facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Καταργούνται τα ειδικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ

Ασύδοτα πλέον λειτουργεί στην ελληνική αγορά η Deutsche Telecom, καθώς με παρέμβαση της Κομισιόν και συγκεκριμένα του Επιτρόπου Αρμόδιου για την εσωτερική αγορά κ. Barnier καταργούνται τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ. Αυτά προκύπτουν, από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Barnier στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά δικαιώματα προβλέπονταν στο νόμο 3676/11-07-2008 με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom.

Συγκεκριμένα καταργούνται:

-η δυνατότητα για το κράτος, ακόμη και ως μέτοχος μειοψηφίας, να διορίζει το ήμισυ των μελών των διευθυντικών οργάνων του ΟΤΕ,

-τα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) σε εταιρικά και εμπορικά ζητήματα όπως η διάλυση ή η συγχώνευση εταιρειών, η μεταβίβαση ή η μετατροπή στοιχείων του ενεργητικού μιας εταιρείας στρατηγικής σημασίας και οι μεταβολές της εθνικότητας ή του κεφαλαίου της εταιρείας,

-η απαίτηση προηγούμενης έγκρισης από τις ελληνικές αρχές για τη μεταβίβαση μετοχών του ΟΤΕ από τη DT και μια ρήτρα αλλαγής του ελέγχου (η οποία ορίζει ότι, σε περίπτωση που αλλάξει ο έλεγχος στην DT και το πρόσωπο που αποκτά τον έλεγχο δεν πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την DT να της επαναπωλήσει το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε).

Αυτά προκύπτουν, από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Barnier στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Επίτροπος τονίζει:

« Η Συμφωνία Αγοράς Μετοχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, του 2008, δεν συνάδει με τους κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την ελευθερία εγκατάστασης. Στόχος της υπό εξέταση διαδικασίας επί παραβάσει είναι να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις προαναφερθείσες διατάξεις της Συνθήκης και, κατ’ επέκταση, η ελεύθερη διεξαγωγή επενδύσεων στον ΟΤΕ»

Ο κ. Barnier συνεχίζοντας την απάντησή του, διευκρινίζει ότι με βάση το Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα διεκδικήσει κανενός είδους «προνόμια» για τις δημόσιες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος ή στρατηγικής σημασίας όπως π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ. Δηλαδή, η τιμολογιακή πολιτική, η διαχείριση, η απόφαση μεταπώλησης σε οποιοδήποτε κλπ θα ανήκει αποκλειστικά στον ιδιώτη. Τονίζει επί λέξει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε θα προτείνει ούτε θα εφαρμόσει μέτρα τα οποία είναι δυνατόν να παραβιάσουν τους κανόνες της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων. Ούτε το Κράτος ούτε άλλα όργανα του Δημοσίου θα συνάπτουν συμφωνητικά μετόχων που έχουν ως στόχο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων ή την επιρροή της διαχείρισης ή του ελέγχου των εταιριών. Η Κυβέρνηση δεν θα καθορίσει ανώτατα όρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει δυσανάλογα και μη δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικών δικαιωμάτων στις ιδιωτικοποιούμενες εταιρίες.». Ωστόσο, το μνημόνιο τονίζει την ανάγκη τήρησης των προαναφερόμενων θεμελιωδών ελευθεριών στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Οι νομικές ενέργειες μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί η τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης θα αποφασιστούν από τις ελληνικές αρχές».

Με αφορμή την παραπάνω απάντηση, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής. Η Κομισιόν σε ρόλο ατζέντη της Deutche Telecom καταργεί τα προνόμια του δημοσίου, για τα οποία από το 2008 είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα σταθούν απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία, και τα οποία αποτέλεσαν το άλλοθι για το ξεπούλημα του ΟΤΕ.

Η Κομισιόν έπρεπε να είχε ακυρώσει, ως παράνομη την πώληση του ΟΤΕ εξ αρχής, αφού κατάφωρα παραβίαζε τα δικαιώματα των μικρομετόχων, όπως είχε παραδεχτεί επανειλημμένα ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Barnier. Αντί να το κάνει αυτό, έρχεται τώρα, που έχει απέναντί της μια ανίκανη και υποτελή κυβέρνηση, και αφαιρεί τα όποια δικαιώματα του δημοσίου υπέρ της Deutche Telecom. Σημειώνουμε ότι η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά τις ύποπτες αγοροπωλησίες, τηλεπικοινωνιακών οργανισμών που έγιναν στα Βαλκάνια από την Deutche Telecom με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και μεθόδους αντίστοιχες της Siemens».

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται τα ειδικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ"

Συνελήφθη ο άνθρωπος που έβαλε την Ιρλανδία στο μνημόνιο!

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του από τις διακοπές, ο πρώην επικεφαλής της Anglo Irish bank, της τράπεζας που με τα χρέη της οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνιο Ο 64χρονος Σον Φιτζπάτρικ, πρώην επικεφαλής της εθνικοποιημένης πλέον Anglo Irish, συνελήφθη στα πλαίσια της τριετούς έρευνας των αρχών για οικονομικές ατασθαλίες στην τράπεζα η οποία εκτεθειμένη στην στεγαστική φούσκα της Ιρλανδίας κατέρρευσε, αφήνοντας στους φορολογουμένους έναν λογαριασμό 30 δις ευρώ, ήτοι περισσότερα από 6.500 ευρώ χρέος για κάθε Ιρλανδό πολίτη!

Οι δεκαέξι συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Φιτζπάτρικ αφορούν σε συνομωσία με σκοπό την απόκρυψη ζημιών της τράπεζας πριν την εθνικοποίηση της το 2009.

Ο μεγαλοτραπεζίτης της Anglo Irish παρείχε δάνεια σε ομάδα επενδυτών αλλά και στα πέντε παιδιά του χρεοκοπημένου επιχειρηματία Σον Κουίν και την γυναίκα του Πατρίτσια, ώστε εκείνοι να αγοράσουν έπειτα μετοχές στην τράπεζα του.

Με αυτόν τον τρόπο η Anglo Irish ενίσχυε την αξία της μετοχής της και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη προς την ίδια την τράπεζα, με στόχο πάντα την απόκρυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης, ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων που γονάτισαν τελικά την τράπεζα και οδήγησαν στην εθνικοποίηση της.

Τα 30 δις με τα οποία ο Φιτζπάτρικ και η παρέα του φέσωσαν το ιρλανδικό δημόσιο είναι τα μισά σχεδόν από ολόκληρο το πακέτο στήριξης που έλαβε τελικά η Ιρλανδία που οδηγήθηκε εξαιτίας των τραπεζών της στην αγκαλιά της Τρόικας Εάν ο Φιτζπάτρικ καταδικαστεί για την απάτη αντιμετωπίζει πέντε χρόνια φυλάκισης για κάθε μια από τις δεκαέξι κατηγορίες… Άλλα δυο υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας εμφανίστηκαν χτες ενώπιων του δικαστηρίου και αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες για απάτηΚαι τα τρία μεγαλοστελέχη της Anglo Irish αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση και περιοριστικούς όρους για να ξαναεμφανιστούν ενώπιων του δικαστηρίου στις 8 Οκτώβρη.

kentrinews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο άνθρωπος που έβαλε την Ιρλανδία στο μνημόνιο!"

Συνελήφθη για δωροδοκία υπάλληλος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου

Γυναίκα υπάλλήλος της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου, ηλικίας 52 χρόνων, συνελήφθη από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, με την κατηγορία ότι ζητούσε από από μία επιχειρηματία 1.000 ευρώ για να εισηγηθεί την καταχώρηση θέσεων ελλιμένισης.

Σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης.
Η σύλληψή της έγινε χθες, αφού προηγήθηκε καταγγελία της γυναίκας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του επαγγελματικού τουρισμού σκαφών.
Όπως είπε η επιχειρηματίας, η 52χρονη ζήτησε 1.500 ευρώ και μετά από διαπραγματεύσεις, 1.000 ευρώ, για να τακτοποιήσει αίτημά της σχετικά με τη μετακίνηση – ελλιμενισμό σκαφών της σε προωθημένο σημείο της Μαρίνας Αλίμου.

Χθες το μεσημέρι η υπάλλήλος συνελήφθη στα γραφεία του υποκαταστήματος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου στη Μαρίνα Αλίμου, αφού παρέλαβε το προσημειωμένο ποσό των 1.000 ευρώ.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για δωροδοκία υπάλληλος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου"

Δεν του έδιναν φορολογική ενημερότητα για χρέος ενός λεπτού!

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Η εφορία αρνήθηκε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα για χρέος…ενός λεπτού! Είτε μπροστά στην απειλή λήψης έκτακτων μέτρων οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στη χώρα δουλεύουν με τις μηχανές στο φούλ είτε η γραφειοκρατική παράνοια επανέρχεται στο προσκήνιο το γεγονός επιβεβαιώνει την σουρεαλιστική πραγματικότητα στον κρατικό μηχανισμό.

