facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ελεύθερος ο άνεργος πατέρας 7 παιδιών με παρέμβαση Σαμαρά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CRETALIVE, ο Μηνάς Χατζηδάκης θα εργασθεί αμισθί στο δήμο Ηρακλείου προκειμένου να ξεπληρώσει την οφειλή, ύψους 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ

Είναι άνεργος και πατέρας 7 παιδιών, όμως αντί για το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους, είδε ... τις χειροπέδες! Ο λόγος για το Μηνά Χατζηδάκη, τον Ηρακλειώτη που συνελήφθη για χρέη ύψους 5.000 ευρώ προς το δημόσιο, τη στιγμή, μάλιστα, που μεγαλο-οφειλέτες κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

Ο Μηνάς Χατζηδάκης είναι ο πρόεδρος της κίνησης Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Αικατερίνης ο οποίος βρέθηκε και άνεργος και χρεωμένος στον ΟΑΕΕ, από εμπορικό κατάστημα που διατηρούσε στο παρελθόν.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις αποκλειστικές πληροφορίες του CRETALIVE, τα "μαντάτα" κυκλοφόρησαν σε χρόνο ρεκόρ, προκαλώντας, μάλιστα, την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού, κι έτσι με παρέμβαση Σαμαρά, ο άνεργος πατέρας αφέθηκε, αργά το απόγευμα, ελεύθερος από την ΕΛ.ΑΣ. Ως λύση βρέθηκε, ο Ηρακλειώτης να εργασθεί αμισθί στο δήμο Ηρακλείου για διάστημα που αναλογεί στην οφειλή του προς το Δημόσιο.

Εν τω μεταξύ της παρέμβασης Σαμαρά είχαν προηγηθεί διεργασίες και παρεμβάσεις εκ μέρους τόσο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, όσο και του αντιδημάρχου Ηρακλείου Βαγγέλη Σισαμάκη, που πρότειναν τη λύση της αποπληρωμής του χρέους με εργασία στο δήμο. Οι κινήσεις αυτές, μάλιστα, φαίνεται πως γνωστοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου που - αν μη τί άλλο - είχε επικοινωνιακά οφέλη από την τελική έκβαση της υπόθεσης.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο άνεργος πατέρας 7 παιδιών με παρέμβαση Σαμαρά"

Στα €6,62 δισ. τα "φέσια" του δημοσίου

Το δημόσιο χρωστάει σε ιδιώτες το ποσό των 6,6 δισ ευρώ! το 55% δηλαδή από τα χρήματα που θέλει να εξοικονομίσει για τα μέτρα των 11,5 δισ ευρώ, τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει σε εμάς, που θέλει να μας τα πάρει!!!

Στα 6,62 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου έναντι 6,4 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν. Η πιο μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 2,98 δισ. ευρώ, αλλά και στα υπουργεία των οποίων οι οφειλές αυξήθηκαν από 837 εκατ. ευρώ σε 907 εκατ. ευρώ.

Στα νοσοκομεία τα φέσια προς ιδιώτες έφτασαν τα 1,63 δισ. και των υπολοίπων νομικών προσώπων στα 3,69 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το έλλειμμα περιορίστηκε 9,88 δισ. ευρώ από 11,4 δισ. πέρυσι αν και οι τόκοι αυξήθηκαν στα 9,4 δισ. ευρώ έναντι 7,3 δισ. ευρώ το 2011.

Αφαιρουμένων των τόκων το πρωτογενές έλλειμμα ήταν το α’ εξάμηνο 490 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τα έσοδα περιοριστήκαν ελαφρά στα 49,5 δισ. ευρώ από 49,9 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ το μεγάλο βάρος προσαρμογής έπεσε στις δαπάνες που μειώθηκαν δραστικά στα 49,96 δισ. ευρώ από 53,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ζητά το αργότερα έως τις 20 Αυγούστου να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προτάσεις τους για τις προβλέψεις των εσόδων του νέου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη κάθε παρέμβαση που θα γίνει στον τομέα αυτόν ως τότε.

Ο υπουργός ζητά συγκεκριμένα να υπάρξει τεκμηριωμένη πρόβλεψη των εσόδων που προσδοκούν για το επόμενο έτος και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται ''να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και των πηγών των δημοσίων εσόδων σε αναλυτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ετών 2012 και 2013, ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη των γενικότερων στόχων του προϋπολογισμού''.

Επίσης, καλούνται οι φορείς να λάβουν υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν νομοθετηθεί, καθώς και όποιες άλλες τυχόν παρεμβάσεις γίνουν στα έσοδα ως την ημερομηνία υποβολής των προτάσεων τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα €6,62 δισ. τα "φέσια" του δημοσίου"

Τετραήμερη «σιωπηρή» παράταση υποβολής δηλώσεων

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ημέρες προθεσμία έχουν... ανεπισήμως περίπου 200.000 φορολογούμενοι για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους και να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληξε «επισήμως» χθες, αλλά όπως τονίζουν πήγες από το υπουργείο Οικονομικών, το ηλεκτρονικό σύστημα του taxisnet θα συνεχίσει να δέχεται φορολογικές δηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, δηλαδή την απώλεια του αφορολόγητου ορίου (που επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ και επιπλέον φόρο) και την προσαύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 1% . Όταν όμως «κλείσει» το σύστημα τότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνο εκπρόθεσμες δηλώσεις στις εφορίες και ως εκ τούτου θα υποστούν όλες τις συνέπειες του νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά φορολογικές δηλώσεις από περίπου 5.000.000 φυσικά πρόσωπα (επί συνόλου 5,5 εκατ. υπόχρεων). Περίπου 300.000 χειρόγραφες δηλώσεις έχουν υποβληθεί στις εφορίες (και πρέπει να καταχωρηθούν από το ΚΕΠΥΟ), ενώ περίπου 200.000 φορολογούμενοι δεν έχουν καν συμπληρώσει τη φορολογική δήλωσή τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετραήμερη «σιωπηρή» παράταση υποβολής δηλώσεων"

Επιστολή νεφροπαθών Άνδρου προς τον πρωθυπουργό

Κυριε πρωθυπουργε, κοι υπουργοι υγείας και οικονομικων, κυριες και κυριοι υπουργοι, κες/κοι βουλευτες Μας υποσχεθήκατε ότι θα χτυπήσετε την γραφειοκρατία ΙΔΟΥ λοιπόν ένα από τα θέματα που με απλό τηλεφώνημα, θα κάνετε εργο ζωης, χωρις να κοστίσει στο ελληνικο κράτος ουτε ενα ευρω!

