facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα για άνεργους νέους προανήγγειλε ο Βρούτσης

Με ευρωπαϊκά κονδύλια η χρηματοδότηση του προγράμματος

Πρόγραμμα για 70.000-90.000 ανέργους νέους, θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όπως είπε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό flash. Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηθείς για τα «μαϊμού» προνοιακά επιδόματα, ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί οριστικά μόνον μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, με ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από τον διοικητή του ΟΓΑ, ο Οργανισμός διαθέτει τη μηχανογραφική δυνατότητα για να ελέγξει τους παραλήπτες των επιδομάτων, αλλά διατήρησε ορισμένες επιφυλάξεις, έως ότου διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόγραμμα για άνεργους νέους προανήγγειλε ο Βρούτσης"

Τσίχλες και δωδεκάποντα απειλούν το Ηρώδειο

Δεν υπάρχει θεσμικά και νομικά καμία απαγόρευση για την προστασία των μνημείων μας

Μπορεί να άντεξαν στον χρόνο από τον 2ο αιώνα μ.Χ. που κατασκευάστηκε το θέατρο, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να αντέξουν στα τακούνια…

Ο λόγος για το Ηρώδειο, τα μάρμαρα του οποίου υφίστανται μεγάλες φθορές από τα τακούνια αλλά και τις τσίχλες, παρά το γεγονός ότι σε κάποια σημεία έχουν ανανεωθεί με προσθήκη πεντελικού μαρμάρου.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές τους αρχαιολόγους οι οποίοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες τσίχλες που μαζεύονται από τον χώρο κάθε χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μνημείο, σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση, χρήζει, συντήρησης τουλάχιστον δύο φορές κατά τους θερινούς μήνες και μάλιστα η μία φορά είναι τον Αύγουστο, γι’αυτό και διακόπτονται οι παραστάσεις αυτό το διάστημα.

Αλλά και για τα τακούνια, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», είχε αποφασιστεί πριν λίγα χρόνια οι αρμόδιοι να τα… βγάζουν από τις κυρίες και να τους δίνουν ειδικά πασουμάκια μιας χρήσης. Το μέτρο, κρίθηκε εξαιρετικά δαπανηρό, ειδικά σε τέτοιες εποχές και προτιμήθηκε η λύση με τους κανόνες σε φυλλάδια ή με τις ταμπέλες στην είσοδο των μνημείων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίχλες και δωδεκάποντα απειλούν το Ηρώδειο"

Σε εφαρμογή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλέτες του ΙΚΑ

Από τη Δευτέρα αναμένεται να κινήσει το ΙΚΑ, αν δεν δοθεί νέα παράταση, τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης αφού σήμερα έληξε η προθεσμία για την υπαγωγή οφειλετών του ΙΚΑ σε ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, επίσης, αρχίζει και η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωιδρυματικό επίδομα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο 2012. Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εφαρμογή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλέτες του ΙΚΑ"

ΙΚΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα

Με εγκύκλιο του ΙΚΑ δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτηθούν, αναγνωρίζοντας το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας 10 χρόνια πριν την ενηλικίωση του παιδιού και όχι 10 χρόνια πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλισμένες μητέρες, οι οποίες έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση με διαφορετικό καθεστώς, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου αίτηση στο ΙΚΑ ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τις νέες ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις καλύπτουν και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν από τις 15 Ιουλίου του 2010.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΚΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα"

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στο 19ο αιώνα»

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, δήλωσε πως η χώρα του βοηθάει την οικονομία της … Ελλάδας, χωρίς να εξηγήσει με ποιον τρόπο, κατηγορώντας ωστόσο τους Έλληνες πολιτικούς πως αρνούνται να τους αναγνωρίσουν ως «Μακεδόνες», εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στη διάρκεια διεξαγωγής του Crans Montana Forum, που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

«Βοηθάμε την ελληνική οικονομία, όμως οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στο 19ο αιώνα, με το να αρνούνται σε κάποιον το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η επιλογή του προσδιορισμού αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι καιροί που κάποιος καθόριζε την ταυτότητα του άλλου ανήκουν στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένες σε διάφορους τομείς, τονίζοντας ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ πάνε για διακοπές στην Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην ΠΓΔΜ είναι Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ αρκετοί φοιτητές από την ΠΓΔΜ σπουδάζουν σε ιδιωτικά κολέγια στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ιβάνοφ συνεχάρη τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι και η ΠΓΔΜ αξίζει κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπει το μέλλον της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να αναρωτηθούν γιατί η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στο 19ο αιώνα»"

Διακρίσεις στους τόκους οφειλών, μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών

Με ισχυρότατη πλειοψηφία (10-3) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές η νομοθετική εκείνη διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%).

