facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας για την εξειδίκευση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση κατάλογο μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ' ιδίαν συζήτηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » " Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα "

Ουρές στο ύψος των διοδίων του Ρίου εξ αιτίας κινητοποιήσεων κατοίκων

Κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργήθηκε προσωρινά στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων του Ρίου, εξ αιτίας κινητοποιήσεων κατοίκων του Ρίου, η οποία έληξε πάντως στις 12:15 το μεσημέρι και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

 Οι κάτοικοι απέκλεισαν τα διόδια διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία σκηνιτών Ρομά κάτω από την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Η κίνηση των οχημάτων γίνονταν από την παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές οχημάτων.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουρές στο ύψος των διοδίων του Ρίου εξ αιτίας κινητοποιήσεων κατοίκων "

Άκης: Θα τα πω όλα, ο καθένας με τις ευθύνες του...

Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να κάνει αποκαλύψεις όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει πως υπάρχει σκευωρία εις βάρος του και πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο να σωθούν οι άλλοι και τονίζει «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και τον ρόλο που έπαιξαν όλοι»

Επίσης υποστηρίζει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον του φυσικού του δικαστή και δίνει απαντήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις του άλλοτε στενού του συνεργάτη Ν. Ζήγρα. Μάλιστα ο Άκης Τσοχατζόπουλος σχετικά τις αποκαλύψεις του Ζήγρα, έκανε λόγο για «συνειδητή επιλογή να δώσει κάτι για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

«Μένω σταθερά στη γραμμή 'όλα τα φως', ο καθένας με τις ευθύνες του και όλοι μαζί άμεσα στο φυσικό δικαστή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη συνέντευξη αναφέρεται και στο πολύτιμο για τις ανακριτικές αρχές αρχείο του, τις πολυσυζητημένες χειρόγραφες σημειώσεις του, τον Γιάννη Σμπώκο και τις σχέσεις τους, τις εταιρείες - πλυντήρια του πολιτικού χρήματος, τις πανάκριβες αγορές ακίνητων αλλά και τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση της συζύγου του.

Διαβάστε Περισσότερα » " Άκης: Θα τα πω όλα, ο καθένας με τις ευθύνες του... "

“Αργός θάνατος στην αγορά” - Κατέβασαν ρολά 68.000 επιχειρήσεις

Σε 68.000 υπολογίζονται οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από τις αρχές του 2011 μέχρι τον Απρίλιο. Η καταιγίδα των λουκέτων δεν προβλέπεται να κοπάσει γρήγορα. Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από χιλιάδες επαγγελματίες

Διαστάσεις επιδημίας έχουν πλέον λάβει τα λουκέτα στην αγορά, με δεκάδες καταστήματα να κατεβάζουν ρολά καθημερινά σε όλη την Ελλάδα και τις προβλέψεις για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους να είναι περισσότερο δυσοίωνες παρά ποτέ.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, αποτυπώνει έρευνα του «Εθνους» στους πλέον εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Εναν χρόνο μετά την πρώτη απόπειρα καταγραφής των λουκέτων, το «Εθνος» επιστρέφει στους πάλαι ποτέ δημοφιλέστατους εμπορικούς δρόμους αυτούς και συγκρίνει το τότε με το σήμερα, διαπιστώνοντας ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης.

Από τις αρχές του 2011 μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγραψαν τίτλους τέλους μη έχοντας δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ ορατοί είναι οι φόβοι ότι μέχρι το τέλος του 2012, ακόμη 67.000 εταιρείες κινδυνεύουν με λουκέτο.

Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλέον αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ, ενώ το γεγονός ότι η κατάσταση σήμερα για την πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι μη αντιστρέψιμη, προσδίδει δραματικές διαστάσεις στην κρίση που πλήττει την αγορά.

Ολοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης πριν από τρία χρόνια και οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες.

Την ίδια δραματική εικόνα περιγράφει έρευνα της Icap που δείχνει ότι η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των εταιρειών είναι ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Παράλληλα 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών προς τους υπαλλήλους της, περίπου το 30% οφείλει ενοίκια, ενώ πάνω από 3 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι στην Αττική ερημώνουν αφού στη θέση που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υγιείς επιχειρήσεις σήμερα αντικρίζει κανείς μόνο άδεια καταστήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου, είναι πλέον κλειστά δύο στα πέντε καταστήματα. Στην Τσακάλωφ, τη Χαρίλαου Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη είναι κλειστά ένα στα τρία καταστήματα, ενώ στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά, έχουν βάλει λουκέτο δύο στα πέντε καταστήματα - το ίδιο και στη Γούναρη.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με πέρυσι τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Δραματική είναι η εικόνα με έρημους εμπορικούς δρόμους, όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα που βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Πάτρα.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Χάνονται 260.000 θέσεις εργασίας

Τρομακτική απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα φέρει το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά, τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα της MARC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 65,1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και δηλώνουν ότι θα μειώσουν προσωπικό θα ήταν διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, εφόσον υπήρχε μια επιδότηση του εργασιακού κόστους.

Σοκ προκαλεί και η διαπίστωση ότι περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο.

Το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν 11.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο συνολικά σε 67.000.

Ερευνα
Με βάση την έρευνα, η οποία έχει επεξεργαστεί το πιο μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι θα χαθούν 260.000 θέσεις εργασίας.

Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλαδή το 25,8% θεωρούν ότι θα κατεβάσουν ρολά μέσα σε έναν χρόνο. Εξι στις δέκα επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους επόμενους μήνες, ενώ το 53,4% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

Ο τζίρος κατέγραψε μέση μείωση της τάξης του 34,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών είναι πολύ μεγαλύτερος για τις μικρές επιχειρήσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » " “Αργός θάνατος στην αγορά” - Κατέβασαν ρολά 68.000 επιχειρήσεις "

''Τέλοςι'' η δωρεάν υγεία

Καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στον τομέα της υγείας

Περικοπές δύο δισ. ευρώ στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τα Νέα", παράλληλα, μελετάται και η καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται τα προνοιακά επιδόματα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2500 ευρώ, εξαιρώντας παράλληλα από τις περικοπές κάθε συνταξιούχο με αποδοχές 1.400-15.00 ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων παραμένει ανοιχτός και στη νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, η οποία έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής, θα επιχειρηθεί να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι πέντε προτάσεις προς εξέταση
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας με εξοικονομήσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται πέντε προτάσεις που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης.

Ακόμα μελετάται αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που εκτινάσσουν τη δαπάνη στα ύψη, χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα ''πρώτης γραμμής'', αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Επιπλέον προωθείται και η συμμετοχή στα νοσήλια. Πρόκειται για μέτρο που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα.

Αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση σε ιδιώτες, ενίσχυση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων είναι κάποιες από τις προτάσεις που εξετάζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009.

Διαβάστε Περισσότερα » " ''Τέλοςι'' η δωρεάν υγεία "

Χωρίς τελειωμό οι απαιτήσεις της Τρόικα

Μορφή Λερναίας Ύδρας παίρνουν οι απαιτήσεις της Τρόϊκα, αφού μετά το «μαχαίρι στο λαιμό» που έβαλαν στην Κυβέρνηση απαιτώντας μεταρρυθμίσεις, τώρα εμφανίζονται μη ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες που γίνονται.

Ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει περισσότερες δόσεις στην πληρωμή των φόρων εισοδήματος και για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα δεν ικανοποιήθηκε από τα «δημοσιονομικά ισοδύναμα» που της αντιπρότεινε η κυβέρνηση και πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε παραγγελίες και προμήθειες του Δημοσίου.

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να είναι πολύ σκληρές και οι Τροϊκανοί πολύ διαβασμένοι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, φαίνεται όμως ότι δεν αγνοούν βασικά προβλήματα όπως τα ταμειακά προβλήματα στις παραγγελίες των υποβρυχίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το θέμα εξετάστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και εκπροσώπος της ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες και έχει επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία των παραγγελιών για τα τέσσερα υποβρύχια. Η μία παραγγελία αφορά συντήρηση και οι υπόλοιπες τρεις έχουν σχεδόν πληρωθεί με 2,3 δισ. ευρώ με 80 εκατ. ευρώ να υπολείπονται.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα ναυπηγεία είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κάτι που προκαλεί αμφιβολίες στο ΠΝ για το αν τα υποβρύχια συντηρούνται και φυλάσσονται κανονικά. Έτσι αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο του Ναυτικού που θα εξετάσει την κατάσταση.

Επίσης, για την αποπληρωμή των εργαζομένων φαίνεται να προκρίνεται μια έμμεση λύση με τους εργαζόμενους να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα για να πετύχουν κατάσχεση σε χέρια τρίτων. Δηλαδή, τα 80 εκατομμύρια να δοθούν στους εργαζόμενους με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την ανοχή της Κυβέρνησης.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς τελειωμό οι απαιτήσεις της Τρόικα "

Επίθεση Τσοχατζόπουλου στον ανακριτή

Ανακοίνωση των συνηγόρων του Τσοχατζόπουλου κατά του ανακριτή

Οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου καταφέρονται εναντίον του ανακριτή της πολύκροτης υπόθεσης, καθώς όπως αναφέρουν ''αρνείται να καλέσει τα μέλη του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και σειρά αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο 1998-2000''.
Η ανακοίνωση των συνηγόρων

''Με βαθιά έκπληξη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του πρώην Υπουργού κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου, πληροφορηθήκαμε την (σιωπηρή) άρνηση του αρμόδιου Ανακριτή του ν.4022 να καλέσει –κατόπιν σχετικού αιτήματός μας- τα μέλη του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και σειρά αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο 1998-2000. Στο αίτημά μας αυτό εμμένουμε και θα επανέλθουμε.

