facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει» είπε ο Π. Ρουμελιώτης

Σε δήλωση «βόμβα» προχώρησε στους New York Times ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Ρουμελιώτης λέει επίσης πως η Τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως λέει η Τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών. Στο ίδιο δημοσίευμα οι New York Times, αναφέρονται στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης και επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει» είπε ο Π. Ρουμελιώτης"

Προσωρινό «ναι» του ΣτΕ στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων

Όπως προβλέπει σημερινή απόφαση αναστολής του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν προσωρινά τα Σάββατα και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση των αποφάσεων των Περιφερειαρχών (Μάιος 2012), βάσει των οποίων προβλεπόταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων, σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4052/2012). Πιο συγκεκριμένα, οι προαναφερθέντες σύλλογοι ζητούν την αναστολή των αποφάσεων των Περιφερειαρχών μέσω των οποίων δημοσιοποιούνται τα ονόματα των φαρμακοποιών, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθορισμένου ωραρίου κατά το β' εξάμηνο του 2012.

Βάσει των νέων νομοθετικών μέτρων, τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο.

Όσοι φαρμακοποιοί θέλουν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, έχουν υποχρέωση να το δηλώσουν στους οικείους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στους αρμόδιους Περιφερειάρχες.
Οι Σύλλογοι εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων θα επιφέρει «ανεπανόρθωτη βλάβη στους φαρμακοποιούς», η οποία συνίσταται σε: α) πλήρη ανατροπή του ισχύοντος συστήματος λειτουργίας των φαρμακείων, β) σύγχυση των φαρμακοποιών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού, γιατί θα υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με ώρες και ημέρες λειτουργίας των φαρμακείων και γ) περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, με δυσμενείς για τους φαρμακοποιούς οικονομικές συνέπειες».

Συν τοις άλλοις, οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι αποφάσεις των Περιφερειαρχών είναι μη νόμιμες, καθώς αφενός έρχονται σε σύγκρουση με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφετέρου δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από το Ν. 3918/2011 υπουργική απόφαση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 409-411/2012 αποφάσεις τους (προεδρεύουσα η σύμβουλος Ευαγγελία Νίκα και εισηγητής ο πάρεδρος Βασ. Ανδρουλάκης) απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών των Φαρμακευτικών Συλλόγων, κρίνοντας ότι οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι φαρμακοποιοί είναι αόριστοι.

Ακόμη, η βλάβη που επικαλούνται οι φαρμακοποιοί δεν επέρχεται από τις αποφάσεις των περιφερειαρχών, αλλά από τον ίδιο το νόμο 3918/2011, ο οποίος, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, προβλέπει την πιο ευχερή πρόσβαση του κοινού στην αγορά φαρμάκων. Όμως, σημειώνουν οι δικαστές, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ δεν είναι αρμόδιο για να αναστείλει την εφαρμογή νόμου.

Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι οι αιτήσεις πρέπει να απορριφθούν, αφού δεν «παρίστανται προδήλως βάσιμοι» οι ισχυρισμοί των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Στις 13 Νοεμβρίου 2012 αναμένεται να εκδικαστούν στο Δ' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) των τριών Φαρμακευτικών Συλλόγων.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινό «ναι» του ΣτΕ στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων"

Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» θέτει ξανά ο Γκρούεφσκι

Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τα άλλα, «ο κ.Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα μπορεί να έχει συνομιλίες». «Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

«Παρά την ύπαρξη διαφόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα υποβολή αιτήματος για χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ ή για έναρξη νέας διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΧ, καθώς και για χρήση άλλων μηχανισμών του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι μέχρι στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» θέτει ξανά ο Γκρούεφσκι"

Κρι-Κρι:Απάντηση στην Ενημέρωση του ΕΦΕΤ για το παγωτό Top Exotic

Αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ (25/07/2012) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι χρωστικές Ε102 και Ε110 ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ στη συσκευασία του παγωτού Top Exotic μαζί με όλα του τα συστατικά, όπως προτάσσει η ελληνική νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών είναι ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ τόσο από την ελληνική νομοθεσία (Κώδικας Τροφίμων και Ποτών-Γενικό Χημείο του Κράτους) όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκός Κανονισμός) για την ΑΣΦΑΛΗ τους κατανάλωση ως βοηθητικές ύλες στα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα στο παγωτό. Ωστόσο, ο ΕΦΕΤ επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία ζητά την αναγραφή συγκεκριμένης φρασεολογίας στην οποία θα προχωρήσουμε στις επόμενες παρτίδες προϊόντων.

Γι’αυτό το λόγο, αποφασίσαμε ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ την απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος Top Exotic με γεύση ροδάκινο – μάνγκο (1 προϊόν) μέχρι την άμεση συμπλήρωση των στοιχείων επισήμανσης πάνω στη συσκευασία.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρι-Κρι:Απάντηση στην Ενημέρωση του ΕΦΕΤ για το παγωτό Top Exotic"

Πρόκληση Σκοπιανών στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Κολλούσαν αυτοκόλλητα πάνω στο πλοίο «Παναγιώτης» και προκάλεσαν αντιδράσεις

Στο πάρα πέντε αποφεύχθηκε το πρωί της Δευτέρας το «διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ ελλήνων και σκοπιανών τουριστών στη Ζάκυνθο.

Kατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής με τα ημερόπλοια, ομάδα σκοπιανών τουριστών αποβιβάστηκε στην παραλία του «Ναυαγίου» και άρχισε να κολλάει αυτοκόλλητα πάνω στο πλοίο «Παναγιώτης».

Μεταξύ των επιβαινόντων, όμως, ήταν και ένας αξιωματικός ο οποίος τους ζήτησε το λόγο, εικάζοντας ότι το αυτοκόλλητο είχε εθνικιστικό–υβριστικό προς την Ελλάδα περιεχόμενο.

Άμεση ήταν η επέμβαση του Λιμεναρχείου, άνδρες του οποίου διαπίστωσαν ότι το μήνυμα ήταν γραμμένο στα Σκοπιανά ή Σέρβικα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μετάφρασή του. Από την απεικόνιση, όμως, που έδειχνε το σύμβολο της ΠΓΔΜ και μπάλες ποδοσφαίρου και μπάσκετ βγήκε το συμπέρασμα ότι είναι σήμα κάποιας ομάδας τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Σκοπιανών στο Ναυάγιο της Ζακύνθου"

Κλειστά επ' αόριστον τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καβάλας

Την επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων αποφάσισαν από σήμερα οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για... τη μη καταβολή των εφημεριών τους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του νοσοκομείου της Καβάλας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές Μάιου, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, μετά από Γενική Συνέλευση, απέχοντας από τα προγραμματισμένα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των κλινικών. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Στάθης Τσαρίδης θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ιδιαίτερα και έκτακτα περιστατικά όπως αυτά των μετεγχειρητικών ασθενών.

Ο κ. Τσαρίδης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα οι γιατροί έχουν πληρωθεί το 75% των εφημεριών του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ενώ δεν υπάρχει καμία σχετική απάντηση για το πότε θα γίνει η καταβολή των υπόλοιπων εφημεριών. Ζήτησε από την πολιτεία να σκύψει στα αυξανόμενα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών συμπλήρωσε ακόμα ότι «εμείς δεν έχουμε απέναντί μας του ασθενείς αλλά την πολιτεία η οποία όσο κι αν το προσπαθεί δεν θα καταφέρει να στρέψει εναντίον μας τους ασθενείς. Όσοι προσέρχονται στο νοσοκομείο διαπιστώνουν τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα».

medicalnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά επ' αόριστον τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καβάλας"

ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις για μειώσεις μισθών στην εθνική και την κλαδική σύμβαση εργασίας

Πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 5%, κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων στη ΓΣΕΕ, ενώ η κλαδική σύμβαση του εμπορίου... που αναμένεται να υπογραφεί άμεσα προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 6 – 7%. Αυτά προκύπτουν από σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο παρουσίασης της εξαμηνιαίας έρευνας της Συνομοσπονδίας, για την κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.