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ... ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευταί,

Πήρα το θάρρος για αυτή την επιστολή, πιστεύοντας ότι έχετε όλοι αποφασίσει να ξαναλειτουργήσει το Ελληνικό κράτος σωστά.

Είμαι νεφροπαθής και έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Σύλλογο Νεφροπαθών Άνδρου και τις 23 οικογένειες των Ανδριωτών νεφροπαθών, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση.

Από το 2000 γίνονται προσπάθειες για να ιδρυθεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο, ώστε να γυρίσουν οι νεφροπαθείς στα σπίτια τους αλλά και να δοθεί άλλος ένας προορισμός σε άλλους νεφροπαθείς για διακοπές.

Το ίδρυμα Δ. και Λ. ΜΩΡΑΪΤΗ έχει αναλάβει ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ, ώστε το Δημόσιο να μην πληρώσει ΤΙΠΟΤΑ.

Δυστυχώς όμως η γραφειοκρατία στα δύο αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, καθώς και ένας «Ανδριώτης» που για δικούς του λόγους μας βάζει εμπόδια στερούν από το νησί μας αυτό το έργο.

Επαναλαμβάνω, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας να γυρίσουμε στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας.

Είναι λυπηρό εν έτει 2012 οι νεφροπαθείς να πρέπει να εξορίζονται προκειμένου να ζήσουν.

Με τιμή

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΒΑΝΤΗ

plektani
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή νεφροπαθών Άνδρου προς τον πρωθυπουργό"

Στην πρέσα ο κατώτατος μισθός

Διάλογο - εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους ανοίγει η κυβέρνηση Στο τραπέζι αντιπρόταση από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για να προσλαμβάνονται άνεργοι αντί να αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές

Επιστολή 6 σημείων για τα εργασιακά έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης

Υπό την πίεση της τρόικας για νέες ανατροπές στο εργασιακό η κυβέρνηση ανοίγει διάλογο-εξπρές με τους κοινωνικούς εταίρους για την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για τον περιορισμό του ύψους των υπερωριών και των αποζημιώσεων για απολύσεις.

Οι δύο βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

Το ύψος των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων να καθορίζεται ύστερα από διαβούλευση με απόφαση της κυβέρνησης και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους όπως ίσχυε έως το 2011.



Οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, και ως αντίβαρο των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή.

Τις αλλαγές στους κατώτατους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ζητώντας συναίνεση και αποφάσεις έως τον Οκτώβριο.

Με την ίδια επιστολή, ο υπουργός «παγώνει» κάθε συζήτηση για την επαναφορά (με αύξηση έως και 22% όπως ζητούσε η ΓΣΕΕ) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα που ήταν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες... Προτεραιότητά μας, σήμερα, πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης», υπογραμμίζει ο υπουργός προτείνοντας την άμεση σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Υποστήριξης Κοινωνικού Διαλόγου και την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης εντός του Αυγούστου.

Ατζέντα διαλόγου

Η ατζέντα του διαλόγου, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού που εστάλη στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ περιλαμβάνει 6 σημεία:

Την εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ και την «όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαμόρφωση του θεσμικού εργαλείου των κατώτατων αμοιβών, καθώς οι άμεσες και, κυρίως, οι έμμεσες επιπτώσεις της (αυξητικής ή μειωτικής) διακύμανσης του κατώτατου μισθού επί της ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών είναι σημαντικές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σύνθετης δημοσιονομικής προσαρμογής όπως η τωρινή».

Προτείνεται η αναμόρφωση του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), υπό το φως τόσο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και της θεσμικής εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπουν προσδιορισμό κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης ή διμερείς διαπραγματεύσεις και κρατική απόφαση.

Την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας μέσω της επανεξέτασης και αναμόρφωσης των παρεμβάσεων του ΟΑΕΔ, προγραμμάτων μειωμένης απασχόλησης και κατάρτισης, της προώθησης ενός Συμφώνου για τους νέους (με πρώτο βήμα την απασχόληση 80.000 άνεργων), της νεανικής επιχειρηματικότητας κ.ά.

Ο υπουργός αντιπροτείνει, μάλιστα, αντί της προτεινόμενης από τους μικρομεσαίους αύξησης του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ, από τα 586 ευρώ σήμερα, να προσλαμβάνουν 1 ακόμα εργαζόμενο για κάθε 5 που απασχολούν Την καταπολέμηση της αδήλωτης-μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής (πάνω από 6 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ) με ενίσχυση των ελέγχων, αύξηση των προστίμων (μέχρι το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων), υποχρεωτική πρόσληψη άλλων εργαζομένων στη θέση των ανασφάλιστων κ.ά.

Τη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τη διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών βρεφονηπιακών σταθμών, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για φτωχά νοικοκυριά και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζομένων και διαχειριστή τον ΟΑΕΔ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην πρέσα ο κατώτατος μισθός"

Συμφωνία με...ενστάσεις για το πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ...!!!

Μετά την δίωρη σύσκεψη, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για το πλαίσιο των μέτρων 11.5 δισ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δηλώνει ότι έγινε δεκτή η εισήγηση του πρωθυπουργού να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 11,5 δισ.,ως αναγκαία προϋπόθεση της παραμονής στην ευρωζώνη και της δυνατότητας για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ο Ευ. Βενιζέλος δημοσιοποίησε την διαφωνία του με την στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, ενώ ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι κοινός άξονας είναι η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύνατων.

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία, αυτή είναι η καλύτερη λύση για την χώρα. Αν ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων 11,5 δισ ευρώ, θα δεχτώ αυτή την εκτίμηση, καθώς ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη των

χειρισμών, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές για την ΝΔ, αφού όπως είπε : «εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση Παπαδήμου…Θα τιμήσουμε την συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης».



Πρόσθεσε επίσης μια σειρά προϋποθέσεων που θεωρεί ότι θα πρέπει να συνοδεύουν το πακέτο:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα. Έχουμε πει ποια είναι αυτά στο οικονομικό επιτελείο.

2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα. Μόνο η ρευστότητα επιτρέπει να κινηθεί η αγορά, να γίνουν κάποιες επενδύσεις, να μειωθεί κάπως η ανεργία. Μέτρα για τον έλεγχο των τιμών, μέτρα για την προστασία των ανέργων, την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά...Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε με δριμείς χαρακτηρισμούς σε όσους του επιτέθηκαν προσωπικά το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίζοντας «χυδαίες και ανιστόρητες» τις επιθέσεις από τους «κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες» για μειωμένη ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε:

«Θα υπάρξει από την μεριά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο αποτελεί κοινή επιλογή μας είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία.

Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τη συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Η προγραμματική μας συμφωνία, η προγραμματική σύγκλιση των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει στο ακέραιο».

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση-«Δήθεν διαφοροποιήσεις»

Για «δήθεν διαφοροποιήσεις» εντός της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και την αγωνία μην θυμώσει η τρόικα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα και προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε ότι η μόνη σωτήρια στρατηγική για την χώρα, ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την ακύρωση και αντικατάσταση του μνημονίου.

Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία με...ενστάσεις για το πλαίσιο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ...!!!"

Υπόθεση... κατασκοπείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Κρατείται από την περασμένη Παρασκευή στη ΓΑΔΑ και κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων!

Μόνο έκπληξη και απορία μπορεί να προκαλέσει η υπόθεση που αποκαλύπτεται στο Γενικό Λογιστήριο της Κράτους. Την περασμένη Παρασκευή, άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβαν τμηματάρχη του ΓΛΚ στο γραφείο του, στην οδό Πανεπιστημίου.

Κατηγορείται για διαρροή εγγράφου σε μια ιστοσελίδα και ένα blog, αποκαλύπτει η Καθημερινή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο, ένα non paper με πληροφορίες που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα χρησιμοποιούσε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το non paper αυτό είχε σταλεί μέσω e-mail μόνο σε τέσσερις ανθρώπους: στον κ. Σταϊκούρα, στον κατηγορούμενο και σε ακόμη δυο υπαλλήλους.

Το κείμενο που διέρρευσε την περασμένη Πέμπτη και δημοσιεύθηκε στο internet ήταν φωτοτυπία ή φωτογραφία από εκτύπωση που είχε κάνει ο τμηματάρχης. Μοιραία, στο επάνω μέσω του εγγράφου, φαίνονταν τα στοιχεία του.



Επικαλούμενη πήγες με γνώση του θέματος, η Καθημερινή αναφέρει ότι ο τμηματάρχης άφησε το επίμαχο non paper πάνω στο γραφείο του και στη συνέχεια, υπάλληλος του ΓΛΚ το διέρρευσε στο διαδίκτυο.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με την διαρροή του εγγράφου. Στέλεχος του ΓΛΚ δήλωσε στην Καθημερινή πως την ίδια μέρα (Παρασκευή) διέρρευσαν έγγραφα κι από άλλες διεύθυνσης στο διαδίκτυο. Εκτίμησε δε ότι άγνωστο άτομο μπήκε στο γραφείο συγκεκριμένης υπαλλήλου, πήγε το έγγραφο και το παρέδωσε αυτούσιο σε ιστοσελίδα.

Η σύλληψή του έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στις 11 Ιουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στην αναφορά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στρεφόταν κατ’ αγνώστων και ζητούσε την ποινική δίωξη όσων ευθύνονται για σειρά διαρροών απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών σε ιστοσελίδες και blogs.

Η αποκάλυψη έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την καταγγελία του κ. Σταϊκούρα πως είχε παραβιαστεί το γραφείο του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο τμηματάρχης έχει ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και σήμερα το μεσημέρι απολογείται στην 8η ειδική ανακρίτρια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση... κατασκοπείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους"

Συνέλαβαν άνεργο Ηρακλειώτη πατέρα 7 παιδιών για χρέη... 5.000 ευρώ στο δημόσιο

Στα κρατητήρια για χρέη... 5.000 ευρώ προς το δημόσιο οδηγήθηκε ένας άνεργος Ηρακλειώτης πατέρας 7 παιδιών την ίδια στιγμή που μεγαλο - οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο κράτος συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της κίνησης Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Αικατερίνης Μηνά Χατζηδάκη ο οποίος διατηρούσε στο παρελθόν εμπορικό κατάστημα και φόρεσε χειροπέδες για βεβαιωμένα χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Η είδηση προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό καθώς ο γνωστός για την κοινωνική του δράση Ηρακλειώτης κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή αφού αδυνατεί να καλύψει το χρέος του απευθύνοντας έκκληση βοήθειας σε κοινωνικούς φορείς και πολίτες.

Για το θέμα αναμένεται να ζητήσει ενημέρωση και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτή την υπόθεση ανέφερε στο PrismaNews ο κ. Βαρδάκης.

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέλαβαν άνεργο Ηρακλειώτη πατέρα 7 παιδιών για χρέη... 5.000 ευρώ στο δημόσιο"

Είμαστε δεύτεροι στην ανεργία, σύμφωνα με την Eurostat!

Αποθαρρυντικά είναι τα ποσοστά της ανεργίας σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.Η χώρα μας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Συγκεκριμένα το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 22,5% για τον Απρίλιο του 2012.

Αύξηση 6,3% σημείωσε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ είναι της Ισπανίας στο 24,8% για τον Ιούνιο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Αυστρία με 4,5% και ακολουθεί η Ολλανδία με 5,1%. Γενικά στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 1,2% ενώ στην ΕΕ το 10,4 για τον Ιούνιο του 2012.

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους 52%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου ενώ στους άνδρες φτάνει το 20% και στις γυναίκες το 26%.

Παρά τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό ανεργίας παραμένει στην κορυφή του καταλόγου της Eurostat.

Είναι αναγκαίο να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αν δούμε την αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι απαρραίτητο να ξαναεξεταστεί η κατεύθυνση των μέτρων πριν το ποσοστό της ανεργίας από δεύτερο στην ΕΕ γίνει πρώτο.

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Είμαστε δεύτεροι στην ανεργία, σύμφωνα με την Eurostat!"

Εισοδηματική ενίσχυση 300 ευρώ για μαθητές δημοτικού και γυμνάσιου

Τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που έχουν χαμηλά εισοδήματα και παιδία που πηγαίνουν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί-μαθητή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ανήλικα τέκνα που φοιτούν σε δημόσια σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.

Ως υποχρεωτική εκπαίδευση, νοείται η φοίτηση του μαθητή στις τάξεις του δημοτικού σχολείου και του γυμνασίου. Η εισοδηματική αυτή ενίσχυση παύει να καταβάλλεται μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης του μαθητή και σε κάβε περίπτωση με την συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του.



Όπως αναφέρει η απόφαση με τη λήξη του σχολικού έτους οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο διευθυντή του οικείου σχολείου, ο οποίος εκδίδει ειδική βεβαίωση.

Οι αιτήσεις διαβιβάζονται στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία μετά την συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από τα σχολεία που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα αυτής, εκδίδει τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, συντάσσει την κατάσταση πληρωμής, ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών και τα προωθεί στις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος.

