facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Νέο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο στους 42

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για την άνοδο που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις προσεχείς ημέρες στη χώρα, φθάνοντας στα ηπειρωτικά τους 41 και κατά τόπους τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα 6/8
Καιρός: γενικά αίθριος και ζεστός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 7/8 και Τετάρτη 8/8
Καιρός: γενικά αίθριος και ζεστός. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 και πρόσκαιρα την Τρίτη στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και πιθανώς τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 9/8 και Παρασκευή 10/8
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: μικρή πτώση την Πέμπτη στα βόρεια η οποία θα γίνει αισθητή στην υπόλοιπη χωρα την Παρασκευή.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, μάλιστα, η ΕΜΥ προβλέπει άστατο και κατά περιόδους νεφελώδη καιρό στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές.
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο στους 42"

Κάποτε γκρέμιζαν τα τείχη! Σήμερα;

Ο Ηλίας Ηλιάδης ταξίδεψε στο Λονδίνο, για τους 30ους Ολυμπιακούς αγώνες, αποφασισμένος να παλέψει μέχρις εσχάτων, προκειμένου να χαρίσει στη χώρα μας ένα μετάλλιο και τα κατάφερε, βγάζοντας σε ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση… ασπροπρόσωπo τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Έλληνας τζουντόκα ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, καθώς στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών τζούντο, την περασμένη Τετάρτη (1/8), επικράτησε με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) του Βραζιλιάνου, Τιάγκο Καμίλο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, που σημειωτέον ήταν το πρώτο για την Ελλάδα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο «Mr Ιppon» από τα ξημερώματα της Κυριακής βρίσκεται και πάλι στη βάση του και στην πρώτη του συνέντευξη στη zougla.gr, επί ελληνικού εδάφους, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το τεράστιο επίτευγμά του στην 30η Ολυμπιάδα.

«Πολέμησα για την Ελλάδα» είπε με εμφανή συγκίνηση ο Έλληνας τζουντόκα, που βρίσκεται σε πελάγη ευτυχίας, μετά την κατάκτηση του δεύτερου μεταλλίου του στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη (σ.σ.: το 2004 είχε στεφθεί χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα).

Σεμνός και ταπεινός, όπως πάντα, με προσήλωση μόνο στο αγώνισμά του, ο Ηλίας Ηλιάδης, δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Πολιτείας παρέλειψε να παραστεί κατά την άφιξή του στη χώρα μας. Μάλιστα, δικαιολόγησε τους αθλητικούς φορείς, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι βρίσκονται στο Λονδίνο και πως στάθηκαν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια των αγώνων του.

Απούσα η Πολιτεία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο

Μεταξύ... συγγενών και φίλων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η άφιξη του αθλητή, που σκόρπισε χαρά στους απανταχού Έλληνες με το επίτευγμά του.

Ο Ηλίας Ηλιάδης αφίχθη στις 3 τα ξημερώματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το χάλκινο μετάλλιο στις... αποσκευές του, αλλά ουδείς από την Πολιτεία βρέθηκε στον αερολιμένα Αθηνών για να τον υποδεχτεί.

Σίγουρα η ώρα που επέστρεψε στη βάση του από το Λονδίνο ο «Mr Ippon» ήταν περασμένη. Εντούτοις ούτε αυτό το γεγονός δικαιολογεί την παντελή απουσία εκπροσώπου της Πολιτείας, προκειμένου να ευχαριστήσει τον Ηλιάδη που ως γνωστόν, μας έκανε υπερήφανους στη βρετανική πρωτεύουσα.
zougla

Στην αρχαία Ελλάδα γκρέμιζαν τα τείχη της πόλης για να υποδεχτούν τους Ολυμπιονίκες. Στην Ελλάδα του 2012…δεν τους περιμένει κανείς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάποτε γκρέμιζαν τα τείχη! Σήμερα;"

Τρεις δισκέτες - φωτιά- για φοροφυγάδες στα χέρια του ΣΔΟΕ

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αξιωματούχοι έχουν φυγαδεύσει από 100.000 έως και πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις τους

Τρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ, και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι των υπόπτων αναδρομικά από το 2000 και μετά με κλήσεις για απολογία και προσκόμιση παραστατικών και εγγράφων για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

«Ακρως απόρρητη»

«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων, οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δηλώσει στην εφορία.

Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.

Στις περιπτώσεις που «άναψε κόκκινο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη σήμανση για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμβασμάτων και εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έμπαιναν στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «πακεταρισμένοι» σε δισκέτες πήραν τον δρόμο για περαιτέρω έλεγχο από το ΣΔΟΕ.
Τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 περιήλθαν στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ενωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.

Ποιες υποθέσεις «βγάζουν μάτι»
Ο άνεργος με τις 500.000 και ο «αμαρτωλός» ιερέας
Εμβρόντητοι από την τεράστια φοροδιαφυγή αλλά και από κόλπα των επιτήδειων για να ξεφύγουν από την Εφορία αποκρύπτοντας εισοδήματα ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ έχουν μείνει οι ελεγκτές που ψάχνουν στα άδυτα των εμβασμάτων και των τραπεζικών καταθέσεων για μαύρο χρήμα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που «δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους» έλεγε πηγή αναφέροντας για παράδειγμα φορολογούμενο ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος στην Εφορία και ο οποίος διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό 500.000 ευρώ.

Αλλο κραυγαλέο κρούσμα με συνταξιούχο που σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ελάμβανε την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας

Το δαιμόνιο των φορολογουμένων είναι ασύλληπτο. Χρησιμοποιούν από πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι «υπερτιμολογημένες» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και κληρονομιές-θησαυρό για να καλύψουν το «πόθεν έσχες».

Φορολογούμενος που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσε και των ποσών του τραπεζικού λογαριασμού του υποστήριξε ότι πούλησε ένα οικόπεδο και εισέπραξε το ποσό των 300.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 20.000 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό γίνεται κυρίως στις περιπτώσεις
ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα εμφάνιζαν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τεκμήρια και ΦΠΑ. Υπάρχουν υποθέσεις που «βγάζουν μάτι» όπως:

-μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώ
εταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώ

-ιερέας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 1.200.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας ήταν 200.000 ευρώ. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις ποινές για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς 550.000 ευρώ

-μεγαλο αγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ

-δικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώ

-πανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώ

-εταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αξίας 16.500.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και δεσμεύτηκαν

-εταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού (ανταλλακτήρια χρυσού) διατηρούσε σε τραπεζικό της λογαριασμό «μαύρο χρήμα» 5.000.000 ευρώ, αφού δεν είχε εκδώσει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού

-οδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώ

-κέντρο διασκέδασης στην Aθήνα είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 2.100.000 ευρώ που είχε προέλθει από τη μη έκδοση αντίστοιχου ύψους αποδείξεων και τιμολογίων για πέντε χρόνια.

Πάνω από 2.000
«Πάρκαραν» στις Τράπεζες μαύρο χρήμα

Πέραν των εμβασμάτων έχουν καταρτισθεί λίστες και για όσους έχουν υψηλές καταθέσεις τόσο σε ελληνικές όσο και τράπεζες του εξωτερικού καθώς και για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες εξωτερικού.

Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους προκύπτει ότι πάνω από 2.000 φορολογούμενοι «πάρκαραν» στις τράπεζες «μαύρο χρήμα» από αδήλωτες και παράνομες δραστηριότητες για «να γίνουν αόρατοι» στην εφορία και να αποφύγουν φόρους, ποινικές διώξεις και άλλες κυρώσεις.

Τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών δείχνουν ότι η προέλευση των χρημάτων που περιέχονται σε καταθετικούς λογαριασμούς ή σε άλλου τύπου χρηματοοικονομικές επενδύσεις δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν αποδόθηκε και ο φόρος επί των τόκων.

Στους παραβάτες έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις, κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις κινείται και εναντίον τους η διαδικασία υποχρεωτικής δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις δισκέτες - φωτιά- για φοροφυγάδες στα χέρια του ΣΔΟΕ"

Θα... σπρώχνουν προς Τουρκία τις βάρκες με λαθρομετανάστες!

