facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

«Όχι» στο ευρώ λένε οι Πολωνοί

Κατά της υιοθέτησης του ευρώ τάσσεται το 68% των Πολωνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι Πολωνοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε μια χώρα που θεωρείται ένθερμη υποστηρίκτρια της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε τον Ιούλιο, δείχνει ότι η αντίθεση των Πολωνών στο ευρώ έχει αυξηθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο, όπως αποκάλυψε το ινστιτούτο CBOS.

Μόλις το 25% των 100 ερωτηθέντων απάντησε ότι η Πολωνία πρέπει να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, 7% λιγότεροι από ό,τι έξι μήνες πριν.

Βάσει των εκτιμήσεων η Πολωνία θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το 2015.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» στο ευρώ λένε οι Πολωνοί"

Κυβέρνηση ενός μήνα με φθορά τετραετίας...

Η απογοήτευση που αισθάνεται η πλειονότητα των πολιτών για την κυβέρνηση και την πορεία που ακολουθεί η χώρα και την κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, αποτυπώνεται σε έρευνα της VPRC. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο», το 77% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη νέα κυβέρνηση. Ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 16% και το 7% δεν παίρνει θέση. Το 61% του δείγματος εκτιμά ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν είναι συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες. Εξάλλου, το 64% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ οκτώ στους δέκα προεξοφλούν νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων.

Όσον αφορά στη «δύναμη» των πολιτικών κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 16,5% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (16%) η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4% και το ΚΚΕ με 3,5%.

Ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες (52% έναντι 38%) είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ακολουθούν οι: Αντώνης Σαμαράς (42%-49%), Αλέξης Τσίπρας (37%-53%), Ευάγγελος Βενιζέλος (31%-62%), Πάνος Καμμένος (31%-58%), Αλέκα Παπαρήγα (17%-73%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (16%-71%).

matrix24
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση ενός μήνα με φθορά τετραετίας..."

Μέτρα – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες

Ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για μερίδα ιδιωτών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης... σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, εν όψει της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα άμεσα μέτωπα που αναμένεται να αντιμετωπιστούν είναι δύο: Πρώτον, η αξιολόγηση των στοιχείων του Τειρεσία, και συγκεκριμένα ο ενδελεχής έλεγχος όσων δανειοληπτών μπήκαν στη μαύρη λίστα τα τελευταία δύο χρόνια της βαθιάς ύφεσης. Στόχος είτε η μερική είτε η ολική διαγραφή των - έως το 2010 - υγιών πελατών.

Το δεύτερο μέτρο, που απαιτεί όμως συζήτηση και συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, προβλέπει την εφαρμογή της εξαγγελίας βάσει της οποίας η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που έγινε για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στο ΤΠΔ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων.

Για το θέμα του Τειρεσία οι αλλαγές ορισμένων κανόνων τέθηκαν χθες και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Την ίδια στιγμή, πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέθεσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τα δύο αυτά ζητήματα αναμένεται να απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες τις επαφές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθώς θα ξεκινήσει ο διάλογος για τον ακριβή καθορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ζητηθεί από τις τράπεζες να στηρίξουν τη ρευστότητα ανοίγοντας σιγά-σιγά και σε συνάρτηση με την επιστροφή των καταθέσεων τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

Χαλάρωση στον Τειρεσία

Το καυτό ζήτημα του Τειρεσία είναι θέμα επιβίωσης για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα αλλά και για επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες. Μπορεί μέχρι τον Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο, όσοι βρίσκονταν στον Τειρεσία, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, να ήταν οι κατ' επάγγελμα κακοπληρωτές, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη νέα δεξαμενή των κόκκινων δανείων, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Τειρεσία, ότι όσοι είναι στη λίστα δεν είναι τελειωμένοι οικονομικά καθώς σε αυτήν υπάρχουν τα ονόματα όσων δανειοληπτών έχουν να πληρώσουν 3 μήνες μέχρι εκείνους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ.

Στο 30% του εισοδήματος η δόση

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα συνεργαστεί με το τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου, στο πλαίσιο της ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση, η μηνιαία δόση των τραπεζικών χρεών να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Ουσιαστικά, θα καλέσει τις διοικήσεις των τραπεζών, αφού πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, να εντείνουν τις ρυθμίσεις των δανείων, με περισσότερο προσεκτικό τρόπο και όχι οριζόντια για όλους. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσοστό, δεδομένης της βαθύτερης ύφεσης που πλήττει την οικονομία, να μειωθεί, κατόπιν σχετικής διαπραγμάτευσης, στο 25% για ειδικές κατηγορίες, που μέχρι το 2010 είχαν ικανοποιητικά εισοδήματα και σήμερα έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα, αναφέρουν αρμόδιες τραπεζικές πηγές.

Προσθέτουν όμως ότι η συγκεκριμένη πρόταση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μπορεί να είχαν και να έχουν φανερό εισόδημα που δεν δικαιολογεί ιδιαίτερα υψηλά ποσά δανείων, ωστόσο τα πήραν γιατί σε... σιωπηρή συνεννόηση με την τράπεζα απλώς έδειχναν και τα μαύρα εισοδήματα. Έτσι, σήμερα, μπορεί να έχουν υποστεί δραματική μείωση του φανερού εισοδήματος, αλλά το 'μαύρο' παραμένει ενεργό και στα ίδια επίπεδα

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα – ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες"

Συνάντηση όλων των Αστυνομικών Διευθυντών Κρήτης με επίκεντρο την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού

Με τους νέους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, συναντήθηκε σήμερα (27-07-2012) και ώρα 10:30΄ στο γραφείο του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης Υποστράτηγος Εμμανουήλ Παραβολιδάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα και ζητήματα, τέθηκαν προτεραιότητες για τη βελτίωση αστυνόμευσης, δόθηκαν κατευθύνσεις, για αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα επιχειρησιακών δράσεων, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό «Αντιεγκληματικής Πολιτικής» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημείο αναφοράς και ιδιαίτερης έμφασης, αποτέλεσε η ενδυνάμωση σχέσεων εμπιστοσύνης του αστυνομικού με τον πολίτη, η διερεύνηση εις βάθος των πάσης φύσεων καταγγελιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε συνδυασμό με επιτυχημένη επιχειρησιακή ανταπόκριση και η εκπόνηση μελετών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταγεγραμμένων προβλημάτων στις περιοχές του νησιού.

Κοινή ταύτιση και επιδίωξη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή και των Αστυνομικών Διευθυντών είναι η παραγωγή σημαντικών αποτελεσμάτων, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον ασφαλείας, όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Κρήτης

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση όλων των Αστυνομικών Διευθυντών Κρήτης με επίκεντρο την ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού"

Νέο «ψαλίδι» στα υπουργεία

Συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών σε θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές των... Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων των υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα με τους νέους μισθούς των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πίνακας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις αποδοχές τους όπως ίσχυαν πριν την υπουργική απόφαση και όπως διαμορφώνονται μετά την υπογραφή της έχει ως εξής:

Κατηγορία / Ισχύουσες αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) / Νέες αποδοχές (Μικτές μηνιαίες)

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου 5.856,08 / 5.000,00

Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης 5.856,08 / 5.000,00

Περιφερειάρχης 5.270,47 / 4.500,00

Αντιπεριφερειάρχης 3.952,85 / 3.375,00

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου 2.635,24 / 2.250,00

Δήμαρχος (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 5.270,47 / 4.500,00

Δήμαρχος (Δήμος 20.000 - 100.000 κατοίκων) 4.216,38 / 3.600,00

Δήμαρχος (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 3.162,28 / 2.700,00

Αντιδήμαρχος (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 2.635,24 /2.250,00

Αντιδήμαρχος (Δήμος 20.000 - 100.000 κατοίκων) 2.108,19 / 1.800,00

Αντιδήμαρχος (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 1.581,14 / 1.350,00

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (Δήμος άνω των 100.000 κατοίκων) 2.108,19 / 1.800,00

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (Δήμος 20.000 - 100.000 κατοίκων) 1.686,55 1.440,00

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (Δήμος κάτω των 20.000 κατοίκων) 1.264,91 / 1.080,00

Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου 4.871,30 / 4.250,00

Α΄ Ειδικών Θέσεων 2.785,00 / 2.240,00

Β΄ Ειδικών Θέσεων 2.582,00 / 2.080,00

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «ψαλίδι» στα υπουργεία"

ΕΤΕ: Το 40% - 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει προβλήματα ρευστότητας

Το 40% με 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπο με το πρόβλημα της ρευστότητας επισημαίνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας.