Απαραίτητη για την διαδικασία είναι η βεβαίωση του διευθυντή δημόσιου σχολείου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την οποία να προκύπτει η εγγραφή του μαθητή σε τάξη υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων κατά το σχολικό έτος που έληξε.

Ακόμη, απαραίτητο είναι το αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ίδιου έτους (Έντυπου Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την Εφορία.

Οι ανωτέρω δαπάνες δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βαραίνουν τους οικείους ειδικούς φορείς του προϋπολογισμού των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

24h
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισοδηματική ενίσχυση 300 ευρώ για μαθητές δημοτικού και γυμνάσιου"

Προειδοποίηση Άγκυρας προς εταιρείες και χώρες για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία κάλεσε τις ξένες εταιρείες και τις χώρες στις οποίες ανήκουν αυτές να αποσυρθούν από το διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η περιοχή των ερευνών ταυτίζεται εν μέρει με την υφαλοκρηπίδα της στη Μεσόγειο και ότι δικαιώματα επί των πηγών ενέργειας στη Μεσόγειο έχει και το ψευδοκράτος, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα “Ακσάμ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική προειδοποίησή του ανέφερε ότι “η περιοχή των ερευνών είναι αμφισβητούμενη και δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις και έρευνες. Εάν δεν θέλετε να διαταραχθούν οι σχέσεις μας, αποσυρθείτε από το διαγωνισμό”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η προειδοποίηση έγινε προς 15 χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Αγγλία και η Νορβηγία, ενώ υπενθυμίζει ότι παρόμοια προειδοποίηση είχε γίνει στο παρελθόν και προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η “Ακσάμ” αναφέρει ότι “η ελληνοκυπριακή διοίκηση η οποία έχει αναλάβει τον Ιούλιο την προεδρία της ΕΕ, επιθυμεί να ξεκινήσει τις δεύτερες γεωτρήσεις προτού τερματιστεί η προεδρία”, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να προβεί σε προειδοποιήσεις, πράγμα που κάνει από τον περασμένο Μάιο.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι “ένα τμήμα των θαλάσσιων περιοχών οι οποίες σχετίζονται με το δήθεν διαγωνισμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νότιας Κύπρου συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές”.

Εάν οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου προβούν στο μέλλον σε δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι εταιρείες αυτές αντιμέτωπες με το ψευδοκράτος και την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας και να προκληθούν ανεπιθύμητες εντάσεις, προσθέτει.

«Καλούμε τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να κινηθούν με σωφροσύνη και να αποσυρθούν από το διαγωνισμό”, καταλήγει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Άγκυρας προς εταιρείες και χώρες για την κυπριακή ΑΟΖ"

Σε δίκη για κακουργήματα 49 άτομα για τη "φούσκα" του 1999

Το εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, δείχνει -μετά από 13 χρόνια- η Δικαιοσύνη, σε 49 άτομα για την υπόθεση με τις μετοχές-«φούσκες» του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999-2000. Πρόκειται για «παρακλάδι» του σκανδάλου με τις μετοχές -φούσκες και μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη κ.ά. που εμφανίζονται να πρωταγωνίστησαν σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία είχε διερευνηθεί από την 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και με αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων είχε καταλήξει σε πλημμεληματικές κατηγορίες, ο φάκελος του χρηματιστηρίου άνοιξε και πάλι το 2006 όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρ. Λακαφώσης ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων. Αρχικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 67 άτομα για αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετά από σχετική πρόταση του κ. Λακαφώση, όμως η υπόθεση μετά από έφεση κατά του βουλεύματος παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Ηχηρά ονόματα

Σχεδόν 2 χρόνια μετά οι δικαστές με ένα βούλευμα άνω των 900 σελίδων απέρριψαν τις εφέσεις των κατηγορουμένων και διέταξαν να παραπεμφθούν σε δίκη οι 49 από τους αρχικούς 67 κατηγορουμένους για τα αδικήματα της απάτης κατʼ επάγγελμα και συνήθεια, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και υπεξαίρεσης 19 δισεκατομμυρίων δραχμών (57 εκατομμύρια ευρώ).

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι Παναγιώτης Κονταλέξης, Παναγιώτης Πανούσης, Γιώργος Μπατατούδης, Κωνσταντίνος και Χρυσή Στέγγου, Σπύρος Τασόγλου, Δημήτρης Ράνιος κ.ά Στο βούλευμα, που υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Λιακόπουλου , επισημαίνεται ότι «σκοπός των κατηγορουμένων ήταν με τη δημοσίευση και τη διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Προηγουμένως, πέτυχαν να πλήξουν την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς οι καταχωρημένες στους πίνακες τιμές των μετοχών αλλά και άλλοι συναλλασσόμενοι που δεν γνώριζαν τις μεθοδεύσεις, θεωρούσαν τις ανακοινωθείσες τιμές ως αντιπροσωπευτικές της πραγματικής αξίας των μετοχών».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη για κακουργήματα 49 άτομα για τη "φούσκα" του 1999"

Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων

Για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής, καταδικάσθηκε η Ελλάδα, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα Ιμπραήμ Μαχμούντι και της οικογένειας του.

Η εκδικασθείσα υπόθεση αφορούσε, τις συνθήκες κράτησης του Μαχμούντι, της γυναίκας του που ήταν οκτώ μηνών έγγυος και των τεσσάρων ανήλικων τέκνων τους, που κλείσθηκαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών Παγανή της Λέσβου, μετά τη διάσωση τους από πλοίο του Λιμενικού, κοντά στη Λέσβο.

Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν ο Μαχμούντι, η έγγυος γυναίκα του, άλλα μέλη της οικογένειας του και τέσσερα ανήλικα παιδιά, άρχισε να μπάζει νερά και αν δεν διασώζονταν από το Λιμενικό, θα είχαν πνιγεί στο Αιγαίο, παρασυρόμενοι από το πλοιάριο που βυθίσθηκε.

Εξετάζοντας την προσφυγή τους, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές όλες τις αιτιάσεις τους για τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης τους στο κέντρο της Παγανής και κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για μία ακόμη φορά ότι λόγω ελλείψεων στο ελληνικό δίκαιο, δεν υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων που κρατούνται ενόψει της απέλασης τους.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει από 12.000 ευρώ στον Μαχμούντι και στο κάθε μέλος της οικογένειας του για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο εξαπολύει δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές τόσον για τις συνθήκες κράτησης που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο όσον και για την αδυναμία τους να δώσουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πετύχουν δικαστική συνδρομή για τη μη απέλαση τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων"

Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση με «αιχμή» ΟΠΑΠ και Τ Τ

Την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως διεφάνη και στη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει μία κίνηση με «υψηλό συμβολισμό», δηλαδή να δώσει το μήνυμα στους δανειστές της χώρας και γενικότερα στις αγορές ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και αν οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

"«ροτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ και του ΟΠΑΠ», είπε την Τρίτη στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι στις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης τα κρατικά λαχεία και το Κέντρο Τύπου (IBC).

