε να διακρίνονται οι ομόηχοι τύποι: καλώ & καλό, καλεί & καλή, σύκο & σήκω, φιλί & φυλή, φιλώ & φύλο.

Παράβαλε ομοίως ότι στην ελληνική γραφή έχει κανονιστεί να γράφουμε τα κύρια ονόματα με κεφαλαίο γράμμα και τα κοινά με μικρό, για διάκριση των ομόφωνων λέξεων: νίκη & Νίκη, αγαθή & Αγαθή.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τα Ελληνικά είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που ομιλείται και γράφεται συνεχώς επί 4.000 τουλάχιστον συναπτά έτη, καθώς ο Arthur Evans διέκρινε τρεις φάσεις στην ιστορία της Μηνωικής γραφής, εκ των οποίων η πρώτη από το 2000 π.Χ. ώς το 1650 π.Χ.

Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει και να πει ότι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά είναι διαφορετικές γλώσσες, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά και είναι τελείως αναληθές.

Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία».

Ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους Αδαμάντιος Κοραής είχε πει: «Όποιος χωρίς την γνώση της Αρχαίας επιχειρεί να μελετήσει και να ερμηνεύσει την Νέαν, ή απατάται ή απατά».

Παρ’ ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια, όλες οι Ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην διατηρήθηκαν ατόφιες, άλλα έχουν μείνει στην γλώσσα μας μέσω των παραγώγων τους.

Μπορεί να λέμε νερό αντί για ύδωρ αλλά λέμε υδροφόρα, υδραγωγείο και αφυδάτωση. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε το ρήμα δέρκομαι (βλέπω) αλλά χρησιμοποιούμε την λέξη οξυδερκής. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την λέξη αυδή (φωνή) αλλά παρ’ όλα αυτά λέμε άναυδος και απηύδησα.

Επίσης, σήμερα δεν λέμε λωπούς τα ρούχα, αλλά λέμε την λέξη «λωποδύτης» που σημαίνει «αυτός που βυθίζει (δύει) το χέρι του μέσα στο ρούχο σου (λωπή) για να σε κλέψει».

Η Γραμμική Β’ είναι και αυτή καθαρά Ελληνική, γνήσιος πρόγονος της Αρχαίας Ελληνικής. Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, αποκρυπτογράφησε βάση κάποιων ευρημάτων την γραφή αυτή και απέδειξε την Ελληνικότητά της. Μέχρι τότε φυσικά όλοι αγνοούσαν πεισματικά έστω και το ενδεχόμενο να ήταν ΕλληνικήΤο γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς πάει τα Ελληνικά αρκετούς αιώνες ακόμα πιο πίσω στα βάθη της ιστορίας. Αυτή η γραφή σίγουρα ξενίζει, καθώς τα σύμβολα που χρησιμοποιεί είναι πολύ διαφορετικά από το σημερινό Αλφάβητο.

Παρ’ όλα αυτά, η προφορά είναι παραπλήσια, ακόμα και με τα Νέα Ελληνικά. Για παράδειγμα η λέξη «TOKOSOTA» σημαίνει «Τοξότα» (κλητική). Είναι γνωστό ότι «κ» και σ» στα Ελληνικά μας κάνει «ξ» και με μια απλή επιμεριστική ιδιότητα όπως κάνουμε και στα μαθηματικά βλέπουμε ότι η λέξη αυτή εδώ και τόσες χιλιετίες δεν άλλαξε καθόλου.

Ακόμα πιο κοντά στην Νεοελληνική, ο «άνεμος», που στην Γραμμική Β’ γράφεται «ANEMO», καθώς και «ράπτης», «έρημος» και «τέμενος» που είναι αντίστοιχα στην Γραμμική Β’ «RAPTE», «EREMO», «TEMENO», και πολλά άλλα παραδείγματα.

Υπολογίζοντας όμως έστω και με τις συμβατικές χρονολογίες, οι οποίες τοποθετούν τον Όμηρο γύρω στο 1.000 π.Χ., έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Πόσες χιλιετίες χρειάστηκε η γλώσσα μας από την εποχή που οι άνθρωποι των σπηλαίων του Ελληνικού χώρου την πρωτοάρθρωσαν με μονοσύλλαβους φθόγγους μέχρι να φτάσει στην εκπληκτική τελειότητα της Ομηρικής επικής διαλέκτου, με λέξεις όπως «ροδοδάκτυλος», λευκώλενος», «ωκύμορος», κτλ;

Ο Πλούταρχος στο «Περί Σωκράτους δαιμονίου» μας πληροφορεί ότι ο Αγησίλαος ανακάλυψε στην Αλίαρτο τον τάφο της Αλκμήνης, της μητέρας του Ηρακλέους, ο οποίος τάφος είχε ως αφιέρωμα «πίνακα χαλκούν έχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά, παμπάλαια…» Φανταστείτε περί πόσο παλαιάς γραφής πρόκειται, αφού οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες την χαρακτηρίζουν «αρχαία»Φυσικά, δεν γίνεται ξαφνικά, «από το πουθενά» να εμφανιστεί ένας Όμηρος και να γράψει δύο λογοτεχνικά αριστουργήματα, είναι προφανές ότι από πολύ πιο πριν πρέπει να υπήρχε γλώσσα (και γραφή) υψηλού επιπέδου. Πράγματι, από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία γνωρίζουμε ότι ο Όμηρος δεν υπήρξε ο πρώτος, αλλά ο τελευταίος και διασημότερος μιας μεγάλης σειράς επικών ποιητών, των οποίων τα ονόματα έχουν διασωθεί (Κρεώφυλος, Πρόδικος, Αρκτίνος, Αντίμαχος, Κιναίθων, Καλλίμαχος) καθώς και τα ονόματα των έργων τους (Φορωνίς, Φωκαΐς, Δαναΐς, Αιθιοπίς, Επίγονοι, Οιδιπόδεια, Θήβαις…) δεν έχουν όμως διασωθεί τα ίδια τα έργα τους.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Η δύναμη της Ελληνικής γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης (π.χ. «τρέχω» και «τροχός» παρ’ ότι είναι από την ίδια οικογένεια αποκλίνουν ελαφρώς στην ρίζα).

Η Ελληνική γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο.

Το διεθνές λεξικό Webster’s (Webster’s New International Dictionary) αναφέρει: «Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για την δημιουργία επιστημονικών όρων», ενώ οι Γάλλοι λεξικογράφοι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu τονίζουν: «Η επιστήμη βρίσκει ασταμάτητα νέα αντικείμενα ή έννοιες. Πρέπει να τα ονομάσει. Ο θησαυρός των Ελληνικών ριζών βρίσκεται μπροστά της, αρκεί να αντλήσει από εκεί. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην βρει αυτές που χρειάζεται».

Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής, είχε δηλώσει σχετικώς: «Η Ελληνική γλώσσα έχει το χαρακτηριστικό να προσφέρεται θαυμάσια για την έκφραση όλων των ιεραρχιών με μια απλή εναλλαγή του πρώτου συνθετικού. Αρκεί κανείς να βάλει ένα παν – πρώτο – αρχί- υπέρ- ή μια οποιαδήποτε άλλη πρόθεση μπροστά σε ένα θέμα. Κι αν συνδυάσει κανείς μεταξύ τους αυτά τα προθέματα, παίρνει μια ατελείωτη ποικιλία διαβαθμίσεων. Τα προθέματα εγκλείονται τα μεν στα δε σαν μια σημασιολογική κλίμακα, η οποία ορθώνεται προς τον ουρανό των λέξεων».

Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς + άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει όπως αναλύει το Ετυμολογικόν το Μέγα «που για κακό γέννησα τον άριστο».

Προ ολίγων ετών κυκλοφόρησε στην Ελβετία το λεξικό ανύπαρκτων λέξεων (Dictionnaire Des Mots Inexistants) όπου προτείνεται να αντικατασταθούν Γαλλικές περιφράσεις με μονολεκτικούς όρους από τα Ελληνικά. Π.χ. androprere, biopaleste, dysparegorete, ecogeniarche, elpidophore, glossoctonie, philomatheem tachymathie, theopempte κλπ. περίπου 2.000 λήμματα με προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού.

Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ

Είναι προφανές ότι τουλάχιστον όσον αφορά την ακριβολογία, γλώσσες όπως τα Ελληνικά υπερτερούν σαφώς σε σχέση με γλώσσες σαν τα Αγγλικά.

Είναι λογικό άλλωστε αν κάτσει να το σκεφτεί κανείς, ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να καθιερωθεί μια γλώσσα διεθνής όταν είναι πιο εύκολη στην εκμάθηση, από τη άλλη όμως μια τέτοια γλώσσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο ποιοτική.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική, καθώς για να μην είναι διφορούμενο το νόημα της εκάστοτε φράσης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη «drink» ως αυτοτελής φράση δεν υφίσταται στα Αγγλικά, καθώς μπορεί να σημαίνει «ποτό», «πίνω», «πιές» κτλ. Αντιθέτως στα Ελληνικά η φράση «πιες» βγάζει νόημα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς στα συμφραζόμενα για να καταλάβεις το νόημά της.

Παρένθεση: Να θυμίσουμε εδώ ότι στα Αρχαία Ελληνικά εκτός από Ενικός και Πληθυντικός αριθμός, υπήρχε και Δυϊκός αριθμός. Υπάρχει στα Ελληνικά και η Δοτική πτώση εκτός από τις υπόλοιπες 4 πτώσεις ονομαστική, γενική, αιτιατική και κλιτική.

Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι…) και είναι πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική γλώσσα.

Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική υπήρχαν και άλλες τρεις επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν.

Το ίδιο πρόβλημα, σε πολύ πιο έντονο φυσικά βαθμό, έχει και η Κινεζική γλώσσα. Όπως μας λέει και ο Κρητικός δημοσιογράφος Α. Κρασανάκης: «Επειδή οι απλές λέξεις είναι λίγες, έχουν αποκτήσει πάρα πολλές έννοιες, για να καλύψουν τις ανάγκες της έκφρασης, π.χ.: «σι» = γνωρίζω, είμαι, ισχύς, κόσμος, όρκος, αφήνω, θέτω, αγαπώ, βλέπω, φροντίζω, περπατώ, σπίτι κ.τ.λ., «πα» = μπαλέτο, οκτώ, κλέφτης, κλέβω… «πάϊ» = άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω…»

Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά ακόμα και να υπάρχει, πώς είναι δυνατόν να καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθαρο;

Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ

Στην Ελληνική γλώσσα ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνώνυμα, καθώς όλες οι λέξεις έχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, η λέξη «λωποδύτης» χρησιμοποιείται γι’ αυτόν που βυθίζει το χέρι του στο ρούχο μας και μας κλέβει, κρυφά δηλαδή, ενώ ο «ληστής» είναι αυτός που μας κλέβει φανερά, μπροστά στα μάτια μας. Επίσης το «άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.

Στα Ελληνικά έχουμε τις λέξεις «κεράννυμι», «μίγνυμι» και «φύρω» που όλες έχουν το νόημα του «ανακατεύω». Όταν ανακατεύουμε δύο στερεά ή δύο υγρά μεταξύ τους αλλά χωρίς να συνεπάγεται νέα ένωση (π.χ. λάδι με νερό), τότε χρησιμοποιούμε την λέξη «μειγνύω» ενώ όταν ανακατεύουμε υγρό με στερεό τότε λέμε «φύρω». Εξ ού και η λέξη «αιμόφυρτος» που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει.

Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πληγωνόντουσαν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την σκόνη και το χώμα.

Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ ού και ο «άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.

Τέλος η λέξη «παντρεμένος» έχει διαφορετικό νόημα από την λέξη «νυμφευμένος», διαφορά που περιγράφουν οι ίδιες οι λέξεις για όποιον τους δώσει λίγη σημασία.

Η λέξη παντρεμένος προέρχεται από το ρήμα υπανδρεύομαι και σημαίνει τίθεμαι υπό την εξουσία του ανδρός ενώ ο άνδρας νυμφεύεται, δηλαδή παίρνει νύφη.

Γνωρίζοντας τέτοιου είδους λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία (π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

ΓΛΩΣΣΑ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί).

Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης.

Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιον φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας.

Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».

Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του.

Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά.

Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνείαΤο άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά).

Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε.

Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγοΣε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο.

Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.

Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

votegreece
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Ελληνική Γλώσσα είναι η Αρχαιότερη στον Κόσμο! "

ΕΛ.ΑΣ:Παράνομος ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς

Σε απολογισμό της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Προσήχθησαν 6.690 αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν 1.555 αλλοδαποί γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στην χώρα.

Συνελήφθησαν 10 άτομα (αλλοδαποί και Έλληνες) για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες.

Διενεργήθηκαν 52 έρευνες σε σπίτια παρουσία 9 εισαγγελικών λειτουργών.

Από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχθηκαν 103 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές
παραβάσεις, συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί και κατασχέθηκαν 2 ταμειακές μηχανές.

Εντοπίστηκαν 2 αποθήκες με συνολικά 2.5 εκατ. προϊόντα και είδη παρεμπορίου.

Ελέγχθηκαν 23 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν 48 άτομα (αλλοδαποί και Έλληνες) για παραβάσεις περί ηθών. Κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής απέλασης για 22 από τα άτομα αυτά (αλλοδαπές).

Προσήχθησαν από υπαίθριους χώρους 172 εκδιδόμενες γυναίκες (αλλοδαπές και Ελληνίδες) σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν ισάριθμες μηνύσεις. Από αυτές 10 βρέθηκαν θετικές στο ιό HIV.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ:Παράνομος ένας στους τέσσερις αλλοδαπούς "

Προς αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ

Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, Εθνικής Αμύνης κ. Π. Παναγιωτόπουλο, Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος κ. Ευάγγ. Λιβιεράτος και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση αποφάσισε χθες την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Σημειώνεται πως η ΕΛΒΟ είναι η μοναδική βιομηχανία στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων στην Ελλάδα και έχει ως κύρια αποστολή την ικανοποίηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε οχήματα και ανταλλακτικά ελληνικής κατασκευής.

Ακόμη, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πλήρη αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ και την μεταβίβαση της κυριότητας των ΕΛΤΑ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Διαβάστε Περισσότερα » " Προς αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ "

Τον συνέλαβαν για εκμετάλλευση... ενός πύθωνα!

Έναν άνδρα που κατείχε φίδι με σκοπό να φωτογραφίζονται τουρίστες στα Μάλια συνέλαβαν οι Αρχές χθες το πρωί. Η δραστηριότητα του συγκεκριμένου κρίθηκε παράνομη αφού... χρησιμοποιούσε το ζώο για κερδίζει χρήματα, μετατρέποντας το σε... θέαμα. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

''Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εχθές κατά τις πρωινές ώρες συνελήφθη από την Δασοφυλακή Καστελλίου, μετά από καταγγελία της Φιλοζωικής Κρήτης, κύριος που κατείχε φίδι είδους Πύθων Molurus. Ο κύριος που οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, έδινε το φίδι σε τουρίστες και έβγαζε φωτογραφίες Polaroid έναντι του αντιτίμου των 5ευρώ.