Ο λόγος για έναν συνταξιούχο υπάλληλο ο οποίος θέλησε να μεταβιβάσει ένα κτήμα και ζήτησε μέσω του συμβολαιογράφου του φορολογική ενημερότητα. «Ο συμβολαιογράφος μου τηλεφώνησε πως δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα καθώς έχω χρέη στο Δημόσιο. Επειδή πλήρωνα πάντα τους φόρους μου, αποφάσισα να πάω να δω τί συμβαίνει», αναφέρει ο ίδιος ο «οφειλέτης» στο protothema.gr και συνεχίζει «Μου είπαν πως από λάθος του συστήματος από το χαράτσι που είχα πληρώσει εμφανιζόταν πως χρωστάω ένα λεπτό. Αναγκάστηκα λοιπόν να βγάλω διπλότυπο είσπραξης και να πληρώσω το ένα λεπτό για να μπορέσω να πάρω τη φορολογική ενημερότητα».

Για του λόγου το αληθές δείτε το διπλότυπο είσπραξης που εξέδωσε η εφορία για το αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού….

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν του έδιναν φορολογική ενημερότητα για χρέος ενός λεπτού!"

Υπουργείο Εξωτερικών: Προς εκκένωση η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό

Έτοιμοι δηλώνουν οι επιτελείς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να αναστείλουν τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Συγκεκριμένα, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, με την πόλη της Δαμασκού να δοκιμάζεται από τα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών, ανησυχεί τους επιτελείς του ΥΠΕΞ.

"Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά, αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση ασφαλείας και δρομολόγησε την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Δαμασκό", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γιώργος Δελαβέκουρας επεσήμανε ακόμη πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε αν καταστεί αναγκαίο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης της ελληνικής πρεσβείας στην Δαμασκό και αναστολή της λειτουργίας της.

Σήμερα και ενώ συνεχίζεται η εμφύλια σύρραξη στη χώρα, 16 από τις 21 ευρωπαϊκές χώρες που είχαν πρεσβείες στη Συρία, έχουν αποσύρει τους διπλωμάτες τους.

"Έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στην Πρεσβεία, σχετικά με την προετοιμασία που πρέπει να κάνει για κάθε ενδεχόμενο και την ενημέρωση που πρέπει να παρέχει στους Έλληνες που βρίσκονται στη Συρία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται:

"Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά, αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση ασφαλείας και δρομολόγησε την αναστολή λειτουργίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Δαμασκό. Για όποιες εξελίξεις θα υπάρξει ενημέρωση.

Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνονται με ψυχραιμία και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών".

Να σημειωθεί πως οι σχεδιασμοί για την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων έχουν ως επίκεντρο την Κύπρο, η οποία προετοιμάζεται για την υποδοχή περίπου διακοσίων χιλιάδων ανθρώπων που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στη Συρία.

Στη Συρία υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 120.000 Αμερικανοί και πάνω από 65.000 υπήκοοι χωρών μελών της ΕΕ.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εξωτερικών: Προς εκκένωση η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό"

Βρήκαν νερό για 400 χρόνια στη Σαχάρα

Τεράστιους υπόγειους ταμιευτήρες νερού ανακάλυψαν κάτω από τη Σαχάρα ερευνητές, σύμφωνα με το BBC. Ο όγκος των κοιτασμάτων νερού εκτιμάται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει την περιοχή της ερήμου για τα επόμενα 400 χρόνια.

Ο νέος ταμιευτήρας ονομάστηκε Ohangwena II εκτίνεται μεταξύ των συνόρων της Ανγκόλα και της Ναμίμπια, καλύπτοντας συνολικά έκταση 43 μιλίων με τα 25 να βρίσκονται στην πλευρά της Ναμίμπια

Τα νερά χρονολογούνται ότι υπάρχουν στην περιοχή για περίπου 10.000 χρόνια και η καθαρότητα τους είναι μεγαλύτερη από πολλές πηγές του δυτικού κόσμου, ενώ είναι κατάλληλα για πόση.

Σε αυτή τη φάση στην περιοχή της Νάμιμπια ζουν περί τους 800.000 άνθρωποι και πίνουν νερό από κανάλι 40 ετών που τους φέρνει νερό από την Ανγκόλα.

Ο υπεύθυνος του έργου υποστηρίζει πως η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει ριζικά τις αγροτικές διεργασίες και τις καλλιέργειες στην περιοχή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν νερό για 400 χρόνια στη Σαχάρα"

Μνημόνιο και ΕΟΠΥΥ κλείνουν ιδρύματα Παιδικής Προστασίας!

Στον αέρα βρίσκεται η φιλοξενία αλλά και η εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών με αναπηρίες και ασθένειες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αποτέλεσμα της κρίσης, των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της μείωσης των χορηγιών.

Στη μοίρα τους αφήνει η πολιτεία χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα και οι οικογένειες τους, καθώς οι πόροι των φορέων που τα φροντίζουν έχουν στερέψει.

Τα 32 ιδρύματα και σωματεία παιδικής προστασίας απειλούνται με λουκέτο και τα παιδιά τα οποία φιλοξενούν και εκπαιδεύουν να μείνουν στο δρόμο.
Οι επιχορηγήσεις των φορέων έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010, ενώ 21 επιχορηγούμενοι φορείς έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση της κρατικής επιχορήγησης για το 2012, χωρίς να γνωρίζουν αν και πόσα χρήματα θα λάβουν έως το τέλος του χρόνου.

Δεν προκαλεί εντύπωση πως και σε αυτούς τους φορείς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 22 φορείς δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ φέτος, ενώ εισφορές εκκρεμούν και από το περασμένο έτος. Δυστυxώς, ακόμη και οι δωρεές και χορηγίες έχουν μειωθεί κατά 60%.
Αποτέλεσμα είναι 14 από τους 32 φορείς να έχουν απλήρωτο προσωπικό έως και οκτώ μήνες, ενώ το ενδεχόμενο λουκέτου από το Σεπτέμβρη είναι ορατό.

Ο πρόεδρος της «Ένωσης Μαζί για το Παιδί», ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Χρήστος Μπαρτσόκας, επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της πολιτείας, διασφαλίζοντας τα επιδόματα αναπηρίας τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα και καταβάλλοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Η Ένωση προτείνει το συμψηφισμό των φορέων προς τα ταμεία, απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών σωματείων από την επιβολή προστίμων και ποινικών ευθυνών, καθώς και την παροχή κινήτρων φοροαπαλλαγής στους ιδιώτες χορηγούς των φορέων προνοιακού χαρακτήρα.
Η «Ένωση Μαζί για το Παιδί» καλύπτει τα παραπάνω σωματεία που εξυπηρετούν περισσότερα από 15 χιλιάδες παιδιά και απασχολούν πάνω από 1300 εργαζομένους.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μνημόνιο και ΕΟΠΥΥ κλείνουν ιδρύματα Παιδικής Προστασίας!"

1500 οφειλόμενα ρεπό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης!

Η δικαιοσύνη υπερασπίστηκε το «ιερό» δικαίωμα στην εργασία ανοίγοντας ύστερα από 9 μήνες το εργοστάσιο στη Χαλυβουργική.

Δικαίωμα στην εργασία ΝΑΙ αλλα με ποιους ορους; Ανασφάλιστη; ελαστική, με μια ...ημερα την εβδομαδα; Απληρωτη;Για παράδειγμα στο Νοσοκομειο της Μυτιληνης υπάρχουν 1500 οφειλόμενα ρεπο πραγμα που παραβιάζει και την εθνικη νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημενο το δικαιωμα του εργαζομένου στην ανάπαυση. Υπαρχουν απληρωτα εξαιρέσιμα από τον Απριλιο .

Γιατί δεν δίχνει και τέτοια ευαισθησία στο ιερο δικαιωμα της αξιοπρεπούς εργασίας;

Οι εργαζόμενοι σημερα είναι υποδεέστερης αξιας από τις μηχανες γιατι οι μηχανες εχουν προδιαγραφες λειτουργιας και ο εργοδοτης τις τηρει προκειμενου μην χαλασει η μηχανη χασει το κεφαλαιο του και εχει ζημια στην παραγωγη. Για τον εργαζόμενο όμως δεν τον νοιαζει γιατι και αν «καει» θα βρεί άλλον. Αντιμετωπίζεται σαν αναλωσιμο μερος της παραγωγικης διαδικασίας.

Το μόνο τρόπο που έχει για να αντιδρασει είναι η απεργία αφού όλα τα εργασιακά του δικαιώματα (μετενεργεια διαιτησία ) του τα στερησαν οι εφαρμοστες του μνημονίου τωρα έρχεται και η δικαιοσύνη να στερήσει και το δικαίωμα στην απεργία.