Θεωρούμε ότι η κύρια ανάκριση (αρθ. 246 κ.ε. Κ.Π.Δ.) που διενεργείται σε σχέση με την πολύπτυχη και πολυεπίπεδη υπόθεση Τσοχατζόπουλου στερείται έτσι κρίσιμων στοιχείων, ήτοι μαρτυρικών καταθέσεων ουσιωδών μαρτύρων που, εκ της θεσμικής θέσεώς τους εκείνη την περίοδο, είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πλήρη εξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

Η περάτωση της τακτικής ανακρίσεως χωρίς την μαρτυρική συμμετοχή των ως άνω προσώπων καθιστά την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας σε υπόθεση που απασχολεί από μηνών το πανελλήνιο λογικά και νομικά αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη των τεσσάρων διαδοχικών ομόφωνων αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. σε σχέση με την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων ''214'' (και στη συνέχεια η σχετική σύμβαση της 15/2/2000) υπήρξε απότοκος μακράς (υπερδιετούς) υπηρεσιακής και ιεραρχικής προετοιμασίας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας''.

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση Τσοχατζόπουλου στον ανακριτή "

Όλο το παρασκήνιο - Πως πιάστηκε η Ελλάδα στα «δίχτυα» του ΔΝΤ

Συγκλονιστικά στοιχεία για το απίστευτο παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στη θανατηφόρο αγκάλη του μηχανισμού στήριξης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ.

Οι πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του περιοδικού είναι καταλυτικές και αποδεικνύουν αυτό που εδώ και καιρό λέγεται και γράφεται: Ότι το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα ήταν εξ αρχής καταδικασμένο σε αποτυχία και βέβαιο ότι θα ωθήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν απόλυτη γνώση των όσων εξελίχθηκαν. παρασκηνιακά, ήδη από τον Νοέμβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονταν σε μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό. Υπενθυμίζεται ότι για μήνες μετά ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο διέψευδε τα περί συζητήσεων με το Ταμείο, αλλά υπογράμμιζε πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές του.

Το κρίσιμο όσο και εντυπωσιακό στοιχείο ωστόσο είναι ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκείνη την εποχή Ντομινίκ Στρος Καν είχε ενημερώσει επανειλημμένως τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το ένα πρόγραμμα όπως αυτό που εφάρμοζε το Ταμείο αλλού, στην Ελλάδα δεν θα έβγαινε και ότι έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συνεννοήσεις για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ο Στρος Καν επικαλέστηκε μελέτες των υπηρεσιών του σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε αδιεξόδο και σε χειρότερη κατάσταση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση των Γερμανών οι οποίοι, όπως και οι Γάλλοι, δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση διότι οι τράπεζές τους ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Την ίδια αρνητική στάση είχε και ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ. Όλοι αυτοί γνώριζαν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο, ήθελαν όμως να κερδίσουν χρόνο ώστε όταν γίνει να έχουν λάβει τα μέτρα τους και οι τράπεζες τους να έχουν «ξεφορτωθεί» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.

Οι Αμερικανοί, τηρούσαν ουδέτερη στάση διότι τα τραπεζικά τους ιδρύματα δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να μην γίνει μεγάλη αναταραχή, οπότε συζητούσαν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Ο Στρος Καν εισηγούνταν στην ελληνική κυβέρνηση να θέσει αίτημα για αναδιάρθρωση και διαβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ θα στήριζε την πρόταση παραθέτοντας στοιχεία για τη μη βιωσιμότητα του χρέους, οπότε, με το βάρος που έχει ο οργανισμός, η παρέμβασή του θα ήταν καταλυτική..

Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου μάλιστα επέμεινε να πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ και μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό όταν πλέον, μετά από μήνες εφαρμογής του προγράμματος, σχεδόν ένα χρόνο, είχε καταστεί σαφές ότι το χρέος όχι μόνο δεν καθίστατο βιώσιμο, αλλά αυξανόταν. Η άρνηση της Γερμανίας όμως συνεχιζόταν. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν για τη γνωστή υπόθεση, επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να της παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορριπτική στάση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτός από τον Τρισέ, στην ΕΚΤ, τηρούσε και ο τότε αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, απρ” ότι είναι αδύνατον να μην γνώριζε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει χωρίς «κούρεμα».

Η ευθύνη βέβαια βαρύνε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είχαν συνεχή ενημερωση για το αδιέξοδο του προγράμματος όχι μόνο από τον Στρος Καν αλλά και από τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε επίσημανει, επιπλέον στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη ήταν απαγορευτικό και ότι επιβάρυνε ακόμη περισσότερο ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως δεν έβγαινε. Επίσης ο Στρος Καν του επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ασφυκτικό και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγων που καθιστά την αποτυχία του προγράμματος βέβαιη.

Η εκτίμηση ανθρώπων που έχουν εικόνα από τις διαπραγματεύσεις εκείνη την εποχή – και αυτή η εκτίμηση είχε ειπωθεί στον Γιώργο Παπανδρέου τότε- είναι ότι αν η Ελλάδα δήλωνε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και αρνείτο να το δεχθεί, οι Ευρωπαίοι δεν θα την άφηναν να χρεοκοπήσει διότι δεν είχαν προλάβει να φτιάξουν άμυνες έναντι μιας ελληνικής κατάρρευσης. «Η Ελλάδα είχε διαπραγματευτική ισχύ τότε στα χέρια της, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν την αξιοποίησε, δέχθηκε την επιβολη ενός προγράμματος που ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη της χώρας.» Η άποψη ανθρώπων με γνώση της κατάστασης τότε και τώρα είναι ότι αν το «κούρεμα» είχε γίνει από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια εφαρμοζόταν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, όχι με ληστρικά επιτοκία και σε εύλογο χρονικό διάστημα, το δημόσιο χρέος σήμερα θα ήταν 90%.

Το ΔΝΤ, λένε αρμόδιες πηγές, παρότι είχε διαγνώσει την αποτυχία του Μνημονίου, αναγκάστηκε να συνεχίσει την εμπλοκή του στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια κρίση ενόσω τα ελληνικό ομόλογα ήταν ακόμα «απασφαλισμένη βόμβα» και διότι ακολούθησε η αποσταθεροποίηση της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τώρα που η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα υψώνει αποτελεσματικό τείχος προστασίας στην Ευρωζώνη (αν δεν το κατεδαφίσει η Γερμανία ) διευκολύνει τις όποιες εις βάρος μας αποφάσεις. Η μια εκδοχή, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των σεναρίων που συζητούνται, είναι να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ενδεχόμενως ταυτόχρονα έξοδος της χώρας από το ευρώ. Η ελληνική τιμωρία, όπως είχαν πρώτα αποκαλύψει τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, θα χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας και άλλων χωρών ως εκτόνωση της κοινής γνώμης πρκειμένου να προχωρήσει η σωτηρία των υπολοίπων. Το «κούρεμα» ούτως ή άλλως θα γίνει αφού η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμενες πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση το ΔΣ του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και γι” αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο οι χώρες να εκπονήσουν «contingency plans» ενόψει πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Εκπρόσωπος αναδυόμενης οικονομικής δύναμης είπε ότι «η λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση επιδεινώνουν τη δημοσιότητα του ελληνικού χρέους».

Εκπρόσωπος άλλου μεγάλου κράτους τόνισε ότι «ακόμα και αν το χρέος είναι 120% το 2020, δεν είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητά του χρέους και χρειάζεται OSI («κούρεμα» και στα ομόλογα του δημόσιου/ κρατικού τομέα). Στέλεχος από λατινική χώρα σημείωσε ότι «η ενεργοποίηση πόρων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βοήθησε μόνο στην αποφυγή της επιμόλυνσης άλλων οικονομιών και δεν ωφελήθηκε η Ελλάδα» και ότι η «εσωτερική υποτίμηση προκαλεί μόνο μεγαλύτερο χρέος». Άλλο μέλος του ΔΣ προέβλεψε περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, ενώ έτερο στέλεχος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα. Επίσης
κάποιος προειδοποίησε οι «το ΔΝΤ αναλαμβάνει ιστορικό ρίσκο με την έκθεσή του στην Ελλάδα». Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΕΕ υποτίμησε πόσο προβληματική είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και λόγω του μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολουμένων και ότι χωρίς ανάπτυξη το πρόγραμμα οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Επρόκειτο για έναν επικήδειο του προγράμματος και της Ελλάδας.

Όπως είναι σαφές η ελληνική τραγωδία είναι αποτέλεσμα μιας κανονικής προδοσίας από τους εταίρους, οι οποίοι εκτέλεσαν τη χώρα, και ανίκανοτητας -τουλάχιστον- της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Αν υπάρχει κάτι περισσότερο από ανικανότητα μένει να διευκρινιστεί καθώς μετά από μια καταστροφή εθνικών διαστάσεων, η οποία εξελίσσεται, είναι αδύνατον κάποια στιγμή, μάλλον σύντομα, να μην διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα οδηγήθηκε στους δημίους της.

Ομολογία – σοκ του ΔΝΤ: «Η εσωτερική υποτίμηση κατά κανόνα αποτυγχάνει»

Η αποτυχία του προγράμματος της τρόικας για τη χώρα μας ομολογείται επισήμως και από πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (16 Μαρτίου), όπου αναφέρεται ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποδειχθεί από περιπτώσεις άλλων κρατών ότι ελάχιστες φορές λειτουργεί και πάντως όχι σε κράτη που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται: «Η εσωτερική υποτίμηση είναι σχεδόν αναπόφευκτο να συνδέεται με βαθιά και μακρόσυρτη περίοδο ύφεσης και αυτό γιατί οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ρίχνουν το βάρος της προσαρμογής στην ανάπτυξη, στα εισοδήματα και στην απασχόληση. Η διάρκεια της αρχικής περιόδου προσαρμογής έχει κυμανθεί από πέντε τετράμηνα (Χονγκ Κονγκ) μέχρι 15 τετράμηνα και ακόμα περισσότερα, όπως στην Αργεντινή, ενώ το βάθος της ύφεσης ποικίλλει, από τη χαμηλή, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, ως την οικονομική κατάρρευση, η οποία συνοδεύτηκε από συντριπτικά υψηλή ανεργία και μετανάστευση, όπως συνέβη στη Λετονία.