Ο Νόμος περί προστασίας των ζώων 4039/12, Άρθρο 12 απαγορεύει την χρήση ζώου σε κάθε είδους θεάματα και το Άρθρο 16 απαγορεύει την κακοποίηση των ζώων. Επιπλέον, η Σύμβαση CITES προστατεύει το είδος αυτό και ζητάει την κατάσχεση του καθώς και λεπτομέρειες για την εισαγωγή του στην χώρα.

Ο εν λόγω κύριος ανέφερε ότι το ζώο είχε αγορασθεί από κατάστημα Pet Shop.

Το Δασονομείο θα αποφασίσει για την τύχη του ζώου μετά την κατάσχεση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δασοφυλακή Καστελλίου για την άψογη συνεργασία τους, την Δημοτική Αστυνομία για όλη την βοήθεια και το ΑΤ Χερσονήσσου. Επίσης, ευχαριστούμε τους Νατάσα Μπομπολάκη (δικηγόρος, Προστασία Ζώων, Χανιά), Γεωργία Στεφανάκη (Ζωόφιλη Δράση και ΕΚΠΑΖ, Ηράκλειο), Δανάη Μαρκάκη (κτηνίατρο), John McLaren (Aquaworld Aquarium).''

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » " Τον συνέλαβαν για εκμετάλλευση... ενός πύθωνα! "

Reuters: Εντός του ευρώ η Ελλάδα το επόμενο δωδεκάμηνο βλέπουν οικονομολόγοι

Εντός του ευρώ θα παραμείνει πιθανότητα η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Συγκεκριμένα, 45 εκ των 64 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη στο επόμενο δωδεκάμηνο. «Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ [EUR=X] για όσο διάστημα συνεχίζει με τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Μάρκους Σόνταγκ, οικονομολόγος στην Merrill Lynch προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει κίνδυνος για ανεξέλεγκτη έξοδο σε περίπτωση που κοπεί η επίσημη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι αναθεωρούν αρνητικά για πέμπτη συνεχή φορά τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 6,6% περίπου φέτος και 2% το 2013, προβλέψεις πολύ χειρότερες από αυτές στην δημοσκόπηση του Ιουνίου, που έκαναν λόγο για ύφεση 5,8% και 1,3% τα αντίστοιχα διαστήματα.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα συρρικνωθεί στο 8% φέτος από 9,3% πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση στο 7,3% φέτος. Για το 2013 εκτιμούν ότι θα μειωθεί μόλις στο 6,3%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2014, από 9,3% το 2011.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση οικονομολόγοι αναθεώρησαν επίσης επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ισπανία και την Πορτογαλία για το 2013, προσθέτοντας ότι ούτε αυτές θα επιτύχουν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.

Ειδικότερα για την Ισπανία εξέφρασαν την εκτίμηση ότι υπάρχει 68% πιθανότητα να υποβάλλει αίτημα για γενική οικονομική στήριξη της χώρας πριν το τέλος του έτους.

Der Spiegel: Η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η τρόικα ετοιμάζεται «σε επικοινωνιακό επίπεδο» να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος είχε επισημάνει πως την πρόοδο που υπήρξε στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αναφέρεται επίσης στις επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Γερμανία και στη Γαλλία στα τέλη του Αυγούστου, σημειώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς θέλει να αποτρέψει τον γρήγορο θάνατο της Ελλάδας σχετικά με την παραμονή της στο ευρώ».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Reuters: Εντός του ευρώ η Ελλάδα το επόμενο δωδεκάμηνο βλέπουν οικονομολόγοι "

Υπάλληλος της βουλής αρνήθηκε να παραλάβει ερώτηση βουλευτή, επειδή περιείχε “απαξιωτικούς” χαρακτηρισμούς για τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου!

Δεν έχει προηγούμενο το επεισόδιο που συνέβει στην βουλή και διήρκησε σχεδόν μία ώρα. Αφορά την ερώτηση του βουλευτή Νικου Νικολόπουλου, η οποία ξεκινούσε ως: «ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΟΤΕΡΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ » (Πρόκληση: Διορίζουν τους στενούς συνεργάτες του Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου σε “χρυσές” θέσεις! Τους αρχιτέκτονες του δολοφονικού μνημονίου!)

και αφορά τις εξοργιστικές αποκαλύψεις για τακτοποίηση στενών συνεργατών των καταστροφέων της Ελλάδας, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου σε “χρυσές” θέσεις το τελευταίο διάστημα.

Αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο υπάλληλος της βουλής κύριος Σωτήρης Κουνέντης τον θεώρησε “απαξιωτικό” και επί μία ώρα, γινόταν “διαβούλευση” για την παραλαβή της ερώτησης! Το γεγονός αυτό είναι πρωτοφανές, αν συνυπολογιστεί ότι ο Νικολόπουλος είναι από τους παλαιότερους βουλευτές και στην πρώτη τριάδα κοινοβουλευτικού έργου, άρα δεν είναι κάποιος “νέος” που πιθανά να μην γνώριζε κάποιον κανονισμό.Το πλέον εξοργιστικό όμως είναι ότι ο Νικολόπουλος έχει καταθέσει στην δικαιοσύνη ως μάρτυρας για την υπόθεση των CDS μαζί με τον Πάνο Καμμένο, όπου οι χαρακτηρισμοί του ήταν όχι απλώς “βαρύτεροι” αλλά κατηγορηματικοί σε βάρος των καταστροφέων. Και βρίσκεται ένας υπάλληλος της βουλής, που πιθανότατα δεν έχει αντιληφθεί στην σιγουριά της μονιμότητας, τι ακριβώς γίνεται στην πραγματική κοινωνία, με ευθιξία ανώτερη αυτής του οικονομικού εισαγγελέως; Μήπως νομίζει ακόμα ότι το κοινοβούλιο τελεί υπό το καθεστώς κατάργησης στο οποίο είχε περιέλθει κατα την διακυβέρνηση Παπανδρέου; Ποιός του έχει δώσει το δικαίωμα αυτό;

Ή μήπως ηχούν ακόμα στα αυτιά του οι “δεσμεύσεις” του ολετήρα, ότι “θα υπάρχει ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια”; Γιατί αυτός μπορεί να έχει ακόμα την δουλίτσα του, αλλά η Ελληνική κοινωνία, η Ελληνική οικογένεια ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. Ας δει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελλάδα” λοιπόν.

olympia
Διαβάστε Περισσότερα » " Υπάλληλος της βουλής αρνήθηκε να παραλάβει ερώτηση βουλευτή, επειδή περιείχε “απαξιωτικούς” χαρακτηρισμούς για τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου! "

Μείωση του ΕΚΑΣ για όσους μένουν σε δικό τους σπίτι.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα δίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι.

Σε περίπτωση που οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου «πέσουν έξω», ως εναλλακτική λύση για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων προτείνεται η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ.

Το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες ετοιμάζει εντατικά τη λίστα προκειμένου να την υποβάλει την επόμενη εβδομάδα στους πολιτικούς αρχηγούς. Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει μέτρα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο επιλογών μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.

