facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στους αντιδημοκράτες λαϊκιστές της Κούφιας Επανάστασης

Από το Γραφείο Τύπου

Tις τελευταίες ώρες, ορισμένοι συνδικαλιστές γιατροί συγκεκριμένου κομματικού χώρου και οι όψιμοι συνοδοιπόροι τους, εκφράζουν δημόσια τη σταλινική τους άποψη, που τους χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια της δημόσιας παρουσίας τους.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, διά του προέδρου του κου Γιώργου Πατούλη, δε θα έπρεπε να εφαρμόζει τις συλλογικές αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου. Αυτή είναι η δημοκρατία που πρεσβεύουν!!!!

Επί της ουσίας, απαντούμε στους διαχρονικούς λαϊκιστές ότι εμείς δε θα παραδώσουμε την αυτόνομη άποψη που έχουμε διαμορφώσει διαχρονικά ως ΙΣΑ, περί υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, αλλά θα τη συζητήσουμε και θα τη διεκδικήσουμε σε όλα τα πεδία που θα κληθούμε.

Ο συλλογικός αγώνας δε γίνεται με τεχνάσματα μη συμμετοχής που οδηγούν σε αδιέξοδες και αυτιστικές πολιτικές, τις οποίες εκείνοι που μας κατηγορούν, υπηρετούν τόσα χρόνια. Οι συλλογικοί αγώνες γίνονται διαρκώς, σε κάθε επίπεδο, για την ισοτιμία της προσβασιμότητας όλων στις υπηρεσίες υγείας, για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων βάσει κοινωνικών κριτηρίων και των οικονομικών τους δυνατοτήτων και για την υπεράσπιση των ανασφάλιστων πολιτών που πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας.

Αυτά θα πρέπει να φροντίσουν να εξασφαλίσουν οι πολιτικές και οι πολιτικοί, ώστε η οικονομική κρίση να μην καταλήξει σε ανθρωπιστική. Όμως δεν πρέπει να γίνονται με τη σιωπή και με την αποχή του ιατρικού κόσμου που τελικά σημαίνει ανοχή, αλλά με τη σθεναρή, τεκμηριωμένη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που έχει διαμορφώσει ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι στη χώρα μας.

Ας κάνουν λοιπόν την αυτoκριτική τους όλοι οι δήθεν δημοκράτες και λαϊκιστές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών βαδίζει το δρόμο της εξυγίανσης του συστήματος υγείας στη χώρα μας, με συμμάχους χιλιάδες γιατρούς της Αθήνας και ασθενείς από όλη την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

tro-ma-ktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στους αντιδημοκράτες λαϊκιστές της Κούφιας Επανάστασης"

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 179 "ναι"

Με την ευρεία πλειοψηφία 179 βουλευτών πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, έτσι όπως το περιέγραψε ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί, κατά το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, υπέρ -όπως αναμενόταν- ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ κατά τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας των πολιτικών αρχηγών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρομοκρατούν όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Από την άλλη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «αποτελεί την τελευταία στάση του Μνημονίου», ενώ χαρακτήρισε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ως «Μερκελιστές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά για καταγγελία ή ακύρωση του Μνημονίου», ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας, καθως και αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του μνημονίου.

Ο κ. Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει το λαό», ενώ ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι το Μνημόνιο δεν πρόκειται να θεραπεύσει την κρίση.

Ακόμη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προθέσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η οικονομική πολιτική και οι αποκρατικοποιήσεις, με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως οι κ.κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης, να δέχονται πολλά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον τελευταίο να πρωταγωνιστεί, μάλιστα, σε μια σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν, επίσης, η αποχώρηση των κομμάτων της Αριστεράς από τη Βουλή και τις δύο φορές που στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής , αλλά και η αδιαθεσία της Αλέκας Παπαρήγα, που δεν μίλησε καθόλου το Σάββατο, αλλά πήρε το λόγο την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει από το Σάββατο με την τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στις κυβερνητικές προθέσεις για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στον κ. Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι «παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, υποσχόμενος επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Απάντηση στον κ. Τσίπρα επιχείρησε να δώσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «δημαγωγό», ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης υπερασπίστηκε την παρουσία της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Πάνος Καμμένος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε να εξεταστούν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, ενώ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος προχώρησε σε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση, με επίκεντρο το θέμα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 179 "ναι""

Τα απόρρητα στοιχεία για τη 17Ν

Νέα διάσταση στην υπόθεση της οργάνωσης

Δέκα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, απόρρητα έγγραφα για τη δράση της οργάνωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής» και, όπως αποκαλύπτεται ήδη από το 1991, οι διωκτικές αρχές είχαν εντάξει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο σε ένα στενό κύκλο ατόμων που πιθανολογούσαν ότι σχετίζονται με τη 17Ν.
Οι έρευνες με επίκεντρο Έλληνες που είχαν διαφύγει στη Γαλλία την περίοδο της δικτατορίας είχε αρχίσει το 1989. Στην πρώτη φάση αφορούσαν 200 άτομα για τα οποία αναζητήθηκαν πληροφορίες.

Στην τελική φάση της έρευνας, για δύο άτομα δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο για το πού μπορεί να βρίσκονταν. Ο ένας ήταν ο Αλ. Γιωτόπουλος, που παρέμεινε εξαφανισμένος μέχρι να εντοπιστεί στους Λειψούς. Η μόνη φωτογραφία του που είχαν καταφέρει να βρουν, είναι μια που τον απεικόνιζε σε εφηβική ηλικία.

Η επόμενη περιγραφή που είχαν οι αρχές, ήταν αυτή του Σάββα Ξηρού, ο οποίος μετά τη σύλληψή του, τραυματισμένος, μίλησε για τον «Λάμπρο».

Ο δεύτερος δεν βρέθηκε ποτέ. Πρόκειται για άνδρα με καταγωγή από τη Χίο, ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι νεκρός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα παλαμικό και 5 δακτυλικά αποτυπώματα αποτελούν της εκκρεμότητες στον φάκελο της υπόθεσης.

Το παλαμικό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εντοπίσθηκε στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι ανήκει σε πρόσωπο που βρέθηκε εκεί λίγο πριν εισβάλει η Αντιτρομοκρατική και βοήθησε τον Δ. Κουφοντίνα να καθαρίσει το χώρο.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Αγκίστρι, καθώς είχε καταλάβει ότι τον παρακολουθούσαν.

Οι έρευνες είχαν στραφεί αρχικά στην Αίγινα, καθώς είχε τεθεί υπό παρακολούθηση γυναίκα που θεωρήθηκε ύποπτη. Αργότερα αποφασίστηκε να επεκταθούν οι έρευνες και στα γύρω νησιά.

Μια γυναίκα παρ' ολίγον να σταθεί μοιραία για τη 17Ν, 10 χρόνια πριν την εξάρθρωσή της, στην υπόθεση που έμεινε γνωστή ως «φιάσκο της Ριανκούρ».

Οι αστυνομικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της οργάνωσης, που κατάφεραν να διαφύγουν. Την πληροφορία για τη συνάντηση μελών της 17Ν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, είχε δώσει τηλεφωνικά μια γυναίκα.
Σύμφωνα με τις αρχές το κίνητρο ήταν η ερωτική αντιζηλία. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε πολυετή σχέση με μέλος της οργάνωσης και όταν κατάλαβε ότι την απατούσε, πέταξε τα ρούχα του στο δρόμο και τον... πρόδωσε την αστυνομία.

Από τα αντικείμενα-σφραγίδες της οργάνωσης, απουσιάζει το ιστορικό 45αρι της οργάνωσης με το οποίο έγιναν οι πρώτες δολοφονίες της οργάνωσης, καθώς και η γραφομηχανή στην οποία δακτυλογραφήθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις της 17Ν. Ο Δ. Κουφοντίνας, ανακρινόμενος φέρεται να αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκεται το όπλο, χαρακτηρίζοντας το ως «κειμήλιο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα απόρρητα στοιχεία για τη 17Ν"

Χ. Φίσερ: Δεν φταίνε οι Έλληνες για τις ηλιθιότητες των πολιτικών τους

Οι Ελληνες πολιτικοί έκαναν «ηλιθιότητες», όμως μια συλλογική καταδίκη των Ελλήνων, κάτι που συμβαίνει ολοένα και περισσότερο, είναι απορριπτέα, τόνισε με έμφαση ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επισημαίνοντας πως, γενικά, θα πρέπει να απορρίπτονται αρνητικές, συλλογικές κριτικές κατά λαών.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη η Αυστριακή Βουλή, ο κ. Φίσερ ανέφερε πως θα επικυρώσει με την υπογραφή του, αφού πρώτα εξετάσει ενδελεχώς το περιεχόμενό τους.

Παρατήρησε συγχρόνως πως, σε αντίθεση με τη Γερμανία, μια εξέταση τόσο του Δημοσιονομικού Συμφώνου όσο και του ΕΜΣ, από το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Αυστρία, είναι δυνατή, μόνον μετά την υπογραφή τους από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο.