Συχνά, οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, επιβαρυνόμενες από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Παιδεία και στην Υγεία. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις άλλων κρατών ένα δύσκολο εγχείρημα με πολύ λίγες επιτυχίες. Επιπλέον, η αντιμετώπιση ελλειμμάτων ανταγωνιστικότητας γίνεται πιο περίπλοκη στις περιπτώσεις μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών και δημοσίου χρέους, από τη στιγμή που η εσωτερική υποτίμηση λειτουργεί ως εμπόδιο στην αντιμετώπιση των
δημοσιονομικών προβλημάτων.

Από τούτες πιο σημαντικούς παράγοντες για μια επιτυχημένη εσωτερική υποτίμηση είναι η ύπαρξη μιας ανοιχτής και ευέλικτης οικονομίας και υψηλής ευελιξίας σε μισθούς και τιμές. Απαιτείται, επίσης οικονομική ολοκλήρωση εντός μιας νομισματικές ζώνης και είτε ένα αναπτυγμένο κεντρικό σύστημα αναδιανομής (Γερμανία) ή ένα περιορισμένο κοινωνικό κράτος (Χονγκ Κονγκ). Παραλλήλως, οι επιτυχημένες εσωτερικές υποτιμήσεις χαρακτηρίζονται από θαρραλέα εμπροσθοβαρή μέτρα δημοσίων δαπανών, τα οποία τυγχάνουν της υποστήριξης τόσο του πολιτικού συστήματος όσο και των πολιτών για να διατηρήσουν το καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας. Επίσης απαιτείται ένα αρχικό χαμηλό δημόσιο χρέος (…)

Οι περιπτώσεις άλλων χωρών προσφέρουν μία χρήσιμη οπτική στην πιθανή μακροοικονομική δυναμική της Ελλάδας, αν και οι αρχικές συνθήκες στη χώρα μοιάζουν δυσμενείς σε σύγκριση με την προγενέστερη διεθνή εμπειρία. Οι περισσότερες προϋποθέσεις επιτυχίας απουσιάζουν από την Ελλάδα. Στο ξεκίνημα της κρίσης η χώρα συνδύασε διψήφιο δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, αρνητική διεθνή επενδυτική θέση, μικρή εξαγωγική βάση, βαθιά ριζωμένες αγκυλώσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τεταμένο και ασταθές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Όλα αυτά δείχνουν πως μία αποφασιστική πολιτική και μία θαρραλέα εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη ώστε να λειτουργήσει η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα και θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση συνεχιζόμενη και μεγάλης κλίμακας υποστήριξη για να μετριάσει τον πόνο της διαδικασίας προσαρμογής…

ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Διαβάστε Περισσότερα » " Όλο το παρασκήνιο - Πως πιάστηκε η Ελλάδα στα «δίχτυα» του ΔΝΤ "

ΙΣΑ:Οι περαιτέρω περικοπές στο Χώρο της Υγείας με οριζόντιο τρόπο θα σημάνει ανθρωπιστική κρίσης και κοινωνική έκρηξη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση, είτε σε επίπεδο εθνικό ή ευρωπαϊκό, όπως πρόσφατα στην Task Force, ότι οποιαδήποτε μείωση πόρων για την υγεία με λογιστικά κριτήρια και όχι με υγειονομικά, επιστημονικά και ανθρωπιστικά, θα σημάνει μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική κρίση.

Επ’αφορμής δημοσιευμάτων που θέλουν καθ υπόδειξη των Τροϊκανών να περικοπούν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για την Υγεία και πάνω από 800.000.000 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, δηλώνουμε ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου υπερβαίνει τα επιστημονικά κριτήρια για το χώρο της Υγείας και θα σημάνει κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας υγειονομικών λειτουργών, υποβάθμιση της υγείας σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης και τους ασθενείς πολίτες να αναγκαστούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους, σε όσους μπορούν, ενώ στους μη έχοντες, να μένουν στο έλεος του Θεού.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα είμαστε απέναντι, ενώ θα υπάρξει συμμαχία με χιλιάδες υγειονομικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθεί «Χάρτα Υγείας του Ευρωπαίου Πολίτη», που θα εισηγείται αλλά και θα διεκδικεί από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών την εξασφάλιση της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ισότιμα για όλα τα μέλη της Ευρώπης, ανεξάρτητα, εάν έκαστη χώρα βρίσκεται ή όχι σε οικονομική κρίση.

Αυτοί που διαχειρίζονται, αυτή τη στιγμή, τις τύχες της Υγείας του Ελληνικού Λαού, θα πρέπει να αντιληφθούν, με αίσθημα ευθύνης, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να πείσουν τους συνομιλητές ώστε να διασφαλίσουν τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους μικροσυνταξιούχους, μικρομισθωτούς, ανασφάλιστους και ανέργους συμπολίτες μας, γιατί αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η προδιαγεγραμμένη ανθρωπιστική κρίση θα μετατραπεί μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν Γραμματέας

Γιώργος Πατούλης                                               Στάθης Τσούκαλος

Διαβάστε Περισσότερα » " ΙΣΑ:Οι περαιτέρω περικοπές στο Χώρο της Υγείας με οριζόντιο τρόπο θα σημάνει ανθρωπιστική κρίσης και κοινωνική έκρηξη "

Είδαν τα συν και τα πλην της ελληνικής οικονομίας

Ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ» περιλαμβάνει στα ατού της χώρας μας τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη ναυτιλία

Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα ελληνικά χρέη», στο οποίο αναφέρονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της οικονομίας μας. Στα ατού της Ελλάδας περιλαμβάνονται ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η ναυτιλία, ενώ ως πιο εμφανείς αδυναμίες προβάλλονται η παρατεταμένη ύφεση, το εχθρικό περιβάλλον για την οικονομία και το χαμηλό επίπεδο εκβιομηχάνισης.
Για τον τουρισμό επισημαίνεται ότι συνεισφέρει με 16% στο συνολικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα σχεδόν 16,5 εκατ. τουρίστες σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σε άνοδο βρίσκονται εξάλλου και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος τις ελιές και το ελαιόλαδο, το κρασί και τα καπνά. Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ανερχόταν το 2006 σε 3,7 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι έφτασε τα 4,5 δισ. Σύμφωνα με την «Τσάιτ», έχει αυξηθεί μετά την κρίση ο αριθμός των ελλήνων αγροτών κατά περίπου 40.000. Δεύτερος σημαντικότερος κλάδος μετά τον τουρισμό παραμένει η ναυτιλία στην οποία δραστηριοποιούνται περίπου 750 επιχειρήσεις. Οι έλληνες εφοπλιστές είναι ιδιοκτήτες 3.325 πλοίων και τους αναλογεί το 16% του παγκόσμιου τονάζ.
Η κεντροαριστερή εφημερίδα στα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας καταγράφει την ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο και σημειώνει τη συρρίκνωση του εθνικού προϊόντος κατά 6,2% και στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Η χώρα μας δεν θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και γενικότερα προς την οικονομία. Η «Τσάιτ» δημοσιεύει την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2011 όσον αφορά στη φιλικότητα των διαφόρων χωρών προς την επιχειρηματικότητα στην οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 100ή θέση, μόλις πάνω από την Παπούα Νέα Γουινέα! Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης περιλαμβάνονται η δυνατότητα δανεισμού, η απαιτούμενη διάρκεια για την έκδοση άδειας οικοδομής και η ευκολία ίδρυσης επιχείρησης.
Τρίτο αδύνατο σημείο της οικονομίας μας λογίζεται η αποβιομηχάνιση, καθώς ο βιομηχανικός κλάδος απασχολεί μόλις το 16% των εργαζομένων, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φοροδιαφυγή εξαιτίας της οποίας χάνει το ελληνικό κράτος περίπου 40 - 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αναφέρεται το παράδειγμα των ιδιοκτητών 180 πολυτελών σκαφών που είχαν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στην Εφορία. Μάλιστα η «Τσάιτ» προβάλλει το γεγονός ότι η κρίση δεν ακούμπησε μέχρι σήμερα τους πλούσιους Ελληνες και ότι οι δραστικότερες περικοπές αφορούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς.

«Η Ευρώπη χρωστά πολλά στην Ελλάδα»
Οι συντάκτες του άρθρου συμβουλεύουν επίσης τους γερμανούς τουρίστες να πάρουν μαζί τους ένα βιβλίο για την αρχαία Ελλάδα όταν επισκεφθούν τη χώρα μας στην οποία χρωστά πολλά η Ευρώπη. Εξάλλου καταρρίπτουν το κλισέ του τεμπέλη Ελληνα, αφού ο μέσος συμπατριώτης μας εργάζεται 44 ώρες την εβδομάδα και δικαιούται 23 ημέρες άδεια τον χρόνο, όταν ο μέσος όρος εργασίας των Γερμανών είναι 41 ώρες ενώ απολαμβάνουν 30 ημέρες ετήσια άδεια.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » " Είδαν τα συν και τα πλην της ελληνικής οικονομίας "

Αγροτική Τράπεζα ... της Ελλάδος;

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε ως οργανισμός, στις 27 Ιουνίου 1929, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος... «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος» και κυρώθηκε με τον Νόμο 4332/1929.

Το 1991, με το Ν. 1914/1990, άρθρο 26 παρ. 1, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» και έλαβε αριθμό Μ.Α.Ε. 24402/06/Β/91/39. Το μετοχικό της κεφάλαιο ύψους 146 δισ. δρχ. περίπου προήλθε από την εισφορά του συνόλου του ενεργητικού και του παθητικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 2960/8.7.1991).

Έδρα της Τράπεζας είναι ο Δήμος Αθηναίων και συγκεκριμένα η οδός Πανεπιστημίου αριθμός 23.

Η διάρκειά της ορίστηκε σε εκατό (100) έτη δηλαδή έως το 2091 και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων.

Σκοπός της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού της, είναι η εκτέλεση και η παροχή για λογαριασμό της και για λογαριασμό τρίτων κάθε τραπεζικής εργασίας και υπηρεσίας, που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικότερα του αγροτικού τομέα.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.