Πάντως είναι βέβαιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν θα αποφευχθούν επώδυνα μέτρα, δεδομένου ότι διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Μείωση του ΕΚΑΣ για όσους μένουν σε δικό τους σπίτι. "

«Μαχαίρι» σε κατώτατους μισθούς ζητά η ΕΚΤ

Νέα επίθεση στους κατώτατους μισθούς στις λεγόμενες μνημονιακές χώρες, ζήτησε μέσω της έκθεσής της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της ανεργίας που ιδίως στους νέους ξεπερνά το 40% σε Ελλάδα και Ισπανία, και την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Όλες οι χώρες, υπογραμμίζει, απαιτείται να προχωρήσουν σε νέες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως σε σημαντική περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και των υπερβολικών περιθωρίων κερδοφορίας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, υπογραμμίζει, θα πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία στη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών, να μειωθούν περαιτέρω οι κατώτατοι μισθοί και να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών σε εταιρικό επίπεδο.

Ακόμη, τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να βελτιωθεί με τη μόνιμη αύξηση στην παραγωγικότητα της εργασίας, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, καινοτόμων δράσεων στις διαδικασίες παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, αλλά και μέτρα για την βελτίωση των ικανοτήτων των εργαζομένων.

redalert
Διαβάστε Περισσότερα » " «Μαχαίρι» σε κατώτατους μισθούς ζητά η ΕΚΤ "

«Ασφαλισμένοι - ανασφάλιστοι» με την αύξηση των χρόνων και τη βασική σύνταξη

Κατηγορία «ασφαλισμένων – ανασφάλιστων» περιλαμβάνει σενάριο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο για να υπάρχει θεμελίωση του δικαιώματος βασικής σύνταξης θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει 20 χρόνια ασφάλισης από 15 που είναι το ισχύον όριο.

Το σενάριο αυτό φέρεται να έρχεται να αντικαταστήσει, το άλλο σενάριο που θέλει την αύξηση κατά ενός έτος από τα 65 στα 66 το όριο ηλικίας για την σύνταξη που θα ισχύει για όλους από το 2015 και μετά.

Όμως σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν οι ειδικοί στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης δημιουργείται μια νέα κατηγορία ασφαλισμένων, δηλαδή των «ασφαλισμένων –ανασφάλιστων». Και συγκεκριμένα θεωρούν ότι και με το ισχύον σύστημα της 15ετίας υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που έχουν εργαστεί, έχουν πληρώσει και δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Κι αυτό γιατί στο ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει αναλογική χορήγηση σύνταξης.

(Δηλαδή αναλογία σύνταξης μετά το όριο των 65 ετών σε αναλογία των εισφορών προς το ή τα ασφαλιστικά ταμεία)

Αυτό σημαίνει ότι με ενδεχόμενη αύξηση των χρόνων για τη βασική σύνταξης θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που δεν θα μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα βασικής σύνταξης .

Έτσι μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των ανασφάλιστων, δηλαδή αποφυγή δηλωμένης εργασίας για όσους δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν το πλαφόν και ενδεχομένως θα μπορούν να καλύψουν ίσως κάποια σύνταξη από τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού στην ουσία θα καλούνται να συνεισφέρουν σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το οποίο δεν προσδοκούν κάποιο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

asfalisinet
Διαβάστε Περισσότερα » " «Ασφαλισμένοι - ανασφάλιστοι» με την αύξηση των χρόνων και τη βασική σύνταξη "

Επιχείρηση «σκούπα» για το παραεμπόριο

Επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον περιορισμό του παραεμπορίου σε λιμάνια και νησιωτικές περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, το Λιμενικό Σώμα διαθέτει όλες του της δυνάμεις και τα μέσα, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους τόσο για το παραεμπόριο, όσο – κυρίως – για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος της λαθρομετανάστευσης. Ήδη τα αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι παραπάνω από θετικά και η παράνομη είσοδος μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας έχει περιοριστεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρεία πανελλαδική επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου στα λιμάνια και τις νησιωτικές περιοχές, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Ο συνολικός αριθμός των προϊόντων του παράνομου εμπορίου που κατασχέθηκε από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος κατά την φετινή θερινή περίοδο παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση σχέση με την περσινή χρονιά. Κατά τον μήνα Ιούλιο, ο συνολικός αριθμός των προϊόντων που κατασχέθηκε είναι αυξημένος κατά 602% σε σχέση με το δίμηνο μάλιστα Ιουλίου - Αυγούστου του 2011.

Η λήψη μέτρων, τόσο άμεσης ισχύος, όσο και μακροπρόθεσμης, για την πάταξη του παραεμπορίου στα ελληνικά νησιά, είχε αποφασιστεί σε ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης, ήδη από τα μέσα Ιουλίου.

Το Λιμενικό Σώμα, την ίδια στιγμή, έχει εντείνει τους ελέγχους για κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά που παρατηρείται στα όρια της ευθύνης του. Τον μήνα Ιούλιο έγιναν συνολικά 6864 έλεγχοι ταχυπλόων σκαφών και θαλασσίων μέσων αναψυχής και εντοπίστηκαν 879 παραβάσεις.

Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος θα πολλαπλασιαστούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων προς τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, για τις θερινές τους διακοπές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αποτελέσματα της δράσης του Λιμενικού Σώματος για την πάταξη του παραεμπορίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε σχετικά:

«Το παραεμπόριο αποτελεί μια ανοιχτή πληγή της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να επουλωθεί το συντομότερο δυνατό. Η μάχη είναι πολυσύνθετη, διαρκής και δίνεται σε όλα τα μέτωπα.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου προχώρησα, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε κάθε παραβατική συμπεριφορά στο πεδίο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, από την είσοδο παράνομων μεταναστών μέχρι το παραεμπόριο, να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη, τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού για την προσπάθειά τους και να διαβεβαιώσω ότι ακόμα και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, η Ελληνική Πολιτεία έχει τη βούληση και διαθέτει τα μέσα και τους ανθρώπους που χρειάζονται για την ασφάλεια των πολιτών και την τήρηση της τάξης.»

i-reportergr
Διαβάστε Περισσότερα » " Επιχείρηση «σκούπα» για το παραεμπόριο "

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Υγείας για το θέμα του Νοσοκομείου Θήβας.

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέτζο απέστειλε, στις 9 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου 2012.

Παράλληλα τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2011 από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου αφενός να εκφράσει την αντίθεσή του σε ότι σχεδιάζεται αφετέρου για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.

Του γνωστοποίησε επίσης όλες τις προηγούμενες σχετικές επιστολές, που είχε στείλει στους προκατόχους του, στις οποίες αναφέρονται οι πολύ σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο Νοσοκομείο της Θήβας, τη δέσμευση του τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου Θήβας, καθώς και πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων, ζητώντας από τον Υπουργό συνάντηση προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα επί του θέματος.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Θηβαίων:

«Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας ενημερώσω – αναφέρω, μετά τις εκ νέου ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, ότι μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Θήβας αλλά και στις γύρω από αυτήν περιοχές η ενδεχόμενη (σχεδιαζόμενη) τροποποίηση της μορφής του Νοσοκομείου της Θήβας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων όταν ξεκίνησε το όλο θέμα το 2011, σε διαδοχικές συνεδριάσεις του με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, εξέδωσε ψηφίσματα διαμαρτυρίας και αντίθεσης προς την σχεδιαζόμενη αλλαγή της λειτουργίας του Νοσοκομείου καθώς δεν είχε από καμία πηγή, επίσημη πληροφόρηση. Στη συνέχεια φορείς και Δημότες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στο χώρο του Νοσοκομείου και στην πλατεία της Θήβας.