Ως βασικά αίτια θεωρούνται οι καθυστερήσεις στις εισπράξεις από πελάτες και οι καθυστερημένες πληρωμές από τους προμηθευτές.

«Η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΕ: Το 40% - 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει προβλήματα ρευστότητας"

Έκλεισαν ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ

Αντιδράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Απροειδοποίητα έκλεισαν τρία περιφερειακά ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ σε Μαρούσι, Νέα Ιωνία και Χαλάνδρι, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη.

Τα ελεγκτήρια έκλεισαν γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των ελεγκτών, που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στον Ο.Π.Α.Δ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται, πλέον, χιλιάδες ασφαλισμένοι.

«Η συνέχεια της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα της Υγείας δεν έχει τέλος τόσο για τους λειτουργούς Υγείας όσο και για τους ασφαλισμένους.

Έστω και τώρα θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε ακριβώς το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας του ελεγκτηρίου αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι επιθυμείτε να συμβάλλετε στο να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι ασφαλισμένοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν ελεγκτήρια του ΕΟΠΥΥ"

Καταγγελία πρώην πρύτανη για συντεχνίες στα Πανεπιστήμια

Για «νίκη των συντεχνιών» κάνει λόγο ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης σε αιχμηρή επιστολή του προς τους βουλευτές, με την οποία καυτηριάζει τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Από σήμερα θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι αν δεν θέλουν να εφαρμόσουν ένα νόμο θα κωλυσιεργούν στην εφαρμογή του και η Πολιτεία θα τους επιβραβεύει. Όσοι δε αφελείς θελήσουν να υπερασπιστούν και να εφαρμόσουν ένα νόμο, ας γνωρίζουν ότι θα χλευαστούν και θα γελοιοποιηθούν», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων ο πρώην πρύτανης.

«Μετά από αυτό, με ποιο ηθικό ανάστημα θα έλθουν οι κυβερνώντες να απαιτήσουν από τους φοροφυγάδες να πληρώσουν φόρους;», διερωτάται ο κ. Γρυσπολάκης και καταλήγει: «Δεν μένει παρά να ομολογήσω δημοσίως ότι οι πρυτάνεις και οι άλλοι συνδικαλιστές, που με την ανομία τους γελοιοποίησαν 255 από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τον νόμο 4009/11, πέτυχαν την απενεργοποίησή του, παραβαίνοντας οι ίδιοι κατάφωρα τις ακαδημαϊκές αρχές, το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία πρώην πρύτανη για συντεχνίες στα Πανεπιστήμια"

Το ΔΝΤ «αδειάζει» τον Ρουμελιώτη

Άμεση ήταν η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις δηλώσεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στους New York Times, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι... «Εμείς στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την αρχή- συγκαταλέγοντας και τον εαυτό του σε όσους γνώριζαν- πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα (για την Ελλάδα) ήταν αδύνατον να εφαρμοσθεί αφού δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα».

Πηγή του Ταμείου δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως ο κ. Ρουμελιώτης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ουδέποτε διαφοροποιήθηκε ή εξέφρασε αντίρρηση ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν αυτό εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Με έμμεσο καυστικό τρόπο σχολίασε και η εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου τις δηλώσεις Ρουμελιώτη η οποία απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλω να κάνω είναι να σας παραπέμψω στις απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΔΝΤ όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα για την Ελλάδα και οι οποίες υποστήριξαν αυτό το πρόγραμμα».

Με δεδομένο ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις συμμετείχε ο κ. Ρουμελιώτης, στέλεχος του Ταμείου σχολίαζε επ' αυτού ότι «ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ουδέποτε διαφοροποιήθηκε ή εξέφρασε αντίρρηση ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα όταν αυτό εγκρίθηκε από το Δ.Σ του ΔΝΤ.

Αντιθέτως τις υποστήριξε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας». Την ίδια ώρα σοβαρή πηγή εκτός Ταμείου μιλώντας στον ΣΚΑΪ διερωτώνταν «γιατί ο κ. Ρουμελιώτης δεν παραιτήθηκε όταν κλήθηκε να υποστηρίξει για την Ελλάδα ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα που σήμερα λέει ότι ήξερε ότι θα αποτύχει».

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΔΝΤ «αδειάζει» τον Ρουμελιώτη"

Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ

Την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών πληροφοριακών συστημάτων, καθολικότητα εφαρμογών, ενιαίο λογισμικό, αξιοπιστία, απεικόνιση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ασφάλεια συστημάτων, ζήτησε... ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, τον διευθύνων σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Βλάση Σφυρόερα, τους εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν έργα που αφορούν στη συνταγογράφηση, στα παραπεμπτικά και στις εκκαθαρίσεις και από υπηρεσιακούς παράγοντες ασφαλιστικών φορέων.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, παραπεμπτικών, καθώς και στη βελτίωση των συστημάτων εκκαθάρισης τιμολογίων και πληρωμών του οργανισμού.

Ορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα με στόχο, τον Σεπτέμβριο να υπάρχει πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρεία σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ"

Στην Τράπεζα Πειραιώς το "υγιές" κομμάτι της ΑΤΕBank

Στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασαν τα «υγιή» στοιχεία ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων οι καταθέσεις και ο τομέας των εξυπηρετούμενων δανείων, με τα «μη υγιή» στοιχεία να βαίνουν προς εκκαθάριση, ενώ οι θυγατρικές του ομίλου της ΑΤΕ θα τεθούν προς πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, γεγονός το οποίο –σύμφωνα με τις πληροφορίες– αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για την αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά την απορρόφηση

των «υγειών» στοιχείων της ΑΤΕ Bank, δεδομένου ότι η Πειραιώς είχε διαβεβαιώσει ότι θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με την εν λόγω κίνηση η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά πλέον ένα πολύ σημαντικό μέγεθος, βελτιώνει τα στοιχεία της, ενώ συμπληρώνουν ότι θα κριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσό ενίσχυσης των κεφαλαίων που θα πρέπει να της παρασχεθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της “νέας” τράπεζας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της «εκκαθάρισης» της ΑΤΕΒank, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά prior actions για την επόμενη δόση του δανείου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συμφωνία είχε προηγηθεί συνεννόηση με τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες υπήρξε απόλυτη συμφωνία μετά την διαβεβαίωση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την διασφάλιση της ομαλής κάλυψης των αγροτικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία 9μήνου του 2011 η ΑΤΕBank είχε καταθέσεις ύψους 17 δισ. ευρώ οι οποίες όμως σύμφωνα με νεότερα προσωρινά στοιχεία έχουν μειωθεί περίπου κατά 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα περάσουν στην Τράπεζα Πειραιώς μαζί με το υγειές χαρτοφυλάκιο των δανείων της ΑΤΕ. Σε ό,τι αφορά το μετά προβλέψεων δανειακό χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται στα 14,5 – 15 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τους αγρότες αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Σε ό,τι αφορά τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος:

"Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Με την λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της".