Πανταλάκης Θεόδωρος, Πρόεδρος

Λάζαρη Αδαμαντίνη, Αντιπρόεδρος

Ζαχαριάδης Νικόλαος, Αντιπρόεδρος - Μη εκτελεστικό Μέλος

Μούργελας Γιάννης, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος

Γούτης Βασίλειος, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος

Γανιάρης Κωνσταντίνος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Καραμίχας Τζανέτος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Αμούντζιας Κωνσταντίνος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Σαρρής Θεόδωρος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Δαβίλλας Ανδρέας, Μη εκτελεστικό Μέλος

Μπέτσης Ηλίας, Μη εκτελεστικό Μέλος

Φιλίππου Κωνσταντίνος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Αντωνόπουλος Αλέξανδρος, Μη εκτελεστικό Μέλος

Φρονίστας Πέτρος, Εκπρόσωπος Δημοσίου

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1. Σκοπός

Σκοπός της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πιστής εφαρμογής των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης σε επίπεδο Τράπεζας και Ομίλου, καθώς και η χάραξη κατευθυντήριων γραμμών και ο συντονισμός της δράσης και των ενεργειών για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας και των εταιριών του Ομίλου της.

2. Σύνθεση

Η Επιτροπή απαρτίζεται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, στην οποία συμμετέχουν:

- Ο Διοικητής - Πρόεδρος του Δ.Σ., ως Πρόεδρος,

- Τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου,

- Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στελέχη της Τράπεζας που ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης,

- Ένα (1) έως τέσσερα (4) μέλη από τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων Νομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών Υπηρεσιών, Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάλυσης & Επενδυτικών Σχέσεων, Πίστης, Μεγάλων Πελατών, Επιχειρήσεων, Δικτύου, Διαρκούς Βελτίωσης και Καταθετικών και Επενδυτικών Προϊόντων, που ορίζονται κάθε φορά με Απόφαση Διοίκησης.

3. Αρμοδιότητες

Η Εκτελεστική Επιτροπή λειτουργεί στο πλαίσιο του ισχύοντος Εσωτερικού Κανονισμού της Τράπεζας και έχει τις εξής βασικές αρμοδιότητες, που αφορούν τόσο την Τράπεζα όσο και τις ενοποιούμενες θυγατρικές της:

- Η παρακολούθηση των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης και η λήψη μέτρων για την πιστή εφαρμογή αυτών.

- Η έγκριση αρχών και διαδικασιών πιστωτικής πολιτικής.

- Η χάραξη κατευθύνσεων επιχειρηματικών σχεδίων και η λήψη αποφάσεων σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επιλογών της Τράπεζας.

- Η έγκριση συνεργασιών, ανάπτυξης τεχνολογικών υποδομών και στρατηγικών marketing της Τράπεζας.

Η Επιτροπή είναι αρμόδια και για κάθε συναφές θέμα που άπτεται στο φάσμα των προαναφερθεισών δραστηριοτήτων, καθώς και για κάθε άλλο θέμα για το οποίο θα της εκχωρηθεί σχετική εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να εκχωρεί μέρος των αρμοδιοτήτων της σε Επιτροπές που συγκροτεί η ίδια, σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε στελέχη της Τράπεζας.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ:

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ;;;

Το μετοχολόγιο της ΑΤΕ δίνει την απάντηση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 680.682.960 75,18%

ΔΕΚΑ Α.Ε. 19.333.333 2,13%

ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 205.428.151 22,69%

ΣΥΝΟΛΟ 905.444.444 100,00%

Απλά η Τράπεζα της Ελλάδος εφηύρε τον τρόπο, ούτως ώστε να γίνει με τον καλύτερο τρόπο για τον αγοραστή, εν προκειμένω με την Τράπεζα Πειραιώς, και με τον χειρότερον για τον Έλληνα πολίτη, το σύνηθες και μόνιμον “υποζύγιον”.

Διεχώρησε την Τράπεζα σε “καλή” και “κακή”, ή αλλιώς το “φιλέτο” και τα “κόκαλα”, και έδωσε (πώλησε) το “φιλέτο” στην Τράπεζα Πειραιώς και τα “κόκαλα” τα άφησε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το επιχείρημα ήταν το σύνηθες σε αυτές τίς περιπτώσεις, ότι ήταν η μοναδική συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο λύση.

«Η Αγροτική Τράπεζα θα είχε οδηγηθεί σε κλείσιμο και εκκαθάριση, εάν δεν είχε υιοθετηθεί η απόφαση για τη μεταβίβασή της στην Τράπεζα Πειραιώς», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή, είπε ο κ. Προβόπουλος, καθώς, «σύμφωνα με το Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη».

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΝ :

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕ ;;;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ :

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ “ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ” ΜΑΣ, ΑΚΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ … «ΣΠΥΡΙΑ» ;;;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟΝ :

Η ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΑΠ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΟΥ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ “ΜΝΗΜΟΝΙΟ” ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ :::

ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΕ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!

ΟΠΟΙΑ “ΧΑΡΑ” ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ !!!

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Αγροτική Τράπεζα ... της Ελλάδος; "

Δυναμική παρέμβαση ετοιμάζει ο EFSF

Παρεμβαίνει δυναμικά στην κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)! Με ανακοίνωσή του ίδιου του Ταμείου, την οποία... μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνονται οι φήμες που είχαν σαρώσει τις αγορές από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, περί επικοινωνίας στελεχών του Ταμείου με τράπεζες-μέλη για μια σειρά πιστωτικών γραμμών.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι το EFSF αναζητά παντοιοτρόπως ρευστότητα, για να μπορεί ουσιαστικά το Ταμείο να παρέμβει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, να αγοράζει κρατικό χρέος ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις στα ομόλογα των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του EFSF, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο «μαξιλάρι ρευστότητας», με κεφάλαια που το Ταμείο θα δανεισθεί από τις τράπεζες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος του ποσού ή για τους όρους.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές, άλλαξε άρδην το κλίμα και στάθηκε η αφορμή για να ανακάμψουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τρόπο εντυπωσιακό. Για του λόγου το αληθές ο FTSE 100 στο Λονδίνο τερμάτισε με κέρδη 2,21%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο +3,93%, ο CAC στο Παρίσι στο +4,38%, ενώ εκτινάχθηκαν Μιλάνο. στο +6,34% και Μαδρίτη στο +6%.

Την ίδια ώρα μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων (από 7,30% στο 6,78%) και το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,24 δολάρια, με κέρδη άνω του 1,6%.

Τέλος, έγινε γνωστό πως μετά από πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα του θα βρεθούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Δυναμική παρέμβαση ετοιμάζει ο EFSF "

Λίστες αναμονής και για φάρμακα!

Μετά τις γνωστές λίστες αναμονής ασθενών, το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας «πέτυχε» μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, τη δημιουργία λίστας… αναμονής φαρμάκων.

Εκατοντάδες Λαρισαίοι ασθενείς, παρά τη σοβαρότητα της νόσου από την οποία υποφέρουν (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.ά.) υποχρεώνονται να περιμένουν τουλάχιστον 20 ημέρες για να λάβουν τα φάρμακά τους από τον ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την υγεία τους!

Η προχειρότητα στην ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε από τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ κ.ά. έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους, με σημαντικότερα, την υποβάθμιση της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, εξέλιξη που αφορά στο βιοτικό επίπεδο αν και πιο εμφανείς επιπτώσεις είναι αυτές της ταλαιπωρίας ή της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης.

Η πρόβλεψη – επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου – για χορήγηση φαρμάκων, όπως αυτά του υψηλού κόστους, μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα στους ασφαλισμένους της υπόλοιπης χώρας. Για παράδειγμα, ένας Λαρισαίος ασφαλισμένος, έχοντας τη συνταγή του γιατρού θα πρέπει να απευθυνθεί στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ Λάρισας (πρώην ΙΚΑ). Οι φαρμακοποιοί του ΙΚΑ Λάρισας θα πρέπει να αποστείλουν τη συνταγή με ταχυμεταφορά στην κεντρική φαρμακοποθήκη του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα.

Εφόσον υπάρχει το φάρμακο, τότε αυτό θα αποσταλεί στον Λαρισαίο δικαιούχο το νωρίτερο σε 20 ημέρες. Τις τελευταίες ημέρες, πιθανόν ελλείψει χρημάτων και σε συνδυασμό με τις θερινές άδειες του προσωπικού, η αποθήκη του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα καθυστερεί ακόμη περισσότερο αφού ουσιαστικά πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της χώρας, πλην της Θεσσαλονίκης που διαθέτει δικό της φαρμακείο!

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής ξεκινά τη θεραπεία του. Υπάρχει βεβαίως και χειρότερη εκδοχή. Όπως για παράδειγμα η αποθήκη της Αθήνας να μην διαθέτει το φάρμακο και μετά επίσης από το ίδιο διάστημα των 20 ημερών να επιστρέψει στον Λαρισαίο ασθενή τη συνταγή, με την ένδειξη «στερούμεθα».

Τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταφύγει σε ιδιωτικό φαρμακείο τα οποία επίσης δεν διαθέτουν αποθέματα ακριβών φαρμάκων λόγω κόστους, ειδικά μετά την απόφαση των φαρμακοβιομηχανιών να μην χορηγούν σκευάσματα σε φαρμακεία της χώρας (σ.σ. λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση) εφόσον δεν τα εξοφλήσουν προκαταβολικά.

Ο ασφαλισμένος λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση σε συνεννόηση με τον ιδιώτη φαρμακοποιό και προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία του, προπληρώνει την αγορά του φαρμάκου και στη συνέχεια του επιστρέφονται τα χρήματα. Είναι μια πρακτική που όλο και περισσότερο ακολουθείται τελευταία από ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι.