Οι συζητήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, διεξάγονται σε συνθήκες ασφυξίας με κίνδυνο για 190.000 λουκέτα και απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης, το επόμενο δωδεκάμηνο και με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για φαινόμενα «κανιβαλισμού» στην αγορά με αφορμή τις καθυστερήσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ τόνισε πως για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι το 40 % των αυτοαπασχολούμενων / μικρομεσαίων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή αδυνατεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αισιόδοξο εύρημα από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, και αφορά τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αφού το 37% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες (από 22% τον Ιανουάριο του 2012).

Η έρευνα διεξήχθη στις αρχές Ιουλίου σε δείγμα 1200 επιχειρήσεων πανελλαδικά, από όλους τους κλάδους. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης (το 2009) και οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες. «Οι πολιτικές που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην εσωτερική υποτίμηση αποδεικνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία. Αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση κινδυνεύουν από μόνες τους να οδηγήσουν τη χώρα στα περιθώρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές είναι λανθασμένες αποδεικνύεται και από την διάψευση των επίσημων προβλέψεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. σχετικά με την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ασημακόπουλος.

Από την έρευνα προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2012 μειώθηκε κατά μέσο όρο 34,8 % σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα κλείσει το έτος με ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιανουαρίου 2012 μόνο το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε κέρδη για το 2011, τα οποία ήταν ήδη χαμηλότερα από το 2010, ενώ το 42% ζημιές.

-Κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα, όπου συγκεντρώνονται τα υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης (για το 86,5% των επιχειρήσεων).

-Η επενδυτική απραξία συνεχίζεται, καθώς μόλις το 7% των επιχειρήσεων αύξησε εφέτος την επενδυτική του δραστηριότητα.

-Περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 260.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). -Η αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι 1 προς 7.

-Το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. Οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40% ενώ το 49,7% έχει ήδη προχωρήσει σε άμεση ή έμμεση μείωση αποδοχών του προσωπικού.

Προβλέπεται δε ότι για το 2ο εξάμηνο του 2012, το 36,8% θα μειώσει με μεγάλη βεβαιότητα μισθούς και ώρες εργασίας. -Παρατηρείται αύξηση στο μέσο χρόνο είσπραξης και εξόφλησης οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων. Παράλληλα, μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, προμηθευτές και τράπεζες.

-Το 39,8% των επιχειρήσεων προτάσσει ως σημαντικότερο μέτρο τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

-Η εγκληματικότητα έχει επηρεάσει αρνητικά το 36,3% των επιχειρήσεων του δείγματος και ιδιαίτερα αυτές που έχουν έδρα την Αττική, ενώ ανάλογο ποσοστό δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

-Το 64,8% των επιχειρηματιών του δείγματος δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος διακοπές. Από εκείνους που θα πάνε μόνο το 40% θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

express
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις για μειώσεις μισθών στην εθνική και την κλαδική σύμβαση εργασίας"

Φάκελος-φωτιά για τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής


Σε παρωδία, με οργιώδες παρασκήνιο και προκλητικές αποφάσεις, εξελίχθηκε ο απόρρητος διαγωνισμός για την εκμίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσω του Νατοϊκού Οργανισμού ΝΑMSA.
Για πρώτη φορά η χώρα μας –ελέω των «παρατυπιών» που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια στους εγχώριους διαγωνισμούς- αποφάσισε να απευθυνθεί στην ανεξάρτητη εταιρεία προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες (δηλαδή τον διαγωνισμό) για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
«Μουτζουρωμένα» από τις ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί από τις εισαγγελικές Αρχές, το 2012 τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, ανέθεσε στη ΝΑΜSA να διενεργήσει τρεις αυτοτελείς και ανεξάρτητους διαγωνισμούς:
Έναν για την ενοικίαση τριών Ε/Π με ενσωματωμένη δεξαμενή και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον επτά τόνων νερού
Έναν για την ενοικίαση δύο Ε/Π βαρέως τύπου με ανηρτημένο κάδο και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον εννέα τόνων νερού, και
Έναν για την ενοικίαση επτά Ε/Π μεσαίου τύπου με ανηρτημένο κάδο και δυνατότητα ρίψης τουλάχιστον τεσσάρων τόνων νερού.
Αντικειμενικός, τουλάχιστον φαινομενικά, σκοπός της πολιτικής ηγεσίας ήταν να καταστεί αδιάβλητος ο διαγωνισμός και να μην παρατηρηθούν –εκ νέου- φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα οποία έχουν καταστήσει κατηγορούμενα αρκετά από τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σήμερα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, ο φάκελος που ανοίγει η zougla. gr καταδεικνύει ότι η υπόθεση του «αδιάβλητου» διαγωνισμού δεν εκτυλίχθηκε όπως αναμενόταν.
Αντίθετα, τα απόρρητα διαβαθμισμένα, έγγραφα τα οποία αντάλλαξαν, τα στελέχη του ΥΠΡΟΠΟ, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και οι αξιωματούχοι της NAMSA αποκαλύπτουν τη πρωτόγνωρη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να «αγνοηθούν» οι πλέον οικονομικά συμφέρουσες προσφορές και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο να συμβληθεί (χωρίς τη δική του βούληση!) με άλλες εταιρείες.
Απέρριψαν την πιο οικονομική προσφορά
Ως γνωστόν η υπόθεση του διαγωνισμού για τα βαρέως τύπου ελικόπτερα κατέληξε σε «φιάσκο» καθώς κατοχυρώθηκε σε μια τουρκική εταιρεία η οποία ουδέποτε έφερε τα πτητικά μέσα στην Ελλάδα κατόπιν της παρεμβάσεως της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφάλειας». Στη συνέχεια ο διαγωνισμός δεν κατοχυρώθηκε στον δεύτερο μειοδότη (ήταν μια ελληνική εταιρεία), τουναντίον ακυρώθηκε και έκτοτε τα συγκεκριμένα μέσα, απλά, αγνοούνται…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ο τρόπος επιλογής των επτά ελικοπτέρων μεσαίου τύπου καθώς από τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι δεν επελέγη η πλέον συμφέρουσα προσφορά.
Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή καθώς μέσω της αλληλογραφίας προκύπτει ότι παρόλο που είχε «ανάψει» το πράσινο φως προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να συμβληθεί με την εταιρία Scorpion που είχε καταθέσει την καλύτερη προσφορά, εντούτοις με απόφαση έλληνα αξιωματούχου της NAMSA (του κ. Δημήτριου Πετρίδη) δεν υλοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά του Νατοϊκού Οργανισμού!
 Το γεγονός αυτό, από μόνο του, γεννά πολλά ερωτηματικά καθώς σε καμία άλλη χώρα παγκοσμίως από τα κράτη τα οποία χρησιμοποιούν τη NAMSA για τους διεθνείς διαγωνισμούς ένα διευθυντικό στέλεχος Οργανισμού απόφασίζει αντί της κυβέρνησης, δηλαδή του πελάτη που συμβάλλεται με τη NAMSA.
Ας παραθέσουμε όμως το ρεπορτάζ…
Από τις 8 Μαϊου μέχρι και τις 11 Μαϊου 2012 πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΝΑΜSA αλλά και από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είχε μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το συγκεκριμένο σκοπό.
Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε στις 11 Μαϊου 2012 όταν ο αξιωματούχος της ΝAMSA, κος Δημήτριος Πετρίδης και ο επικεφαλής της Π.Υ., κ. Γιώργος Μαρματάκης συνυπέγραψαν το πρακτικό στο οποίο αναγραφόταν η καλύτερη προσφορά για τον διαγωνισμό των μεσαίου τύπου ελικοπτέρων (RFP ANH 12027). Για τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα επιλέχθηκε, ως η πλέον συμφέρουσα, η προσφορά της εταιρίας Scorpion.