Με τις σχετικές επιστολές (επισυνάπτονται σε Φ/Α) αναφέρθηκαν προς το Υπουργείο Υγείας όλα όσα αφορούν το Νοσοκομείο Θήβας, τα οποία και αξίζει να τεθούν και υπόψη σας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας και τα οποία φυσικά θα πρέπει να αξιολογηθούν ανάλογα. Στις 28-6-2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη όπου τέθηκαν οι θέσεις μας και ακούστηκε από στόματος του κ. Υφυπουργού ότι ¨Δεν χάνει το Νοσοκομείο της Θήβας τίποτα, δεν υποβαθμίζεται τίποτα, ενισχύεται και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του με την πρόταση που θα κάνουμε¨.

Έκτοτε δεν είχαμε κάτι νεώτερο μέχρι πριν λίγες ημέρες (περίπου ένα μήνα) όταν το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με ανακοινώσεις στα Μ.Μ.Ε.
?μεσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων σε συνεδρίαση με τη συμμετοχή όλων των φορέων αφού συζήτησε το θέμα, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος το οποίο και υποβάλλεται συνημμένα.

Κύριε Υπουργέ

Πέραν των παραπάνω αναφερομένων και με γνώμονα το κοινό καλό και μάλιστα στη δύσκολη σημερινή κατάσταση όπου η πατρίδα, οι Δήμοι και οι Δημότες δοκιμάζονται σκληρά, επιθυμώ και παρακαλώ για τα ακόλουθα:

α. Να ληφθούν υπόψη τα αναφερόμενα στις σχετικές επιστολές τα οποία αφορούν τις θέσεις μας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Θηβών, προκειμένου οι δικαιολογημένες ανησυχίες όλων των κατοίκων της περιοχής ευθύνης αυτού να γίνουν ελπίδα κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο.

β. Να προγραμματισθεί συνάντηση μαζί σας στο Υπουργείο προκειμένου δια ζώσης να τεθούν όλα τα ζητήματα επί του θέματος.
Πρέπει επί τέλους, κάτι που έλειπε μέχρι σήμερα, τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους, να λέγονται αλήθειες. Ως Δήμαρχος και ως τοπική κοινωνία ανησυχούμε και έχουμε τουλάχιστον το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ενημερωθούμε αφού προγραμματίζονται δραστηριότητες στην περιοχή μας ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ θερμά».

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Υγείας για το θέμα του Νοσοκομείου Θήβας. "

Aπάτη 10 εκατ. στον ΟΠΑΔ

Νέα απάτη-μαμούθ α λα Καλλιθέα ερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας και την αστυνομία, ύστερα από καταγγελίες που έφθασαν στο Σώμα, προκαλώντας οικονομική ζημία στο Δημόσιο που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ Πειραιά σε συνεργασία με γιατρούς, αλλά και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων πλαστογραφούσαν υπογραφές και σφραγίδες δεκάδων ανυποψίαστων γιατρών, ακόμη και γιατρών που είχαν αποβιώσει, παρουσιάζοντας ψεύτικες εξετάσεις ασθενών για τις οποίες πληρώνονταν στην συνέχεια προσκομίζοντας πλαστά παραστατικά και ζημίωναν το ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έκθεση που έχει κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές η έρευνα αφορά την περίοδο 2003 έως και 2005 καθώς πριν από το 2003 τα στοιχεία δεν είναι μηχανογραφημένα, ενώ όταν ξεκίνησε ο έλεγχος το 2010 ξέσπασε πυρκαγιά στο αρχείο της υπηρεσίας, που σύμφωνα με τους ελεγκτές κατέστρεψε πολλά στοιχεία και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών περισσότεροι από 100 γιατροί που φέρονται να έχουν υπογράψει και σφραγίσει παραπεμπτικά εξετάσεων έχουν ελεγχθεί ενώ έχει διαπιστωθεί πως από περίπου 770 εντολές οι 680 έχουν πλαστογραφηθεί. Η έρευνα συνεχίζεται και ήδη έχει ασκηθεί δίωξη κατά γιατρών στο Ζ ανακριτικό τμήμα του Πειραιά ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις από γιατρούς που πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές και οι σφραγίδες τους.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών, αλλά και με όσα αναφέρονται σε μηνυτήρια αναφορά που έχει ήδη καταθέσει μια εκ των γιατρών που παραπλανήθηκαν, το κύκλωμα πλησίαζε ανυποψίαστους γιατρούς, που ήταν συμβεβλημένοι με το Δημόσιο και τους ζητούσε να υπογράψουν συμφωνία με διαγνωστικά κέντρα τα οποία θα χρησιμοποιούσαν τις σφραγίδες τους για εξετάσεις ασθενών. Αρκετοί γιατροί που ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ συμφώνησαν σε αυτό, μιας και θα είχαν μια επιπλέον νόμιμη μηνιαία αμοιβή.

Παρόλ’αυτά και όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών, το κύκλωμα κατασκεύαζε πλαστά παραπεμπτικά, από υποτιθέμενα αληθινά βιβλιάρια ασφαλισμένων, που αφορούσαν μη πραγματοποιηθείσες ιατρικές εξετάσεις και αφού έβαζαν ανύπαρκτα ονόματα ασθενών και ιατρών έβαζαν τη σφραγίδα και την υπογραφή του ιατρού με τον οποίο είχαν κάνει συμφωνία και προσκομίζοντας αυτά τα παραπεμπτικά στην αρμόδια υπηρεσία έπαιρναν χρήματα από το ταμείο των Δημοσίων υπαλλήλων για υπηρεσίες που δεν είχαν διενεργηθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα διαγνωστικά κέντρα από το 1992 αναγνωρίσθηκαν ως φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εξαιτίας της έλλειψης ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης αδυνατούσαν να συμβληθούν απευθείας με τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούσαν όμως να αντιμετωπίσουν αυτό το κώλυμα συνεργαζόμενα με ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν συνάψει προσωπικά συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου. Έτσι στα διαγνωστικά κέντρα διενεργούνταν εξετάσεις ασφαλισμένων των ταμείων και στη συνέχεια υποβάλλονταν στο όνομα των συμβεβλημένων γιατρών τα σχετικά παραστατικά στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής των εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο και τα διαγνωστικά κέντρα εισέπρατταν χρήματα που αναλογούσαν στις διενεργηθείσες εξετάσεις και το γιατρός πληρωνόταν με μηνιαίο μισθό που είχε συμφωνηθεί στη σύμβαση που είχε υπογράψει με το εκάστοτε διαγνωστικό κέντρο.