ΑΝΑΜΟΝΗ

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, στο πρώην ΙΚΑ (και νυν ΕΟΠΥΥ) Λάρισας εκτελούνται καθημερινά από 60 έως 120 συνταγές ημερησίως, δηλαδή 1.200 συνταγές (κατά μέσο όρο) σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των συνταγών μεταβάλλεται με αφορμή και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας που φιλοξενεί ασθενείς από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, ασθενείς από την Καρδίτσα, στην απόγνωσή τους να λάβουν τα φάρμακά τους, μεταβαίνουν οι ίδιοι στη Λάρισα για να καταθέσουν τις συνταγές τους στο τοπικό ΙΚΑ έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι στο ΙΚΑ Λάρισας υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν με αφορμή και την αποθήκη φαρμάκων που διέθετε το ΙΚΑ Λάρισας αλλά το τελευταίο διάστημα, η καθυστέρηση στην εκτέλεση των συνταγών από την Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα, τα όποια αποθέματα εξαντλήθηκαν.

Από τις 18 Ιουνίου, άλλο παράδειγμα, και μέχρι χθες σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», εκκρεμούσαν 200 συνταγές Λαρισαίων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν το κάθε κουτί κοστίζει 1000 ευρώ! Στην ίδια θέση βρίσκονται και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ασθενείς με ηπατίτιδες, ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση, με μεσογειακή αναιμία και άλλες σοβαρές παθήσεις που πρέπει, λόγω της κατάστασής τους να λάβουν τα φάρμακα χωρίς καμία καθυστέρηση.

ΠΡΟΧΕΙΡΑ

Ο νέος ασφαλιστικός φορέας τέθηκε σε ισχύ χωρίς να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών ενώ έμφαση είχε δοθεί μόνο στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς. Παρά τις συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την καθημερινότητα των υπό συγχώνευση ταμείων, με αποτέλεσμα, το ΙΚΑ Λάρισας στην εν λόγω περίπτωση, να καλείται να καλύψει ανάγκες των ασφαλισμένων όλων των ταμείων που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καν να γνωρίζει τον αριθμό των ασφαλισμένων σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή το θέμα των φαρμάκων πάντως, φαρμακοποιοί και τοπική διεύθυνση των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Λάρισας επιχειρούν να λειτουργήσουν το φαρμακείο, με βάση τα νέα δεδομένα χωρίς ωστόσο κάποιος να βεβαιώνει, πόσο διάστημα απαιτείται για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να πάψει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις εξεταζόμενες λύσεις είναι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε περισσότερους από 10 νομούς, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα ενώ αυτό το διάστημα που έχει οξυνθεί το πρόβλημα της αναμονής στη χορήγηση φαρμάκων, εξετάζονται λύσεις που θα παρακάμψουν τη διαδικασία με σκοπό την ταχύτερη χορήγηση των φαρμάκων.

eleftheria
Διαβάστε Περισσότερα » " Λίστες αναμονής και για φάρμακα! "

Καταγγελίες για βόλεμα γιου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού

«Έγκυρες καταγγελίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη - ίσως και σήμερα - η ολοκλήρωση σκανδαλώδους ευνοιοκρατικής κατάταξης στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος, του γιου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού», αναφέρει σε δήλωσή του ο Θ. Δρίτσας υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα προσθέτει ότι οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε αποτύχει στις εξετάσεις και δεν συμπεριελήφθη καν στους επιλαχόντες. Όμως, με αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες ο αποτυχών … εκρίθη ως επιτυχών!

Ο κ. Δρίτσας καλεί τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Ναυτιλίας και τον Αρχηγό του Λ.Σ. - Ε.Α. να ελέγξουν άμεσα τη βασιμότητα αυτών των καταγγελιών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Καταγγελίες για βόλεμα γιου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού "

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 69χρονος για... όλο τον ποινικό κώδικα

Δείτε τι «εκκρεμότητες» με την ελληνική δικαιοσύνη είχε 69χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Σε βάρος του εκκρεμούν τέσσερα (4) Βουλεύματα (ένα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας και τρία του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης), ένα (1) ένταλμα προσωρινής κράτησης και έντεκα (11) καταδικαστικές αποφάσεις, με τα οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης δώδεκα (12) ετών, φυλάκισης δεκαεννέα (19) ετών και χρηματική ποινή 21.700 ευρώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, λαθρεμπορίας, απάτης κατά συρροή, χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση και περί επιταγών.

seleo
Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 69χρονος για... όλο τον ποινικό κώδικα "

Η ανατριχιαστική ομολογία του δράστη: "Τη χτύπησα στα βράχια γιατί αντιστάθηκε"

-Ο 21χρονος άντρας εντοπίστηκε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα στη Νέα Χαλκηδόνα και ομολόγησε την πράξη του
- Ταυτοποιήθηκε και το δεύτερο δείγμα DNA με το γενετικό υλικό που βρέθηκε στην άτυχη κοπέλα
- Σύμφωνα με πληροφορίες ο αλλοδαπός όσο η κοπέλα ήταν αναίσθητη προχώρησε σε ασελγείς πράξεις
- Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης
- Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση εξέδωσε η Χρυσή Αυγή


Το κουβάρι της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο ξετυλίχθηκε, καθώς πλέον η αστυνομία έχει στα χέρια της τον 21χρονο αλλοδαπό, πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι το άτομο που κακοποίησε και χτύπησε με πρωτοφανή αγριότητα την 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο.

Όλα έγιναν το πρωί του Σαββάτου, όταν ο νεαρός άντρας προσήχθη στην Ασφάλεια της Αττικής, αφότου άνδρες της δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής τον εντόπισαν σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, όπου διέμενε με άλλους δυο συμπατριώτες του. Οι δύο συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου περί αλλοδαπών καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν παράνομοι στη χώρα.

Οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν στην ασφάλεια, όπου και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

Από την αρχή οι έρευνες των αστυνομικών είχαν επικεντρωθεί στα άτομα που χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις εγκατέλειψαν το νησί μετά το περιστατικό. Ανάμεσα τους και οι 3 πακιστανοί που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στο διαμέρισμα της Νέας Χαλκηδόνας και προσήχθησαν στην Ασφάλεια. Ο 21χρονος μετά από πολύωρη ανακριση ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης ισχυρίστηκε πως εντόπισε στα βράχια τη μικρή που άκουγε μουσική και επιχείρησε να της κλέψει το κινητό. Η νεαρή κοπέλα αντιστάθηκε και τότε εκείνος της χτύπησε το κεφάλι στα βράχια. Η μικρή συνέχισε να αντιστέκεται και ο δράστης σε κατάσταση αμόκ συνέχισε να τη χτυπά χωρίς έλεος...

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο αλλοδαπός όταν η κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της από τα χτυπήματα, εκείνος προχώρησε σε ασελγείς πράξεις.

Ο 21χρονος έχει υποδείξει το σημείο κοντά στα βράχια που σύμφωνα με την ομολογία του, έσπευσε να ξεφορτωθεί το κινητό της 15χρονης ενώ αστυνομικοί σπεύδουν να το εντοπίσουν.Λίγο μετά τις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε η μεταγωγή του με πλοίο στη Σύρο καθώς και των δύο συμπατριωτών του.

Σύμφωνα με το kyklades24.gr κατά την άφιξή τους στο λιμάνι, επιβιβάστηκαν άμεσα σε περιπολικό της Ασφάλειας Σύρου, ενώ έξω από το πλοίο είχε συγκεντρωθεί κόσμος και τους αποδοκίμασε έντονα. Στο χώρο βρέθηκαν και μέλη της Χρυσής Αυγής. Το όχημα της Αστυνομίας έφυγε από την πύλη του λιμανιού που βρίσκεται στην πλευρά του ΚΤΕΛ για να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό από το χώρο. Ο δράστης και οι ομοεθνείς του οδηγήθηκαν στο κτίριο της Αστυνομικής Δ/νσης Κυκλάδων και στη συνέχεια θα μεταβούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

Το χρονικό της εξιχνίασης

Η αρχή του τέλους για τον αδίστακτο αλλοδαπό ξεκίνησε όταν ο εργοδότης του  κατήγγειλε στην αστυνομία πως λίγες μέρες μετα την επίθεση ο 21χρονος ζήτησε να πληρωθεί αφού σκόπευε να εγκαταλείψει το νησί προφασιζόμενος προσωπική του υπόθεση.

Ο επιχειρηματίας θεώρησε ύποπτη τη συμπεριφορά του νεαρού και προσέφυγε στην αστυνομία όπου διηγήθηκε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στο δωμάτιο που διέμενε ο αλλοδαπός και που είχε εγκαταλείψει άρον άρον αφήνοντας πίσω του προσωπικά αντικείμενα. Από αυτά έλαβαν δείγμα DNA το οποίο σε πρώτη φάση ταυτοποιήθηκε με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στην ανήλικη.

Oι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στον εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη από πληροφορίες που έδωσαν οι συμπατριώτες του στις αρχές καθώς και από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου. Μετά την προσαγωγή του υπόπτου ελήφθη δεύτερο δείγμα DNA το οποίο επίσης ταυτοποιήθηκε με τα ευρήματα στο σώμα της μικρής Μυρτούς.

Ο 21χρονος Πακιστανός εργαζόταν ως κηπουρός σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Πάρου κοντά στο σημείο που η μικρή Μυρτώ βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη.

Συνέντευξη τύπου για την υπόθεση παραχώρησε η ΕΛ.ΑΣ παρουσία του Υπουργού Νίκου Δένδια

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης της σοβαρής κακοποίησης 15χρονης ημεδαπής στην Πάρο


«H Ελληνική Αστυνομία μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση της σοβαρής κακοποίησης της 15χρονης ημεδαπής στο νησί της Πάρου.

Δράστης είναι ένας είκοσι ενός έτους αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

Σας υπενθυμίζω ότι το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιουλίου είχε βρεθεί κακοποιημένη στην περιοχή της παραλίας της Νέας Χρυσής Ακτής, στην Πάρο, η 15χρονη ημεδαπή, η οποία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή είχαν μεταβεί στην Πάρο, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, κλιμάκια Αξιωματικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης είχαν ληφθεί και δείγματα βιολογικού υλικού από τα ρούχα της ανήλικης.