Δείτε το απόρρητο έγγραφο με τις υπογραφές

 
 
Η απόφαση Οικονόμου και η ανατροπή
Στις 21 Μαϊου 2012 ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου, υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στηριζόμενος στο υπογεγραμμένο από τα στελέχη της NAMSA και της Π.Υ. έγγραφο, υπέγραψε την υπ. αριθ. 25895 απόρρητη απόφαση η οποία ενέκρινε τα ποσά τα οποία έπρεπε να εκταμιευθούν από το ελληνικό Δημόσιο για τη μίσθωση των ελικοπτέρων βαρέως και μεσαίου τύπου.
Παρόλο που στην απόφαση –για ευνόητους λόγους- δεν ονοματίζεται η εταιρία, μια απλή σύγκριση της προσφοράς της εταιρίας Scorpion και της ανάλυσης κόστους που γίνεται στο απόρρητο έγγραφο πιστοποιεί την εταιρεία που επελέγη.
Δείτε τα δυο έγγραφα

  
Ενώ λοιπόν ο οποιοσδήποτε θα περίμενε ότι το έργο θα αναλάμβανε η εταιρία Erickson (για τα βαρέως τύπου) και η Scorpion (για τα μεσαίου τύπου), από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ορισμένοι είχαν άλλη άποψη η οποία και επεβλήθη.
Την 1η Ιουνίου ο Νατοϊκός Οργανισμός, παραγνωρίζοντας την υπουργική υπογραφή του κ. Οικονόμου και το πρακτικό της 11ης Μαϊου, ενημερώνει την εταιρεία Scorpion ότι ναι μεν έχει υποβάλλει την καλύτερη προσφορά αλλά εξαιτίας ενός όρου που αφορά την «εξισορρόπηση της παραγωγής» για την ανάθεση των εργασιών ανά χώρα που έχει ο Νατοϊκός Οργανισμός αναγκάζεται να την απορρίψει!
Δείτε το έγγραφο

Ακολουθεί αναβρασμός καθώς αποτελεί σπανιότατο φαινόμενο η απόφαση μιας χώρας να γράφεται στις καλένδες των αξιωματούχων ενός Οργανισμού. Στις 11 Ιουνίου 2012 ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Μπονάτσος αποστέλλει κατεπείγον, εμπιστευτικό, έγγραφο προς τη NAMSA με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητεί να μάθει το λόγο που το Ελληνικό Δημόσιο συνεβλήθη με μια εταιρία (την Skylink) χωρίς σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αποδεχόμενο μάλιστα μια προσφορά η οποία δεν ήταν η πλέον οικονομικά συμφέρουσα για τους έλληνες πολίτες.

Δείτε την επιστολή του κ. Μπονάτσου

Μια ημέρα αργότερα, στις 12/6/2012, ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΣ για τα μισθωμένα στρατηγός κ. Μαρματάκης, έστειλε ανάλογου περιεχομένου e-mail επισημαίνοντας τις παρατυπίες ενώ κοινοποίησε και το εξώδικο που είχε στείλει στο υπουργείο η εταιρία Scorpion.
«Βγάλτε το σκασμό»

Η απάντηση την οποία έλαβε ο επικεφαλής της Π.Υ. για την υπόθεση των ελικοπτέρων είναι προκλητική καθώς δεν θα δινόταν ούτε από εκπροσώπους της Τρόϊκα σε ιθαγενείς.
Συγκεκριμένα ο κος Πετρίδης (διευθυντικό στέλεχος της ΝΑΜSA) απαντά ότι έδωσε το έργο στην εταιρεία SKYLINK γιατί «έχουμε ήδη ζητήσει την έγκριση τιμών περίπου 800.000 ευρώ και μας την έχετε δώσει».  Αυτή είναι η απάντηση ενός υπαλλήλου ενός Οργανισμού απέναντι στο κράτος-πελάτη. Έχει όμως και συνέχεια…
Ο κος Πετρίδης «απειλεί» το Πυροσβεστικό Σώμα, απαντώντας ότι εάν αν επιθυμεί να καταγγείλει την σύμβαση (εκείνη που υπέγραψε από μόνος του ο Νατοϊκός Οργανισμός) τότε «η ανάδοχος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το κόστος τερματισμού…». 
Επισημαίνει, δηλαδή, ότι οι έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να αποζημιώσουν την εταιρεία Skylink με την οποία ουδέποτε συνεβλήθη το ελληνικό Δημόσιο, ενώ παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι έγινε ένα «παζάρι» με την εταιρία προκειμένου να ρίξει τις τιμές της και η πρότασή της να φτάσει στα επίπεδα της Scorpion λέγοντας: «Mόλις η Skylink επιβεβαίωσε την ικανότητα να τους παρέχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες και επιβεβαίωσε την προθυμία τους να μειώσουν τις τιμές τους για να ταιριάζουν με εκείνα που προσφέρονται από την Scorpion, οι κανονισμοί ΝΑΜSA απαίτησαν ανάθεση στην εταιρεία από την κακώς τοποθετημένη χώρα, στην προκειμένη περίπτωση Skylink…».
Επίσης σε ό, τι αφορά τις καταγγελίες της εταιρείας SCORPION, η απάντηση που δίνει ο κος Πετρίδης είναι πολύ απλή, απαντώντας ότι δεν αφορά την NAMSA γιατί δεν της κοινοποιήθηκε το εξώδικο της εν λόγω εταιρείας. Μάλιστα συμβουλεύει τους έλληνες αξιωματούχους να τους πουν απλά ότι ο διαγωνισμός ανατέθηκε στην NAMSA που «ακολουθεί τους δικούς της κανόνες»!  
Και επειδή δεν έφθαναν όλα αυτά στο τέλος του e-mail του στελέχους του Νατοϊκού Οργανισμού υπάρχει και η απαξίωση και η περιφρόνηση προς το Πυροσβεστικό Σώμα και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «θα παρακαλούσαμε να μας επιτρέψετε να επικεντρωθούμε σε άλλους πελάτες μας των οποίων οι δεσμεύσεις έχουν αναβληθεί ….. για να διευκολυνθεί το έργο του ΠΣ».
Δείτε το email του κ. Πετρίδη

 
Tα ερωτήματα 
Ωστόσο από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα θαύματα του Νατοϊκού, αδιάβλητου, διαγωνισμού δεν σταματούν εδώ. Ενώ αρχικά η εταιρεία Skylink προσέφερε πέντε ελικόπτερα, ξαφνικά εμφανίστηκε με επτά που περιλαμβάνουν ελικόπτερα από την Ρωσία, Μολδαβία, Ουκρανία μέχρι και το μακρινό Τατζικιστάν!
Επίσης ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι πως ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά της εταιρείας όταν αυτά που είχε καταθέσει ήταν για πέντε ελικόπτερα ενώ τελικά ήρθαν επτά;
Μάλιστα από μια μικρή έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ένα ελικόπτερο με αριθμό νηολογίου ER-KGA από την Μολδαβία στις 18/6/2009 είχε ατύχημα στην Τουρκία με 2 νεκρούς! Το γεγονός αυτό είχε κατατεθεί στον φάκελο των δικαιολογητικών ή ήταν στα δυο ελικόπτερα που δεν είχαν κατατεθεί δικαιολογητικά όταν γινόταν η αξιολόγηση των προσφορών;
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που συνομίλησαν με τη zougla επεσήμαναν ότι και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την αστεία κατάληξη ενός «αδιάβλητου» διαγωνισμού. Είναι ενδεικτικό ότι σε εισηγητικό σημείωμα του Αρχηγείου του ΠΣ προς τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου με ημερομηνία 14/6/2012 ενώ περιγράφεται η κατάσταση διπλωματικά μεν αλλά με μελανά χρώματα δε, η εισήγηση είναι να δοθεί τελικά το έργο στην εταιρεία SKYLINK γιατί δεν υπάρχει χρόνος για την εξεύρεση άλλης λύσης. Φυσικά δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για να ελεγχθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι πράξεις και η υπογραφή συμβολαίου από πλευράς κυρίου Πέτριδη χωρίς την έγκριση του υπουργού, ούτε ενημερώνεται ιεραρχικώς η NAMSA για τα καμώματα και την συμπεριφορά του στελέχους της.



zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος-φωτιά για τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής"

ΠΟΕ–ΟΤΑ: O Σγουρός χαρίζει 3 εκατ. ευρώ στον εργολάβο-εκδότη

Σφοδρή επίθεση κατά του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή, όπως καταγγέλλει, την απευθείας ανάθεση των λειτουργιών του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής σε εργολάβο που ήδη βρίσκεται εγκατεστημένος στο χώρο (πρόκειται για το θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr το περασμένο Σάββατο)

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «σύμβαση-δώρο στα μεγάλα εκδοτικά-εργολαβικά συμφέροντα που προασπίζει» και τον κατηγορεί ότι επιδίωξή του τώρα είναι να «πριμοδοτήσει τον ίδιο εργολάβο με 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ».