Και δεν μπορεί να είναι «ΑΔΙΚΗ» (για παράνομη δεν ξέρω άλλωστε τους νομούς τους κάνουν οι γραβατωμένοι και όχι οι εργάτες) μια απεργία που κρατά εννέα ολόκληρους μήνες. Δεν μπορεί να είναι μαζόχες οι εργαζόμενοι και να αφήνουν τις οικογένειες τους να στερούνται.

Αν! λέω καλούσε ένας εργαζόμενος η το σωμάτιο την εισαγγελία να παρέμβει επειδή μια επειχειρηση εχει να πληρωσει τους εργαζόμενους τρεις μηνες θα εστελνε λεω τα ΜΑΤ να συλλαβουν το διοικητικο συμβουλιο της επιχειρησης;

Γιατι δεν επεμβαινει η δικαιοσυνη όταν ερχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορές από έγκυρα ινστιτούτα με νουμερα που διχνουν το μεγεθος της παρανομίας από τους εργοδοτες προς την μισθωτή εργασία;

Μαλλιακας Χαράλαμπος

Μελος του Δ.Σ Συλλογου Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αγωνιστικη Ενότητα

lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "1500 οφειλόμενα ρεπό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης!"

Οι δικηγόροι κήρυξαν πόλεμο στον Βρούτση μετά τις κατηγορίες του για φοροδιαφυγή

Πόλεμος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δικηγόρων έχει ξεσπάσει με αφορμή καταγγελίες ότι πάνω από 2.500 συνταξιούχοι δικηγόροι έχουν προβληματικές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ενώ χιλιάδες δικηγόροι έχουν λανθασμένο ΑΦΜ.

Εντονα αντέδρασε στις σχετικές καταγγελίες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Συλλόγου για την απόπειρα στοχοποίησης δικηγόρων συνταξιούχων.

Η δήλωση του κ. Αδαμόπουλου έχει ως εξής :

«Με ιδιαίτερη θλίψη διαπιστώνουμε ότι η στοχοποίηση των Ελλήνων Δικηγόρων, αυτή τη φορά των συνταξιούχων, συνεχίζεται μέσω ανακριβειών που διοχετεύονται στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με δήθεν αποκαλύψεις περί συστηματικής και εκτεταμένης φοροδιαφυγής συνταξιούχων συναδέλφων που παρουσιάζονται να δηλώνουν στις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος ποσά κατώτερα αυτών που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Καταρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε την ανακρίβεια των στοιχείων που μέσω του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η οποία κατατείνει στη δημιουργία εντυπώσεων καταλήγοντας να στοχοποιεί άδικα έναν ολόκληρο κλάδο. Συγκεκριμένα, εντελώς ενδεικτικά, παραθέτουμε τα σχετικά στοιχεία, όπως αυτά μας γνωστοποιήθηκαν μέσω του πλέον αρμόδιου φορέα, του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, που κάνουν λόγο για: α) σύνολο 18.111 συνταξιούχων, έναντι 18.951 που αναφέρουν τα δημοσιεύματα, β) 796 συντάξεις αναπηρίας (ποσοστό 4,39% του συνόλου), έναντι 1.696 (και ποσοστού 9,5%) οι οποίες ανακοινώθηκαν από το ως άνω Υπουργείο και γ) για μόλις 16 συνταξιούχους δίχως ΑΦΜ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορφανά ανήλικα τέκνα κάτω των 10 ετών.

Επιπρόσθετα, απορίας άξιο και σίγουρα ερευνητέο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καθίσταται το πως κατόρθωσαν στην πράξη συνταξιούχοι φορολογούμενοι να αποκρύψουν το ύψος των ετήσιων αποδοχών τους, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ανά έτος τους χορηγείται σχετική βεβαίωση από τον ασφαλιστικό τους φορέα σχετικά με τα ποσά που έλαβαν το έτος που προηγήθηκε, η οποία και είναι συνυποβλητέα με τη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Κατόπιν τούτων, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απόπειρα συλλήβδην στοχοποίησης και απαξίωσης των συνταξιούχων συναδέλφων, αλλά και παρουσίασης του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ ως δήθεν αδιαφανούς υπηρεσίας, στα πλαίσια της οποίας λαμβάνουν δήθεν χώρα – και μάλιστα κατά τρόπο συστηματικό – παράνομες ενέργειες που ζημιώνουν το δημόσιο τομέα.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τη δέουσα προσοχή, προς το σκοπό της ουσιαστικής καταπολέμησής του και όχι της δημιουργίας εντυπώσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπιστωμένης πλέον αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να τιμωρήσει ενδεχόμενες – πλην όμως μεμονωμένες – έκνομες συμπεριφορές.»

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που έγιναν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι 1.070 ασφαλισμένοι (ποσοστό 5,66%) του Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ/ΤΑΝ), που ασφαλίζονται οι δικηγόροι, δεν είχαν υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, ενώ 642 ασφαλισμένοι (ποσοστό 3,39%) δεν υπέβαλαν δήλωση, παρότι υποχρεούνταν, εφόσον είχαν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ.

Ακόμη, 1.186 ασφαλισμένοι (ποσοστό 6,64%), δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο, ενώ οι συνταξιούχοι του ταμείου με αναπηρία είναι 1.696, (ποσοστό 9,5%, ενώ ο γενικός μέσος όρος είναι 7,7%).

Επίσης, από τους 18.951 ασφαλισμένους, ένα ποσοστό 0,17% (32 άτομα) είχε λανθασμένο ΑΦΜ.

«Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις, ένα σημαντικό ποσοστό - πολύ μεγαλύτερο του 10% - στο σύνολο των συνταξιούχων του κάθε ταμείου, εμφανίζεται είτε να μην έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, είτε να δηλώνει μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο», ανέφερε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ξεκινούμε άμεσα εστιασμένους ελέγχους, σε κάθε ταμείο, για το συγκεκριμένο δείγμα με στόχο να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν παράνομη είσπραξη συντάξεων και φοροδιαφυγή» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από έκνομες συμπεριφορές φτάνει στο τέλος της».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δικηγόροι κήρυξαν πόλεμο στον Βρούτση μετά τις κατηγορίες του για φοροδιαφυγή"

Άγρια καταδίωξη σε δύο νομούς για τη σύλληψη τσιγγάνου διαρρήκτη

Οι αστυνομικοί έστησαν ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να ακινητοποιήσουν νεαρό διαρρήκτη, ο οποίος έφυγε από το σπίτι που εισέβαλε με το... αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη.

Ο νεαρός καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς από τη Θήβα μέχρι τη Χασιά όπου και συνελήφθη.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν χθες το απόγευμα (23-07-2012) όταν ο δράστης μπήκε από ανασφάλιστη είσοδο στο σπίτι 40χρονου, που έλειπε στη Θήβα. Μέσα σε λίγα λεπτά, αφαίρεσε 200€, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, που ήταν παρκαρισμένο στην αυλή του σπιτιού. Στη συνέχεια ο δράστης πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε σαν κύριος.

Το θύμα όταν επέστρεψε στο σπίτι ενημέρωσε την αστυνομία και άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του νομού, που έκαναν εκτεταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής.

Αστυνομικοί της Β΄Ο.Π.Κ.Ε. κατάφεραν να εντοπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το κλεμμένο αυτοκίνητο, που κινείτο στην περιοχή Δερβενοχωρίων Βοιωτίας και επιχείρησαν να διενεργήσουν αστυνομικό έλεγχο.

Ο δράστης δεν συμμορφώθηκε στο σήμα των αστυνομικών και ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει.

Η καταδίωξη

Ακολούθησε καταδίωξη, στο πλαίσιο της οποίας ο δράστης στην περιοχή της Χασιάς Αττικής, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να ακινητοποιηθεί από τους αστυνομικούς.

Ο 21χρονος συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

tolmi
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια καταδίωξη σε δύο νομούς για τη σύλληψη τσιγγάνου διαρρήκτη"

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων από το 2013 εξήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι... η κυβέρνηση διακατέχεται από ευαισθησία απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων, υπενθύμισε ότι η είσπραξή του έχει αποσυνδεθεί από την ηλεκτροδότηση και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα ανακοινωθούν εγκαίρως πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής του.

Το βάρος της είσπραξης έχει μεταφερθεί πλέον στις ΔΟΥ, ο εκάστοτε προϊστάμενος των οποίων μπορεί να προβεί σε διακανονισμό με τους πολίτες βάσει της οικονομικής κατάστασης του κάθε αιτούντος.

«Διαφαίνεται η ευαισθησία της Πολιτείας για τις ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης. «Υπάρχει σίγουρα κοινωνική ευαισθησία και θα τη δείτε στην πράξη», συνέχισε.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι «όπου έχει κοπεί ρεύμα, δεν έχει γίνει με εντολή του υπουργείου Οικονομικών - και είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε το 2013 σε πιο δίκαιο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων». «Υπάρχουν άνθρωποι», πρόσθεσε, «που πληρώνουν τέλος έχοντας ένα μικρό διαμέρισμα και άλλοι με μεγάλο διαμέρισμα σε άλλες περιοχές που δεν πληρώνουν τίποτα» και κατέληξε: «Το ξέρω αυτό και θα το κάνω πράξη. Το 2013 θα τα αλλάξουμε όλα!».