Με πυρετώδεις ρυθμούς ολοκληρώνεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της «ανθρώπινης ασπίδας» στον Εβρο, που προβλέπει περιπολίες σε 24ωρη βάση με πλωτά μέσα κατά μήκος του ποταμού και θερμικές κάμερες σε όλα τα περάσματα, για την αποτροπή του μεταναστευτικού κύματος από τη Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνοριοφύλακες για πρώτη φορά φέρεται να έχουν λάβει εντολή να αποτρέπουν τις βάρκες με τους λαθρομετανάστες να φτάνουν στην ελληνική πλευρά του ποταμού ακόμη και σπρώχνοντάς τες να επιστρέψουν στην τουρκική όχθη, ενώ στελέχη της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως υπάρχει μέριμνα για ταυτόχρονες περιπολίες και από τις τουρκικές δυνάμεις, ώστε να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες.

Την ίδια ώρα στους περισσότερους νομούς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική μετακίνηση των 1.881 ατόμων, καθώς ήδη έχει σταλεί με εξώδικο επιστολή διαμαρτυρίας στο αρχηγείο, επίσης η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κινήθηκε ήδη δικαστικά ζητώντας την ακύρωση - αναστολή της διαταγής, ενώ χτες στο Κιλκίς πραγματοποιήθηκε και ένστολη διαμαρτυρία.

Το «σχέδιο»

Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, το βασικό στοιχείο του σχεδιασμού για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στον Εβρο στηρίζεται για πρώτη φορά στην αποτροπή. Στόχος των συνοριοφυλάκων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστών που θα ξεκινούν από την τουρκική όχθη να μη φτάνουν ποτέ στο ελλληνικό έδαφος, αλλά να επιστρέφουν στην Τουρκία, πριν προλάβουν να διασχίσουν το ποτάμι. Μάλιστα, ο σχεδιασμός προβλέπει σημεία «επαφής» ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, στα οποία οι Τούρκοι θα πραγματοποιούν επίσης περιπολίες και θα παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες, που θα... επιστρέφουν. «Οταν λέμε ότι θα λειτουργούμε αποτρεπτικά, εννοούμε πως θα σπρώχνουμε τις βάρκες προς την τουρκική όχθη, ώστε οι παράνομοι μετανάστες να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται από τις αρχές της γειτονικής χώρας», εξηγεί συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Εβρο.

Ηδη στην περιοχή του Εβρου έχουν σταλεί έξι φουσκωτά σκάφη και άλλα είκοσι θα φτάσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης εκπαιδεύονται συνοριοφύλακες στο χειρισμό τους. «Στην όχθη του ποταμού θα φυλάσσονται όλα τα περάσματα, μιλάμε για 40 μόνο στο τμήμα της Ορεστιάδας και αρκετές δεκάδες ακόμη στο υπόλοιπο κομμάτι, που είναι και το μεγαλύτερο», λέει συνοριοφύλακας.

«Λουκέτο» σε υπηρεσίες

Στο μεταξύ, οι συνοριοφύλακες στους υπόλοιπους νομούς επισημαίνουν πως λόγω της μετακίνησης των 1.881 ατόμων δεκάδες υπηρεσίες θα βάλουν λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, τα τέσσερα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Θεσσαλονίκης θα απομείνουν με 15-20 άτομα προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί παρά μόνο για να φυλάσσονται τα κτίρια, ενώ στην περιφέρεια πολλές υπηρεσίες θα κλείσουν. Οι αστυνομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία και η Ηπειρος, όπου θα μείνουν αφύλακτα όλα τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών από την Αλβανία, ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξει και αύξηση της λαθρομετανάστευσης. «Ηδη το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί είσοδος Μαροκινών και Αλγερινών από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αν τώρα πάψουν να φυλλάσσονται, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει συνοριοφύλακας, από τμήμα της δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί ζητούν από το αρχηγείο να μη σταλούν στον Εβρο άτομα με προβλήματα υγείας, πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 80 με 100 άτομα θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη σχετική διαταγή του αρχηγείου. «Μέσα στους 1.881 συνοριοφύλακες υπάρχει άτομο που κάνει αιμοκάθαρση, υπάρχει ζευγάρι - στέλνονται και οι δύο στον Εβρο - με παιδιά, γυναίκα που μόλις γύρισε στην υπηρεσία της έπειτα από γέννα και θηλάζει ακόμη, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή βαριά άρρωστους γονείς, τους οποίους φροντίζουν. Τουλάχιστον γι' αυτούς θα έπρεπε να υπάρξει μία σχετική ευαισθησία», επισημαίνει αστυνομικός. Την ίδια ώρα πολλά είναι τα παράπονα και για την έλλειψη υποδομών στους χώρους όπου θα στεγαστούν οι συνοριοφύλακες, καθώς οι μισοί από αυτούς που θα σταλούν στην Ορεστιάδα θα μένουν στη Σχολή του Διδυμοτείχου και θα αναγκαστούν να στοιβαχτούν ανά πέντε ή και έξι σε θαλάμους των 15 τ.μ.

agelioforos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα... σπρώχνουν προς Τουρκία τις βάρκες με λαθρομετανάστες!"

Στα επίπεδα του '70 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Στο επίπεδο που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του '70 έριξαν την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού η ευθεία μείωσή του κατά 22% (στα 586 ευρώ δια νόμου, από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής), η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα (παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης) και οι αυξήσεις των φόρων.

Μετρήσεις

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από μετρήσεις που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ετήσιας παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, των αμοιβών και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ που παρουσίασαν πρόσφατα στους επικεφαλής της τρόικας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ι. Παναγόπουλος και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Σ. Ρομπόλης ενόψει της αλλαγής του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αμοιβών (με ζητούμενο, από πλευράς Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, την ενεργότερη συμμετοχή του κράτους στην όλη διαδικασία, όπως ορίζει και το Μνημόνιο): Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη μείωση του μέσου μισθού, ο οποίος έχει γυρίσει 9 - 10 χρόνια πίσω, δηλ. στα επίπεδα που ήταν το 2003.



Στα επίπεδα του '70 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού

Και αυτό γιατί οι χαμηλόμισθοι επιβαρύνονται δυσανάλογα από την έμμεση φορολογία, τις αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης και από την συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών που σχετίζονται με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ή κοινωνικών βοηθημάτων – επιδομάτων (τα οποία θα περικοπούν).

Ελαστικές μορφές

Η μείωση γίνεται ακόμη πιο «βαριά» αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, διευρύνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) υποχρεώνοντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους να απασχολούνται ακόμη και με ... μισό κατώτατο μισθό. Η μείωση των μισθών δεν συνέβαλε ούτε στη μείωση της ανεργίας ούτε στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης καθώς η παρατεινόμενη ύφεση (η οποία προβλέπεται να «βαθύνει» το 2013 μετά τις νέες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ) «παράγει» περισσότερους άνεργους (το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ προβλέπει ανεργία στο 28% - 29%, έως 1.450.000 άτομα τον επόμενο χρόνο) και μειώνει την παραγωγικότητα, την κατανάλωση, τη συνολική ζήτηση, τη χρήση του παραγωγικού εξοπλισμού, τις επενδύσεις και οδηγεί, όπως υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης, σε μια «καθίζηση», όχι μόνο κοινωνική αλλά και της παραγωγικής βάσης καθιστώντας ακριβότερη την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα δεδομένα

Αυτά τα δεδομένα θα θέσει (για να υπερασπιστεί την αύξηση των κατώτατων ορίων) η ΓΣΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση. Ο οποίος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποκλείοντας αυξήσεις τουλάχιστον «έως ότου το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες». Ο διάλογος, με βάση την τελευταία δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «ΗτΣ», η ηγεσία του υπουργείου θα προτείνει να ισχύσει το «γαλλικό» μοντέλο που αφήνει μεν ελεύθερη τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αλλά, το κράτος έχει τον τελευταίο λόγο για τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των κατώτατων ορίων Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο υπάρχει στα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ύψος του είτε ορίζεται από την κυβέρνηση στη βάση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων (Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία) είτε προκύπτει από την συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (Βέλγιο και Ελλάδα) και εφαρμόζεται συνήθως στο σύνολο των εργαζομένων της οικονομίας και σε όλα τα επαγγέλματα.

Ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο ισχύει, επίσης, και στα 11 από τα 12 νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και σχεδόν σε όλα ορίζεται από την κυβέρνηση είτε μονομερώς είτε στη βάση προτάσεων, διαβουλεύσεων ή διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. Στις υπόλοιπες 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Κύπρο) οι κατώτατοι μισθοί ισχύουν μόνο σε κλαδικό επίπεδο.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα επίπεδα του '70 γύρισε η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή για τη μεταφορά και εγκατάσταση μεταναστών στη Θράκη

Την Δευτέρα 6 Αυγούστου στις 7:00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων και των κατοίκων της Θράκης για το θέμα της μεταφοράς και εγκατάστασης μεταναστών από την Αθήνα στις Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί κάθοδος στην Αθήνα εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και... φορέων της Θράκης, όπου θα συναντηθούν με τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς.

alexpolisonline
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή για τη μεταφορά και εγκατάσταση μεταναστών στη Θράκη"

Οικογένεια 15χρονης: Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες!

Ιδιαίτερα συγκινημένα είναι τα μέλη της οικογένειας της 15χρονης με τις εκδηλώσεις στήριξης που δέχονται από εκατομμύρια Έλληνες!

«Θα θέλαμε κατ' αρχήν να ευχαριστήσουμε όλους τους Έλληνες συμπολίτες μας, που από... την πρώτη στιγμή μας συμπαραστέκονται με κάθε τρόπο, αλλά και όλους όσους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αρχών, με τις πληροφορίες τους συνέβαλαν στον εντοπισμό και σύλληψη του δράστη, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ για τη διακριτικότητα με την οποία καλύπτουν δημοσιογραφικά το θέμα. Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του ΟΤΕ για τη συνδρομή και στήριξη που μας παρέχει όλο αυτό το διάστημα. Ευχαριστούμε τέλος την Ελληνική Αστυνομία που με το ζήλο τη μεθοδικότητα και τη συστηματικότητα των ερευνών της εξιχνίασε άμεσα την υπόθεση.

Δηλώνουμε ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων Δικαστών που επιλαμβάνονται πλέον της υποθέσεως.

Δημήτριος Κουσιουρής

Συνήγορος της Οικογένειας της Μυρτούς»

Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση, η οικογένεια της 15χρονης κοπέλας, που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», σε κατάσταση σταθερά ελεγχόμενη, μετά την επίθεση που δέχτηκε στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, στις 22 Ιουλίου, απευθύνει ευχαριστίες προς όλους όσους συνέδραμαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.


Διαβάστε Περισσότερα » "Οικογένεια 15χρονης: Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες!"

Γράφει η ιστορία στους Ολυμπιακούς ο πρώτος σπρίντερ με τεχνητά μέλη

Με μεγάλη δύναμη ψυχής ο Νοτιοαφρικανός αθλητής Οσκαρ Πιστόριους γράφει την δική του ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος σπρίντερ με κινητικές δυσκολίες που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 25χρονος τέσσερις φορές παραολυμπιονίκης Πιστόριους, τα πόδια του οποίου ακρωτηριάστηκαν όταν ήταν μωρό, τερμάτισε δεύτερος στην κούρσα των 400 μέτρων με χρόνο 45.44 και προκρίθηκε στον  ημιτελικό.

«Δεν ήξερα αν πρέπει να κλάψω ή να χαρώ. Ηταν ένα ανάμικτο συναίσθημα», δήλωσε ο Πιστόριους στο BBC.

Ο Πιστόριους έκανε μία πολύ καλή κούρσα στην προκριματική σειρά του, τερματίζοντας πίσω από τον Σάντος από την Δομινικανή Δημοκρατία, που έκοψε πρώτος το νήμα με 45.04.

«Ευχαριστώ όλους όσους με υποστήριξαν. Ευχαριστώ πολύ την οικογένειά μου. Ηταν η πιο όμορφη εμπειρία μου», είπε ο 25χρονος αθλητής.

«Το κοινό αυτό είναι εκπληκτικό. Εχω τρέξει τόσες φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και το νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ομάδα μου. Με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι. Είμαστε μαζί εννέα χρόνια», πρόσθεσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Γράφει η ιστορία στους Ολυμπιακούς ο πρώτος σπρίντερ με τεχνητά μέλη"

Η απάντηση Παπανδρέου για τον καπετάνιο

«Ο πρώην Πρωθυπουργός πλήρωσε κανονικά εισιτήριο. Οι προσωπικές μαρτυρίες του καπετάνιου του πλοίου σχετικά με τα συναισθήματά του είναι σεβαστές» τονίζουν συνεργάτες του Γ. Παπανδρεου

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρώην Πρωθυπουργού

«Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, η σύζυγός του και ένα μέλος της προσωπικής του ασφάλειας, πράγματι μετακινήθηκαν με "δελφίνι" της γραμμής στο Αιγαίο. Τα εισιτήρια είχαν εκδοθεί και πληρωθεί στο πρακτορείο ταξιδίων του Πυθαγορείου Σάμου.

Κατά την διάρκεια της προσέγγισής του στο πλοίο, του ταξιδιού αλλά και της αποχώρησής του από αυτό, δεν υπήρξε οποιοδήποτε γεγονός στο οποίο να συμμετείχε ή να υπέπεσε στην αντίληψή του και να αφορά τον ίδιο, την οικογένειά του ή το μέλος της ασφάλειάς του.

Οι προσωπικές μαρτυρίες του καπετάνιου του πλοίου σχετικά με τα συναισθήματά του είναι σεβαστές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αναληθείς ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ουδεμία σχέση έχουν με τον Γιώργο Παπανδρέου».

ΣΧΕΤΙΚΟ:Παραιτήθηκε ο καπετάνιος του «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερατώ». 
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση Παπανδρέου για τον καπετάνιο"

Τριφυλία. «Κάτω τα ξερά σας από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»

Αγανακτισμένοι και οργισμένοι είναι οι κάτοικοι της Τριφυλίας με τη διαφαινόμενη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να υποβαθμίσει περισσότερο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπως και του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει τη ΔΟΥ Κυπαρισσίας.

Για το νοσοκομείο, φοβούνται και ανησυχούν πως ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με μείωση κλινικών, τμημάτων και κλινών, νομοτελειακά θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση των υπηρεσιών υγείας και, ουσιαστικά, στην κατάργησή του.

Για, δε, την εφορία, τη μοναδική στην Τριφυλία, μετά τα λουκέτα στις ΔΟΥ Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, σημειώνουν πως μόνο προβλήματα θα προκαλέσει το κλείσιμό της. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως και σε σχολεία, είναι αλλεπάλληλα, με τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση υποθέσεων των πολιτών να αυξάνουν, όπως και τα έξοδά τους για μετακινήσεις.

Η περίφημη και περιβόητη, πια, αποκέντρωση, στην Τριφυλία, μόνο ως ανέκδοτο ή ακόμη και κακόγουστη φάρσα ακούγεται. Αντ’ αυτής, οι κάτοικοι διαπιστώνουν με λύπη να γίνεται, χρόνο με το χρόνο, από όλες τις κυβερνήσεις, μια αποψίλωση της περιοχής από δημόσιες υπηρεσίες και υπερσυγκέντρωση αυτών στην Καλαμάτα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, και με αυτές τις πρακτικές και αποφάσεις, η πολυπόθητη ανάπτυξη μόνο ως όνειρο απατηλό μπορεί να φαντάζει στους πολίτες!

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πολιτών της Τριφυλίας στο «Θ»:

Σωτήρης Μπενάρδος (Κυπαρισσία):

«Αυτή η κατάσταση με το κλείσιμο υπηρεσιών δεν πάει άλλο. Κλείσε τη μία υπηρεσία, κλείσε την άλλη, ταλαιπωρούν τον κόσμο και τον χρεώνουν και με παραπάνω έξοδα μετακινήσεων για τις υποθέσεις τους. Τώρα, λένε για το νοσοκομείο και την εφορία. Όλα στην Καλαμάτα θα τα μαζέψουν; Και πώς να πάει ο κόσμος εκεί; Μην τολμήσουν να υποβαθμίσουν και άλλο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, γιατί θα εξεγερθεί ο κόσμος. Έχουμε αγριέψει πολύ. Μην τολμήσουν να παίξουν με την υγεία μας και το νοσοκομείο. Κάτω τα ξερά τους».

Γιώργος Βασιλόπουλος (Κυπαρισσία):

«Όλη η κοινωνία είναι αναστατωμένη με όσα ακούγονται για το νοσοκομείο και την εφορία. Αυτοί που σκέφτονται να κάνουν κάτι τέτοιο, δε σκέφτονται πως χειρότερα θα είναι για τόσο πολύ κόσμο στην περιοχή; Χωρίς τις υπηρεσίες στη διάθεση του πολίτη, για να εξυπηρετείται, θα γίνει μπάχαλο. Δε θα μπορεί κανένας να κάνει δουλειά του. Για ένα χαρτί θα πρέπει να πηγαίνει χιλιόμετρα μακριά και το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Αν κλείσουν εφορία και νοσοκομείο, θα κάνουν έγκλημα. Μόνο το νοσοκομείο έχει μείνει, που είναι και θέμα υγείας. Τι να πω…».