Ο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια -στις 8 Ιουλίου του 2004- είχε πρωτοορκιστεί στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας (ΣΣ εξελέγη πρώτη φορά ομοσπονδιακός πρόεδρος τον Απρίλιο του 2004 και επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία τον Απρίλιο του 2010), επισήμανε πως εάν οι δύο αυτοί νόμοι έχουν προκύψει αντισυνταγματικά, θα πρέπει να αρνηθεί την υπογραφή τους.

Από την άλλη, εάν είναι δεδομένη η συνταγματικότητά τους, υπάρχουν όμως επιχειρήματα «υπέρ και κατά», τότε την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και αυτό μπορεί να γίνει μετά τη δική του υπογραφή και ο ίδιος , δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα και πρόκειται να εξετάσει τώρα το περιεχόμενό τους με τους νομικούς συμβούλους του.

Η αυστριακή Βουλή είχε εγκρίνει την περασμένη Τετάρτη, με τις ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, αλλά και του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπερψηφίστηκε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Τόσο ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, καταψηφίστηκαν από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων και το "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας", ενώ της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση και πολλές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μηχανισμού, τα δύο κυβερνητικά κόμματα και τους Πρασίνους, από τη μία πλευρά και τους επικριτές του, τα δύο ακροδεξιά κόμματα από την άλλη.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Φίσερ: Δεν φταίνε οι Έλληνες για τις ηλιθιότητες των πολιτικών τους"

Πωλούνται τέσσερα Airbus για 40 εκατ. δολάρια

Την υπογραφή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, της απόφασης πώλησης από το ελληνικό Δημόσιο, των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300, που χρησιμοποιούσαν η παλιά «Ολυμπιακή Αεροπορία» και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές», γνωστοποίησε την Κυριακή, με ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η πώληση αυτή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και συνιστά υποχρέωση της χώρας, αφού είχε αποφασιστεί έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό, ο οποίος έληξε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Στο διαγωνισμό αυτό πλειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Apollo Aviation Group, η οποία και προσέφερε το μεγαλύτερο τίμημα (40,4 εκατ. δολάρια) μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας.

Οι άλλες τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας ήταν η AerSale Inc. (35 εκατ. δολάρια), η AAR Corp. (33,6 εκατ. δολάρια) και η Universal Asset Management Inc. (24,04 εκατ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι, από το Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα, την καθημερινή διαχείριση και επίβλεψη των αεροσκαφών (στάθμευση, ασφάλιση, ελάχιστη συντήρηση κλπ.) ασκεί η υπό εκκαθάριση εταιρεία «Ολυμπιακές Αερογραμμές», με βάση σχετική σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των τεχνικών συμβούλων της Lazard, μόνο το κόστος της επένδυσης που θα απαιτείτο για να καταστούν τα τέσσερα αεροσκάφη πλήρως αξιόπλοα, σήμερα θα υπερέβαινε τα 47 εκατ. δολάρια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πωλούνται τέσσερα Airbus για 40 εκατ. δολάρια"

504.403 ευρώ πήρε αποζημίωση ο Παντελής Καψής για την απόλυσή του

Μετά 33 χρόνια θητείας, ο ΔΟΛ κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 χώρισαν οι δρόμοι του ΔΟΛ με τον Παντελή Καψή, μετά 33 χρόνια καλής συνεργασίας!
Την τελευταία μέρα του περασμένου Σεπτέμβρη ο ΔΟΛ προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, όπως προκύπτει από έγγραφο που έστειλε στον κ. Καψή και το οποίο υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ομίλου Παν. Χρυσακάκης και Νκ. Αναστασόπουλος.

Ο Παντελής Καψής είχε προσληφθεί την 1η Οκτωβρίου 1978, ως διευθυντής εντύπων. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή ως πολιτικός συντάκτης και ταχύτατα εξελίχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος του ΔΟΛ, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση των «Νέων» και στη συνέχεια του «Βήματος».

Όπως καταγράφεται στην καταγγελία της σύμβασης, οι αποδοχές του κ. Καψή κατά την απόλυσή του ανέρχονταν στο ποσό των 18.014,4 ευρώ.

Η αποζημίωση που θα λάβει είναι 504.403,2 ευρώ και «θα καταβληθεί σε δόσεις, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Καψής διετέλεσε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου, τελευταία δε αρθρογραφεί στην «Καθημερινή».

Στον κ. Παντελή Καψή ευχόμαστε όλα τα καλά, με υγεία.

paron
Διαβάστε Περισσότερα » "504.403 ευρώ πήρε αποζημίωση ο Παντελής Καψής για την απόλυσή του"

Τέσσερις επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές σου δίνει "υπερ-δυνάμεις"!


Για τους περισσότερους αποτελεί αληθινό πάθος, μια καθημερινή απόλαυση. Για άλλους απλά αυτό που θα τους "ξυπνήσει". Ο καφές, το ρόφημα που πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού, έχει κάποια "κρυφά χαρτιά" που τον καθιστούν ένα εκπληκτικό, υπερδύναμο φάρμακο…
Η ωφελιμότητα ή οι βλάβες από τον καφέ αποτέλεσε αντικείμενο αναρίθμητων μελετών, ενώ η ζυγαριά πότε γέρνει προς τη μία και πότε προς την άλλη πλευρά. Εμείς θα παρουσιάσουμε τη θετική πλευρά του ζητήματος, ως «φόρο τιμής» στις φορές που τον απολαύσαμε χωρίς ενοχές!
Καφές Vs καρκίνου= 1-0!
Με το σκεπτικό και την ελπίδα ότι ο καφές μπορεί να νικήσει τα πάντα, οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν αν πράγματι ο καρκίνος μπορεί να βρεί "θανάσιμο εχθρό" στο πρόσωπο του καφέ. Έτσι, τοποθέτησαν τέσσερα διαφορετικά είδη καφέ στο εργαστήριο και έκαναν πειράματα πάνω σε καρκινικά κύτταρα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ο καφές ανέστειλε την δραστηριότητα των κυττάρων του καρκίνου, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό τους. Ειδικές αναλύσεις μάλιστα αποκάλυψαν ότι συστατικά του καφέ που επιδρούσαν σε καρκινικά κύτταρα, τα ωθούσαν στο να αυτοκαταστραφούν.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.
Τι πιο εκπληκτικό μπορεί να "καταφέρει" το αγαπημένο ρόφημα;
"Ανασταίνει" το συκώτι
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 120.000 ανθρώπους απέδειξε ότι ο θάνατος από κίρρωση του ύπατος μειώνεται με την κατανάλωση του καφέ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε φλυτζάνι την ημέρα μειώνει κατά 22% τις πιθανότητες να προσβληθεί κανείς από τη συγκεκριμένη ασθένεια, τότε μιλάμε για ένα ρόφημα με ευεργετικότατες ιδιότητες!
"Ένα- δύο ποτηράκια την ημέρα το ρίσκο των χρόνιων ηπατικών ασθενειών τον κάνουν πέρα"! Τουλάχιστον κατά το ήμισυ, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες αμερικανικές μελέτες. Βέβαια, το να πάσχει κανείς από χρόνια προβλήματα στο ήπαρ, συνήθως σημαίνει ότι είναι είτε αλκοολικός, είτε παχύσαρκος! Ο καφές λοιπόν, μπορεί να μας προστατέψει από άλλους ανθυγιεινούς "εθισμούς", όμως, προσοχή, μόνο όταν πίνουμε το σωστό είδος. Ο κατάλληλα αλεσμένος καφές πράγματι μειώνει στο 50% τις πιθανότητες χρόνιας ηπατικής νόσου, όχι όμως και ο ντεκαφεϊνέ ή ο στιγμιαίος καφές. Αυτοί, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο υπατικής νόσου κατά 30% (με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται 1-2 φορές την ημέρα).
Καφές- "εγκεφαλική βενζίνη"
"Ο μαθηματικός είναι μια μηχανή που μετατρέπει τον καφέ σε θεωρήματα", έλεγε ο Πάουλ Ερντις, ένα από τα πιο εξαιρετικά μυαλά στην επιστήμη των αριθμών, σημειώνοντας τη στενή σχέση του σκουρόχρωμου υγρού με τη διανοητική εργασία.
Πώς όμως δρα η καφεΐνη*, το κύριο συστατικό του καφέ, σε ένα από τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού; Το ταξίδι της καφεΐνης είναι το εξής: Από το στομάχι προχωρά στα έντερα και καταλήγει στο αίμα, φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο, ένα μέρος όπου λίγες ουσίες επιτρέπεται να εισχωρήσουν. Καταφέρνει λοιπόν να σταματήσει τη δράση της αδενοσίνης. Τι είναι η αδενοσίνη; Πρόκειται για έναν νευρομετατροπέα που μας φέρνει νύστα και ρίχνει την πίεση του αίματος, Έτσι εξηγείται το γιατί ο καφές μας φέρνει αϋπνία. Με το να μπλοκάρει τη δράση της αδενοσίνης στον εγκέφαλο, η καφεΐνη μας επιτρέπει να είμαστε δραστήριοι, με αυξημένα αντανακλαστικά, με απλά λόγια, να στροφάρουμε πιο γρήγορα!
Αλτσχάιμερ, επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν, ή έστω να μειωθούν στο ελάχιστο με την κατανάλωση καφέ, μιας και όλες αυτές οι ασθένειες έχουν σχέση με τον εγκέφαλο. (Αφού όπως είπαμε παραπάνω, όσο πιο πολύ καφέ πίνουμε, τόσο περισσότερο "χρησιμοποιούμε" το μυαλό μας, Έτσι, του επιτρέπουμε να λειτουργεί σωστά, καταφέρνοντας να αποφεύγει αυτές τις ασθένειες).