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων"

Εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ για χρεοκοπία Ελλάδας, Ισπανίας στη Φινλανδία

Εγγυήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων υψηλής ρευστότητας, έχει λάβει η Φινλανδία για το ενδεχόμενο... χρεοκοπίας της Ελλάδας ή της Ισπανίας, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Der Spiegel η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού, σχετικά με το εάν η Φινλανδία έχει λάβει ως ενέχυρο ελληνικά νησιά, η κ. Ουρπιλάινεν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κρατικά ομόλογα υψηλής ρευστότητας, όπως είναι τα γερμανικά, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν πολύ απλό μηχανισμό: κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, οι εγγυήσεις μας αυξάνονται.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν είναι σύμφωνοι με την εν λόγω πρακτική, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς η λήψη εγγυήσεων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στην ερώτηση εάν η Φινλανδία μελετά το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη, όπως είχε η ίδια αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες εβδομάδες, η κ. Ουρπιλάινεν απέφυγε να απαντήσει.

Θέλουμε η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά κάθε χώρα πρέπει να φέρει η ίδια την ευθύνη για τα χρέη της. Ήταν σημαντική η θέσπιση μηχανισμών διάσωσης, αλλά η αλληλεγγύη μας έχει και όρια, εξηγεί καθώς, όπως τονίζει, καλείται να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι εάν η Μαδρίτη λάβει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγγυήσεις 900 εκατ. ευρώ για χρεοκοπία Ελλάδας, Ισπανίας στη Φινλανδία"

Τρόικα: Ψάχνουν το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα

Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα με εντολή να καταγράψει και την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους και τις δεσμεύσεις που υπέβαλε γραπτώς η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρ' όσα ακούγονται και γράφονται, οι ελεγκτές έχουν λάβει διαφορετικές εντολές από ό,τι τις προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η τρόικα δεν αναμένεται να μπει σε φάση διαπραγμάτευσης, αλλά μόνο διαπίστωσης και διερεύνησης προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί υπάρχει σιωπηρή απόφαση από την ηγεσία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το ελληνικό μέλλον να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Υπάρχει ακόμα μεγάλη σύγχυση στην Ευρώπη και στην Ουάσιγκτον για το τι ακριβώς θέλει -και λέει ότι θέλει- να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση. Η απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την τελευταία σύνοδο κορυφής στοίχισε όσον αφορά την αξιόπιστη διαπραγμάτευση γιατί συνοδεύτηκε από πολλές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπουργών και βουλευτών, οι οποίες ήταν μεν για εγχώρια κατανάλωση, η αποδελτίωσή τους όμως φθάνει κάθε μέρα και ανελλιπώς σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι δηλώσεις, ειδικά για τις διαθέσεις διαπραγμάτευσης, είναι συχνά αντικρουόμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι δηλώσεις αξιωματούχων στην Ε.Ε. και στην Ουάσιγκτον είναι συγκεχυμένες.

2. Σιωπηρά, και βάσει της προκαταρκτικής έκθεσης που παρέδωσε η τρόικα στο eurogroup στις 9 Ιουλίου, εκτιμάται ότι η ύφεση στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσει το 7% φέτος, και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και την εκτόξευση του ελλείμματος και του χρέους (που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναπροσαρμοστούν εκ νέου από τη Eurostat και την Κομισιόν), εκτοξεύει το κόστος της -αναπόφευκτης- παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής στα 30-40 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί όταν οριστικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Το μυστικό πόρισμα είναι αυτό που ξεκίνησε και το νέο γαϊτανάκι περί απόρριψης της πιθανότητας τρίτου δανείου προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και τις σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day από τον Ιούνιο, ήταν κοινό μυστικό στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ από τον περασμένο Φεβρουάριο (όταν δηλαδή αποφασιζόταν το δεύτερο δάνειο) ότι θα χρειαζόταν και τρίτο. Από τότε υπήρχε η άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε, αλλά η Ε.Ε. αποφάσισε να μεταθέσει το πρόβλημα για αργότερα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τον Μάιο την ηγεσία του eurogroup αλλά και συγκεκριμένους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ετοιμάζουν στρατηγική εξόδου από την Ελλάδα. Τα εμφανή κίνητρα ήταν ο πλήρης εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος. Όμως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, η ροπή προς την έξοδο έχει να κάνει και με τα ενδότερα του ΔΝΤ και τη μάχη της Κρ. Λαγκάρντ να κρατηθεί στη θέση της. Όπως μας ενημέρωσε διπλωμάτης, ο οποίος γνωρίζει τις εξελίξεις, οι κυβερνήσεις στις αναδυόμενες αγορές διαφωνούν πλέον ανοιχτά και έντονα με όλη τη στρατηγική της Κρ. Λαγκάρντ στην Ευρώπη και μάλλον η τελευταία θα προτιμούσε να τους παραδώσει ένα εξιλαστήριο θύμα.

Το μπαλάκι των εξελίξεων ανέλαβε να φέρει στην επιφάνεια το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφοντας τα σχετικά, με μια μικρή όμως διαφορά. Το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν απόρροια μιας συνέντευξης που έδωσε στο ίδιο περιοδικό μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφερόμενος στη Ελλάδα είπε ότι το ΔΝΤ πιθανόν να μη συμμετάχει σε ενδεχόμενο νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Και επειδή η Γερμανία (την οποία εντέχνως αφήνει έξω το Spiegel), η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες δανειοδοτήσεις σε ευπαθείς χώρες εάν δεν πράξει το ίδιο και το ΔΝΤ, βγήκε το λογικό συμπέρασμα ότι όταν τον Σεπτέμβριο -Οκτώβριο συζητηθεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με την πτώχευση.

Με άλλα λόγια, το σενάριο του Spiegel δεν είναι ούτε καινούριο δεδομένο, ούτε νέα εξέλιξη. Πιθανότατα να κυκλοφορεί τώρα εντέχνως όπως γίνεται κάθε φορά πριν από την κάθοδο της τρόικας ως ο σύνηθης μοχλός πίεσης.

Σίγουρα, για το σενάριο αυτό πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη η κυβέρνηση αφού οι συζητήσεις από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο έγιναν με τον Ε. Βενιζέλο στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, και με τον πρώην πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζαννιά στις συναντήσεις της EFC και της EWG, όπου βγαίνουν όλα τα σενάρια στο προσκήνιο.

Όπως σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διμερείς επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με ομολόγους του στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή συνεδριάσει εκτάκτως το eurogroup για την Ελλάδα, ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της χρηματοδότησης.

Οι τάσεις πάντως αυτήν τη στιγμή είναι να διακοπεί η ροή των δόσεων και -μετά από απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε- να μη δοθεί η μεγάλη δόση των 32 δισ. ευρώ του δεύτερου δανείου.

Το ομόλογο των 3,2 δισ. στις 20 Αυγούστου αναμένεται να πληρωθεί από τον EFSF κατευθείαν, η Ελλάδα δεν θα λάβει καθόλου χρηματική υποστήριξη μέχρι τον Σεπτέμβριο και ίσως εξεταστεί το αίτημα του δανείου-γέφυρας ως εναλλακτική περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου για να μη δοθεί η μεγάλη δόση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόικα: Ψάχνουν το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα"

Πάτρα: Για να βρεθεί γιατρός ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στο ΤΣΜΕΔΕ!

Nα παραμείνει μέσα στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ ήταν αποφασισμένος ο συνταξιούχος μηχανολόγος μηχανικός ...Γιώργος Αμπατζόγλου ο οποίος εδώ και δύο μήνες ζητούσε γιατρό για να εξετασθεί και να του εγκριθεί η αγορά φαρμάκων και δεν γινόταν τίποτα!

Από νωρίς το πρωί πήγε και "εγκαταστάθηκε" στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στην Πάτρα και δήλωσε πως θα παραμείνει εκεί ξεκινώντας απεργία πείνας και πίνοντας μόνο νερό μέχρι να λυθεί το πρόβλημά του.

Το ΤΣΕΜΔΕ έχει ξεμείνει από γιατρούς από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους. Τελικά η λύση δόθηκε τρεις ώρες αργότερα. Η κεντρική διοίκηση του ΤΣΕΜΔΕ ενημερώθηκε για την κατάσταση και έστειλε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε ότι θα φθάσει από την Αθήνα γιατρός για να εξετάσει τον ασφαλισμένο.

Ο κ. Αμπατζόγλου αποχώρησε από το Ταμείο στις 11 το πρωί.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Για να βρεθεί γιατρός ξεκίνησε απεργία πείνας μέσα στο ΤΣΜΕΔΕ!"