Αρίστος Σιγέρης (Καλό Νερό):

«Το Καλό Νερό και η Κυπαρισσία και όλη η περιοχή έχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Έρχονται και επενδύουν εδώ. Αν, όμως, χρειάζεται για τις υπηρεσίες να φεύγουν μακριά, δε θα κάνουν επενδύσεις και ο ίδιος ο κόσμος που μένει εδώ θα φύγει στο τέλος. Θα ερημώσουμε και δεν πρέπει. Να λιγοστέψει το κράτος, αλλά μην ερημώσουν την περιοχή εδώ. Το νοσοκομείο, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά και να αναβαθμιστεί. Δεν το καταλαβαίνουν όσοι είναι στις καρέκλες στην Αθήνα, αλλά σώζει τις ζωές μας. Η υγεία είναι πάνω από όλα. Δε θα ανεχτούμε να κλείσει το νοσοκομείο, το ίδιο και η εφορία, που έχει μείνει, μόνο μία, στην Κυπαρισσία για όλη την Τριφυλία. Πώς θα εξυπηρετούμαστε αν κλείσουν;».

Χάρης Αγριόπουλος (Φιλιατρά):

«Αυτό το κακό με τα λουκέτα σε υπηρεσίες είναι η ταφόπλακα της περιφέρειας. Δεν έχουν αφήσει όρθια και ανοιχτή σε λειτουργία ούτε μία υπηρεσία. Να μας διώξουν θέλουν από τον τόπο μας; Να πάμε να ζήσουμε αλλού, στα μεγάλα αστικά κέντρα, σαν τις σαρδέλες να είμαστε; Αυτοί οι πολιτικοί αγύρτες και οι κηφήνες της κρατικής μηχανής μόνο τις θεσούλες τους κοιτάζουν και δε νοιάζονται για το λαό. Μα, είναι πράγματα αυτά; Διαλύουν την Ελλάδα, ερημώνουν την ύπαιθρο και μετά μας κοπανάνε και δεκαρίσιους λόγους για ανάπτυξη, τρομάρα τους. Στα Φιλιατρά, από λουκέτο σε λουκέτο πάνε, δεν άφησαν και τίποτα. Η τρόικα, ο “διαλυκράτης” και οι κυβερνήσεις τα διέλυσαν όλα. Πάνε να κλείσουν και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τη μοναδική εφορία που αφήσανε ακόμα. Αναρωτιέμαι αν, τελικά, θα αφήσουν τίποτα όρθιο!».

Γιώργος Μίγγας (Μαραθόπολη):

«Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική και με ποια κριτήρια παίρνουν αποφάσεις και κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τη μία μετά την άλλη, τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει λογική. Όφελος το κράτος, πραγματικό, δεν έχει. Αντί οι υπηρεσίες να είναι κοντά στους πολίτες, τις πάνε όλο και πιο μακριά και τις μαζεύουν στα μεγάλα κέντρα. Η αποκέντρωση μας τελείωσε και ήρθε η υπερσυγκέντρωση. Από εξυπηρέτηση, τίποτα. Αντί να ενισχύουν την επαρχία και να τη στηρίζουν, με το κλείσιμο υπηρεσιών και σχολείων την υποβαθμίζουν. Το Κ.Υ. των Γαργαλιάνων έχει πολλά προβλήματα και λειτουργεί επειδή έχει καλό προσωπικό. Αν υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο, φοβόμαστε τι θα συμβεί με το Κέντρο Υγείας. Θα μείνουμε στο έλεος…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριφυλία. «Κάτω τα ξερά σας από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»"

«Πρόεδρε, θέλω να παραιτηθώ...»

Η εβδομάδα για τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε με την υποβολή μιας προφορικής παραίτησης στον πρωθυπουργό κι έκλεισε με ένα δείπνο μεταξύ του ιδίου και του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο επισφράγισε μία ad hoc νίκη του στα σημεία έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τον αμφισβήτησε ανοιχτά και δημόσια.

Η παραμονή του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας, όπως γράφει σήμερα η «Real News», δεν ήταν σίγουρη ούτε αυτονόητη τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η πρότασή τους για κατάτμηση των θυσιών σε τέσσερα χρόνια πρέπει να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο Γ. Στουρνάρας βγήκε από τη σύσκεψη μισή ώρα αργότερα σαφώς πιο αμήχανος από κάθε άλλη φορά και απέφυγε να μιλήσει για στρατηγική συμφωνία τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί το «βέλτιστο μείγμα».

Ήταν ταραγμένος αφού είχε προηγηθεί μία θυελλώδης σύσκεψη σε επίπεδο αρχηγών, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Στη μισή ώρα που ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σαμαράς έμειναν μόνοι τους, ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού αφού ήταν σαφές πως αποτελούσε «κόκκινο πανί« για τους κυβερνητικούς εταίρους.

«Αφού θέλουν να με αποδομήσουν, καλύτερα να φύγω», είπε.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή του. «Δεν έχεις να πας πουθενά» του απάντησε κατηγορηματικά. Η στήριξη αυτή έδωσε θάρρος στον κ. Στουρνάρα ο οποίος αμέσως μετά, στις δηλώσεις του, διαφώνησε εμμέσως πλην σαφώς με την ερμηνεία των κυβερνητικών προθέσεων από τον Ευ. Βενιζέλο.

Η στήριξη του πρωθυπουργού επικυρώθηκε με ένα δείπνο την Πέμπτη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πρόεδρε, θέλω να παραιτηθώ...»"

Σιμόν Πέρες: Εκτός από ψηλά βουνά χρειάζεστε και υψηλή τεχνολογία

Ο πρόεδρος του Ισραήλ μιλά στο «Βήμα» και τονίζει ότι «οι μικρές χώρες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα»


«Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα» είναι το σύνθημα που στέλνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα» ο Σιμόν Πέρες. Ο πρόεδρος του Ισραήλ φθάνει αύριο στην Αθήνα όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του κ. Κάρ. Παπούλια. Ο 89χρονος ισραηλινός πρόεδρος, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για την επίλυση του Μεσανατολικού και άνθρωπος που προωθεί τη δημοκρατία και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο (πρόσφατα λειτούργησε και προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook για τον λόγο αυτό!), θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, αλλά όπως αναμένεται και με τον κ. Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Πέρες, επί σειρά ετών πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ θα έπρεπε να έχουν συνεργαστεί στενά εδώ και πολλά χρόνια λόγω «γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας». Επικαλούμενος την εμπειρία του προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία δύσκολα μέτρα για να θεραπεύσει την οικονομία της, ενώ δηλώνει ότι ισραηλινοί επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.

Σημειώνει μάλιστα με έμφαση ότι στον σύγχρονο κόσμο μεγάλη χώρα είναι αυτή που έχει υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και τεχνολογία, όχι πολλά εδάφη. «Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις» τονίζει. Τάσσεται, δε, υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, με την Ελλάδα να αποτελεί κόμβο για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στέλνοντας εμμέσως σαφές μήνυμα και στην Τουρκία ότι «όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο».
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Βλέπετε περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσής τους;
«Κατ' αρχήν, δεν ήταν φυσιολογικό που οι σχέσεις μας δεν ήταν στενές. Πρώτον, βρισκόμαστε πολύ κοντά από γεωγραφικής άποψης. Δεύτερον, βρισκόμαστε πολύ κοντά πολιτισμικά. Η ιστορική και η γεωγραφική εγγύτητα δικαιολογούν ότι οι σχέσεις μας έπρεπε να είναι στενότερες. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε. Είμαστε μικρές χώρες, αλλά οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα. Το μέγεθος μιας χώρας δεν κρίνεται από την έκταση του εδάφους της, αλλά από το επίπεδο ανάπτυξης και την τεχνολογία της. Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις• και σε αυτό μπορούμε να συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικά προβλήματα. Ημουν πρωθυπουργός όταν η δική μας οικονομία βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της, με πληθωρισμό 400%. Επρεπε να πάρω επώδυνα μέτρα που δεν άρεσαν στον λαό. Δεν δίστασα όμως διότι πρέπει να λειτουργήσεις σαν γιατρός: αν θέλεις να θεραπεύσεις τον ασθενή, πρέπει να είσαι έτοιμος και να τον πονέσεις. Και η δημοτικότητά μου, παρά την αρχική μου εκτίμηση, αυξήθηκε σημαντικά. Λέω στον ελληνικό λαό ότι ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά αν λάβετε τα αναγκαία μέτρα μπορείτε σύντομα να θεραπεύσετε την οικονομία σας».