Η πηγή είπε πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους για το ΤΤ και δεν απέκλεισε εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του ΟΠΑΠ αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση με «αιχμή» ΟΠΑΠ και Τ Τ"

Χωρίς δικηγόρους η υπογραφή συμβολαίων

Τέλος στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις ενδέχεται να επέλθει στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και της αναθεώρησης του Κώδικα περί Δικηγόρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Το σχέδιο αναθεώρησης του Κώδικα παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στην επικείμενη αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο στοίχημα επιτάχυνσης στην εκδίκαση αστικών υποθέσεων.

Αίσθηση, πάντως, φέρεται να έχει προκαλέσει στους αξιωματούχους της τρόικας η ισχύουσα πρόβλεψη να παρίστανται δικηγόροι και από τις δύο πλευρές στη διάρκεια υπογραφής συμβολαίων. Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει και αμοιβή των δικηγόρων ως ποσοστό επί της αξίας της συμβολαιογραφικής πράξης, θεωρήθηκε ελληνική πρωτοτυπία. Ωστόσο, εμφανίστηκαν να κατανοούν πως οι όποιες αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης χρειάζονται κάποιο χρόνο και πρέπει να γίνουν με προσεκτικά βήματα.

Ηδη, στην κατεύθυνση αυτή, έχουν για παράδειγμα καταργηθεί οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων για παραστάσεις στα δικαστήρια, αν και παραμένουν οι λεγόμενες νόμιμες αμοιβές σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγγραφη συμφωνία για το ποσό μεταξύ δικηγόρου και εντολέα.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η τρόικα για τους ρυθμούς στις διοικητικές δίκες, καθώς εκτιμάται πως τα Διοικητικά Εφετεία έχουν κατορθώσει να πιάσουν τους στόχους που είχαν τεθεί. Αντιθέτως, καθυστερήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στις πολιτικές δίκες και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σειρά μέτρων.

ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ. Μεταξύ των προωθούμενων αλλαγών προβλέπεται η εφαρμογή ενός συστήματος το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως φίλτρο για τις υπό εκδίκαση υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν τυχόν αβάσιμες ή απαράδεκτες αγωγές θα μπαίνουν στο αρχείο και δεν θα επιβαρύνουν τα αστικά δικαστήρια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των υπόλοιπων υποθέσεων. Οι αλλαγές θα περιληφθούν στον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Οπως μάλιστα αναφέρεται, οι τροποποιήσεις στους δύο Κώδικες δεν αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά επιλογές του υπουργείου με τις οποίες συμφωνεί η τρόικα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ωστόσο από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα προβλήματα που δημιουργούνται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία εξαιτίας των ελλείψεων σε δικαστές αλλά και δικαστικούς υπαλλήλους. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας φάνηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις μέσω μετατάξεων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες που πιθανώς θα συγχωνευθούν.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς δικηγόρους η υπογραφή συμβολαίων"

Στα χέρια του Μαρινόπουλου τα Καρφούρ.

Το ΟΚ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ανάληψη του αποκλειστικού ελέγχου της αλυσίδας Καρφούρ-Μαρινόπουλος, έλαβε ο Όμιλος Εταιρειών Μαρινόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η συγκεκριμένη συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό µε τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς, σύμφωνα με την Επιτροπή, “αφορά σε μεταβολή στη δομή και ποιότητα του ελέγχου επί της εταιρίας Καρφούρ-Μαρινόπουλος (μεταβολή από κοινού σε αποκλειστικό έλεγχο), χωρίς να μεταβάλλονται ουσιαστικά η διάρθρωση της αγοράς και οι υφιστάμενες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική επικράτεια”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια του Μαρινόπουλου τα Καρφούρ."

Ξαφνική εμπλοκή στην κυβέρνηση

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας των μέτρων, που θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, εκδηλώθηκε ξαφνικά η πρώτη εμπλοκή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους επιτελείς της τρόικας ότι δεν συναινεί στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων

Μπροστά στο κρισιμότερο τεστ για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει «ξαφνικές εμπλοκές» και να χαράξει ασφαλή «γραμμή πλεύσης» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, επιλέγοντας τη βέλτιστη λύση για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., βρίσκεται η... τριεθνής, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση και το σχέδιό της, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα «καυτά διλήμματα» και με τον χθεσινό πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων, αλλά και με την ανάγκη για οριστικές αποφάσεις σχετικά με το νέο πακέτο, όσο παραμένει εν Αθήναις το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας.

Είναι προφανές ότι η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «ενημέρωσε» με ευθύ τρόπο (για μετωπική σύγκρουση μιλούν οι περισσότεροι) την τρόικα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία, προκάλεσε αίφνης εμπλοκή στην κυβέρνηση.

«Πού το πάει ο Βενιζέλος;» ήταν η ερώτηση που επαναλάμβαναν κυβερνητικά χείλη τις απογευματινές ώρες και πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εκδώσει μια ολιγόλογη αλλά περιεκτική δήλωση ως απάντηση στο ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, ενώ λίγη ώρα πριν η τελευταία παράγραφος του non paper από την Ιπποκράτους ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία

«Είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό.

Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση της ηγεσίας στην πραγματικότητα, που δεν παρέλειψε βεβαίως νωρίτερα να σημειώσει ότι η πίεση για τα νέα μέτρα δεν θα σταματήσει πουθενά αν τώρα... ενδώσει η κυβέρνηση, χωρίς δηλαδή διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.

Οι καλά γνωρίζοντες την «ακτινογραφία» των κινήσεων της νέας κυβέρνησης και των τριών κομμάτων λένε ότι η πρώτη κρίση μπορεί να καθαρίσει το θολό τοπίο ή μπορεί να οδηγήσει σε μια ανυπόφορη και καταστροφική καταιγίδα για τη χώρα, αν δεν αναζητήσουν και βρουν το ίδιο δευτερόλεπτο τη «χρυσή τομή».

Υποψίες
Για την... καταιγίδα είχαν υποψίες από το βράδυ της Δευτέρας οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα βάρυνε περισσότερο κατά τη σύσκεψη των τριών προχθές, όταν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έφερναν αντιστάσεις στα μέτρα κυρίως για τις συντάξεις και τους μισθούς.