Ένας καφές χωρίς… "τάσεις αυτοκτονίας"!
Όσοι από μας έχουμε παραπονεθεί λέγοντας ότι : "Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς το πρωινό μου καφεδάκι", είμαστε κατά το ένα όγδοο σωστοί!
Ανάλογες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών μειώνεται κατά 13% για όσους ξεκινούν με μια κούπα καφέ την ημέρα τους. Στην έρευνα αυτή βέβαια συμμετείχαν λάτρεις του καφέ από την Καλιφόρνια, αλλά είναι πολύ πιθανό να ισχύει και για τις άλλες μεγαλουπόλεις, μιας και στις τελευταίες τα ποσοστά των αυτοκτονιών είναι πάντα αυξημένα, το ίδιο όμως και η κατανάλωση του καφέ!
Μετά από αυτές τις πληροφορίες, πιθανότατα πολλοί από σας  θα ανατρέξετε στην κουζίνα σας ή την πλησιέστερη καφετέρια για ένα "μαγικό" φλυτζάνι καφέ, το ρόφημα που κάποτε οι χωρικοί της Αιθιοπίας απλά ανακάτευαν στη σούπα τους για να έχουν περισσότερη αντοχή…
*Η καφεΐνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους ή στα φρούτα, σε περισσότερα από 60 φυτά.
Πηγές: cracked.com, Τo Bήμα, Prevention

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές σου δίνει "υπερ-δυνάμεις"!"

Τηλεφωνική ενημέρωση για το φόρο εισοδήματος

Μάθετε για την εκκαθάριση της δήλωσής σας

Στην εταιρεία Newsphone ανέθεσε -για ακόμη μια χρονιά- το υπουργείο Οικονομικών την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2011 όσο και την παροχή υπηρεσίας τηλεφωνικής ενημέρωσης των φορολογουμένων για την εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας Φυσικών Προσώπων και τη χρήση κάρτας αποδείξεων.

Η υπηρεσία θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2012 αντί αποζημίωσης 24.354 ευρώ.

Στο πλαίσιο της υπηρεσίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν αν εκκαθαρίστηκε η φορολογική τους δήλωση στο τηλεφωνικό αριθμό 211-0007111. Για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογεί, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό κλήσης της υπηρεσίας και τον Α.Φ.Μ. του.

Οι πληροφορίες που παρέχει αυτόματα η υπηρεσία στον ενδιαφερόμενο είναι:

- Η ολοκλήρωση ή μη της διαδικασίας εκκαθάρισης της δήλωσής του.

- Σε περίπτωση που έχει γίνει η εκκαθάριση, η ημερομηνία εκκαθάρισης και το αποτέλεσμά της (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό).

- Η ημερομηνία είσπραξης του ποσού επιστροφής, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό.

- Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό.

- Η εκτιμώμενη ημερομηνία διενέργειας της επόμενης εκκαθάρισης, σε περίπτωση που η Δήλωσή του δεν έχει εκκαθαριστεί.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική ενημέρωση για το φόρο εισοδήματος"

Σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά προανήγγειλε ο Βρούτσης

Σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μέτρα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, 1.000 υπάλληλοι του ΙΚΑ ξεκίνησαν να ασκούν παράλληλα καθήκοντα και ως εισηγητές συντάξεων, ώστε να περιοριστεί κατά το ένα τρίτο ο χρόνος απονομής ενώ υποσχέθηκε και σύνταξη σε μια μέρα,τέλος του 2014, το αργότερο μέχρι το 2015, μετά την ολοκλήρωση της μηχανογραφικής αποτύπωσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για χρόνους ασφάλισης πριν το 2002.

Αναφορικά με τη δυνατότητα των ταμείων να εισπράττουν τις εισφορές και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής τόνισε ότι θα επεκταθεί το φορολογικό πιστοποιητικό που ήδη υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών, σε φορολογικό και ασφαλιστικό πιστοποιητικό για επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.

Ο πιστοποιημένος λογιστής θα υποβάλλει μία φορά το χρόνο, μαζί με την τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης. Αυτή η μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας , δε θα αποτελεί συγχωροχάρτι, αλλά θα ελέγχονται επιπροσθέτως όσοι πιστοποιούν ψευδώς και θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις.

fimotro
Διαβάστε Περισσότερα » "Σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά προανήγγειλε ο Βρούτσης"

"Η Πυροσβεστική δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις φωτιές"

"Ομολογία" Δένδια από το βήμα της Βουλής

Την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ως βασική προτεραιότητα έθεσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι «αν δεν αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα θα ανατραπεί το πρότυπο ζωής».

Επιπροσθέτως, περιέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο πυροσβεστικό σώμα ομολογώντας ότι «δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πιθανές πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι»!

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας παρουσίασε στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι εγκληματίες που εμπλέκονται σε ανθρωποκτονίες είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί. Συγκεκριμένα είπε ότι το 52,8% της βαριάς εγκληματικότητας οφείλεται σε μετανάστες, μόλις το 11,4% σε Έλληνες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι απαιτείται η «ανάκτηση του κέντρου της Αθήνας» και η συνεργασία υπουργείων για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Δήλωσε απογοητευμένος για την κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα τονίζοντας ότι τα εναέρια μέσα και η γενικότερη υλικοτεχνική υποδομή πάσχει και «δεν είναι ικανοποιητική ώστε να αντιμετωπιστεί το καλοκαίρι».

Παράλληλα, δήλωσε δυσαρεστημένος από την συνεργασία των Τούρκων στο θέμα της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών εξηγώντας ότι «από τα 112.000 αιτήματα έχουν αποδεχθεί μόλις τα 11.000».

Τέλος, με αφορμή και το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» που αναφέρει ότι η «Χρυσή Αυγή» προχώρησε σε δημιουργία εταιρειών σεκιουριτι για την προστασία του κέντρου της Αθήνας, είπε ότι «δεν επιτρέπω ούτε την αμφισβήτηση ούτε την αντικατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » ""Η Πυροσβεστική δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις φωτιές""

Ελλάδα: H τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία

Του Πάνου Παναγιώτου

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη η 3η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία, έχοντας ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929.

Πηγαίνοντας πίσω μέχρι και το 1700, μόνο σε 2 άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει μακροβιότερες υφέσεις: από το 1980 μέχρι το 1997 στη Λιβερία, μία χώρα στη Δ Αφρική και από το 1989 μέχρι το 1997,στο Τατζικιστάν, μία χώρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν(στοιχεία BBC UK).

Αμέσως μετά ακολουθεί η ύφεση της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο και πιθανό για δύο ή περισσότερα. Δεν είναι, όμως, μόνο η διάρκεια της ελληνικής ύφεσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ αλλά και το κόστος της που είναι ασύλληπτο.

Πέρα απ' το γεγονός του αποκλεισμού της απ' τις αγορές, της αναδιάρθρωσης του χρέους της και της ανάγκης για πολυετή άντληση δανείων απ' την Τρόικα με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η χώρα έχει υποστεί μέχρι στιγμής αθροιστική μείωση του ΑΕΠ της κατά 20%.

Μόνο από τη μείωση αυτή του ΑΕΠ, τη μείωση της τιμής βασικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών) και των τραπεζικών καταθέσεων, το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το μισό τρις ευρώ. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το οικονομικό κόστος του σεισμού και του tsunami που ακολούθησε στην Ιαπωνία το 2011 ήταν της τάξης του 4% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην 4η, πλέον, χειρότερη θέση στον κόσμο στην ανεργία, χάνει θέσεις εργασίας με το μεγαλύτερο ρυθμό διεθνώς, έχει υποστεί τη 2η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών στην αγορά κατοικίας, τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων διεθνώς, καταγράφει το μεγαλύτερο ρυθμό στο κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες κοινωνικού και οικονομικού πόνου στα αναπτυγμένα κράτη, τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη απαισιοδοξίας, τη μεγαλύτερη αθροιστική πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όπως μετοχές, αυτοκίνητα, ακίνητα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε έμμεσους φόρους κλπ..

