facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Στο "κόκκινο" το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Τον καμπανάκι του κινδύνου για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, κρούει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής. Ο βουλευτής τονίζει ότι λόγω των πολλών οφειλών των ταμείων το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες, ενώ εκφράζει τη διαφωνία του στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση κλινικών τονίζοντας ότι αυτό θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Λέσβου.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπ. Υγείας

«....Οι οφειλές των ταμείων (ΟΓΑ, ΙΚΑ), ενταγμένων στον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και η καθυστέρηση καταβολής τους καθιστούν πλέον την λειτουργία του νοσοκομείου οριακή ενώ το ενδεχόμενο να διακοπεί η λειτουργία του είναι ορατό. Οι εφημερίες είναι προβληματικές και επισφαλείς. Οι γιατροί πληρώθηκαν τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2012 κουρεμένες κατά 20%» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζερδελής.



Ο ίδιος τονίζει για τις συνενώσεις κλινικών «...Οι σχεδιαζόμενες συνενώσεις των δυο παθολογικών και της πνευμονολογικής σε μια κλινική, των δυο χειρουργικών κλινικών σε μια και της Οφθαλμολογικής κλινικής της ΩΡΛ κλινικής και του Ουρολογικού σε μια κλινική θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο και η κάλυψη στις εφημερίες θα είναι ανεπαρκής».

Και καταλήγει «Επειδή στην ακριτική Λέσβο οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών στο χώρο της υγείας θα εισπραχθούν ως απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Επειδή η ακριτική Λέσβος βρίσκεται στην περίοδο της οικονομικής κρίσης με αναγνωρισμένο έλλειμμα στις υπηρεσίες υγείας και με κίνδυνο να μην έχει καν τη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη.

Επειδή με πρόσχημα την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προωθείται συστηματικά η απαξίωση και η κατεδάφιση του Ε.Σ.Υ. και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να καταβληθούν οι οφειλές στο Γ. Ν. Μυτιλήνης; Ακριβώς σε ποιο ποσό ανέρχονται οι οφειλές των ταμείων προς το Νοσοκομείο; Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη συνένωση κλινικών και η κατάρρευση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης;»

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο "κόκκινο" το Νοσοκομείο Μυτιλήνης"

Ενοποιούνται τα ΑΤΜ της Πειραιώς και της ΑΤΕ

Την ενοποίηση όλων των ΑΤΜ της ΑΤΕbank με το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα από σήμερα, 1 Αυγούστου 2012 όλοι οι πελάτες της ATEbank και της Τράπεζας Πειραιώς μπορούν να διενεργούν δωρεάν όλες τις συναλλαγές τους μέσα από το κοινό πλέον δίκτυο των 1.558 ΑΤΜ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοποιούνται τα ΑΤΜ της Πειραιώς και της ΑΤΕ"

Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση

Τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινού, εξασφάλισε, επί της αρχής, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα που αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τροποποιεί διατάξεις του νομού 4009 της Άννας Διαμαντοπούλου.

Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση"

Απειλές και προκλήσεις Τουρκίας σε Κύπρο για το φυσικό αέριο

Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές εναντίον της Κύπρου η Τουρκία για το φυσικό αέριο, λέγοντας πως η Λευκωσία προκηρύσσει διαγωνισμό για έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Σελτσούκ Ουνάλ σε δήλωσή του στην εφημερίδα Aksam – στο πλαίσιο αποκλειστικού ρεπορτάζ- υποστηρίζει προκλητικά και κόντρα στο Διεθνές Δικαιο :

«Ένα μέρος στην δυτική πλευρά του νησιού ( σσ Κύπρο) όπου η »Ελληνοκυπριακή διοίκηση» της »νοτίου Κύπρου» παρουσίασε ως θέμα διαγωνισμού, συμπίπτει με την περιοχή της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Η Τουρκία – συνεχίζει προκλητικά – δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Το να προβούν οι διεθνείς εταιρείες σε δραστηριότητες στους τομείς αυτούς, θα οδηγήσει στο να έρθουν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ (σσ Εταιρία Πετρελαίων της Τουρκίας) και να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες εντάσεις. Καλούμε τις ενδιαφερόμενες χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να συμπεριφερθούν με σύνεση και να αποσυρθούν από την κατακύρωση», σύμφωνα με το

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλές και προκλήσεις Τουρκίας σε Κύπρο για το φυσικό αέριο"

ΑΔΕΔΥ: «Οχι σε νέα άγρια υποτίμηση μισθών και συντάξεων»

Επιστολή στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους απέστειλε η ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στους «σχεδιασμούς για νέα, άγρια υποτίμηση μισθών, συντάξεων και γενικά του βιοτικού επιπέδου του κόσμου της εργασίας». Αφού επισημαίνει ότι οι αντοχές και οι ανοχές της κοινωνίας είναι ήδη στο «κόκκινο», τονίζει την ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις, την καλεί να μην προχωρήσει σε νέα οριζόντια μέτρα και ζητά άμεσα συνάντηση με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για διακινούμενα «σενάρια περικοπών και ολοκαυτώματος των κοινωνικοασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών» που τα αποδίδει στην τρόικα και στην κυβέρνηση.

Ζητεί να ληφθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών η «ριζική αντίθεση μισθωτών και συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και του συνδικαλιστικού κινήματος» σε τέτοια μέτρα, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι η σχεδιαζόμενη νέα περικοπή στο εφάπαξ και αντίστοιχα μέτρα είναι «προκλητικά άδικα και θα αποδειχτούν και πάλι αναποτελεσματικά», ενώ αντίθετα, κατά την ΑΔΕΔΥ, χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα ρύθμισης των επικουρικών και συμπληρωματικών παροχών στο Δημόσιο.

«Κυβερνητικές πολιτικές, ερήμην και απέναντι στην κοινωνία, είναι προδιαγεγραμμένες για νέο κύκλο αδιεξόδων και αποτυχιών, που θα οδηγήσουν σε σύγκρουση με την κοινωνία» καταλήγει η επιστολή.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: «Οχι σε νέα άγρια υποτίμηση μισθών και συντάξεων»"

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 9.903.268 ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 9.903.268 ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για τον αριθμό των δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας, ανά Δημοτική Ενότητα, όπως αυτά προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, η οποία διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 10-24 Μαΐου 2011, με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2011.

Στην Αττική, με βάση την απογραφή, συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της χώρας. Πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός ανέρχεται σε 750.982, με τον Δήμο Αθηναίων και καταγράφει πληθυσμό 467.108 άτομα.

Η περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών έχει πληθυσμό 446.721, η περιφερειακή ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών 386.953, η περιφερειακή ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών 394.191 και η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής 358.576.

Επίσης, η περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει πληθυσμό 141.051 και η περιφερειακή ενότητα Πειραιώς 394.454. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει πληθυσμό 878.194, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να έχει πληθυσμό 269.137 άτομα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η καταγραφή του Νόμιμου Πληθυσμού έγινε με βάση τις απαντήσεις των απογραφόμενων Ελλήνων υπηκόων στο ερώτημα σχετικά με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι.

Στον πληθυσμό περιλαμβάνονται και οι Έλληνες υπήκοοι των στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων προηγήθηκε επεξεργασία των στοιχείων της Απογραφής με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες έτσι ώστε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι έλεγχοι ποιότητας από οποιαδήποτε άλλη Απογραφή.

Τα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν από τα 58.684 Απογραφικά Τμήματα της Χώρας, που αντιστοιχούν σε 34.780.000 σελίδες, υποβλήθηκαν σε οπτική αναγνώριση χαρακτήρων με τη χρήση σαρωτών υψηλής ταχύτητας. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα οπτικοποίησης των ερωτηματολογίων και άμεσης πρόσβασης σε αυτά σε ελεγμένη (verified) ψηφιακή μορφή για την υλοποίηση των πολλαπλών και συνδυαστικών ελέγχων ποιότητας (π.χ. ύπαρξης και απαλοιφής διπλοεγγραφών, έλλειψης πληρότητας, ορθότητας γεωγραφικών κωδικών κλπ).

Όπως πάντως έχει ήδη ενημερώσει η ΕΛΣΤΑΤ σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, τα αποτελέσματα της Απογραφής του 2011 και αυτά προηγούμενων Απογραφών δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα.

Αυτό οφείλεται στο ότι η μεθοδολογία της Απογραφής του 2011 διαφέρει σημαντικά σε αρκετά σημεία από αυτή προηγούμενων Απογραφών τόσο ως προς τις διαδικασίες συλλογής των στοιχείων όσο και ως προς τις διαφορετικές και πληρέστερες διαδικασίες ελέγχου και επεξεργασίας των συλλεγέντων στοιχείων βάσει νέων τεχνολογιών και μεθόδων

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Σε 9.903.268 ανέρχεται ο πληθυσμός της Ελλάδας"

Παγώνει... η αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Κλείνει, προς το παρόν, οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρά τη σχετική εισήγηση των επιτελείων των τριών σωμάτων.

«Οι νέοι μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα, δεν θα τους φορτώσουμε τώρα και τρεις μήνες επιπλέον θητεία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα Fm».

Το πάγιο αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας στο θέμα της αύξησης, κατά τρεις μήνες ,της στρατιωτικής θητείας επανήλθε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά τότε συμφωνήθηκε ότι την απόφαση και το κόστος θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές.

Η κυβέρνηση ωστόσο που στηρίζεται από τα τρία κόμματα αποφάσισε να μην ανακινήσει θέμα αύξηση της θητείας.

Το «πάγωμα» της απόφασης για την αύξηση της θητείας οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στην οικονομική κρίση, αφού για τρεις μήνες επί πλέον θητεία, απαιτούνται πολλές δαπάνες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνει... η αύξηση της στρατιωτικής θητείας"

Σε εταιρεία σεκιούριτι η εσωτερική φύλαξη της Βουλής

Για 1.500 αστυνομικούς, που θα σταματήσουν να φυλάνε διάφορα δημόσια πρόσωπα, και θα ριχθούν στη μάχη για τη δημόσια ασφάλεια, έκανε λόγο χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της ελληνικής αστυνομίας κυρίου Χρήστου Μανούρα τα μέτρα εξοικονόμησης των αστυνομικών επεκτείνονται και στη Βουλή.