Στο εδώλιο πρώην υποψήφιος Περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής για διπλή δολοφονία

Ξεκίνησε χθες η δίκη για την διπλή δολοφονία στο Χαλάνδρι, με θύματα το γνωστό μέντιουμ Μιλτιάδη Μουτάφη και τη γραμματέα του Παρασκευή Γκέζου που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2009.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο πρώην υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος με τη Χρυσή Αυγή, Χρήστος Ρήγας.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνεδρίασε στις 19 Ιουλίου και εξέτασε έναν από τους βασικότερους μάρτυρες κατηγορίας, ο οποίος και ενοχοποιεί τον κατηγορούμενο για τη διπλή δολοφονία.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης παριστάμενοι ήταν και δυο βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι κ. κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ηλίας Παναγιώταρος οι οποίοι παρακολουθούσαν τη δίκη με ενδιαφέρον.

Η δίκη είναι σε εξέλιξη και η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 26 Ιουλίου 2012 με την εξέταση και άλλων βασικών μαρτύρων καθώς ακόμα εξετάζονται τα κίνητρα της δολοφονίας.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο πρώην υποψήφιος Περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής για διπλή δολοφονία"

Ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές Τρικάλων

Σε συλλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων των φυλακών Τρικάλων, προχώρησαν αστυνομικοί...που πραγματοποίησαν επιχείρηση παρουσία Εισαγγελέως στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο προμηθεύονταν κρατούμενοι των φυλακών, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο των φυλακών, στη μία σήμερα τα ξημερώματα, την ώρα που ΙΧΕ αυτοκίνητο με τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους είχε μεταβεί στο χώρο για να γίνει η αλλαγή βάρδιας.

Αστυνομικές δυνάμεις από Θεσσαλονίκη και Λάρισα επενέβησαν και έλεγξαν το αυτοκίνητο και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 17 συλλήψεις, μεταξύ αυτών οι 11 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι εκτίουν ποινές στο κατάστημα κράτησης. Η δικογραφία που σχηματίζεται από τις αστυνομικές αρχές περιλαμβάνει άλλα 12 άτομα τα οποία διαφεύγουν της σύλληψης.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, «ηγετικό» ρόλο στη δράση του κυκλώματος φέρεται να είχε 37χρονος κρατούμενος στις φυλακές της Αλικαρνασσού, ο οποίος στο παρελθόν κρατείτο στα Τρίκαλα, όπου είχε γνωριστεί με τον σωφρονιστικό υπάλληλο.

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών, για τη δράση του κυκλώματος, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 201,1 με τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστές οι ποσότητες ναρκωτικών που εισήχθησαν και διακινήθηκαν στις φυλακές Τρικάλων, αλλά και τα χρηματικά ποσά, που συγκέντρωσαν τα μέλη του κυκλώματος από τη διακίνηση.

Στις έρευνες συμμετέχει και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων με την εποπτεία των ερευνών να έχει ο νέος Διευθυντής Ταξίαρχος Γιώργος Σουγλιέρης.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές Τρικάλων"

Μέσα στην εβδομάδα λουκέτο σε 20 οργανισμούς

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αφορά τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών, προκειμένου να υπάρξει...οικονομικό όφελος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχει τεθεί η λίστα 255 οργανισμών προς κατάργηση και συγχώνευση, που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής». Τις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και σήμερα- αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το Γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά οι πρώτοι 20 δημόσιοι φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτοι 20 φορείς θα αποτελέσουν πρόγραμμα-πιλότο για το Δημόσιο, καταγράφοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του Δημοσίου.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα αφορά τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών, προκειμένου να υπάρξει οικονομικό όφελος από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, ενώ δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά υποχρεωτικές μετακινήσεις και μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού και παράλληλα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού.

Το πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» που δημοσίευσε τη λίστα με τους 255 οργανισμούς προς κατάργηση και συγχώνευση

Ψηλά στη λίστα της κυβέρνησης βρίσκεται η συγχώνευση των Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές εξαγωγές: Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, HELEXPO και Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, που θα ενσωματωθούν σε έναν Οργανισμό, ο οποίος θα ονομαστεί Φορέας Εξωστρέφειας και θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Δεύτερο κύμα

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου -πιθανότατα και τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο- από το Γραφείο του πρωθυπουργού θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος περισσοτέρων από 200 δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευθούν, ο οποίος θα προκύψει από την επεξεργασία της λίστας των 255 Οργανισμών που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να ανακοινωθούν οι φορείς που θα είναι καθ' όλα έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαδικασία συγχώνευσης, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, που δημοσιοποιούνταν ονόματα Οργανισμών και δεν προχωρούσε η ανασυγκρότησή τους.

Οι ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αναζητούν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης του προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και η εφεδρεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί. Π

αράλληλα, οι μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου στον στενό δημόσιο τομέα εκλαμβάνονται ως προσλήψεις από την τρόικα, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων που αναλογούν με 1:5, σύμφωνα με το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει και τις αναγκαστικές μετατάξεις του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΝΠΙΔ και των Ανώνυμων Εταιρειών που θα καταργούνται θα μετακινούνται σε άλλα ΝΠΙΔ η ΑΕ που έχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και με αυτό τον τρόπο δεν θα συνυπολογίζονται ως προσλήψεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα στην εβδομάδα λουκέτο σε 20 οργανισμούς"

Ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής με το ψευδώνυμο "Νικόλ"

Ανώτερος αξιωματικός, ειδικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ εμπλέκεται στο φόνο του επιχειρηματία Γιώργου Κωστάκη στο Ναύπλιο; Και ποιο ρόλο έπαιξε μια ωραία αστυνομικίνα στην υπόθεση;

Πρόκειται για ένα από τα βασικά στελέχη της υπηρεσίας, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο "Νικόλ". Το μαύρο τζιπ με το οποίο κατέβαινε στο Ναύπλιο, ήταν από εκείνα που χρησιμοποίησε η αντιτρομοκρατική για τη μεταφορά των μελών της 17Ν.

Να θυμίσουμε ότι ο Γιώργος Κωστάκης βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στην Πυργέλα Αργολίδας στις 13/7. Ήταν χτυπημένος με 3-5 σφαίρες στον αυχένα και την ωμοπλάτη. Ο 50χρονος δέχτηκε τις σφαίρες του δολοφόνου, μόλις που πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα για να μπει στην βίλα του. Τα κλειδιά ήταν ακόμη στην πόρτα, ενώ ο δολοφόνος τον πυροβόλησε πισώπλατα στον αυχένα.

Πίσω από την μυστηριώδη υπόθεση υπάρχει αρχαιοκαπηλία και λαθρεμπόριο χρυσού. Η αστυνομία έκανε ήδη έρευνα στο σπίτι του αξιωματικού και σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα κάνουν τους αστυνομικούς να πιστεύουν, ότι έχει σχέση με το φόνο του Γιώργου Κωστάκη.

Και το εκπληκτικό : Ο αξιωματικός αυτός πήγε μάλιστα και στην κηδεία του θύματος, ενώ είχε πάρει μέρος και στις έρευνες για το φόνο! Κυκλοφορούσε στο Ναύπλιο με ένα μαύρο τζιπ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται ο ρόλος που είχε σε αυτή την ιστορία και μια ωραία αστυνομικίνα – τη χαρακτηρίζουν σαν απ`τις δύο-τρεις πιο όμορφες της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις έρευνες βρέθηκαν ήδη αρχαίοι αμφορείς και χρυσός και απ`ότι πιστεύουν οι αστυνομικοί, η ομάδα που μετείχε στην αρχαιοκαπηλία και το λαθρεμπόριο , τα χάλασε στη μοιρασιά.

crime
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής με το ψευδώνυμο "Νικόλ""

Ξηλώνουν την πισίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε από τη Διεύθυνση του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τη «Θέμις Κατασκευαστική» και την τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου «να προβεί στην άμεση αφαίρεση κτισμάτων που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης και την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, ενώ διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα έγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα οποία προκύπτει ότι ποτέ δεν είχε ζητηθεί άδεια ή είχε γίνει ενημέρωση για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση».

Με την ανακοίνωση αυτή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κοινοποιεί την απόφασή του να αφαιρεθούν από το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού τόσο η πισίνα, την κατασκευή της οποίας αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά και όσες από τις κατασκευές (μπάρμπεκιου(!), διακοσμητικός βράχος - καταρράκτης, κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών) κατασκευάστηκαν αυθαιρέτως από την Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συντάχθηκε έπειτα από την επιτόπια αυτοψία τεχνικού κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στο χώρο του Ψυχιατρικού Καταστήματος Κορυδαλλού, αποτελεί ράπισμα για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Με απόλυτη σαφήνεια, ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την κατασκευή πισίνας.
«Ποτέ δεν είχε ζητηθεί άδεια ή είχε γίνει ενημέρωση για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παραλλήλως αποκαλύπτεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχει δώσει οδηγία για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης «προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κατασκευής των εν λόγω εγκαταστάσεων, η νομιμότητα και ο τρόπος χρηματοδότησής τους».