Η περιουσία του μέσου Έλληνα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα. Η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%. Ένας μισθωτός των € 1000 χρειαζόταν κατά μέσο όρο το 30% ενός μισθού του για να αγοράσει 1000 λίτρα πετρέλαιο στη δεκαετία του '00.

Από την αυγή της νέας δεκαετίας μέχρι σήμερα απαιτείται το 100% ενός μισθού για την αγορά 1000 λίτρων πετρελαίου. Απ' την υπογραφή του Μνημονίου μέχρι σήμερα οι άνεργοι έχουν αυξηθεί περίπου κατά 700.000 με κίνδυνο ο αριθμός αυτός να φτάσει στο 1 εκ μέχρι τις αρχές του 2013, ανεβάζοντας το σύνολο των ανέργων στο 1,6 εκ.

Οι οικονομικές συνέπειες της εκτόξευσης της ανεργίας είναι τεράστιες. Η ανάγκη καταβολής επιδομάτων ανεργίας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης τόσο για τον άνεργο όσο και για την οικογένεια του, η μείωση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές, η απογείωση των ιδιωτικών πτωχεύσεων, η αδυναμία αποπλήρωσης δανείων, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμής φόρων και τελών είναι μόνο μερικές απ' αυτές.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το κοινωνικό κόστος απ' την ανεργία. Μελέτες δείχνουν πως κάποια απ' τα προβλήματα που συνδέονται με την ανεργία είναι η αύξηση ασθενειών εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης ιατρικών αναγκών, διατάραξη της ψυχικής υγείας των ανέργων, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής έντασης και βίας, ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, αύξηση της εγκληματικότητας, υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, υποβάθμιση του επιπέδου μόρφωσης, ανασφάλεια, απαισιοδοξία κλπ. Ιατρικές μελέτες συνδέουν την κρίση με τη μείωση των γεννήσεων και του μέσου όρου ζωής, την αύξηση των θανάτων, των αυτοκτονιών και των λοιμώξεων.

Αν τα 2 πρώτα χρόνια του 2ου Μνημονίου προκαλέσουν αντίστοιχη βλάβη με αυτήν των 2 ετών του 1ου Μνημονίου, τότε το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα θα μετρά 2,4 εκ ανέργους και το κόστος απ' την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ξεπεράσει το € 1 τρισ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για οικονομική γενοκτονία των Ελλήνων.

Πάνος Παναγιώτου

Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής Διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: H τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία"

ΠΑΤΡΑ: Δίδασκε στο ΤΕΙ για 27 χρόνια με άκυρο διορισμό

Καθηγητής του ΤΕΙ Πάτρας ενώ έπρεπε να απολυθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση... από το 1985, εξακολουθούσε μέχρι πρόσφατα και δίδασκε (αποκομίζοντας την ανάλογη αποζημίωση)!

Ακούγεται απίστευτο, κι όμως είναι αληθινό! Μάλιστα ο καθηγητής παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Πικραμμένου Φρ. Κιάου υπέγραψε απόφαση με την οποία ανακαλείται η από το 1981 απόφαση, με την οποία διορίσθηκε, με διετή δοκιμαστική υπηρεσία, ο συγκεκριμένος καθηγητής σε κενή οργανική θέση Καθηγητή στο ΤΕΙ Πάτρας, σε συμμόρφωση προς τη με αριθμ. 3962/1985 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (η οποία ακύρωσε τον διορισμό του).

Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά τα 27 χρόνια, ο καθηγητής εξακολουθούσε και προσέφερε τις υπηρεσίες του στο ΤΕΙ... χωρίς να είναι διορισμένος, ενώ ακόμη και πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας έθεσε το ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «εάν είναι δυνατή η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης», για να μην απολυθεί! Έστω και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει πως ο διορισμός του ήταν παράνομος.

Η Γνωμοδοτική απάντηση που έστειλε το Γ' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το υπουργείο Παιδείας , είναι:
«Η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ανεξάρτητα από το διαδραμόντα μεγάλο χρόνο από την έκδοση αυτής, β) να ανακαλέσει και τυπικά την πράξη διορισμού που κρίθηκε παράνομη με τη δικαστική αυτή απόφαση, γ) να επαναλάβει τη διαδικασία της ακυρωθείσας εκλογής και δ) η ρύθμιση του θέματος αυτού με σχετική διάταξη νόμου προσκρούει στις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 26, 95 παρ.5 του Συντάγματος. (ομοφ.)».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του ότι ο διορισμός του ήταν παράνομος, είχε οριστεί και νομικός σύμβουλος του ΤΕΙ Πατρών, Νομικός Σύμβουλος του Ειδικού Λογαριασμού του ΤΕΙ Πατρών, αλλά και Δ/ντης του παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Πατρών.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο συγκεκριμένος καθηγητής διορίστηκε στα ΚΑΤΕΕ το 1981. Κατά της πράξης διορισμού άσκησε αίτηση ακύρωσης μία συνυποψήφιά του, η οποία απορρίφθηκε με Απόφαση του Διοικητικού εφετείου Αθηνών. Κατά της απόφαση αυτής η υποψήφια για τη θέση, άσκησε έφεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα, το οποίο έκανε δεκτή αυτήν και ακύρωσε την πράξη διορισμού του εν λόγω καθηγητή λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας πράξης του Συλλόγου Καθηγητών της ΑΣΕΕ.

Το υπουργείο Παιδείας , τότε, απέστειλε στο ΤΕΙ, το οποίο είχε ιδρυθεί, τότε , λόγω καταργήσεως των ΚΑΤΕΕ, την απόφαση του ΣτΕ, περί ακύρωσης διορισμού του καθηγητή. Ουδέποτε, όμως το ΤΕΙ συμμορφώθηκε με το περιεχόμενο της ως άνω ακυρωτικής απόφασης με αποτέλεσμα ο καθηγητής αυτός να παρέχει τις υπηρεσίες του... για άλλα 27 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει υποστεί υπηρεσιακές μεταβολές, όπως μονιμοποίηση στη θέση του επίκουρου καθηγητή, εξέλιξή του στη βαθμίδα του καθηγητή, του προϊστάμενου σε τμήμα του Ιδρύματος.

Αναπάντητα ερωτηματικά
Αλήθεια ποιος φέρει την ευθύνη για την παραμονή καθηγητή στο ΤΕΙ εδώ και 27 χρόνια, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τον διορισμό του; Πως πληρωνόταν; Δικαιούτο τα συγκεκριμένα χρήματα; Έπαιρνε και άλλα χρήματα από άλλες θέσεις που κατά καιρούς είχε και που δεν γνωρίζουμε αν θα έπρεπε να τις είχε καταλάβει με δεδομένη την από το 1985 απόφαση του ΣτΕ; Πόσα χρήματα έχει ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο από έναν τέτοιο παράνομο διορισμό;

dete
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΤΡΑ: Δίδασκε στο ΤΕΙ για 27 χρόνια με άκυρο διορισμό"

Ρουπακιώτης: Δοξασίες τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου

«Δοξασίες» χαρακτήρισε τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι δεν ανοίγουν το επάγγελμα. Μα στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου είναι τόσο ανοιχτό που μόνο όποιος δεν θέλει δεν γίνεται δικηγόρος», είπε ο κ. Ρουπακιώτης για να προσθέσει: «όσο δεν θέλω νεόπτωχους τους δικηγόρους άλλο τόσο δεν θέλουμε να τους δώσουμε τροφή σε διάφορες δοξασίες που μιλούν για κλειστό επάγγελμα».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε ότι είναι σήμερα απαίτηση του πολίτη η αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Αναρωτήθηκε όμως πως μπορεί να συμβεί αυτό με τόσες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών εξαγγέλλοντας προσπάθειες να καλυφθούν με μετατάξεις. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ειρηνοδικείων τα οποία έχουν μείνει μόνο με την ταμπέλα γιατί δεν υπάρχει ειρηνοδίκης ή που ελλείψει υπαλλήλου επιστρατεύεται εγγράμματη καθαρίστρια για να κάνει διοικητική δουλειά. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη κτηριακό πρόβλημα επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται υψηλότατα μισθώματα για την κάλυψη στέγασης υπηρεσιών παραμένουν αναξιοποίητα και άδεια κτήρια και μάλιστα πολυτελή όπως το εργοστάσιο του ΚΕΡΑΝΗ που είναι κλειστό από το 2005.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 440.000 υποθέσεις και επικαλούμενος την περίπτωση του Ειρηνοδικείου Περιστερίου στο οποίο θα δικαστεί υπόθεση το 2017. Για το φαινόμενο όμως, δεν είναι όπως είπε υπεύθυνες μόνο οι ελλείψεις, αλλά και το γεγονός ότι το δημόσιο ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα είναι «ο καλύτερος και ο χειρότερος πελάτης της δικαιοσύνης αυξάνοντας τον όγκο των υποθέσεων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο επίπεδο των Ελλήνων δικαστών για τους οποίους επικαλούμενος την πολυετή γνώση και εμπειρία του, διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα στέκεται σε υψηλό επίπεδο ευθύνης και «οφείλουμε να τους τιμήσουμε». Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι, όπως είπε, οι λιγότεροι που γι΄αυτούς τα αρμόδια συμβούλια πρέπει να πούνε το λόγο τους. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι διασφαλισμένη από το Σύνταγμα και τους Νόμους αυτά όμως αφορούν την εξωτερική ανεξαρτησία, είπε ο κ. Ρουπακιώτης, σημειώνοντας ότι με την εσωτερική ανεξαρτησία υπάρχει ζήτημα και εκεί οφείλουν τα όργανα της δικαιοσύνης να πούνε το δικό τους λόγο. Στο σημείο αυτό ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι εφεξής τα κριτήρια των τοποθετήσεων σε θέσεις ευθύνης οι οποίες εξαρτώνται από τον υπουργό και τον υφυπουργό θα είναι κάθε άλλο παρά κομματικά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι οι καταστάσεις είναι θλιβερές σε πολλές φυλακές και για την θεραπεία τους απαιτούνται όχι μόνο να ανοίξουν νέες φυλακές αλλά να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του νόμου περί ναρκωτικών.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουπακιώτης: Δοξασίες τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου"