Έτσι αποφασίστηκε η εσωτερική φρουρά της Βουλής να ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι ενώ η εξωτερική φρουρά θα παραμείνει ως έχει σήμερα στην ελληνική αστυνομία.

Με την ανάθεση του έργου της εσωτερικής φύλαξης της Βουλής το υπουργείο εκτιμάει ότι θα εξοικονομηθούν 100 αστυνομικοί οι οποίοι και θα ριχτούν στην αστυνόμευση του πολίτη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εταιρεία σεκιούριτι η εσωτερική φύλαξη της Βουλής"

Αστυνομικός εγκέφαλος σπείρας που έφερνε όπλα από την Αλβανία!!!!

Ένας αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Μεσσήνης συνελήφθη για εμπόριο όπλων.

Εδώ και αρκετές ημέρες είχε φτάσει η πληροφορία ότι ο αστυνομικός μαζί με ακόμη οχτώ άτομα έφερνε όπλα από την Αλβανία και τα πουλούσε στη χώρα μας.

Οι συνάδελφοί του, συνέλαβαν πρώτα δυο μέλη της σπείρας στην πόλη της Καλαμάτας ενώ στην συνέχεια συνέλαβαν τους υπόλοιπους εφτά της σπείρας. Οι αρχές κατάφεραν να «δέσουν» την υπόθεση με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν καταγράφει από τον «κοριό» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός εγκέφαλος σπείρας που έφερνε όπλα από την Αλβανία!!!!"

Eισαγγελέας έκανε αυτεπάγγελτη έφεση σε κούρεμα δανειολήπτριας!!

Αίσθηση στην κοινή γνώμη προκαλεί η έφεση που άσκησε αυτεπαγγέλτως εισαγγελέας στη Ρόδο και αφορά στο «κούρεμα» χρέους ύψους 443.000 ευρώ μιας 45χρονης δανειολήπτριας.

Η έφεση κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, ζητώντας να μην ισχύσει η διαγραφή του χρέους για τη 45χρονη, θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση χρημάτων που εκείνη έκανε, αλλά και για τη συνταγματικότητα του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν αμφιβολίες για την ισχύ της έφεσης πανελλαδικά, σε όλες τις αποφάσεις δικαίωσης δανειοληπτών, αλλά και για αντίστοιχες που μπορεί να ασκηθούν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Eισαγγελέας έκανε αυτεπάγγελτη έφεση σε κούρεμα δανειολήπτριας!!"

Χίος: Ανθρώπινο λάθος έριξε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ σε χαράδρα!

Επιβεβαιώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι αρχικές εκτιμήσεις του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου, Λ. Καλαγκιά, ότι τα αίτια που οδήγησαν στον γκρεμό το μοιραίο λεωφορείο, έχουν να κάνουν με ανθρώπινο λάθος και όχι με μηχανική βλάβη του οχήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος, οι ειδικοί εμπειρογνώμονες που έφθασαν στο νησί τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής (29-07-2012), εξέτασαν εξονυχιστικά τόσο τον τόπο του μοιραίου συμβάντος όσο και τα συντρίμμια του λεωφορείου ενώ πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε διάφορα οχήματα των ΚΤΕΛ.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και παραδοθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, τόσο το μοιραίο λεωφορείο όσο και τα υπόλοιπα οχήματα δεν αντιμετώπιζαν κάποιους είδους βλάβη, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δηλώσεις του Λ. Καλαγκιά ότι τα οχήματα ελέγχονται και επισκευάζονται κάθε χρόνο με βάση τις υποδείξεις του ΚΤΕΟ.

Μεγάλο ζητούμενο παρόλα αυτά, αν τελικά υιοθετηθεί η άποψη ότι το λάθος προέρχεται από ανθρωπογενή παράγοντα, παραμένει η αιτία που οδήγησε το μοιραίο λεωφορείο στην πτώση και αυτό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο οδηγός σύμφωνα με στέλεχος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατέθεσε στον ανακριτή ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνη τη στιγμή.

Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος Χίου Π. Στεφάνου ζητώντας μία ξεκάθαρη απάντηση από τους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν διεξοδικά όλες τις περιπτώσεις έλαβε, σύμφωνα με δηλώσεις του στον politischios.gr, την απάντηση ότι τα οχήματα ήταν άριστα συντηρημένα και δεν αντιμετώπιζαν κάποιου είδους μηχανική βλάβη.

«Για μένα ο θάνατος της Μ. Πασσαλή ήταν η αφορμή να ζητήσω απαντήσεις. Πέρα όμως από αυτό οι απαντήσεις έπρεπε να δοθούν γιατί έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας γύρω από τα μαθητικά δρομολόγια και την ασφάλεια διεξαγωγής τους. Διαβεβαιώνω λοιπόν ότι σύμφωνα με αυτά που μου κοινοποιήθηκαν τα λεωφορεία είναι απολύτως ασφαλή. Τόσο το μοιραίο λεωφορείου όσο και τα υπόλοιπα οχήματα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν έχουν κανένα μηχανικό πρόβλημα...

Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το παραμικρό. Αυτά μου τα είπαν άνθρωποι που έχουν χειριστεί ανάλογες περιπτώσεις άλλων τροχαίων ατυχημάτων, όπως αυτή των Τεμπών, που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη», ανέφερε ο ίδιος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Ανθρώπινο λάθος έριξε το λεωφορείο των ΚΤΕΛ σε χαράδρα!"

Λειτουργούν πάλι τα περιφερειακά ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ

Θα λειτουργήσουν και πάλι τον Αύγουστο τα ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, τη Νέα Ιωνία και το Χαλάνδρι, μετά την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, έκανε παρέμβαση με επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την απροειδοποίητη αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ελεγκτηρίων στο Μαρούσι, στη Νέα Ιωνία και στο Χαλάνδρι.

Στην επιστολή, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για νέο κρούσμα προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τόσο τα θέματα για τους λειτουργούς Υγείας, όσο και τους ασφαλισμένους, και ζητούσε να προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των ελεγκτηρίων, μεταξύ των οποίων και του Αμαρουσίου.

Η παρέμβαση είχε επιτυχή κατάληξη, αφού με νέο έγγραφό του ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ενημέρωσε για την επαναλειτουργία των παραπάνω ελεγκτηρίων το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Μαρούσι το ελεγκτήριο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, ενώ κάθε Τρίτη στο Χαλάνδρι και Πέμπτη στη Ν. Ιωνία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται καταρχήν θετική και προσωρινή, αλλά θα δώσει λύση στο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Όμως ο Πρόεδρος του ΙΣΑ θεωρεί πως μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων των πόλεων από το μήνα Σεπτέμβριο θα δοθεί με την ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών ελεγκτών που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στον ΟΠΑΔ.

Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η καθημερινή απρόσκοπτη λειτουργία των ελεγκτηρίων, με στόχο την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στους πολίτες και την αποφυγή της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων που εξυπηρετούνται καθημερινά στο Μαρούσι.

newsbomb

ΣΧΕΤΙΚΟ:Έκλεισαν ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ
Διαβάστε Περισσότερα » "Λειτουργούν πάλι τα περιφερειακά ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ"

Φεύγουν από το ΧΑ Λαϊκή και Κύπρου;

Oι μετοχές τους δεν είναι πλέον μαζικά εμπορεύσιμες στην Αθήνα
Οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι της Κύπρου αναφέρουν πως πλέον οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε τεράστιες εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους λειτουργίας τους

Ζήτημα παραμονής των τίτλων των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται πλέον να τίθεται επί τάπητος, λόγω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, των στόχων κεφαλαιακής ενίσχυσης στους οποίους απέτυχαν και της κρατικής ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Την ίδια στιγμή οι μετοχές τους δεν είναι πλέον μαζικά εμπορεύσιμες στην Αθήνα, αφού και οι ξένοι επενδυτές απομακρύνθηκαν από το χρηματιστήριο της Ελλάδας. Το επισφαλές σκηνικό συμπληρώνεται από το ράπισμα που δέχτηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι κατά τους τελευταίους μήνες. Οι επενδυτές εμφανίζονται κάτι περισσότερο από επιφυλακτικοί να επενδύσουν, το χάος που επικρατεί οδηγεί σε άλλους χρηματιστηριακούς τίτλους, ακόμη και σε διαφορετικού τύπου επενδύσεις (όπως ο χρυσός). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Κύπρο, αφού το χρηματιστήριο της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά της Ελλάδας.

Εξάλλου, οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι της Κύπρου αναφέρουν πως πλέον οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε τεράστιες εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους λειτουργίας τους, το οποίο «φορτώνεται» με επιπλέον έξοδα για εγγραφή των νέων μετοχών (από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Χ.Α.).
Τονίζεται ότι φέτος ειδικά κατέβαλαν ή πρόκειται να καταβάλουν πολύ ψηλά ποσά, για την εγγραφή των νέων μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθήνας.

€1 εκ. για εγγραφή μετοχών
Η Τράπεζα Κύπρου φέτος χρειάζεται πάνω από 1 εκ. ευρώ για την εγγραφή των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της και η Λαϊκή Τράπεζα όπως υπολογίζεται, θα καταβάλει άνω των 2 εκ. ευρώ για να εισαγάγει τις νέες μετοχές της. Επιπλέον, πληρώνουν σημαντικά ποσά για να παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε ετήσια βάση. Οι αριθμοί που αναφέρονται έχουν επιβεβαιωθεί και από κύκλους εντός Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Σειρά ερωτηματικών εγείρονται που αφορούν στο υψηλό κόστος, από τη στιγμή μάλιστα που πλέον οι τράπεζες τίθενται υπό κρατική στήριξη. Το όποιο κόστος και δη μεγάλο συνεπάγεται επιπλέον κονδύλια από πλευράς κράτους (φορολογουμένων). Τα ερωτήματα έχουν τεθεί εδώ και εβδομάδες στο τραπέζι συζητήσεων παραγόντων που ασχολούνται με την οικονομία της Κύπρου αλλά και το ΧΑΚ.