Τι αναφέρει το πόρισμα για την πισίνα
Στο πόρισμα που συνέταξαν οι τεχνικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης έπειτα από επιτόπια αυτοψία στο χώρο του Ψυχιατρικού Καταστήματος διαπιστώνει ότι:

«Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38 Χ 4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικά επιτοίχιο φωτισμό. Το βάθος είναι κλιμακωτό και συγκεκριμένα 2 μ. σε τμήμα εσωτερικού εμβαδού 3,28 Χ 4,17, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια χωρίζεται σε δύο αναβαθμούς βάθους 1,25 και 0,70 αντίστοιχα. Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή.

Κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε στην παραπάνω κατασκευή να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, όπως πρόσβαση, μηχανισμός καθαρισμού, περιμετρική αποστράγγιση υπερχείλισης κλπ.
Στο χώρο επίσης έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδη πτηνών και σε ένα τμήμα του κήπου υπάρχει ένα μικρό περιβόλι».

Ήδη, το πόρισμα παραδόθηκε στη διενεργούσα την ΕΔΕ που έχει διατάξει το Υπουργείο, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κατασκευής των εν λόγω εγκαταστάσεων, η νομιμότητα και ο τρόπος χρηματοδότησής τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο διέταξε έκτακτο έλεγχο σχετικά με τις εκατέρωθεν καταγγελίες που αντήλλαξαν σε πρωινή εκπομπή εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξηλώνουν την πισίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού"

Ασφαλέστερος κανονισμός για τα βιοκτόνα

Νέοι κανόνες για τα βιοκτόνα τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη. Θα δώσουν σημαντική ώθηση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Τα βιοκτόνα είναι αναγκαία για τον έλεγχο των οργανισμών που είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων ή προκαλούν ζημία στα υλικά. Αλλά καθώς οι ιδιότητές τους μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον, χρειάζεται η προσεκτική ρύθμισή τους. Ο νέος κανονισμός για τα βιοκτόνα θα αυξήσει την ασφάλεια των εν λόγω χημικών προϊόντων και θα απλουστεύσει την έγκρισή τους στην αγορά της ΕΕ, βελτιώνοντας την ελεύθερη κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Janez Potočnik: «Πρόκειται για άλλο ένα βήμα για την κατοχύρωση υψηλού επιπέδου προστασίας στα θέματα της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος Έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα μόνο ασφαλών προϊόντων και ο εξοβελισμός των πιο επικίνδυνων ουσιών από την αγορά μας. Με την απλούστευση της άδειας, ο νέος κανονισμός θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.»

Τα βιοκτόνα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής. Περιλαμβάνουν τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι ή στα νοσοκομεία, ποντικοφάρμακα, εντομοαπωθητικά, σπρέι και βαφές κατά της μούχλας, δισκία καθαρισμού του νερού και πολλά άλλα προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά έχουν αποτελέσει αντικείμενο ρύθμισης βάσει του δικαίου της ΕΕ από το 1998 και μετά, και από τότε έχουν εγκριθεί σχεδόν χίλια προϊόντα σύμφωνα με την οδηγία για τα βιοκτόνα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανεξετάσει την οδηγία για τα βιοκτόνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαδικασίες έγκρισης για τις δραστικές ουσίες και προϊόντα θα μπορούσαν να απλουστευθούν και να εξορθολογιστούν. Ο νέος κανονισμός προσφέρει πιο αποτελεσματικές διατάξεις για την έγκριση των προϊόντων, τις απαιτήσεις και την ανταλλαγή δεδομένων για τα προϊόντα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα βοηθήσει τη βιομηχανία να εξοικονομήσει ποσό 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μια 10ετία.

Οι νέες διατάξεις θα μειώσουν επίσης τις δοκιμές σε ζώα, καθιστώντας υποχρεωτική την ανταλλαγή δεδομένων και ενθαρρύνοντας την εφαρμογή πιο ευέλικτων και ενοποιημένων προσεγγίσεων σε θέματα δοκιμών. Μια ειδική πλατφόρμα ΤΠ (το Μητρώο για τα βιοκτόνα προϊόντα) θα χρησιμοποιείται για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς και για την καταχώριση των αποφάσεων και τη διάδοση των πληροφοριών στο κοινό.

Η προστασία θα επεκταθεί επίσης με το ρυθμό που η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει πλέον προϊόντα και υλικά που υφίστανται κατεργασία με βιοκτόνα προϊόντα, όπως τα έπιπλα και οι συσκευασίες τροφίμων.

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ΕΟΧΠ) (ECHA) θα ανατεθεί καθοριστικής σημασίας ρόλος κατά τη διαχείριση του παρόντος κανονισμού. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα έγκειται στην κλίμακα των πόρων που θα παρέχει ο ΕΟΧΠ. Επί του παρόντος, οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που συνεπάγεται καθυστερήσεις κατά την έγκριση και αυξημένο κόστος για τη βιομηχανία. Στον ΕΟΧΠ θα διατεθεί προσωπικό 100 ατόμων ειδικά για τις εργασίες που αφορούν δραστηριότητες σχετικές με τα βιοκτόνα. Ο αριθμός των γνωμοδοτήσεων που θα εκδίδει αναμένεται να αυξηθεί από 80, το 2014, σε 300, το 2020.

Επόμενα βήματα
Ο κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013. Από την ημερομηνία εκείνη και μετά οι εταιρείες θα έχουν δύο επιλογές για να ζητήσουν την άδεια να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Η πρώτη, η οποία είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις, απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση στον ΕΟΧΠ και, αν το προϊόν έχει κριθεί ασφαλές, επιτρέπεται να πωλείται σε όλη την ΕΕ. Η δεύτερη μπορεί να είναι περισσότερο ελκυστική για τις πολυάριθμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, δεδομένου ότι απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση στη δική τους εθνική αρχή, για να πωλήσουν ένα προϊόν στη χώρα τους. Εάν χορηγηθεί η έγκριση, μπορούν να διοχετεύσουν στη συνέχεια το προϊόν στην αγορά των άλλων κρατών μελών, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφαλέστερος κανονισμός για τα βιοκτόνα"

Σκάνδαλο με πλαστές εγγυητικές επιστολές στο ΥΠΑΝ

Ερευνα μετά την υπόθεση του ξενοδόχου από την Αργολίδα και την επ' αυτοφώρω σύλληψη υπαλλήλων για μίζες

Σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστές εγγυητικές επιστολές τραπεζών, φέρεται να έχει ανακαλύψει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που εξετάζει, τους τελευταίους μήνες, τις παράνομες συναλλαγές υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την διαδικασία επιδοτήσεων τουριστικών μονάδων. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να έχουν αποδεχθεί, παρατύπως τουλάχιστον, τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ που τους παρέδωσαν υποψήφιοι «επενδυτές» προκειμένου να επιχορηγηθούν. Επιπλέον σε σειρά περιπτώσεων διαπιστώθηκε ότι παραβιάζονταν οι διαδικασίες προτεραιότητας για την εξέταση των σχετικών φακέλων, κάτι που θεωρείται δείγμα ότι «έπεφταν μίζες» για να δίνονται γρήγορα και ανεξέλεγκτα κοινοτικά κονδύλια στους ιδιώτες.

Αφορμή της έρευνας του κ. Ρακιτζή αποτελεί η επ' αυτοφώρω σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου 2012, δύο υπαλλήλων του αρμοδίου τμήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, κ. Αρη Μάρκου, προκειμένου να του παραδοθούν τα χρήματα της επιχορήγησής του,10 εκατ. ευρώ. Παρόμοιο κρούσμα υπήρξε και στις αρχές Μαΐου όταν συνελήφθησαν δύο άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου να παίρνουν μίζα 10.000 ευρώ από ξενοδόχο του Ηρακλείου.
Υστερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης του ξενοδόχου από το Ναύπλιο άρχισε έρευνα στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι εξέτασαν τους φακέλους εκατοντάδων επιδοτήσεων κι οι οποίοι φέρεται να έχουν ανακαλύψει σωρεία παρανομιών και παρατυπιών. Ενα από τα «πονηρά» σημεία της σχετικής διαδικασίας είναι οι εγγυητικές επιστολές -από την ίδια μάλιστα Τράπεζα- που καταθέτουν οι υποψήφιοι για να λάβουν τις επιχορηγήσεις και τις οποίες βέβαια οφείλουν να ελέγξουν και να διασταυρώσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση του έργου από τα κοινοτικά κονδύλια. Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις εντοπίσθηκαν από τους επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, πλαστές εγγυητικές επιστολές που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι επενδυτές και οι οποίες «περιέργως» δεν ελέγχθηκαν από τους αρμοδίους υπαλλήλους.