Οι αστυνομικές έρευνες, μεταξύ των άλλων, είχαν επεκταθεί και στα άτομα, τα οποία αναχώρησαν τις επόμενες ημέρες από το νησί με διάφορες προφάσεις.

Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν και τρεις Πακιστανοί, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα, εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα της περιοχής Νέας Χαλκηδόνας και προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Ένας από τους προσαχθέντες και συγκεκριμένα ο είκοσι ενός έτους Πακιστανός ομολόγησε κατά την εξέτασή του την πράξη και περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο που διέπραξε το έγκλημα.

Από το δράστη ελήφθη βιολογικό υλικό, το οποίο μετά από εξέταση στο Βιολογικό Εργαστήριο DΝΑ της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών ταυτοποιήθηκε με το βιολογικό υλικό από τα ρούχα της ανήλικης.

Ο δράστης οδηγείται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου. Όπως εξακριβώθηκε ήταν παράνομα στη χώρα, όπως και οι δύο ομοεθνείς του, οι οποίοι για το λόγο αυτό, οδηγούνται επίσης στον Εισαγγελέα Σύρου.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και επικοινώνησαν στην τηλεφωνική γραμμή της Ασφάλειας Αττικής που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.» 

Από το γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

"Φτάνει πια με τους λαθρομετανάστες! Η φρικτή εγκληματική ενέργεια κατά μίας ανήλικης Ελληνίδας είχε δράστη ακόμα έναν λαθρομετανάστη. Είναι άμεση ανάγκη η σκλήρυνση σε υπερθετικό βαθμό των μέτρων καταστολής. Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα διενεργεί παράνομος αλλοδαπός. Όποιος μιλά για ρατσισμό, ας πάρει τους εγκληματίες σπίτι του. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει, είναι αυτός εναντίον των Ελλήνων". newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Η ανατριχιαστική ομολογία του δράστη: "Τη χτύπησα στα βράχια γιατί αντιστάθηκε" "

«Σαμποτάζ για την ελληνική πίστα F1»

Σαμποτάρισμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει την πρώτη πίστα Φόρμουλα 1 στη χώρα μας, στην περιοχή του Πειραιά, καταγγέλλει ο οργανισμός Dielpis Formula 1, μετά τα δημοσιεύματα για εμπλοκή Τούρκου επενδυτή.

Μερίδα του τουρκικού Τύπου έκανε λόγο για εμπλοκή Τούρκου επενδυτή στο σχέδιο Dielpis Formula 1 που έχει σαν σκοπό την δημιουργία πίστας F1 στον Πειραιά και ο οργανισμός μέσω του αρχιτέκτονα Αθανάσιου Π. Παπαθεοδώρου πήρε θέση για το θέμα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για ενέργειες που έχουν σαν σκοπό το σαμποταρίσμα της ελληνικής προσπάθειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Dielpis Formula 1:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του Τουρκικού Τύπου ότι δήθεν ζητήθηκε οικονομική και τεχνική βοήθεια από Τούρκο επενδυτή και συγκεκριμένα από τον κ. Μουμτάζ Ταχιντσιόγλου για το protject DIELPISFORMULA1 δηλώνουμε τα ακόλουθα:
1) Η DIELPISFORMULA1 είναι ο αποκλειστικός κύριος των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας (πρωτότυπη ιδέα, αρχιτεκτονικά σχέδια, επιχειρηματικό σχέδιο, σήμα, τεχνογνωσία) της πρότασης που κατατέθηκε σε Ελληνικές αλλά και διεθνείς αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΛΠΑ, FIA). Ως εκ τούτου, είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να διαπραγματεύεται με πιθανούς επενδυτές.

2) Η DIELPISFORMULA1 είναι προϊόν του Ελληνικού σχεδιασμού και έχει ήδη υιοθετηθεί από την ΕΛΠΑ και την Ελληνική Πολιτεία.

3) Η επιλογή για τη χωροθέτηση της πίστας στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλων των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών, έχει γίνει μετά από πολυετή μελέτη, και θεωρείται ιδανική έχοντας δική της ταυτότητα. Συνεπώς ΔΕΝ χρειαζόμαστε βοήθεια και συμβουλές από ανθρώπους που απέτυχαν παταγωδώς στο σχεδιασμό της εμπορικής διαχείρισης όπως συνέβη στη πίστα της Κωνσταντινούπολης. Προφανώς η δήθεν εμπλοκή Τούρκου επενδυτή εξυπηρετεί εκείνους μόνον που επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας της πίστας της Κωνσταντινούπολης.

4) Δηλώνουν ότι η DIELPISFORMULA1 ουδέποτε παραβρέθηκε σε οιαδήποτε συνάντηση με Τούρκο επενδυτή, ούτε διαπραγματεύτηκε την εκχώρηση των δικαιωμάτων της.

5) Η DIELPISFORMULA1 έχει παρουσιάσει το σχέδιο πίστας F1 αλλά και γενικότερες ιδέες ανάπτυξης της περιοχής, στον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου, προσβλέποντας στην οικονομική συνδρομή πρωτίστως από Έλληνες επενδυτές, συνεπώς σε κάθε αναφορά σε δήθεν βοήθεια από Τούρκο επενδυτή αποτελεί σενάριο φαντασία και τη ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ.

Θεωρούμε ότι οι δημοσιογραφικές αναφορές σε παρέμβαση Τούρκου επενδυτή έχει γίνει εκ του πονηρού με σκοπό το σαμποτάρισμα της προσπάθειας για δημιουργία Ελληνικής Πίστας.
Αθήνα 4/8/2012 Αθανάσιος Π. Παπαθεοδώρου Αρχιτέκτων».
Διαβάστε Περισσότερα » " «Σαμποτάζ για την ελληνική πίστα F1» "

Αλλάξαμε τον νόμο για τα ΑΕΙ γιατί δεν εφαρμοζόταν, υποστηρίζει ο Κ.Αρβανιτόπουλος

Αποφασισμένος να συγκρουστεί με συντεχνιακές νοοτροπίες δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έφερε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ.

«Κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις για εσωκομματικές σκοπιμότητας. Δημιούργησαν μία εικονική πλατφόρμα για να υπερασπιστούν τη δήθεν εκσυγχρονιστική τους πλατφόρμα» λέει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ για το νόμο.

«Η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί γιατί νομοθετούμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζουμε. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε: να εφαρμόσουμε τον νόμο. Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση» τονίζει.

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι αποφάσεις του ελήφθησαν με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα εκλέξουν συμβούλια διοίκησης και πλέον οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της κοινότητας στην οποία απευθύνεται. Είναι σταθερή μου πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με συμμετοχή και όχι με επιβολή. Ο διάλογος, λοιπόν, είναι συνεχής και ο στόχος κοινός: η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου αγαθού που λέγεται Παιδεία».

in
Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάξαμε τον νόμο για τα ΑΕΙ γιατί δεν εφαρμοζόταν, υποστηρίζει ο Κ.Αρβανιτόπουλος "

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις

Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 600 ευρώ και πάνω, από το πρώτο ευρώ, κλιμακωτά από 3% έως 10%, είναι η βασική αντιπρόταση του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα, για να γλιτώσουν το πετσόκομμα οι κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ.

Πιο αναλυτικά, το πλάνο του υπουργείου περιλαμβάνει πετσόκομμα 3% από το πρώτο ευρώ για μηνιαία ποσά συντάξεων από 600 έως 1000 ευρώ μεικτές αποδοχές, για όλα τα ταμεία ανεξαιρέτως.

Ακολούθως για συντάξεις από 1000 έως 1400 ευρώ η περικοπή θα είναι 5% και 10% για συντάξεις μεγαλύτερες των 1400 ευρώ.

Στο σκέλος του εφάπαξ η τρόικα φαίνεται ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην περικοπεί κατά 22,6% στους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, θεωρεί δεδομένο ότι θα συμπεριλάβει και τους περίπου 55.000 εργαζομένους που βγήκαν στη σύνταξη και περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα.

Δημοκρατία
Διαβάστε Περισσότερα » " Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις "

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Με τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (12.00 - 15.00) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική απεργία.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων ζητεί άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με το διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις τους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Τ.Τ..

«Οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της πρώτης Τράπεζας στην Ελλάδα και της τρίτης στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια. Το σκάνδαλο αυτό δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το επιτρέψει», αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου "

Παραιτήθηκε ο καπετάνιος του «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερατώ». γιατί δεν ήθελε να κάνει το «σωφεράκι» του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήτανε Σάββατο 21 Ιουλίου και με το που έφθασε στην Κω το «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερατώ» της εταιρείας AEGEAN FLYING DOLPHINS που κάνει το δρομολόγιο Σάμος -Πάτμος-Λειψοί-Λέρος Κάλυμνος Κω, ο 42χρονος καπετάνιος του Νίκος Χατζηνάκης, υπέβαλε την παραίτηση του στην εταιρεία, επειδή στο δρομολόγιο από Σάμο μετέφερε επιβάτη τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

«Έκανα την αντίσταση μου μας είπε, διότι δεν δέχομαι να κάνω το σωφεράκι του κ. Παπανδρέου που είναι ένας από αυτούς που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε. Πληροφορήθηκα από το λοστρόμο μου ότι στο δελφίνι λίγο πριν αναχωρήσουμε από Σάμο, είχαμε μια καθυστέρηση εκείνη την ημέρα, μπήκε επιβάτης ο κ. Παπανδρέου.

Όταν όμως μπήκα στην αίθουσα επιβατών διαπίστωσα ότι μεταξύ των επιβατών ήταν και 5 φρουροί αλλά όπως συνηθίζεται ο καπετάνιος δεν είχε ενημερωθεί. Το θεώρησα πολύ προσβλητικό και ένοιωσα ότι είμαι το σωφεράκι του κ. Παπανδρέου. Μου πέρασε από το μυαλό προς στιγμήν να δηλώσω ασθένεια αλλά σκέφθηκα τους 70 επιβάτες κυρίως αλλοδαπούς τουρίστες που ήθελαν να πάνε στον προορισμό τους.