Η κοινή πλατφόρμα
Σημαντικό σημείο, στο οποίο γίνονται ιδιαίτερες αναφορές, αφορά στη διπλή εγγραφή των τίτλων Κύπρου και Λαϊκής. Μάλιστα τονίζεται από ορισμένους πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης κατάστασης από τη στιγμή που λειτουργεί (σ.σ. από το 2006) η κοινή πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα να διαπραγματεύονται τις αγοραπωλησίες μετοχών και στα δύο χρηματιστήρια. «Για αποφυγή αχρείαστων εξόδων, τα οποία πλέον καταβάλλει ο Κύπριος φορολογούμενος, οι Τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μελέτη για έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και να παραμείνουν μόνο στο ΧΑΚ. Επιπλέον, οι Τράπεζές μας ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με τις ελληνικές εταιρείες και δέχονταν έντονες πιέσεις, πριν ακόμη διαφανούν τα σοβαρά προβλήματα της Κύπρου», αναφέρει στο INBusinessNews καλά πληροφορημένος οικονομικός αναλυτής, που έχει άμεση επαφή με τις χρηματιστηριακές διαδικασίες.

Σπατάλη
Καταληκτικά αναφέρεται πως στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες, θα πρέπει να σκεφτούν και πώς επηρεάζονται και οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια, στα οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης η μετοχή τους. Εν μέσω επισφαλούς περιβάλλοντος ορισμένα εκατομμύρια για εγγραφή νέων μετοχών αποτελούν τουλάχιστον σπατάλη, σε μια περίοδο που έχουν αξία και τα τελευταία ευρώ.

sigmalive/η σημερινή
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν από το ΧΑ Λαϊκή και Κύπρου;"

«Θα σώσουμε το ευρώ», αλλά ούτε λέξη για Ελλάδα

«Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ήρεμο Αύγουστο και μια επανάληψη του εφιάλτη του 2011». Η πατρότητα της φράσης ανήκει σε αναλυτή και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στους επενδυτές ο Μάριο Ντράγκι για την προστασία του ευρώ και το ύψος στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πήχης. Οι δηλώσεις περί πάση θυσία προστασίας του ευρώ και οι ανάλογες διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων ηγετών εξακολουθούν να επιδρούν κατευναστικά στις αγορές. Τα ισπανικά και τα ιταλικά σπρεντ κινήθηκαν και χθες πτωτικά, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αποκλεισμού της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας από τις αγορές. Η νηνεμία των αγορών, ωστόσο, οφείλεται στην κινητικότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ταξίδεψε ώς τη Βόρεια Θάλασσα για να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι έπειτα πέταξε έως τη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον Ντράγκι. Ο Μάριο Μόντι βλέπει σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και αύριο τον Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Αυτά είναι τα καλά νέα για την Ευρώπη. Αλλά ειδικά για την Αθήνα, τα νέα είναι κάπως δυσάρεστα. Γκάιτνερ και Σόιμπλε είχαν μια καλή κουβέντα για όλους τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. «Ξέχασαν», όμως, τον ελληνικό...

Εκτός ατζέντας έμεινε η ελληνική κρίση στη συνάντηση που είχε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον ομόλογό του της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη νήσο Σιλτ της Βόρειας Θάλασσας όπου ο γερμανός αξιωματούχος περνάει τις διακοπές του. Τα νέα για την υπόλοιπη Ευρώπη, πάντως, δεν είναι άσχημα. Οι υπουργοί Οικονομικών της πρώτης οικονομίας του κόσμου και της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης «έλαβαν υπόψη τους» τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα πως «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπόρεσε να βγει στις αγορές για να δανειστεί και πως η Πορτογαλία ανταποκρίνεται «με επιτυχία» στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δυο καλές κουβέντες είχαν και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ισπανία και η Ιταλία στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να δουν έως το προσεχές φθινόπωρο πρόοδο «στην εφαρμογή μιας πολιτικής ατζέντας για τη σταθερότητα στον κόσμο και την Ευρώπη».
Το περιεχόμενο των συνομιλιών, σημειώνουν οι αναλυτές, αντανακλά τη στήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στον Μάριο Ντράγκι. Μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών πέταξε στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον άνθρωπο που άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού με τις αγορές ανοίγοντας τον χορό της στήριξης στο κοινό νόμισμα και προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην Ιταλία και την Ισπανία οι οποίες είδαν να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Γκάιτνερ και Σόιμπλε «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για συνεχή διεθνή συνεργασία και συντονισμό» σημειώνεται στο ανακοινωθέν τους. Ουάσιγκτον και Βερολίνο «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους εταίρους τους». Γκάιτνερ και Ντράγκι κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλία - από το τηλέφωνο - και με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. «Συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και να προωθηθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη», αναφέρεται στη λακωνική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναγκάστηκε να ταξιδέψει έως στη Βόρεια Θάλασσα για να διακριβώσει τις γερμανικές προθέσεις και να συμβάλει κι αυτός στο να καμφθούν οι γερμανικές αντιστάσεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του ευρώ.

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υποχρεώθηκε να δεχθεί τον αμερικανό επισκέπτη μολονότι ήλπιζε να ξεχάσει την κρίση του ευρώ στο Σιλτ. Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, σκόπευε «να διαβάσει μερικά βιβλία» και «να καθαρίσει τη σκέψη του». Το Σιλτ είναι το μεγαλύτερο νησί της Βόρειας Θάλασσας, ονομαστό για τις αμμουδερές παραλίες του και το καλό ψάρι. Η σχέση του νησιού με τη χαλάρωση και τη γαστριμαργία επεκτείνεται στην πολιτική και στον κινηματογράφο, αφού εκεί είχε επιλέξει να γυρίσει την ταινία του «Ghost Writer» ο Ρόμαν Πολάνσκι, στην οποία κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας που θυμίζει σε πολλά τον Τόνι Μπλερ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θα σώσουμε το ευρώ», αλλά ούτε λέξη για Ελλάδα"

Η ΑΤΕ, η εκκαθάριση & τα χαμένα λεφτά των μετόχων

Η άδεια της Αγροτικής ανακλήθηκε, το νομικό πρόσωπο ετέθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη.

Οι μέτοχοι της θα πρέπει να θεωρούν ως οριστικά χαμένα τα λεφτά που έβαλαν στην τράπεζα.

Και αυτό διότι είναι οι τελευταίοι, που δικαιούνται να πάρουν κάτι από το πλειστηρίασμα, το προιόν δηλαδή της εκκαθάρισης.

Θα πρέπει, δηλαδή, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, και από το καθαρό ποσό που θα συγκεντρώσει ώστε να πληρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδεχόμενες οφειλές προς Δημόσιο, Ταμεία και τρίτους, να περισσέψει κάτι ώστε να πάρουν και οι μέτοχοι.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η εκκαθάριση της Αγροτικής θα πάρει χρόνια. Θυμίζουμε ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κρήτης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!

Όπως είναι σχεδόν σίγουρο ότι λεφτά, για τους μετόχους, δεν θα περισσέψουν.

Μια εκκαθάριση που τραβάει ως και 23 χρόνια έχει τόσα πολλά έξοδα που περικόπτουν τα όποια έσοδα. Και όλα αυτά επειδή οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να διατηρούν ένα αναχρονιστικό πλαίσιο για την εκκαθάριση.



Την ώρα που άλλες ευρωπαικές χώρες εφαρμόζουν πρακτικές απόσχισης και εισφοράς σε μια bad bank των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Σπάμε και πουλάμε τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και θέτουμε την τράπεζα σε ειδική εκκαθάριση.

Αποτέλεσμα, στην Γερμανία τα προβληματικά δάνεια τα διαχειρίζονται εξειδικευμένα στελέχη ενώ στην Ελλάδα ένας ορκωτός με τη βοήθεια κάποιων δικηγόρων.

Και επιπρόσθετα τα χέρια του ορκωτού είναι παντελώς δεμένα καθώς για κάθε του κίνηση θα πρέπει να παίρνει εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλά ως γνωστόν λεφτά στην Ελλάδα ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ειδικά αν είναι των άλλων

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΑΤΕ, η εκκαθάριση & τα χαμένα λεφτά των μετόχων"

Ηλεία: «Λουκέτο» έβαλε και επίσημα το Γηροκομείο Βάρδας

Οριστικό είναι το «λουκέτο» που μπήκε στο Γηροκομείο Αγίου Νικολάου στην Βάρδα που... βρίσκεται επάνω στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Στο ίδρυμα φιλοξενούνταν συνολικά 65 άτομα, ηλικιωμένοι, όμως δυστυχώς τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, καθώς ούτε οι μισθοί των υπαλλήλων δεν έβγαιναν, ανάγκασε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας να το κλείσει οριστικά.

Να σημειωθεί πως πριν από λίγο καιρό έγινε προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτό, με την πρόταση που έκαναν οι υπεύθυνοι στους 24 εργαζόμενους να δεχτούν τις περικοπές των μισθών τους, πλην όμως αυτό έγινε αποδεκτό από λίγους, καθώς οι υπόλοιποι προτίμησαν την απόλυση και αποζημίωση τους.

Χθες απομακρύνθηκαν από το χώρο του Γηροκομείου και οι τελευταίοι ηλικιωμένοι, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε άλλα ιδρύματα, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να πάνε σε συγγενικά τους πρόσωπα για να αναλάβουν τη φροντίδα και την περίθαλψή τους.

Το Ίδρυμα του Αγίου Νικολάου Βάρδας άρχισε να λειτουργεί το 1973, με τις ενέργειες και την καθοδήγηση του μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας Κυρού Αθανασίου, αλλά και με τις αδιάκοπες προσπάθειες του τότε Πρωτοσυγκέλου και νυν Μητροπολίτη κ. Γερμανού.

