facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ψωνίστε με τα χρησιμοποιημένα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς

Με το σύνθημα «Μην το πετάς, έχει αξία», τα χρησιμοποιημενα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποκτούν αξία, αφού μεταλλάσονται σε ένα νέο ανταλλακτικό νόμισμα και εξαργυρώνονται σε επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών...

Το Money Back επιστρέφει στους επιβάτες την αξία των εισιτηρίων μέσω συμβεβλημένων επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Το σύστημα αφορά στην πληρωμή μέρους της αξίας των αγορών που κάνει ο καταναλωτής μέσω της εξαργύρωσης των χρησιμοποιημένων εισιτηρίων όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα εισιτήρια μπορεί να είναι από λεωφορεία, τραμ, μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό, καθώς και υπεραστικών συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο). Παράλληλα, μπορούν να εξαργυρωθούν και οι κάρτες διαδρομών των μέσων μεταφοράς, καθώς και εισιτήρια στο εξωτερικό, αρκεί το αντίτιμο να είναι σε ευρώ.

Με την λειτουργία του συστήματος μέσω των συμβεβλημένων επιχειρήσεων όλων των κλάδων του εμπορίου και των υπηρεσιών, επιστρέφεται ολόκληρη η αξία των εισιτηρίων στον επιβάτη/καταναλωτή.

Η μείωση του κόστους των αγορών υπολογίζεται με βάση την κλίμακα εξαργύρωσης της κάθε επιχείρησης, στην οποία καθορίζεται το ακριβές ύψος των αγορών που πρέπει να προβαίνει ο καταναλωτής.

Ανάλογα με το είδος των αγορών, ο καταναλωτής πληρώνει μέρος του λογαριασμού του με την αξία χρησιμοποιημένων εισιτηρίων.

Για παράδειγμα: υπό κλίμακα καταστήματος 5 προς 1, σε αγορές του καταναλωτή συνολικής αξίας 5 ευρώ θα αφαιρεθεί από το λογαριασμό του 1 ευρώ, δίνοντας στο ταμείο μαζί με τα χρήματα (4 ευρώ) και χρησιμοποιημένα εισιτήρια αξίας (μόνο του ή συγκεντρωτικά) ενός ευρώ.

Τα εισιτήρια που δίνονται στο κατάστημα ανακυκλώνονται. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), κ. Λαζαρίδη, η οποία μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, το όφελος από αυτό είναι κυρίως ότι το σύστημα θα υπενθυμίζει στον καταναλωτή το μήνυμα της ανακύκλωσης.

Η ιδέα για το σύστημα ανήκει στον Γιώργο Βεργάκη και είναι κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σύστημα εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στο Ηράκλειο και σύμφωνα με τον εμπνευστή και δημιουργό του, αυτή τη στιγμή εξαργύρωση εισιτηρίων στο δίκτυο των καταστημάτων πραγματοποιεί το 30% των πολιτών που χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι επιχειρήσεις που είναι συμβεβλημένες με το πρόγραμμα, οι οποίες θα σηματοδοτηθούν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στο τηλέφωνο 210 9020025 στο Sales Promotion Center που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση του προγράμματος στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστοσελίδα www.moneybacksystem.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψωνίστε με τα χρησιμοποιημένα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς"

Σχέδιο για την πληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις και ολιγοήμερη παράτασηγια την υποβολή των δηλώσεων

Την καταβολή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος σε μηνιαίες 10 δόσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας.

Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με την Τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των δόσεων.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 16 Ιουλίου λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που έως σήμερα δεν έχουν υποβληθεί.

Αναλυτικότερα στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των φορολογούμενων και επεκτείνονται ως και τον επόμενο Μάιο. Το σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:

- Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 10 δόσεις, μία κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και το Μάιο του επόμενου έτους.

Το 60% της οφειλής θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου λογιστικά τα συγκεκριμένα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% το 2013.

- Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι δόσεις περιορίζονται σε επτά και η εξόφληση θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όλα τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε έως τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και σήμερα.

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το δικαίωμα των δόσεων και θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης μηνιαία δόσης, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησής της, ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.

Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μόνο για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχέδιο για την πληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις και ολιγοήμερη παράτασηγια την υποβολή των δηλώσεων"

Κομισιόν: Για πρώτη φορά πετύχατε τους στόχους απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης του τέταρτου ΕΣΠΑ εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος το επόμενο διήμερο θα βρεθεί στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Πρόκειται για την έβδομη επίσκεψη του αυστριακού Επιτρόπου στην Ελλάδα, τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Περιβάλλοντος Γρηγόρη Τσάλτα και με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η εκ νέου επανεκκίνηση των επιλεγμένων έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.

Παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών, ο Επίτροπος Χαν για πρώτη φορά εξέφρασε - μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, (41% σε επίπεδο πληρωμών, έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφησης).

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους απορρόφησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται, εν μέρει, σε δύο λόγους: αφενός στην αύξηση της συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ στο 95% (έναντι 75%) και αφετέρου στο γεγονός ότι το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότησης.

Οι στόχοι απορρόφησης για το 2010 και το 2011 ήταν 3,2 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως και ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Χαν, ενώ για το 2012 ο στόχος απορρόφησης είναι 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η επίσπευση της προετοιμασίας των έργων και η επιτάχυνση της υλοποίησής τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το υψηλό κόστος απαλλοτριώσεων οικοπέδων στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Χαν απάντησε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό το κόστος των απαλλοτριώσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% του συνολικού κόστους του έργου.

Ο Γ. Χαν υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 181 έργα προτεραιότητας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία σε ποσοστό 95%.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο από τα 181 έργα προτεραιότητας, τα 15 έχουν ήδη ολοκληρωθεί (ύψους 250 εκατ. ευρώ), ενώ πάνω από 100 έργα προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Αυστριακός Επίτροπος υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Επιτροπή ενέκρινε τον Ιούνιο δύο μεγάλα έργα για την κατασκευή οδικών δικτύων.

Το ένα, αφορά την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο, συνολικού κόστους 296 εκατ. ευρώ (252 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία) και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής.

Το δεύτερο, αφορά την κατασκευή μεγάλης οδικής αρτηρίας που θα συνδέει την περιοχή του Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά - Νότου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 232,43 εκατ. ευρώ (180,9 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Σημειωτέον ότι για την Ελλάδα θα διατεθούν συνολικά 20,4 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2007-2013.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Για πρώτη φορά πετύχατε τους στόχους απορρόφησης του ΕΣΠΑ"

334 δισ. ευρώ η περιουσία της ΔΕΗ μόνο σε λιγνίτη! Και όμως πωλείται!

Φωτογραφία για 334 δισ. ευρώ η περιουσία της ΔΕΗ μόνο σε λιγνίτη! Και όμως πωλείται!Επειδή ζούμε σε μία εποχή που οι αριθμοί είναι πάνω από όλα, κατευθύνουν τις ζωές μας και προφανώς κατευθύνουν και κυβερνήσεις, καλό είναι να κοιτάξουμε με προσοχή την επιστολή που ακολουθεί, και την οποία απέστειλε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και προς όλους τους βουλευτές ο κ. Ευριπίδης Μπίλλης, τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ.

Τα στοιχεία που παραθέτει φυσιολογικά θα έριχναν άμεσα την οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θέλει να τα δει και προσπαθεί να πουλήσει την ΔΕΗ. Εμείς, να σημειώσουμε πως η ΔΕΗ στο σύνολό της είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή της χωρίς να ρωτηθεί ο φυσικός ιδιοκτήτης (δηλαδή ο λαός) μέσω δημοψηφίσματος.

Κάποιοι, αν επιμείνουν στο ξεπούλημα - χάρισμα του πλούτου της χώρας, πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την φυλακή. Και μην θυμώνετε κύριε Σαμαρά. Ο καιρός που οι πολιτικοί θα αντιμετωπίσουν τις ποινικές τους ευθύνες, είναι πολύ κοντά, αφού τα "πολιτικά κόστη" δεν σας κοστίζουν τίποτε, πέρα από την εναλλαγή σας στην εξουσία Η επιστολή του κ. Μπίλλη

Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ,

Στη σελίδα 23 του annual report 2004 της ΔΕΗ που σας απεστάλη (και συνημμένο) αναφέρεται ότι η ΔΕΗ διαθέτει 3347 εκατομμύρια τονους λιγνίτη (Δυτική Μακεδονία, 1876 εκατ., Δράμα 900 εκατ., Ελασσόνα 69 εκατ. Και Μεγάπολη 255 εκατ.).

Συνολικά δηλαδή διαθέτει 3.347.000.000.000 κιλά λιγνίτη.

Με 0,1 του ευρώ ανα κιλό λιγνίτη η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 334 δις ευρώ και με 0,01 του ευρώ (δηλαδή ενα λεπτό) ανά κιλό η αξία τους ανέρχεται σε 33 δις ευρώ.

Με 0,05 ευρώ ανά κιλό η αξία τους ανέρχεται σε 150 δις ευρώ.

Συνημμένα μπορείτε να δείτε επίσης τα φράγματα της ΔΕΗ και να εκτιμήσετε και εξ ιδίων και τη γενικότερη τους αξία.

Παρακαλείστε να θέσετε τα στοιχεία αυτά υπ όψην του κ. πρωθυπουργού που προχωρεί σε «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπ όψην τη χρηματιστηριακή της αξία των 400 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

kostasxan
Διαβάστε Περισσότερα » "334 δισ. ευρώ η περιουσία της ΔΕΗ μόνο σε λιγνίτη! Και όμως πωλείται!"

Nησί «τυφλών» και η Χίος!

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στη Χίο κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ ώστε να ξεκινήσει επανέλεγχος για μια πολυπληθή ομάδα δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας

«Ανοιχτό πόλεμο» με κάθε κέντρο παραβατικής λειτουργίας έχει ανοίξει το ΙΚΑ, διαβεβαιώνει ο διοικητής του, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Μετά την αποκάλυψη της χθεσινής απάτης με τις πλαστές περιοδικές δηλώσεις, σειρά παίρνουν ξανά τα προνοιακά επιδόματα, που γίνονται φύλλο και φτερό για να ανακαλυφθούν τυχόν επιδοματούχοι-μαϊμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στη Χίο κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ ώστε να ξεκινήσει επανέλεγχος για μια πολυπληθή ομάδα δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας.
Πρόκειται για περίπου 400 περιπτώσεις που εμφανίζονται να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα και αναμένεται να περάσουν από νέους ελέγχους.
Από στελέχη του ΙΚΑ εκφράζονται φόβοι πως ίσως αποκαλυφθεί στο Ανατολικό Αιγαίο μια «δεύτερη Ζάκυνθος», αφού στη Χίο έχουν παρατηρηθεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χορήγησης προνοιακών επιδομάτων.
Υπενθυμίζεται πως ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει δηλώσει ότι οι πλασματικές αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα δεν αποκλείεται να αγγίζουν πανελλαδικώς το 30%.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οπως λένε στελέχη του Ιδρύματος, όσοι δεν απογραφούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διακοπή της συνταξιοδότησής τους. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία υπόθεση χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Nησί «τυφλών» και η Χίος!"

Ο Ρεν παραδέχεται τη ρήτρα δραχμής σε συμβάσεις της ΔΕΗ με την ΕΤΕπ

Απάντηση ΕΕ στον Ν. Χουντή

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ολι Ρεν, αναγνωρίζει αλλά και θεωρεί θεμιτό ότι τα δάνεια που δίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρέπει να καλύπτουν την τράπεζα για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και να δίνονται με βάση το βρετανικό δίκαιο.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Ρεν που δόθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή αλλά και του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Η ερώτησή του Ν. Χουντή αφορούσε στις αποκάλυψεις του Τύπου τον Απρίλιο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιδιώκει στις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), να περιλαμβάνονται όροι που θα εξασφαλίζουν την ΕΤΕπ και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υπαγωγής των δανείων στο «βρετανικό δίκαιο» σε περίπτωση νομικών διαφορών. Όροι, όμως, που δεν περιλαμβάνονται σε καμία προηγούμενη σύμβαση της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ ή με άλλη ελληνική επιχείρηση.