Συμπληρώνει δε, ότι ο περιφερειάρχης Αττικής προσπάθησε να εξυπηρετήσει τα ίδια ακριβώς συμφέροντα από τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης των καθηκόντων του, καλώντας τρία διαδοχικά Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Παράλληλα τον καλεί να προωθήσει άμεσα την επισκευή των προωθητήρων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. οι οποίοι βρίσκονται επί ένα και πλέον χρόνο ακινητοποιημένοι για 50.000 ευρώ αλλά και την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΔΣΝΑ
Μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε και στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, αλλά και τις ανησυχητικές για τους εργαζόμενους στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δηλώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να διακηρύξουμε σε κάθε κατεύθυνση:
Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η αδυναμία τoυ Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κ. Ιωάννη Σγουρού, να παραθέσει πλήρως και εμπεριστατωμένα τα οικονομικά του Συνδέσμου παρότι τα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Σίγουρα τα χρέη σήμερα αγγίζουν τα 83.000.000€ περίπου. Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει όμως μόνο χρέη, έχει και αναμενόμενα έσοδα για το 2012, για τα οποία ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν ανέφερε κουβέντα. Είχε υποχρέωση λοιπόν να αναφέρει ότι από τα 100.000.000€, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α οι Δήμοι μέλη του, έχουν καταβληθεί μόνο 3.000.000€, άρα οι ανείσπρακτες οφειλές από την υπουργική απόφαση είναι 97.000.000€. Εκτός των ανείσπρακτων οφειλών, ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α έχει δεσμευμένα από εργολάβο στην Εμπορική Τράπεζα και στην ΕΕΑΑ 12.000.000 €. Επίσης τα χρέη διαφόρων Δήμων από συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 14.000.000€. Αν λοιπόν αθροίσουμε τις ανείσπρακτες οφειλές, τα δεσμευμένα από τον εργολάβο και τις συμβατικές υποχρεώσεις των Δήμων, τα αναμενόμενα έσοδα για το 2012 ανέρχονται στο ποσό των 123.000.000€. Με απλή αφαίρεση είναι φανερό ότι απομένουν 40.000.000€ στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, συνυπολογίζοντας και τα εναπομείναντα οφειλόμενα αντισταθμιστικά προς το Δήμο Φυλής, μηδενίζεται το χρέος του Συνδέσμου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουλίου του 2012 και ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει εισπράξει τίποτε για τις υπηρεσίες που παρέχει όλους αυτούς τους μήνες στους Δήμους της Αττικής. Εάν λοιπόν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αρχίζει και εισπράττει τα οφειλόμενα από τους Δήμους μέλη του, τα οποία αποτελούν τούς κύριους πόρους του, τα όποια προβλήματα θα διευθετηθούν .Άρα αυτό που όφειλε να απασχολήσει τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. είναι η άμεση είσπραξη των εσόδων .
Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων και οι υποχρεώσεις της Κεντρικής εξουσίας και του Υπουργείου Υγείας προς τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα είναι εκτός αρμοδιοτήτων του αντικειμένου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή τη λειτουργία ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α την επιχορηγεί ετησίως με 3.000.000 €, τα οποία όφειλε να καταβάλει το Υπουργείο Υγείας. Εάν λοιπόν υπολογιστούν αυτά τα 3.000.000 € επί πέντε (5) χρόνια που τα επιχορηγεί ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 15.000.000 € που δεν έχουν αποδοθεί από την Κεντρική Διοίκηση στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Αυτά εάν εισπραχθούν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α θα είναι πλεονασματικός.
Επομένως η συνεχής επίκληση των χρεών είναι μάλλον υποκριτική και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, τον Φορέα που μέχρι σήμερα έχει δώσει εξετάσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και μόνο κολακευτικά σχόλια έπρεπε να υπάρχουν γι αυτόν, με δεδομένο ότι η Αττική δεν έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα.
Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να επισείει τον κίνδυνο των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και την μετατροπή της σε Νάπολη καλοκαιριάτικα, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που του είναι γνωστά από την πρώτη στιγμή πού ανέλαβε ως Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Επισημαίνουμε για τελευταία φορά ότι τα στελέχη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, είναι τα μόνα πού έχουν την εμπειρία στην διαχείριση των απορριμμάτων και είναι ικανά και επαρκή, για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με δεδομένο ότι έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από γενέσεως του, έχοντας την απόλυτη τεχνογνωσία.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. θα προασπίσουν, όπως αυτοί πολύ καλά ξέρουν, το Δημόσιο και Κοινωνικό του χαρακτήρα !Σχέδια συρρίκνωσης δεν θα περάσουν! Οι αγώνες μας μαζί με τους ΟΤΑ του Α! βαθμού και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα αποτρέψουν κάθε τέτοιο σχέδιο.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Ζαχόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. Χάρδας

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ–ΟΤΑ: O Σγουρός χαρίζει 3 εκατ. ευρώ στον εργολάβο-εκδότη"

Δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ζητά να επανέλθει για απολογία

Άλλος ένας κατηγορούμενος, μετά τον Νίκο Ζήγρα, στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητά να επανέλθει στο ανακριτικό γραφείο, τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκισή του και να απολογηθεί επί της ουσίας για την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού στην υπόθεση των «μαύρων χρηματικών ποσών», επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος της Arcon Constructions, Αστέριος Οικονομίδης υπέβαλε ήδη, μέσω του συνηγόρου του, αίτημα στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για να απολογηθεί για την κακουργηματική κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετωπίζει, καθώς τον περασμένο Απρίλιο μετά την σύλληψη του είχε επιφυλαχθεί για την απολογία του.

Ο κατηγορούμενος που αύριο πρόκειται να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, εμφανίζεται διατεθειμένος «να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή» για την σχέση του και τον βαθμό εμπλοκής του στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Στο αίτημα του να βρεθεί ενώπιος-ενωπίω με τον κ. Μαλλή, ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι επιθυμεί να απολογηθεί «για πρώτη φορά κατ' ουσίαν για την υπόθεση», καθώς την πρώτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ανακριτή, είχε επιφυλαχθεί να επανέλθει αφού ελάμβανε γνώση του συνόλου της δικογραφίας.

Η κίνηση του κ.Οικονομίδη πάντως δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα στοιχεία την ανακριτική έρευνα καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κατηγορούμενος σκοπεύει κατά την απολογία του να τηρήσει στάση ανάλογη με εκείνη του Ζήγρα.

Ο κ. Οικονομίδης, μέσω της Arcon Constructions, έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου της Δεινοκράτους από την off shore Bluebell στην κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζόπουλου, αλλά και στην ανακαίνιση του νεοκλασικού της Δ. Αρεοπαγίτου και του ακινήτου της οδού της Κόμνα Τράκα και Κεφαλληνίας, που αγόρασε η off shore Τorcaso και στη συνέχεια μεταβίβασε στη Μονή Βατοπαιδίου.