Αρχικά φιλοξενούσε ορφανά παιδιά. Αργότερα το Ίδρυμα μετετράπη σε Μαθητικό Οικοτροφείο Αρρένων και το 1982 μετετράπη στην σημερινή του μορφή, δηλαδή ως Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων - Γηροκομείο.

Πληροφορίες πάντως του PatrasTimes αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση και αγοράς του συγκεκριμένου ιδρύματος από ιδιώτη προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι σύντομα. Θα αναμένουμε τα νεότερα

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: «Λουκέτο» έβαλε και επίσημα το Γηροκομείο Βάρδας"

Τι σχεδιάζεται για τιμολόγια και αγορά ενέργειας

Μέσα στην ευρύτερη διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με την τρόικα θα ενταχθούν και οι εκκρεμότητες για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εuro2day, αυτό προέκυψε κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν δύο από τα ανώτατα στελέχη της με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, τα θέματα που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα συνδυαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα σενάρια για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σε στενή συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική στο ηλεκτρικό ρεύμα και την υποχρέωση απέναντι στους δανειστές για εφαρμογή τιμολογίων που θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος ανά κατηγορία καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013, από το υπουργείο επισημάνθηκε ανεπισήμως ότι το ζήτημα εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως έχει τεθεί το πρόβλημα διαμόρφωσης του συνόλου του λογαριασμού ηλεκτρικού, το οποίο περιλαμβάνει και τέλη άσχετα με τον ηλεκτρισμό (δημοτικά, ΕΡΤ, χαράτσι ακινήτων).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι σχεδιάζεται για τιμολόγια και αγορά ενέργειας"

Προς γενναίες μειώσεις στη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2013

Γενναίες μειώσεις στη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2013, κατόπιν απόφασης των τριών πολιτικών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση, ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, το ακριβές ποσοστό θα αποφασιστεί από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη συζήτηση επίκαιρη ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε να επιστρέψουν τα κόμματα «τα 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης στο λαό και να επιδοτηθεί η μητρότητα».

«Η χρηματοδότηση των κομμάτων είναι δημοκρατική αρχή και προστατεύει το πολίτευμα από έξωθεν παρεμβάσεις», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Ο κοινοβουλευτισμός στηρίζεται στην αυθυπαρξία του από την εποχή της Magna Carta έως εδώ. Η χρηματοδότηση των κομμάτων δεν γίνεται για να βλάψει το λαό, αλλά για να προστατεύσει το πολίτευμα» συμπλήρωσε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς γενναίες μειώσεις στη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2013"

Χωρίς αστυνομική προστασία οι βουλευτές

Μειώνεται ο αριθμός των αστυνομικών που φρουρούν πολιτικά πρόσωπα, περιφερειάρχες και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το προσωπικό για την προστασία του πρωθυπουργού μειώνεται κατά 25 άτομα, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 20 άτομα και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά 15 άτομα.

Παράλληλα οι βουλευτές δεν θα έχουν αστυνομική προστασία εκτός και εάν κάποιος έχει υπάρξει στο παρελθόν στόχος τρομοκρατικής οργάνωσης. Μέχρι σήμερα κάθε βουλευτής δικαιούνταν από έναν έως δύο αστυνομικούς.

Επίσης, η αστυνομική φύλαξη του κάθε υπουργού μειώνεται από οκτώ σε πέντε αστυνομικούς και του κάθε υφυπουργού από τέσσερις σε τρεις.
Οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί και τα ΜΜΕ δικαιούνται μόνο τρεις αστυνομικούς.

Εκτός από τους βουλευτές χωρίς αστυνομική προστασία θα μείνουν περιφερειάρχες, δήμαρχοι αλλά και δημοσιογράφοι. Και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν αποτελέσει στόχο της τρομοκρατίας.

Με αυτή την απόφαση ο Νίκος Δένδιας θα ενισχύσει την αστυνομική δύναμη με 1.500 άτομα τα οποία θα αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό για την πάταξη της εγκληματικότητας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς αστυνομική προστασία οι βουλευτές"

Εντός Αυγούστου η ανακοίνωση των μέτρων, λέει ο Σίμος Κεδίκογλου

Τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες» είπε.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε «βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», αλλά, όπως υποστήριξε, «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».

«Οι εξελίξεις το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ραγδαίες και εμείς πρέπει πάση θυσία να είμαστε εντός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να διασφαλιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Όσον αφορά στις αποφάσεις για την Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Κεδίκογλου υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη, η τράπεζα θα έκλεινε. Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καλύτερη πρόταση για τη σωτηρία της, ενώ τόνισε ότι πλέον διασφαλίζονται τα δάνεια, οι καταθέσεις, αλλά και όλες οι θέσεις εργασίας.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντός Αυγούστου η ανακοίνωση των μέτρων, λέει ο Σίμος Κεδίκογλου"

Επικίνδυνα τα περισσότερα ελληνικά λιμάνια – Καμπανάκι για την ασφάλεια των πλοίων

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι των πλοίων που καταπλέουν στα ελληνικά νησιά, αφού όπως υποστηρίζουν τα περισσότερα λιμάνια των νησιών είναι φυσικά αγκυροβόλια, που δημιουργήθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα για να δέχονται καΐκια και πλέον -στην πλειονότητά τους- δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να δεχτούν πλοία 140 μέτρων, αλλά και ακόμη μεγαλύτερων.

Η ανεπαρκής προστασία από τους ανέμους, τα αβαθή νερά που εμποδίζουν τους ελιγμούς, η ελλιπής σήμανση, αλλά και η έλλειψη προσκρουστήρων -για να μη χτυπούν τα πλοία πάνω στις προβλήτες- είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά λιμάνια.

Από αναφέρουν και τα Νέα σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε για το 2012 η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για αλλάξουν τα λιμάνια και να γίνουν ασφαλή για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνα τα περισσότερα ελληνικά λιμάνια – Καμπανάκι για την ασφάλεια των πλοίων"

Ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας

Για μεγάλο σκάνδαλο κάνουν λόγο 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην ερώτηση που κατέθεσαν... προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Γελαλής, Μαρία Διακάκη, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ζειμπέκ Χουσεϊν, αναφέρουν ότι «οδιαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε ‘καλή’ και ‘κακή’ τράπεζα, η μεταβίβαση της πρώτης στην Τράπεζα Πειραιώς και η εκκαθάριση της δεύτερης συνιστούν κορυφαίο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της οικονομίας και πάνω από όλα σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας». Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η πώληση «περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να χαρακτηρίσουν την μεταβίβαση αυτή ως μέγα σκάνδαλο και ως χαριστική για την Τράπεζα Πειραιώς, με χρήματα του συνήθους υπόπτου: του Έλληνα φορολογούμενου».

Οι βουλευτές, αναφέρουν ότι το «ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς στην ουσία εκχωρεί το βασικότερο εργαλείο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής σε ιδιώτες, μαζί με τα δικαιώματα επί της υποθηκευμένης αγροτικής γης, απειλώντας άμεσα χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες».

Κάνουν, επίσης, λόγο για «αδιαφάνεια» και «’πέπλο σιωπής' από την πλευρά της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σχετικά με τους όρους της συμφωνίας για την ΑΤΕ», κάτι που όπως αναφέρουν επιβεβαιώνει «τη σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι απλώς το κόστος που καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς για να απορροφήσει την ‘καλή’ ΑΤΕ είναι ανύπαρκτο, αλλά αντιθέτως προικοδοτείται αδρά από το ΤΧΣ –δηλαδή με χρήματα που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι- για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό που προκύπτει στην ‘καλή ΑΤΕ’ από την αναντιστοιχία ενεργητικού και παθητικού, αλλά και για να ανακεφαλαιοποιηθεί το νέο σχήμα! Την ίδια στιγμή στην ‘κακή ΑΤΕ’ μεταβιβάζονται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ‘Δωδώνη’, η ΣΕΚΑΠ και άλλες θυγατρικές, το ξεπούλημα των οποίων πλήττει άμεσα την περιφεριακή ανάπτυξη της χώρας και την αγροτική παραγωγή».

Οι βουλευτές εκφράζουν επίσης ανησυχία για τις θέσεις εργασίας «παρά τις διατυπώσεις περί ‘διατήρησης των θέσεων εργασίας’ των εργαζομένων της ΑΤΕ» και αναφέρουν ότι «τίθενται σε αμφισβήτηση πλέον οι υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας (από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο) και η απειλή για ατομικές συμβάσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα γίνεται πλέον πιο πραγματική από ποτέ για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τους υπουργούς:

1. Ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «καλό» τμήμα της ΑΤΕ;

2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το ΤΧΣ για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ (funding gap); Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το ΤΧΣ για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο; Ποιο προβλέπεται να είναι το κόστος της «κακής» ΑΤΕ για το Δημόσιο; Αντίστοιχα, ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το ΤΧΣ, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ;

3. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί μετά τις απώλειες από τη συμμετοχή της τράπεζας στο PSI, όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες;

4. Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τροϊκα σχετικά με την ΑΤΕ;

5. Έχετε λάβει υπόψιν τις σοβαρές καταγγελίες στο έγκριτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχετικά με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς; Θεωρείτε ότι η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς χωρίς διερεύνηση των κατηγοριών αυτών διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον;

6. Τί θα ισχύσει για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στην ΑΤΕ μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος; Πως προστατεύονται τα εργασιακά τους δικαιώματα ή τους επιφυλάσσεται εργασιακός μεσαίωνας;

7. Πως θα προστατευτεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη με ευνοϊκούς όρους στην ΑΤΕ;

8. Πως θα προστατευτούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων της ΑΤΕ;

9. Σκοπεύει η κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να ακυρώσει την εκχώρηση της «καλής» ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς; Σκοπεύει στη συνέχεια να ανακεφαλαιοποιήσει την Αγροτική Τράπεζα, ως ενιαία δημόσια τράπεζα και να προβεί στην αναβάθμιση και την ανασυγκρότησή της, ώστε να αναλάβει κεντρικό ρόλο πρώτ’ απ’ όλα στη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα ζητούν να δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η ΑΤΕ, την έκθεση της Blackrock για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business και capital plans των τραπεζών και τις εκθέσεις των εταιρειών συμβούλων για την ΑΤΕ και την ιδιωτικοποίησή της.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας"

Αποκαλύψεις για την Οικογένεια Καρχιμάκη

Να γιατί ο κ. Καρχιμάκης αντιδρά στο deal Πειραιώς – ΑΤΕ Bank. Η ανιψιά του Αγγελική Καρχιμάκη κατέχει θέση στις νομικές υπηρεσίες της ΑΤΕ Bank και σύντομα θα αποκαλύψουμε τι γίνεται με κάποια ξενοδοχεία στην Κρήτη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης συνεχίζει να επιτίθεται κατά διαδικασιών και να κατηγορεί την διοίκηση της ΤτΕ γιατί δεν ανακεφαλαιοποίησε απευθείας την ΑΤΕ.