Ο Ν. Χουντής ρωτούσε τον Επίτροπο αν «Μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η ΕΤΕπ ζήτησε και εξετάζει να περιληφθούν νέες ρήτρες, που δεν υπάρχουν σε προηγούμενες συμβάσεις και οι οποίες αφορούν στο νόμισμα αποπληρωμής και στην επιλογή του βρετανικού δικαίου ως βάσης επίλυσης τυχών νομικών διαφορών; »

Ο κ. Ρεν, στν απάντηση του στους δύο ευρωβουλευτές, αναγνωρίζει το γεγονός και μάλιστα το θεωρεί θεμιτό αφού απαντάει ότι «Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΕΤΕπ πρέπει να εφαρμόζει τις καλύτερες τυποποιημένες ρήτρες τραπεζικής πρακτικής για όλες τις χρηματοδοτούμενες συμβάσεις των οποίων η υλοποίηση γίνεται υπό την ευθύνη της ΕΤΕπ».



Το πλήρες κείμενο της αλληλογραφίας μεταξύ του Ν. Χουντή και του Ολι Ρεν

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004329/2012

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Νέοι όροι στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Σάλο έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιδιώκει στις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις, εν προκειμένω τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), να περιλαμβάνονται όροι που θα εξασφαλίζουν ότι η τράπεζα θα αποπληρωθεί στο νόμισμα στο οποίο έδωσε το δάνειο και ότι τα δάνεια θα υπάγονται στο «βρετανικό δίκαιο». Όροι, όμως, που δεν περιλαμβάνονται σε καμία προηγούμενη σύμβαση της ΕΤΕπ με τη ΔΕΗ ή με άλλη ελληνική επιχείρηση.

Με δεδομένο ότι οι ενέργειες αυτές της ΕΤΕπ παραπέμπουν στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και ότι οι όποιες διαψεύσεις, μέχρι τώρα, θεσμικών οργάνων της ΕΕ, επιβεβαίωσαν μάλλον παρά διέψευσαν το γεγονός, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια είναι τα δάνεια που έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων και τα οποία εξετάζει η ΕΤΕπ;

2. Μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζήτησε και εξετάζει να περιληφθούν νέες ρήτρες, που δεν υπάρχουν σε προηγούμενες συμβάσεις και οι οποίες αφορούν στο νόμισμα αποπληρωμής και στην επιλογή του βρετανικού δικαίου ως βάσης επίλυσης τυχών νομικών διαφορών;

Απάντηση του κ Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή πληροφορεί το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου ότι όλα τα έργα υπό αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δημοσιεύονται στον ιστότοπο της ΕΤΕπ, περιλαμβανομένων και αυτών που αξιολογούνται προς το παρόν στην Ελλάδα (http://www.eib.org/projects/pipeline/index.htm)

Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΕΤΕπ πρέπει να εφαρμόζει τις καλύτερες τυποποιημένες ρήτρες τραπεζικής πρακτικής για όλες τις χρηματοδοτούμενες συμβάσεις των οποίων η υλοποίηση γίνεται υπό την ευθύνη της ΕΤΕπ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρεν παραδέχεται τη ρήτρα δραχμής σε συμβάσεις της ΔΕΗ με την ΕΤΕπ"

Αν δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης θα φύγουμε από τη διανομή, λένε οι πρατηριούχοι

Φωτογραφία για Αν δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης θα φύγουμε από τη διανομή, λένε οι πρατηριούχοιΑν δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης έγκαιρα και πριν τις 15/10, θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στη διανομή, τονίζει... η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Η ΠΟΠΕΚ έχει εκφράσει εδώ και μήνες την άποψη ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή στην αγορά καυσίμων, είναι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, η οποία δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να εφαρμοστεί με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης αλλά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στα 330€ ανά χιλιόλιτρο, δηλ. στο ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Εφόσον υπάρξει επιτέλους η πολιτική βούληση να παταχθεί η παράνομη διακίνηση καυσίμων και το λαθρεμπόριο με την τεράστια εισφοροδιαφυγή, αυτό και θα επιφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο κράτος και θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας στην αγορά και να φτάσει το κοινωνικό αυτό αγαθό του πετρελαίου θέρμανσης ταυτόχρονα με την επιδότηση του στην καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης και να καταστεί προσιτό προς τα ήδη οικονομικά επιβαρυμένα νοικοκυριά.

Έχουμε δηλώσει όμως, κατηγορηματικά , ότι η επιδιωκόμενη εξίσωση στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης θα εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη (με σημερινά δεδομένα πάνω από 1,4 ευρώ το λίτρο) με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από τον επόμενο χειμώνα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης. (Σημειώνουμε ότι και η τιμή του φυσικού αερίου – σε όσες περιοχές είναι διαθέσιμο – έχει αυξηθεί κατά 25 % σε σχέση με πέρυσι ενώ η διαφορά τιμής με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει περιορισθεί στο 10 %.)

Για το λόγο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνει αποδεκτή η εξίσωση των φόρων που ανήγγειλε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις, είναι να συνοδευτεί από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και μάλιστα προκαταβολικά, στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου.

Επίδομα το οποίο θα πρέπει να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και πάντως όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, διαφορετικά τίθεται ζήτημα ακόμη και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δηλώνουμε από σήμερα ότι αν δεν τηρηθούν τα υπεσχημένα και δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης, έγκαιρα και πριν τις 15/10/2012, ο κλάδος θα εναντιωθεί στην εξίσωση των φόρων και θα επανεξετάσουμε τη συμμετοχή μας στην διανομή του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να μελετήσουν από τώρα και να συζητήσουν με την αγορά το σχέδιο που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν φθάσουμε στο Σεπτέμβριο, όπως συνήθως γίνεται για να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με τη θέρμανση, θα είναι αργά".

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αν δεν δοθεί επίδομα θέρμανσης θα φύγουμε από τη διανομή, λένε οι πρατηριούχοι"

Εκ νέου έρευνα για τα CDS του Αντρίκου Παπανδρέου

Νέος γύρος έρευνας ξεκινά για να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στη γνωστή υπόθεση των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (CDS). Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο της ποινικής διερεύνησης ο φάκελος της υπόθεσης αυτής που αρχικά έδειχνε ότι οδεύει στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρ. Κορρέα ο οποίος είχε κρίνει ότι θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση ως προς το σκέλος που αφορά τις καταγγελίες για ενδεχόμενη εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου «ελλείψει στοιχείων που να θεμελιώνουν τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων». Ο κ. Πεπόνης ωστόσο, διαφωνώντας με το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης των σχετικών καταγγελιών, ανοίγει νέο κεφάλαιο στην έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της εσωτερικής (προνομιακής) πληροφόρησης στην υπόθεση των γνωστών CDS που αφορούν το χρέος της χώρας μας, από τα τέλη του 2009 έως το 2010.

Ο εισαγγελέας Αρ. Κορρέας ο οποίος θα διενεργήσει τη συμπληρωματική αυτή έρευνα θα αναζητήσει όλη τη διαδρομή των CDS, το επίμαχο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όμως, θα δώσει έμφαση στα CDS που προμηθεύτηκε η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Unigestion, στην οποία εργαζόταν ο Αντρίκος Παπανδρέου και δη, στα CDS που αγόρασε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για να διαπιστώσει εάν η αγορά- προμήθεια συνδέεται με τυχόν εσωτερική πληροφόρηση που είχε η εν λόγω εταιρεία. Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας με αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας, όπου εδρεύει η εταιρεία, αλλά και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο που μπορεί να αξιοποιήσει, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει εάν είχε εμφανή ανάμιξη ο αδελφός του τότε πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει να πληροφορηθεί την ακριβή θέση που κατείχε στην εταιρεία ο Αντρίκος Παπανδρέου εκείνο το χρονικό διάστημα και εάν είχε το δικαίωμα υπογραφής.

Τα στοιχεία αυτά που θα συγκεντρώσει ο εισαγγελέας, στη συνέχεια θα περάσουν στα χέρια του ΣΔΟΕ ή οικονομικού πραγματογνώμονα για να αποτιμηθούν και να αξιοποιηθούν με πόρισμα που θα συνταχθεί για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των CDS ήταν ένα από εκείνα που οι οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπ. Μουζακίτης είχαν καταγγείλει ότι δέχθηκαν «οχλήσεις» στο έργο τους, φτάνοντας μάλιστα μέχρι και την επιστολή παραίτησής τους. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, υποστήριζαν στη σχετική αναφορά τους πως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας και οι προϊστάμενοί τους ζήτησαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα την υπόθεση, αφήνοντας υποψίες για τυχόν παρέμβαση. Τελικά, βέβαια, από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή προέκυψε ότι δεν στοιχειοθετούνται «οχλήσεις» και πιέσεις, ενώ ο κ.Πεπόνης φέρεται να είχε δηλώσει στις 22 Δεκεμβρίου του 2011, πως η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρισκόταν σε «δικονομικό αδιέξοδο». Μετά απ’ όλα αυτά και κυρίως τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, ο κ. Πεπόνης αρνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μόλις παρέλαβε το πόρισμα του κ. Κορρέα να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, επικαλούμενος λόγους ευπρέπειας. Ζήτησε, μάλιστα, απ’ τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή να εξαιρεθεί απ’ τη διαδικασία της επικύρωσης. Ο κ. Παντελής διαβίβασε το σχετικό αίτημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου, το οποίο όμως δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Πεπόνη με το σκεπτικό ότι «ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος και δεν επηρεάζεται». Έτσι ο κ. Πεπόνης εκλήθη ν’ αποφανθεί για την υπόθεση των CDS, διατάσσοντας τελικά νέα έρευνα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκ νέου έρευνα για τα CDS του Αντρίκου Παπανδρέου"

ΗΠΑ προς Τουρκία για τη κατάρριψη του RF4 : "Παίξατε και χάσατε"

Φωτογραφία για ΗΠΑ προς Τουρκία για τη κατάρριψη του RF4 : Παίξατε και χάσατεΤι δηλώνουν πηγές του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ Νέα ψυχρολουσία για τη Τουρκία από τις ΗΠΑ,για την υπόθεση της κατάρριψης του RF 4.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν με νόημα ότι “γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για τη κατάρριψη του αεροσκάφους,αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να τις δημοσιοποιήσουμε”!

Είναι σαφές ότι αν οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες που είχαν “έκαιγαν” τη Συρία και τον Άσαντ, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν κανένα λόγο να τις κρατάνε μυστικές. Το μήνυμα που εδώ και μέρες έχουν στείλει στην Άγκυρα μέσω δημοσιευμάτων μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων είναι σαφές: “παίξατε και χάσατε”.

Αναφερόμενοι στις όλο και συχνότερες δηλώσεις του Ερντογάν οι αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι “δεν πρόεκειται να πούμε τίποτα για το θέμα”.

Ωστόσο στη Τουρκία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν την “απόμακρη” στάση των ΗΠΑ στη κρίση με τη Συρία και υπενθυμίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δεν μίλησε καν τηλεφωνικά με τον Ερντογάν μετά από τη κατάρριψη. Οι δυο τους έχουν μιλήσει 13 φορές τους τελευταίους μήνες ,αλλά όχι τη πιο κρίσιμη στιγμή. Κάτι δείχνει κι αυτό.

on alert
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ προς Τουρκία για τη κατάρριψη του RF4 : "Παίξατε και χάσατε""

Η Εκκλησία θα "πάει" το ελληνικό Δημόσιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για 90 οικόπεδα

Φωτογραφία για Η Εκκλησία θα πάει το ελληνικό Δημόσιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για 90 οικόπεδαΠροσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδιάζει να καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, έπειτα από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων", η Εκκλησία της Ελλάδας προσφεύγει στο ΕΔΔΑ για 90 οικόπεδα-φιλέτα στην περιοχή της Βουλιαγμένης, τα οποία δεσμεύτηκαν από τον Δήμο, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, με σκοπό να γίνουν πλατείες, πάρκα και χώροι αθλοπαιδιών.

Η Εκκλησία δεν αποζημιώθηκε για τα οικόπεδα και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία τη δικαίωσαν και αποφάσισαν άρση των απαλλοτριώσεων.

Καθώς όμως ο δήμος και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις, η εκκλησία αποφάσισε να προσφύγει στο ΕΔΔΑ.

"Δεν θέλουμε να προσφύγουμε στην Ευρώπη, διότι αυτό δημιουργεί διασυρμό της χώρας. Αλλά δυστυχώς μας αναγκάζουν. Μακάρι να συμμορφωθεί η διοίκηση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Τότε δεν θα προχωρήσουμε, θα ακυρώσουμε την προσφυγή", δήλωσε στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης.

Αυτό που θα ζητήσει η Εκκλησία από το Δικαστήριο είναι να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με αυτά που επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις.

news 24-7
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Εκκλησία θα "πάει" το ελληνικό Δημόσιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για 90 οικόπεδα"

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου!