Ο δικηγόρος Στάθης Μητσoκάλης μιλά στο protothema.gr για την υπόθεση

«Πρόκειται για μια βαριά βιομηχανία κατασκευής πλαστών εντολών εις βάρος του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων που δεν δίστασαν να πλαστογραφήσουν σφραγίδες και υπογραφές δεκάδων ανυποψίαστων ιατρών, ακόμη και ιατρών που είχαν αποβιώσει», καταλήγει το συμπέρασμα της έκθεσης του Σώματος των Επιθεωρητών Υγείας, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται. Σύμφωνα και με τη μήνυση που κατατέθηκε από ιατρό-ακτινολόγο εις βάρος συναδέλφου της ο οποίος φέρεται να είχε συμμετοχή στο κύκλώμα των πλαστογραφημένων εξετάσεων, η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι αρμόδιοι ελεγκτές δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσουν την ακριβή έκταση όλης της παράνομης δραστηριότητας. «Την ίδια ώρα που περικόπτονται τα φάρμακα ακόμη και καρκινοπαθών, η αποκάλυψη ότι κάποιοι -υπάλληλοι του ΟΠΑΔ και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων- αποδεκάτιζαν για χρόνια τα χρήματα των ασφαλισμένων, εμφανίζοντας προς πληρωμή χιλιάδες ανύπαρκτες εξετάσεις ασθενών, προκαλεί οργή. Εξίσου όμως προκαλεί και το γεγονός ότι η λεηλασία αυτή θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί, αν στα ταμεία γινόταν απλώς ο στοιχειώδης έλεγχος. Το άρρωστο αυτό σύστημα που εξέθρεψε την ασυδοσία δεν είναι άλλο από αυτό που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και τους Έλληνες στη φτώχεια. Ο κόσμος είναι πλέον πεινασμένος για δικαιοσύνη. Αυτή όμως για να είναι πραγματική απαιτεί, πέρα από την παραδειγματική τιμωρία τέτοιων περιπτώσεων, και την επιστροφή των χρημάτων. Την ίδια ηθική και υλική αποκατάσταση επιζητά πρώτη η εντολίδα μου, η οποία είναι μία από τους πολλούς ιατρούς-θύματα του κυκλώματος» λέει ο δικηγόρος μιας εκ των γιατρών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κ. Στάθης Μητσοκάλης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Aπάτη 10 εκατ. στον ΟΠΑΔ "

Παραμένει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%

Λόγω αντιρρήσεων της τρόικας

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στις ζητήσεις με την τρόικα για την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τελικά δεν θα εφαρμοστεί μέσα στο 2012 λόγω αντιρρήσεων της τρόικα αλλά εξετάζεται για το 2013.

Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές αντιστάσεις από την τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Σημειώνεται πως το 2011 στην Αττική έκλεισαν περίπου 4.000 επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης και έχασαν τη δουλειά τους περίπου 10.000 εργαζόμενοι.

Τελικά η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη δυνατότητα άμεσης μείωσης του φορολογικού συντελεστή δεν επιβεβαιώθηκε και μέλλει να αποδειχθεί τι τελικά θα ισχύσει και για το 2013.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Παραμένει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% "

Πρόστιμο στην Google επειδή παρακολουθούσε τους χρήστες της.

H Google δέχτηκε να πληρώσει 22,5 εκατ. δολάρια (18,3 εκατ. ευρώ) προκειμένου να διευθετήσει υπόθεση παράκαμψης των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας του προγράμματος πλοήγησης στο Διαδίκτυο της Apple, Safari.

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ σε μία εταιρεία για παραβίαση διαταγής της αρμόδιας επιτροπής Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ. Και πάλι, όμως, είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα έσοδα των 12,2 δισ. δολαρίων που παρουσίασε η Google μόνο το β’ τρίμηνο του έτους.

Με την καταβολή του ποσού, η Google δεν είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί τη διάπραξη κάποιου αδικήματος.

Το πρόστιμο αφορά σε παραπλανητική υπόσχεση προς τους καταναλωτές (ότι δεν θα συλλέξει προσωπικές πληροφορίες, εφόσον ο Safari μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μην το επιτρέπει), και όχι στις μεθόδους που χρησιμοποίησε η εταιρεία για να «ξεγελάσει» τις ρυθμίσεις του Safari για το χειρισμό των λεγόμενων cookies.

Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου, τα οποία, όταν εγκατασταθούν στον υπολογιστή, επιτρέπουν την αναγνώριση του χρήστη και της δραστηριότητάς του στο Διαδίκτυο.

Το όλο θέμα προέκυψε όταν ένας ερευνητής του Stanford University, που εργαζόταν πάνω στη στοχευμένη διαφήμιση, παρατήρησε ότι cookies της Google είχαν εγκατασταθεί ακόμα και όταν ο Safari είχε ρυθμιστεί να μην το επιτρέπει.

Η Google υποστήριζε ότι το γεγονός ήταν αθέλητο και καμία προσωπική πληροφορία δεν καταγράφτηκε μέσω αυτών των cookies.

Εντούτοις, η FTC ξεκίνησε έρευνα για παραβίαση συμβιβαστικής συμφωνίας του 2011, περί προηγούμενης συγκατάθεσης του χρήστη, στην οποία είχε καταλήξει με την εταιρεία για προηγούμενη υπόθεση, σχετικά με την υπηρεσία Google Buzz.
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμο στην Google επειδή παρακολουθούσε τους χρήστες της. "

Ποιοι -ελάχιστοι- εξαιρούνται από το τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια

Ελάχιστοι θα είναι τελικά οι δημόσιοι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων, που θα γλιτώσουν από το «ψαλίδι» του 12% στις αποδοχές τους, καθώς όσο και να ψάχτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσαν ότι ακόμα κι αν απέφευγαν φέτος τον «πέλεκυ» της Τρόικα, του χρόνου θα έπρεπε να εξασφαλίσουν 600 εκατ. ευρώ για να σώσουν τους 250.000 ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες και γιατρούς του ΕΣΥ.

Κατόπιν τούτου, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι θα απλώσει δίχτυ προστασίας μόνο πάνω από «ευαίσθητες» κατηγορίες και συγκεκριμένα πάνω από τους μάχιμους ένστολους όπως οι ιπτάμενοι, οι υπηρετούντες σε υποβρύχια, πυροσβέστες κ.λπ. στους οποίους καταβάλλονται αυτή τη στιγμή ειδικά επιδόματα.

Το κλίμα είχε... στραβώσει, άλλωστε, από την αρχή της εβδομάδας όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες αλλά και οι επίσημες δηλώσεις, από τις οποίες προέκυπτε ότι η μάχη των ισοδύναμων θα ήταν πολύ δύσκολη.

Ακόμα και η νίκη, με το πράσινο φως της Τρόικα στη ρύθμιση για το φόρο εισοδήματος, ήταν Πύρρειος αφού οι δέκα δόσεις «ψαλιδίστηκαν» στις επτά, ενώ και η ιστορία της εξισωτικής αποζημίωσης προς τους αγρότες αποδείχθηκε «τζούφια», αφού η εθνική συμμετοχή στο συνολικό κονδύλι των 160 εκατ. ευρώ είναι κάτι λιγότερο από 10%.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιοι -ελάχιστοι- εξαιρούνται από το τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια "

Ξηλώνουν τα προνόμια στις ΔΕΚΟ

Σε στενό κλοιό βάζει η κυβέρνηση τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για την εφαρμογή του νόμου, εκπνέει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Με εντολή του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, απομακρύνονται όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ που δεν έχουν εφαρμόσει εξαρχής τον νόμο για τις μειώσεις μισθών, τόσο στις διοικήσεις όσο και στο προσωπικό των Οργανισμών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», το πρώτο «δείγμα γραφής» ήταν το χθεσινό με την «καρατόμηση» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, κ. Αναστάσιου Μπαράκου, διότι η εταιρεία προχώρησε μόλις την περασμένη Δευτέρα σε αυξήσεις των απολαβών εργαζομένων με το επιχείρημα -κατά το οικονομικό επιτελείο- της σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγή.

«Αυτό θα γίνει! Και όσοι δεν έχουν εφαρμόσει τον νόμο εδώ και μήνες, ούτε με την εγκύκλιο, θα υποστούν τις συνέπειες, τελεία και παύλα!», φέρεται ότι επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχοντας ανοίξει την πόρτα για να αποχωρήσει από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, προχθές, και ζητώντας από τους κ. Σταϊκούρα και Μέργο (σ.σ. τον γενικό γραμματέα του υπουργείου) να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος σε όλες τις ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για όσους... απέφυγαν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία από τον περασμένο Μάρτιο!