Ο κ. Καρχιμάκης που είναι λαλίστατος και αποκαλυπτικότατος απέφυγε…. να αποκαλύψει πως μεταφέρθηκε σε ειδική θέση που δημιουργήθηκε για εκείνον στον υπουργείο Υποδομών;
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να συμβάλλει στην εξυγίναση και αναδιάρθρωσης της χώρας και να πάψει να συμπεριφέρεται λαικίστικα.
Παραθέτουμε την απόφαση που αφορά τον κ Μ. Καρχιμάκη….ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
(4)
Με την υπ’ αριθμ. οικ. 64311Υ7277/27−12−2010 κοινή
απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3717/2008, και του Π.Δ 293/99 (Φ.Ε.Κ263/26.11.99), ύστερα από την με αριθμό 4/2010
Γνωμοδότηση της Α΄ Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την με αριθμό 3502/39/20−1−2010 απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, μεταφέρεται ο Μιχαήλ Καρχιμάκης του Ελευθερίου πρώην υπάλληλος της εταιρείας «Ολυμπιακή Αεροπορία − Υπηρεσίες Α.Ε.» στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ και ειδικότητας Διοικητικού−Οικονομικού.
Η ανωτέρω θέση καταργείται αυτοδίκαια με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του μεταφερόμενου. Ο μεταφερόμενος κατατάσσεται σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3717/2008.
Ο ανωτέρω οφείλει να παρουσιασθεί για ανάληψη υπηρεσίας με τη λήξη της θητείας του ως Βουλευτής, για οποιοδήποτε λόγο.
(Αριθμ. βεβ. Υ.Δ.Ε./Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών
και Δικτυων: 216/8−2−2011).
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

bankwars
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύψεις για την Οικογένεια Καρχιμάκη"

Διορίζουν, πάλι διορίζουν

Μία ιδιότυπη ιστορία διορισμών ημετέρων έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες με την οποία συνεχώς ασχολείται η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για ποια αναλογία ένας προς δέκα μιλάμε που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ως ισοδύναμο μέτρο για να μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Εδώ μιλάμε για διορισμούς σχεδόν κάθε ημέρα, με μια μόνο διαφορά. Τους ονομάζουν μετακλητούς υπαλλήλους και τοποθετούνται παντού, για πλήρωση, όπως λένε κενών θέσεων. Και το σημαντικότερο διορίζουν μετακλητούς οι πάντες από τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, πρώην Πρωθυπουργός έως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει βεβαίως νόμος που επιτρέπει τέτοιους διορισμούς, αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ανάγκη να υπάρχουν τόσοι μετακλητοί σε πολιτικά γραφεία;

***
Τόση είναι η βιασύνη αυτών που διορίζουν που κάνουν ενίοτε και λάθη. Διορίζουν γυναίκες με... ανδρικά ονόματα και εν συνεχεία μόλις ανακαλύψουν το λάθος τους, ετοιμάζουν γρήγορα νέα απόφαση με τίτλο «διόρθωση σφαλμάτων» και ξανακάνουν τους άνδρες... γυναίκες. Στο ΦΕΚ αριθμός 355, με ημερομηνία 26 Ιουλίου υπάρχει μια τέτοια διόρθωση σφάλματος, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

***
Με τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων βρήκαν την ευκαιρία και διόρισαν και τον... κ. Απ. Γκλέτσο στη Βουλή. Όχι τον ηθοποιό και δήμαρχο, αλλά συγγενή του, αποτυχόντα βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Μαζί του διορίσθηκε και ο κ. Σίμος Ανδρόνικος και αυτός στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Ήδη εγκρίθηκε η δαπάνη μισθοδοσία τους από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής

***
Ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος εξακολουθεί να διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους, όπως συνέβη, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη βάσει της οποίας οποία διορίσθηκε η κυρία Α. Π. με βαθμό Β΄. Με την ίδια απόφαση λύεται πάντως η υπαλληλική σχέση του κ. Ν. Κ., που παραιτήθηκε. Με δυο λόγια με τους μετακλητούς υπαλλήλους ισχύει η λαϊκή ρήση «φύγε εσύ, έλα εσύ», αφού φεύγουν πολλοί μετακλητοί που διορίσθηκαν επί ΠαΣοΚ και έρχονται αυτοί της ΝΔ..

***
Και στο γραφείο του κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή διορίζονται μετακλητοί, όπως συνέβη με δύο υπαλλήλους (έναν άνδρα και μία γυναίκα) που προτάθηκαν από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρωση κενών θέσεων.

***
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως με ενημερώνουν, δεν έχουν καμία δανειακή υποχρέωση. Κατάφεραν να εξοφλήσουν το μοναδικό δάνειο που πήραν από τον Σεπτέμβριο του 2009, ύψους 800.00 ευρώ, για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις δύο κεντρικών εκλογικών αναμετρήσεων, χωρίς μάλιστα κρατική επιχορήγηση. Όπως με πληροφορούν, δεν ξεχνούν ούτε στιγμή ότι η κρατική επιχορήγηση «αποτελεί δημόσιο χρήμα που, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, συνοδεύεται από την ευθύνη να αξιοποιείται προς όφελος όχι μόνον των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας».

***
Πάνω που όλοι νόμιζαν ότι επιτέλους θα τοποθετηθεί πρεσβευτής στην Άγκυρα, τώρα πρέπει να περιμένουν. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του κ. Θ. Δεμίρη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ωστόσο, μέσα σε λίγα 24ωρα, η τοποθέτηση ακυρώθηκε και η θέση επαναπροκηρύχθηκε! Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας σε έκτακτο υπηρεσιακό συμβούλιο και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις.

***
Έρχεται νέα περαίωση, κατά πάσα πιθανότητα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για τους... σκαφάτους. Μαθαίνω ότι δεν ήσαν πολλοί αυτοί που θέλησαν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις με το νόμο 4002 και έτσι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τους δώσει άλλη μία ευκαιρία, ώστε να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ζεστό χρήμα. Σας υπενθυμίζω ότι το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει στο παρελθόν πολλούς σκαφάτους που είχαν «βαφτίσει» τα σκάφη τους από ιδιωτικά σε επαγγελματικά.

***
«Ας ψηφίσει μόνον η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο για την Παιδεία», είπε σε συνεργάτη μου εμφανώς δυσαρεστημένη η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε τη βαριά δήλωση περί «ύβρεως προς τη Δημοκρατία» εάν προτίθεται το ΠαΣοΚ να ψηφίσει αυτές τις αλλαγές. Η κυρία Διαμαντοπούλου με την ευκαιρία αυτή, υπενθύμισε ότι τον νόμο πλαίσιο το είχε στείλει σ΄ όλα τα κόμματα για αν εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους, όπως το έστειλε και στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και επιμένει ότι ο νόμος δεν έχει πρόβλημα εφαρμοστικότητας».
***
Απρόσμενος υπερασπιστής των απόψεών της βρέθηκε να είναι ο κ. Γ. Φλωρίδης, με τον οποίο η κυρία Διαμαντοπούλου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς: «πρόκειται για πράξη αντιμεταρρυθμιστική που αποτελεί εμβληματική και ουσιαστική ήττα των προσπαθειών για να ανορθωθεί η Ελλάδα της κρίσης», είπε σε συνεργάτη μου ο κ. Φλωρίδης αναφερόμενος στις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο.

***
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Π. Ρουμελιώτη, ζητεί ο κ. Π. Καμμένος. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πιστεύει ότι θα μπορέσει τελικά να συγκεντρώσει τις 60 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται, απευθυνόμενος σε βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, όπως πληροφορούμε το θέμα με την αντιπαράθεση Ρουμελιώτη- Γ. Παπανδρέου, ορισμένοι άρχισαν να το χαρακτηρίζουν «λήξαν», αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος επιθυμούν, όπως ειπώθηκε «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορίζουν, πάλι διορίζουν"

Λιτότητα 13,215 δις. ευρώ έως το 2016 ζητάει η Τρόικα

-Μέτρα 13,2 δισ ζητάει η Τρόικα για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016 
- Τα 1,7 δισ. ευρώ θα ληφθούν τη διετία 2014 - 2015 - Τα «20 + 1» μέτρα - φωτιά που ζητούν οι δανειστές 
- Το bankingnews.gr παρουσιάζει όλο το σχέδιο

Λιτότητα 13,215 δις. ευρώ έως το 2016 ζητάει η Τρόικα από την κυβέρνηση προκειμένου να «ανάψει» το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η πρόταση που έχουν υποβάλλει οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβλέπει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να παρατείνει κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα της, δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, αντί του 2014, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,715 δις. ευρώ.