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι στη σύσκεψη καταγράφηκε εμπλοκή όταν ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορεί να προωθηθεί η στρατηγική των 2+2, άποψη που είχε ο ίδιος αποκτήσει από τις συνομιλίες του με την τρόικα.

Τότε, ο εισηγητής του πακέτου, αρμόδιος υπουργός Γ. Στουρνάρας, αλλά και ο κ. Σαμαράς, μη κρύβοντας την έκπληξή τους, πρότειναν να τηλεφωνήσουν για να λυθεί το «μυστήριο» και να μη μείνει μια τόσο σοβαρή εκκρεμότητα στους επικεφαλής της τρόικας.

Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ, με... παραίνεση -επιμένουν οι πηγές- του κ. Βενιζέλου, ο οποίος βέβαια χθες το μεσημέρι προχώρησε σε μετωπική σύγκρουση κατά τη συνάντηση με την τρόικα.
«Τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους.

Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο, διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο», έλεγε η άτυπη ενημέρωση μετά τη συνάντηση Βενιζέλου με την τρόικα.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Το ρίσκο Βενιζέλου και οι αντιδράσεις
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βενιζέλος είχε κάνει σαφές ένα... κλικ πριν μιλώντας στους βουλευτές του ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, ενώ αργότερα τους ενημέρωνε ότι «συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις αλλά διαφωνούμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά». «Είναι υψηλού ρίσκου», επεσήμανε όμως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» που άπλωσε ο Ευ. Βενιζέλος στους εκπροσώπους της τρόικας.

Οσο για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι υιοθετεί τη γραμμή των ενστάσεων, αλλά παράλληλα δεν αποδέχεται τη λογική των ισορροπιών και της ανάγκης να μη ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά.

Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, με δυσκολία προσπαθούσε χθες να κρύψει τον εκνευρισμό του για τα κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη «επικοινωνιακά παιχνίδια» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Αλλωστε δεν ήταν τυχαία η πρωινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα όπου επισήμως θέλησε να μάθει για τη σύνταξη της Εκθεσης που θα παρουσιάσουν τον Σεπτέμβρη.

Οι πληροφορίες διευκρινίζουν ότι ο κ. Σαμαράς τους κάλεσε διότι ήθελε να βεβαιωθεί πως η Αθήνα δεν εκπέμπει (μετά τη δήλωση Βενιζέλου) λάθος μήνυμα στους εταίρους κι ότι οι εταίροι λαμβάνουν το σωστό μήνυμα πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τηρήσει πιστά το σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Να ανακοινώσει μέχρι τις 8 Αυγούστου το πακέτο των μέτρων, που κατά το Μαξίμου αποτελεί το δύσκολο και σκληρό για τους πολίτες «εισιτήριο» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής - ξεκινώντας από το κορυφαίο ραντεβού του κ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ στις 25 και 26 Αυγούστου (αν δεν ακυρωθούν λόγω εμπλοκής...).

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ η συνοχή της κυβέρνησης
Με τη θέση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κρατά χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ κάνει λόγο για «μεγάλα» και «ακανθώδη» προβλήματα που απορρέουν τόσο από τις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας όσο και από τις... αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Κουβέλης προτάσσει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τις συγχωνεύσεις οργανισμών και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ θέτει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο.

«Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί» σημειώνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ καθώς και στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ενστάσεις και... αντιρρήσεις για μια σειρά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Πρώτο κρας τεστ
Σημειώνεται ότι το πρώτο κρας τεστ, εν όψει των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ θα περάσει η Δημοκρατική Αριστερά αύριο, καθώς θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς διατυπώνονται ενστάσεις και... τουλάχιστον επιφυλάξεις για το «πακέτο» των μέτρων εάν -όπως λένε ορισμένοι βουλευτές- δεν συμβαδίζει με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις έχει εκφράσει ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ ενημέρωση έχει ζητήσει και ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει έπειτα από αίτημα των δυο βουλευτών, οι οποίοι ζητούν όχι μόνο να ενημερωθούν από τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, αλλά και να έχουν και λόγο για το... «πακέτο» των μέτρων. Ο κ. Βουδούρης μάλιστα χαρακτηρίζει την παρούσα συγκυρία ως καμπή και ως «πρώτη δοκιμασία» για την κυβέρνηση, ενώ εντόνως προβάλλει τη δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης επανέλαβε χθες -μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ- τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Κουβέλη ότι «δεν μπορεί να παρθούν μέτρα τα οποία να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ήδη πληγωμένη κοινωνία». Εκανε δε λόγο για διάψευση των τρομολαγνικών σεναρίων όπως ότι θα έρθουν «πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαφνική εμπλοκή στην κυβέρνηση"

Στη θέση τους οι γιατροί που έδιναν γνωματεύσεις για επιδόματα - μαϊμού

Κανονικά συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι και σήμερα οι γιατροί στα «νησιά των τυφλών», Χίο και στην Ζάκυνθο, παρά το γεγονός πως, όπως αποκαλύφθηκε, υπέγραφαν τις ιατρικές γνωματεύσεις για τα προνοιακά επιδόματα που δίνονταν σε «μαϊμού» δικαιούχους.

O υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε ερώτηση του Capital σχετικά με την ευθύνη των γιατρών που έβαλαν την υπογραφή τους στις απαραίτητες γνωματεύσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων αναπηρίας, ανέφερε πως το ζήτημα αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας. «Εάν ο υπουργός εργασίας ασχοληθεί και μου δώσει κάποια οδηγία, θα το παρακολουθήσω» δήλωσε, χωρίς να υπάρξει καμία παραπάνω διευκρίνιση σχετικά με τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και ενδεχομένως και αστικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Δεν γνώριζε» η οφθαλμίατρος της Χίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την αποκάλυψη ότι το 60% των επιδομάτων τυφλότητας δίνονταν σε «μαϊμού» δικαιούχους, η οφθαλμίατρος του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου, η οποία πιστοποιούσε την υποτιθέμενη αναπηρία, βρίσκεται μέχρι και σήμερα κανονικά στη θέση της και συνεχίζει να εξετάζει «εν δυνάμει» δικαιούχους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιώργος Χαλκιάς, ο οποίος επισημάνει πως η εν λόγω οφθαλμίατρος εξακολουθεί να είναι στη θέση της, καθώς «το υπουργείο υγείας δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση». Αν και η επίσημη θέση του Συλλόγου είναι πως η νομοθεσία και οι θεσμοί θα πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα από τους γιατρούς, εντούτοις από τη στιγμή που δεν προχωρά η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων, η οφθαλμίατρος παραμένει στη θέση της.