Αύριο αναμένεται να υποβάλει μήνυση και αγωγή σε βάρος του Νίκου Ζήγρα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης τον οποίο στην πρόσφατη απολογία του ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου, ενέπλεξε στην όλη υπόθεση.

Μάλιστα ο κ. Ζήγρας απέδωσε στον πρώην υπουργό σημαντικό ρόλο, λέγοντας πως «ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Τσοχατζόπουλου», υποστηρίζοντας πως μετέφερε συχνά χρήματα σε βαλίτσες.

Ο κ. Μιχαηλίδης έχει αρνηθεί, με δήλωσή του, πως έχει ανάμειξη στην υπόθεση.

ΑΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου ζητά να επανέλθει για απολογία"

Διαμαρτυρία δικαστικών υπαλλήλων για τις συνθήκες εργασίας τους

Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν του 40 βαθμούς Κελσίου και χωρίς αιρκοντίσιον, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται ακόμη και στον καύσωνα οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ζητούν να μπορούν σε τέτοιες συνθήκες να αποχωρούν νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου τους. Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δικαστικών Υπαλλήλων, τα γραφεία στα οποία δουλεύουν μοιάζουν περισσότερο με «φούρνους» και οι θερμοκρασίες που επικρατούν σ’ αυτά δοκιμάζουν καθημερινά τα όρια των φυσικών αντοχών τους. Οι υπάλληλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ύστερα από 15 ημέρες αναμονής, για την απάντηση σε επιστολή της ΟΔΥΕ προς εσάς, για τις συνθήκες εργασίας στις Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας , σε συνθήκες καύσωνα, επανερχόμαστε να ζητήσουμε από εσάς την θέση και άποψη σας , ως προς το θέμα αυτό. Κύριε Υπουργέ, οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες, η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι στους 37- 38 βαθμούς και η αντίστοιχη στα γραφεία ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ως πότε θα εργαζόμαστε σε «φούρνους»;

Μια επίσκεψη στο Πρωτοδικείο Αθήνας, της Χαλκίδας, του Πύργου, όπως και σε πολλά περιφερειακά Πρωτοδικεία ή Ειρηνοδικεία, θα σας δώσουν το στίγμα της κατάστασης και των συνθηκών εργασίας μας. Μήπως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την μερική αποχώρηση των εργαζομένων νωρίτερα από το σύνηθες, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές;;; Αν υπάρξουν θύματα από αυτές τις συνθήκες ποια θα είναι η θέση σας;;; ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία δικαστικών υπαλλήλων για τις συνθήκες εργασίας τους"

Περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ζητεί η ΕΕ

Aνέρχονται σε περίπου 6,3 δισ. ευρώ

Συστάσεις για άμεση θεσμοθέτηση ανώτατων ορίων δαπανών και περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση της Διεύθυνσης που προΐσταται ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αναφέρει πως εξακολουθούν να είναι υψηλές και να ανέρχονται σε περίπου 6,3 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αυτά δεν είναι επικαιροποιημένα καθώς ήδη οι υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Πάντως για το θέμα η ΕΕ αναφέρει πως τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί ο έλεγχος επί των δαπανών προκειμένου να μειωθεί το οφειλόμενο ποσό των καθυστερούμενων χρεών και να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.

Η Επιτροπή αναφέρει πως μερική πρόοδος έχει παρατηρηθεί στο σκέλος της επιβολής ανώτατων ορίων δαπανών στον ελληνικό Προϋπολογισμό, όπου ζητεί πρόσθετες παρεμβάσεις, ενώ εστιάζει στην ανάγκη εισαγωγής ισχυρότερων μηχανισμών ελέγχου των δαπανών, όπου διαπιστώνει αδυναμίες κυρίως στην παρακολούθηση των εξόδων της Γενικής Κυβέρνησης.

Η ΕΕ δίνει βάρος στην επισκόπηση δαπανών που διενεργεί την τρέχουσα περίοδο η Κυβέρνηση και από την οποία επιδιώκονται στοχευμένες μειώσεις στις δαπάνες για τις συντάξεις, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις αμυντικές δαπάνες και στην αναδιάρθρωση της δημοσίας διοίκησης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ζητεί η ΕΕ"

Les Echos: Ποιος τρελός θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν η Γερμανία κάνει λόγο για Grexit;

Ως μια τρομερή σπαζοκεφαλιά όχι σε χρηματοοικονομικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες την Αθήνα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Echos, καθώς κανείς δεν τρέφει αυταπάτες για το αποτέλεσμα του πορίσματος της Τρόικα.

Στην εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Μπαρόζο επισκέπτεται την Ελλάδα για να αμβλύνει τις εντάσεις» η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη στον ερχομό του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, γράφει ότι αυτή γίνεται σε ένα πλαίσιο έντασης και ενώ στον ορίζοντα διαφαίνεται το σενάριο μια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο Ζοζέ Μπαρόζο ουδέποτε επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, που με την επίσκεψή του στην Αθήνα θέλησε να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης προς τη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιμένει από την επίσκεψη αυτή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης, σε μια στιγμή που έχει έλθει εκ νέου στην επιφάνεια η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η συνάντηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει για την ώρα πραγματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως ο κύριος υπεύθυνος των καθυστερήσεων στις εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εξ αιτίας των εκλογικών του φιλοδοξιών.

Για τις Βρυξέλλες, η Αθήνα έχει γίνει μια τρομερή σπαζοκεφαλιά, όχι τόσο σε χρηματοοικονομικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο. Ουδείς τρέφει αυταπάτες για τ' αποτελέσματα της τρόικας σχετικά με τις προσαρμογές που προβλέπει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης. Οι Βρυξέλλες προβληματίζονται για το πώς θα μπορούσε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς την επιβολή τρίτου πακέτου διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τρόικα έχει άμεσα μια διπλή αποστολή: όχι μόνο να αξιολογήσει πόσα λείπουν για τη διάσωση της χώρας, αλλά και να εκτιμήσει αυτά που οφείλονται στην αδυναμία του ελληνικού κράτους και τι προέρχεται από την ύφεση.

Για να εκτονωθεί η συζήτηση, που αναμένεται να είναι θυελλώδης το Σεπτέμβριο, πρέπει να μοιρασθούν οι ευθύνες ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Έλληνες. Για παράδειγμα: είναι άραγε πραγματικά, σφάλμα των Ελλήνων το ότι δεν έχουν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις; Αλλά πώς μπορεί να αποκρατικοποιήσει κανείς κάτω από τη μόνιμη απειλή της εξόδου από το ευρώ; Ποιος αγοραστής θα ήταν τόσο τρελός να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας μιλά για «Grexit»;

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταλήγει η Les Echos, πρέπει από δω και στο εξής να αποδείξει στους συνομιλητές του ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης. Η πρόκληση εστιάζεται στο θέμα της εμπιστοσύνης.

iefimerida/AΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Les Echos: Ποιος τρελός θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν η Γερμανία κάνει λόγο για Grexit;"

Υπό διάλυση η Παθολογική του νοσοκομείου Σερρών

Πρωτοφανής είναι η διάλυση που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία.

Τις ελλείψεις υλικού και υποδομών, διαδέχονται οι μαζικές αποχωρήσεις γιατρών.

Δέκα από τους έντεκα παθολόγους του νοσοκομείου Σερρών υπέβαλαν τη Δευτέρα τις παραιτήσεις τους στο διοικητή του νοσοκομείου.

Η κλινική θα αδειάσει πλήρως, καθώς και ο ενδέκατος γιατρός αναμένεται να παραιτηθεί, όταν επιστρέψει από τη άδειά του!

Οι λόγοι της παραίτησης των γιατρών - όπως αναφέρονται στη σχετική αίτηση - αποδίδονται στις συνθήκες εργασίας, οι οποίες τους καθιστούν πλέον επικίνδυνους για τους ασθενείς, αλλά και για τον εαυτό τους.

Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Νοσοκομείο Σερρών ο πρόεδρος της πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό διάλυση η Παθολογική του νοσοκομείου Σερρών"

Κύπρια υπουργός σε Ρουμάνα του ΔΝΤ: «Γεμίσαμε μετανάστες από τη χώρα σας»

Σε «σόου» εξελίσσονται οι συναντήσεις της Τρόικα με την κυπριακής κυβέρνησης, με την Κύπρια υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους να τα «ψέλνει» στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα διαλόγου που καταγράφηκε κατά τη συνάντηση της διεθνούς αντιπροσωπείας με κυβερνητικά στελέχη στη Λευκωσία. με μια σκληρή αντιπαράθεση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, που κατάγεται από τη Ρουμανία και της Κύπριας υπουργού Εργασίας, Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Συγκεκριμένα, όταν η Κύπρια υπουργός Εργασίας ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημόσιου, αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η Ρουμάνα εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου της απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%.

Η κυρία Χαραλάμπους ξεσπάθωσε όμως, απαντώντας της: «γι΄ αυτό και γεμίσαμε με μετανάστες από τη χώρα σας»!

Μετά από αυτό πάντως αναμένεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η νέα συνάντηση στελεχών της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρια υπουργός σε Ρουμάνα του ΔΝΤ: «Γεμίσαμε μετανάστες από τη χώρα σας»"

Ζητούν από την Μέρκελ την «παραίτηση» Ρέσλερ εξαιτίας των δηλώσεών του για την Ελλάδα

Εντονες αντιδράσεις, από ευρωβουλευτές, βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και από στελέχη του κόμματός του, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντικαγκέλαριο Φίλιπ Ρέσλερ για την Ελλάδα και ζητούν από την καγκελάριο Μέρκελ να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, τον κατηγόρησε για αντιεπαγγελματισμό.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, ζήτησε από την καγκελάριο να αποπέμψει τον κ. Ρέσλερ από την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «με την ανεύθυνη φλυαρία του, θέτει σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων».

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, απέδωσαν την αναταραχή στα χρηματιστήρια, αλλά και την υποβάθμιση της προοπτικής της γερμανικής οικονομίας από την Moody's, εν μέρει και στις δηλώσεις του κ. Ρέσλερ.

Οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Ρέσλερ
«Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν» δήλωσε σε νέα του συνέντευξη στην Rheinische Post ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη του κόμματος του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Ρέσλερ υπεραμύνεται των διαφιλονικούμενων δηλώσεών του για την Ελλάδα παραπέμποντας σε μαζικές παραλείψεις στη χώρα και εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στη χώρα.

Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά, και στις χρηματαγορές, λέει ο Φ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως «εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη».

Τόνισε μάλιστα ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν από την Μέρκελ την «παραίτηση» Ρέσλερ εξαιτίας των δηλώσεών του για την Ελλάδα"

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος «TOP EXOTIC παγωτό με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο ΚΡΙ-ΚΡΙ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά την διενέργεια ελέγχων βάσει
του προγράμματος «Έλεγχος παρουσίας αλλεργιογόνων ουσιών» (δειγματοληψία και ανάλυση), και
σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε δειγματοληψία παγωτού με γεύσεις
ροδάκινο και μάνγκο, συσκευασίας 80ml και διαπίστωσε ότι η επισήμανσή του ήταν ελλιπής
αναφορικά με τις χρωστικές Ε102 και Ε110 που περιείχε.
Η εμπορική ονομασία του προϊόντος είναι «TOP EXOTIC παγωτό με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο
ΚΡΙ-ΚΡΙ», το οποίο παράγεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΚΡΙ-ΚΡΙ» Βιομηχανία
Γάλακτος, 3ο χλμ Σερρών-Δράμας.
Το δείγμα χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους ως ΜΗ
ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1333/2008, Παράρτημα V, διότι ενώ οι
ενδείξεις συσκευασίας του δηλώνουν την παρουσία των χρωστικών Ε102 και Ε110, δεν αναγράφουν
την υποχρεωτική φράση ‘Ε102, Ε110: Μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη
δραστηριότητα και προσοχή των παιδιών’.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την
επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση μη ασφαλούς προϊόντος «TOP EXOTIC παγωτό με γεύσεις ροδάκινο και μάνγκο ΚΡΙ-ΚΡΙ»"

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Βούλα Παπαχρήστου

Με απόφαση της ΕΟΕ, έπειτα από το ρατσιστικό σχόλιό της στο twitter


Εκτός της ολυμπιακής ομάδας των Αγώνων του Λονδίνου έθεσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου, μετά το σάλο που προκάλεσε η ανάρτησή της στο twitter, το περιεχόμενο της οποίας θεωρήθηκε ρατσιστικό. 
Η αθλήτρια ζήτησε δημόσια συγγνώμη, ωστόσο η ΕΟΕ αποφάσισε να μην της επιτρέψει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Η ΕΟΕ απαγόρευσε στους αθλητές της ολυμπιακής ομάδας να προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν αφορούν σε αθλητικά θέματα. 

«Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό» ανέφερε στο επίμαχο σχόλιό της η 23χρονη αθλήτρια.

Η Παπαχρήστου εμφανιζόταν κατά καιρούς να προωθεί μέσω twitter μηνύματα της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις αντιδράσεις, η Παπαχρήστου ζήτησε συγγνώμη «για το ατυχές και κακόγουστο αστείο» και ανέφερε ότι δεν θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν σεβόταν απόλυτα τις αξίες τους.

Το σχόλιο που ανέβασε δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε αντιδράσεις από φιλάθλους που παρακολουθούν το λογαριασμό της στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μερικές από τις (πιο ήπιες) απαντήσεις ήταν:
«Αν είναι σοβαρή η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, θα πρέπει να σας βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο και να σας στείλουν πίσω». 

«Ξενοφοβικά σχόλια από αθλήτρια της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς είναι απαράδεκτα. Μας ντροπιάζεις».

«Κυρία Παπαχρήστου προσοχή τη σβάστικα. Κόβει».

Η αντίδραση της Β. Παπαχρήστου

Αρχικά, η πρωταθλήτρια του τριπλούν διέγραψε το συγκεκριμένο σχόλιο από τον λογαριασμό της και στη συνέχεια μέσω Facebook και Twitter απάντησε: «Όλα αυτά που συνέβησαν δεν με εκφράζουν. Είμαι αθλήτρια τίποτε άλλο!! Δεν συνηθίζω να προσβάλω ποτε κανέναν... δεν είμαι αυτής της ιδεολογίας! Ζητώ συγνώμη αν άθελα μου προσέβαλα ανθρώπους! Δεν εχω καμία ανάμιξη με τα πολιτικά!!! Είμαι αθλήτρια και μονο!»

Πάντως, η Β.Παπαχρήστου έχει αναπαράγει στο λογαριασμό της στο Τwitter διάφορα σχόλια της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή του κόμματος Ηλία Κασιδιάρη, που παραμένουν ενεργά.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητά συγγνώμη για το «ατυχές και κακόγουστο αστείο» και αναφέρει ότι δεν θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν σεβόταν απόλυτα τις αξίες τους.
Η επίσημη ανακοίνωσή της έχει ως εξής:
«Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα.
»Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δε θα συμμετείχα σε αυτούς αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών.
»Ζητώ συγγνώμη από όλους τους φίλους και συναθλητές που μπορεί να προσέβαλα ή να ντρόπιασα, την Εθνική Ομάδα Στίβου, καθώς και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την αθλητική μου καριέρα και πορεία. Ακόμα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον προπονητή μου και την οικογένεια μου».
Και ο αποκλεισμός...
Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τέθηκε εκτός Ολυμπιακής Ομάδος.