Εκ των οποίων τα 2,033 δις. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν το 2015 και τα 688 εκατ. ευρώ το 2016.
Εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει σε αυτήν την πρόταση, η οποία θα εξεταστεί στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τότε η Αθήνα θα μπορέσει να λάβει την επιπλέον χρηματοδότηση των 20 δις. ευρώ που είναι αναγκαία για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τους δανειστές μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπώσει ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης για την χορήγηση νέων κεφαλαίων προς την χώρα μας.
Ένα ακόμη «αγκάθι» που σχετίζεται με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει η χώρα μας είναι αυτό που έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 από 160,6% του ΑΕΠ φέτος. Η παράταση της προσαρμογής θα πάει πίσω και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μείωναν το χρέος, προκαλώντας έτσι ένα νέο πονοκέφαλο στην Τρόικα σχετικά με την υποχώρηση του ελληνικού χρέους.
Μία πιθανή λύση θα ήταν ένα νέο «κούρεμα», σενάριο το οποίο έχει αρχίσει ήδη να δουλεύεται…
Αυτά προκύπτουν από την επικαιροποίηση των δράσεων του Μεσοπρόθεσμου στην οποία προχώρησαν τις προηγούμενες μέρες οι ελεγκτές της Τρόικας στις επαφές που είχαν με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το «bankingnews» έχει στην κατοχή του το αναλυτικό κείμενο του σχεδίου των διαπραγματεύσεων (MTFS Implemention plan ), 30 σελίδων στο οποίο:
- Αναλύονται οι παρεμβάσεις του νέου Μεσοπρόθεσμου από το 2012 έως το 2016. Τα μέτρα κατανέμονται σε 6,036 δις. ευρώ για το 2012, 1,675 δις. ευρώ για το 2013, 2,783 δις. ευρώ για το 2014, 2.033 δις. ευρώ για το 2015 και 688 εκατ. ευρώ για το 2016.
- Η αποδοτικότητα των μέτρων σε σχέση με περσινό Μεσοπρόθεσμο ( MTFS) και σε σχέση με το Μνημόνιο 2 και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό
- Οι δράσεις του Μνημονίου που έχουν προχωρήσει (done), και αυτές που δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση ( no action) όπως είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η εργασιακή εφεδρεία, οι έλεγχοι για τα προνοιακά επιδόματα, οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ κ.α.
Στο ίδιο σχέδιο αναλύονται τα «20 + 1» μέτρα, αξίας 13, 215 δις. ευρώ που ζητά η Τρόικα για την περίοδο 2012 – 2016. Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνονται:

Περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα (Cut Public Sector Wage Bill) για την εξοικονόμηση εσόδων ύψους 1,637 δισ. ευρώ έως το 2016.

Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Το δημοσιονομικό όφελος μαζί με την κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, θα ανέλθει σε 1,627 δις. ευρώ για το 2012, 2079 δις. ευρώ για το 2013, 501 εκατ. ευρώ για το 2014 και 570 εκατ. ευρώ για το 2015.

Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών συνταξιούχων. Φέτος εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 34 εκατ. ευρώ από τον εντοπισμό των συνταξιούχων –μαϊμού και άλλα 47 εκατ. ευρώ το 2013!. Το 2011 τα ποσά που γλίτωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την καταβολή συντάξεων σε εικονικά πρόσωπα ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ…

Περικοπές εποχικών επιδομάτων. Μέτρο άκρως επιζήμιο για όσους εργάζονται στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο. Παρ ΄όλα αυτά η Τρόικα πιέζει για την εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ το 2013 από τον περιορισμό αυτών επιδομάτων, 80 εκατ. ευρώ το 2014 και 50 εκατ. ευρώ το 2015.

Καθιέρωση νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ. Φέτος θα πρέπει να βρεθούν 110 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2011.

Περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας κατά 50 εκατ. ευρώ το 2012 παρά το φάντασμα της ανεργίας που πλανάται πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κατάργηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Αναμένεται σχέδιο προτάσεων ανά Υπουργείο. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ το 2013 και 135 εκατ. ευρώ το 2014.

Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ ( Restructure State – Owned Enterprises) με στόχο την εξοικονόμηση 1,32 δις. ευρώ στην πενταετία 2012 – 2016. Η τρόικα έχει υπολογίσει τη φετινή απόδοση του μέτρου στα 417 εκατ. ευρώ., σε 331 εκατ. ευρώ για το 2013, σε 298 εκατ. ευρώ για το 2014 και σε 274 εκατ. ευρώ το 2015.

Περικοπές 904 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ( Cut public Investment Budget).

Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Η απόδοση του μέτρου εκτιμάται σε 352 εκατ. ευρώ από φέτος έως και το 2015. Φέτος θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις έως 25% στις τιμές των εισιτηρίων. Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό υπολογίζονται σε 240 εκατ. ευρώ για την διετία 2013 - 2014.

Περικοπές 400 εκατ. ευρώ σε αμυντικές δαπάνες ( Cut Defense Expenses ).

Περικοπές 1,416 δις. ευρώ σε φαρμακευτικές δαπάνες ( Cut Pharmaceutical Expenses). Το 1 δις, ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση να το «κόψει» από φέτος.

Εξοικονόμηση δαπανών 3,7 δις. ευρώ από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι πρώτες περικοπές ύψους 1,627 δις. ευρώ θα ξεκινήσουν από φέτος και ακολουθούν 279 εκατ. ευρώ για το 2013, 501 εκατ. ευρώ για το 2014 και 570 εκατ. ευρώ για το 2015.

Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Μέτρο που θα εκτιμάται ότι θα εισφέρει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 7,579 δις. ευρώ από φέτος έως και το 2016.

Βελτίωση του συστήματος συλλογής των φόρων. Προβλέπονται συνολικά έσοδα 1,8 δις. ευρώ για το σύνολο της πενταετίας 2012 – 2016. Αυτά θα προέλθουν 494 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, 369 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα, 494 εκατ. ευρώ από τα Νομικά, 308 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και 188 από τους ΕΦΚ.

Από την αναδιάρθρωση του συστήματος των φόρων στην περιουσία. Εκτιμάται ότι θα μαζευτούν 2,183 δισ. ευρώ έως το 2016. Τα 905 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν το 2013 και τα 714 εκατ. ευρώ το 2014.

Εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για να «έρθουν» έσοδα 424 εκατ. ευρώ το 2012 και 503 εκατ. το 2013.

Περικοπές στα ποσά των ενοίκων που πληρώνει το Δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του. Η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις ότι από αυτόν τον τομέα θα εξοικονομηθούν δαπάνες 45 εκατ. ευρώ.

Εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με δημοσιονομικό όφελος 100 εκατ. ευρώ για το 2012, 70 εκατ. ευρώ το 2013, 130 εκατ. το 2014, 169 εκατ. ευρώ το 2015 και 175 εκατ. ευρώ το 2016. Σύνολο 802 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο ΑΕΙ – ΤΕΙ για να περισσέψουν 30 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
bankingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιτότητα 13,215 δις. ευρώ έως το 2016 ζητάει η Τρόικα"

Παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και δραχμής προτείνουν Γερμανοί οικονομολόγοι

Tην παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων και του ευρώ και μιας «νέας δραχμής» στην Ελλάδα, προτείνουν Γερμανοί οικονομολόγοι, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, προτείνεται η πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη, ενώ παράλληλα εισηγείται το εθνικό νόμισμα να μπορεί να υποτιμηθεί.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και δραχμής προτείνουν Γερμανοί οικονομολόγοι"

Μία «προφητική» ομιλία για τα πετρέλαια στη Βουλή πριν 25 χρόνια

Θυμάστε όλοι τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δυσκολεύεται να πιστέψει αρχικά την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην χώρα μας και την ειρωνική απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου προς τις έρευνες του δημοσιογράφου Κ. Χαρδαβέλλα.

Αυτό που η σύγχρονες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ .. όμως δυσκολεύονταν να πιστέψουν, κάποτε το συζητούσαν πιο ανοιχτά στην Βουλή και μάλιστα …πριν 25 χρόνια. Η αλήθεια και βέβαια όλοι την γνωρίζουν πια, είναι ότι η γνώση υπάρχει από τα χρόνια της επταετίας κιόλας, απλά διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν φοβικές, λιγότερες των περιστάσεων, υποτελείς και τελικά βιώνουμε, ό,τι βιώνουμε εξαιτίας αποκλειστικά των χαρακτηριστικών που όλες αυτές οι κυβερνήσεις είχαν σε βάρος της πατρίδας μας. Μία εξαιρετική έρευνα του aegeantimes, έφερε στην επιφάνεια τα πρακτικά της ομιλίας του τότε υφυπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Κουτσογιάννη στις 6 Απριλίου 1987. Απλά απολαύστε την:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δʼ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Βʼ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ κ. ΓΙΑΝΝΗ Ν. ΑΛΕΥΡΑ
ΤΟΜΟΣ ΕΚΤΟΣ
Συνεδριάσεις 4Βʼ – ΡΣΤʼ
17 Μαρτίου 1987 – 27 Απριλίου 1987
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑʼ . . 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1987 , Σελίδα, 5159

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γιάννης Ν. Αλευράς).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, χωρίς να θέλω να δημιουργήσω προβλήματα στην όλη διαδικασία, θέλω να γραφεί στα πρακτικά, να διατυπώσω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου, διότι ξέρω ότι 4-5 συνάδελφοι, που είναι στην Αίθουσα, πιθανώς δεν θα με ακούσουν, λόγω της κόπωσης.

Διαμαρτύρομαι, λοιπόν κι εγώ, και ξεκινώ την ομιλία μου τονίζοντας, ότι αυτή δεν θα είναι κάποια ομιλία με συνέχεια, με συγκεκριμένη δομή. Θα αναφερθώ σε 3-4 σημαντικά κατά την άποψη μου ζητήματα, που εν τούτοις και αυτά είναι πτυχές του όλου ζητήματος, το οποίο συζητούμε σήμερα.

Στην αρχή θέλω να αναφερθώ για λίγο στο ιστορικό του θέματος.

Έχει γραφτεί στον ξένο Τύπο, αλλά και στον ελληνικό, ότι γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ʼ60, δηλαδή 2-3-5 χρόνια πριν από το 70, οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες που έκαναν στην περιοχή μας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και επεσήμαναν με τους δορυφόρους τους κοιτάσματα στο Βόρειο Αιγαίο. Ακολούθησε, η χαρτογράφηση αυτών των κοιτασμάτων με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δορυφόροι και στην συνέχεια είχαμε από την πλευρά των Αμερικανών πάντοτε, την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έβγαλαν τα εξής περίπου συμπεράσματα : Ότι υπάρχουν κατʼ αρχήν κοιτάσματα πετρελαίου, πιθανώς πλούσια, και σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης του 1958, που αναφέρεται στα θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης που ρυθμίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυτά τα κοιτάσματα, είναι ελληνικά.