Φωτογραφία για SOS-Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου!Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμφανιστούν και νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών, τη χρήση κουνουπιέρας για τα μωρά και την αποφυγή ποτίσματος κατά τις βραδινές ώρες, ώστε να μην συσσωρεύονται νερά στα πιατάκια από τις γλάστρες.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, ότι η υγεία του 55χρονου που είχε προσβληθεί από τον ιό, εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.

prince oliver
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου!"

Κλείνει η μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος

Φωτογραφία για Κλείνει η μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας ΕλλάδοςΤελικά ο “αγώνας” του ΠΑΜΕ δικαιώθηκε...

Κλείνει η μονάδα Ασπροπύργου του ομίλου Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά την περιπέτεια που την οδήγησαν οι αγωνιστές...

συνδικαλιστές και την αδυναμία των εργαζομένων που διαφωνούσαν με την απεργία να έχουν το δικαίωμα της εργασίας... Η μονάδα του Βόλου παραμένει φυσικά σε κανονική λειτουργία.

Τα κωμικοτραγικά με τις σοβιετικού καθεστώτος ταυτότητες-άδειες εργασίας και τα άλλα γελοία συστήματα που εφάρμοζαν οι... αγωνιστές σπρώχνουν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους που βεβαίως και δεν πρόκειται να απασχοληθούν καθώς υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στον τομέα χαλυβουργίας και στους συναφείς κλάδους.

Μέσα στην εβδομάδα εκπρόσωπος του ομίλου Μάνεση θα καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας ομαδικές απολύσεις θα ανακοινώσει την απόφαση του Ομίλου να κλείσει οριστικά τη μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος και ότι:

* Θα φροντίσει, παρά την αδυναμία που προκαλεί η κρίση, για την απασχόληση όλων των σήμερα εργαζομένων στο συγκρότημα, προφανώς στη μονάδα του Βόλου, ή σε άλλες δραστηριότητες.

* Δεν πρόκειται να επαναπροσλάβει όσους χρειάσθηκε να χάσουν τις θέσεις εργασίας για την διατήρηση των προϋποθέσεων εξυγίανσης της χαλυβουργικής μονάδος.

Οι εξελίξεις που είναι ήδη γνωστές στους εργαζόμενους και στους καταληψίες του ομίλου καθώς και οι κινήσεις της Διοικήσεως όπως τις περιγράψαμε παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη οργή και έχουν ήδη δημιουργήσει “μέτωπο” αμύνης από τα “επαναστατικά στρατόπεδα” ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαλυβουργικός όμιλος Μάνεση είχε, πριν από τον επί ένα χρόνο περίπου επιθετικό... αγώνα καταλήψεων των συνδικαλιστών, συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης του ομίλου και συντήρησης του μέσα στην κρίση με πολύπλευρες δραστηριότητες.

Η εμπλοκή όμως του προγράμματος στην αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέτρεψε τόσο την εφαρμογή του όσο και την παρακολούθηση της ευρύτερης στρατηγικής που εφαρμόζουν και οι άλλοι χαλυβουργικοί όμιλοι της χώρας για να αντιμετωπίσουν τις “επιθέσεις” στο κόστος παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει η μονάδα Ασπροπύργου της Χαλυβουργίας Ελλάδος"

Νησί "τυφλών" και η Χίος - Ελέγχονται εκατοντάδες προνομιακά επιδόματα

Φωτογραφία για Νησί τυφλών και η Χίος - Ελέγχονται εκατοντάδες προνομιακά επιδόματαΚλιμάκιο ειδικών ελεγκτών του ΙΚΑ αναμένεται να μεταβεί στη Χίο την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να ξεκινήσει επανέλεγχος για μία πολυπληθή ομάδα δικαιούχων επιδομάτων τυφλότητας.

Μετά την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου με τις πλαστές περιοδικές δηλώσεις, που ζημίωσαν το Δημόσιο κατά 3.000.000 ευρώ, σειρά στη μάχη του ΙΚΑ εναντίον κάθε μορφής παραβατικότητας παίρνει η έρευνα για επιδόματα μαϊμού στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με το "Έθνος", περίπου 400 περιπτώσεις που εμφανίζονται να λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας και αναμένεται να περάσουν από νέους ελέγχους.

Από στελέχη του ΙΚΑ εκφράζονται φόβοι, ότι ...ίσως αποκαλυφθεί μία "δεύτερη Ζάκυνθος", αφού στη Χίο έχουν παρατηρηθεί εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά χορήγησης προνομιακών επιδομάτων.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Νησί "τυφλών" και η Χίος - Ελέγχονται εκατοντάδες προνομιακά επιδόματα"

Δεν έχουν λεφτά για το φαγητό των φοιτητών

Φωτογραφία για Δεν έχουν λεφτά για το φαγητό των φοιτητώνΤο υπουργείο Παιδείας ψάχνει κονδύλια για να προσληφθούν αναπληρωτές στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, αλλά και για να λειτουργήσουν τα φοιτητικά εστιατόρια στα ΑΕΙ, όπου από πέρυσι το φαγητό δεν επαρκεί πια για όλους τους δικαιούχους.

Τις πληγές άνοιξε προ μηνών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012, που έκοψε 24 εκατ. ευρώ από το κονδύλι για προσλήψεις αναπληρωτών και 12 εκατ. ευρώ από το κονδύλι για τη φοιτητική σίτιση.

Στα φοιτητικά εστιατόρια οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι. Σίτιση από φέτος δικαιούνται μόνο οι φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 45.000 ευρώ, ενώ δίνει την ευχέρεια στα Ιδρύματα να παρέχουν φαγητό μόνο σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών, όπως είναι τα παιδιά πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχουν λεφτά για το φαγητό των φοιτητών"

Η ΔΑΚΕ καλεί το Σαμαρά να πει όχι στο Μνημόνιο και τον απειλεί με... έκρηξη

Φωτογραφία για Η ΔΑΚΕ καλεί το Σαμαρά να πει όχι στο Μνημόνιο και τον απειλεί με... έκρηξηΕυθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, καλώντας την να σεβαστεί την ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού που είπε όχι στο Μνημόνιο και έδωσε εντολή για άμεση και όχι νωχελική επαναδιαπραγμάτευση.

Μια μέρα μετά την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας η ΔΑΚΕ ουσιαστικά συντάσσεται πλήρως με τις απόψεις του και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν ξεχάσει την κοινωνία και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις θα πρέπει να περιμένει κοινωνική έκρηξη.

Καλεί δε τους υπουργούς να σταματήσουν να παριστάνουν τους ινδιάνους και να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλουν τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στη λογική όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, έχει ως εξής:

Εάν η κυβέρνηση σταθεί απέναντι στην τρόικα με την ίδια αποφασιστικότητα που δείχνει για τις ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και δηλώσει ότι έχει ΜΠΕΙ ΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ, ότι θα αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός, οι Σ.Σ.Ε., οι εργασιακές σχέσεις που μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων κατ' εντολή των κουκουλοφόρων κατέστησαν ζούγκλα την αγορά εργασίας, έχοντας φθάσει στο 1,5 εκατ. ανέργους σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα, σε περισσότερους εργαζόμενους μερικής από πλήρους απασχόλησης κλπ., τότε θα πείσει ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο στην κοινωνία που εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζεται και χειμάζεται με τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται και θα πείσει ότι λειτουργεί με γνώμονα το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και όχι το ΚΑΛΟ ΚΟΙΝΟ!

Πιστεύουμε ότι η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μονομερώς προς όφελος των δανειστών! Προειδοποιούμε ότι εάν ξεχάσει την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κοινωνία όχι μόνο θα εξεγερθεί, αλλά θα εκραγεί! Σε αυτούς δε τους Υπουργούς που παριστάνουν τους ... ινδιάνους και θυσιάζουν στο βωμό της προσευχής ότι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ πιστεύοντας ότι έτσι θα ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΟΥΝ... το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Ρέσλερ που δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευτούν, τους καλούμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή !

Σε ότι αφορά τα περί ιδιωτικοποιήσεων, οφείλουν να μας γνωστοποιήσουν το κριτήριό τους, διότι δεν μπορεί να ΠΩΛΕΙΤΑΙ ο ΟΣΕ γιατί δήθεν παράγει... έλλειμμα, η ΔΕΗ για να γίνει ανταγωνιστική, η ΕΥΔΑΠ γιατί έχει ΚΕΡΔΗ και η Δημόσια περιουσία για να μην ... καταπατηθεί !

Αυτό δεν είναι κριτήριο και θυμίζει την πλανόδια λογική "ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ".

Ας αξιοποιήσουν λοιπόν προς όφελος της κοινωνίας το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης γρήγορα και όχι νωχελικά.

Άλλωστε ο λαός απέρριψε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, απέρριψε τις... τυφλές ιδιωτικοποιήσεις και ζήτησε ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

Ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες την προγραμματική συμφωνία και ας σταματήσουν κάποιοι να παραφράζουν την εντολή που πήραν από το λαό στις 17 Ιούνη Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ!

ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ!

Iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΑΚΕ καλεί το Σαμαρά να πει όχι στο Μνημόνιο και τον απειλεί με... έκρηξη"

Ε.Ε.: Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία

Φωτογραφία για Ε.Ε.: Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργίαΜέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια άνεργοι επιπλέον αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Χουάν Σομαβία, ο γενικός διευθυντής της ILO, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής. «Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όλες και εννοώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πληγούν, τόσο αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και αυτές που πηγαίνουν καλύτερα», δήλωσε παρουσιάζοντας τη μελέτη στους δημοσιογράφους.

«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επισημαίνεται στη μελέτη.

Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και μια ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετήσουμε γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».

Η ILO ζητάει «να φροντίσουμε ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως υποδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέροντάς τους βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Στη Σουηδία, 46% των νέων που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρουν χάρη σ' αυτή την εγγύηση.

«Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», υπογραμμίζεται στη μελέτη της ILO.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ε.Ε.: Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία"

Οδηγό για τις σχέσεις μας με την Εφορία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών...!!!

Φωτογραφία για Οδηγό για τις σχέσεις μας με την Εφορία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών...!!!Ερωτήσεις - απαντήσεις για θέματα που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη δυνατότητα ρύθμισής τους καθώς και τις περιπτώσεις που επιβάλλονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιλαμβάνονται σε οδηγό του Οικονομικών.

Στον ίδιο οδηγό παρέχονται επίσης διευκρινίσεις για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων και φόρου ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικά:

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

α) Διευκολύνσεις / ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μπορούν να υποβάλουν στη Δ.Ο.Υ. που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, αίτηση υπαγωγής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών. Η αίτηση βαρύνεται με παράβολο ανάλογο του ύψους της οφειλής.

Επίσης η καταβολή των βεβαιωμένων έως τις 30.9.2010 οφειλών μπορεί να ρυθμιστεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3888/2010 σε μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως και 50%. Από τις Δ.Ο.Υ. οι οφειλέτες μπορούν να ενημερώνονται και για τυχόν νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών πέραν των ανωτέρω.

β) Αποδεικτικό ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο. Ποιος το χορηγεί και ποια η διάρκεια ισχύος του. Πότε χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση και πότε βεβαίωση οφειλής.

Αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται, μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. και έχουν εξοφληθεί ή νόμιμα τακτοποιηθεί τυχόν οφειλές. Έχει τετράμηνη διάρκεια ισχύος, εάν δεν υπάρχουν οφειλές, και μηνιαία σε κάθε άλλη περίπτωση. Χορηγείται κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. από τον ενδιαφερόμενο είτε από πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν. Εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, χορηγείται και από τα Κ.Ε.Π. ή εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση που υφίστανται τακτοποιημένες οφειλές και ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου με τίμημα, αυτό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης, μέρους ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν δεν πληρούνται οι όροι έκδοσης του αποδεικτικού, αντί αυτού εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για το σύνολο των οφειλών.

γ) Αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.

δ) Αρση κατασχέσεων, εξάλειψη υποθηκών, μεταφορά αυτών σε άλλα ακίνητα.

Αιτήματα άρσης κατασχέσεων και εξάλειψης υποθηκών ή μεταφοράς αυτών σε άλλα ακίνητα του οφειλέτη ή τρίτου, εξετάζονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης στη Δ.Ο.Υ. της οφειλής.

Η αίτηση συνοδεύεται με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση στοιχεία, όπως πιστοποιητικά βαρών και μη διεκδίκησης των ακινήτων, εκθέσεις εκτίμησης της αξίας αυτών, τίτλους κτήσης των προσφερομένων προς δέσμευση ακινήτων, αντίγραφα μερίδας, βεβαίωση δασαρχείου, όταν πρόκειται για αγροτεμάχια , πρόταση του οφειλέτη, και ό,τι άλλο ζητηθεί.