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της σε δική της ανακοίνωση αναφέρει:

"Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοινώνει την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαδικασιών που όρισαν η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η προσφορά πού έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας".

Από την πλευρά του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει:

"Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησαν σε οριστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας της Αγροτικής Τράπεζας, με την μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.
Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.

Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.

Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα. Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis & Co.

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 900."

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Τράπεζα Πειραιώς το "υγιές" κομμάτι της ΑΤΕBank"

Reuters: Σχέδιο για κούρεμα έως 100 δισ. στα ελληνικά ομόλογα και της ΕΚΤ

Το κούρεμα έως και 30% των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσο και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών μοιάζει ως η ύστατη λύση για τη διάσωση της Ελλάδας, από τη στιγμή που η προηγούμενη αναδιάρθρωση «δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της φερεγγυότητας», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του την Παρασκευή το Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επεξεργάζονται ένα «τελευταίο σχέδιο» το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ακόμη, ώστε να φθάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Βέβαια, το σχέδιο αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. . Πιθανή, ωστόσο παραμένει και το σενάριο στο νέο «κούρεμα» να εμπλακούν και κράτη.

Οπως, επισημαίνει το Reuters, το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ακόμη δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, έρχεται μια μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται ένα Plan D, το οποίο δεν είναι άλλο από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Σχέδιο για κούρεμα έως 100 δισ. στα ελληνικά ομόλογα και της ΕΚΤ"

Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία βασικών δομών τους, όπως... οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης θέτει επί τάπητος στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τη διάθεση άλλων 125 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν προκειμένου να μη μείνει εκτός προγράμματος το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Στην επιστολή του ο Κ. Ασκούνης επισημαίνει ότι οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά είναι αυξημένες κατά 44%. Για τον λόγο αυτόν προσθέτει: «Με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πλήρωση περίπου 43.000 θέσεων παιδιών, με αποτέλεσμα να προκύψει τεράστιο και εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα από την υπολογιζόμενη απόρριψη του 55% των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων μητέρων».

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ διαφωνεί με τη φημολογούμενη πρόθεση κατάργησης είσπραξης δημοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο, όπως λένε, θα διογκώσει το ήδη μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

«Τα δημοτικά τέλη αποτελούν έναν από τους βασικότερους πόρους για τη λειτουργία των δήμων. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%, η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των δήμων» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική επιστολή της ΚΕΔΕ.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών"

Την Ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενέκρινε η Κομισιόν

Την ανακεφαλοποίηση της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέκρινε σήμερα προσωρινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Συγχρόνως, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη τεσσάρων διεξοδικών ερευνών για να εκτιμήσει κατά πόσον το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται, όπως τονίζει η Επιτροπή, για συνηθισμένη διαδικασία όταν η κρατική ενίσχυση αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά. Η έναρξη διεξοδικής έρευνας παρέχει στα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα χωρίς να προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για τον ανταγωνισμό επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν αυτή την περίοδο υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, καθώς η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αλλά και η μεγάλη ύφεση έχουν περιορίσει τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους. Η ανακεφαλοποίηση-γέφυρα μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενέκρινε η Κομισιόν"

Χάρρυ Κλυνν: Αγαπητέ Δήμαρχε, ονόμασε το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά και άλλαξε το όνομά σου σε Σιχτίρ Χαϊβάν Πασσά !!!

Αστραψε και βρόντηξε ο Χάρρυ Κλυνν για την απόφαση Μπουτάρη να δώσει τουρκικές ονομασίες σε οδούς

Ο μοναδικός Χάρρυ Κλυνν, απάντησε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με την τουρκική ονομασία οδών της Συμπρωτεύουσας! Αστραψε και βρόντηξε στην κυριολεξία με το πηγαίο χιούμορ του ο Χάρρυ Κλυνν! Και πολύ καλά έκανε, γιατί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στα θέματα αυτά έχει περάσει προ πολλού τα εσκαμμένα! Και δυστυχώς, ουδείς φαίνεται ικανός να τον συνετίσει και να σταματήσει να προκαλεί το κοινό αίσθημα των Θεσσαλονικέων αλλά και γενικότερα των Ελλήνων!

Απολαύστε λοιπόν, τι απάντησε ο Χάρρυ Κλυνν στον Μουτάρη:

«Αγαπητέ Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, με όλο το θάρρος θα πρότεινα... Η Λεωφόρος Νίκης να μετονομαστεί Καφενέ ταπί παζάρ… Η Τσιμισκή σε Σεφτέ γιοκ καλτερίμ… Η Βασ. Όλγας σε Τσουτσού Χανούμ ντοβλέτ… Η πλατεία Αριστοτέλους σε Φερετζέ ασκέρ μαχαλά…
Το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά… Και το γραφείο.... δημάρχου σε Καραγκιόζ μπερντέ… Και αν μου επιτρέπετε, θα σας πρότεινα να αλλάζατε και το όνομά σας από Γιάννης Μπουτάρης σε… Σιχτίρ Χαϊβάν Πασσά Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ…»

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάρρυ Κλυνν: Αγαπητέ Δήμαρχε, ονόμασε το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά και άλλαξε το όνομά σου σε Σιχτίρ Χαϊβάν Πασσά !!!"

«Με έδειραν άγρια αστυνομικοί μόνο επειδή λέγομαι Ματέι»

Καταγγελία 37χρονου ρουμάνου ότι ξυλοκοπήθηκε λόγω επωνύμου και του φιάσκου της οδού Νιόβης

«Με κτύπησαν άγρια αστυνομικοί λόγω του... επωνύμου μου! Με λένε Γκόργκι Ματέι και πίστεψαν ότι είμαι συγγενής του κακοποιού Σορίν Ματέι που πρωταγωνίστησε στο μακελειό της Νιόβης πριν από 14 χρόνια. Μάταια προσπαθούσα να τους πείσω ότι δεν έχω καμμιά σχέση. Δεν είναι δυνατόν να σε δέρνουν ανελέητα μόνο με την σύγκριση ενός επωνύμου».

Σε αυτή την καταγγελία προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ένας 37χρονος Ρουμάνος που εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής και ζει τους τελευταίους μήνες, με την οικογένειά του, στην χώρα μας. Σύμφωνα με την καταγγελία το περιστατικό συνέβη στις 11 το πρωί της Δευτέρας, 16 Ιουλίου, όταν ο άτυχος αλλοδαπός στεκόταν στο πεζοδρόμιο έξω από το σταθμό του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, στη λεωφόρο Μεσογείων. Τότε φέρεται να τον πλησίασαν δύο μοτοσυκλέτες, με τέσσερις αστυνομικούς τηςομάδας ΔΙΑΣ, για ένα μάλλον συνήθη έλεγχο στοιχείων.

«Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Ομως όταν είδαν το όνομά μου κάτι άρχισαν να λένε μεταξύ τους και άρχισαν να αγριεύουν. Ξεκίνησαν να ρωτάνε για τον Σορίν Ματέι και τι σχέση έχω μαζί του. Εγώ δεν ξέρω καλά ελληικά και προσπαθούσα να τους εξηγήσω με λόγια και χειρονομίες ότι δεν έχω καμμιά ιδέα. Δεν φάνηκε να με πιστεύουν. Οι τρεις από αυτούς άρχισαν να με κτυπούν άγρια στο σώμα και στα πόδια με τα γκλομπ και τα χέρια. Εκείνη την ώρα ένας γείτονας άρχισε να τους φωνάζει να σταματήσουν να με κτυπούν και αναρωτιόταν για ποιον λόγο μου συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο. Τελικά έφυγαν χωρίς καμμιά άλλη εξήγηση αφήνοντας με κτυπημένο στο δρόμο...».