Οι εκτιμήσεις που έγιναν θα πρέπει να ήσαν οι εξής : Με την άντληση των πετρελαίων αυτών από τους ίδιους τους Έλληνες θα προέκυπτε μία ισχυροποίηση της Ελλάδος, ισχυροποίηση οικονομική, πολιτική και στρατιωτική.

Δεύτερο στοιχείο είναι, ότι αυτή η πρώτη εκτίμηση θα μπορούσε να οδηγήσει αργότερα σε μείωση ή και εξάλειψη της επιρροής των Αμερικανών στη Χώρα μας και επομένως θα προέκυπτε μακροπρόθεσμα μία ζημία στα πολιτικοστρατιωτικά, αλλά και οικονομικά συμφέροντα των Η.Π.Α.

Ακολούθησε η χάραξη της πολιτικής, από την πλευρά των Αμερικανών, στο συγκεκριμένο κρίσιμο χώρο του Αιγαίου με βάση αυτά τα δεδομένα.
Έχει δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο, έχει γραφτεί και έχει συζητηθεί και εδώ στην Ελλάδα, ότι κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα θα έλεγα, οι Αμερικανοί έδωσαν αυτούς τους χάρτες στους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τους δημοσίευσαν ως δικούς τους χάρτες.

Είναι φυσικό να ξέρουμε όλοι, ότι οι Τούρκοι δεν είχαν δυνατότητες να βρουν τα πετρέλαια, ούτε φυσικά να φτιάξουν χάρτες, τους οποίους αργότερα δημοσίευσαν.

Αυτή είναι εργασία των Αμερικανών. Υπέδειξαν στη συνέχεια στους Τούρκους να θέσουν τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις τους. Από τότε υποστηρίζουν σε κάθε περίπτωση τις διεκδικήσεις αυτές των Τούρκων. Αυτά είναι γνωστά.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω, ότι καθοδηγούν τους Τούρκους στην κλιμάκωση των πιέσεων και στις διάφορες σχετικές μεθοδεύσεις.

Το τελευταίο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν τους Τούρκους με ρυθμούς τους οποίους δεν μπορεί να παρακολουθήσει η Χώρα μας.
Οι Αμερικανοί δηλαδή, με απλά λόγια, προτίμησαν αυτή τη συνταγή της ανάμιξης των Τούρκων στις ελληνικές υποθέσεις, επειδή αυτή είναι μία δοκιμασμένη μέθοδος από τους Άγγλους στην Κύπρο και μάλιστα με πολλή επιτυχία. Η άποψη μου είναι, ότι εδώ έχει εφαρμοστεί η κλασική μέθοδος του διαίρει και βασίλευε.

Οι Τούρκοι, όταν θα πήραν αυτά τα στοιχεία, είναι φυσικό να ανησύχησαν, γιατί γνωρίζουν ότι μια Ελλάδα ισχυρή όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμών, προκλήσεων και ληστείας, αλλά σύμφωνα και με τους δικούς τους πάγιους φόβους μπορεί αυτό να σημάνει το τέλος των ονείρων τους για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία και για άλλα τέτοια κωμικά πράγματα.

Έχουμε επομένως εδώ να παρατηρήσουμε, ότι αμερικανικά και τουρκικά συμφέροντα συμπίπτουν και γιʼ αυτο ακριβώς υπάρχει ένα είδος κοινής πολιτικής και στενής συνεργασίας Αμερικανών και Τούρκων, αλλά φυσικά για διαφορετικούς λόγους. Όλες οι ενέργειες των Τούρκων από τότε έχουν ως αίτιο τους πιο πάνω λόγους και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αναφέραμε.

Επομένως, από δω και πέρα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσει η ίδια κατάσταση και δεν πρέπει κανείς Έλληνας να αυταπατάται, ότι μπορεί να υπάρξουν καλές προθέσεις, διάλογος με αποτελέσματα και όλα τα σχετικά.

Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση απʼ όλους, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, διπλωματική επίθεση, διεθνή ερείσματα, ισχυρή οικονομία, ομοψυχία, δραστηριοποίηση όλων των εθνικών δυνάμεων, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα και λεπτοί χειρισμοί.

Αυτά αναφέρονται στο παλαιό ιστορικό του θέματος και νομίζω ότι ήταν χρήσιμο να αναφερθούν, για να μπορούμε να έχουμε τη γενική πορεία από παλαιότερα μέχρι σήμερα, γιατί έτσι ερμηνεύονται τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σωστές εκτιμήσεις και να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που πρέπει να αναφέρω, είναι το πρακτικό της Βέρνης. Θυμάστε ότι τον Αύγουστο του 1976 υπήρξε μια συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών Μπίτσιου και Τσαγλαγιανγκίλ που οδήγησε στην Έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αργότερα στις 2. 11. 76 υπήρξε μια συνάντηση Τζούνη και Μπριγκέλ και απʼ αυτή προέκυψε το πρακτικό της Βέρνης, που υπεγράφη στις 11 Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο ήταν δέσμευση και από τις δύο πλευρές για αποφυγή προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Έχω εδώ το κείμενο και θα το διαβάσω για τα πρακτικά. Αναφέρομαι στα άρθρα 6 και 7 του πρακτικού της Βέρνης:

«Αρθρο 6: Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση όπως απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως σχετικής προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία θα ηδύνατο να παρενοχλήσει τη διαπραγμάτευση.

Αρθρο 7 : Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, όπως, καθʼ όσον αφορά στις διμερείς των σχέσεις, απόσχουν πάσης πρωτοβουλίας ή πράξεως, η οποία θα έτεινε να μειώσει το κύρος του ετέρου».

Αν προσέξατε θα δείτε, ότι αυτά τα δύο άρθρα είναι διατυπωμένα τόσο ελεύθερα, ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ερμηνεία από την πλευρά της Τουρκίας.
Και ξέρετε πόσο κακόπιστοι είναι οι Τούρκοι και πόσο εφαρμόζουν ή όχι τις διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχουν δεσμευθεί.

Είμαστε τώρα βέβαιοι, ότι ο διάλογος αυτός με βάση τις γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλήξει σε συμφωνία.

Απλά οι Τούρκοι επεδίωκαν και πέτυχαν, τον ατέρμονα διάλογο, με σκοπό την παρεμπόδιση ή διακοπή της εκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαίων από τους Έλληνες. Και αυτό οι Τούρκοι το επέτυχαν, έως ότου ετοιμαστούν, δηλαδή έως ότου αποκτήσουν την αναγκαία στρατιωτική υπεροχή, για να μας επιτεθούν και να μας αρπάξουν τουλάχιστον το μισό Αιγαίο, όπως αυτό υπάρχει στα σχέδια τους και επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί από την πλευρά τους.

Τα λάθη της Κυβέρνησης Καραμανλή στην περίπτωση αυτή της υπογραφής του πρωτοκόλλου είναι, πρώτο, ότι έκανε διάλογο με τους Τούρκους, καθʼ ην στιγμή οι Τούρκοι κατείχαν το 40% της Κύπρου.

Το δεύτερο ότι άρχισαν ένα διάλογο, ο οποίος λόγω των διαφανών προθέσεων των Τούρκων δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποτέλεσμα και τρίτο δεν συμφωνήθηκε αρχή και τέλος αυτού του διαλόγου. Ήταν δηλαδή αυτό ακριβώς που επεδίωκαν οι Τούρκοι.

Αυτό βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι το έκανε ηθελημένα η τότε Κυβέρνηση.
Οπωσδήποτε, όμως, επιτεύχθη με πίεση των Τούρκων, με φανερό σκοπό να σταματήσουν επʼ αόριστον οι έρευνες για ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαίων στο Αιγαίο.

Ποιά είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι, πώς κατάφεραν να πείσουν την Κυβέρνηση να δεχθεί τέτοια εξέλιξη, αυτό δεν φαίνεται ότι το γνωρίζουμε ακριβώς.

Αφήνουμε το θέμα αυτό στους ιστορικούς.

Η διακοπή του διαλόγου από την σημερινή Κυβέρνηση κατέστησε το πρακτικό της Βέρνης ανενεργό. Εμείς δεν έχουμε, κύριοι συνάδελφοι, να φοβηθούμε τίποτα για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις των Τούρκων.

Σήμερα εμείς μπορούμε, εάν κρίνουμε κατάλληλο τον χρόνο, να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των πετρελαίων χωρίς καμιά δέσμευση.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση αποκτά τον έλεγχο των αποφάσεων του κονσόρτσιουμ και ρυθμίζει τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού και διασφαλίζοντας τα γενικότερα συμφέροντα της.

Πριν κλείσω αυτό το θέμα θα ήθελα να θυμίσω και να σημειώσω, ότι τον Μάρτιο του 1978 συναντήθηκαν στο «Μοντραί», οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος–Τουρκίας, οι κύριοι Καραμανλής και Ετσεβίτ, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε τότε -διαβάζω επακριβώς- «να αποκατασταθεί ένας διάλογος ο οποίος δυνατόν να άρει τα εμπόδια προς εξεύρεση αμοιβαίως ικανοποιητικών λύσεων στα ελληνοτουρκικά προβλήματα». Τότε θυμάστε έγινε και η διακοπή των ερευνών.

Τώρα εκείνο που εγώ έχω να σημειώσω είναι, πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν αμοιβαίως ικανοποιητικές λύσεις με κατεχόμενη από τους Τούρκους την Κύπρο, με συνεχείς απειλές και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, με προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος μας και τόσα άλλα αμέτρητα, εμείς τελικά δεν το κατανοούμε.
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω για να γραφτεί στα πρακτικά, ότι η συζήτηση εκείνη Καραμανλή και Ετσεβίτ έγινε χωρίς ημερήσια διάταξη.