Τα μέλη του ΑΕΔ, δεχόμενα την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Παν. Ευστρατίου, αποφάνθηκε ότι λόγω της οξείας δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και προς αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, δεν αντιβαίνει στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος η διαφοροποίηση αυτή στην καταβολή τόκων υπερημερίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.

Η υπόθεση αυτή απασχόλησε το ΑΕΔ κατόπιν αντιθέτων αποφάσεων μεταξύ Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 2812/2011) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ η επίμαχη διάταξη που προβλέπει τη διάκριση μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών ως προς το ύψος του τόκου και παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ λόγω της διχογνωμίας (αντίθετων αποφάσεων) μεταξύ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του (1127/2010, 1128/2010 κ.λπ.) έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάκριση για την επιβολή του τόκου και δεν αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ.

Η επίμαχη απόφαση θα δημοσιευθεί με την είσοδο του νέου δικαστικού έτους (16 Σεπτεμβρίου 2012).

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακρίσεις στους τόκους οφειλών, μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών"

Εργασίες «κόβουν» τον παράδρομο της εθνικής

Για όλο το 24ωρο από 2 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου στα Οινόφυτα

Εργασίες εγκατάστασης υπόγειου καλωδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιούνται από τις 2 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου στον παράδρομο της εθνικής Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος των Οινοφύτων, με αποτέλεσμα να γίνεται διακοπή κυκλοφορίας.

Οι εργασίες θα γίνονται όλο το 24ωρο. Συγκεκριμένα:

Α΄ ΦΑΣΗ:

Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του αριστερού παράπλευρου, σε τμήμα 40 μ. πριν και μέχρι το όριο του Έργου Παραχώρησης, ρεύμα κυκλοφορίας από Σχηματάρι προς Μαλακάσα.

Β΄ ΦΑΣΗ:

Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του αριστερού παράπλευρου, στο τμήμα από τη συμβολή του με την ανώνυμη οδό και σε μήκος 80 μ., ρεύμα κυκλοφορίας από Σχηματάρι προς Μαλακάσα.

Γ΄ ΦΑΣΗ:

Σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας κάθε φορά της ανώνυμης οδού, στο ύψος της συμβολής της με τον αριστερό παράπλευρο.

Δ΄ ΦΑΣΗ:

Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του αριστερού παράπλευρου, στο τμήμα από το ύψος της υπόγειας διάβασης οχημάτων του ανισόπεδου κόμβου Οινοφύτων έως την ανώνυμη οδό (συνολικού μήκους 120 μ.), ρεύμα κυκλοφορίας από Σχηματάρι προς Μαλακάσα.

Ε΄ ΦΑΣΗ:

Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος της υπόγειας διάβασης οχημάτων του ανισόπεδου κόμβου Οινοφύτων, στο τμήμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού παράπλευρου (συνολικού μήκους 150 μ.), ρεύμα κυκλοφορίας από Σχηματάρι προς Μαλακάσα.

ΣΤ΄ ΦΑΣΗ:

1. Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του δεξιού παράπλευρου, σε τμήμα 100 μ. πριν και μέχρι το ύψος της υπόγειας διάβασης οχημάτων του ανισόπεδου κόμβου Οινοφύτων, ρεύμα κυκλοφορίας από Σχηματάρι προς Μαλακάσα.

2. Σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας κάθε φορά του δεξιού παράπλευρου, στο ύψος 100 μ. πριν την υπόγεια διάβαση οχημάτων του ανισόπεδου κόμβου Οινοφύτων.

3. Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του δεξιού παράπλευρου, στο ύψος 100 μ. πριν την υπόγεια διάβαση οχημάτων του ανισόπεδου κόμβου Οινοφύτων και σε μήκος 32 μ., ρεύμα κυκλοφορίας από Μαλακάσα προς Σχηματάρι.