Επιφυλακτική η τρόικα στην αποδοχή ελλ. ομολόγων ως τίμημα αποκρατικοποιήσεων

Με επιφυλάξεις φαίνεται να υποδέχονται οι επικεφαλής της τρόικας, την πρόταση που ανέφερε το Σάββατο, κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σημερινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με την τρόικα, είπε ο εν λόγω παράγοντας, υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να διευκρινιστούν για το συγκεκριμένο θέμα και, σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, η τρόικα φέρεται να επιθυμεί την καταβολή μετρητών κατά την πώληση και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, έτσι ώστε, εάν χρειασθεί, να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια και σε άλλες ανάγκες του Δημοσίου, εκτός από τη μείωση του χρέους, όπου κατευθύνονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εκπονήσει μελέτη σχετικά με το όλο ζήτημα.

Άλλοι παράγοντες του υπουργείου, επισημαίνουν, εξάλλου, ότι τα μηνύματα που θα στείλει στην κυβέρνηση η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, θα σηματοδοτήσουν και την πορεία του μνημονίου εφεξής και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν προοπτικές αλλαγής ορισμένων όρων του. Παράλληλα, όλες οι παράμετροι του προγράμματος, με αιχμή την ύφεση, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει και το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου προσαρμογής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας, θα εφαρμόσει κανονικά το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12%.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν τα ειδικά μισθολόγια και να βάλουμε μια τάξη» δηλώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιφυλακτική η τρόικα στην αποδοχή ελλ. ομολόγων ως τίμημα αποκρατικοποιήσεων"

Βγαίνει στο κυνήγι ο ΟΑΕΕ

Στο στόχαστρο του ΟΑΕΕ μπαίνουν 77.500 νέοι οφειλέτες που έχουν δημιουργήσει υποχρέωση από το 2010 και μετά. Το χρέος, στο προαναφερόμενο διάστημα, υπολογίζεται στα 200.000.000 ευρώ.

Αρχικά, η διοίκηση του οργανισμού θα στείλει επιστολή, με την οποία θα καλεί τους οφειλέτες να εξοφλίσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλιώς τα χρέος θα πάει στην Εφορία και παράλληλα θα κινηθούν και δικαστικές διαδικασίες για να διεκδικήσει ο ΟΑΕΕ αυτάπου δικαιούται από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Οργανισμός τα "βάζει" με τους νέους οφειλέτες, γιατί δεν έχει συσσωρευθεί τεράστιο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσά έως 1000 ευρώ χρωστούν 22.500 ασφαλισμένοι και από 1000 έως 2000 χρωστούν άλλοι 16.500 ασφαλισμένοι.

Είναι πιθανό, να ξεπληρώσουν το χρέος τους, επειδή είναι μικρό, ώστε να αποφύγουν την Εφορία.

Το ταμείο βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, καθώς η ύφεση έχει αυξήσει δραματικά το ποσοστό εκείνων των ασφαλισμένων που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Ενδεικτικό της κακής οικονομικής κατάστασης, είναι ότι παρουσιάστηκε "τρύπα" ύψους 220.000.000 ευρώ, για να καταβληθούν οι συντάξεις Αυγούστου και καλύφθηκε, αφού χρειάστηκε να αξιοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της πρόσθετης κρατικής επιχορήγησης που δόθηκε μόλις τον προηγούμενιο Απρίλιο.

Οι συνολικές οφειλές προς τον ΟΑΕΕ είναι 4,6 δισ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ προκύπτει από οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε διακοπή. Πολλοί απ΄αυτούς είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αφού βρίσκονται στην περιφέρεια.

Επίσης, χάνονται πολλά κονδύλια από παράνομες χορηγήσεις συντάξεων και επιδομάτων στους ασφαλισμένους. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο οργανισμός θα ξεκινήσει διαδικασία απογραφής, ανάλογη με εκείνη στην οποία υποβλήθηκαν οι συνατξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγαίνει στο κυνήγι ο ΟΑΕΕ"

Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προαναγγέλλει ο υπουργός Άμυνας

Στη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, κατά το πρότυπο ανάλογων οργάνων σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, θα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης κρίσεων και θα έχει ρόλο στην πρόληψη, την αποτροπή και αν χρειαστεί και την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν ανώτατοι επιτελείς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί.

Παράλληλα, θα διαμορφωθούν, από το υπουργείο, νέα δεδομένα στην επιχειρησιακή και οργανωτική σχεδίαση. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, στόχος είναι με το νέο εθνικό σχεδιασμό να οδηγηθούμε σε λιγότερες δαπάνες, αλλά σε πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σε κάθε περίπτωση κοινός παρονομαστής είναι να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι προχωρά η αναδιοργάνωση των επιτελείων, ο ανασχηματισμός μονάδων, η κατάργηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων που δεν είναι απαραίτητες και αναγκαίες, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η εκπόνηση νέας εγκυκλίου αμυντικού σχεδιασμού.

Αναφερόμενος στον τομέα των εξοπλισμών και δαπανών, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω ο εξορθολογισμός και εκ νέου ο προσδιορισμός των αναγκών, οι οποίες θα κρίνονται ανάλογα με τον σκοπό και την απειλή. Σύντομα θα πάει στη Βουλή νέος νόμος για τις προμήθειες με στόχο περισσότερη διαφάνεια. «Όλα θα γίνονται στο φως, υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό την άμεσο έλεγχο των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά κ. Παναγιωτόπουλου στα ειδικά μισθολόγια. Όμως, ο υπουργός περιέγραψε τις προθέσεις να μην υπάρξουν νέες μειώσεις, λέγοντας ότι «οι αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μειώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε δύσκολη καθημερινότητα τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για να αντληθούν πόροι που είναι αναγκαίοι και ανέφερε: «αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αξίζει δημόσιος έπαινος».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει ισχυρή μερίδα της ιθύνουσας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής μας χώρας, που έχει κάνει την επιλογή να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» για να προειδοποιήσει ότι «η Ελλάδα δεν έχει παρά να αντιτάξει σε αυτή την στάση ισχυρή δύναμη αποτροπής».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας και εξήγγειλε αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, αναβάθμιση στις σχέσεις με χώρες της Ευρώπης που έχουμε αμυντικές σχέσεις, όπως η Γερμανία, με χώρες, επίσης, εκτός ΕΕ, αλλά και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ με τρόπο που δεν θα αλλάξουν οι σχέσεις της χώρας με τις Αραβικές χώρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προαναγγέλλει ο υπουργός Άμυνας"

Τα πάνω κάτω στο κράτος

Τα κέρδη και οι ζημιές από την αναδιοργάνωση και τη μείωση κατά 40% των κρατικών δομών

Κοσμογονικές θα είναι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο Δημόσιο τις προσεχείς 100 ημέρες, όπως προκύπτει και από τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και της task force, κατά τις πρόσφατες επαφές που είχαν μαζί τους κυβερνητικά στελέχη τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση, παρ' ότι θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» την απόλυση, για εφέτος τουλάχιστον, 15.000 υπαλλήλων, διατηρεί σε ισχύ τον στόχο για 150.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων ως το τέλος του 2015 και επεξεργάζεται «ισοδύναμα μέτρα» ώστε να υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών.


Στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% - το κόστος της οποίας «εκτοξεύθηκε» από τα 16 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, αν και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά - περιλαμβάνονται:
- Η μείωση κατά 40% των δομών του κράτους.
- Η κατάργηση περίπου 2.000 οργανικών μονάδων των υπουργείων, 20 ειδικών γραμματειών, 60 δημόσιων οργανισμών και 200 επιτροπών (αν και οι περισσότερες δεν είναι αμειβόμενες).
- Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προσωπικού (διαδικασία από την οποία δεν θα πρέπει να αποκλείονται ούτε και απολύσεις προσωπικού).
- Ο δραστικός περιορισμός των θέσεων ευθύνης και
- Το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων με την αλλαγή του κανόνα «1 προς 5 » σε «1 προς 10» και η μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου που θα λήξουν εντός του έτους.
Ενα από τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της μεταρρύθμισης του κράτους, είναι να «ξεπαγώσει» και να επικαιροποιήσει τη νομοθετική ρύθμιση την οποία είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας για τη μείωση των δομών των υπουργείων. Στη ρύθμιση αυτή αναμένεται, πρώτον, να ενταχθούν και τα νεοσύστατα υπουργεία (Τουρισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Βορείου Ελλάδος), καθώς και τα υπουργεία που συγχωνεύθηκαν (Παιδείας-Πολιτισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης) και, δεύτερον, να αποτυπωθεί η νέα δομή των υπουργείων μετά και την κατάργηση των ειδικών γραμματειών, παρ' ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια νομική μορφή θα λάβει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάργηση άνω των 2.000 οργανικών μονάδων των υπουργείων που έχει αποφασιστεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει όφελος γύρω στα 6 εκατ. ευρώ. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των ειδικών γραμματειών, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και από τον δραστικό περιορισμό των θέσεων ευθύνης.
Η κατάργηση, από την άλλη πλευρά, των ειδικών γραμματειών διευκολύνει το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την task force και προβλέπει την ενοποίηση όλων των μονάδων διοικητικής υποστήριξης των υπουργείων. Ετσι, σε κάθε υπουργείο θα συσταθεί μία και μόνο Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και μία Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα υπάγονται στον γενικό γραμματέα.
Η μείωση κατά 40% των δομών του κράτους θα επιφέρει, εκτός των άλλων, και ευρείες ανακατατάξεις προσωπικού. Κατ' αρχάς, θα μειωθούν δραστικά οι θέσεις ευθύνης. Εχει αποφασιστεί ένας αριθμός στελεχών να επανατοποθετηθεί στις μονάδες που θα διατηρηθούν, ένας αριθμός θα υποχρεωθεί σε συνταξιοδότηση εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις και ένας άλλος αριθμός στελεχών θα μετακινηθεί σε οργανικές μονάδες άλλων υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση όμως η επανατοποθέτηση των στελεχών στην ιεραρχία θα γίνει με βάση τα νέα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν ήδη θεσπιστεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα στελέχη θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν ακόμη και σε υπηρεσίες της περιφέρειας.
Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις υπό κατάργηση υπηρεσίες. Μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους, που θα περιλαμβάνει ακόμη και γραπτά τεστ δεξιοτήτων υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, θα μπορούν να μετακινούνται από τη μία υπηρεσία του ίδιου υπουργείου στην άλλη, να μεταφέρονται από το ένα υπουργείο στο άλλο, να στέλνονται «από το κέντρο στην περιφέρεια» ή ακόμη και να απολύονται στην περίπτωση κατά την οποία κρίνονται ως ακατάλληλοι με βάση και τα νέα περιγράμματα θέσεων που θα δημιουργηθούν σε δεύτερη φάση σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα.
Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των περίπου 60 οργανισμών που έχει αποφασιστεί να κλείσουν ως το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μετακίνηση του προσωπικού αυτού στον «στενό» δημόσιο τομέα θεωρείται από την τρόικα ως νέα πρόσληψη, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή στην πράξη του κανόνα τού «1 προς 10» που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει να επιλέξει: Ή θα απολύσει αυτό το προσωπικό ή θα το διατηρήσει σε θέσεις οι οποίες θα καλύπτονταν με νέες προσλήψεις, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατον, αφού οι νέες προσλήψεις αφορούν κυρίως εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πάνω κάτω στο κράτος"

ΧΑΝΙΑ:Σε κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί για το Ε.Σ.Υ.

Την συνέχιση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους γνωστοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να προασπισθούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση της δημόσιας υγείας και στις διεκδικήσεις των γιατρών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

"Η λέξη ΥΓΕΙΑ στης προγραμματικές δηλώσεις τις μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν ακούστηκε. Ο Πρωθυπουργός παρά την επιτυχή ανάκτηση της οράσεως του που ορθά εμπιστεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο κλείνει τα μάτια στην ανεργία και τη φτώχεια που απλώνονται παντού, γυρνά την πλάτη σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται καθημερινά από την έλλειψη στέγης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων, κοινωνικής φροντίδας, στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση.

1.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας. Με την επιβολή των Μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό «υγειονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά με τριτοκοσμική χώρα.

2.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, εντιμότητα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια.

3. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να απολαμβάνει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών, με σκοπό να μετατραπεί σύντομα σε αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, διότι είναι τελικά φθηνότερη σε κόστος και καλύτερη σε ποιότητα.

4.- Με δεδομένο ότι μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, ΠΦΥ, νοσοκομειακής περίθαλψης, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Είναι προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους, να ευνοούν την κρατική παρέμβαση, όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας», όταν είναι να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1. Στήριξη ασφαλούς συστήματος εφημεριών των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, με το ανάλογο ύψος δαπανών για την υλοποίησή του. Συγκεκριμένα επιβάλλεται α) η άμεση επιστροφή των 100 εκατ. ευρώ που περικόπηκαν φέτος από τα κονδύλια εφημεριών β) η επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις, που ίσχυε μέχρι τέλους του 2011 και γ) η κατάργηση του πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες.

2. Τυχόν περικοπή δεδουλευμένων προγραμμάτων εφημεριών είναι εξοργιστική και εκτός των κινητοποιήσεων πρέπει να οδηγήσει σε εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις εναντίον των Διοικητών που προβαίνουν στις αξιόποινες αυτές πράξεις, όπως ήδη έχουν αρχίσει συνάδελφοι σε ορισμένα Νοσοκομεία (Ερυθρός). Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ρητά την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε κινητοποίηση και δικαστική προσφυγή.

3. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει σαφές πλαίσιο αρχών για τη κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέρευσης, με συνυπολογισμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε υγειονομικής περιφέρειας και κυρίως των δυσπρόσιτων, νησιωτικών και ορεινών περιοχών, τονίζοντας τη σημασία τους για την τουριστική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως η εφημερία είναι αναγκαστική, πολύτιμη για τη κοινωνία η υπερωριακή απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δεν αποτελεί συμπλήρωμα των αμοιβών τους. Πραγματοποιείται μόνον στα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ οι Ιδιωτικές Πολυκλινικές δεν εφημερεύουν.

4. Το Ιατρικό Μισθολόγιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια των 2,5 χρόνων του Μνημονίου, έχουν απολέσει το 40% των απολαβών τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόπειρα άλλων περικοπών, που θα τους οδηγήσουν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

5. Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψης τους σε ΦΕΚ. Μάλιστα η πρόσληψη των περισσοτέρων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατέχουν ήδη θέση στο σύστημα και απλά διεκδίκησαν θέση σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης η κάλυψη ή η παράταση της θητείας των επικουρικών, πρέπει να γίνεται με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα.

6. Να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ακυρώσει εκατοντάδες θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, οδηγώντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη υγείας.

7. Οι οργανισμοί που εξέδωσε με πραξικοπηματικό τρόπο η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία πρέπει να ανακληθούν. Τυχόν τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εφεξής με επίγνωση των αναγκών του ΕΣΥ που καταγράφονται στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας και όχι με τις στοχεύσεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου 4052/12 για συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων και οργανικών θέσεων.

8. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει άμεσα να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον με το 1,2% του ΑΕΠ, ώστε να μην καταρρεύσει με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Πρέπει όμως σύντομα ν΄ αλλάξει εκ βάθρων δομή και φυσιογνωμία, περιερχόμενος στην ευθύνη του κράτους και τον κρατικό προϋπολογισμό και στοχεύοντας σε σχηματισμούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν συντηρούν τον καταναλωτικό προσανατολισμό και την τροφοδότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας, αλλά την κάλυψη χρονίως πασχόντων, τη νοσηλεία στο σπίτι, την αποκατάσταση, την πρόληψη των παθήσεων.

9. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να μετατραπούν σε αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς. Η τραγική διαχείριση και το πρόσφατο κούρεμα καθιστούν αυτή την εξέλιξη επιτακτικότερη από ποτέ.

10. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ένα απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά των γιατρών, καταρρέει διαρκώς προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς. Μόνη διέξοδος η χειρόγραφη συνταγογράφηση, η οποία όμως τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο δρα εξοντωτικά σε γιατρούς που γράφουν μεγάλο όγκο συνταγών, όπως οι αγροτικοί. Απαιτούμε ένα αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με εναλλακτική δυνατότητα χειρόγραφων συνταγών όταν ανακύπτουν προβλήματα.