Κράτησε πάρα πολλές ώρες και εξ όσων τουλάχιστον έχουμε διαβάσει στον Τύπο δεν κρατήθηκαν πρακτικά.

Ακολούθησε μία συνάντηση ακόμα στις 10 Μαΐου του 1978 στην Ουάσιγκτον, η οποία κατέληγε σε διατύπωση ευχών, αλλά δε φαίνεται ότι και από αυτή τη συνάντηση μάθαμε πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συζητήθηκε.

Η ουσία είναι, ότι το πρακτικό της Βέρνης ίσχυσε εκείνα τα χρόνια με απαίτηση των Τούρκων και βέβαια επί ζημία των δικών μας συμφερόντων.

Ότι το πρακτικό αυτό υπήρξε επιζήμιο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αποδεικνύεται, και εκ του ότι οι Τούρκοι το επικαλούνται συνεχώς ακόμη και τώρα που δεν υπάρχει διάλογος και που επομένως δεν έχει καμιά ισχύ.

Θέλω να πω λίγα λόγια για την αιγιαλίτιδα ζώνη και ελπίζω στο τέλος να σας δώσω την εικόνα ενός σεναρίου, που κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα της αιγιαλίτιδος ζώνης είναι γνωστό, αλλά θέλω να επισημάνω ορισμένα πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι έχουμε δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, απόλυτο δικαίωμα, στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας στο Αιγαίο γενικά, και ειδικότερα στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, χωρίς μεγάλες διεθνοπολιτικές τριβές.

Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό και επικαλείται την αρχή, της ευθυδικίας και την αρχή της επιείκειας, οι οποίες δεν μπορούν βέβαια να προσφέρουν στους Τούρκους καμιά σοβαρή νομική θεμελίωση.

Γιʼ αυτό ακριβώς η Τουρκία μάς απειλεί με πόλεμο, σε περίπτωση δηλαδή που εμείς θα προχωρήσουμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Χώρα μας.

Εγώ μπορώ να αναφέρω κάτι εδώ στη Βουλή υπεύθυνα. «Ότι δηλαδή γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι και οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στον χώρο του Αιγαίου από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.

Και δεν το επιθυμούν, διότι όταν γίνει αυτή η επέκταση όχι μόνο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα μας στο χώρο του Αιγαίου και γίνονται αναμφισβήτητα, αλλά καταρρέει και όλη η πλαστή επιχειρηματολογία, περί του ότι η Τουρκία είναι χώρος με μεγαλύτερη στρατηγική σημασία από αυτή της Ελλάδος. Αυτό τι κάνει; Ανατρέπει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς της περιοχής όπως είναι σήμερα. Και αυτό επίσης θα είχε σαν αποτέλεσμα, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να ελέγχουν το χώρο όπως έχουν συνηθίσει.

Μπορώ να σας βεβαιώσω, ότι αυτή η δυνατότητα που έχουμε, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, είναι, ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να γίνεται έντονη εκμετάλλευση στις όποιες διαπραγματεύσεις για τα εθνικά μας θέματα.

Έχω και μια άλλη πρόταση κατά τη γνώμη μου σημαντική. Έως ότου δηλαδή αντιμετωπίσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, συνολικά, δικαιούμεθα και μπορούμε να προβούμε σε τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς μάλιστα να δημιουργηθούν και εμπλοκές.

Προτείνω συγκεκριμένα την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης της νήσου Θάσου από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια. Επαναλαμβάνω, ότι προτείνω την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο της νήσου Θάσου. Θα μπορέσουμε έτσι απερίσπαστοι να προχωρήσουμε σε έρευνες και εκμετάλλευση των εκεί κοιτασμάτων, χωρίς προβλήματα. Η Τουρκία, αφʼ ενός μεν δεν ενοχλείται από αυτή τη συγκεκριμένη επέκταση, αφʼ ετέρου δε, δεν δικαιούται να αντιδράσει, διότι η ίδια η Τουρκία είχε επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη και στον Εύξεινο Πόντο και νότια προς την πλευρά της Κύπρου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : Η Κυβέρνηση το δέχεται;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Εγώ το προτείνω αυτό κύριε συνάδελφε. Εγώ, ο Βουλευτής Κουτσογιάννης. Εγώ, παρακαλώ την Κυβέρνηση, αφού το αναφέρετε, να μελετήσει με προσοχή αυτή την πρόταση για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και πιστεύω ότι έτσι λύνονται πολλά προβλήματα. Οι μεγάλες δυνάμεις επίσης δεν εμποδίζονται στην περίπτωση αυτή στη ναυσιπλοΐα τους ή στην κίνηση πολεμικών σκαφών τους στην περιοχή.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ : Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η πρόταση σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Είναι δική μου, δεν έχω καμία συνεννόηση ούτε με τον κ. Υπουργό, ούτε με την Κυβέρνηση γενικότερα. Και η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΑΝΑ, δυστυχώς κατά τη γνώμη μου, επιμένουν να κτυπήσουμε ανατολικά της Θάσου στα 11 μίλια.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ : Εμείς δεχόμαστε την πρόταση τη δική σας εάν το δεχθεί η Κυβέρνηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ : Αναφέρομαι σʼ αυτά που είπατε περί Ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδος. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σύμφωνα με όσα διάβασα στις εφημερίδες οι Τούρκοι δέχονται αυτό το σημείο, δηλαδή να κτυπήσουμε εμείς 11 μίλια ανατολικά της Θάσου.

Το ερώτημα είναι γιατί το δέχονται. Είναι προφανές, ότι αμέσως μετά οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε γεώτρηση, η οποία θα είναι εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων και έτσι θα προκληθεί σύγκρουση ή οπωσδήποτε εμπλοκή δεν ξέρω ποιας έκτασης και ποίας μορφής, κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το σενάριο.

Και στις δυο περιπτώσεις θα είχαμε πτώση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πιθανώς και διχοτόμηση στο Αιγαίο. Αυτό είναι, μέσα στα σενάρια. Εγώ από τα στοιχεία που έχω δεν βλέπω ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για μεγάλη σύγκρουση και μπορώ να πω, γιατί δεν θα είχαμε τέτοια σύγκρουση, αλλά δεν πρέπει να παραλείψω να πω ότι τον τελευταίο μήνα πριν από την σύγκρουση παρατηρήθηκε μία μεγάλη και έντονη κινητικότητα.
Οι (Κάσπαρ) Ουάϊνμπεκερ, Περλ, γνωστοί τουρκόφιλοι και ανθέλληνες να βρίσκονται 1, 2 βδομάδες στην Αγκυρα, ο Οζάλ να πηγαίνει στην Αμερική, να κάθεται εκεί αρκετές μέρες και στη συνέχεια να πηγαίνει στο Λονδίνο.

Αυτή όλη η κινητικότης, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου συμπτωματική και κατά τη δική μου άποψη ταυτίζεται με τα γεγονότα και τις εξελίξεις εκείνων των ημερών. Ίσως αυτό έγινε, διότι η Κυβέρνηση έχοντας πιθανώς κάποιες πληροφορίες -δεν το γνωρίζω αυτό επίσημα- πρόλαβε και προχώρησε στη διατύπωση αυτού του σχεδίου νόμου.

Όταν οι κύριοι αυτοί είδαν ότι το σενάριο δεν μπορούσε να προχωρήσει, να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς κ.λπ., τότε προχώρησαν στο δεύτερο σενάριο. Αυτή είναι η άποψη μου και θα παρακαλέσω να την έχετε υπόψη σας στις αναλύσεις που γίνονται. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκρουση Ελλάδος–Τουρκίας; Αυτό συμφέρει την Ελλάδα; Συμφέρει την Τουρκία;

Συμφέρει το ΝΑΤΟ; Συμφέρει τους Αμερικανούς; Να το δούμε.

Η επίσημη θέση των Αμερικανών, που εξεφράσθη από τον κ. Κίσιγκερ το 1976 είναι, ότι αποκλείεται κάθε στρατιωτική λύση στο Αιγαίο, έχω ολόκληρο το κείμενο εδώ από την εφημερίδα «ΒΗΜΑ», αλλά δεν χρειάζεται να το διαβάσω επειδή δεν έχουμε χρόνο. Το γιατί δεν συμφέρει πράγματι είναι γνωστό.

Μία τέτοια σύγκρουση δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, πού θα οδηγήσει και γιʼ αυτό δεν συμφέρει. Εάν όμως γίνει κάποια εμπλοκή με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ελεγχόμενη από τους Αμερικάνους, ολιγοήμερη και ελεγχόμενη, ασφαλώς θα γίνει.
Πότε θα γίνει αυτό; Όταν η Χώρα η δική μας θα βρεθεί σε κάποιο είδος διάλυσης, σε ακυβερνησία, σε οικονομική ή άλλη κρίση, σε παράλυση θα έλεγα, όπως έγινε δηλαδή στην περίπτωση του Αττίλα, τότε θα γίνει αυτη η επίθεση…
(Στο σημείο αυτό ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρόνου ομιλίας του κ. Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα να μου δώσετε άλλο ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός) : Όχι και άλλο λεπτό, κύριε Κουτσογιάννη….

newsbomb/prionokordela
Διαβάστε Περισσότερα » "Μία «προφητική» ομιλία για τα πετρέλαια στη Βουλή πριν 25 χρόνια"

ΑΛΒΑΝΙΑ: Εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου

Τάφοι της ελληνιστικής περιόδου ήρθαν πρόσφατα στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός σπιτιού σε κατοικημένη περιοχή στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Την ευθύνη των ανασκαφικών εργασιών έχουν ειδικοί της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Αλβανίας.

Αρχαιολόγοι δήλωσαν στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 36 αρχαίοι τάφοι, που εκτιμάται πως χρονολογούνται από το 2ο αιώνα π.Χ..

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης κεραμικά αντικείμενα, τεφροδόχοι και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τάφοι είναι τεσσάρων διαφορετικών τυπολογιών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΛΒΑΝΙΑ: Εντοπίστηκαν αρχαίοι τάφοι της ελληνιστικής περιόδου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news