Ζ΄ ΦΑΣΗ:

Σε πλάτος 2,5 μ. από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος του δεξιού παράπλευρου, σε τμήμα 250 μ. πριν και μέχρι το όριο του Έργου Παραχώρησης, ρεύμα κυκλοφορίας από Μαλακάσα προς Σχηματάρι.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργασίες «κόβουν» τον παράδρομο της εθνικής"

Γερμανοί την χτύπησαν όταν πανηγύρισε το γκολ της Ελλάδας!

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε μία νεαρή μητέρα που ζει και εργάζεται στη Γερμανία όταν πανηγύρισε το γκολ της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας. Η άτυχη γυναίκα είναι μισή Ελληνίδα και ήταν τυλιγμένη με της σημαίες και των δύο χωρών.

Σύμφωνα την Bilb «Ήδη στο μετρό ξεκίνησαν τα περιπαιχτικά σχόλια. Μόλις μπήκε το πρώτο γκολ της Ελλάδας, άρχισε να πανηγυρίζει. Μετά το 4-2 στο τέλος του παιχνιδιού οι φίλοι της πήγαν να πάρουν μπίρα από μία γερμανική πάμπ και η ίδια έμεινε μόνη της στο πλήθος με μια φίλη της. Συζητούσαμε και ξαφνικά είδα μια γροθιά να έρχεται καταπάνω μου».

Ο δράστης μετά την επίθεση εξαφανίστηκε, ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανοί την χτύπησαν όταν πανηγύρισε το γκολ της Ελλάδας!"

Πειθαρχικό συμβούλιο στο υπουργείο Ανάπτυξης

Θα είναι τριμελές και θα συνεδριάζει δημόσια.

Πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα την Αθήνα και με αποκλειστική αρμοδιότητα την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους υπαλλήλους του υπουργείου καθώς και στους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ που εποπτεύονται από αυτό.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο θα είναι τριμελές, θα συνεδριάζει δημόσια και θα αποτελείται από:

- Τον πρόεδρο, ο οποίος είναι πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή εφέτης ή πρόεδρος πρωτοδικών ή πρωτοδίκης των διοικητικών ή των πολιτικών δικαστηρίων ή αντεισαγγελέας εφετών ή εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας πρωτοδικών με τον αναπληρωτή του.

- Ένα μέλος, το οποίο είναι πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τον αναπληρωτή του.

- Ένα μέλος, το οποίο είναι μόνιμος υπάλληλος, προϊστάμενος διεύθυνσης με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υπηρετούν στην έδρα του πειθαρχικού συμβουλίου και δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του οργάνου που εκδίδει την απόφαση σύστασης του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μέχρι τη συγκρότηση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου κατά τα οριζόμενα στο Ν. 4057/2012, εξακολουθεί να ασκεί τις πειθαρχικές αρμοδιότητες του Ν. 4057/2012, το υφιστάμενο υπηρεσιακό-πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου και οι υποθέσεις που τυχόν εκκρεμούν στα υφιστάμενα υπηρεσιακά-πειθαρχικά συμβούλια του υπουργείου, θα διαβιβαστούν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη συγκρότησή του.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχικό συμβούλιο στο υπουργείο Ανάπτυξης"

Στα... θρανία οι δημόσιοι υπάλληλοι

Από τη βαθμολογία των τεστ θα κριθεί η παραμονή στο πόστο τους

Σε γραπτές εξετάσεις θα υποβληθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν κατέχουν θέση ευθύνης , προκειμένου να αξιολογηθούν οι σπουδές, οι ικανότητες, οι ξένες γλώσσες και η πείρα που διαθέτουν για τη θέση που κατέχουν.

Η επιτυχία ή η αποτυχία στο γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν θα κρίνει και την παραμονή τους στη θέση τους στο Δημόσιο.

Οι ικανότητες και δεξιότητες του προσωπικού θα διερευνηθούν κατά κλάδο, με την παράθεση ειδικών ερωτημάτων.

Το τεστ θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και θα είναι υποχρεωτικό. Η βαθμολογία θα κρίνει τα πάντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση.

Οι εξετάσεις, όπως αναφέρει ο Αδέσμευτος Τύπος, θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις με πολλαπλών επιλογών για την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων ανά κατηγορία και ανάλογα με τη θέση τους.

Προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι εξετάσεις θα γίνουν στα τέλη της χρονιάς.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα... θρανία οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Ομονοίας

Θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα τόσο στα πεζοδρόμια όσο και στην καρδιά της πλατείας Ομονοίας, όπως αποφάσισαν ο Δήμος Αθηναίων και επιχειρηματίες της περιοχής.