11. Είναι επιτακτική η οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο της χώρας, η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, η δημιουργία Τραυματολογικών Κέντρων κοντά στις εθνικές οδούς, η λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία, η επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ

12. Απαραίτητη είναι η δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Δημόσιου Φορέα υγειονομικών προμηθειών. Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εγγυημένων γενοσήμων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιλήψιμες πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κοστολόγησης.

13. Η κατάργηση της παρά-οικονομίας στην υγεία και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στη χρηματοδότηση άσκοπων και πλασματικών αναγκών ζήτησης υπηρεσιών είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας για τις δημόσιες υπηρεσίας υγείας. Το ίδιο και η αναγκαιότητα για συνεχή ιατρική-νοσηλευτική εκπαίδευση με την ευθύνη του κράτους. Δεν είναι ανεκτό να συνεχιστεί η παραοικονομία πανεπιστημιακών γιατρών που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία τα οποία αντιβαίνουν στις προβλέψεις του νόμου και παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν. Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις δημόσιου λογιστικού και ΑΣΕΠ και να πάψει το όργιο αδιαφάνειας και κομματικοκρατίας.

14. Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι 557/2012 και 1944/2012 αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν αφορολόγητη την αποζημίωση βιβλιοθήκης και να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί οριστικά.

15. Η αφαίρεση του χρονοεπιδόματος για νεοπροσλαμβανόμενους ή γιατρούς που αλλάζουν εργασιακή κατάσταση είναι προκλητική. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται σε εκατοντάδες συναδέλφων.

Απαιτούμε:

• Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί καμιά υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ και να μετατραπούν όλα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όσων αυτοαπασχολουμένων το επιθυμούν στα δημόσια Νοσοκομεία, ΚΥ και Πολυιατρεία, με σχέση εργασίας Μόνιμη και Πλήρους & Αποκλειστικής Απασχόλησης.
• Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας
• Κανένας γιατρός με μπλοκάκι σε Νοσοκομεία και σε ΚΥ
• Καμιά απόλυση- εφεδρεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
• Καμιά απόσπαση γιατρού σε άλλο Νοσοκομείο, χωρίς τη θέλησή του.
• Άμεση δημιουργία κοιτώνων για τους εφημερεύοντες γιατρούς, σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.
• Άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών και άλλων εργαζομένων, που έχουν δάνεια, των οποίων απαιτούμε τα πάγωμα.
• Απαλλαγή από το φόρο στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
• Όχι στις εξετάσεις και κάθε είδους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική και συστηματική εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας. Η ειδίκευση και μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.
• Ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Φίλε Χανιώτη, η υπομονή έχει τα όριά της. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Διεκδίκησε μαζί μας ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης. Σου αξίζει. Δεν ζητάς ελεημοσύνη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να δείχνουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας ενεργά συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία και στους ντόπιους τοποτηρητές της.

Εμείς συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας, μέχρι να πληρωθούμε, με προοπτική κλιμάκωσης, άμεσα με Μαχητικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να περικόψει το Ιατρικό Μισθολόγιο.

Θα εξετάζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, μέχρις ότου η διοίκηση και η πολιτεία καταλάβει ότι διεκδικούμε το δικαίωμα να μην υπάρχει απλήρωτη εργασία, όπως ορίζει τουλάχιστον ακόμη το Σύνταγμα και η υπάρχουσα νομοθεσία.

Τα επείγοντα περιστατικά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται όπως πάντα με την υπευθυνότητα και την επιστημοσύνη που διέπει τους γιατρούς, του νοσοκομείου μας".

flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΧΑΝΙΑ:Σε κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί για το Ε.Σ.Υ."

Πείτε στον κόσμο κ.Μέρκελ, γιατί πρέπει να σώσουμε το ευρώ;

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε χθες την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να εξηγήσει γιατί η χώρα χρειάζεται να σώσει το ευρώ —κάτι το οποίο στοιχίζει πολλά στους φορολογούμενους— και τι θα απαιτήσει αυτό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γκάουκ επισήμανε ότι η Μέρκελ "έχει το καθήκον να περιγράψει πολύ λεπτομερειακά τι σημαίνει, περιλαμβανομένου του τι σημαίνει για τον προϋπολογισμό".
Ο Γκάουκ είπε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η Γερμανία να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην διάσωση του ενιαίου νομίσματος της Ευρώπης και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες.
"Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσει τι αφορούν όλα αυτά. Και μερικές φορές, υπάρχει έλλειψη προσπάθειας να πούμε ανοικτά στον λαό τι πραγματικά συμβαίνει", είπε ο Γκάουκ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πείτε στον κόσμο κ.Μέρκελ, γιατί πρέπει να σώσουμε το ευρώ;"

Μισθός καλύτερος της Μέρκελ για τον επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης

Τα golden boys με τους τεράστιους μισθούς παραμένουν η πραγματικότητα στην Ευρώπη των ελλειμμάτων και της κρίσης χρέους, όπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη Welt

Ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού, θεωρείται ο επικρατέστερος για την θέση και στον ESF (στη φωτογραφία, μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ).
Με μικτό ετήσιο μισθό άνω των 324.000 ευρώ θα αμείβεται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει στην σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο μισθός, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, θα είναι υψηλότερος και από αυτόν της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία «περιορίζεται» σε 190.000 ευρώ ή 290.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και της βουλευτικής αποζημίωσης.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Γενικός Διευθυντής του ESM θα λαμβάνει επιπλέον επιδόματα και μπόνους και θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον μισθό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος λαμβάνει περί τις 304.000 ως βασικό μισθό. Η καλύτερα αμειβόμενη ευρωπαϊκή θέση παραμένει αυτή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον Μάριο Ντράγκι να εισπράττει άνω των 370.000 (μικτά) ετησίως.
Καλά αμειβόμενες όμως θα είναι και οι υπόλοιπες θέσεις στον ESM. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι μισθοί για τα ανώτερα στελέχη θα κυμαίνονται από 64.000 ως 107.000 ετησίως, ενώ το διοικητικό προσωπικό και οι μαθητευόμενοι θα λαμβάνουν από 22.000 ως 72.000. Ως το τέλος του έτους, ο μηχανισμός θα πρέπει να απασχολεί περίπου 75 άτομα, στην έδρα του, το Λουξεμβούργο.
Το όνομα του επικεφαλής του ESM δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, επικρατέστερος ωστόσο θεωρείται ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ως τώρα του προσωρινού μηχανισμού EFSF.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μισθός καλύτερος της Μέρκελ για τον επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης"

«Ο επιχειρηματίας που μόλυνε την Κύπρο»

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τους χειρισμούς του Ανδρέα Βγενόπουλου με την MIG και την Cyprus Popular Bank χάρη στο Reuters.

Μετά την δημοσιοποίηση έρευνας με το επιθετικό τίτλο "Πώς μία ελληνική τράπεζα μόλυνε την Κύπρο", στην οποία αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι χάρη στη MIG η Μεγαλόνησος κατέληξε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, το ειδησεογραφικό δίκτυο έστειλε ανταποκριτή στο νησί για να κάνει την έρευνα του και να μάθει τί έχει συμβεί τελικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, το 2010 η MIG, η εταιρεία που διηύθυνε ο Ανδρέας Βγενόπουλος έχασε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει συμβεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία. Η απώλεια αυτή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε υποαξίες. Όπως μεταδίδει ο Stephen Grey, ανταποκριτής του Reuters, τελευταία κυκλοφορεί ένα αστείο στην Αθήνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα αρχικά της MIG σημαίνουν Money Is Gone!

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο κ. Βγενόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία της Marfin Bank (πριν μετονομαστεί) σε Cyprus Popular Bank. Όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα, τα νέα στελέχη της τράπεζας έχουν αποκαλύψει αυτό που θεωρούν ως απόδειξη της τεράστιας έκθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις του ίδιου του κ. Βγενόπουλου σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που εκδίδονταν προς τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της MIG.