Οι δύο χώρες έχουν οικοδομήσει μία πολύ στενή στρατιωτική σχέση. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της;
«Ο κόσμος έχει αλλάξει. Στο παρελθόν, η ασφάλεια είχε σχέση με την αντιμετώπιση εχθρών. Σήμερα, η ασφάλεια αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων. Και κάθε χώρα είναι εκτεθειμένη σους κινδύνους που απορρέουν από την τρομοκρατία. Η Ελλάδα θα μπορούσε π.χ να αντιμετωπίσει πρόβλημα τρομοκρατίας στον τουρισμό. Θέλει επίσης να προστατεύσει την ασφάλειά της. Οι μικρές χώρες πρέπει να συνεργάζονται».


Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι ένας πιθανός εταίρος στην εξαγωγή του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αν αυτό επιλέξει η ισραηλινή κυβέρνηση;
«Φυσικά! Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να την εξετάσουμε. Ελπίζω επίσης ότι όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει των όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο. Από όσα γνωρίζω, η ιδέα μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδος έχει εξεταστεί και μπορεί να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα».


Η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Υπάρχουν τομείς όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν ισραηλινές επενδύσεις; Θα το συζητήσετε αυτό με τον κ. Σαμαρά;
«Φυσικά, γιατί όχι; Επιτρέψτε μου να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 20% καλλιεργήσιμης γης. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Αρκετοί ισραηλινοί επενδυτές θα ενδιαφέρονταν. Στο Ισραήλ έχουμε ιδιαίτερα προηγμένη γεωργική παραγωγή και είμαστε μια χώρα με περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρά υδάτινα αποθέματα. Παράγουμε όμως πολλά προϊόντα».


Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή. Η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης αλλά είναι και γείτονάς σας. Βάσει της τεράστιας εμπειρίας σας πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το συριακό πρόβλημα;
«Πρέπει να δείξουμε ηγετικό πνεύμα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να δοθεί η εντολή στα Ηνωμένα Εθνη να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία για δύο χρόνια ώστε μετά ο συριακός λαός να μπορέσει να εκλέξει την κυβέρνησή του. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν ο Αραβικός Σύνδεσμος, στον οποίο η Συρία είναι μέλος, να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη του ΟΗΕ. Ισως να χρειαστεί και η αποστολή δύναμης του ΟΗΕ. Διαφορετικά, αν κάποιος άλλος επέμβει, θα θεωρηθεί ξένη επέμβαση».


Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν…
«Ο κίνδυνος σήμερα επικεντρώνεται στο Ιράν. Ο εχθρός μας δεν είναι ο ιρανικός λαός, είναι η σημερινή ηγεσία του που αποτελεί απειλή. Μετέτρεψε το Ιράν σε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Εχει στόχο να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Σπέρνοντας τρομοκρατία σε όλον τον κόσμο, χρηματοδοτώντας την, εκπαιδεύοντας τρομοκράτες. Προσπαθούν να κατασκευάσουν πυρηνική βόμβα και, αν τα καταφέρουν, ο κόσμος θα είναι δύσκολο να κυβερνηθεί. Ο ελεύθερος κόσμος έχει ευθύνη να σταματήσει την ιρανική πυρηνική απειλή και αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει».


Προσωπική ιστορία
«Το σπίτι μας είναι γεμάτο με ελληνική κουλτούρα»


Εχετε μια ιδιαίτερη οικογενειακή σχέση καθώς ο πατέρας σας βρέθηκε εδώ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο…
«Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά πολέμησε με τους Βρετανούς στην Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έβαλαν στη φυλακή, αλλά κατάφερε μαζί με τέσσερις συμπολεμιστές του να δραπετεύσει και κρύφτηκε σε ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι εκεί τους προσέφεραν καταφύγιο και φαγητό. Εμειναν εκεί περίπου έναν χρόνο. Αποφάσισαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα με τη βοήθεια και των μοναχών, αλλά οι Γερμανοί τους εντόπισαν. Αρχισαν να τους πυροβολούν και ένας εξ αυτών σκοτώθηκε. Ενας από τους υπολοίπους, που ήταν αυστραλός ιερέας, του είπε: "Κοίτα, πάρε την ταυτότητα του νεκρού διότι, αν οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι είσαι εβραίος, θα σε σκοτώσουν". Τελικά, οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και ο πατέρας πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας. Επέζησε και μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου έμαθε ελληνικά και δίδαξε στα παιδιά μου πώς να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο ελληνική κουλτούρα».

Σχέσεις με μεγάλες προοπτικές
Η επίσκεψη του κ. Πέρες στην Αθήνα επιβεβαιώνει τη ραγδαία αναβάθμιση των επαφών Ελλάδας και Ισραήλ


Ως το επιστέγασμα της ραγδαίας αναβάθμισης των διμερών σχέσεων θεωρούν η Αθήνα και το Τελ Αβίβ την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά αύριο. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι αυτές δεν διεκόπησαν ή περιορίστηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου, όταν τέσσερις κορυφαίοι ισραηλινοί υπουργοί (ο υπουργός Αμυνας Εούντ Μπαράκ, ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Ούζι Λαντάου, η υπουργός Γεωργίας Ορίτ Νοκέντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν) επισκέφθηκαν την Αθήνα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ, καθώς πιστεύει ότι η χώρα μας έχει να κερδίσει πολλά και σε επίπεδο δημόσιας εικόνας μέσω της υποστήριξης του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες (ο πρόεδρος του American Jewish Committee, μιας εκ των μεγαλύτερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ο Ντέιβιντ Χάρις, βρέθηκε προσφάτως στην Αθήνα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ειλημμένη απόφαση και των δύο κυβερνήσεων η σχέση να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, ανεξάρτητα από λογική αξόνων και από τη στάση ξένων χωρών. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις μόνο μέσα από το πρίσμα μιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
Σε θέματα άμυνας, είναι πλέον εμφανές ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους από τον αέρα στη θάλασσα. Αρχικά υπήρξαν οι κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, με μετασταθμεύσεις και μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Ισραήλ. Ωστόσο, μετά και την επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναυάρχου Κ. Χρηστίδη στο Ισραήλ, δύο ισραηλινά πολεμικά σκάφη επισκέφθηκαν τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος, ενώ πραγματοποίησαν και άσκηση στο πεδίο βολής «Καράβια».

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα ενέργειας. Η Ελλάδα φαντάζει ως η βασική πύλη για την εξαγωγή των ισραηλινών και κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, εφόσον τελικά επιλεγεί αυτή η οδός. Ισραηλινές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ελληνικούς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Προοπτική υπάρχει, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, και για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ενώ ισραηλινές εταιρείες συμμετέχουν και σε κοινοπραξία που εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού.

Στον οικονομικό τομέα, ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή της σύσφιγξης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ισραηλινών τουριστών αυξήθηκε από τις περίπου 150.000 στις 400.000. Η Ρόδος και η Κρήτη αποτελούν αγαπημένους προορισμούς, ενώ έχει δημιουργηθεί σταθερός δίαυλος με τη Θεσσαλονίκη, που έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία για το Ισραήλ. Το 2011 υπήρξαν περίπου 59.000 διανυκτερεύσεις ισραηλινών τουριστών στη συμπρωτεύουσα.

Οι δύο πλευρές συνομιλούν τακτικά και για όλες τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η ανταλλαγή πληροφοριών με αφορμή την κρίση στη Συρία συνεχίζεται, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι η Αθήνα εξακολουθεί να θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής στον αραβικό κόσμο, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις της με την Αίγυπτο αλλά και τους Παλαιστινίους
.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Σιμόν Πέρες: Εκτός από ψηλά βουνά χρειάζεστε και υψηλή τεχνολογία"

Νέες αποκαλύψεις κατά του Γιώργου απ’ τον Παν. Ρουμελιώτη!

Αυτό το σίριαλ της αντιπαράθεσης μεταξύ του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ιστορικού στελέχους των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου (είχε κατ’ επανάληψη χρηματίσει υπουργός του) Παν. Ρουμελιώτη, θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια με σημαντικότατες πολιτικές προεκτάσεις.