ε) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιβάλλεται κατάσχεση επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των χιλίων (1000) € μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα που λαμβάνει ο οφειλέτης από ένα ή περισσότερους φορείς υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των χιλίων (1000) €, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό του να μην είναι κατώτερο των χιλίων (1000) €.

στ) Οι πτωχοί οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους ως εξής:

1) για πτωχευτικά χρέη, δηλαδή χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την κήρυξη πτώχευσης, μέσω της Επιτροπής του άρθρου 9 ν. 2386/1996, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, για οφειλές έως και 600.000 € ή μέσω Ν.Σ.Κ. για οφειλές άνω των 600.000 €,

2) Για όλα τα χρέη (πτωχευτικά και μεταπτωχευτικά), με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των άρθρων 13-21 ν. 2648/1998, όπως ισχύουν.

ζ) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως ίσχυαν πριν από το ν. 4013/2011, μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως εξής:

1) με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που ισχύουν για όλους τους οφειλέτες,

2) με συμμετοχή του Δημοσίου στη συμφωνία συνδιαλλαγής κατόπιν αίτησης του μεσολαβητή,

3) σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία συνδιαλλαγής με τρίτους πιστωτές και επικυρωθεί δικαστικά, μέσω της Επιτροπής του άρθρου 9 ν. 2386/1996, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62Α του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη.

η) Οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης κατά τα άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως ισχύουν μετά το ν. 4013/2011, μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως εξής :

1) με τη διαδικασία των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που ισχύουν για όλους τους οφειλέτες,

2) με συμμετοχή του Δημοσίου στη συμφωνία εξυγίανσης κατόπιν σχετικής αίτησης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ – ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Κάθε κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο κληρονόμος, ο δωρεοδόχος ή το τέκνο αντίστοιχα.

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τις κληρονομιές είναι η Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας του κληρονομουμένου και για τις δωρεές και γονικές παροχές του τόπου κατοικίας του δωρητή ή γονέα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται πριν τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αγορά γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων από αγρότες και άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης, χορηγείται απαλλαγή από το φόρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Για πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές καθώς και για οποιοδήποτε ερώτημα μπορείτε να απευθύνεστε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει χωρικά το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή σε εκείνη στην οποία υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ο αγοραστής, εφόσον είναι δυσχερής η μετάβασή του στη Δ.Ο.Υ. του ακινήτου.

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (Φ.Α.Π.)

Από το έτος 2010 επιβάλλεται φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.) δημιουργείται από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του φορολογουμένου. Ο προσδιορισμός του φόρου για το έτος 2010 γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1,0%, ενώ για το έτος 2011 και επόμενα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,2% μέχρι 1,0%.

Για τα έτη 2010, 2011 και 2012 φορολογητέα αξία περιουσίας μεγαλύτερη των 5.000.000,00€ φορολογείται με συντελεστή 2%.

Για το έτος 2010 αξία περιουσίας ανά ιδιοκτήτη μέχρι 400.000 € δεν φορολογείται, ενώ για το έτος 2011 και έπειτα δε φορολογείται αξία περιουσίας μέχρι 200.000 € ανά ιδιοκτήτη. Ποσό φόρου μέχρι είκοσι επτά ευρώ δεν καταβάλλεται.

Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των νομικών προσώπων επιβάλλεται φόρος με συντελεστές 1‰, 3‰ και 6‰ αναλόγως της κατηγορίας του νομικού προσώπου και της χρήσης του ακινήτου. Η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τα έτη 2010 έως 2012, φορολογείται με συντελεστή 0,33‰. Ο φόρος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από ένα (1) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με εξαίρεση τα γεωργικά, κτηνοτροφικά, ημιτελή κτίσματα και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πληροφορίες παρέχονται από τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Από το έτος 2010 τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα καταβάλλουν ετήσιο ειδικό φόρο 15% επί της αξίας αυτών, εφόσον δεν εμπίπτουν στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις. Πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές παρέχονται από τη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου...

communenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγό για τις σχέσεις μας με την Εφορία εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών...!!!"

Προκλητικό παραλήρημα του προέδρου των Σκοπίων

Φωτογραφία για Προκλητικό παραλήρημα του προέδρου των ΣκοπίωνΗ Ελλάδα εμποδίζει τη λύση για το όνομα, λέει ο Ιβάνοφ που συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος των Σκοπίων, σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, λέγοντας πως η "Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ειλικρινή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να είναι η λύση εφικτή" και ευχαριστώντας την Αυστρία και τη Σλοβακία για την υποστήριξή τους στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας του.

Η ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, σε συνάρτηση με την εκκρεμότητα της ονομασίας, αποτέλεσε άλλωστε το κύριο θέμα της συνάντησης του Γκιόργκι Ιβάνοφ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπιντελέγκερ και της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, οι οποίοι πραγματοποιούν από κοινού επίσκεψη στα Σκόπια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από την προεδρεία των Σκοπίων, ο κ. Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Αυστρία και τη Σλοβακία και τόνισε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ εκτιμούν ιδιαίτερα τη θέση αρχών των δύο αυτών χωρών, "ότι τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ".

Ο κ.Ιβάνοφ, κατά τη συνάντηση, σημείωσε ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι απαραίτητη για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες -μέλη της ΕΕ "να ζητήσουν από την Ελλάδα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και την Ενδιάμεση Συμφωνία και να εγκαταλείψει την πρακτική των παρεμποδίσεων".

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, το συντομότερο δυνατόν, στο ζήτημα της ονομασίας.

"Η λύση είναι εφικτή, αλλά για κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να επιδείξει ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητικότητα και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με τις διατάξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, χωρίς να επιβάλει συνεχώς όρους που δεν αποτελούν μέρος του πλαισίου των διαπραγματεύσεων, για τους οποίους δεν έχουμε καμία διάθεση να συζητήσουμε» συμπλήρωσε ο κ.Ιβάνοφ.

Newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικό παραλήρημα του προέδρου των Σκοπίων"

Δεν θα μειωθεί ξανά ο κατώτατος μισθός

Φωτογραφία για Δεν θα μειωθεί ξανά ο κατώτατος μισθόςΔέσμευση από τον υπουργός Εργασίας Τη δέσμευση τους ότι δεν θα μειωθεί εκ νέου ο κατώτατος μισθός, μετέφεραν στη ΓΣΕΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Είναι πεποίθησή μας ότι στην αγορά εργασίας, με τις ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί, έχει διαταραχθεί η αναγκαία ισορροπία. Για αυτό, σήμερα απαιτούνται νέες Κοινωνικές Συμφωνίες που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και τη λειτουργικότητα της Αγοράς Εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασία και πρόσθεσε: «Η δέσμευσή μας ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ισχύει στο ακέραιο.

Από την άλλη, μια σειρά από εργασιακά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, θα τεθούν σε χρόνο και με τρόπο που θα ορίσει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν θα μειωθεί ξανά ο κατώτατος μισθός"

«Καμπάνες» για τα πλαστά πιστοποιητικά σε αλλοδαπούς στην Κρήτη

Σε 220 μήνες φυλάκισης καταδίκασε το Δικαστήριο συνταξιούχο δημοτική υπάλληλο και σε 200 μήνες ιδιοκτήτη γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών.

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε συνταξιούχο υπάλληλο του πρώην Δήμου Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης για υπόθεση που αφορούσε αιτήσεις διαμονής αλλοδαπών.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε και ιδιοκτήτης γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στην πρώτη πράξη.

Η πρώην υπάλληλος καταδικάστηκε από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για 11 περιπτώσεις αλλοδαπών σε 20 μήνες φυλάκιση κατά περίπτωση, συνολικά δηλαδή σε 220 μήνες, με αναστολή, ενώ ο ιδιοκτήτης του γραφείου για 10 περιπτώσεις, συνολικά σε 200 μήνες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπάλληλος, που ήταν υπεύθυνη στο Δήμο για την παραλαβή αιτήσεων αλλοδαπών προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα, βεβαίωνε ψευδώς ότι οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί είχαν καταθέσει τόσο τις σχετικές αιτήσεις όσο και τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τους ίδιους και της οικογένειες τους.

Μάλιστα, οι αριθμοί πρωτοκόλλου που αναφέρονταν στις βεβαιώσεις ήταν πραγματικοί, αλλά αντιστοιχούσαν σε αιτήσεις αγροτών της περιοχής.

Ο ιδιοκτήτης του γραφείου κατηγορούνταν ότι «με συνεχείς παραινέσεις, πειθώ, προτροπές και φορτικότητα έπεισε την υπάλληλο να προχωρήσεις στις πράξεις αυτές».

Σημειώνεται ότι με τον τρόπο αυτό οι αλλοδαποί είχαν παράνομα την δυνατότητα να διαμένουν στη χώρα μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Για την ίδια υπόθεση ήταν κατηγορούμενος και ο συνιδιοκτήτης του γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών, ο οποίος όμως αθωώθηκε από το Δικαστήριο, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε ανάμιξη.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνες» για τα πλαστά πιστοποιητικά σε αλλοδαπούς στην Κρήτη"

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»

Φωτογραφία για «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο έλαβε, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσικρικάς, μετά τη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση συγχωνεύσεων ή καταργήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες.

Ο κ. Τσικρικάς έθεσε, επίσης, τα οικονομικά ζητήματα του κλάδου, καθώς οι μισθολογικές περικοπές υπερβαίνουν το 50%. Ο κ. Μανιτάκης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και το λειτούργημα του υπαλλήλου» και ότι «δεν μπορείς να προχωρήσεις σε διοικητική μεταρρύθμιση, με δημοσίους υπαλλήλους, πένητες».

Τέλος ο κ. Τσικρικάς υπογράμμισε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη στην αξιολόγηση. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση. Είμαστε αντίθετοι σε αξιολόγηση με τιμωρητικό χαρακτήρα» είπε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»"

Τα κράτη να δανείζονται από τους πλούσιους

Αναγκαστικό δάνειο των εύπορων πολιτών στα κράτη προς επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προτείνει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW) σύμφωνα με δημοσίευμα του Handelsblatt Online.

Η συζήτηση για επιβολή ενός «φόρου πλουσίων» δεν είναι κάτι καινούριο και έχει διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, κυρίως από εκπροσώπους του αριστερού πολιτικού χώρου. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (DIW) έρχεται τώρα να προτείνει μία άλλη εκδοχή. Η νέα μελέτη προτείνει είτε να καταβάλουν οι εύποροι πολίτες μία εφάπαξ εισφορά στο κράτος, η οποία θα τους επιστραφεί σταδιακά σε δόσεις, είτε να συνδυαστεί το παραπάνω με την αγορά «ενός αναγκαστικού ομολόγου». Το κράτος θα επιστρέψει το ποσό στους εύπορες πιστωτές όταν βελτιωθεί και πάλι η δημοσιονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, προτείνουν οι ειδικοί του DIW.


Χρήσιμο και για την Ελλάδα ένα παρόμοιο μέτρο;
Φτάνουν, μάλιστα, στο πόρισμα ότι αν επιβαλλόταν εισφορά στις ιδιωτικές περιουσίες από 250.000 ευρώ κι άνω (500.000 ευρώ για ζευγάρια) θα προέκυπτε μία βάση υπολογισμού που αντιστοιχεί στο 92% του γερμανικού ΑΕΠ.
«Μία αναγκαστική πίστωση ή μία εισφορά ύψους, για παράδειγμα, 10% της παραπάνω βάσης υπολογισμού θα μπορούσε να αποφέρει το 9% του (γερμανικού) ΑΕΠ- περίπου 230 δις. ευρώ» εκτιμά η έρευνα.

Το γερμανικό χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 80% του ΑΕΠ. Με την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου υπολογίζεται ότι θα περιοριζόταν αισθητά, προσεγγίζοντας το όριο του 60% που ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τα επιτρεπόμενα όρια κρατικού χρέους. Σύμφωνα με την πρόταση των Γερμανών οικονομολόγων, ένα τέτοιο μέτρο θα αφορούσε το 8% των πλουσιότερων ενηλίκων. Σε περίπτωση επιβολής του, στον υπολογισμό της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών θα συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις καταθέσεις, τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις τους.

Παρεμφερείς προτάσεις είχαν γίνει πέρυσι στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ από τους ίδιους τους πλουσίους, οι οποίοι έδειξαν προθυμία να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη. Η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Zeit είχε ζητήσει στο παρελθόν την άποψη 100 εύπορων πολιτών σχετικά με το ζήτημα. Οι περισσότεροι ωστόσο είχαν αρνηθεί να τοποθετηθούν.