Οπως έλεγαν αρμόδιοι επιθεωρητές «το σκάνδαλο στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ύψους πολλών δισ. ευρώ αφού δεκάδες υπάλληλοι επί σειρά ετών λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα και τα ποσά που δίνονταν ήταν τεράστια. Στην εξέταση των φακέλων των επενδύσεων βρίσκουμε πολλά ενδεικτικά στοιχεία των παράνομων συναλλαγών αφού φαίνεται να γίνονται ανεξέλεγκτα δεκτά έγγραφα και δικαιολογητικά αμφίβολης γνησιότητας. Επιπλέον είναι προφανές ότι άλλες διαδικασίες έγκρισης επιδοτήσεων παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή "επιτάχυνση" στην διεκπεραίωση τους κι άλλοι μένουν για χρόνια στάσιμοι στα συρτάρια. Ομως η έρευνα συνεχίζεται».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκάνδαλο με πλαστές εγγυητικές επιστολές στο ΥΠΑΝ"

Οι επικίνδυνες ακτές για κολύμβηση στην Αττική

Τα ακατάλληλα σημεία για κολύμβηση στην Αττική, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος, που εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη.

Τα δώδεκα σημεία στα οποία πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση είναι τα εξής:
Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων.
Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
Η παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου.
Τα λιιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.
Η περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι και τη ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
Ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
Ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Η περιοχή των Ναυπηγείων και λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).
Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
Ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας - ΘΑΑ.
Στην περιοχή Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι επικίνδυνες ακτές για κολύμβηση στην Αττική"

Βόμβα Μίχαλου: Το τέλος του ευρώ;

Τελικά η Γερμανία μας ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι θέλουμε να μείνουμε εκεί από όπου η ίδια θέλει να φύγει: από την Ευρωζώνη Όπως είπε χθες σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή της ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος η Γερμανία έχει ήδη σχεδιάσει τη στρατηγική εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία έχει πάρει διαστάσεις τις οποίες οι Γερμανοί δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αν συμβεί αυτό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα ακολουθήσει.

Η Ευρώπη ήδη φυλλορροεί οικονομικά. Χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έζησαν ακόμη μια "Μαύρη Δευτέρα" υπό το βάρος των φημών που ήθελαν την Ισπανία να ζητά βοήθεια συνολικά για την οικονομία της (έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό μόνο οι Ισπανικές τράπεζες προς το παρόν).

Η Ιταλία εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθεί, αλλά δεν καταφέρνει να συνέλθει, η Πορτογαλία ζει επίσης με τραγικό τρόπο την οικονομική κρίση, η Ελλάδα πάλι...τα ξέρουμε

.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυξάνουν και οι πιέσεις από τους δανειστές.

Ανήμερα της επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας επιστρέφουν στη χώρα αυτοί που πραγματικά την κυβερνούν: οι εκπρόσωποι της τρόϊκα. Και έρχονται με άγριες διαθέσεις, τόσο άγριες που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα έχουν φουντώσει οι φήμες ότι θα διακόψουν την χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Η τρόϊκα θέλει περικοπές 11,5 δις για να μας χορηγήσει τη δόση των 31 δις ευρώ. Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ψάχνουν 2,5 δις για να είναι...συνεπείς στις απαιτήσεις των..."προϊσταμένων". Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν σχεδόν ότι δεν θα δεχτούν να λείπει ούτε...πενηνταράκι από τα μέτρα που απαίτησαν. Αλλιώς οι "κάνουλες"κλείνουν!

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός της χώρας είναι ζοφερό και το ευρώ-αν επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες-έχει πια ολοκληρώσει την κύκλο του. Και η απορία, τελικά, δεν είναι καθόλου ειρωνική: γιατί κοπιάσαμε τόσο να παραμείνουμε σε ένα νόμισμα από το οποίο όλοι θέλουν να φύγουν;

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβα Μίχαλου: Το τέλος του ευρώ;"

Κίνα: Βρέθηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα

Μια μονάδα παραγωγής γάλακτος στην Κίνα υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της, καθώς εντοπίστηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα, όπως ανακοίνωσε η κινεζική Υπηρεσία για τον έλεγχο της ποιότητας (AGCQIQ).

Η εταιρεία Ava Dairy Co. Ltd απέσυρε τα προϊόντα της, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλατα, που είχαν παραχθεί μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, πέρσι, ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Λι Γουανπίνγκ.

Το γάλα αυτό πωλείται κυρίως σε σούπερ-μάρκετ στις επαρχίες Χουνάν και Γκουανγκντόνγκ.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Yili είχε ανακαλέσει γάλα σε σκόνη, επειδή οι αρχές εντόπισαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε αυτό, ενώ τον Δεκέμβριο αφλατοξίνη βρέθηκε σε γάλα της μεγάλης εταιρείας Mengniu Dairy Group.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Βρέθηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα"

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου αφήνει την περιουσία της στο Δημόσιο

Μία σημαντική εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει τον ρου της πολύκροτης υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου συνιστά η δήλωση της Αρετής τσοχατζοπούλου, θυγατέρας του πρώην υπουργού, ότι παραχωρεί στο ελληνικό Δημόσιο όλα τα περισουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της και αποκτήθηκαν με χρήματα του πατέρα της!

«Εκχωρώ ανεκκλήτως και θέτω υπό τη διάθεση του ελληνικού Δημοσίου ευρισκόμενα στην κατοχή μου περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απεκτήθησαν με χρήματα του πατρός μου και κρισιολογηθεί ότι προέρχονται εξ εγκληματικής δραστηριότητας του», αναφέρει η Αρετή Τσοχατζοπούλου σε δήλωσή της προς τον ανακριτή της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλή.

Μάλιστα, η θυγατέρα του Άκη Τσοχατζόπουλου κοινοποιεί τή δηλωσή της στις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου:


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αρετή Τσοχατζοπούλου αφήνει την περιουσία της στο Δημόσιο"

Κύπριοι και Έλληνες εισαγγελείς συνεργάζονται για να "ρίξουν φως" στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Μετά την κατάθεση του Ζήγρα και το όνομα του πρώην υπουργού της Κύπρου που "έδωσε", η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου κινητοποιήθηκε άμεσα...

Η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου βρίσκεται σε επικοινωνία «στο ψηλότερο επίπεδο» με τους εισαγγελείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ασχολούνται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, μετά και την κατάθεση - ομολογία του εξάδελφου του Έλληνα πρώην υπουργού, Νίκου Ζήγρα, με την οποία εμπλέκει τον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τον Al Sayad Fouad.

Επίσημη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι σκοπός της επικοινωνίας της με τους εισαγγελείς της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι «η οποιαδήποτε συνεργασία κριθεί αναγκαία για διαλεύκανση της υπόθεσης». Δεν κρίνεται αναγκαίο οποιοδήποτε άλλο σχόλιο στο παρόν στάδιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπριοι και Έλληνες εισαγγελείς συνεργάζονται για να "ρίξουν φως" στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου"

Παίρνουν επιδοτήσεις από Ελλάδα και επενδύουν Βαλκάνια

Μπορεί οι έλληνες επιχειρηματίες συχνά πυκνά να διαμαρτύρονται για το γραφειοκρατικό και δυσκίνητο κράτος, και να κάνουν λόγο για μια πολιτεία εχθρική προς τον επιχειρηματία, όμως και οι ίδιοι δεν πάνε πίσω.

Τα όσα αποκαλύπτει το XanthiPress.gr αναφορικά με τη Χαρτοποιία Θράκης είναι χαρακτηριστικά. Πριν από λίγο καιρό η Χαρτοποιία Θράκης εκχώρησε τα εμπορικά δικαιώματα της Diana σε θυγατρική εταιρία στη Βουλγαρία.

Μάλιστα σύμφωνα, με το XanthiPress.gr η παραχώρηση της άδειας χρήσης του σήματος Diana στη θυγατρική BELOVO στη Βουλγαρία έγινε με ιδιωτικό συμφωνητικό στις 2 Δεκεμβρίου, ελάχιστα πριν καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Ξάνθης.

Πιο απλά η επιχείρηση έλαβε από το κράτος επιδοτήσεις μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων και μετέφερε την παραγωγή των προϊόντων στη Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα που η ιδιοκτησία της επιχείρησης ισχυρίζονταν απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το εργοστάσιο της Ξάνθης σε λειτουργία, ενώ παράλληλα κατηγορούσε την Ελληνική Πολιτεία ότι δεν του συμψηφίζει τις οφειλές που έχει.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει στις εκτάσεις ιδιοκτησίας της Χαρτοποιίας, τις οποίες εκμίσθωσε στους γιούς του με συμβόλαια 20 ετών.