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω σύσκεψη κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούσαν αφενός την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ και αφετέρου στην ΕΥΔΑΠ υπό τη διοίκηση των κ. Λέκκα και Μπάρδη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη (συμμετείχαν στη σύσκεψη μεταξύ άλλων οι κ. Σταϊκούρας, Κεδίκογλου, Λαζαρίδης, Μέργος κ.ά.) οι καταγγελίες «στοχοποιούν» τη διοίκηση, αλλά από τη στιγμή που αναμένονται τα «αποδεικτικά στοιχεία» για την εφαρμογή των νόμων, δεν προτίθενται να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «ξηλώσει» τα προνόμια στις ΔΕΚΟ, θεωρώντας ότι αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει, κλείνοντας τα μάτια, σε νέες περικοπές π.χ. στον στενό δημόσιο τομέα.

Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου με την κίνηση απομάκρυνσης χθες του διοικητή της ΛΑΡΚΟ θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα (σχετική) κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποθάλψει τη λογική «αφήνω για αργότερα ό,τι μπορώ να αποφύγω τώρα».

Κυβερνητικός παράγοντας, εκ των βασικών συνομιλητών του κ. Σαμαρά, λέει άλλωστε ότι οι υπολογισμοί που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κατάρτιση της λίστας των 11,5 δισ. ευρώ είναι απολύτως συνδεδεμένοι με τη «ροή» των εξελίξεων στις ΔΕΚΟ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Προτεραιότητα

«Αποκαλύπτει» δηλαδή ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης συνεργασίας είναι η νέου τύπου διαχείριση των ΔΕΚΟ και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τον αριθμό των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξουν άνεργοι. Η περίπτωση της Αγροτικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνετε ότι ελαφρύνεται το βάρος, η πίεση, στο να κάνουμε άλλες περικοπές», ισχυρίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πολλά υποσχόμενος» για τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Τέλος με τις «αθέατες» αυξήσεις

• Κόβονται ειδικά και έκτακτα επιδόματα, μπόνους και αποζημιώσεις με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών, σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού».

Με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και τη χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές τους και επισημαίνουν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Ξηλώνουν τα προνόμια στις ΔΕΚΟ "

Αυτά είναι τα εβραϊκά σχέδια για Παγκόσμια Κυριαρχία! (Βίντεο)

Το πλέον αποκαλυπτικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες στο Μέγκα, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας!

Ο Εβραίος πολιτικός, μας λέει ξεκάθαρα πως οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ελέγχουν την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και πως "αυτό θα πρέπει ν' αλλάξει με νέους κανόνες, που θα πρέπει να σεβαστούν όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στη νέα κατάσταση"!Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτά είναι τα εβραϊκά σχέδια για Παγκόσμια Κυριαρχία! (Βίντεο) "

Εργάτες ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του με στόχο την κάλυψη θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια την μείωση της ανεργίας, που στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής ύφεσης έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη, ανακοινώνει ότι:

Υπάρχει ενδιαφέρον ζήτησης εργατικού δυναμικού (φορτοεκφορτώσεις, συσκευασίες) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 210 5560000 για περισσότερες πληροφορίες.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους και σε μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.

Σημειώνουμε, ότι την ευθύνη και την αποκλειστική επιλογή έχει η εταιρεία που προσφέρει τις θέσεις εργασίας.

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργάτες ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς "

Η ΟΔΥΕ για τη ζάπλουτη δικαστική υπάλληλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων ΟΔΥΕ, με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και ρεπορτάζ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για «δικαστική υπάλληλο» με καταθέσεις εκατομμυρίων, αναφέρει:

«Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή σε όλους από 10ετίας και εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, αφορά ενδοοικογενειακές οικονομικές δραστηριότητες του συζύγου της, αλλά και της ιδίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά περίπτωση χρηματισμού ή παράβασης καθήκοντος. Για την παραπάνω υπόθεση ήδη εκκρεμεί ποινική διερεύνηση για απόδοση ευθυνών και έχει απολυθεί από την υπηρεσία της η υπάλληλος. Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός της εκ νέου αναμόχλευσης μιας είδησης που απασχόλησε τα ΜΜΕ τον περασμένο χειμώνα αλλά και κάποια χρόνια πριν.

Μήπως αποτελεί μέρος μια νέας προσπάθειας κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό την επιβολή νέων δυσβάσταχτων μέτρων;; Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι ‘’ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ’’ αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια και να μην υπερτονίζονται γεγονότα και περιστατικά για την επίτευξη άλλων σκοπών και στόχων.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ΟΔΥΕ για τη ζάπλουτη δικαστική υπάλληλο "

Τουρκία:Απαγορεύουν στους Έλληνες την αγορά ακινήτων στο Αιγαίο

«Δεν θα πωλούνται ακίνητα στους Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου» ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολεοδομίας της Τουρκίας Ερντογάν Μπαγριακτάρ.

Ο τούρκος Υπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Habertürk δηλώνει πως αποσύρθηκε ο νόμος που προέβλεπε την αμοιβαιότητα στις πωλήσεις των ακινήτων. « Δεν θα πωλούνται ακίνητα στους Έλληνες στα παράλια του Αιγαίου, στους Ρώσους στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας» ανακοίνωσε ο τούρκος Υπουργός.

Παράλληλα θα υπάρχουν περιορισμού στους Αρμένιους και Εβραίους.

Η Τουρκία αντί να γίνει πιο ευρωπαϊκή χώρα δείχνει να επιστρέφει στο μαύρο παρελθόν της.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία:Απαγορεύουν στους Έλληνες την αγορά ακινήτων στο Αιγαίο "

ΥΠΟΙΚ: Ενισχύονται οι διωκτικές αρχές κατά της φοροδιαφυγής

Προσπάθειες για αποτελεσματικότερο έλεγχο.

Νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται, θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη για το πρόγραμμα δράσης όλων των εμπλεκομένων διωκτικών, ελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα.

Έως τώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ) δεν είχαν δικαίωμα βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής προστίμων, ενώ με την παρούσα απόφαση αποκτούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης των προστίμων.

Στη σύσκεψη, που επικεντρώθηκε στην πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και ειδικότερα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, εξετάστηκαν ειδικότερα όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

- Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

- Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙS, ELENXIS και ISIS).

- Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

- Νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

- Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Θ. Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Μαυραγάνης, μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα έσοδα και ότι υπάρχει «λίπος» στη φοροδιαφυγή.

Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αυτό απαιτεί καλύτερο συντονισμό των ΔΟΥ με το ΣΔΟΕ.

Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα από τον συντονισμό αυτόν να στοχοποιηθούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και να καταστεί αποτελεσματικότερος ο έλεγχός τους.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » " ΥΠΟΙΚ: Ενισχύονται οι διωκτικές αρχές κατά της φοροδιαφυγής "

Κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου κατά Διεθνούς Αμνηστίας

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση, κάτοικοι και επαγγελματίες του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας, στρέφουν τα πυρά τους κατά της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζήτησε να σταματήσουν οι ελληνικές Αρχές την αστυνομική επιχείρηση κατά των «παράτυπων μεταναστών» και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας , σημειώνοντας πως «Ο «Ξένιος Ζευς» τροφοδοτεί ρατσισμό και ξενοφοβία.