Στη συνέχεια δήλωσα την παραίτηση μου την οποία έστειλα και γραπτή για λόγους επαγγελματικής ευθυξίας. Την δυσαρέσκεια μου, πιστεύω ότι την αντιλήφθηκε ο κ. Παπανδρέου διότι όταν συναντηθήκαμε και αλληλοκοιταχθήκαμε στην αίθουσα επιβατών πρέπει να σας πω ότι κατέβασε τα μάτια του».

Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη μετά από αυτό, διότι ενώ η πληροφορία μας ήταν πως η εταιρεία τον απέλυσε γιατί δεν δέχθηκε να μεταφέρει χωρίς εισιτήριο τον κ. Παπανδρέου, ομολόγησε ότι εκείνος παραιτήθηκε για λόγους επαγγελματικής ευθιξίας και η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση.

Ο καπτάν Νίκος Χατζηνάκης με καταγωγή από την Ικαρία είναι καπετάνιος καριέρας. Προερχόμενος από τα ποντοπόρα πλοία τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι στην ακτοπλοΐα και συγκεκριμένα στα υδροπτέρυγα της AEGEAN FLYING DOLPHINS.

Προτιμήσατε να μείνετε χωρίς δουλειά τον ρωτήσαμε;

"Ακριβώς μας απάντησε. Αυτό προτίμησα".

patmostimes
Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε ο καπετάνιος του «Φλάινγκ Ντόλφιν Ερατώ». γιατί δεν ήθελε να κάνει το «σωφεράκι» του Γιώργου Παπανδρέου. "

Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από... ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2012-13.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν στις 6.437 και ικανοποιήθηκαν 2.299 (ποσοστό 35,72%).

Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία αποσπάσθηκαν προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Δείτε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών "

ΠΟΑΣΥ: Για τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησης και διαμονής των Αστυνομικών στη Θράκη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυρίαρχη μέριμνα της Ομοσπονδίας μας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης διαμονής των συναδέλφων που αιφνιδιαστικά υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στη Θράκη αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους και παίρνοντας μαζί τους τα οικογενειακά και προσωπικά τους προβλήματα.

Σ' αυτό το πλαίσιο διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε όπως εξασφαλίστηκε για τους υπόλοιπους συναδέλφους η διαμονή τους σε ξενοδοχεία, το ίδιο να γίνει και για τους 400 συναδέλφους μας που αποφασίστηκε να διαμείνουν σε κοιτώνες της Σχολής Διδυμοτείχου, που είναι εκτός λειτουργίας και δεν παρέχει στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες, καθώς η Διοίκηση μερίμνησε γι' αυτούς να τους «στρατωνίσει» ανά πέντε σε κοιτώνες, χωρίς καθαριότητα, με αφόρητη ζέστη, χωρίς να υπάρχει ούτε καν ψυγείο για τα αυτονόητα.

Η ανθρώπινη διαμονή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και έχει να κάνει με την ύπαρξη συνθηκών για να καταστεί πρόσφορη και αποτελεσματική η αποστολή για την οποία έγιναν οι μετακινήσεις, αν και εδώ υπάρχουν ερωτηματικά. Απαξιωμένοι και υποβαθμισμένοι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποδώσουν σε οποιαδήποτε αποστολή.Μας γνωρίστηκε από την Πολιτική Ηγεσία ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είναι αρμοδιότητα της Αστυνομικής Ηγεσίας.

Εάν δεν είναι σε θέση η Αστυνομική Ηγεσία να αντιμετωπίσει αυτό το μικρό και αυτονόητο ζήτημα, πως θα αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστης; Εάν δεν είναι σε θέση να επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία για τους αστυνομικούς τι μπορούμε να προσδοκούμε;

Μετακινήθηκαν μητέρες αστυνομικοί με ανήλικα παιδιά χωρίς να ξέρουν σε ποιους θα αφήσουν την φροντίδα των παιδιών τους. Μετακινήθηκε συνάδελφος που το παιδί του πάσχει από επιληψία και δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην μετακινηθεί. Το ίδιο και για συνάδελφο που πέθαναν η γυναίκα του και οι γονείς του και δεν έχει που να αφήσει τα ανήλικα παιδιά του και αρκετές άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή από την Ηγεσία μας που δεν μπορούν τέτοια περιστατικά να έχουν μια ανθρώπινη μεταχείριση;

Επειδή πολλές φορές στην 23χρονη θητεία μας έχουμε ζήσει την υπονόμευση του συνδικαλιστικού μας αγώνα τονίζουμε ότι τα προβλήματα που αναδεικνύουμε δεν αντιμετωπίζονται με κατευθυνόμενες ανακοινώσεις κολαούζων του συστήματος.

Η Ομοσπονδία καλεί την Αστυνομική Ηγεσία να επιλύσει εντός της σήμερον το πρόβλημα της διαμονής των συναδέλφων του Διδυμοτείχου και να παράσχει μια ανθρώπινη βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά και ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η Ομοσπονδία καλεί τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ για την άμεση παρέμβασή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Όχι αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων στους συναδέλφους.
Για όλους ίδιες συνθήκες διαμονής.

Διαφορετικά η Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να προβεί σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις διαμαρτυρίας έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κυρίαρχη μέριμνα της Ομοσπονδίας μας είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης διαμονής των συναδέλφων που αιφνιδιαστικά υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν στη Θράκη αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους και παίρνοντας μαζί τους τα οικογενειακά και προσωπικά τους προβλήματα.

Σ' αυτό το πλαίσιο διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε όπως εξασφαλίστηκε για τους υπόλοιπους συναδέλφους η διαμονή τους σε ξενοδοχεία, το ίδιο να γίνει και για τους 400 συναδέλφους μας που αποφασίστηκε να διαμείνουν σε κοιτώνες της Σχολής Διδυμοτείχου, που είναι εκτός λειτουργίας και δεν παρέχει στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες, καθώς η Διοίκηση μερίμνησε γι' αυτούς να τους «στρατωνίσει» ανά πέντε σε κοιτώνες, χωρίς καθαριότητα, με αφόρητη ζέστη, χωρίς να υπάρχει ούτε καν ψυγείο για τα αυτονόητα.

Η ανθρώπινη διαμονή είναι απαραίτητη προϋπόθεση και έχει να κάνει με την ύπαρξη συνθηκών για να καταστεί πρόσφορη και αποτελεσματική η αποστολή για την οποία έγιναν οι μετακινήσεις, αν και εδώ υπάρχουν ερωτηματικά. Απαξιωμένοι και υποβαθμισμένοι αστυνομικοί δεν μπορούν να αποδώσουν σε οποιαδήποτε αποστολή.

Μας γνωρίστηκε από την Πολιτική Ηγεσία ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είναι αρμοδιότητα της Αστυνομικής Ηγεσίας.

Εάν δεν είναι σε θέση η Αστυνομική Ηγεσία να αντιμετωπίσει αυτό το μικρό και αυτονόητο ζήτημα, πως θα αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της λαθρομετανάστης; Εάν δεν είναι σε θέση να επιδείξει την παραμικρή ευαισθησία για τους αστυνομικούς τι μπορούμε να προσδοκούμε;

Μετακινήθηκαν μητέρες αστυνομικοί με ανήλικα παιδιά χωρίς να ξέρουν σε ποιους θα αφήσουν την φροντίδα των παιδιών τους. Μετακινήθηκε συνάδελφος που το παιδί του πάσχει από επιληψία και δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να μην μετακινηθεί. Το ίδιο και για συνάδελφο που πέθαναν η γυναίκα του και οι γονείς του και δεν έχει που να αφήσει τα ανήλικα παιδιά του και αρκετές άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Τι είδους αντιμετώπιση είναι αυτή από την Ηγεσία μας που δεν μπορούν τέτοια περιστατικά να έχουν μια ανθρώπινη μεταχείριση;

Επειδή πολλές φορές στην 23χρονη θητεία μας έχουμε ζήσει την υπονόμευση του συνδικαλιστικού μας αγώνα τονίζουμε ότι τα προβλήματα που αναδεικνύουμε δεν αντιμετωπίζονται με κατευθυνόμενες ανακοινώσεις κολαούζων του συστήματος.

Η Ομοσπονδία καλεί την Αστυνομική Ηγεσία να επιλύσει εντός της σήμερον το πρόβλημα της διαμονής των συναδέλφων του Διδυμοτείχου και να παράσχει μια ανθρώπινη βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά και ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η Ομοσπονδία καλεί τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ για την άμεση παρέμβασή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Όχι αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων στους συναδέλφους.
Για όλους ίδιες συνθήκες διαμονής.

Διαφορετικά η Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να προβεί σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις διαμαρτυρίας έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

ypografes-poasy

Διαβάστε Περισσότερα » " ΠΟΑΣΥ: Για τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησης και διαμονής των Αστυνομικών στη Θράκη "

Έντονες αντιδράσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή για τη μεταφορά μεταναστών

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και της Κομοτηνής η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μεταφέρει περισσότερους από 500 μετανάστες από την Αμυγδαλέζα στις σχολές αστυφυλάκων των δυο νομών της Θράκης. Οι πρώτοι μετανάστες μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ κάτω από απόλυτη μυστικότητα και όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων η κίνηση αυτή αποτελεί την αρχή του τέλους για την κατάργηση των σχολών αστυφυλάκων.

Χθες στις 01.00 τα ξημερώματα μετά από συντονισμένες ενέργειες τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης όσο και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης προχώρησαν σε ταυτόχρονη κατάληψη των εγκαταστάσεων των σχολών αστυφυλάκων σε Ξάνθη και Κομοτηνή σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφορά των λαθρομεταναστών. Στις καταλήψεις συμμετείχαν πολλοί πολίτες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών όλων των κομμάτων.