Υπενθυμίζουμε, ότι προ ολίγων ημερών ο Παν. Ρουμελιώτης είχε αποκαλύψει πως το πρόγραμμα της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είχε εκτιμηθεί εξαρχής ότι ήταν λάθος και δεν οδηγούσε στην έξοδο απ’ την κρίση, ήταν μια συνταγή αδιεξόδου!

Αυτή η αποκάλυψη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ουδείς είχε πει τότε (άνοιξη του 2010) στην ελληνική κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα ήταν λάθος και αδιέξοδο!

Απ’ τη μεριά του ο Ρουμελιώτης ανταπάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί γι’ αυτή την άποψη.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, να διατάξει επείγουσα έρευνα ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης και η άγρια κόντρα μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Παν. Ρουμελιώτη να λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb, τόσο στα πλαίσια της έρευνας του κ. Πεπόνη, όσο και με άλλες παρεμβάσεις του το επόμενο διάστημα, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα κάνει κι άλλες αποκαλύψεις, σοβαρές, που αναμένεται να προκαλέσουν τριγμούς στο σύστημα και να επηρεάσουν καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα θα αποκαλύψει ότι:

• Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως ενημερωθεί ότι η συνταγή που είχε επιλεγεί την άνοιξη του 2010 για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας ήταν λαθεμένη και το πρόγραμμα «δεν έβγαινε» και αδιαφόρησε!

Θα κάνει όμως και μια άλλη αποκάλυψη που θα προκαλέσει σεισμό.

Θα ισχυριστεί ότι:

• Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είχε τονίσει στον Γ. Παπανδρέου, ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο και μόνο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικούσε ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα είχε σοβαρή πιθανότητα επιτυχίας. Αλλά ο Γ. Παπανδρέου ουδέποτε εκείνη την περίοδο διεκδίκησε κάτι τέτοιο!

Και όχι μόνο αυτό αλλά, υπενθυμίζουμε, τότε τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνιζαν προς πάσα κατεύθυνση, ότι όποιος κάνει λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν εχθρός της χώρας μας στην προσπάθεια που έκανε για έξοδο απ’ την οικονομική κρίση!

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, όλες αυτές οι νεότερες αποκαλύψεις θα δημιουργήσουν τρομερές αναταράξεις.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αλλά λόγω της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της συγκυβέρνησης δεν έχει ακόμα προωθήσει...

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αποκαλύψεις κατά του Γιώργου απ’ τον Παν. Ρουμελιώτη!"

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα όταν εμείς την σκοτώνουμε

Την ώρα που οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν να απλοποιήσουν την ελληνική γλώσσα και να μειώσουν τα σύμφωνα τα φωνήεντα και να αλλάξουν τα όσα μαθαίναμε στην ελληνική γραμματική ως τώρα , το... CNN η APPLE και ξένοι επιστήμονες θαυμάζοντας τον πλούτο της τονίζουν ότι αν δεν υπήρχε η ελληνική γλώσσα δεν είχαμε πολιτισμό.

Αξίζει πραγματικά να διαθέσετε λίγο χρόνο και να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο για να κατανοήσετε τι θησαυρό κρύβει η ελληνική γλώσσα και πως άρχισαν οι ξένοι που προφανώς είναι πιο έξυπνοι από μας να την χρησιμοποιούν για το συμφέρον της ανθρωπότητας.

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300..000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται..

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα

εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής

απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ'

αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι

θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων

πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται

ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις

χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,

και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,

κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η

γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)

εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις

έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,

σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που

την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,

γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο

αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις

άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων

αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε

τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες

γλώσσες..

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική

γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη

=.....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ......, κυκλο....,

ΦΩΝΟ....., ΜΑΚΡΟ....., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ....., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,

ΣΥΜ......, κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή

ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες

επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές

εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί

να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η

Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για

Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για

χρώματα.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα όταν εμείς την σκοτώνουμε"

Αστυνομικός φρουρούσε πολιτικό…που είχε πεθάνει εδώ και δύο χρόνια!

Την ώρα που η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και τα αστυνομικά τμήματα υποστελεχώνονται, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη «υψηλών» προσώπων, μεταξύ των οποίων και πολιτικός που έχει πεθάνει εδώ και δύο χρόνια

Σύμφωνα με το ethnos περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται αποσπασμένοι στη φύλαξη «υψηλών» προσώπων. Οι περισσότεροι υπηρετούν στην Αττική, όπου οι φρουροί εκτιμάται πως πλησιάζουν τους 3.000! Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως πολλές είναι οι υπερβολές και οι αναίτιες φρουρήσεις ατόμων που απλώς έτυχε κάποια στιγμή της ζωής τους να χρειαστούν βοήθεια και η φρουρά απλώς... ξέμεινε ή που οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις τους επιτρέπουν να απασχολούν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάμεσα στα άτομα που έχουν αστυνομική προστασία είναι και οι χήρες πρώην πρωθυπουργών, όπως η Δήμητρα Λιάνη, αλλά και οι οικογένειες πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας από το '75 μέχρι σήμερα!

Ομως δεν είναι οι μόνες παραδοξότητες που παρατηρούνται... Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση αστυνομικού που είχε παραμείνει στη φρούρηση γνωστού πολιτικού δύο χρόνια μετά τον θάνατό του. Η υπηρεσία του δεν είχε καταγράψει τον θάνατο του πολιτικού κι εκείνος «ξέχασε» να δηλώσει την αλλαγή αυτή. Συνέχιζε λοιπόν να φρουρεί τον... κανέναν!

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως οι υπερβολές είναι πολλές, όπως και οι αναίτιες φρουρήσεις ατόμων που απλώς έτυχε κάποια στιγμή της ζωής τους να χρειαστούν βοήθεια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός φρουρούσε πολιτικό…που είχε πεθάνει εδώ και δύο χρόνια!"

Τέλος στη χειρόγραφη συνταγογράφηση από 1η Σεπτεμβρίου

Τέλος στη χειρόγραφη συνταγογράφηση βάζει από 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υγείας. Σε όσους γιατρούς δεν "συμμορφωθούν" θα αφαιρείται το συνταγολόγιο, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού το υπουργείο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιά συνταγή δόθηκε και από ποιόν σε κάθε ασφαλισμένο.
Κάθε μήνα διακινούνται 5 εκατομ. συνταγές, από αυτές το 1 εκατομ. είναι χειρόγραφες. Πλέον, από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι γιατροί δεν συνταγογραφούν ηλεκτρονικά θα τους στερείται το συνταγολόγιο. Στόχος της ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που σήμερα καλύπτει το 80% των συνταγών, είναι η ενοποίηση των μητρώων γιατρών , φαρμακοποιών, προμηθευτών υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων και υλικών.

«Από τις 10 Αυγούστου και για πρώτη φορά ο ΕΟΠΠΥ θα έχει πρόσβαση καθημερινά στις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται, ενώ σήμερα έχει μόνο διμηνιαία ενημέρωση», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς που την Πέμπτη παραβρέθηκε σε σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ
Με το πάτημα ενός κουμπιού το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ακριβή αριθμό των συνταγών που εκτελούνται, από ποιον γιατρό, προς ποιον ασθενή και ποιος φαρμακοποιός εκτέλεσε τη συνταγή.

Τη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία η νέα υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, η οποία μετεξελίσσεται από το γνωστό 184 στα πενταψήφια νούμερα: 14900, 14884 και 14784. Η χρέωση είναι 90 λεπτά ανά κλήση συν ΦΠΑ , με απεριόριστο χρόνο ομιλίας.

Στη νέα τηλεφωνική υπηρεσία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβρη να ενταχθούν νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στη χειρόγραφη συνταγογράφηση από 1η Σεπτεμβρίου"

Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια στο Αιτωλικό

Στην σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Αιτωλικό, μεταξύ κατοίκων και Ρομά που διαμένουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον επτά Ρομά, για την εμπλοκή τους στα επεισόδια.

Από αυτούς συνελήφθησαν τέσσερις, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ οι άλλοι τρεις αναζητούνται.