Οπως ανέφερε ο καταγγέλων σε δύο ακόμη παλιότερους ελέγχους από αστυνομικούς εκείνοι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο επώνυμό του και του ζήτησαν πληροφορίες για ενδεχόμενες σχεσεις του με τον κακοποιό. Ομως, σε αυτούς τους ελέγχους, δεν είχε υπάρξει βίαιη συμπεριφορά των ένστολων. Κι όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει «στην ρουμανία το επώνυμο Ματέι είναι πολύ συνηθισμένο. Υπάρχουν χιλιάδες Ματέι. Εγω μετά τους ελέγχους των αστυνομικών έμαθα την ιστορία του Σορίν Ματέι και γιατί... τρώω ξύλο, μετά από τόσα χρόνια, εν ονόματί του».

Ο Ρουμάνος δραπέτης Σορίν Ματέι το βράδυ της Τετάρτης της 23ης Σεπτεμβρίου 1998, εισέβαλε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια κρατώντας ομήρους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας. Ακολούθησαν αγωνιώδεις, σπασμωδικές διαπραγματεύσεις αστυνομικών και δημοσιογράφων με τον Ρουμάνο κακοποιό. Το βράδυ της ίδια ημέρας η Αστυνομία πραγματοποίησε αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Ομως ο Σορίν Ματει ενεργοποίησε την χειροβομβίδα και από την έκρηξη σκοτώθηκε η 17χρονη Αμαλία Γκινάκη ενώ ο τραυματισμένος Ρουμάνος κακοποιός πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά το «φιάσκο» της ΕΛ.ΑΣ στην οδό Νιόβης, υπήρξαν εκτεταμένες αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "«Με έδειραν άγρια αστυνομικοί μόνο επειδή λέγομαι Ματέι»"

ΓΣΕΕ: Στο 28% θα φτάσει η ανεργία αν εφαρμοσθούν οι προτάσεις της τρόικας

Την πρόβλεψη ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι πάνω από 5,5% και ενδεχομένως η ανεργία να προσεγγίσει το 28%, αν εφαρμοσθούν τα μέτρα που προτείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, έκανε σήμερα, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με το υψηλό κλιμάκιο της τρόικας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι όλες οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ έχουν επαληθευθεί και προσέθεσε ότι το πρόγραμμα των δανειστών έχει αποτύχει, ενώ καταστρέφει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. «Είναι μια πολιτική καταστροφική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αποδεχθεί», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η «θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις, στα διεθνή και τα ελληνικά δικαστήρια, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το κύμα της επίθεσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το διάλογο των κοινωνικών εταίρων και τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε αυτόν, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας δήλωσε ότι «αν αποδεχθούν, κυβέρνηση και τρόικα πως ό,τι συμφωνήσουμε εργοδότες-εργαζόμενοι θα νομοθετηθεί, όπως το έθετε και η συμφωνία μας στις 3 του Φλεβάρη, τότε εμείς θα το υπογράψουμε ως σύμβαση και θα καλέσουμε την κυβέρνηση να το νομοθετήσει».

«Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για να αποκαταστήσουμε τον κατώτερο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και προσέθεσε: «Τους είπαμε με απόλυτη καθαρότητα: αν ψάχνουν συνομιλητές τρελούς για να αποδεχθούν τις περικοπές των μισθών δεν πρόκειται να βρουν σ’ εμάς. Αν αποδέχονται ότι, εάν υπάρξει συμφωνία αποκατάστασης των κατώτερων μισθών, θα την σεβαστούν, τότε και εμείς θα στέρξουμε να κάνουμε διάλογο με τους εργοδότες και να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τους κατώτερους μισθούς και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Στο 28% θα φτάσει η ανεργία αν εφαρμοσθούν οι προτάσεις της τρόικας"

Δικαιώθηκε πολίτης του Αγρινίου για το χαράτσι της ΔΕΗ!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου, δικαίωσε επιχειρηματία , που προσέφυγε κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι. Είναι η πρώτη σχετική απόφαση δικαστηρίου στο Αγρίνιο για το ΕΕΤΗΔ, ενώ στην απόφαση γίνεται λόγος και για την αντισυνταγματικότητα του τέλους

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε η 441/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου (ασφαλιστικά μέτρα), η οποία είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου του Αγρινίου που αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η δίκη ξεκίνησε από επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος στράφηκε εναντίον της Δ.Ε.Η., διότι στο λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβανόταν παράνομα το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) ποσού 3.500 € για αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ασκούσε εμπορία. Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Αγρινίου Ερασμία Γαλαζούλα.

Στη δίκη η ΔΕΗ προσεπικάλεσε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παρενέβη πρόσθετα υπέρ της ΔΕΗ και υπέρ της νομιμότητας του χαρατσιού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι εσφαλμένως η ΔΕΗ καταλόγισε χαράτσι στο αδόμητο οικόπεδο του αιτούντος επιχειρηματία, διέταξε να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος στην επιχείρηση λόγω της μη καταβολής του και όρισε προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να ασκήσει ο θιγόμενος επιχειρηματίας τακτική αγωγή για να επιλυθεί οριστικά το θέμα.


Ενδιαφέρον είναι ότι στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται επίσης λόγος για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού.

α. επειδή η κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο λόγω ασυνέπειας σε φορολογικές υποχρεώσεις όπως το χαράτσι ΔΕΗ, άσχετες με τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του οδηγεί σε παράνομη αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και

β. με την κύρωση αυτή παραβιάζεται όχι μόνο η οικονομική ελευθερία αλλά και η συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνέπαγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση (απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/2012).

agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιώθηκε πολίτης του Αγρινίου για το χαράτσι της ΔΕΗ!"

Διαχωρισμός φοροδιαφυγής από μη αποπληρωμή χρεών

Μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο στο άμεσο μέλλον, καθώς και διαχωρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής από εκείνο της μη αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κουίκ σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «συμπολίτες μας που μέχρι πέρσι ήταν έντιμοι φορολογούμενοι και τους μετατρέψατε σε "απατεώνες''».

«Εμείς είχαμε προτείνει προεκλογικά το Εθνικό Ταμείο Οφειλετών του Δημοσίου. Αλλά βεβαίως η πρόταση αυτή δεν θέλει τοκογλύφους και Μπαρόζο, που ήρθε να μας πει "κάντε αυτά που συμφωνήσαμε". Σας ρωτώ λοιπόν, αν μέσα σ' όλο αυτό τον ορυμαγδό, προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τουλάχιστον 60 δόσεις που ζητούν οι άνθρωποι της αγοράς, ή αν θα συνεχίσετε να κάνετε αυτό που σας υπαγορεύει η τρόικα και ο κάθε οικονομικός δολοφόνος. Η λογική της αγοράς λέει "μάζευε κι ας είν' και ρώγες". Εσείς το μόνο που μαζεύετε είναι πτώματα που πέφτουν απ' τα μπαλκόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών επισκόπησε τις μέχρι στιγμής διευκολύνσεις που παρέχονται για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο, αναγνώρισε ωστόσο τη διόγκωση του προβλήματος.

«Έχω δει το πρόβλημα. Για τα ληξιπρόθεσμα έχετε δίκιο - και πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι' αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν για ένα μεγάλο ποσό, από το ζήτημα των χρεών προς το Δημόσιο. Έχω συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξουμε το καθεστώς. Τα θέματα που έχετε θέσει, τα έχουμε εξετάσει και πολύ σύντομα θα έχουμε τις ανακοινώσεις. Περιμένετε», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαχωρισμός φοροδιαφυγής από μη αποπληρωμή χρεών"

Κάλυμνος: Ιδιοκτήτης ταβέρνας εισέβαλε στο Δημαρχείο Καλύμνου με μαγκούρα

Σοβαρό επεισόδιο διαδραματίστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Μέγαρο της Καλύμνου.