Χρήσιμο μέτρο και για την Ελλάδα

Οι ειδικοί του DIW είναι πεπεισμένοι ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια και σε χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία. Όπως δήλωσε στο Handelsblatt Online ο επικεφαλής της μελέτης Στέφαν Μπαχ, «ακριβώς εκεί (στις χώρες της κρίσης) θα ήταν σκόπιμα τέτοιου είδους εργαλεία, ώστε να συμπεριληφθούν τα διαθέσιμα και εν μέρει υπερσυσσωρευμένα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία στην αναχρηματοδότηση των κρατών».

Λαμβάνοντας υπόψη όμως, συμπλήρωσε ο κ. Μπαχ, τους παράγοντες της αναπτυξιακής εξέλιξης και της πολιτικής αποδοχής, τέτοιες ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν «μόνο μακροπρόθεσμα και βαθμιαία». Ωστόσο, εκτιμά, θα αποτελούσαν μήνυμα προς τους πιστωτές, όπως η Γερμανία, ότι «καταβάλλονται επίπονες προσπάθειες» οικονομικής εξυγίανσης.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε ώθηση και στο μεταρρυθμιστικό πλάνο των κυβερνήσεων. Θα διευκολυνόταν «η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική πολιτική και στις περικοπές των δαπανών, οι οποίες πλήττουν κατά κανόνα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού και προκαλούν κοινωνικές εντάσεις».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα κράτη να δανείζονται από τους πλούσιους"

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις Κοινωνικού Τουρισμού 2012-2013...

Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, ενεργοποιήθηκε το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους».
Το Πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 81.200 άτομα, περιλαμβάνει τα υποπρογράμματα "Εξαήμερων Διακοπών" (5 διανυκτερεύσεις ) με διάρκεια από τον Αύγουστο 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013 και "Τρίτης Ηλικίας" με διάρκεια ...
από την 1η Οκτωβρίου 2012 ως τις 31 Μαΐου 2013. Στο "Πρόγραμμα Εξαήμερων Διακοπών" μπορούν να συμμετέχουν με εισοδηματικά κριτήρια υπάλληλοι και συνταξιούχοι με τα προστατευόμενα μέλη τους που δεν ήταν δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Oργανισμού Eργατικής Eστίας ή του Oργανισμού Aγροτικής Eστίας. Επίσης άτομα με αναπηρία 67 τοις εκατό και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, πολύτεκνοι κ.α.

1.ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω
κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση
ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής
Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας.:

- Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

- Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του
Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ
της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων
της.

- Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους
επαγγελματίες ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ κλπ).

- Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους
επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες (πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α., ΤΣΜΕΔΕ,
κλπ) με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής
απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω
ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από
το ΙΚΑ.

-Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως
31/12/2005

- Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν
επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι
ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.

- Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να
συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

-ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67 τοις εκατό και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος,
εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης
παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους
μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε
ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για
όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού
από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής
Εστίας.

Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε
γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα
άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματός μας, τότε
δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η
αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που
πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 6).

Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη
προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το
φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού
τα άτομα με αναπηρία 67 τοις εκατό και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη
δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα
με αναπηρία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην
οικογένεια με αναπηρία 67 τοις εκατό και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για
τον καθένα από τους δικαιούχους.

Τα ανήλικα άτομα με αναπηρία 67τοις εκατό και άνω δικαιούνται δελτίου για τους
εαυτούς τους και για το γονέα ο οποίος ασκεί την επιμέλεια, με την
προϋπόθεση ότι ο γονέας ανήκει σε μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων
της παραγράφου Ι.Α. της παρούσης. Και σ αυτή την περίπτωση το
δικαίωμα για τη χορήγηση δελτίου εφαρμόζεται ανεξαρτήτως
εισοδήματος, κάθε χρόνο σε ένα από τα υποπρογράμματα του
Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» .

-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι που ανήκουν σε
μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται δελτίου για
τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως
εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του
Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

2.ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Oι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2012-2013, είναι οι εξής:

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων
δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο
εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την
παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα
αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα :

- Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα : 18.000,00 ευρώ.

- Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα : 31.000,00 ευρώ.

- Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα : 40.000,00 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 ευρώ

Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται
αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι
δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.

Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των
επιχειρήσεων.

Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν
προστατευόμενα μέλη.

Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι
διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν
συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται
αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή
διατροφής.

Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι
δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη.

Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα
ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος της
Εργατικής ή Αγροτικής εστίας ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο
μέλος του κύριου δικαιούχου. Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι
μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες.

Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω
ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την
οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα
τέκνα.

Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18
ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να
σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2012
συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.

Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι εξής:

- Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του
Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.).

- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων
διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ.
κατά το διάστημα 14-07-2011 έως 31-05-2012, ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα
Γ Ηλικίας του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους. δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους
για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.

dou
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιούχοι και προϋποθέσεις Κοινωνικού Τουρισμού 2012-2013..."

Από τον επόμενο χρόνο οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, δήλωσε ο Γ.Μαυραγάνης

Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα αναμένεται να υλοποιηθούν από 1/1/13, ενώ η αύξηση του αφορολόγητου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την τρόικα, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης. Ανακοίνωσε ότι αρχίζει άμεσα η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ με το χαράτσι για τα ακίνητα και η πληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Επίσης, τόνισε ότι από τον τρόπο που θα γίνει η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα προκύψει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης συμπαρασύροντας ανάλογα και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς επίσης ότι θα υπάρξει πάγωμα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αρχίζει άμεσα η αποστολή των λογαριασμών με το χαράτσι για τα ακίνητα, ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός του Αυγούστου. Το χαράτσι θα πληρωθεί σε 5 δόσεις, έως τις αρχές του 2013. Υπό εξέταση παραμένει εάν το τέλος ακινήτων θα παραμείνει ενσωματωμένο στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή αν θα εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό.

Αναφορικά με την φορολογία εισοδήματος, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αποπληρωμής του φόρου σε περισσότερες των τριών δόσεις, για όσους είναι εμπρόθεσμοι στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης 16 Ιουλίου.

Όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το φορολογικό σύστημα κλίμακες, αφορολόγητο, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ΚΒΣ και την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου, ο κ. Μαυραγάνης είπε πως θα υλοποιηθούν από 1/1/13.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της αύξησης του αφορολόγητου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα.

Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τροποποίηση του μέτρου των αποδείξεων, καθώς δεν είναι -όπως είπε- ο προσφορότερος μέσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ της εστίασης, ο Γ.Μαυραγάνης επισήμανε ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα και για το λόγο αυτό εξετάζονται σενάρια για μείωσή του, κάτι που επίσης θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος αύξησής τους, καθώς έχουν πλέον εναρμονιστεί με τις εμπορικές αξίες. Σημείωσε, πάντως, ότι το σύστημα αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί και σε περιοχές που έως σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Ο Γ.Μαυραγάνης δήλωσε, ακόμη, ότι από τον τρόπο με τον οποίο θα εξομειωθεί ο φόρος για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, θα προκύψει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης συμπαρασύροντας ανάλογα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα για το θέμα της αυξημένης από το φθινόπωρο τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι εξετάζεται ο τρόπος επιδότησης των νοικοκυριών σε περιοχές με καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει λογιστικά τρικ.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τον επόμενο χρόνο οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, δήλωσε ο Γ.Μαυραγάνης"

Κλείνουν η Καρδιολογική Κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων στο νοσοκομείο Πύργου

« Καταρρέει το σύστημα Υγείας στον Νομό. Κινδυνεύει η ζωή των ασθενών» λέει ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου

Χωρίς Καρδιολογική Κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων από σήμερα Τετάρτη το νοσοκομείο Πύργου. Αιτία είναι η

έλλειψη γιατρών και κονδυλίων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Πύργου, Δημήτρης Κιντής, τόνισε πως έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που καθιστά το νοσοκομείο επικίνδυνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα εμφραγμάτων είναι μόνο η αρχή, αφού λόγω των ελλείψεων, θα ακολουθήσουν και άλλες κλινικές και τμήματα.


Ο κ. Κιντής μίλησε για γενική αδιαφορία από την Πολιτεία και τους υπόλοιπους φορείς.

Είπε μάλιστα πως οι γιατροί δεν προτίθενται να κάνουν απλήρωτες εφημερίες, αφού δεν έχουν πληρωθεί από τον Φεβρουάριο.

Μετέφερε, τέλος, την πρόταση των γιατρών, η οποία είναι η λειτουργία στον Νομό ενός Εφημεριακού Κέντρου, όπου θα εφημερεύουν καθημερινά όλες οι ειδικότητες.

iliapress.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν η Καρδιολογική Κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων στο νοσοκομείο Πύργου"

Ζουράφα: Το απόλυτο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης! Είχαμε προβλέψει την πτώση του φάρου από το 2003

Φωτογραφία για Ζουράφα: Το απόλυτο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης! Είχαμε προβλέψει την πτώση του φάρου από το 2003Ο πόλεμος δημοσιευμάτων για την τύχη του φάρου της Ζουράφας μας οδήγησε να ερευνήσουμε το θέμα και αποκαλύπτουμε σήμερα τι πραγματικά συμβαίνει! Διαβάστε και την εκρηκτική αποκάλυψή μας της 5ης Μαίου 2003 η οποία δημιούργησε σάλο στην Κομισιόν!

Ηταν 5 Μαίου του έτους 2003, όταν δημοσιεύαμε το τέταρτο μέρος της έρευνάς μας για τα πετρέλαια στο αιγαίο. Αυτή τη φορά, ο λόγος για ένα μικρό νησάκι, στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Την Ζουράφα, ή Λάδόξερα ή Ζγόραφα!

Την τεράστια σημασία της ύπαρξης του νησιού αυτού, που παλιότερα αποτελούσε μια πλειάδα νησιών που τα καταβρόχθισε η αέναη δράση της φύσης, έγινε αντιληπτή αμέσως από τους αναγνώστες μας ενώ ο κίνδυνος εξαφάνισης της τελευταίας νησίδας ήταν ορατός με το τραγικό αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα και η Ε.Ε. την κυριαρχία σε μια τεράστια περιοχή στα ανατολικά σύνορά μας!

Φέραμε στο φως της δημοσιότητας πραγματείες και κείμενα λογίων από το 1898 που κάνουν λόγο για την ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή, αλλά και για έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο, που ουδείς γνωρίζει τι απέγινε!

Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένα απίστευτο παιχνίδι παραπληροφόρησης σχετικά με το αν έπεσε ή δεν έπεσε η φάρος που υπάρχει πάνω στη νησίδα! Ενας φάρος, που δηλώνει διεθνώς , ιδιοκτησία της περιοχής! Και μάλιστα σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο θαλασσών, ο φάρος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για πάρα πολλά ζητήματα!

Ο φάρος της Ζουράφας λοιπόν πράγματι έπεσε! Επεσε στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2012!

Το γεγονός αυτό το είχαμε προβλέψει όπως θα δείτε στην αποκάλυψη που έκαναν κατ αποκλειστικότητα οι AegeanTimes.gr στις 5.5.2003, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα σε πέντε δέκα χρόνια ο φάρος θα πέσει από τη νησίδα! Τελικά έπεσε στα 9 χρόνια από τη μέρα που το γράψαμε!

Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι έπεσε και δεν έκαναν τον κόπο να πάρουν καν ένα τηλέφωνο στις αρμόδιες υπηρεσίες!

Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλα Λιμεναρχεία της περιοχής, δεν γνώριζαν για την τύχη του φάρου της Ζουράφας. Μια περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία με τον όρο «γκρίζες ζώνες»! Όμως, το καθ ύλην αρμόδιο Λιμεναρχείο Σαμοθράκης, γνώριζε και παραγνώριζε!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με ανώτερο στέλεχος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης, μας επιβεβαίωσε ότι ο φάρος έπεσε στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όταν στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως έως και 11 μποφόρ!

Όταν έγινε αντιληπτό από τους αλιείς της περιοχής, αμέσως, ένα πλωτό του Λιμενικού έσπευσε για αναγνώριση και ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες!

Με εντολή μάλιστα του ελληνικού γραφείου επιχειρήσεων Φάρων, μέσα σε μια εβδομάδα, τοποθετήθηκε εκεί ένας ειδικός φανός («σπίθα» τον αποκαλούν οι ναυτικοί) για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ο οποίος υπάρχει ως και σήμερα!

Στις επίμονες ερωτήσεις μας προς το Λιμενικό Σαμοθράκης, μας τόνισαν με βεβαιότητα ότι η «σπίθα» επιθεωρήθηκε επίσημα για τελευταία φορά την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012!