Κοινή γραμμή με την ΕΟΕ χάραξε και η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ όσον αφορά την περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου. Η ομοσπονδία στίβου καταδικάζει το ρατσιστικό της σχόλιο στο twitter και συντάσσεται με την απόφαση της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής να αποκλείσει την αθλήτρια από τους αγώνες του Λονδίνου.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει τα εξής: «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής Aποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου». 

Η ΕΟΕ απαγόρευσε τις δηλώσεις που δεν αφορούν σε αθλητικά θέματα
Η διοίκηση της ΕΟΕ, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τη Βούλα Παπαχρήστου και το σχόλιό της στο Διαδίκτυο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το Αρχηγείο της ελληνικής Αποστολής στο Λονδίνο ενημερώνει τους αθλητές της ολυμπιακής μας ομάδας ότι δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε δηλώσεις σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που δεν αφορούν αθλητικά θέματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ορθή η απόφαση του αποκλεισμού

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ορθή και αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τον αποκλεισμό της Παπαχρήστου.

ΠΑΣΟΚ: Ελπιζουμε να κατάλαβε το λάθος της

«
Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Ελπίζουμε - αναφέρεται στην ανακοίνωση - έστω και καθυστερημένα η κ. Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι ειλικρινής. 

ΔΗΜΑΡ: Να ανακληθεί τώρα η συμμετοχή της Bούλας Παπαχρήστου

«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Ζητεί παράλληλα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια «αστεία"»θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
ΚΚΕ: Απαράδεκτη συμπεριφορά
Πρέπει να καλλιεργηθούν στον αθλητισμό η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, απαντώντας στον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφορμή ρατσιστική δήλωση που εμφανίστηκε στο twitter της.
Ως βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, το ΚΚΕ θεωρεί τον εθνικισμό και την εθνική υπεροψία που καλλιεργούνται στο χώρο του αθλητισμού και προσθέτει ότι «η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό, του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Να ανακληθεί η απόφαση
Την άμεση ανάκληση της ποινής του αποκλεισμού της Β.Παπαχρήστου ζήτησε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Νεολαίας των Ανεξάρτητων ΕλλήνωνΜπάμπης Αποσκίτης. Από πότε μία ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας έστω μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών, διερωτήθηκε. Γιατί αυτή είναι η «εσχάτη των ποινών» για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα, συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στο θέμα, ο κ. Αποσκίτης στη δήλωσή του ανέφερε: «Από πότε ο κύριος Κουβέλης αναδεικνύεται σε δημόσιο κατήγορο και ζητάει την τιμωρία Έλληνα αθλητή; Ενώ η κοινωνία δολοφονείται, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση των προθύμων, σε αυτό το γεγονός βρήκε ο κ. Κουβέλης να κάνει επίδειξη "αριστεροφροσύνης"»;

Κάποιοι κατηγορούν την Παπαχρήστου ότι στο παρελθόν έχει κάνει retweet σε ποσταρίσματα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει στείλει και χρόνια πολλά στον Ηλία Κασιδιάρη την ημέρα των γενεθλίων του.




tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Βούλα Παπαχρήστου"

Η επιστολή των απολυμένων του ALPHA στον Δημήτρη Κοντομηνά

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, του γραφείου του ALPHA στη Θεσσαλονίκη, απαντούν με επιστολή τους στο κανάλι και τον κ. Κοντομηνά...

Μετά τα μπαράκια ήρθε το hangover στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ

Πόσα χρήματα παίρνει από την επανάληψη της σειράς "Εγκλήματα" ο Κώστας Κόκλας
Κύριε Κοντομηνά,

Με συνοπτικές διαδικασίες…

18 εργαζόμενοι του σταθμού σας έμειναν στο δρόμο… η Παρασκευή 20/ 07/2012 ήταν η αρχή για το πιο «ψυχρό» καλοκαίρι όπως φρόντισαν οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν…. Έναν Ιούλη 19 χρόνια πριν κάποιος «μεγάλος» Έλληνας επιχειρηματίας άνοιξε στη Θεσσαλονίκη ένα παράρτημα. Κατάφερε να αποδείξει ότι η ειδησεογραφία των αθηνοκεντρικών καναλιών έχει χώρο και για την υπόλοιπη Ελλάδα…

Στην πορεία αυτό το παράρτημα επανδρώθηκε, εξοπλίστηκε υλικοτεχνικά και έγινε ένα από τα πιο σοβαρά και δυνατά παραρτήματα στην Βόρειο Ελλάδα και τα Βαλκάνια…

Ο ΑLPHA Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από στελέχη ικανά να αντιμετωπίσουν την όποια δύσκολη κατάσταση. Ο ΑLPHA Θεσσαλονίκης δεν επιβίωσε απλά, αλλά καθιερώθηκε ως μία αυτόνομη, δυνατή και δεμένη ομάδα που παρήγαγε πάντα μεγάλο έργο στην Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο. Το δελτίο ειδήσεων του σταθμού αναπτύχθηκε και κέρδισε την μεγαλύτερη μερίδα των τηλεθεατών με την δουλειά και την ψυχή της Θεσσαλονίκης…

Γιατί κύριε Κοντομηνά κανένας δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει αυτό που οι υπάλληλοί σας στην Θεσσαλονίκη έχουν προσφέρει. 19 χρόνια καταθέτουν την ψυχή τους, 19 χρόνια δίνουν το αίμα τους και θυσιάζουν οικογενειακές και προσωπικές στιγμές, 19 χρόνια φροντίζουν την εικόνα σας χωρίς να απαιτούν μεγάλα οικονομικά οφέλη, 19 χρόνια ρισκάρουν την ζωή τους στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης (σε εμπόλεμες ζώνες, σε πορείες, σε φυσικές καταστροφές κ.α) 19 χρόνια σας προσφέρουν την τιμή τους, 19 χρόνια στέλνουν την εικόνα της άλλης μισής Ελλάδας

Κι όμως 19 χρόνια μετά το παράρτημα της Θεσσαλονίκης κλείνει πρώτο. Και μάλιστα σε μία μέρα….. Γιατί??

Με την ελπίδα ότι θα αναθεωρήσετε την σκληρή αυτή απόφαση είμαστε εδώ και περιμένουμε την επαναλειτουργία του παραρτήματος Θεσσαλονίκης…μαζί και την ευκαιρία να επιβιώσουν οι οικογένειές μας…

Το καράβι που βουλιάζει το βλέπουμε. Απευθυνόμαστε στον καπετάνιο αλλά και στο υπόλοιπο πλήρωμα που συνεχίζει το ταξίδι. Αν και λοστρόμοι –όπως αποδείχτηκε για εσάς- οι εργαζόμενοι στην Θεσσαλονίκη, στις φουρτούνες ξέρουν να παλεύουν με τα κύματα…

ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ALPHA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιστολή των απολυμένων του ALPHA στον Δημήτρη Κοντομηνά"

Spiegel: Να που πάνε τα λεφτά μας, στα βύσματα του στρατού της Ελλάδας

Τον ελληνικό στρατό και τα «βύσματα» των πολιτικών βάζει στο στόχαστρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα που είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη, οι πολιτικοί δεν τολμούν να κάνουν περικοπές στον στρατό, που έχει «τεράστιο προσωπικό σε εκατοντάδες στρατόπεδα».

«Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η Τρόικα εξετάζει τα μέτρα λιτότητας της χώρας. Στον ελληνικό στρατό υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για περικοπές. Αλλά οι έλληνες πολιτικοί δεν τολμούν να αγγίξουν το πραγματικό πρόβλημα: υπάρχουν πάρα πολλοί στρατιωτικοί σε πάρα πολλά στρατόπεδα», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος που, όπως φαίνεται έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο 4ο Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και έμαθε από πρώτο χέρι τα καλά του Ελληνικού Στρατού.