Συγκεκριμένα γνωστός ιδιοκτήτης ταβέρνας της παραλιακής ,προς την πλευρά της Ιχθυόσκαλας, εισέβαλε στο Δημαρχείο και στο Γραφείο του Δημάρχου, υβρίζοντάς τον με ακατονόμαστες φράσεις και εκτοξεύοντας απειλές κατά της ζωής του.

Στη συνέχεια βγήκε στο διάδρομο και πήρε ξύλινη μαγκούρα ,που προηγουμένως είχε κρύψει πίσω από κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν στο διάδρομο και επιχείρησε να επιτεθεί κατά του Δημάρχου Δημήτρη Διακομιχάλη που εκείνη την ώρα είχε εξέλθει από το Γραφείου του.
Παρενέβησαν άμεσα, δημοτικός σύμβουλος και υπάλληλοι που βρισκόντουσαν εκεί και τον παρεμπόδισαν .

Ο πρωταγωνιστής τους επεισοδίου αποχωρώντας έσπασε τους υαλοπίνακες της τζαμαρίας του διαδρόμου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Διοικητή του ΑΤ Καλύμνου ο οποίος συνοδευόμενος από αστυφύλακες άμεσα έφτασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, αλλά ήδη ο δράστης είχε αποχωρήσει.

Ο δήμαρχος υπέβαλε μήνυση, ενώ η Αστυνομία αναζητεί τον δράστη προκειμένου να το συλλάβει και να τον προσαγάγει στην Εισαγγελέα Κω, στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι οι λόγοι που οδήγησαν το δράστη σε αυτή του την πράξη, ήταν ότι θεώρησε υπεύθυνο τον Δήμαρχο, για πρόστιμο που επέβαλε το Λιμεναρχείο Καλύμνου σε ημερόπλοιο που την τελευταία εβδομάδα άραζε μπροστά στο κατάστημα του δράστη μεταφέροντας του, πελάτες.

Συγκεκριμένα ενώ ο χώρος πρόσδεσης των ημερόπλοιων έχει χωροθετηθεί μπροστά από το Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ, το πιο πάνω ημερόπλοιο τις τελευταίες ημέρες, χωρίς τη σχετική άδεια, κατέπλεε στην άλλη πλευρά του λιμανιού και προσέδενε μπροστά στο κατάστημα του δράστη.
Σκοπός της αλλαγής αυτής ήταν, στο να κατευθύνονται οι επιβάτες του , στην ταβέρνα του εν λόγω δράστη.

Η επιβολή του προστίμου και η απαγόρευση να προσδένει το ημερόπλοιο μπροστά από το κατάστημα του , τον οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη και κατακριτέα ενέργεια του

kalymnos-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλυμνος: Ιδιοκτήτης ταβέρνας εισέβαλε στο Δημαρχείο Καλύμνου με μαγκούρα"

ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία για τα κοιτάσματα: "Βρείτε τα"!

Σε "ειδική αποστολή" έρχεται στην Ελλάδα και αμέσως μετά ταξιδεύει και στην Τουρκία ο γνωστός για την ανάληψη τέτοιου είδους αποστολών, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.
Η ξαφνική επίσκεψη του Φ.Γκόρντον, όπωε αναφέρον απόλυτα αξιόπιστες πηγές από την Ουάσιγκτον έχει να κάνει περισσότερο με την προώθηση της αμερικανικής πρότασης για από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στις περιοχές ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στην Α.Μεσόγειο. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου.

Στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και πιθανόν να συναντηθεί ανεπίσημα και με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά. Το μήνυμα που κομίζει είναι σαφές: "Βρείτε τα με την Τοτρκία στο θέμα των κοιτασμάτων για να κερδίσετε και οι δύο".

Στις 28/03/2012 ο υφιστάμενος του Φ.Γκόρντον, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ σε ομιλία του στην Αθήνα δήλωσε ευθέως ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι (σ.σ. και η Τουρκία, δηλαδή). Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!

Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.

Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.

Σε αυτή την φράση κρύβεται και η ουσία της επίσκεψης του προϊσταμένου του Φ.Γκόρντον

Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Με τις δηλώσεις του αυτές επί ελληνικού εδάφους ο Μορνινγκστάρ επιβεβαιώνει όσα το defencenet είχε γράψει στις 26 Μαρτίου 2012 για τον εν λόγο αξιωματούχο και τις θέσεις τους όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Όπως σημείωνε το άρθρο του defencenet, "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου".

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Φ.Γκόρντον αναφέρουν οι πληροφορίες "θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και δεξαμενών σκέψης".

Την Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ομολόγους των Ελλήνων υπουργών (ίσως δει τον Νταβούτογλου ανεπίσημα γιατί στην Τουρκίαοι "αυτοκρατορικές" αντιλήψεις τους δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους παραβιάσεις του Πρωτοκόλλου, αφού δεν υπάρχει αντιστοιχία αξιωμάτων) για να μεταφέρει το κλίμα της Αθήνας στο θέμα της συνεκμετάλλευσης. Επίσης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα παραστεί σε δείπνο του δήμου στην περιοχή Uskudar. Οι Αμερικανοί "παίζουν" πολύ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς το θεωρούν ως "ανάχωμα" στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η ουσία είναι ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζειη ώρα έναρξης των εξορύξεων στην Α.Μεσόγειο και όσο η Ρωσία "δένει" την Ευρώπη με ενεργειακές συμφωνίες, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς Ελλάδας να εγκαταλείψει τις "χίμαιρες" για ΑΟΖ και να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Και όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο θα βρίσκει πρόσφορα ώτα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία για τα κοιτάσματα: "Βρείτε τα"!"

Σοκ και δέος στη σύσκεψη των αρχηγών

Δεν αποφάσισαν για ολόκληρο το πακέτο που τους παρουσιάστηκε, ενώ συμφώνησαν να ζητηθεί πιεστικά από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα

Ταχυκαρδίες προκάλεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η παράθεση από το οικονομικό επιτελείο των μέτρων - σοκ που προτείνει για να καλυφθεί ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ.
Απόφαση για ολόκληρο το πακέτο δεν ελήφθη, αν και για το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων - με εξαίρεση κυρίως το θέμα των περικοπών στις συντάξεις - οι τρεις αρχηγοί φαίνεται κατ' αρχήν να συμφωνούν.
Το πολιτικό πλαίσιο που τέθηκε στη συζήτηση κυρίως από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και υιοθετήθηκε από τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη συμπυκνώνεται στην απόφαση να ζητηθεί μετ' επιτάσεως από την τρόικα η επιμήκυνση του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται - σύμφωνα με πληροφορίες - οριζόντια μέτρα με περικοπές σε μισθούς (κυρίως στις ΔΕΚΟ) και συντάξεις, τα οποία αργότερα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήριζε «φωτιά και λάβρα».
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, όλη η προσπάθεια θα στραφεί στο να μη θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να αρνηθούν να συζητήσουν διεξοδικά το πακέτο των μέτρων που τους παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Ι. Στουρνάρας και Ι. Βρούτσης, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα.
«Μάς παρουσίασαν τα μέτρα, αλλά δεν συζητήσαμε σε βάθος» διαβεβαίωσε αργότερα στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις διαρροές των μέτρων που υπήρξαν στον Τύπο προτού καν αποφασιστούν, τονίζοντας ότι δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.
Τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης θα έχουν σήμερα συσκέψεις με συνεργάτες τους - ο πρώτος μάλιστα έχει και ραντεβού με την τρόικα - προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διασαφηνίζει ότι επιθυμεί να υπάρξει απόλυτη συμφωνία των τριών αρχηγών «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις» για τη συμφωνία με την τρόικα, αλλιώς όπως λέει «δεν βγαίνει το πρόγραμμα».
Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «ούτε οριζόντια μέτρα, ούτε πρόσθετα για το 2012 πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού», ενώ ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για μια εποικοδομητική συνάντηση: «Ολοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ολοι αναζητούν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με συνεργάτες του διαπίστωσε ότι «χωρίς την επιμήκυνση θα υπάρξει αδιέξοδο» και σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει τον χρόνο στον οποίο θα μοιραστούν τα «επώδυνα μέτρα» προτού αποφασίσει την λήψη τους. Αναφερόμενος ειδικότερα στον κατάλογο των μέτρων έκανε λόγο για «τεχνικές λεπτομέρειες που όμως έχουν κοινωνικές επιπτώσεις» προϊδεάζοντας για τη σκληρότητά τους.
Επέμεινε πως γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα ζητά την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τις 31/12/2016, ώστε να διαχυθούν σε βάθος χρόνου τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας έθεσε σε ένα πρώτο επίπεδο το θέμα της επιμήκυνσης στην τρόικα και στην ΕΚΤ, αλλά αυτό θα τεθεί «και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τη χρονική παράταση, ο τελικός δημοσιονομικός μας στόχος, τα μέτρα δηλαδή ύψους 11,5 δισ., μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια χωρίς να τροφοδοτούνται διαρκώς η ύφεση και η ανεργία. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας».
«Πρέπει να μας βοηθήσουν αυτή την ώρα κατανοώντας την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε συμπληρώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα πρέπει να αλλάξει αμέσως, όπως επίσης και το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαρκώς αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει πράγματι στην ευρωζώνη. Αυτή η αμφισβήτηση, που ενθαρρύνεται από συγκεκριμένους κύκλους, εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του κινδύνου», είπε ο κ. Βενιζέλος για να στείλει και νέο μήνυμα σε όσους υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας.
«Αν υπάρχουν κάποιοι - και πιστεύω ότι δυστυχώς υπάρχουν - που εκτιμούν ότι πρέπει να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια η Ελλάδα για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν μεγάλο λάθος: η θυσία της Ιφιγένειας θα είναι η αυτοκτονία της ευρωζώνης», τόνισε.

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης» και κάλεσε την αντιπολίτευση - την οποία κατηγόρησε ότι ποντάρει στο αδιέξοδο - να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να συμβάλει στην κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Ταυτόχρονα ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση «ξέρει πολύ καλά την αξία των μεταρρυθμίσεων» και αναφερόμενος στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή διάσταση, δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όλα όσα πρέπει».
Εξίσου σαφής ήταν στις δηλώσεις του και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης. «Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και η κοινωνία από την άλλη πλευρά δεν αντέχει άλλο να ματώνει. Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι δίκαιες» είπε βγαίνοντας από το Μαξίμου και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί «αναμφισβήτητα τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο μείζον πολιτικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης».
n Κατά την συνάντηση των αρχηγών έγινε συζήτηση και για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας. Δεν ελήφθη όμως καμία απόφαση.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ και δέος στη σύσκεψη των αρχηγών"

FTD: Περισσότεροι από 25.000 Ελληνες μετανάστες στην Γερμανία

Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν το 2011 στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» («FTD»), που επισημαίνουν ότι το ποσοστό αντιστοιχεί στο 0,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας και θα αναλογούσε σε 250.000 Γερμανούς εργαζόμενους.

Η τάση πάντως αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Trendforce, οι μισοί απόφοιτοι τεχνικής σχολής στην Ελλάδα και το 40% των συναδέλφων τους στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ επισημαίνεται ότι και οι γιατροί φεύγουν κατά χιλιάδες.
Ως θετικό στοιχείο για τη δημιουργία νομισματικού χώρου, εκτιμά τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης ο νομπελίστας Ρόμπερτ Μάντελ, ο οποίος εξηγεί στους «FTD» ότι, εφόσον η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι εφικτή, η ύφεση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της μείωσης των τιμών και των μισθών και μέσω της μετανάστευσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία 33.000 Ιταλοί και 28.000 Ισπανοί.

Διαβάστε Περισσότερα » "FTD: Περισσότεροι από 25.000 Ελληνες μετανάστες στην Γερμανία"

Δύο δισ. ευρώ κάτω το εισόδημα των νοικοκυριών

Περίπου κατά 2 δισ. ευρώ μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας κυρίως της μείωσης κατά 15,6% των αποδοχών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ίδιο διάστημα η καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων μειώθηκε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των συγκεκριμένων ιδρυμάτων παρέμεινε αρνητικό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο -10,5%.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στο εξωτερικό ήταν 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τη γενική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες στα 23,6 δισ. ευρώ (20,1 δισ. ευρώ οι πρωτογενείς δαπάνες). Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο δισ. ευρώ κάτω το εισόδημα των νοικοκυριών"

Πρώτες μετά τις τράπεζες στα παράπονα των καταναλωτών οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποίησε στα γραφεία της, συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε το πρόγραμμα «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ και διάρκεια έξι μηνών και αφορά στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών που κατοικούν στην περιφέρεια Αττικής.

Από την καθημερινή μας επαφή με το καταναλωτικό κοινό και τα προβλήματά που αντιμετωπίζει, αναδείξαμε τους τομείς της ιδιωτικής ασφάλισης και των τηλεπικοινωνιών ως τους πιο σημαντικούς μετά τις τράπεζες, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καταγγελιών, και κατέληξε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη έγκυρης πληροφόρησης και υποστήριξης των καταναλωτών. Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, στα προβλήματα των καταναλωτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναλαμβάνει την πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με τους τομείς Τηλεπικοινωνίας και Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη νομική τους υποστήριξη, όπου προκύπτει ανάγκη.

Ιδιωτική Ασφάλιση

Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης είναι διαχρονικά πρώτος σε αριθμό παραπάνω, μετά τις τράπεζες, συγκεντρώνοντας το 19,3% του συνόλου των καταγγελιών που κατέγραψε η ΕΚΠΟΙΖΩ το 2011, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 το ως άνω ποσοστό ανήλθε στο 23%. Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος του πλήθους των σχετικών καταγγελιών από 3.478 το 2009 σε 4.100 το 2011, σε ποσοστό 17,8%. Μάλιστα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν ήδη καταγραφεί 2.500 παράπονα καταναλωτών που αφορούν ασφαλιστικές εταιρίες και αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 4.500 καταγράφοντας αύξηση 9,7% από το αντίστοιχο αριθμό το 2011.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών αφορούν τα παρακάτω θέματα:
Αυθαίρετες και υψηλές αναπροσαρμογές ασφαλίστρων – 55%
Άρνηση καταβολής αποζημίωσης – 30%
Υποχρέωση ασφάλισης σε συγκεκριμένη εταιρεία με την αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου – 15%
Ελλιπής πληροφόρηση & Αδιαφάνεια όρων – 20%
Λοιπές αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές – 27%
Σημείωση: Τα ως άνω ποσοστά υπερβαίνουν το 100, δεδομένου ότι πολλές καταγγελίες αναφέρονται σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Τηλεπικοινωνίες

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του αριθμού των καταγγελιών σχετικά με τηλεπικοινωνίες, οι οποίες το 2009 καταγράφηκαν 1.734 και το 2011 έφτασαν σχεδόν τις 3.500. Ο διπλασιασμός αυτός του αριθμού των σχετικών καταγγελιών ανέβασαν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών από την τέταρτη θέση το 2009 στην δεύτερη το 2011, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη προστασίας του καταναλωτή σε αυτόν τον τομέα.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Αδικαιολόγητες χρεώσεις - 58%
Mobile Internet – 30%
SMS προς 5ψήφια – 22%
Κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών – 18%
Ελλιπής προσυμβατική ενημέρωση – 20%
Λοιπές καταγγελίες – 4%
Σημείωση: Τα ως άνω ποσοστά υπερβαίνουν το 100, δεδομένου ότι πολλές καταγγελίες αναφέρονται σε περισσότερες από μία κατηγορίες.

Δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Νομική Υποστήριξη Καταναλωτών σχετικά με Τηλεπικοινωνίες και Ιδιωτική Ασφάλιση»
Έγκυρη πληροφόρηση του καταναλωτή μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου, δια ζώσης στα γραφεία μας και μέσω των δύο νέων ενημερωμένων ιστοσελίδων μας.
Διαμεσολάβηση για την εξωδικαστική επίλυση υποθέσεων.
Συγκέντρωση στοιχείων και επεξεργασία τους με τη λήξη του προγράμματος, με σκοπό την άσκηση συλλογικών αγωγών.

Συγκεντρωτικός πίνακας με κατηγοριοποίηση των καταγγελιών και το ποσοστό τους επί του συνόλου:
pinakes-kataggeliwn.doc

ekpizo
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτες μετά τις τράπεζες στα παράπονα των καταναλωτών οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών"

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ...!!!

Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

«Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση τον Μάρτιο»

Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει απτά δείγματα γραφής στην τρόικα και να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διόρθωση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.

Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:

περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους

δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Οπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.

Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ

Επισημαίνεται ότι από χθες ξεκίνησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.

Στόχος είναι να διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έρθουν νωρίτερα για εφαρμογή εντός του έτους ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων από όλα τα ταμεία και οι περικοπές των αποδοχών από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας για ανάληψη άμεσης δημοσιονομικής δράσης εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.

Πάντως το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα έχουν τυχόν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, το χαμήλωμα του πήχη για το πλαφόν στα 2.000 ευρώ και το μαχαίρι στα επιδόματα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να «απαλύνει» όσο είναι δυνατόν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Το σχέδιο για άμεση εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

Το σχέδιο για άμεση εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο το πλαφόν για τις συντάξεις να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ από 2.000-2.200 ευρώ, και οι περικοπές να ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έναντι των 1.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος του «ήπιου» σεναρίου και να αναζητήσει τυχόν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό.

Ωστόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγιο για ανεδαφικό σενάριο καθώς όπως λένε θα «αφαιρέσει» από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και θα απορριφθεί από την τρόικα.

Το στίγμα

Το στίγμα του κυβερνητικού σχεδίου να εφαρμοστούν το 2012 μέτρα που με βάση το δεύτερο μνημόνιο έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη διετία έδωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι «έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε κάποιες πολιτικές από φέτος οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο.

Ζητήσαμε εάν αυτές οι πολιτικές υλοποιηθούν νωρίτερα, να περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ καθώς και όποια πρωτοβουλία αναλάβουμε τώρα και είναι εκτός υποχρεώσεών μας για το 2012».

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Πιο νωρίς η αύξηση στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση

Υπό την πίεση της τρόικας και για να εξοικονομηθούν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται το ενδεχόμενο της επίσπευσης των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από το 2015, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Το ίδιο θα συμβεί και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ύψους των αποδοχών. Οι μεγάλοι χαμένοι από τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ασφαλισμένοι με υπηρεσία κάτω από 35 έτη (κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία).

ΤΡΟΪΚΑ

Θετικό το κλίμα στο ραντεβού με Στουρνάρα

Το κλίμα στο πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν θετικό και οι ελεγκτές έδειξαν καλή διάθεση, ωστόσο, όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και κρίσιμη, με πολλά και καυτά θέματα ανοιχτά. «Εγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Αναφέραμε τους βασικούς άξονες αυτών των μέτρων και τις βασικές πολιτικές, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Ουσιαστικά κανένα θέμα δεν έκλεισε. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», σημείωνε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαροι απέναντί μας ότι θέλουν να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση τον Μάρτιο. Εμείς εκφράζουμε την επιθυμία μας να υλοποιήσουμε πολιτικές, ακόμη και εκτός Μεσοπρόθεσμου, όσο γίνεται νωρίτερα».

Από 468 μέχρι 1.872 ευρώ οι περικοπές

«Μαχαίρι» στις απολαβές υπουργών - αξιωματούχων

Ως δείγμα γραφής προς την τρόικα για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε περιστολές στις δημόσιες δαπάνες και σε μια κίνηση πολιτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση προχωρεί σε μειώσεις στις απολαβές κυβερνητικών αξιωματούχων και του προεδρείου της Βουλής από 468 μέχρι 1.872 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα μειώνει από 10% μέχρι 25% τα μισθώματα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δημοσίου. Επίκειται και απόφαση για περικοπές στις αποδοχές των γενικών γραμματέων των υπουργείων.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 27 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων», το οποίο ανάρτησε προς διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, περικόπτονται:

Από τον πρόεδρο της κυβέρνησης και τον πρόεδρο της Βουλής το ποσό των 1.872 ευρώ μηνιαίως.

Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ποσό των 1.404 ευρώ μηνιαίως.

Από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή το ποσό των 935 ευρώ μηνιαίως.

Από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή το ποσό των 468 ευρώ μηνιαίως.

Για τα μισθώματα κτιριακών εγκαταστάσεων από φορείς του Δημοσίου προβλέπονται τα εξής:

Για ποσό μηνιαίου μισθώματος έως 1.000 ευρώ μείωση κατά 10%.

Για ποσό μηνιαίου μισθώματος 1.001 ευρώ έως 2.000 ευρώ μείωση κατά 15%.

Για ποσό μηνιαίου μισθώματος από 2.001 ευρώ έως 3.000 ευρώ μείωση κατά 20%.

Για ποσό μηνιαίου μισθώματος που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ μείωση κατά 25%.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η λίστα Χατζηδάκη στην τρόικα

Λίστα με τις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών παρέδωσε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους συναντήθηκε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, στη λίστα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βασικό θέμα της συζήτησης, η οποία «εξειδίκευσε» τα όσα ειπώθηκαν σε προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών, ήταν η εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και η αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό.

Ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συζητήθηκε η άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές, με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων που έχει ήδη ξεκινήσει από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία. Τέτοια κίνηση ήδη έγινε με το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο συμφωνήθηκε η επίσπευση ορισμένων ΠΔ για την αδειοδότηση επαγγελμάτων. Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσονται και οι κινήσεις περιορισμού των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.

Κίνητρα

Σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, η οποία, πάντως, προϋποθέτει και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στην πρόοδο των μεγάλων έργων, η οποία ενδιαφέρει πολύ την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει και το ΕΣΠΑ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ...!!!"

Στο «κόκκινο» η φοροδιαφυγή στα νησιά

Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής διαπιστώνονται από τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ στα νησιά και στα άλλα παραθεριστικά θέρετρα της χώρας κατά τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, το διάστημα από 6 έως και 23 Ιουλίου, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή στις 6 από τις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν. Ελέγχθηκαν 1.410 επιχειρήσεις και καταστήματα και διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 805 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 57%).

Πολύ υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής εμφανίστηκαν σε Ζάκυνθο, Ρέθυμνο, Λευκάδα, Καστοριά ( 100%), στα Χανιά ( 87%), στο Ηράκλειο ( 78%) στη Σαντορίνη (83%), στην Κέρκυρα ( 75%) στη Νάξο (73%), στη Μύκονο ( 68,5%).