Η παρέμβαση θα γίνει με αυστηρές προδιαγραφές λειτουργικότητας ώστε να διατηρηθεί η αίσθηση του οργανωμένου δημόσιου χώρου.

Αλλωστε, το «πείραμα» έχει ήδη γίνει στην πλατεία Βικτωρίας και έχει στεφθεί με επιτυχία.
Η πλατεία ζωντάνεψε και ανακτά τη χαμένη αίσθηση νοικοκυροσύνης

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Ομονοίας"

Στο τέλος του 2012 η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού

Προσπάθεια από το Υπ. Μεταφορών για «ξεμπλοκάρισμα των έργων»

Η Κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί την άμεση επανέναρξη της Ιόνιας Οδού και των άλλων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, οι ανάδοχοι όμως αδυνατούν να το κάνουν λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Στην περίπτωση της Ιόνιας Οδού, οι ελπίδες για επανεκκίνηση των έργων μετατίθενται στο τέλος του 2012. Κι αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα κ. Περιστέρης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των έργων παραχώρησης και στο τμήμα της Ηπείρου ήταν η τελευταία που εγκατέλειψε την Ιόνια Οδό, όπως αναφέρει το EpirusPost.gr.

Όπως λοιπόν ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο, οι ελπίδες για την επανεκκίνηση των τριών οδικών έργων (Ιονία Οδός, Ε65, Κόρινθος - Τσακώνα) στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα μετατίθενται για το τέλος του 2012.

Από την άλλη πλευρά η πολιτεία θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επανεκκίνηση των τεσσάρων «παγωμένων» οδικών αξόνων, καθώς οι παραχωρησιούχοι που ανέλαβαν την κατασκευή και τη λειτουργία τους, βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και έχουν αναστείλει τις εργασίες τους -με εξαίρεση τη συντήρηση των υποδομών.

Το υπουργείο Υποδομών επεξεργάστηκε λύση, που πέρασε επιτυχώς από την Ευρώπη, η οποία στηρίζεται σε ένα σενάριο αμοιβαίων απωλειών, με ταμειακή στήριξη των παραχωρήσεων σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος και επιστροφή των χρημάτων αργότερα. Πρακτικά, το δημόσιο θα αναλάβει μέρος του ρίσκου, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα, τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεται να επιμηκυνθούν χρονικά.

Παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ενεργοποίηση πρότασης, που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, για μόχλευση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με εγγύηση χρήματα από το ΕΣΠΑ είτε μέσω των ομολόγων έργου είτε μέσω Εργαλείου Επιμερισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου. Ωστόσο, η ΕΤΕπ, φοβούμενη την έκθεσή της σε χρηματοοικονομικό κίνδυνο, είναι απρόθυμη να συμβάλλει σε αυτό το σχέδιο. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να πιέσουν την ηγεσία της ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των Υποδομών.

Ήδη, ο νέος υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης έθεσε το «ξεμπλοκάρισμα» των έργων ως την υψηλότερη προτεραιότητα στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιό του. Το γεγονός ότι θα έχει υπό τον έλεγχό του το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κρίνεται θετικό από την αγορά, καθώς δημιουργεί ικανές συνθήκες για την βελτίωση του υφιστάμενης κατάστασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το «πάγωμα» των έργων έχει συνολικό μερίδιο στην μείωση του ΑΕΠ περίπου 1,5%, αφού χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν χαθεί, προκαλώντας σημαντική αύξηση της ανεργίας.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τέλος του 2012 η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού"

Κίνδυνος να γεμίσουμε σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόσυρση των εταιρειών απο την διαχείριση αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής.
Απλήρωτες παραμένουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα σκουπίδια στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής, στη Φυλή, κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Αειφόρος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» που διοργάνωσε το ΕΜΠ ο κ. Σγουρός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εταιρείες λέγοντας οτι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόσυρσή τους σε περίπτωση που το θέμα δεν επιλυθεί.

Παράλληλα, ο κ. Σγουρός τόνισε οτι η καθυστέρηση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την οικονομία της Αττικής αλλά και την απώλεια των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για τα έργα.