Από τις έντεκα σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, την Κομοτηνή, ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων που συγκάλεσε ο περιφερειάρχη Άρης Γιαννακίδης. Στη σύσκεψη εξετάζεται λεπτομερώς η κατάσταση ώστε να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου ν’ αποτραπεί νέα μεταφορά μεταναστών και το σημαντικότερο να μην καταργηθούν οι δυο σχολές αστυφυλάκων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Έντονες αντιδράσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή για τη μεταφορά μεταναστών "

Νοσοκομείο Βέροιας: Εγινε η δωρεά, περιμένουν τώρα το στεφανιογράφο

Ενα έργο πνοής που θα σώσει ζωές όχι μόνο στην Ημαθία αλλά σε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία, η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου με στεφανιογράφο στο νοσοκομείο Βέροιας, βρίσκεται στα σκαριά. Χάρη στη γενναία δωρεά της Βεροιώτισσας συνταξιούχου Μαρίας Σάκκα-Μπέλα, ολοκληρώνεται ο πλήρης εξοπλισμός της αίθουσας, απομένει όμως και η Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προμήθεια του στεφανιογράφου, που σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν άμεσα καρδιοπαθείς των οποίων η ζωή κρέμεται από μια κλωστή, για παράδειγμα σε περίπτωση που πάθουν έμφραγμα. Δυστυχώς, όμως, ο πληθυσμός της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας είναι ακάλυπτος, διότι τέτοια εργαστήρια διαθέτουν μόνο τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Με τη ζωτικής σημασίας προσφορά της κ. Σάκκα-Μπέλα στη μνήμη της κόρης της Αγαθής, στήνεται ένα εργαστήριο που θα ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα κοστίσει, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, 120.000 ευρώ.

Με την αγωνία στο πρόσωπο...

Το έργο όμως συναντά γραφειοκρατικά προβλήματα και ήδη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται ώστε να αποκτηθεί άμεσα ο στεφανιογράφος. «Το νοσοκομείο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει το στεφανιογράφο από άποψη υποδομής και προσωπικού αλλά την απόκτηση και έναρξη λειτουργίας του εμποδίζουν οι καθυστερήσεις στην ανάδειξη του τελικού μειοδότη. Η δωρήτρια με τα χρήματα στο χέρι και την αγωνία στο πρόσωπο περιμένει φοβούμενη μην τυχόν χαλάσει κάτι και δεν μπορέσει να ολοκληρώσει τη δωρεά», είπε στον «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, Νίκος Χατζηδημητρίου. Οπως πρόσθεσε, «οι εργασίες εκτελούνται εδώ και περίπου τρεις μήνες. Θα τελείωναν αν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Η διαδικασία για την προμήθεια του στεφανιογράφου ξεκίνησε πριν δυο μήνες και καθυστερεί λόγω των προσφυγών που κάνουν ορισμένες από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες».

Η αίθουσα, στο ισόγειο του νοσοκομείου, περιλαμβάνει γραφεία ειδικού γιατρού, μηχανημάτων και χειριστών μηχανημάτων, θα ονομάζεται «Αγαθή Σάκκα» και θα φέρει την επιγραφή: «Δωρεά Μαρίας Σάκκα-Μπέλα σε μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα, αρχιτεκτόνισσας».

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ώς τα τέλη του 2012 και θα μειώσει κατά 50% το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση και θεραπεία των καρδιοπαθών. «Για να διακομιστεί ένας ασθενής από τη Φλώρινα σε αιμοδυναμικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, περνούν τρεις ώρες. Δεν προλαβαίνει καν να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Είναι απαγορευτικό! Το όφελος θα είναι τεράστιο για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής. Μόνο από τη Βέροια μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 250 ασθενείς το χρόνο για στεφανιογραφία», επισήμανε στον «Α» ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Βογιατζής.

Η ανάγκη επίσπευσης της προμήθειας του στεφανιογράφου συζητήθηκε, με άλλα κρίσιμα θέματα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο διοικητής του ιδρύματος με το βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη.

agelioforos
Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Βέροιας: Εγινε η δωρεά, περιμένουν τώρα το στεφανιογράφο "

Δένδιας: Η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς" θα συνεχιστεί

Για επιχείρηση «ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας» μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς», η μαζική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών σε Αθήνα και Έβρο.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία προσωρινή επιχείρηση και δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα επιστρέψουμε στην χαώδη κατάσταση του Κέντρου, θα εξαλείψουμε σκηνές που προσβάλλουν τον πολιτισμό της Αθήνας, είπε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. εστιάστηκαν στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, στο Σταθμό Λαρίσης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και την οδό Μενάνδρου.

Επίσης, έγιναν έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα και χώρους όπου ζουν -συχνά σε πολύ κακές συνθήκες- αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στην Αθήνα έγιναν 1.500 προσαγωγές και 500 συλλήψεις. Όσοι από τους συλληφθέντες βρίσκονταν παράνομα στη χώρα θα μεταφερθούν στην Αμυγδαλέζα, από όπου απομακρύνθηκαν οι 200 μετανάστες που κρατούνταν εκεί.

Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στις Σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Επιχείρηση έγινε και στον Έβρο, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκαν και 1.800 συνοριοφύλακες υπό το φόβο νέου κύματος μεταναστών, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία. Στην επιχείρηση στον Έβρο συμμετέχουν συνολικά 2.500 αστυνομικοί.

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς" θα συνεχιστεί "

Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί...

Ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε ακόμα με το αν θα «βήξει» η Τρόικα, την ίδια ώρα γίνονται δηλώσεις που επιβεβαιώνουν τα κατά καιρούς γραφόμενά μας, ότι δηλαδή βαδίζουμε... μπρος ολοταχώς προς τη δημιουργία ενός κέντρου αποφάσεων για όλο τον πλανήτη. Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο.

Τα λεγόμενα του Σίμον Πέρες σε βαρυσήμαντη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» είχαν έντονο άρωμα παγκοσμιοποίησης: «Όλες οι χώρες αλλάζουν διότι άλλαξε ο κόσμος. Κανείς δεν έχει επιλογή. Είτε θα περάσει στη σύγχρονη εποχή ή θα μείνει πίσω, φτωχός και ασήμαντος. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις οικονομίες τους. Ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει για το Ισραήλ, ισχύει για την Ιταλία, την Ισπανία και όλους. Αντί για εθνική οικονομία έχουμε παγκόσμια οικονομία. Καμία χώρα δεν μπορεί να γλυτώσει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Και καμία χώρα δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Έχουμε παγκόσμια οικονομία χωρίς παγκόσμια κυβέρνηση και εθνικές κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο των οικονομιών τους.»

Τι παραπάνω θέλουμε ν’ ακούσουμε; Εν ολίγοις ο Πρόεδρος του Ισραήλ φωτογράφισε την ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιου κέντρου αποφάσεων, αφού οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ελέγχουν πια τις οικονομίες τους. Μάλιστα όποιος αντισταθεί στις αλλαγές θα μείνει φτωχός, εκτιμά ο Πέρεζ. Δεν είναι όμως το Ισραήλ που οργανώνει το συγκεντρωτισμό πλούτου και εξουσιών. Στη συνέντευξη γίνεται απλά ανακοίνωση του σχεδίου της παγκόσμιας διαπλοκής των μεγάλο-ιδιωτών και όχι μόνο. Απλά κάποιες χώρες θεωρούν ότι θα τους δοθεί εξέχοντας ρόλος την επομένη μέρα.

Η κακή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, η οποία υπερίσχυσε των όποιων φιλοδοξιών για αγνή συναδέλφωση των λαών, μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως είχαμε γράψει, μόνο με πολυδιάστατη πολιτική μεταξύ κρατών, των οποίων τα συμφέροντα τέμνονται. «Δεν είμαστε πολύ μεγάλες χώρες αλλά, έχουμε μακρά ιστορία και πρέπει να συνεργαστούμε. Το μέγεθος μιας χώρας σήμερα δεν έχει να κάνει με τη γεωγραφία της αλλά, με την επιστημονική πρόοδο», δήλωσε ο Πέρεζ υπογραμμίζοντας πιο κάτω: «Το έδαφος είναι έτοιμο. Εσείς το επιθυμείτε, οι Κύπριοι το επιθυμούν και εμείς το επιθυμούμε. (…) Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ.»

Το Τελ Αβίβ δεν παρουσιάζεται διόλου αντίθετο στην προοπτική συνεργασίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια, μιας και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τα όποια κέντρα εξουσίας, επιτρέπει την μεταφορά ενεργειακών πόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που μόνο κέρδη θα επιφέρει στις δύο χώρες. Ωστόσο η Αθήνα δεν πρέπει να μείνει μόνο στη συνεργασία με Ισραήλ και Η.Π.Α., αλλά να φέρει Ρωσία και Κίνα στο «παιχνίδι» των ενεργειακών επενδύσεων, προκειμένου να μην καταλήξει εξαρτημένη σε μονοδιάστατες πολιτικές, οι οποίες βάσει ιστορικής εμπειρίας οδηγούν εν τέλει σε απώλειες.

Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο και στην περιοχή μας προωθείται από την Δύση η δημιουργία της Εύρω-Μεσογειακής Ένωσης, «σπρώχνοντας» όλο και περισσότερες χώρες στην διοικητική ένωση του πλανήτη που θα επακολουθήσει. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση το εμπόδιο της Ρωσίας -και κατά δεύτερο λόγο της Κίνας- αποτελεί πονοκέφαλο για τις Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ που δεν επιθυμούν τη λύση του Συριακού μέσω συνομιλίας με την άλλη πλευρά και αυτό φάνηκε με την παραίτηση του Κόφι Ανάν. Πέραν τούτου υπάρχει και το θέμά με το Ιράν. Η Τεχεράνη, υποστηριζόμενη από τη Μόσχα, δυσκολεύει τα γεωστρατηγικά σχέδια Ισραήλ και Δύσης και «εάν τα μη στρατιωτικά μέσα δεν επαρκέσουν υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι», θύμισε σε όλους μας ο Σίμον Πέρεζ.

Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί. Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν

pygmi
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί... "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news