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «κόκκινο» η φοροδιαφυγή στα νησιά"

Το υπουργείο αγνόησε εισήγηση για το αίμα

Σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια του αίματος που μεταγγίζεται προκαλεί η αποκάλυψη ότι ένας πολυμεταγγιζόμενος ασθενής κόλλησε τον ιό του Δυτικού Νείλου από μετάγγιση αίματος.
Το υπουργείο Υγείας αγνόησε την εισήγηση του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης το οποίο στις 10 Ιουλίου εφιστούσε την προσοχή στον κίνδυνο να έχει μολυνθεί το αίμα και ζητούσε να δεσμευθεί και να ελεγχθεί μοριακά.
Στην απόρρητη εισήγηση που είναι στη διάθεση του enikos.gr ,το ΣΚΑ εισηγείτο να ληφθούν τα εξής μέτρα:
-άμεση εφαρμογή του ελέγχου του αίματος με ΝΑΤ
-απαγόρευση χρήση του αίματος (καραντίνα) που έχει συλλεχθεί από την 9η Ιουλίου μέχρις να εφαρμοστεί ο έλεγχος του αίματος
-αναδρομικός έλεγχος των αποθηκευμένων δειγμάτων
-αποκλεισμός από την αιμοδοσία για 28 ημέρες των κατοίκων της Αττικής καθώς και όσων την επισκέφθηκαν

Όπως μάλιστα επiσήμανε η Επιτροπή που αποτελεί το αρμόδιο επιστημονικό όργανο για τα θέματα της αιμοδοσίας «η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και του Πειραιά θα πρέπει να θεωρηθεί ενιαία και πληγείσα περιοχή από τον ιό και γι αυτό τα μέτρα θα έπρεπε να επεκταθούν σε όλη την περιοχή της Αττικής».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας καταγγέλλει ότι ο μοριακός έλεγχος του αίματος είναι απαραίτητος για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας και η μη εφαρμογή του αποτελεί παράβαση της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας .

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο αγνόησε εισήγηση για το αίμα"

Βρετανικά έγγραφα επιβεβαιώνουν τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας

Αποκαλυπτικά νέα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών για τις πρώην αποικίες, που αποδέσμευσαν σήμερα τα βρετανικά αρχεία, επιβεβαιώνουν ότι τουρκικός στόχος ήταν πάντοτε η διχοτόμηση της Κύπρου, με εκτενείς αναφορές σε βρετανικά σενάρια για την επίτευξή του.

Στις 21 Ιουνίου 1957 ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΗΒ στα Ηνωμένα Έθνη Πίερσον Ντίξον, σε επιστολή του προς το υπουργείο εξωτερικών, συμβούλευε ότι ο διεθνής οργανισμός «θα μας δυσκόλευε πολύ να εφαρμόζαμε διχοτομική λύση.»

Μια πολιτική για διχοτόμηση της Κύπρου, ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης, θα ήταν πολύ πιθανό να αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες εάν δεν είχαμε εκ των προτέρων διασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών.

Πρέπει λοιπόν να δείχνουμε ότι δεν προωθούμε τη διχοτόμηση αλλά τη θεωρούμε πιθανή λύση για τη Κύπρο ως τελευταία επιλογή. Εάν υποστηρίξουμε διχοτομική λύση πριν αποδείξουμε ότι εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες πιθανότητες και χωρίς να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι δεν υπάρχει κάτι εναλλακτικό θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες στα Ηνωμένα Εθνη.



Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον τότε κυβερνήτη Χάρντινγκ ο αναπληρωτής κυβερνήτης Σινκλέρ, πριν από σύσκεψη στο κυβερνείο το Μάιο του 1957 για συζήτηση πιθανών λύσεων για το Κυπριακό, αναφέρθηκε σε μια πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης η οποία προνοούσε πλειοψηφία Ε/κ να ζούσε κάτω από τουρκική διακυβέρνηση στην «τουρκική περιοχή» και μια μειοψηφία Τ/κ να ζούσε υπό ελληνική διακυβέρνηση στην «ελληνική περιοχή.»

Είναι δύσκολο ωστόσο, ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνήτης, να λεχθεί κατά πόσο αυτή η διευθέτηση θα ήταν ικανοποιητική για τους Τούρκους, χωρίς σημαντική μετακίνηση Ε/κ από τον «τουρκικό τομέα».

Αυτό θα επέτρεπε την παραμονή τεσσάρων πέμπτων του πληθυσμού, αποτελούμενου από «εχθρικούς Έλληνες» σε μια περιοχή μεγάλης στρατιωτικής σημασίας για την Τουρκία.

Εάν, όπως φαίνεται λογικό, η Τουρκία χρειαζόταν μια σημαντική τουρκική πλειοψηφία σ’ αυτή την περιοχή θα έπρεπε να «εισάξει» Τούρκους είτε από τον ελληνικό τομέα της Κύπρου ή από την ίδια τη Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ε/κ θα έπρεπε να μετακινηθούν για να κάνουν χώρο γι’ αυτούς.

Εάν το νησί διχοτομείτο αμέσως μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αφήνοντας μικρούς θύλακες βρετανικής κυριαρχίας, το πρόβλημα ανακατανομής του ε/κ και τ/κ πληθυσμού θα παρέμενε. Η διαφορά σε τέτοια περίπτωση θα ήταν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα είχαν την ευθύνη να εξεύρουν μια διευθέτηση. Υπό αυτές τις περιστάσεις η ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης θα ήταν να πετύχει όπως οι διαχωριστικές γραμμές συμφωνηθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε άλλο έγγραφο αναφέρεται ότι εξετάστηκαν δύο πιθανές μέθοδοι εφαρμογής διαχωριστικής λύσης:

Πρώτον, άμεση διχοτόμηση εφαρμόσιμης σε περίοδο τεσσάρων χρόνων που θα συνεπαγόταν αναγκαστική μετακόμιση πληθυσμού αφού διαφορετικά η διχοτόμηση θα παρεμποδιζόταν από την άρνηση του πληθυσμού να μεταφερθεί στην αντίθετη ζώνη.

Δεύτερο, δημιουργία σταδιακής πόλωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων με άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης.

Στις 16 Ιανουαρίου 1957 ο τότε Τ/κ ηγέτης και πρόεδρος του κόμματος «Η Κύπρος είναι Τουρκική» Φαζίλ Κουτσιούκ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ζορλού, τόνισε ξανά, αναφέρει άλλο έγγραφο, ότι η τ/κ κοινότητα δεν θα δεχθεί άλλη λύση εκτός της διχοτόμησης και θα έπραττε οτιδήποτε αναγκαίο για να την πετύχει.

Παράλληλα στις 29 Ιουνίου 1957 ο Γραμματέας Αποικιών Ρεταγούει επιβεβαίωνε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν ενιαίο κράτος και πίστευε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει ως θέμα αρχής τη διχοτομική λύση.

Λονδίνο: Ο Μακάριος υποστήριζε λύση ανεξαρτησίαςΟ Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φέρεται να υποστήριζε τη λύση ανεξαρτησίας, σύμφωνα με έγγραφα του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών που αφορούν τις αποικίες και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται, στις 17 Σεπτεμβρίου 1958 η βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μπάρμπαρα Κάσολ συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνήτη στο υπουργείο αποικιών, η βουλευτής τον ενημέρωσε ότι ο Μακάριος της είχε αναφέρει ότι θα υποστήριζε λύσης ανεξαρτησίας και ίσως να έκανε δημόσια δήλωση αποκήρυξης της Ενωσης.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Καραμανλής, με τον οποίο συναντήθηκε επίσης στην Αθήνα ήταν περιχαρής όταν τον πληροφόρησε για τις προθέσεις του Μακάριου και η ελληνική κυβέρνηση θα εξέφραζε δημόσια την υποστήριξη της προς αυτές.

Η κ. Κάσολ ήταν πολύ θορυβημένη για τον προτεινόμενο διορισμό αντιπροσώπου από την Τουρκία και ζήτησε όπως ακυρωθεί ή τουλάχιστον αναβληθεί η άφιξη του στο νησί. Επέκρινε δε την τουρκική αδιαλλαξία.

onlycy
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανικά έγγραφα επιβεβαιώνουν τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news