Αρα, ας προσέξουν ορισμένοι που γράφουν ότι ο φάρος ΔΕΝ έπεσε ποτέ, διότι διαπράττουν λάθος και μάλιστα τεράστιο!

Αμέσως μετά την πτώση του, έσπευσε στην περιοχή ο Αρχηγός ΓΕΝ στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στους Τούρκους, για το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της περιοχής! Γεγονός για το οποίο είναι άξιος συγχαρητηρίων!

Αντιλαμβάνομαι ότι οι διπλές εκλογές έβαλαν το θέμα σε δεύτερη μοίρα! Παρά του γεγονότος ότι υπάρχει ήδη σαφέστατη εντολή για κατασκευή ενός νέου φάρου, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει καν! Πρέπει άμεσα η πολιτική ηγεσία της νέας Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην κατασκευή του φάρου, που έχει ήδη αργήσει!

Προεκλογικά η ΝΔ στήριξε πολλά στην ΑΟΖ και η ύπαρξη του εν λόγω φάρου, ενισχύει την πολιτική αυτή στην περιοχή! Αλλιώς, ότι έλεγε προεκλογικά η ΝΔ ήταν απλά «παχιά λόγια» ενώ στελέχη της που στήριξαν την εκλογή τους πάνω στο ζήτημα της ΑΟΖ, όπως ο κ.Κικίλιας , πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο λόγια αλλά προχωρούν σε έργα!!!

Οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς να μην τοποθετηθεί ποτέ ξανά φάρος και με την διάβρωση του εδάφους να εξαφανιστεί και η τελευταία νησίδα της περιοχής!

Υπάρχουν λοιπόν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που αναφέρουν, ότι πριν την μεγάλη θαλασσοταραχή του Φεβρουαρίου, στην περιοχή έπλεε με περίεργη ρότα, ένα υποβρύχιο που σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν ήταν Ελληνικό! Η Θαλασσοταραχή λοιπόν ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους Τούρκους να ρίξουν τον ήδη ταλαιπωρημένο φάρο και να κρύψουν την ενέργειά τους πίσω από τη μανία της φύσης!

Αλλά αυτό σήμερα είναι δευτερεύουσας σημασίας, μιας και αυτό που προέχει, είναι η κατασκευή μιας στέρεης βάσης από μπετόν στην οποία θα τοποθετηθεί ένας νέος φάρος !

Κι αν ορισμένοι φοβούνται, τότε καλά θα κάνουν να πάνε σπίτια τους, γιατί , δεν τους έβαλε στις καρέκλες αυτές, κανείς με το ζόρι!

Το 2003, το δημοσίευμά μας για την Ζουράφα και οι αποκαλύψεις που κάναμε τότε, είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον του πατριώτη ευρωβουλευτή της ΝΔ, κυρίου Ιωάννη Μαρίνου (γνωστό από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο) ο οποίος πήρε το δημοσίευμά μας, και με βάση αυτό τεκμηρίωσε την ερώτησή του προς το Ευροκοινοβούλιο! Μια ερώτηση που απασχόλησε ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν! Με ευρωβουλευτή της ΝΔ λοιπόν τότε , όλη η Ευρώπη έμαθε για το ύπουλο παιχνίδι της Τουρκίας στην περιοχή και μάλιστα αντέδρασε πολύ δυναμικά!

Γεγονός είναι ότι η τότε Κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Γ.Παπανδρέου, όχι απλά δεν έκανε το παραμικρό, αλλά έφτασε σε σημείο να αποσύρει από την Αλεξανδρούπολη το μεγάλο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού για να … μην εκνευρίζει τους Τούρκους!

Σήμερα που η ΝΔ κυβερνά με κεντρικό της προεκλογικό άξονα την ΑΟΖ μάλιστα, πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να στήσει έναν φάρο στην περιοχή;;;

Διαβάστε λοιπόν την εκρηκτική αποκάλυψη του 2003, όπως την ανασύραμε από το ιστορικό αρχείο των AegeanTimes, με την παράκληση να διαβάσετε προσεκτικά κάθε μια γραμμή!

—–

ΕΡΕΥΝΑ: “Ζγόραφα” – Εξαφανίζεται το ανατολικότερο σύνορο του Β.Α. Αιγαίου και της Ευρωπαικής Ενωσης – Η συνέχεια της Ερευνας για τα πετρέλαια στο Αιγαίο

[Δημοσιεύτηκε στις 5/5/2003 - ] [Συντάκτης:Γιώργος Γ. Αδαλής]

Πόσα υπομνήματα χρειάζεται να κάνουν οι αλιείς της Θράκης για προστασία από την Τουρκική Ακτοφυλακή; «Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοις ομμάσι να ιδώ την επί της θαλλάσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σώματι του υφάλου τούτου πέτρου.».

Το Ανατολικότερο σύνορο στο Βόρειο Αιγαίο. Η απόλυτη οριοθέτηση της Ελληνικής επικράτειας και της Ευρωπαικής Ενωσης. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε την νήσο Ζουράφα ή πιο γνωστή ως Λαδόξερα. Η Ζουράφα (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 40ο 28` 23“ και ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25ο 50` 18“) είναι το Βορειανατολικότερο νησάκι των Θρακικών Σποράδων.Υπάγεται διοικητικά στον Νομό Εβρου, έχει μήκος ακτών μόλις 465 μέτρα και καταλαμβάνει επιφάνεια 9 στρεμμάτων σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς της είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα. (θα διαπιστώσετε το γιατί).

Η νησίδα, είναι χαμηλής επιφάνειας και για αυτό εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως με δυσμενείς συνθήκες ορατότητας για όσους πλέουν ανατολικώς της Σαμοθράκης, από το Βορειοανατολικό άκρο της οποίας (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) απέχει 6 ν.μ. περίπου.

Οπως αναφέρουν διάφορα συγγράμματα, “επ` αυτής λειτουργεί φανός μεμονωμένου κινδύνου με αναλάμπον λευκό φως. Η μεταλλική πυραμίς του φανού είναι χρωματισμένη μαύρη με ερυθρή λωρίδα”.

Χάρη στην κυριαρχία που έχουμε βάση διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχία της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου , προς τα Ανατολικά. Ειδικά σε αυτό το νησάκι, τα νερά είναι πολύ ρηχά, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από αυτό, επεκτείνοντας κατά πολύ την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος. Στο στενό μεταξύ της Ζουράφας και της Άκρας Γκρέμια της Ανατολικής Θράκης, (σήμερα Boztepe Burnu, της Τουρκίας) έχει εύρος 14 ναυτικών μιλίων περίπου . Στο παρελθόν αρκετά πλοία , προσπαθώντας να αποφύγουν την προσέγγιση προς την Ζουράφα είχαν προσαράξει στα βραχώδη νησαία εδάφη που περιβάλουν την άκρα Γκρέμια . Πόσοι Έλληνες γνωρίζουν την ύπαρξη της Ζουράφας, που κείται Ανατολικά της Σαμοθράκης , Βόρεια της Ίμβρου και Νότια της Αλεξανδρουπόλεως και την οποία περιφρονητικώς παραλείπουν οι περισσότεροι από τους κυκλοφορούντες για το ευρύ κοινό (σχολικοί ,τουριστικοί κ.ά.) χάρτες μας , μολονότι σηματοδοτεί τα όρια της Ελληνικής και Ευρωπαικής Επικράτειας.

Δικαίως λοιπόν ίσως αναρωτηθήκατε αγαπητοί μου αναγνώστες, ποιος ο λόγος που ασχολούμαστε με την Ζουράφα, ή «Λαδόξερα» και γενικά τα Ζγόραφα, όπως ονομαζόταν παλιά ένα σύμπλεγμα νησιών που σήμερα έχει καταποντιστεί. Ξέρετε, η ευαισθησία μας στην ξεχασμένη Ελλάδα, την «Κορωνίδα της πολιτικής» του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, την «Αλλη Ελλάδα» του Α. Παπανδρέου, μας οδηγεί κάθε φορά σε μια και μόνο σκέψη. Γιατί τα παιδιά μας και τα παιδιά των Ευρωπαίων δεν μαθαίνουν στο Δημοτικό ότι το ανατολικότερο θαλάσσιο άκρο της Ευρωπαικής Ενωσης λέγεται Ζγόραφα; Γιατί, αντίθετα με τα «διάσημα» δυτικά μας σύνορα (Πορτογαλία , Κανάρια κτλ) τα Ανατολικά σύνορα είναι «ατάκτως ερριμένα» στο χρονοντούλαπο της λήθης και της μιζέριας;;; Κάποιες τέτοιες σκέψεις μας οδήγησαν ίσως, στις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν στον Ελληνικό Τύπο, και μεταφράστηκαν ακόμη και στην Κινεζική γλώσσα από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως η έρευνα για τα κοιτάσματα του Πετρελαίου στο Αιγαίο.

Πετρέλαιο είπα;;; Για να δούμε!!!

Πριν δύο χρόνια είχαμε ξεκινήσει την σχετική μας έρευνα που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από Ελληνικά και … ξένα Υπουργεία. Και ενώ μέχρι τότε στο Αιγαίο δεν υπήρχε πετρέλαιο(!), οι Aegean Times απέδειξαν ότι υπάρχει και παραυπάρχει. Ζγόραφα λοπόν! Τζουράφα και Ακρας Γκέμια!. Μια περιοχή που αν πιστέψουμε μεγαλοπαράγοντες διαφόρων υπουργείων υπάρχει μόνο για να … ξεκουράζονται οι γλάροι ! Σίγουρα όμως μόνο τα «πετεινά» του ουρανού γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Αλήθεια, άξιζε τον κόπο να ασχοληθούν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι – συνεργάτες των Aegean Times για ένα θέμα που απ ότι φαίνεται μόνο τους «Ελληνικούς γλάρους» έχει απασχολήσει τα τελευταία 102 χρόνια; Και γιατί λέμε τα τελευταία 102 χρόνια;

Με την Ζουράφα ασχολήθηκε διεξοδικώς σε περισπούδαστο άρθρο του στη “Θρακική Επετηρίδα” ο διακεκριμένος λόγιος της Σαμοθράκης Νικόλαος Φαρδύς ο οποίος γεννήθηκε το 1853 και απεβίωσε το 1901. Ο Φαρδύς είχε δημοσιεύσει το 1897 μια μελέτη με τίτλο (“Τα Ζγοράφα ως κέντρο των σεισμών της Σαμοθράκης και λείψανο τεσσάρων νήσων του Θρακικού Πελάγους προ αμνημονεύτων χρόνων καποντισθεισών”)

Διαβάστε λοιπόν τι γράφει ο λόγιος για τα νησάκια αυτά:

«Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων , που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου».

Ο ίδιος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι : “για πρώτη φορά διαπίστωσε προσωπικώς την ύπαρξη εκεί πετρελαίου το 1874 , του οποίου η πηγή ευρίσκετο επί της Ζουράφας. Επιπλέον σημειώνει ότι η Ζουράφα ήταν ονομαστή για την ποσότητα και την ποιότητα των σπόγγων της καθώς και ότι στην περιοχή της υπήρχαν πολλά ίχνη κτηρίων των οποίων διακρίνονται οι θύρες , τα παράθυρα οι κίονες , τα κιονόκρανα κ.λ.π..

Είναι λοιπόν προφανές, ότι από την πραγματεία του λόγιου Νικολάου Φαρδύ, αποδεικνύεται ότι οι ψαράδες είχαν κάθε λόγο να την ονομάσουν «Λαδόξερα», – με το όνομα αυτό είναι γνωστή σήμερα- αφού το πετρέλαιο που αναβλύζει μέχρι τις μέρες μας δημιουργεί μια ελαιώδη ουσία στην επιφάνειά της.

Συνδυάστε το λοιπόν φίλοι μου με την προηγούμενη αποκάλυψη των Aegean Times (άρθρο της12/2/2002) για τον περίφημο «Μπάμπουρα» της Θάσου και θα διαπιστώσετε την σημασία του Θρακικού Πελάγους στην … τουρκική Εξωτερική πολιτική. Το πόσο πολύ επιθυμούν οι Τούρκοι την συνεκμετάλευση της τεράστιας Υφαλοκριπίδας που οριοθετείται από τα ρηχά νερά της «Λαδόξερας», μπορεί κανείς να την διακρίνει μέχρι και τις μέρες μας.