Τα επεισόδια άρχισαν, όταν περίπου 180 κάτοικοι του Αιτωλικού, συγκεντρώθηκαν στην οδό Κ. Λάσκαρη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των Ρομά, διότι όπως υποστήριζαν, έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι Ρομά από την πλευρά τους, όταν αντελήφθησαν ότι οι κάτοικοι του Αιτωλικού κινούνται προς το μέρος τους, έβαλαν -σύμφωνα με την αστυνομία-, φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σε ελαστικά, διακόπτοντας έτσι την κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης κάποιοι από αυτούς πυροβόλησαν από απόσταση περίπου 200 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα ηλικίας 48, 35, 50 και 47 ετών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο 48χρονος και ο 50χρονος νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ο 35χρονος έφυγε από το νοσοκομείο μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ο 47χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια στο Αιτωλικό"

Ωραίοι είμαστε, αλλά... πόσοι είμαστε στον ΕΟΠΥΥ;

«Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε; »: το περίφημο σλόγκαν της απογραφής του ελληνικού πληθυσμού το 2001 αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στα μητρώα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Ένα έτος μετά την ίδρυσή του ο ασφαλιστικός υπερ-Οργανισμός, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται πλέον όλοι σχεδόν οι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας, καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα για δαπάνες υγείας, πλην όμως δεν γνωρίζει τον αριθμό των μελών του, συνταξιούχων και εν ενεργεία, άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων, δηλαδή κατ’ ουσίαν δεν γνωρίζει σε πόσους, ποιους και γιατί παρέχει ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Το χάος που επικρατεί στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ «πιστοποιήθηκε» στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στον φορέα την περασμένη Πέμπτη, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά. Έχει όμως καταγραφεί και στις εκθέσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας, με την παρατήρηση ότι «η έλλειψη Μητρώου Ασφαλισμένων δεν επιτρέπει τον έλεγχο στις δαπάνες υγείας».

Δυσαρέσκεια τρόικας για την έλλειψη στοιχείων

Μάλιστα, τον εκνευρισμό του για τη θολή εικόνα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ εκδήλωσε σε πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ επί της Κηφισίας με… όλους τους τρόπους, όπως γκριμάτσες και λόγια, ο κ. Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος συμμετέχει στην Τρόικα ως υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Καρόνε ζήτησε ακριβή στοιχεία για τα εν ενεργεία μέλη, άμεσα και έμμεσα, και για τους συνταξιούχους, αλλά και για τις εισφορές του κλάδου υγείας που εισέρχονται σε μηνιαία βάση στα ταμεία του Οργανισμού. Απάντηση ολοκληρωμένη ουδέποτε έλαβε.

Τα μόνα στοιχεία που μπόρεσαν να προσκομίσουν συμπληρωματικά οι επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ ήταν για το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2011, στα Μητρώα του ΙΚΑ περιλαμβάνονται συνολικά 2.611.448 ασφαλισμένοι. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πόσοι εξ αυτών είναι συνταξιούχοι και πόσοι εν ενεργεία ασφαλισμένοι. Στη… μαύρη τρύπα των Μητρώων έχουν χαθεί και τα στοιχεία των έμμεσων μελών, πχ παιδιών, συζύγων κα, που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από το πρώην ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ.

Στη… μαύρη τρύπα τα μητρώα του ΟΑΕΕ και του ΤΑΥΤΕΚΩ

Υπό την ομπρέλα του ΟΠΑΔ βρίσκονται 1.559.475 ασφαλισμένοι -αυτό είναι και το μόνο στοιχείο που γνωρίζουν και δηλώνουν υπεύθυνα οι αρμόδιοι. Σε ό,τι αφορά τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς, αρμοδίως γίνονται μόνο εκτιμήσεις για την εικόνα των ασφαλισμένων τους. Σε περίπου 1,1 εκατ. άτομα υπολογίζονται τα μέλη του ΟΓΑ και σε περίπου 1,5 εκείνα του ΝΑΤ. Το απόλυτο… κενό Μητρώων διαπιστώνεται όμως στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ενώ θολή είναι η εικόνα και στο ΤΑΥΤΕΚΩ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Συνεπώς, ο αριθμός των ατόμων που καλύπτει ιατροφαρμακευτικά ο ΕΟΠΥΥ είναι χωρίς τον ΟΑΕΕ και το ΤΑΥΤΕΚΩ, σε 6,7 εκατ. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ούτε κατ’ εκτίμηση είναι πως επιμερίζονται οι δαπάνες υγείας του ΕΟΠΥΥ. «Ο φορέας πληρώνει, αλλά δεν γνωρίζει για πόσους και για ποιους πληρώνει φάρμακα, νοσήλια και εξετάσεις. Αν υποθέσουμε ότι στοιχειωδώς έχουμε μια εικόνα για τους συνταξιούχους και τους άμεσα ασφαλισμένους, σε ό,τι αφορά τα έμμεσα μέλη των οποίων η κάλυψη έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια πραγματικά επικρατεί χάος» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού.

Κατόπιν εντολής του κ. Σαλμά την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν άμεσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα στοιχεία από τα διαθέσιμα μέχρι τώρα Μητρώα των επι μέρους ασφαλιστικών φορέων, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άμεσα η επικαιροποίηση των Μητρώων και η δημιουργία τους σε όσα ταμεία δεν υπήρχαν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωραίοι είμαστε, αλλά... πόσοι είμαστε στον ΕΟΠΥΥ;"

«Προσβολή είναι να θυμάσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν πρόκειται για παράνομους μετανάστες»

«Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να θυμάσαι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» μόνο όταν πρόκειται για τους παράνομους μετανάστες, αλλά να μην θυμάσαι το δικαίωμα στη ζωή δεκάδων θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο, ακόμη και για λίγα ευρώ» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, «προσβολή για τον πολιτισμό μας».

«Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, χαρακτηρίζει «προσβολή για τον πολιτισμό μας» μια επιχείρηση κατά την οποία συλλαμβάνονται παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι έχουν μετατραπεί, σε σημαντικό ποσοστό τους, σε όργανα συμμοριών και συμμετέχουν σε κάθε είδους παραβατικές πράξεις.

Πραγματικά προσβολή για τον πολιτισμό μας όμως είναι να ανέχεσαι να διαβιούν ανθρώπινες ψυχές σε συνθήκες απαράδεκτες υγειονομικά (και όχι μόνο) και να στοιβάζονται κατά δεκάδες σε άθλια διαμερίσματα, που στερούνται τις στοιχειώδεις υποδομές.

Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να θυμάσαι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» μόνο όταν πρόκειται για τους παράνομους μετανάστες, αλλά να μην θυμάσαι το δικαίωμα στη ζωή δεκάδων θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο, ακόμη και για λίγα ευρώ.

Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα και να παριστάνεις ότι αγνοείς πως η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» πραγματοποιείται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να παρακολουθείς αδιάφορος την οικονομική καταστροφή σε δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στο ευρύτερο Κέντρο της Αθήνας, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, όπως και την συνεπακόλουθη αύξηση της ανεργίας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Αλλά και προσβολή για την Δημοκρατία μας είναι να ταυτίζεις όσους αντιστάθηκαν στην κατάλυση των πολιτικών ελευθεριών την 4η Αυγούστου 1936 με τους… παράνομους μετανάστες! Και είναι σίγουρα καινοφανής η απαίτηση στις ημερομηνίες πραξικοπημάτων να σταματά κάθε κρατική δραστηριότητα, για να μην θιγεί η «δημοκρατική ευαισθησία» του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας ζήτησε από την πρώτη στιγμή τη συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου στην προσπάθεια να ανακτήσουμε τις πόλεις μας και να αντιμετωπίσουμε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Όπως διαπιστώνουμε δυστυχώς από την ανακοίνωση του κ. Τσουκαλά, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν επιθυμεί να συστρατευθεί σε αυτή την προσπάθεια αλλά επιδιώκει και να την τορπιλίσει. Ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.
Είχε προηγηθεί η εξής δήλωση του Δ. Τσουκαλά:
«Η κυβέρνηση προσβάλει και τον πολιτισμό μας. 4η Αυγούστου 2012. Πάνοπλοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν με εντολή πρωθυπουργού οποιονδήποτε δε μοιάζει με Έλληνα και κινείται στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.
Μεσημέρι Σαββάτου, Ιπποκράτους και Ακαδημίας. Δεκάδες γονατισμένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι άντρες, φοβισμένοι, με σκυμμένο το κεφάλι είναι ακινητοποιημένοι από τις ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ . Έκπληκτοι περαστικοί, ένιωθαν ότι βρίσκονται σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ζητούσαν εξηγήσεις για το οικτρό αυτό θέαμα που προσβάλει τους Έλληνες που έχουν περάσει κατοχή, προσφυγιά και μετανάστευση.
Δεν έχει σημασία αν οι μετανάστες έχουν χαρτιά η όχι, οι οδηγίες είναι σαφείς. Σκούπα σε όλους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά μαθαίνουμε έκπληκτοι από τα δελτία ειδήσεων ότι πρόκειται για το σχέδιο " Ξένιος Ζευς"!!! που έχει όχι μόνο τη στήριξη άλλα την εντολή του Πρωθυπουργού για να πραγματοποιηθεί.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον όποιο εμπνευστή αυτού του σχεδίου κατ´ αρχήν τι σημαίνει Ξένιος Ζευς:
"Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία, όπως και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους. "
Η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο κρύβεται πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις και επικοινωνιακά τρυκ, που στερούνται σοβαρότητας, και υποτιμά τη λογική, τη νοημοσύνη, τις γνώσεις μας και ότι μας έχει απομείνει και δεν μπορούν με τίποτα να το ξεπουλήσουν. Τον πολιτισμό μας.
Αναρωτιόμαστε αν και σε αυτό το " επιχειρησιακό σχέδιο" της Κυβέρνησης συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ είναι αντίθετος με κάθε είδους πογκρόμ που προσβάλει την ανθρώπινη φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το γεγονός ότι η επιχείρηση αυτή εξελίχθηκε την 4η Αυγούστου θλιβερή επέτειο της κατάλυσης της Δημοκρατίας από τον Ιωάννη Μεταξά το 1936 είναι τυχαίο;»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Προσβολή είναι να θυμάσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο όταν πρόκειται για παράνομους μετανάστες»"