Οπως είπε, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), παρέλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 από τον προηγούμενο φορέα, τον ΕΣΔΚΝΑ, χρέος ύψους 72,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τους 6 πρώτους μήνες του 2012, το χρέος αυξήθηκε καθώς μόνο από την λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων ο Σύνδεσμος επιβαρύνεται με περίπου 2.000.000 τον μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο Σύνδεσμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις προβλεπόμενες εισφορές των δήμων για το 2012.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνδυνος να γεμίσουμε σκουπίδια μέσα στο καλοκαίρι"

Πικραμμένος: «Στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο»

Στην κοινωνική ανισότητα απέδωσε πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας ο απερχόμενος πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, κατά την τελετή αποχώρησής του από το δικαστικό σώμα, σήμερα, παρουσία πολιτικών, δικαστών και ακαδημαϊκών.

Ο κ. Πικραμμένος αποχώρησε από το ΣτΕ λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η «μητέρα» των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι «ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.

Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε ότι «είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πικραμμένος: «Στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο»"

Κλείνουν μέσα στο καλοκαίρι 60 οργανισμοί στο Δημόσιο – Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό και προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως προς τους δανειστές της χώρας μας, αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του πρωθυπουργού υπάρχει ήδη λίστα με 60 Οργανισμούς - φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Θα πρόκειται για την πρώτη κίνηση που θα κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης του κράτους και στόχο έχει να πείσει -όχι πλέον με φραστικές διαβεβαιώσεις, αλλά πρακτικά- ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζονται, θα διευκολύνουν τη συζήτηση που προτίθεται να «ανοίξει» ο κ. Σαμαράς, αμέσως μόλις αποθεραπευθεί, περί τροποποίησης όρων του Μνημονίου.
Οι Οργανισμοί αυτοί ανήκουν σε πολλά υπουργεία (Πολιτισμού - Παιδείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υγείας κ.λπ.), αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «λουκέτο» μπορεί να μπει και με μια απλή υπουργική απόφαση, με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη ψηφισμένος στη Βουλή νόμος. Οι φορείς που αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν άμεσα με διαδικασίες-εξπρές είναι μεταξύ άλλων: Οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Υγείας, Δικαστικών Λειτουργών, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κ.ά.

3.000 και πλέον εργαζόμενοι απασχολούνται στους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους σε αυτούς τους φορείς, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα τριπλό σύστημα. Συγκεκριμένα:
- Απόλυση των συμβασιούχων με τη λήξη της σύμβασης που έχουν υπογράψει, οποτεδήποτε και εάν αυτή λήγει.
- Μετάταξη των μονίμων υπαλλήλων του Δημοσίου.

Από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο περιορισμός του κράτους



- Επαναφορά (εφόσον γίνει δεκτή από την «τρόικα») του θεσμού της εφεδρείας για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος των υπαλλήλων θα γίνουν δεκτοί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι και στο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τονίζεται ρητά ότι στόχος είναι να «μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού» αλλά και ότι πρέπει να υπάρξουν «σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό-λειτουργικό κόστος και μείωση της γραφειοκρατίας». Στο πλαίσιο των οικονομικών εντάσσουν μέλη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται το σχετικό πρόγραμμα και τη δραστική μείωση των υπερωριών των δημοσίων υπάλληλων.

Το άμεσο σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων φορέων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει 60 οργανισμούς κυρίως από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Υγείας, που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζομένους. Κορυφαία θέση στη λίστα της κυβέρνησης για το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων καταλαμβάνουν οι παρακάτω δημόσιοι οργανισμοί:
«ΣΥΝΘΕΣΗ»: Εταιρεία Ερευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Ειδικό Ταμείο Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «ΑΘΗΝΑ», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «ΕΔΡΑ»: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών, «ΑΛΘΑΙΑ»: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ερευνας Παρέμβασης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, «Συν-ειρμός»: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, Ωδείο Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, ΙΑΣΙΣ, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μεταξύ των φορέων που διερευνώνται για να τεθούν σε καθεστώς συγχώνευσης είναι η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), στην οποία απασχολούνται περίπου 1.200 άτομα, ο ΕΟΦ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, 20 μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό, Μουσείο Ακρόπολης κ.ά.), οι Εθνικές Σχολές Δημόσιας Υγείας και Δικαστικών Λειτουργών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με την εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα» και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών. Επίσης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.ά.

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν μέσα στο καλοκαίρι 60 οργανισμοί στο Δημόσιο – Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news