Που θα την διακρίνουμε ;;;;

Ρωτήστε λοιπόν και εσείς τους ψαράδες από τον Εβρο, τι τραβάνε από τις Τουρκικές Ακταιωρούς, όταν βγαίνουν για ψάρεμα στην … πλούσια Λαδόξερα! Ρωτήστε τον πρόεδρο των Αλιέων Εβρου κ . Κολοσέντα, πόσα υπομνήματα έχει κάνει προς το υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας για να αποστείλει πολεμικό πλοίο στην Περιοχή. Ρωτήστε τους αλιείς της περιοχής αν μπορούν να ψαρεύουν άφοβα εντός των έξι μιλίων της Λαδόξερας! Κατόπιν, ψάξτε στην βίβλο του πρώην αρχηγού του Τουρκικού Στρατού, Ναυάρχου Κιβρίκογλου, να βρείτε την σημασία της νήσου Ζουράφα (οι τούρκοι δεν έχουν βρει ακόμη τουρκική ονομασία) και κατόπιν ρωτήστε έναν οποιονδήποτε Ελληνα Σεισμολόγο: Εχει πετρέλαιο η περιοχή του Θρακικού Πελάγους εκτός από αυτό που βρέθηκε στον Πρίνο;

Ο Σεισμολόγος θα σας απαντήσει φαρδιά πλατιά ΟΧΙ. Γιατί πολύ απλά, όλες αυτές οι περιοχές έχουν μελετηθεί μόνο από τις επτά αδελφές του παγκόσμιου κονσόρτιουμ περτελαίου οι οποίες έχουν αποφανθεί, ότι σε σεισμογενείς περιοχές, του τόξου της Ανατολίας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

Τα τεράστιας σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ξεχαστεί στη λήθη των αιώνων. Η ελαιόδη ουσία συνεχίζει να αναβλίζει στην Λαδόξερα. Οι Τουρκική Ακτοφυλακή συνεχίζει να παρενοχλεί και να συλαμβάνει ελληνες ψαράδες. Τα τουρκικά μαχητικά πετούν ανενόχλητα πάνω από την περιοχή. Η Ελληνική Κανονιοφόρος συνεχίζει να παραμένει στον … ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Τα ελληνοτουρκικά πανηγύρια στο Αιγαίο δίνουν και παίρνουν. Οι πετρελαιάδες της ARAMCO και του Μπους, συνεχίζουν να … μελετούν επί 100 χρόνια την περιοχή. Οι δορυφόροι συνεχίζουν να εποπτεύουν τις κιλήδες πετρελαίου και να χαρτογραφούν τον Μπάμπουρα και τα Ζγόραφα.

Το μόνο παρήγορο είναι, ότι σε πείσμα των … «κακών» Aegean Times, που σκαλίζουν υποθέσεις σε βάθος ακόμη και … 102 ετών, οι γλάροι συνεχίζουν να κατοικούν στα παντελώς άσημα και ξεχασμένα από τους κοινούς θνητούς Ζγόραφα!!!

Και κάτι τελευταίο για την ιστορία:

Σε όσα αναφέρει o ιστορικός Σ.Ε. Λυκούδης για την διαβρωτική επεξεργασία της θάλασσας και η ταπεινότητα μας για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της Ζουράφας από την αέναη δράση των στοιχείων της φύσης , πρέπει να προστεθεί η παρατήρηση που έχει καταχωρηθεί στην παλαιότερη έκδοση του Πλοηγού του έτους 1955 , σύμφωνα με την οποία σε μικρές αποστάσεις από τη Ζουράφα υπάρχουν στα μεν Δυτικά της “Βράχος” μικρού υπέρ την επιφάνεια της θάλασσας ύψους , στα σε Νοτιοανατολικά της “Βράχος” περί την επιφάνεια της θάλασσας. Ήδη , μετά από 40 χρόνια , τα βραχώδη αυτά νησαία εδάφη έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί. Προφανώς περιέπεσαν στην κατηγορία του σκόπελοι ή και της υφάλου Απέμεινε η κάπως υψηλότερη Ζουράφα. Νησιοφύλακες και νησίαρχοι της μέχρι πότε; τα θαλασσοπούλια!!!

Ποιος ξέρει, ίσως στα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια, θα εξαλειφθεί και το εναπομείναν νησάκι, πηαίνοντας μερικά μίλα πίσω τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. Τότε, ίσως οι ψαράδες της Θράκης έχουν την τύχη να δουν την πολυπόθετη ελληνική Κανονιοφόρο του Π.Ν.

Ένα είναι όμως σίγουρο! Τα γλαροπούλια της «Λαδόξερας» δεν θα έχουν τόπο για ξεκούρασηΕιδικά για τους νέους αναγνώστες, μπορεί να διαβάσει κανείς τι δημοσιεύαμε στις 18 Φεβρουαρίου 2002 στο δεύτερο μέρος της έρευνάς μας για τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Αξίζει τον κόπο να ξαναθυμηθούμε τις δηλώσεις του τ. τπουργού της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Κουλουμπή :

O E. Κουλουμπής παραδέχεται την ύπαρξη πετρελαίων στο Αιγαίο:

Κατά την περίοδο αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στις υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο. Η πρώτη επίσημη παραδοχή Ελληνα Πολιτικού ότι στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο έγινε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου του 2000 από τον τ. υπουργό Ευάγγελο Κουλουμπή ο οποίος δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο γίνεται σαφέστατη αναφορά στα όσα αναφέραμε στο πρώτο μέρος της έρευνάς μας για την ύπαρξη πετρελαίων στο Αιγαίο.

Ο τ. υπουργός αναφέρει συγκεκριμένα: Εδώ και πολλά χρόνια Έλληνες και ξένοι επιστήμονες πίστευαν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στον Ελληνικό χώρο. Το μοναδικό όμως κοίτασμα που αξιοποιήθηκε μέχρι τώρα στην Ελλάδα είναι του Πρίνου στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου. Ήταν ένα κοίτασμα σημαντικό που έδινε 30.000 βαρέλια και κάλυπτε περίπου το 10% των αναγκών της χώρας (τώρα βρίσκεται στο τέλος του).

Στη χώρα μας έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες που κάλυψαν μεγάλα τμήματα του Ελληνικού χώρου. Κυρίως στο Ιόνιο και στο Αιγαίο.

Στο Ιόνιο, παρόλο που υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων (Παξοί, Ζάκυνθος) μετά από πολλές και δαπανηρές ερευνητικές εργασίες, τελικά βρέθηκε το 1983 στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκωλου ένα μικρό κοίτασμα με πολύ υψηλό όμως κόστος εξαγωγής (1000 βαρέλια την ημέρα με κόστος 40 δολάρια το βαρέλι).

Αντίθετα στο Αιγαίο μετά από έρευνες είμαστε πια σίγουροι ότι υπάρχει πετρέλαιο. Σε δύο περιοχές έχουμε βέβαιες ενδείξεις ότι υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα που μπορεί να καλύψουν ακόμη και μέχρι το σύνολο των αναγκών της χώρας.

Το κακό όμως είναι ότι και οι δύο αυτές περιοχές αμφισβητούνται από τους Τούρκους.

1. Περιοχή κοντά στη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. Από έρευνες που έγιναν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Μάλιστα οι έρευνες που έγιναν από τη Γαλλική εταιρεία Beicip για λογαριασμό της ΔΕΠ δείχνουν εκτός από αυτή την περιοχή ότι υπάρχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πετρελαϊκά περιοχές στο Νότιο Αιγαίο.

2. Περιοχή Μπάμπουρα ανατολικά της Θάσου. Είναι μια περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από τους Τούρκους (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των Ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν σ αυτήν τη περιοχή υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει το 40% περίπου των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια.

Για τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Μπάμπουρα απειλήθηκε ελληνοτουρκική σύρραξη. Στην πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη θέση Μπάμπουρα η Τουρκία έγινε απειλητική «υπενθυμίζοντας» τη «συμφωνία» της Βέρνης (1976 Καραμανλής – Ετσεβίτ) και αργότερα τη «συμφωνία» της Βουλιαγμένης (1988 Παπανδρέου – Oζάλ). Τις δύο αυτές «συμφωνίες» που αναφέρουν οι Τούρκοι, η Ελλάδα, από ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω, δεν δέχεται την ύπαρξή τους.

Πάντως ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μπροστά στα νέα δεδομένα των σχέσεων της Τουρκίας και με την Ελλάδα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προοπτικές που διανοίγονται, πιστεύω ότι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών έχει χρέος να βάλει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και συγκεκριμένα στα Μέτρα Oικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

—————-

ΠΗΓΕΣ:

—————-

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΔΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΓΟΡΑΦΑ

ΤΑ ΖΓΟΡΑΦΑ

ΩΣ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΠΡΟ ΑΜΝΗΜΟΝΕΥΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΕΣΙΣΑΙ

ΥΠΟ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Β. ΦΑΡΔΥ***

του Σαμοθράκος

Tα Ζγόραφα είναι τρικαρηνός ύφαλος πέτρα, εν νηνεμία μόνον, και μάλιστα όποτε συνέπεια βορειοανατολικού ανέμου αποσύρονται τα θαλάσσια ύδατα, ορατή της παραπλέουσι ταύτην, λίαν δ’ επικίνδυνος τοις ναυτιλλομένοις, κειμένη εν τω Θρακικώ πελάγει μεταξύ Θρακικής Χερσονήσου και Σαμοθράκης, εις εξ περίπου μιλίων απόστασιν από του Αγκίστρου, άκρας ονομαστής επί της βορειοανατολικής παραλίας της νήσου Σαμοθράκης. Η ύφαλος αυτή, εν καιρώ γαλήνης, διακρίνεται επίσης εκ τίνος υγράς ελαιώδους ουσίας, επιπλέουσης επί των περί αυτήν υδάτων της θαλάσσης και αποπνέουσης οξείαν και πνιγηράν τίνα οσμήν πετρελαίου. Κείται δε γεωγραφικώς επί του σημείου εκείνου, εν τω οποίω συναντώνται η 40° ,28΄ μοίρα του βορείου πλάτους μετά της 25° ,51΄ του μεσημβρινού, κατά τον Πινάκα ον εδημοσίευσεν ο κ. Α. Conze, εν τω Reise auf den Jnseln des Thrakischen Meeres. (Hannover, 1860)

Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοιςομμάσι να ιδώ την επί της θαλλάσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σώματι του υφάλου τούτου πέτρου.

Ότε δε τω 1877 εκτίζετο εισέτι η Εκκλησία της Σαμοθράκης, (Mittheilungen des K. Deutschen arch. Instituts, Athen 1893, Tομ. XVIII, σελ. 348, εν τη υποσημειώσει.) παρουσιάσθεις αυτοκλήτως, κατά μήνα Μάιον του αυτού έτους, τοις επιτροποίς της Εκκλησίας ο σπογγαλιεύς καπετάν-Νικόλαος εκ Σύμης, προέτεινεν αυτοίς, ίνα τω δώσωσιν εργατάς και πλοίον φορτηγόν, όπως εξαγάγη διά την Εκκλησίαν εκ του πυθμένος της υφάλου Ζγόραφατους μαρμάρινους κιόνας, οίτινες ευρίσκονται εκεί. Κεντήθεις δ’ εκ της προτάσεως ταύτης, εζήτησα λεπτομερέστερας πληροφορίας περί του πράγματος και έμαθον, ότι ο βράχος της υφάλου Ζγόραφα είναι μέγας και ονομαστός δια τε το ποσόν και το ποιόν των σπόγγων, οίτινες φύονται επ’ αυτού, ότι η επ’ αυτού σπογγαλιεία είναι λίαν επικίνδυνος δια την συχνήν φοίτησιν εκεί υπερμεγέθων και παντός είδους ιχθύων και, ότι επ’ αυτού ευρίσκονται πολλά ίχνη κτιρίων, εφ’ ων διακρίνονται αι θύραι, τα παράθυρα, κίονες, κιονόκρανα, μάρμαρα και εν γένει πολλά λείψανα, μαρτυρούντα την παλαί πότε κατοίκησιν του μέρους εκείνου. Ακριβώς δε, η τελευταία αυτή είδησις διήδειρεν εν εμοί τον πόθον της μελέτης του θέματος τούτου (Ετέρα μελέτη μου εξ ισού ενδιαφέρουσα την Θράκην και την Σαμοθράκην είναι “Τα επί της νοτίου Θρακικής παραλίας Σαμοθρηϊκία τείχεα”, αναγνωσθείσα εν τη τακτική συνεδρίασει του εν Κων/πόλει Ελλ. Φιλολογ. Συλλόγου τη 29 Απριλίου 1896 και δημοσιευθείσα εν τω “Έβρω” Ανδριανουπόλεως τη 12 Ιουν. 1896, Έτος Ε΄, αριθ. 66 και 67). Βεβαίως, η παρουσία τοιαύτης ύλης εν τω πυθμένι της θαλλάσης, συνεπάγεται το συμπέρασμα, ότι παλαί ποτέ το μέρος εκείνο έκειτο υπεράνω της επιφάνειας της θαλλάσης και ότι, συνέπεια γεωλογικών μεταβολών εξ ηφαιστειωδούς, ή, άλλης τίνος αιτίας, κατεποντίσθη. Τούτο δε βεβαίουσιν αποχρώντως τα τε διαφορά φυσικά φαινόμενα και αι μαρτυρίαι των αρχαίων συγγραφέων.