Στη Χίο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του επανέλεγχου των δικαιούχων προνοιακού επιδόματος τυφλότητας από τις Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τους 416 δικαιούχους που εξετάστηκαν, 239 διαπιστώθηκε ότι λάμβαναν το επίδομα τυφλότητας χωρίς να το δικαιούνται, ενώ ακόμη 44 δικαιούχοι δεν προσήλθαν για επανέλεγχο.

Όταν μάλιστα η υπόθεση με τα παράνομα επιδόματα τυφλότητας ήρθε στο φως, η συγκεκριμένη οφθαλμίατρος, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο 28 χρόνια, είχε δηλώσει στον τοπικό τύπο πως «δεν γνώριζε πως η δική της υπογραφή είναι καταλυτικής σημασίας για το αν κάποιος θα πάρει το επίδομα ή όχι, μιας και πίστευε ότι η γνωμάτευσή της θα εξεταζόταν πριν την οριστική έγκριση από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επιτροπή».

Στη θέση του και ο οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Μετά από ένα μήνα αναστολής άσκησης καθηκόντων, επανήλθε στη θέση του στο Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος» και ο οφθαλμίατρος που υπέγραφε ανάλογες γνωματεύσεις σε «μαϊμού» τυφλούς. Όπως σημειώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Κομιώτης, «έχει διαταχθεί έρευνα για τις ευθύνες του ιατρού, μέχρι όμως να βγει το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης και αφού παρήλθε το διάστημα αναστολής άσκησης καθηκόντων, ο εν λόγω οφθαλμίατρος επέστρεψε στην εργασία του».

Στη Ζάκυνθο που επίσης το ποσοστό των τυφλών υπερέβαινε επίσης κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, από τους 700 που έπαιρναν το επίδομα προσήλθαν στην απογραφή μόνο οι 180.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν

Τι θα γίνει με τα όσα αποκαλύφτηκαν για τα επιδόματα τυφλότητας και τους γιατρούς που υπέγραφαν τα σχετικά πιστοποιητικά, θα το αποφασίσει το υπουργείο υγείας, διευκρινίζει πάντως στο Capital.gr ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση από τη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, «η διαδικασία επανάκρισης δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας και απολύτου αναπηρίας θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα σε 10 νομούς που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη θέση τους οι γιατροί που έδιναν γνωματεύσεις για επιδόματα - μαϊμού"

Bild: «Η Γερμανία κερδίζει χρήματα από την κρίση χρέους»

Μία διαφορετική αλήθεια, πέραν των επιθέσεων κατά της χώρας μας, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild καθώς σε άρθρο της αναφέρει πως η Γερμανία «κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ».

Όπως επισημαίνει, «ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια», ενώ ο υπουργός Οικονομικών «Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα.

Η εφημερίδα μάλιστα υπολόγισε και τα κέρδη της Γερμανίας:

«Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της». Στο ποσό αυτό προσθέτει την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και εκτιμά πως τα κέρδη του Βερολίνου κατά τους 30 μήνες της κρίσης κυμαίνονται μεταξύ 70 και 100 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, λέει η Μπιλντ, χωρίς ωστόσο να υπολογίζει τα επιπλέον δεκάδες δις που μπαίνουν στα ταμεία από την αύξηση των εξαγωγών…

Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: «Η Γερμανία κερδίζει χρήματα από την κρίση χρέους»"

Μεϊμαράκης: «Δεν θα φυλάνε security τη Βουλή»

Εκτός πλάνων του προεδρείου της Βουλής είναι το θέμα της ανάθεσης της φύλαξης του κοινοβουλίου σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας καθώς ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι: «Δεν μας έχει απασχολήσει η αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου ασφαλείας της Βουλής και δεν υπάρχει σχετική εισήγηση».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της παρουσίας εταιριών security στους διαδρόμους της Βουλής προέκυψε από δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η προστασία εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο αυτού. Ήδη εκπονείται σχέδιο ασφαλούς εξωτερικής φρούρησης του Κοινοβουλίου από συγκεκριμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».

Πάντως, το γραφείο τύπου της ΕΛΑΣ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, αναφέροντας: «Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων σχετικά με το θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικού προσωπικού από τη φύλαξη ειδικών στόχων, διευκρινίζεται ότι το ζήτημα της ανάθεσης της προστασίας, εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου, σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, συνιστά ενδεικτική εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η τελική Απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Βουλής».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μπορεί το Προεδρείο της Βουλής να μην έχει λάβει σχετικές εισηγήσεις από την ΕΛ.ΑΣ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το συνολικό κυβερνητικό πλάνο δεν περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές και στην ευρύτερη λειτουργία του κοινοβουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης: «Δεν θα φυλάνε security τη Βουλή»"

Ακριβά θα πληρώνουμε τα τηλεφωνικά ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ

Έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκάλεσε η απόφαση για χρέωση των ασφαλισμένων για το τηλεφωνικό κλείσιμο ραντεβού στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμο Βουδούρη, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης επεσήμανε πως σε μια περίοδο που οι αντοχές του ελληνικού λαού δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, προωθείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η χρήση ενός νέου τηλεφωνικού αριθμού για το κλείσιμο των ραντεβού στα ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρείων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ασφαλισμένους.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντί του 184, θα καλούν τους νέους αριθμούς 14884 και 14900 για τα τηλεφωνικά ραντεβού στα ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Και αντί της χρέωσης μιας αστικής μονάδας ανά κλήση (0,03€), το κλείσιμο του ραντεβού θα αυξηθεί σε 0,99€ για το 14884 και 1,08€ για το 14900 από σταθερό τηλέφωνο και από κινητό θα κοστίζει 1,18€ ανά λεπτό.

Η επιστολή του προέδρου του ΙΣΑ

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ

κ.Γεράσιμο Βουδούρη Αθήνα                                                                                      01/08/2012

                                                                           Επιστολή

Αναθεωρήστε την απόφαση που καθιστά ακόμη και το τηλεφωνικό κλείσιμο ενός ραντεβού με το γιατρό, σε «ακριβή υπόθεση»

Κύριε Πρόεδρε

Σε μια περίοδο που οι αντοχές του ελληνικού λαού δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης , πληροφορηθήκαμε με έκπληξη πως προωθείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η χρήση ενός νέου τηλεφωνικού αριθμού για το κλείσιμο των ραντεβού στα ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρείων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, από την προσεχή Δευτέρα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα καλούν πλέον αντί του γνωστού τηλεφωνικού αριθμού 184, τους νέους αριθμούς 14884 και 14900 για τα τηλεφωνικά ραντεβού στα ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με κόστος σημαντικά υψηλότερο.