Αν όντως είναι έτσι είναι πρόκληση!

newsbomb/prionokordela
Διαβάστε Περισσότερα » "Παίρνουν επιδοτήσεις από Ελλάδα και επενδύουν Βαλκάνια"

BBC: Η Αθήνα του 2004 και του 2012

Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC το οποίο καταγράφει την τραγική εικόνα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, οχτώ χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004

"Η Ελλάδα στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τη μικρότερη αποστολή των τελευταίων 20 χρόνων", αναφέρει το BBC σε νέο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο "Greek athletes strive for London as Athens legacy fades" (Οι Έλληνες αθλητές αγωνίζονται στο Λονδίνο την ώρα που η κληρονομιά της Αθήνας ξεθωριάζει).

Το BBC εστιάζει στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττουν και τον τομέα του αθλητισμού. Γίνεται λόγος για έλλειψη χρηματοδότησης ακόμα και για στοιχειώδεις παροχές για τις προπονήσεις και την προετοιμασία των αθλητών και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004.

Εγκαταστάσεις... εκτάκτου ανάγκης

"Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών.

Αλλά σήμερα, η χώρα πνίγεται στην χειρότερη οικονομική κρίση στην μοντέρνα ιστορία της, και ο αθλητισμός έχει πληγωθεί αναπόφευκτα", αναφέρει το κείμενο του Mark Lowen.

Η μικρότερη Ολυμπιακή Ομάδα των τελευταίων 20 χρόνων

Στη συνέχεια το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η φετινή Ολυμπιακή αποστολή είναι κατά πολύ μειωμένη, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις της Βασιλικής Μιλούση.

"Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά. Στην αίθουσα ενόργανης γυμναστικής η Βασιλική Μιλούση προετοιμάζεται για τους δεύτερους ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα της.

"Δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε για φάρμακα, γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές" δηλώνει χαρακτηριστικά. "Δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε νέες εγκαταστάσεις προπόνησης ή να πληρώσουμε για προπόνηση στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά τα πάντα είναι δύσκολα τώρα."

Ολυμπιακά ακίνητα... "φαντάσματα"

Οι εγκαταστάσεις που δε χρησιμοποιούνται από το 2004 και μετά, ρημάζουν καθημερινά. Ο ανταποκριτής του BBC περιγράφει χαρακτηριστικά.

"Οι εγκαταστάσεις έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό, επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC, ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις ενοικιάσει κάνοντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή.

Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν πως το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία".

Καπράλος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκαναν την Αθήνα σύγχρονη πόλη

Τέλος, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Σπύρου Καπράλου, Πρόεδρου της Ολυμπιακής Ομοσπονδίας.

"Ναι υπήρξαν λάθη και σπατάλες από την μεριά μας αλλά η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Μετά τους αγώνες είχαμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο, νέους δρόμους και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Η οργάνωση των αγώνων στην Αθήνα 2004 είναι εύκολος στόχος για να ρίχνει κανείς τα βέλη του, αλλά λόγος θα έπρεπε να γίνεται για τις κυβερνήσεις που φέραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση".

Καταλήγοντας πάντως, επισημαίνει πως αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και στην απόφαση να οργανώσει τους Ολυμπιακούς δηλώνει πως θα απαντούσε πάλι καταφατικά, με τον ίδιο τρόπο.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Η Αθήνα του 2004 και του 2012"

Έξοδος της Ελλάδας ισούται με το τέλος της ευρωζώνης


Οι δηλώσεις του υπ. Οικ. Φ. Ρέσλερ ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν τρομάζει πια», βρίσκουν αντίθετο τον ευρωβουλευτή Γ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων είχε δηλώσει την Κυριακή σε συνέντευξή του στο 1ο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ότι «πιθανότητα» η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας «δεν τρομάζει πια όπως παλιότερα». Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είπε ότι οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομίας, όσο και του υπουργού Οικονομικών εκφράζουν απλώς «τα συναισθήματα των δύο, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας και την απόφαση του Eurogroup.

Προδικάζει την αποτυχία ο υπ. Οικονομίας
Κριτική στον υπ. Οικονομίας απευθύνει ο επίσης φιλελεύθερος Γ. Χατζημαρκάκης
Την αντίθεσή του στα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και μάλιστα λίγο πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξή του στην DW.

«….Θεωρώ ότι η διατύπωση μιας τέτοιας άποψης, μια μέρα πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα δεν αποτελεί σωστή συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης. Ένας γγ βαυαρικού κόμματος, ακόμα κι αν αυτό συγκυβερνά, θα μπορούσε να το πράξει. Όχι όμως ένας αντικαγκελάριος. Ένας αντικαγκελάριος έχει φυσικά το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, όμως με αυτό τον τρόπο είναι σαν να προδικάζει την αποτυχία, πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Δεν θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε εδώ με υπεύθυνη συμπεριφορά κυβέρνησης».

Αν μια χώρα εγκαταλείψει θα ακολουθήσουν κι άλλες
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ακολουθήσον και άλλες χώρες
Όμως ο υπουργός Οικονομίας δεν είναι ο μόνος με την άποψη ότι η Ελλάδα εν τέλει δεν θα τα καταφέρει. Ακόμα και το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένο να στηρίξει την Ελλάδα, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Για τον Γιώργο Χατζημαρκάκη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται τη διάλυση της ευρωζώνης:

«Η πίεση στην Ελλάδα αυξάνεται κατά τέτοιο τρόπο, που στο τέλος θα οδηγηθούμε αναγκαστικά στη διάλυση της ευρωζώνης. Οι εξελίξεις δεν θα περιοριστούν στην έξοδο της Ελλάδας. Αν μια χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι κατάσταση στην Ισπανία γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Όμοια είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Όλοι εκείνοι που αυξάνουν την πίεση στην Ελλάδα σπρώχνουν τη Γερμανία σε μια διχασμένη ευρωζώνη και οδηγούν σε δύσκολη θέση εκείνους που ζουν από τις εξαγωγές. Όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσουμε ένα σκληρό και ένα μαλακό νόμισμα. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτά που γίνονταν σήμερα, αλλά δεν το πράξαμε».
dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξοδος της Ελλάδας ισούται με το τέλος της ευρωζώνης"

Δένδιας: Η Ελλάδα κινδυνεύει από μια συριακή κατάρρευση

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη Συρία που διεξήχθη στην άτυπη συνάντηση του συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στη Λευκωσία, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας, αφού, όπως ανέφερε, αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από μια συριακή κατάρρευση»,

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Δένδιας, επισήμανε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα ότι έγιναν αναφορές στα θέματα που αντιμετωπίζει με το άσυλο και την παράνομη μετανάστευση, τόσο στον Έβρο, όσο και μέσα στην χώρα, στα κέντρα των πόλεων.

Ο Έλληνας υπουργός είχε διμερείς συναντήσεις, με τους υπουργούς της Ισπανίας και της Ιταλίας, που αφορούσαν, όπως είπε, τα θέματα της πυρόσβεσης και της προσπάθειας «να δημιουργήσουμε μια εφεδρεία για την περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο -απευκταίο βέβαια- κύμα πυρκαγιών, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αλληλοκάλυψης της Νότιας Ευρώπης».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Ελλάδα κινδυνεύει από μια συριακή κατάρρευση"

Νέοι φορολογικοί έλεγχοι σε ΑΕ και ΕΠΕ

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε 18 μήνες

Τη διενέργεια τακτικών ελέγχων με συνοπτικές διαδικασίες σε Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Αν και οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα όχι αργότερο των 18 μηνών η δυνατότητα του φορολογικού μηχανισμού να κλείνει εκκρεμείς υποθέσεις είναι οριακή.

Ενδεικτικά σε σύνολο 502.000 υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο επτάμηνο του 2012 έχουν κλείσει μόλις 25.000 υποθέσεις.

Για τον λόγο αυτό οι νέοι έλεγχοι που ζήτησε ο κ. Στουρνάρας θα είναι στοχευμένοι και θα λαμβάνουν υπόψη τα εξής κριτήρια:

- Η λήψη ή έκδοση πλαστών εικονικών φορολογικών στοιχείων.

- Συναλλαγές με φορολογικά ανύπαρκτες εταιρείες.

- Προϊόντα ή συναλλαγές που υπερτιμολογήθηκαν.

- Στοιχεία ή ενδείξεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας από εσωτερική ή εξωτερική πληροφόρηση ή επεξεργασία δεδομένων.

- Μη έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από τους ιδιώτες ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

- Αναφορά από τους νόμιμους ελεγκτές ότι δεν τους χορηγήθηκαν οι αναγκαίες πληροφορίες για τον φορολογικό έλεγχο.

- Περιπτώσεις ελέγχων εταιρειών κατά τους οποίους έχουν προκύψει στοιχεία για παράβαση των διατάξεων από τους νόμιμους ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία.

- Άσκηση δίωξης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

- Συγκέντρωση του ελέγχου σε ποσοστό πάνω από 70% του κλάδου από το ίδιο ελεγκτικό γραφείο.

- Ευρήματα του ποιοτικού ελέγχου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέοι φορολογικοί έλεγχοι σε ΑΕ και ΕΠΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news