Την ίδια στιγμή, οι αναλύσεις της ελληνικής κρίσης, λίγη σημασία έχουν δώσει στις τράπεζες της χώρας. Μια ματιά στη Marfin και τις αναλύσεις του Reuters περί του θέματος είναι αρκετή για να δείξει ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας επιδεινώθηκαν από τις συγκρούσεις συμφερόντων σε ορισμένες τράπεζες και από τη χαλαρή εποπτεία τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος αρνείται κάθε ευθύνη και κατηγορεί τις κυπριακές ρυθμιστικές αρχές ότι διεξάγουν μια εκστρατεία σπίλωσης εναντίον του. Τόνισε ότι η αποχώρησή του από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρο της Marfin ήταν μέρος του πραξικοπήματος από τον τότε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Αθανάσιο Ορφανίδη

Σύμφωνα πάντα με το σημερινό δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, τα μεγαλύτερα άμεσα προβλήματα της Marfin bank προέκυψαν από την απόφαση κουρέματος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία η τράπεζα είχε επενδύσει, και από το ποσό των 3,05 δις. μειώθηκαν σε 720 εκατ. ευρώ. Ήταn η αρχή του τέλους αφού την ίδια στιγμή, η τράπεζα είχε αναλάβει μεγάλο ρίσκο λόγω της έκθεσης της στα ελληνικά ομόλογα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο επιχειρηματίας που μόλυνε την Κύπρο»"

Πεδίο μάχης για τα «ασημικά» του Δημοσίου

«Πουλάμε, αλλά δεν ξεπουλάμε», λέει ο πρωθυπουργός και κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει έρμαιο κερδοσκοπικών συμφερόντων που επιδιώκουν να αποκτήσουν «αντί πινακίου φακής» δημόσιες επιχειρήσεις

Πουλάμε, αλλά δεν ξεπουλάμε δημόσια περιουσία, είναι η φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα και αποτυπώνει την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Μια φράση με την οποία τίθενται «κόκκινες γραμμές» σε κερδοσκοπικά και επιχειρηματικά παιχνίδια από ξένα κέντρα που επιθυμούν με όχημα την τρόικα να αγοράσουν αντί πινακίου φακής δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα.
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει επιθετικότερη πολιτική στον τομέα της αξιοποίησης των ακινήτων αλλά και των υποδομών όπως αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά., αίροντας όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια προκειμένου να αξιοποιηθούν με διαδικασίες εξπρές.
Υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα των πολιτικών επιλογών και των προθέσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έλεγε χαρακτηριστικά ότι «οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία όπου οι αποτιμήσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι υπό τη δημοσιονομική πίεση και των επιταγών της τρόικας, η Ελλάδα βάζει άρον άρον πωλητήριο σε όλη τη δημόσια περιουσία».

Η γραμμή πλεύσης συνοψίζεται στο δόγμα «πουλάμε χωρίς βιασύνες, την κατάλληλη στιγμή και με το μέγιστο όφελος για το Δημόσιο και την οικονομία» και με τίμημα που δεν θα είναι χαμηλότερο της αξίας ή στη χρηματιστηριακή τιμή που σήμερα έχει πέσει στα Τάρταρα. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα γίνει έρμαιο κερδοσκοπικών συμφερόντων που «μυρίστηκαν ψητό» και επιχειρούν εκμεταλλευόμενα την αρνητική συγκυρία για τη χώρα και τις πιέσεις της τρόικας να αποκτήσουν «αντί πινακίου φακής» δημόσιες επιχειρήσεις.
Οι άξονες
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εξαγοράς σε εξευτελιστικές τιμές επιχειρήσεων του Δημοσίου από ξένα επιχειρηματικά κέντρα που έχοντας πρόσβαση στην τρόικα τη χρησιμοποιούν σαν ιμάντα μεταβίβασης των οικονομικών τους πλάνων και επιδιώξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης διαχωρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, τις μη εισηγμένες εταιρείες και φορείς του Δημοσίου και τα ακίνητα με τις υποδομές.
Ειδικότερα, για τις εισηγμένες, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσπιστία των αγορών ως προς τις δυνατότητες τις οποίες έχει να προετοιμάσει έγκαιρα εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και να τις ιδιωτικοποιήσει με ικανοποιητικό αντάλλαγμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας οι οποίες έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις από καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες. Στη μεν ΕΥΔΑΠ έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις δήμων οι οποίοι είτε δεν εισπράττουν από τους τελικούς χρήστες το αντίτιμο είτε δεν το αποδίδουν λόγω στενότητας.
Επιπλέον, ανάλογα φαινόμενα σε μεγαλύτερα κλίμακα έχουν δημιουργηθεί στη ΔΕΗ όπου λόγου του τέλους ακινήτων έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε μια περίοδο που η ΔΕΗ λόγω και των πολιτικών αποφάσεων δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης. Επιπρόσθετα οι υποχρεώσεις για τη ΔΕΗ που απορρέουν από το μνημονίου Φεβρουαρίου δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους.
Ειδικότερα είχε αναληφθεί η υποχρέωση από 1η Ιουλίου να εφαρμοζόταν το νέο τιμολόγιο για τους καταναλωτές (μη προστατευόμενους καταναλωτές) έπειτα από σχετική μελέτη, αλλά λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων η σχετική προετοιμασία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Την άρση των εμποδίων και την κάλυψη των ρυθμιστικών κενών για την επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ρήτρες
Οπως είπε, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνει αποσπασματικά αλλά οργανωμένα με επιτελικό σχεδιασμό και με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις, εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε νέο εκτροχιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον των δυσκολιών που προκύπτουν από την ελλιπή προετοιμασία δημιουργείται ένα γενικότερο θέμα από την κατάσταση που βρίσκονται οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου αυτή την περίοδο. Η αστάθεια που επικρατεί, σε συνδυασμό με τον υψηλό κίνδυνο χώρας καθιστούν δυσχερέστατη τη συμμετοχή αξιόπιστων διεθνών επενδυτών στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις.
Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αποδείξει ότι αποτελούν μηχανές κοπής χρήματος όπως τα λαχεία και ο ΟΠΑΠ. Η ροπή των Ελλήνων στα παίγνια καθώς και η ευρωστία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τις καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικές στους ξένους επενδυτές.
Σε ό,τι αφορά τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι σύνθετη, αφού στις μεν κερδοφόρες της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) οι προοπτικές είναι καλύτερες, όμως για τις πιο ζημιογόνες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) το κλίμα είναι αρνητικό. Στις δυο πρώτες έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των ενδιαφερομένων επενδυτών, αλλά αναμένεται να πιστοποιηθεί εάν το αρχικό ενδιαφέρον θα εκφραστεί σε ικανοποιητικές προσφορές. Στις δε αμυντικές βιομηχανίες είναι προφανές ότι εάν δεν υπάρξει προοπτική νέων συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο, τότε δεν αναμένεται κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Στον τρίτο πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής, δηλαδή στην αξιοποίηση ακινήτων, η Ελλάδα διαθέτει ακίνητα με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική όπως είναι το σύμπλεγμα του Ελληνικού, τα ακίνητα στα Αφάντου της Ρόδου καθώς και η Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Ειδικά γι' αυτά τα τρία ακίνητα έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες, με αβέβαια όμως αποτελέσματα.
Η μάχη
Ο κίνδυνος χώρας δυσχεραίνει τις κινήσεις των επενδυτών, οι οποίοι εξετάζουν σε βάθος τις επενδυτικές ευκαιρίες, στα συγκεκριμένα ακίνητα όμως η τελική προσφορά τους θα επηρεαστεί από τις μακροοικονομικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μάχη για να ανατρέψει το κλίμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι καθυστερήσεις ετών από την κυβέρνηση Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει καχυποψία. Η ατμόσφαιρα κωλυσιεργίας περί αλλαγών στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί πρόσθετες αβεβαιότητες. Τα νέα στελέχη πρέπει να σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα. Ουσιαστικά, η νέα ηγεσία του Ταμείου θα πρέπει να δημιουργήσει την αγορά για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο.
Ειδική διεύθυνση υπό τον Γ. Μουρμούρα
Αποκρατικοποιήσεις μέσω του Μαξίμου
Ειδική διεύθυνση αποκρατικοποιήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα στεγάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αποφασισμένος να συστήσει ο Αντ. Σαμαράς θέλοντας -και με αυτόν τον τρόπο να δείξει- το ενδιαφέρον του για τον κρίσιμο αυτόν τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της διεύθυνσης αυτής θα τοποθετηθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Μουρμούρας, ο οποίος και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών, των υπουργών και του κ. Σαμαρά.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε από τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει θεσμοθετήσει θέση υφυπουργού, αρμόδιου για τις αποκρατικοποιήσεις, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να έχει ο ίδιος απόλυτη εικόνα για την πρόοδο των επενδύσεων - ιδιωτικοποιήσεων και να δίνει λύσεις οσάκις ανακάμπτουν προβλήματα γραφειοκρατίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ερωτάται για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας αυτής της διεύθυνσης, παραπέμπει στις κινήσεις που έκανε ο προκάτοχός του στη ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανέλαβε και έλυσε τελικά τα χρονίζοντα προβλήματα που υπήρχαν σε ό,τι αφορά την επένδυση για τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου «Κόστα Ναβαρίνο», στη Μεσσηνία.
Ο κ. Μουρμούρας είναι πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση των προβλημάτων που προκύπτουν είτε από το θολό τοπίο των συναρμοδιοτήτων, είτε από τη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου γενικότερα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πεδίο μάχης για τα «ασημικά» του Δημοσίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news