Πλέον για κάθε κλήση τους προς τους νέους αριθμούς θα χρεώνονται πολύ ακριβά. Δηλαδή, αντί για χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση (0,03€) όπως ίσχυε μέχρι τώρα, το κλείσιμο του ραντεβού θα αυξηθεί σε 0,99€ ανά κλήση για το 14884 και 1,08€ για το 14900 όταν η κλήση γίνεται από σταθερό τηλέφωνο. Ενώ όταν η κλήση για ραντεβού με ιατρό πραγματοποιηθεί από κινητό , θα κοστίζει ακόμη πιο ακριβά, 1,18€ ανά λεπτό. Οι πληροφορίες μας αυτές επιβεβαιώθηκαν και από τους υπεύθυνους του 184.

Θεωρούμε απαράδεκτο σε αυτή τη δύσκολη για τους ασφαλισμένους συγκυρία , να υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις, που στερούνται κάθε λογικής. Δεν είναι δυνατόν να αυξάνεται ως και 40 φορές το κόστος για να κλείσει ένας ασφαλισμένος ραντεβού με τον γιατρό του. Δεν επιτρέπεται να αναγκάζετε τους ασφαλισμένους να βάζουν σε μια ακόμη περίπτωση βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αναλογιστείτε την επιβάρυνση που προκαλείτε με την απόφαση σας αυτή στους ασφαλισμένους που είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλαπλά τηλεφωνήματα για να κλείσουν διαφορετικά ραντεβού.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος που άλλαξε ο τρόπος χρέωσης και ποιος επωφελείται από την αλλαγή αυτή. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν επωφελούνται ούτε οι ασφαλισμένοι, αλλά ούτε και οι γιατροί. Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζουμε αν έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αλλαγή αυτή και τις συνέπειες που έχει στην τσέπη των ασφαλισμένων.

Κύριε Πρόεδρε

Ενόψει των προβλημάτων που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν από το υψηλό κόστος χρήσης των νέων τηλεφωνικών αριθμών, σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτήν σας την απόφαση, για το καλό των συμπολιτών μας που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση. Ενώ θα επιθυμούσαμε να ενημερωθούμε για τους λόγους της μεγάλης αυτής αύξησης της χρέωσης.

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση μιας απόφασης που καθιστά ακόμη και το κλείσιμο ενός ραντεβού με το γιατρό, σε «ακριβή υπόθεση» για ασφαλισμένους που τα βγάζουν ήδη δύσκολα πέρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακριβά θα πληρώνουμε τα τηλεφωνικά ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ"

Επιστολή της ΕΣΕΕ για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε σήμερα επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης καθώς και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με την οποία ζητάει την νομοθέτηση ορισμού για την «εντός της κρίσης» υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, προτείνει σχέδιο τροπολογίας για την άρση της οικονομικής βίας και των αστικών και ποινικών διώξεων κατά της επιχείρησης αυτής, προκειμένου να επιβιώσει μέσα στο περιβάλλον της οικονομικής ύφεσης.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υποστηρίζει σθεναρά και υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη θέσπισης νόμου - ρύθμισης για την υπερχρεωμένη επιχείρηση, αντίστοιχου με εκείνου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή άλλων λουκέτων και την διόγκωση της ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της, η ΕΣΕΕ αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα η διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση, στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο για την αγορά γενικά, όσο και ειδικότερα για τις ελληνικές Μμε επιχειρήσεις. Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων εξ’ αυτών- έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την οικονομία μας.

Η ΕΣΕΕ, ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, εκπόνησε το σχέδιο της συνημμένης τροπολογίας, με το οποίο αφενός ορίζεται το περιεχόμενο της «εντός της ύφεσης» υπερχρεωμένης επιχείρησης, αφετέρου «παγώνουν» προσωρινά τα μέτρα καταδίωξης κατά των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες κατέστησαν προβληματικές, χωρίς ευθύνη τους, ακριβώς ως απότοκο της παρατεταμένης κρίσης.

Ζητάμε από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία την πραγματοποίηση ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου, ώστε να υιοθετηθεί μία πάγια, διαρκής και ρεαλιστική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τόσο τα περιθώρια της ρευστότητάς τους, όσο και την γενικότερη οικονομική κατάσταση της αγοράς. Βεβαίως, δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι για κάθε μέτρο ρύθμισης και ανακούφισης προς τους οφειλέτες, θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρχει και ένα μέτρο επιβράβευσης του συνεπούς επιχειρηματία, ο οποίος, μέσα στην κρίση, εξακολουθεί να ανταποκρίνεται τακτικά στις υποχρεώσεις του.

Πάντως, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προτάσσουμε την «οικονομική αλληλεγγύη» και θεωρούμε ότι τα δύο βήματα, τόσο η υιοθέτηση της συνημμένης τροπολογίας μας όσο και η καθιέρωση μίας ρεαλιστικής ρύθμισης, είναι απαραίτητα, προκειμένου να δοθεί μία διέξοδος στην αγορά και να σταματήσει η διόγκωση της ανεργίας και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των λουκέτων που κυριαρχεί σήμερα».
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της ΕΣΕΕ για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις"

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το «eCall»

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου έκτακτης ανάγκης eCall, μιας υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση αυτοκινητικού ατυχήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στ. Καλογιάννης, υπέγραψε τη διακήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου HeERO.

Το HeERO (Harmonised eCall European Pilot) είναι η πρωτοπόρος τεχνολογικά πιλοτική εφαρμογή του συστήματος eCall σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Κροατία, Φινλανδία, Σουηδία.

Με την κοινοπραξία των εννέα χωρών, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένα κοινό προστατευτικό πλαίσιο, για τον έγκαιρο εντοπισμό και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με τη χρήση του συστήματος eCall.

Με την ολοκλήρωση του έργου, που αναμένεται σε περίπου 15 μήνες, ένας πομποδέκτης κινητής τηλεφωνίας, ενσωματωμένος στο όχημα, καλεί αυτόματα το κέντρο έκτακτης ανάγκης για βοήθεια.

Η κλήση γίνεται μέσω του Τηλεφωνικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης (112) και περιέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα (τύπος οχήματος, αριθμός πλαισίου, γεωγραφικές συντεταγμένες εντοπισμού της θέσης του οχήματος, κατεύθυνση κίνησης, κ.ά.), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε από το 2005 υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο Κατανόησης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα eCall, η εφαρμογή του οποίου άρχισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το «eCall»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news