Αναδιάταξη των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος

ΔΥΟ σενάρια για τον επανασχεδιασμό της κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που θα προβλέπει μόνο 5 κλιμάκια (έναντι 9 που προβλέπει η ισχύουσα) και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι το αισιόδοξο σενάριο το οποίο θα ελαφρύνει μεν τα βάρη άλλα θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία. Υπάρχει και λιγότερο αισιόδοξο σενάριο για τη φορολογία εισοδήματος που θα υιοθετηθεί εάν η τρόικα δεν επιτρέψει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επανασχεδιάζει τις κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε όσους δηλώνουν μέσο εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα σενάρια που έχουν επεξεργασθεί μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα η αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, θα εφαρμοσθεί φορολογική κλίμακα αποτελούμενη από πέντε κλιμάκια. Αντίθετα, εάν η αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν... περάσει, τότε θα εφαρμοσθεί κλίμακα που θα αποτελείται από 6 ή και 7 κλιμάκια και θα έχει ως στόχο την ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι και τα 25.000 ευρώ.

Πέραν του βασικού ζητήματος για ελάφρυνση των χαμηλόμισθων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατατείνει και στη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα που σήμερα βρίσκεται στο 45%.
Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων ώστε να μπορέσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να επεξεργαστεί τα συνολικά στατιστικά για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα εξεταστεί για παράδειγμα πόσοι από τους φορολογουμένους δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Μόλις τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα θα γίνουν προβολές όλων των σεναρίων ώστε να οροθετηθεί επακριβώς τόσο το αφορολόγητο όσο και τα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο φορολογικό εξετάζεται να μπουν και οι εξής ρυθμίσεις:

- Επιβολή δύο ενιαίων φόρων στα ακίνητα, ένας για τη χρήση και ένας για τη μεταβίβαση των ακινήτων. Το ενιαίο τέλος και ο ΦΑΠ θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο ο οποίος θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τους φόρους μεταβίβασης στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται και η πρόταση για την επιβολή φόρου υπεραξίας. Να επιβάλλεται, δηλαδή, ένας φόρος στη διαφορά της αξίας του ακινήτου που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησής του.

- Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν ωστόσο κάποιες διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες.
Το σχέδιο νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το νέο περιουσιολόγιο και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδιάταξη των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος"

Αποζημίωση επιχείρησης από το Δημόσιο για απομείωση της περιουσίας της

Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, έγινε δεκτή αγωγή εταιρείας επεξεργασίας υφασμάτων για καταβολή αποζημίωσης από το Δημόσιο, διότι, με τη λήψη νομοθετικών μέτρων ως προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεσμεύτηκε, ουσιωδώς, η ιδιοκτησία της, κατά τον προορισμό της βιομηχανικής της χρήσης και απομειώθηκε η αξία του ακινήτου της.

Η εταιρεία λειτουργούσε επί χρόνια στην Μεταμόρφωση Αττικής με εγκαταστάσεις βιομηχανικής εκμετάλλευσης (βαφή, φινίρισμα και άλλες επεξεργασίες υφασμάτων). Το 1994 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για προστασία της ζώνης του Κηφισού, με το οποίο, στη περιφέρεια Α απαγορεύτηκε η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ, στη Ζώνη Β, τέθηκαν σημαντικοί περιορισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιπλημμυρική προστασία ευρύτερων περιοχών. Με το ίδιο διάταγμα ορίστηκε για την ζώνη απαγόρευσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η απομάκρυνση των σχετικών εγκαταστάσεων, εντός 12 ετών.

Η εν λόγω εταιρεία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα αδρανοποιήθηκε η περιουσία της, την οποία, ουσιαστικά, στερήθηκε, με επαχθείς περιορισμούς αντίθετους προς την συνταγματική προστασία της. Με την προσφυγή της, διεκδικούσε αποζημίωση ύψους 7.000.000 ευρώ. Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, της επιδίκασε αποζημίωση 821.000 ευρώ, συνεκτιμώντας την μείωση της περιουσίας της κατά ένα ποσοστό (60%) στην απαγορευμένη ζώνη και κατά 30% στην υπόλοιπη ζώνη λαμβάνοντας υπόψιν τις αντικειμενικές αξίες, την παλαιότητα των εγκαταστάσεων κλπ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η λήψη μέτρων χάριν προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιώδη στέρηση χρήσης του ακινήτου κατά τον προορισμό του με συνέπεια να γεννάται για τον θιγόμενο ιδιοκτήτη αξίωση αποζημίωσης από την Διοίκηση λόγω απομείωσης της αξίας του ακινήτου και περιορισμού της εκμετάλλευσης του. Απέρριψε δε τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι δεν έπρεπε να καταβληθεί αποζημίωση γιατί ήταν νόμιμοι οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εκτός σχεδίου ζώνη προς προστασίας του περιβάλλοντος κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος.

dailynews24
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση επιχείρησης από το Δημόσιο για απομείωση της περιουσίας της"

Το ΣΔΟΕ στο πάρτι της Άννας Βίσση!

Λαβράκι έβγαλε το σαφάρι του ΣΔΟΕ στην Κέρκυρα, έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της υπηρεσίας σε κεντρικό club διασκέδασης που τραγούδησε η Άννα Βίσση την Κυριακή 22 Ιουλίου.

Διαπιστώθηκε πως 580 άτομα βρέθηκαν στο χώρο, χωρίς να κόψουν εισιτήριο. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού «White Pearl» πιάστηκαν στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ. Τη βραδιά που ανέβηκε στη σκηνή η Άννα Βίσση και αποθεώθηκε από το κοινό, οι άνδρες του κλιμακίου είχαν πάρει θέση κοντά στην είσοδο του club και παρακολουθούσαν τον κόσμο που έμπαινε μέσα.

Γύρω στις 6 τα ξημερώματα αποκάλυψαν τις ταυτότητές τους και ζήτησαν τον υπεύθυνο του καταστήματος. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι περίπου 580 άτομα είχαν μπει χωρίς το απαραίτητο θεωρημένο εισιτήριο. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες του καταστήματος είχαν τη δική τους εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέπεσαν στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.

«Εμείς κόβαμε είσοδο από την ταμειακή κι εκεί που ήταν να χρεωθούμε 13% ΦΠΑ, χρεωθήκαμε 23%», δήλωσε ο ένας από τους ιδιοκτήτες, προσθέτοντας: «Δεν είχαμε τη δυνατότητα να κόψουμε θεωρημένα εισιτήρια, παρόλο που παρακαλάμε την Εφορία εδώ και 10 μέρες. Γι΄ αυτόν το λόγο αναγκαστήκαμε να χτυπήσουμε στην ταμειακή».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣΔΟΕ στο πάρτι της Άννας Βίσση!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news