Η παρουσία πετρελαίου επί της υφάλου Ζγόραφα, τα θερμά μεταλλικά ύδατα των Θερμών επί της νήσου Σαμοθράκης(“Τα θερμά νερά της νήσου Σαμοθράκης” υπό Ν. Β. Φαρδυ, εν τω “Έβρω” Ανδριανουπόλεως, 3 Ιουλίου 1896. Έτος Ε΄, αριθ. 72) και ο ακατάπαυστος υποχθόνιος βρόμος μετά δονήσεων κατά το μάλλον και ήττον σφόδρων του εδάφους αυτής μαρτύρουσι την παρουσίαν μετάλλων εν τοις στερνοίς του ουκ ευαγκάλου τούτου όγκου και την ακατάπαυστον ηφαιστειώδη εργάσιαν εν αυτώ. Τα ωραία και περικάλλη οικοδομήματα των Καβείρων, το Αρσινόειον, το Πτολέμειον, η Στοά, ως εκ των τελευταίων αρχαιολογικών ερευνών κατεδείχθη, κατέρρευσαν υπό σεισμών (Archives des missions scientifiques etc. 2me serie, Tom IV, 2me livraison. Paris, 1867, pag. 254. –Neue archeol. Untersuhungen auf Samothrake, vou A, Conze, A. Hausen, O Bendorf, Wien, 1880. Band. II, S. 116), η δε διεύθυνσις των καταπεσόντων κιόνων μαρτυρεί, ότι η διεύθυνσις των σεισμών εκείνων ήτο απ’ ανατολών και βορρά προς δυσμάς και νότον. Η γή, οι λίθοι, και η καθόλου άποψις του εδάφους της νήσου Σαμοθράκης μαρτύρουσιν,ότι προ αμνημονεύτων χρόνων υπέστη μεγάλας γεωλογικάς μεταβολάς και εδαφικάς αναστατώσεις, ο δε διάσημος γεωγράφος του αιώνος κ.Ε. Kiepert. ανεκάλυψεν επί της υψηλοτάτης κορυφής της Σαμοθράκης, μεταξύ των ορεών Φεγγάρι, Άγιος Ηλίας και Αγία Σοφία, τον κρατήρα μεγάλου ηφαιστείου προ εκατοντάδων αιώνων αποσβεσθέντος (Την είδησην ταύτην κατά πρώτον έσχον παρά του D. Abrad von Degen εκ Βουδαπέστης, επισκεφθέντος την Σαμοθράκην τω 1889, χάριν ζωολογικών, βοτανικών και ορυκτολογικών ερευνών).

Ο σεισμός της 28/9 Φεβρουαρίου 1893 (“Οι σεισμοί της Σαμοθράκης” του 1893, υπό Ν. Β. Φαρδυ, εν τω “Νεολόγω” Κων/πόλεως, έτος ΚΖ΄. Αριθ. 7049, 7051, 7071, 7173, έτος ΚΗ΄., αριθ. 7199, 7359.), είναι εξ εκείνων, οίτινες κατά περιόδους επαναλαμβανόμενοι άφηκαν ίχνη της διαβάσεως αυτών. Η εμφάνισις των θερμών μεταλλικών υδάτων και η κατάπτωσις των αρχαίων ναών της Παλαιοπόλεως, βεβαίως εις τοιούτου είδους σεισμικάς δονήσεις οφείλονται. Το, κατά τον τελευταίον τούτον σεισμόν, από των Θέρμων μέχρι του Κήπου μέγα ρήγμα εις τους πρόποδας του όρους, η καθίζισις του εδάφους κατ’ έκτασιν της παραλίας εν τω ιδίω τούτο μέρει, και το μέγα κύμα, όπερ κατέκλυσε την ιδίαν ταύτην παραλίαν προς στιγμήνκαι πάλιν εις τα ιδία επανήλθεν, είναι τρανά μαρτύρια περί του κέντρου της καταστροφής του τελευταίου τούτου σεισμού. Μάλιστα δε, η παραλία του Αγκίστρου, ήτοι ακριβώς το μέρος εκείνο, όπερ ανταποκρίνεται εις τα Ζγόραφα, υπέστη την μεγαλειτέραν ζημίαν. Το σεισμικόν κύμα, έχον ύψος πέντε περίπου μέτρων, κατέκλυσεν όλην την εκεί πλησίον επιπέδον γήν και παρέσυρε πάντα τα επ’ αυτής, αι δε οικοδομαί του εκεί Ιβηριτικού Μετοχίου έγειναν εν ακάρει σωρός λίθων άμορφος. Ταύτα λοιπόν πάντα έχων υπ’ όψιν, δεν εδίστασα, ήδη από της εποχής εκείνης, να θεωρήσω το μέρος εκείνο ως κέντρον των τελευταίων τούτων σεισμών, μετ’ επιφυλάξεως δε και πάντων των προγενεστέρων.

Κατά τον Διοδώρον τον Σικελιώτην “οι Σαμόθρακες ιστορούσι πρό των παρά τοις άλλοις γενομένων κατακλυσμών έτερον εκεί μέγαν γενέσθαι, το μεν πρώτον του περί τας Κυανέας στόματος ραγέντος, μετά δε ταύτα του ΕλλησπόντουΧ το γαρ εν τω Πόντω πέλαγος λίμνης έχον τάξιν μέχρι τοσούτου πεπληρώσθαι δια των εισρεόντων ποταμών, μέχρις ότου δια το πλήθος παρεκχυθέν το ρεύμα λάβρως εξέπεσεν εις τον Ελλήσποντον και πολλήν μεν της Ασίας της παρά θάλασσαν, επέκλυσεν ουκ ολίγην δε και της επιπέδου γης εν τη Σαμοθράκη θάλατταν εποίησεΧ και δια τούτο εν τοις μεταγενεστέροις καιροίς ενίους των αλιέων ανεσπακέναι τοις δικτύοις λίθινα κιονόκρανα, ως και πόλεων κατακεκλυσμένων (Βίβλ. Ε. παρ. 47).”

Την είδησην ταύτην προφανώς αναφέρει ο Διόδωρος ούχι ως ιστορικόν γεγονός τοις πάσι γνωστόν και προαποδεδειγμένον, αλλ’ ως παράδοσιν διασωθείσαν παρά τοις Σαμοθράξι και κατά συνέπειαν χρηζούσαν ελέγχου. Παρατηρούμεν όθεν δικαίως, ότι ύδατα τα οποία θα ήρχοντο από του Πόντου και θα είχον τόσην δύναμιν, ώστε ν’ ανοίξουν τα περί τας Κυανέας στόμα και το του Ελλησπόντου, δεν θα κατέκλυζον μόνην την Σαμοθράκην και “πολλήν της Ασίας”, ως αναφέρει η παράδοσις, αλλά και πάσας τας παρακείμενας νήσους, και όλην την παραλίαν της Θράκης και Μακεδονίας, το σε πράγμα θα εγίνετο αισθητόν καθ’ απάσαν την Μεσόγειον και ούτω δεν θα ήτο άγνωστον πάσι τοις ιστοριογραφοίς. Τούτου δ’ ένεκεν και ημείς, λαμβάνοντες ως θετικήν πληροφορίαν τον καταποντισμόν μέρους της εν Σαμοθράκη επιπέδου γης, παραδεχόμεθα ως αιτίαν αυτού, ούχι πλέον τον κατακλυσμόν, ον αναφέρουσιν οι σύγχρονοι του Διοδώρου συμπατριωταί μου, αλλά καθίζισιν τίνα του εδάφους, όμοιαν εκείνης, ήτις και ενταύθα και εις άλλα μέρη της Μεσογείου, κατά τους τελευταίους τούτους χρόνους, συνέβη συνέπεια σεισμών εξ ηφαιστειώδους, ή, άλλης τινός εργασίας ενεργουμένης εις τα έγκατα της νήσου ταύτης.

Ο Πλίνιος εν τη Φυσική Ιστορία του λόγον ποιούμενος περί Σαμοθράκης, της οποίας την γεωγραφικήν θέσιν και τας σχέσεις αυτής προς τας παρακείμενας νήσους και χώρας ορίζει μετά μεγάλης λεπτομέρειας, επισυνάπτει, ότι μεταξύ Χερσονήσου και Σαμοθράκης έκαιντο παλαί πότε η Αλόννησος, η Γηθωνή, η Λαμπώνια και η Αλωπεκόννησος, αίτινες ήδη επί της εποχής αυτού ήσαν άγνωστοι (Natur. Histor. Lib. IV, Cap. 12, παραγρ. 23). Η πληροφορία αυτή του Πλίνιου είναι σαφής και ευκρινής. Πρόκειται περί 4 νήσων κειμένων μεταξύ Θρακικής Χερσονήσου και Σαμοθράκης, αίτινες προ αιώνων κατεποντισθήσαν και των οποίων η μνήμη διετηρείτο είσετι επί των χρόνων αυτού.

Συνδυάζοντες όθεν όλας τας πληροφορίας, όσας εν τοις εμπρόσθεν διελάβομεν, ήτοι: α΄ ) μεν ότι η Σαμοθράκη ανέκαθεν υπήρξε χώρα ηφαιστειώδης και ότι έτι και νυν συχνάκις ταράσσεται υπό σεισμών, των οποίων το κέντρων ευρίσκεται εις το βορειοανατολικόν μέρος της νήσου παρά τη ύφαλω Ζγόραφα, β΄ ) δε ότι επί της υφάλου Ζγόραφα έτι και νυν απαντώνται ερείπια οικοδομών, κίονες, κιονόκρανα και μάρμαρα, γ΄ ) ότι, κατά την είδησην του Διοδώρου, εγνώριζον οι σύγχρονοι αυτώ Σαμοθράκες, ότι μέρος της επιπέδου γης της νήσου των, όπερ άλλοτε ήτο κατωκημένον ευρίσκετο ήδη υπό τα ύδατα της θαλάσσης, δ΄ ) ότι, κατά την πληροφορίαν του Πλίνιου, διέσωσε τέως η μνήμη των ανθρώπων την ύπαρξιν τεσσάρων νήσων, κειμένων εν τω Θρακικώ πελάγει μεταξύ Χερσονήσου και Σαμοθράκης, δυνάμεθα να εικάσωμεν μετά πάσης θετικότητας, ότι πάλαι πότε η Σαμοθράκη συνειχετο μετά της απέναντι Θράκης, ότι τίνι καθίζισει του εδάφους, ήτις είναι η του κατακλυσμού, ον αναφέρει ο Διόδωρος, απεχωρίσθη η Σαμοθράκη και εσχηματίσθησαν εν τω μέσω αι τέσσαρες νήσοι, των οποίων τελευταίον ίχνος αναπέμεινεν η κορυφή της υφάλου Ζγόραφα.

Εις υποστήριξιν δε της εικασίας ταύτης έρχεται και η περί την Σαμοθράκην υδρογραφία, εξ ης πληροφορούμεθα, ότι ενώ μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης τα ύδατα είναι λίαν βαθέα, τουναντίον μεταξύ Αίνου και Σαμοθράκης το βάθος αυτών είναι όλως ασήμαντον, δίο και ανέκαθεν επεκράτησεν η ιδέα, ότι ημέραν τίνα θα ενωθή η Σαμοθράκη μετά της Αίνου, δία της συσωρεύσεως παντοείδους ύλης, ην ο Έβρος διαρκώς κατασύρει εις την θάλασσαν.

——

*** Νικόλαος Φαρδύς: Σαμοθρακίτης ιατροφιλόσοφος. Σπουδασμένος στην Αθήνα και τη Γαλλία, ο Φαρδύς δίδαξε ως δάσκαλος στην Κορσική και γύρισε μετά στο νησί του γιατρεύοντας τους συντοπίτες του, μελετώντας τις παλιές πέτρες και γράφοντας μελέτες για την ιστορία της πατρίδας του και άρθρα για την χωρίς τόννους και πνεύματα γραφής. Έγινε δήμαρχος στο νησί του και μολονότι πέθανε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα οι κάτοικοι τον θυμούνται και τον μνημονεύουν γιατί στάθηκε ο σπουδαιότερος Σαμοθρακίτης της εποχής του.

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζουράφα: Το απόλυτο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης! Είχαμε προβλέψει την πτώση του φάρου από το 2003"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news