«Αν τα εκατοντάδες τζιπ και στρατιωτικά οχήματα του στρατού χρειαστούν συντήρηση, πρέπει να μεταφερθούν 570 χιλιόμετρα μακρυά, στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη βάση επισκευής της χώρας», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι ο στρατός πληρώνει στους συνοδούς των οχημάτων «εκτός έδρας», ενώ καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες καυσίμων.

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, το άρθρο αποκαλύπτει στους αναγνώστες του Spiegel ότι ο λόγος αυτών των δαπανών είναι το ελληνικό «βύσμα»

«Γιατί χρειάζονται όλα αυτά; Πιθανότατα επειδή οι τοπικοί πολιτικοί ήθελαν να έχουν μια βάση στα Γιάννενα, ώστε να τοποθετούνται εκεί στρατιωτικοί με βύσμα», φέρεται να λέει στο Spiegel ένας πρώην ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η Τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για να ετοιμάσει την αξιολόγηση του προγράμματος σταθεροποίησης ενώ την ίδια ώρα πυκνώνουν οι συζητήσεις για ελληνική έξοδο από το ευρώ. «Η χώρα χρειάζεται απελπισμένα επιτυχίες στον τομέα των περικοπών» γράφει και υπογραμμίζει ότι «ο στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι ένας προφανής στόχος».

Στη συνέχεια, το Spiegel αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων αγοράζοντας υποβρύχια, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη – ξεχνώντας βεβαίως να αναφέρει ότι πολλά από αυτά ήταν γερμανικής προέλευσης και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για χρηματισμό ελλήνων πολιτικών από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία. «Μόνο το 2011, η Ελλάδα ξόδεψε 4,6 δισ. ευρώ στην άμυνα της, ή το 2,1% του ΑΕΠ της, ενώ η Γερμανία έδωσε μόλις το 1,4%», σημειώνει. Και από αυτά τα 4,6 δισ., υπογραμμίζει το 80% είναι για μισθούς και διαχειριστικά κόστη.

Ωστόσο, συνεχίζει το περιοδικό, οι πολιτικοί δεν έχουν τολμήσει σοβαρές περικοπές στον στρατό. «Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο στρατό, ενώ οι προτεινόμενες περικοπές στα φάρμακα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο», υποστηρίζει.

Το άρθρο αναγνωρίζει ότι έχουν παγώσει οι αγορές όπλων, ενώ παραθέτει τις δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, επικεφαλή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος σημειώνει ότι οι περικοπές στο στρατό ξεπερνούν το 30% και υπάρχουν ήδη ελλείψεις ακόμα και σε καύσιμα, ενώ οι στρατιωτικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια το 37% του εισοδήματός τους. «Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας πιλότος μαχητικού αξίας δεκάδες εκατομμυρίων, παίρνει μόνο 1300 ευρώ το μήνα».

Επομένως, κατά το Spiegel το πρόβλημα δεν είναι οι ανύπαρκτοι υψηλοί μισθοί των στρατιωτικών αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί στρατιωτικοί και στρατιώτες σε πάρα πολλά στρατόπεδα», ενώ σημειώνει ότι «οι φαντάροι είναι σημαντικοί πηγή εισοδήματος για τις πόλεις δίπλα από τα στρατόπεδα. Γι' αυτό, οι έλληνες πολιτικοί συνηθίζουν να τα τοποθετούν δίπλα στις εκλογικές τους περιφέρειες».

«Το αποτέλεσμα; Υπάρχουν πάνω από 500 στρατόπεδα στη χώρα και 17 κέντρα νεοσυλλέκτων. Κάποια από αυτά δεν έχουν κανένα στρατιωτική ή στρατηγική αξία, και πολλά δεν είναι καν πλήρως επανδρωμένα», αναφέρει ενώ ακτινογραφόντας το ελληνικό στράτευμα παραθέτει τη διαπίστωση ενός πρώην αξιωματικού του υπουργείου Άμυνας ότι σε μερικές μονάδες «είναι ευκολότερο να βρεις λοχία από ότι φαντάρο».

Έχει άδικο το Der Spiegel; Σημειώνονυμε απλώς -όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr- ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει για περικοπές από μισθούς και συντάξεις, έγινε γνωστή η πιθανή επαναλειτουργία του στρατοπέδου νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, την πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά....

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Να που πάνε τα λεφτά μας, στα βύσματα του στρατού της Ελλάδας"

Προβάδισμα στην Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας

Το μεγάλο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. Παράλληλα εξετάστηκαν τα ζητήματα της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, όπου διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της Πειραιώς της δίνει προβάδισμα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενόψει και του νέου κύκλου συζητήσεων με την Τρόικα και συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα υλοποιηθεί τελικά το Σεπτέμβριο.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας που σύμφωνα με την Τρόικα δεν θα πρέπει να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση, κρίθηκε ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς είναι αυτή που σήμερα έχει αντικειμενικά το προβάδισμα, καθώς εκτός των άλλων εγγυάται ότι κανείς από τους περίπου 7.000 εργαζόμενους σήμερα στην ΑΤΕ δεν πρόκειται να απολυθεί.

Εφόσον η αγοραπωλησία ολοκληρωθεί η Τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική τραπεζική αγορά καθώς εκτός του ότι αποκτά πλέον περισσότερα από 1.200 καταστήματα με περίπου 20.000 εργαζόμενους σε κάθε γωνιά της χώρας αποκτά και μια προνομιακή σχέση με εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, ένα κομμάτι του πληθυσμού που παραδοσιακά είναι πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας.

Το προσφερόμενο τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβάδισμα στην Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας"

Επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 37% από τους έμμεσους φόρους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας

Σε σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων αλλά και αύξηση των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας κατά 37% οδηγεί η υπερφορολόγηση του Κλάδου των Κινητών Επικοινωνιών σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP με τίτλο "Επίδραση φορολογικής πολιτικής στον Κλάδο της Κινητής Τηλεφωνίας, 2012"

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας η φορολογία του κλάδου στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε απόλυτα μεγέθη, η χώρα μας καταλαμβάνει την 1η θέση στον κόσμο ως προς το συνολικό φόρο που επιβάλλεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με 37%-48% αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%). Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό ποσοστό φόρου δεν ξεπερνάει το 25%.

Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η σταθερή μείωση την τελευταία τριετία των δημοσίων εσόδων από την κινητή τηλεφωνία. Αναλυτικά, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν το 2011 κατά 12,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 232 εκ. ευρώ, το 2010 κατά 3,2% (62 εκ. ευρώ) και το 2009 κατά 1,1% (52 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης, το 2012 τα δημόσια έσοδα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, κατά 13,4%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, ο Κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών αποτελεί πρότυπο φορολογικής συνέπειας και είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ελληνικής Οικονομίας, συνεισφέροντας, μόνο για το 2011, 1.612 εκ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (972 εκ. ευρώ οι εταιρείες Κινητής και 640 εκ. ευρώ η υπόλοιπη αλυσίδα, πχ προμηθευτές των παρόχων και έμποροι συσκευών). Ειδικά για το 2011, στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος χορήγησης των αδειών χρήσης του φάσματος, ύψους 380 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιορισμός της φορολογίας του κλάδου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, και κατ' επέκταση στην ανάκαμψη της Οικονομίας:
· Εξαίρεση από το ειδικό τέλος των συνδέσεων που προσφέρουν και όγκο δεδομένων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 50Mb θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων από 141 εκ. ευρώ το 2011, σε 224 εκ. ευρώ το 2013.
· Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 20% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 4 εκ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ευρύτερη οικονομία.
· Μείωση του ειδικού τέλους κατά 10% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 0,8 εκ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, το βέλτιστο επίπεδο του ειδικού τέλους για τα δημόσια έσοδα ανέρχεται σε 50% χαμηλότερα από ό,τι σήμερα με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 29 εκ.ευρώ.
· Κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 0,4 εκ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, η αύξηση ξεπερνά τα 17 εκ.ευρώ.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάρυνση τουλάχιστον κατά 37% από τους έμμεσους φόρους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news