Στην ανακοίνωση τους, οι μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου, ζητούν από την Διεθνή Αμνηστία, να μην ασχολείται με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» άλλα με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στις χώρες τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πριν ακόμη ξεκινήσει καλά καλά η επιχείρηση Ξένιος Ζευς σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να την σταματήσει μιλώντας για ρατσιστικές διακρίσεις και κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική κοινωνία για ρατσιστική βία και ξενοφοβία.

Είναι προφανές πως κάποιοι έχουν ενοχληθεί πάρα πολύ που η Ελλάδα προσπαθεί να ελέγξει το δουλεμπόριο, το οποίο έχει μεγαλύτερο τζίρο και από αυτό των ναρκωτικών. Είναι προφανές πως αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και πως ουδόλως ενδιαφέρονται για την Ευρώπη, τις κοινωνίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καταγγέλλουμε την Διεθνή Αμνηστία για παρέμβαση στα εσωτερικά μίας χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καταγγέλλουμε την Διεθνή Αμνηστία για εξύβριση της ελληνικής κοινωνίας, γνωστής στα πέρατα της οικουμένης για την φιλοξενία της, ως ρατσιστική, ξενοφοβική και φασιστική. Καταγγέλλουμε την Διεθνή Αμνηστία για συκοφάντηση και λασπολογία. Καταγγέλλουμε την Διεθνή Αμνηστία για προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε βίαια επεισόδια και προβοκάτσιες οργανωμένες από αυτούς που υποστηρίζει. Καταγγέλλουμε την Διεθνή Αμνηστία για ρατσιστική συμπεριφορά, καθώς προβαίνει μονίμως σε ανακοινώσεις υπέρ των αλλοδαπών εθελοτυφλώντας μπροστά στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων αυτής της χώρας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βιώνουν τα ίδια προβλήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία αντί να ασχολείται με ανύπαρκτα δικαιώματα ελεύθερης εισόδου και παραμονής λαθρομεταναστών, θα ήταν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό να ασχοληθεί με τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων στις χώρες τους, τα οποία, όπως γνωρίζει, καταπατούνται βίαια. Θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των γυναικών στις χώρες αυτές. Οι γυναίκες εκεί γίνονται χαρέμια, λιθοβολούνται, βιάζονται, δολοφονούνται από κουλτούρες και θρησκείες, που η Διεθνής Αμνηστία ως φαίνεται θέλει να επιβάλει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ευρώπη. Θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των παιδιών στις χώρες τους, που πωλούνται, παντρεύονται παιδεραστές, ακρωτηριάζονται, πεινάνε, βιάζονται, ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου. Θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τους δουλέμπορους, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους εμπόρους λευκής σαρκός που έχουν γεμίσει όλο τον πλανήτη.

Προτίμησε ωστόσο να ασχοληθεί με μία ανέξοδη, ανεύθυνη και προβοκατόρικη επίθεση κατασυκοφάντησης, στηρίζοντας τον μύθο για ρατσισμό, ξενοφοβία και φασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Φασίστες, ξενοφοβικοί και ρατσιστές είναι όλοι αυτοί που με ανεξήγητο μίσος έχουν στραφεί κατά των λαών της Ευρώπης και προσπαθούν με μένος να τους αντικαταστήσουν με εξαθλιωμένους και ως εκ τούτου πιο ελεγχόμενους πληθυσμούς. Φασίστες, ξενοφοβικοί και ρατσιστές είναι όλοι αυτοί που με έξωθεν παρεμβάσεις, με προπαγάνδα και με προβοκάτσιες προσπαθούν να καταλύσουν την δημοκρατία στρεφόμενοι επιλεκτικά ενάντια σε συγκεκριμένες κοινωνίες, γνωστές μέσα στην ιστορία για την συμβολή τους στον πολιτισμό. Φασίστες, ξενοφοβικοί και ρατσιστές είναι όλοι όσοι υποστηρίζουν απροκάλυπτα τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από κυκλώματα δουλεμπόρων, τον ξεριζωμό ανθρώπων από τον τόπο τους, την εκμετάλλευση τους από επιτήδειους και όλο αυτό το βαφτίζουν «μεταναστευτικές ροές».

Για μία ακόμη φορά ανακοινώνουμε προς όλους και σε όλους τους τόνους, Ελληνες και ξένους επαγγελματίες αλληλέγγυους, πως στηρίζουμε την Πολιτεία στον αγώνα της, πως θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ελεγχθεί η παράνομη λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα και ο εποικισμός ολόκληρων περιοχών και πως εάν συνεχιστούν αυτές οι δηλώσεις που μας προσβάλλουν ως ανθρώπους και ως πολίτες θα προσφύγουμε στα δικαστήρια .
Καλούμε την ελληνική Πολιτεία να συνεχίσει την προσπάθεια της, να κωφεύσει στις κάθε είδους δήθεν «καταγγελίες», προβοκατόρικες δηλώσεις και μυθεύματα και να απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από την μάστιγα της λαθρομετανάστευσης.

Καλούμε την Διεθνή Αμνηστία να δείξει την αλληλεγγύη της στους «παράτυπους μετανάστες» παραχωρώντας τους τα πολυτελή της γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να φιλοξενηθούν μέχρι να πάρουν άσυλο. Καλούμε την Διεθνή Αμνηστία να παραχωρήσει το προσωπικό της, το οποίο θα πληρώνει η ίδια, προκειμένου να διεκπεραιώσει υποθέσεις των «παράτυπων μεταναστών», ώστε να μην επιβαρύνεται η ρημαγμένη ελληνική οικονομία.
Καλούμε την κ. Τιγκάνι να τους πάρει σπίτι της και να μας καλέσει να διαπιστώσουμε εάν οι συνθήκες κράτησης είναι οι πρέπουσες. Καλούμε την κα Τιγκάνι να ζητήσει στην χώρα της να δώσει άσυλο σε όλους όσους το χρειάζονται, γιατί εμείς εδώ καθυστερούμε και είμαστε και ρατσιστές.

Τέλος καλούμε όσους έγραψαν αυτή την ανακοίνωση να πάνε να κάνουν ένα κρύο ντους μήπως και συνέλθουν, γιατί ο καύσωνας φαίνεται να δημιουργεί παραισθήσεις.

Κάτοικοι και επαγγελματίες 6ου δημοτικού διαμερίσματος»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου κατά Διεθνούς Αμνηστίας "

COSMOTE:Ενημέρωση για κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails)

Η COSMOTE ενημερώνει το κοινό ότι υπέπεσε στην αντίληψή της ότι άσχετος με την εταιρεία αποστολέας, αγνώστου ταυτότητας, αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) τα οποία εμφανίζουν την COSMOTE ως αποστολέα και ζητούν από τους χρήστες, με πρόσχημα την ασφάλεια των online συναλλαγών τους, να ακολουθήσουν παραπλανητικό σύνδεσμο στο Διαδίκτυο και να αποκαλύψουν απόρρητες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα.
Η COSMOTE συνιστά στο κοινό να αγνοήσει τα συγκεκριμένα μηνύματα καθώς δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία ή τις υπηρεσίες της, προέρχονται από κακόβουλους τρίτους και αποσκοπούν στην πρόκληση ζημίας στους αποδέκτες τους.

Για την COSMOTE, η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των συναλλαγών των πελατών της αποτελεί κύριο μέλημα και προτεραιότητα. Η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της για την προάσπιση του ονόματος, της φήμης της, αλλά και του κοινού έναντι όλων όσοι χρησιμοποιούν το όνομά της και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους καταναλωτές για κακόβουλες και παράνομες πράξεις.

Διαβάστε Περισσότερα » " COSMOTE:Ενημέρωση για κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news